فهرست مطالب

Journal of Innovation Management and Organizational Behavior
Volume:2 Issue: 3, 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی رحمانی* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    با پیشرفت علوم و افزایش منابع الکترونیکی نیاز به ایجاد کتابخانه هایی برای گردآوری، سازماندهی و اشاعه این نوع منابع احساس می شود. با رشد منابع الکترونیکی مدیریت منابع نیز اهمیت ویژه ای پیدا کرده است و یکی از حوزه ها و مسایل مهم در بحث کتابخانه های دیجیتال است. در مطالعه حاضر هدف بررسی مسایل و چالش های پیش روی مدیریت کتابخانه های دیجیتال و ارایه راهکار برای رفع چالش ها و مسایل پیش روی کتابخانه های دیجتال و مدیریت کتابخانه های دیجیتال است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش های پیمایشی است. پژوهش حاضر به روش میدانی و با استفاده از فنون کتابخانه ای انجام شده است و پژوهشگران با بررسی متون منتشر شده در مورد کتابخانه های دیجیتال و مباحث مدیریت کتابخانه دیجیتال به ارایه رویکردهای مدیریت کتابخانه های دیجیتال پرداخته شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مهمترین مولفه های حوزه مدیریت کتابخانه دیجیتال شامل، منابع انسانی، اداره منابع اشتراکی، حق مولف روزآمدسازی منابع، فهرست نویسی و حفظ ساختار فنی است. همچنین بررسی ها نشان داد که مهمترین چالش پیش روی کتابخانه های دیجیتال بحث مالکیت فکری و رعایت حقوق و قوانین کپی رایت است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که در کتابخانه های دیجیتال نیز همانند کتابخانه های سنتی باید اقداماتی در زمینه گردآوری، سازماندهی، ذخیره و اشاعه اطلاعات صورت گیرد و انجام فعالیت های فوق الذکر بدون وجود مدیری توانمند مقدور نیست. مدیریت کتابخانه دیجیتال منجر به ایجاد هماهنگی میان بخش های مختلف کتابخانه دیجیتال شده و به کتابخانه در دستیابی به اهداف مورد نظر کمک می کند. کتابخانه دیجیتال با مسایل و چالش های متعددی مواجه هست که از آن جمله می توان به مسایل مالی و بودجه، مسایل مربوط به نیروی انسانی متخصص، مسایل مربوط به تجهیزات دیجیتال و زیرساخت های اینترنتی، مسایل مربوط به حق مولف و کپی رایت، مسایل مربوط به نبود دستگاه های دیجتال سازی و امنیت منابع و اسناد اطلاعاتی مهم و در نهایت مسایل مربوط به حفاظت و نگهداری منابع دیجیتالی مواجه است، که جز با وجود مدیر توانمند و نیروی انسانی قوی کتابخانه قادر به حل و فصل آن ها نیست.

    کلیدواژگان: مدیریت، کتابخانه دیجیتال، منابع دیجیتالی
  • فاطمه سلطانی، فتاح ناظم*، محمدنقی ایمانی صفحات 12-24
    زمینه و هدف

    این مشکل که سازمانها چگونه می توانند در محیطی پویا و غیر قابل پیش بینی موفق شوند، موضوعی است که به عنوان مهمترین چالش دنیای امروز شناخته میشود. لذا هدف از انجام این پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه های چابکی سازمانی بر اساس توسعه منابع انسانی جهت ارایه الگوی چابکی سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران بود.

    روش شناسی:

     در این راستا جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران که در حدود 6735 بود و از این میان با استفاده از جدول مورگان و فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و نسبتی 386 نفر از کارکنان دانشگاه به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه محقق ساخته، براساس ادبیات پژوهش و مصاحبه های نیمه ساختار یافته انجام گرفت. و ضریب آلفای کرونباخ ابزار پژوهش 919/0 محاسبه گردید. پس از توزیع و جمع آوری پرسشنامه ها، بررسی اطلاعات و آزمودن فرضیه ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار SPSS , LISREL انجام پذیرفت.

