فهرست مطالب

Journal of Innovation Management and Organizational Behavior
Volume:2 Issue: 2, 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/05/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی رحمانی* صفحات 1-7
    زمینه و هدف

    امروزه مدیریت دانش از مولفه های اصلی موفقیت سازمان ها به شمار می رود. هدف از این پژوهش، بررسی میزان آمادگی شهرداری تهران برای پیاده سازی مدیریت دانش در آن سازمان می باشد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش های پیمایشی- تحلیلی است. پژوهش حاضر آمادگی سازمان را بر اساس 7 مولفه رهبری، مدیریت دانش، فرآیند، افراد، فناوری، فرآیند های دانشی، یادگیری و نوآوری و نتایج مدیریت دانش سنجیده است. برای نیل به اهداف پژوهش، علاوه بر مطالعات نظری و بررسی ادبیات پژوهش، داده ها از طریق چک لیست موجود مدیریت دانش سازمان بهره وری آسیایی گردآوری شده و این چک لیست توسط تعداد 44 نفر از خبرگان شاغل در شهرداری شهر تهران تکمیل و به هر کدام از سوالات پاسخ داده شد. تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سطح آمادگی شهرداری تهران برای پیاده سازی مدیریت دانش در سطح توسعه قرار دارد و این نشان از این دارد که گروه برنامه های منظمی را برای پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان درپیش گرفته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن بود که وضعیت سازمان در حال توسعه است و فعالیت های برای پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان انجام شده است و زمینه ها برای پیشرفت مدیریت دانش در سازمان موجود است. وضعیت توسعه یعنی مدیریت دانش به صورت فراگیر در سازمان پیاده سازی شده است اما هنوز به سطح بلوغ نرسیده است. شهرداری تهران در بخش فناوری بسیار سرمایه گذاری کرده است و در این زمینه وضعیت مطلوبی دارد. ولی چون پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان در حال توسعه می باشد طبیعی است که نتایج مدیریت دانش سازمانی در سطح مناسبی قرار ندارد و هنوز مدیریت دانش در سطح کلی پیاده سازی نشده است و نمی توان اعلام کرد که نتیجه ای برای سازمان داشته است.

    کلیدواژگان: دانش، پیاده سازی مدیریت دانش، چک لیست، شهرداری تهران
  • کامدین پارساکیا*، کیامرث نامجو، محمد لطیف ارجمند، علی سبزوند، هادی رهیان، علی فضلی، محسن جمشیدی نصر آباد صفحات 8-23
    زمینه و هدف

    آموزش و پرورش بهینه و مطلوب را می توان به عنوان یکی از ارکان اساسی هر جامعه در نظر گرفت و دبیران به عنوان متولیان این امر یکی از مهمترین عوامل پیشبرد اهداف آموزش و پرورش به شمار می روند. بقا، دوام و پیشرفت هر جامعه به کیفیت تعلیم وتربیت آن بستگی دارد؛ لذا این پژوهش با هدف اصلی تبیین نقش واسطه ای اشتیاق شغلی در رابطه بین جو روانشناختی با بهره وری و خشنودی شغلی در دبیران آموزش و پرورش شهر یاسوج انجام گرفت.

    روش شناسی: 

    طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دبیران شهرستان یاسوج در سال 1400 تشکیل دادند. از بین جامعه آماری 162 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اشتیاق شغلی، سالوناوا و شوفلی (2001)، بهره وری هرسی و همکاران (1980)، فضای روانشناختی حاکم بر سازمان کویز و دکوتیز (1991) و خشنودی شغلی اسپکتور (1985) استفاده شد. بعد از جمع آوری و استخراج داده ها، نمرات شرکت کنندگان با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار آماری (spss) و(AMOSS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین جو روانشناختی با بهره وری و خشنودی شغلی در دبیران آموزش و پرورش شهر یاسوج رابطه مثبت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که اشتیاق شغلی نقش واسطه ای معناداری در رابطه بین جو روانشناختی با بهره وری و خشنودی شغلی در دبیران آموزش و پرورش شهر یاسوج ایفا می کند.واژگان کلیدی: اشتیاق شغلی، جو روانشناختی، بهره وری و خشنودی شغلی.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، جو روانشناختی، بهره وری شغلی، خشنودی شغلی
  • شیوا ممیز*، محمود صفری، محمدنقی ایمانی صفحات 24-37
    هدف