    یافته ها

    در نهایت یافته های پژوهش ابعاد پنجگانه ، استراتژیک ، فناوری اطلاعات، انسانی، سازمانی و فرهنگی را به عنوان ابعاد اثرگذار بر چابکی سازمانی بر اساس توسعه منابع انسانی مورد تایید قرار داد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که بعد استراتژیک بالاترین میانگین و ابعاد فناوری اطلاعات و انسانی و سازمانی و فرهنگی در رتبه های بعدی قرار می گیرند. در نهایت تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که ابعاد چابکی سازمانی بر اساس توسعه منابع انسانی تا 282/71 درصد، واریانس شاخص های موجود چابکی سازمانی بر اساس توسعه منابع انسانی را تبیین می-کند.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، منابع انسانی، توسعه
  • مجید طاهریان، حسن قلاوندی*، علیرضا قلعه ای، محمد حسنی صفحات 25-37
    زمینه و هدف

    رفتارهای نوآورانه به عنوان رفتارهایی که با خود تغییر به همراه می آورد، با دگرگون سازی سازمانی ارتباط پیدا می کند و عامل رشد و توسعه تمام سازمان ها محسوب می شوند؛ لذا هدف مطالعه حاضر بررسی روابط ساختاری سبک های مدیریت تعارض و رفتارهای نوآورانه با میانجی گری وجدان کاری در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش یک پژوهش توصیفی (غیر آزمایشی) از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامل کارکنان دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان بوده و حجم نمونه شامل 248 نفر از کارکنان می باشد که از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه های سبک های مدیریت تعارض توماس (1974)، وجدان کاری کاستاو مک گرا (1992)، رفتار نوآورانه کراس (2004) بدست آمده و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و و تحلیل مسیر تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که سبک مدیریت تعارض حل مساله، سبک مصالحه و سبک انعطاف اثر مثبت ولی سبک مدیریت اجتناب و سبک تحکم اثر منفی بر روی وجدان کاری دارد، وجدان کاری بر رفتار نوآورانه تاثیر مثبت دارند، همجنین وجدان کاری در روابط بین مدیریت تعارض و نوآوری نقش واسطه را دارد، بر این اساس نتایج در حالت کلی نشان داد که مدل آزمون شده یا مدل مفهومی برازش مناسبی را دارا می باشدو علاوه بر تایید مسیرهای مفروض نقش وجدان کاری در روابط بین مدیریت تعارض و رفتارهای نوآورانه تایید می شود (01/0˂p).

    نتیجه گیری

    مدیرانی که از سبک های حل مساله، منعطف و مصالحه استفاده می کنند با تاثیر گذاری بر نیازهای روانی کارکنان وجدان کاری را نیز افزایش می دهند، و مدیرانی که از سبک های مدیریت تعارض تحکم وار و جبرگرایانه استفاده می کنند همواره کارکنان بی انگیزه و بدون مسیولیت دارند.

    کلیدواژگان: سبک های مدیریت تعارض، رفتارهای نو آورانه، وجدان
  • لیلا خالق دوست جیفرودی، رضا خدائی محمود*، مجید باقرزاده خواجه صفحات 38-52
    زمینه و هدف

    توسعه منابع انسانی یکی از مهمترین اهداف سازمان های پیشرو در جهان است. یکی از این سازمان ها دانشگاه علوم پزشکی استان ها و مراکز تابعه هستند که مسیول اعمال اقدامات حاکمیت بالینی و حفظ سلامت جامعه را بر عهده دارند. هدف از تحقیق حاضر، ارایه مدل توسعه منابع انسانی با تاکید بر شاخص های اسلامی در دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان و مراکز تابعه است.

    روش شناسی: 

    تحقیق حاضر از نوع کیفی و با رویکرد نظریه داده بنیاد است. داده های لازم با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته توسط آگاهان کلیدی جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار MaxQDA تحلیل گردید.

    یافته ها

    تحلیل ها نشان داد 520 واحد معنایی، 194 مفهوم، 59 مقوله فرعی و 15 مقوله اصلی شناسایی شد که در قالب 6 عامل که شامل پدیده (تفاوت بین دیدگاه غربی و اسلامی، اسلامی، غربی)، عوامل مداخله گر (ساختار سازمانی، نوع سازمان)، راهبردها (مدیریتی، سازمانی)، عوامل زمینه ای (جامعه، ناهمگنی نیروی کار)، عوامل علی (سازمانی، فردی، جامعه)، پیامد (سازمانی، فردی، جامعه) تقسیم گردیدند که در مدل مفهومی تحقیق نشان داده می شوند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش توسعه منابع انسانی تمایل به ایجاد تغییر یا بهبود یادگیری, رفتار, عملکرد, مهارت های نگرشی و شناختی افراد دارد.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، مدیریت اسلامی، مدل سیستمی
  • فرهاد نامجو*، کیهان نامجو، عقیل معتقد، علی بصیری فرد، امیر علی خوش بیان، احسان لیاقت صفحات 53-66
    زمینه و هدف

    آموزش و پرورش بهینه و مطلوب را می توان به عنوان یکی از ارکان اساسی هر جامعه در نظر گرفت و دبیران به عنوان متولیان این امر یکی از مهمترین عوامل پیشبرد اهداف آموزش و پرورش به شمار می روند. بقا، دوام و پیشرفت هر جامعه به کیفیت تعلیم وتربیت آن بستگی دارد؛ لذا این پژوهش با هدف اصلی تبیین رابطه بین جو سازمانی مطلوب با تعهد سازمانی و خشونت شغلی انجام گرفت.

    روش شناسی:

     طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دبیران شاغل در آموزش و پرورش ناحیه 2 شهرستان شیراز تشکیل دادند. از بین جامعه آماری 169 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فضای روانشناختی حاکم بر سازمان کویز و دکوتیز (1991)، تعهد سازمانی آلن و مایر (1990)، خشونت محل کار سازمان جهانی بهداشت (2013) استفاده شد. بعد از جمع آوری و استخراج داده ها، نمرات شرکت کنندگان با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه و چند متغیری و با استفاده از نرم افزار آماری (spss) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین جو سازمانی با تعهد سازمانی رابطه مثبت و بین جو سازمانی با خشونت شغلی رابطه منفی معناداری وجود دارد؛ همچنین بین خرده مقیاس های استقلال، انسجام، اعتماد، فشار، حمایت، قدرانی، انصاف و نوآوری با تعهد سازمانی و خشونت شغلی همبستگی معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که جو سازمانی مطلوب و تعهد سازمانی قادر به پیش بینی خشونت شغلی می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش وجود ارتباط بین جوروانشناختی حاکم بر سازمان با خشونت و تعهد شغلی در دبیران را تایید می کند، بنابراین جوروانشناختی مطلوب سبب افزایش کارآیی، تعهد و عملکرد کارکنان در سازمان می گردد.

    کلیدواژگان: جو سازمانی مطلوب، تعهد سازمانی، خشونت شغلی
  • سید اکبر موسوی راد، سمیه بازیار، مریم یاوری کرمانی*، غلامرضا محبت صفحات 67-79
    زمینه و هدف

    آموزش و پرورش بهینه و مطلوب را می توان به عنوان یکی از ارکان اساسی هر جامعه در نظر گرفت و دبیران به عنوان متولیان این امر یکی از مهمترین عوامل پیشبرد اهداف آموزش و پرورش به شمار می روند. بقا، دوام و پیشرفت هر جامعه به کیفیت تعلیم وتربیت آن بستگی دارد؛ لذا این پژوهش با هدف اصلی تبیین رابطه بین تعهد سازمانی و عدالت سازمانی با سلامت روان در دبیران شهرستان اندیمشک انجام گرفت.

    روش شناسی: 

    طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دبیران شاغل در آموزش و پرورش شهرستان اندیمشک تشکیل دادند. از بین جامعه آماری 250 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تعهد سازمانی آلن و مایر (1990)، عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1993) و سلامت عمومی گلدنبرگ  ghq-28 استفاده شد. بعد از جمع آوری و استخراج داده ها، نمرات شرکت کنندگان با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه و چند متغیری و با استفاده از نرم افزار آماری (spss) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین تعهد سازمانی با سلامت روانی رابطه مثبت معناداری وجود دارد (01/0) و همچنین بین عدالت سازمانی با سلامت روانی نیز رابطه مثبت معناداری وجود دارد (01/0). همچنین نتایج رگررسیون نشان داد که تعهد سازمانی و عدالت سازمانی توانستند سلامت روان را پیش بینی کنند. این پیش بینی در تعهد سازمانی با ضریب بتای 14/0 و در عدالت سازمانی با ضریب بتای 13/0 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد در صورتی که توزیع پاداش ها و سایر امکانات بر اساس ضوابط معین صورت پذیرد و اطلاع رسانی کافی در این زمینه انجام شود؛ این رفتار مدیریت میتواند در ایجاد احساس عدالت سازمانی و افزایش تعهد دبیران نسبت به سازمان و سطح سلامت روان دبیران موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، عدالت سازمانی، سلامت روان و دبیران
|
  • Mehdi Rahmani * Pages 1-11
    Background and purpose

    With the advancement of science and the increase of electronic resources, the need to create libraries to collect, organize and disseminate these types of resources is felt. With the growth of electronic resources, resource management has gained special importance and is one of the important areas and issues in the discussion of digital libraries. In this study, the aim is to examine the issues and challenges facing the management of digital libraries and provide solutions to solve the challenges and issues facing digital libraries and digital library management.

    Research method

    The current research is applied in terms of purpose and survey research in terms of method. The current research has been conducted by field method and using library techniques, and the researchers have presented digital library management approaches by reviewing the published texts on digital libraries and digital library management issues.

    Findings

    The results of the research showed that the most important components of digital library management include human resources, management of shared resources, author's right to update resources, cataloging and maintaining the technical structure. Also, the surveys showed that the most important challenge facing digital libraries is the issue of intellectual property and compliance with copyright laws.

    Conclusion

    The results of the research showed that in digital libraries, as in traditional libraries, measures must be taken in the field of collecting, organizing, storing and disseminating information, and it is not possible to carry out the above-mentioned activities without a competent manager. Digital library management leads to the creation of coordination between different parts of the digital library and helps the library to achieve the desired goals. The digital library is facing many issues and challenges, including financial and budget issues, issues related to expert human resources, issues related to digital equipment and internet infrastructure, issues related to author's right and copyright, issues related to the lack of devices. Digitization and security of important information resources and documents and finally issues related to the protection and maintenance of digital resources are faced, which cannot be solved except with the presence of a capable manager and strong human resources of the library.

    Keywords: Management, digital library, digital resources
  • Fatemeh Soltani, Fatah Nazem *, Mohammadnaghi Imani Pages 12-24
    Background and purpose

    This problem of how organizations can succeed in a dynamic and unpredictable environment is an issue that is known as the most important challenge in today's world. Therefore, the purpose of this research was to identify the dimensions and components of organizational agility based on human resources development to provide a model of organizational agility in the Islamic Azad University of Tehran province.

    Methodology

    In this regard, the statistical population of the research included all employees of the Islamic Azad University of Tehran province, which was about 6735. Among these, using Morgan's table, Cochran's formula, and multi-stage and proportional cluster sampling methods, 386 university employees were considered the sample size. The data collection method was based on a researcher-made questionnaire, research literature, and semi-structured interviews. Cronbach's alpha coefficient of the research tool was calculated as 0.919. After distributing and collecting the questionnaires, the information was checked, and the hypotheses were tested using the structural equation modeling method and with the help of SPSS and LISREL software.

    Results

    Finally, the research findings confirmed the five dimensions, strategic, information technology, human, organizational and cultural, as the dimensions affecting organizational agility based on the development of human resources.

    Conclusion

    The research results showed that the strategic dimension has the highest average, and dimensions of information technology, human, organizational and cultural are placed in the next ranks. Finally, confirmatory factor analysis showed that dimensions of organizational agility based on human resources development explain up to 71.282% of the variance of existing indicators of organizational agility based on human resources development.

    Keywords: Organizational Agility, human resources, Development
  • Majid Taheriyan, Hasan Ghalavandi *, Alireza Ghalee, Mohamad Hassani Pages 25-37
    Background and purpose

    innovative behaviors as behaviors that bring change with themselves are related to organizational transformation and are considered the growth and development factor of all organizations. Therefore, the present study aimed to investigate the structural relationships between conflict management styles and innovative behaviors with the mediation of work conscientiousness in Lorestan University of Medical Sciences employees.

    Methodology

    This research was a descriptive (non-experimental) correlational research. The statistical population includes all Lorestan University of Medical Sciences employees, and the sample size includes 248 employees selected through simple random sampling. Research data were obtained through the questionnaires on the conflict management styles of Thomas (1974), the work conscientiousness of Costa McGrath (1992), and the innovative behavior of Cross (2004). They were analyzed using Pearson's correlation coefficient and path analysis.

    Results

    The findings from the path analysis showed that conflict management style, problem-solving style, compromise style, and flexibility style have a positive effect. However, the avoidance and control styles negatively affect work conscientiousness; work conscientiousness has a positive effect on innovative behavior, and work conscientiousness has a mediating role in the relationship between conflict management and innovation. Based on this, the results generally showed that the tested or conceptual models fit well. In addition to confirming the assumed paths, the role of conscientiousness in the relationship between conflict management and innovative behaviors is confirmed (p<0.01).

    Conclusion

    Managers who use problem-solving, flexible, and compromise styles increase work conscientiousness by influencing the psychological needs of employees, and managers who use domineering and deterministic conflict management styles always have unmotivated and irresponsible employees.

    Keywords: Conflict management Styles, Innovative Behaviors, conscientiousness
  • Leila Khaleghdoost Jafroodi, Reza Khodaei Mahmoud *, Majid Bagherzadeh Khajeh Pages 38-52
    Background and purpose

    Human resource development is one of the most important goals of leading organizations in the world. One of these organizations is the University of Medical Sciences of the provinces and its affiliated centers, which are responsible for implementing clinical governance measures and maintaining the community's health. The purpose of this research is to present the human resources development model with emphasis on Islamic indicators in the University of Medical Sciences of Gilan province and its affiliated centers.

    Methodology

    The current research is of qualitative type with the approach of foundational data theory. Key informants collected necessary data using semi-structured interviews and analyzed them using MaxQDA software.

    Results

    The analysis showed that 520 semantic units, 194 concepts, 59 sub-categories, and 15 main categories were identified and divided into six factors as follows: Phenomenon (difference between Western and Islamic, Islamic, Western perspective), intervening factors (organizational structure, type of organization), strategies (managerial, organizational), background factors (society, heterogeneity of the workforce), causal factors (organizational, individual, society), consequence (organizational, individual, society).

    Conclusion

    Based on the research findings, human resources development tends to change or improve people's learning, behavior, performance, and attitudinal and cognitive skills.

    Keywords: Human Resource Development, Islamic management, System model
  • Farhad Namjoo *, Kayhan Namjoo, Aghil Motaghed, Ali Basiri, Amirali Khoshbayan, Ehsan Lyaghat Pages 53-66
    Background and purpose

    optimal and desirable education can be considered one of the basic elements of every society, and teachers, as the guardians of this matter, are considered one of the most important factors in advancing the goals of education. Any society's survival, durability, and progress depend on the quality of its education. Therefore, this research aimed to explain the relationship between favorable organizational climate, organizational commitment and occupational violence.

    Methodology

    The research design was descriptive and correlational. The research's statistical population was comprised of all the teachers working in education in district 2 of Shiraz city. Among the statistical population, 169 people were selected and studied by purposeful sampling. In order to collect data, questionnaires on the psychological climate (1991), organizational commitment (1990), and occupational violence (2013). After collecting and extracting data, participants' scores were analyzed using Pearson's correlation and multiple and multivariable linear regression, and statistical software (SPSS).

    Results

    The results showed a positive relationship between organizational climate and organizational commitment and a significant negative relationship between organizational climate and occupational violence. Also, there is a significant correlation between the subscales of independence, cohesion, trust, pressure, support, appreciation, fairness, and innovation with organizational commitment and occupational violence. Also, the results showed that favorable organizational climate and organizational commitment are able to predict occupational violence.

    Conclusion

    The research results confirm the existence of a relationship between the psychology governing the organization and violence and job commitment in teachers. Therefore, a favorable psychological climate increases the efficiency, commitment, and performance of employees in the organization.

    Keywords: favorable organizational climate, organizational commitment, occupational violence
  • Sayd Akbar Mosavirad, Somaye Bazyar, Maryam Yavari *, Gholamreza Mohabat Pages 67-79
    Background and purpose

    optimal and desirable education can be considered one of the basic elements of every society, and teachers, as the guardians of this matter, are considered one of the most important factors in advancing the goals of education. Any society's survival, durability, and progress depend on the quality of its education. Therefore, this research was conducted to explain the relationship between organizational commitment and organizational justice in mental health among teachers of Andimeshk city.

    Methodology

    The research design was descriptive and correlational. The present study's statistical population was comprised of all the teachers working in education in Andimshek city. From the statistical population, 250 people were selected and studied by simple random sampling. To collect data, Allen and Meyer's (1990) organizational commitment questionnaires, Niehoff and Moorman's (1993) organizational justice questionnaires, and Goldenberg's general health questionnaire (GHQ-28) were used. After collecting and extracting the data, the participants' scores were analyzed using Pearson correlation and multiple and multivariable linear regression and statistical software (SPSS).

    Results

    The results showed a significant positive relationship between organizational commitment and mental health (0.01) and a significant positive relationship between organizational justice and mental health (0.01). Also, the regression results showed that organizational commitment and justice could predict mental health. This prediction was in organizational commitment with a beta coefficient of 0.14 and organizational justice with a beta coefficient of 0.13.

    Conclusion

    The research results showed that if the distribution of rewards and other facilities is done based on certain criteria and sufficient information is done in this field. This management behavior can effectively create a sense of organizational justice and increase teachers' commitment to the organization and the level of teachers' mental health.

    Keywords: organizational commitment, Organizational Justice, mental health, teachers