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی اخلاق حرفه ای برون سازمانی معاونین و روسای مناطق آموزش و پرورش شهر تهران بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش ترکیبی کیفی به روش تیوری زمینه ای و مدل معادلات ساختاری به روش کمی بود. جامعه پژوهش عبارت بودند از معاونین و روسای مناطق آموزش و پرورش شهر تهران و نمونه در بخش کیفی 20 نفر و در بخش کمی 380 نفر از معاونین و روسای مناطق آموزش و پرورش 22 گانه شهر تهران انتخاب شدند. ابزارهای تحقیق عبارت بود از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته سنجش اخلاق حرفه ای برون سازمانی. داده ها در بخش کیفی به روش گراندد تیوری اکتشافی جمع آوری شده و سپس با آزمون مدل معادله ساختاری در نرم افزار لیزرل تحلیل شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحلیل اکتشافی نشان داد سه مقوله محوری اخلاق حرفه ای، اخلاقی (هنجاری) و دانش اخلاقی؛ چهار مورد مورد از شرایط علی شامل: استراتژی های سازمانی، آموزش، عوامل مدیریتی و منابع دو مورد از زمینه ها و بسترهای پدیده دو راهبرد نهادینه سازی و ارزشیابی دو عامل مداخله گر عوامل ساختاری و رویه ها و مقررات سازمانی و یک پیامد که توسعه اخلاق حرفه ای فردی و سازمانی است به دست آمد. تحلیل مسیر ارتباط بین متغیرها نشان داد تمامی مسیر های ارتباطی معنادار بودند و فقط مسیر مقررات غیرضروری بر ارزشیابی و فرهنگ سازمانی بر ارزشیابی معنادار نبود. در نهایت مدل آزمون شده به لحاظ روایی برازش مناسبی را نشان داد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق برون سازمانی، معاونین و روسا، آموزش و پرورش
  • هادی ثنائی پور*، فرشته بسطامی، مهدی قزلسفلو صفحات 38-49
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی برای بهبود کسب وکار کارآفرینانه مبتنی بر نوآوری های فناورانه دیجیتال برای رشد اقتصادی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار شهر ایلام صورت گرفته است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، پیمایشی است. جامعه آماری شامل 309 نفر از زنان سرپرست خانوار کارآفرین شهر ایلام، بودند. روایی ظاهری و محتوایی پرسش نامه توسط متخصصین تایید و برای تعیین پایایی پرسشنامه از دو معیار ضریب آلفای کرونباخ و ضریب پایایی مرکب استفاده شد. ضرایب آلفای کرونباخ تمام متغیرها در این پژوهش از حداقل مقدار 7/0 بیشتر بود. داده های جمع آوری شده به صورت آمار توصیفی و استنباطی با استفاده نرم افزار 24 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش آمار استنباطی، از میان روش های همبستگی، روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با رویکرد حداقل مربعات جزیی برای آزمون فرضیات و برازش مدل، با استفاده از نرم افزار 2.0 SmartPLS برای این تحقیق استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از ضرایب معناداری نشان داد که تمامی فرضیه های پژوهش تایید می شوند. فرضیه ی اول به بررسی تاثیر کارآفرینی بر رشد اقتصادی پرداخته و این تاثیرگذاری تایید شده است. فرضیه ی دوم نیز به بررسی تاثیر استفاده از نوآوری های فناوارنه دیجیتال بر کارآفرینی پرداخته و این موضوع نیز تایید شده است. در فرضیه ی سوم عنوان شد که استفاده از نوآوری های فناوارنه دیجیتال با نقش میانجی کارآفرینی بر رشد اقتصادی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد نوآوری های محصولات و خدماتی که ناشی از استفاده از فناوری دیجیتال باشند، صرف نظر از اینکه ویژگی های جدیدی از محصول یا خدمت را ارایه می دهند، متمایل به بنیادی بودن هستند؛ بنابراین، مسیر جدیدی برای زنان سرپرست خانوار ارایه می کند که با استفاده از نوآوری های فناورانه دیجیتال برای مشتریان جدید، نوآوری محصول و خدمت خود را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: فناوری دیجیتال، کارآفرینی، رشد اقتصادی، زنان سرپرست خانوار
  • ابوالفضل اصغرنیا*، محمدرضا باقرزاده، مجتبی طبری، مهرداد متانی صفحات 50-61
    زمینه و هدف

    ارزش استراتژیک منابع انسانی از این واقعیت ناشی می شود که جدا از منابع دیگر که منفعل هستند، دارای قدرت تصمیم گیری و اختیار بوده و از مزیت رقابتی، نسبت به دیگر منابع برخوردار است؛ لذا هدف از این پژوهش ارایه مدل جامع توانمندسازی در سازمان تامین اجتماعی بوده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و از جهت روش تحقیق کمی و کیفی (آمیخته) و از جهت گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی بوده است. در بخش کیفی پس از احصاء سنجه ها و شاخص های مستخرج از مبانی نظری، پرسشنامه ای محقق ساخته بر مبنای طیف لاوشه و لیکرت تهیه و پس از طی نمودن مراحل نظرسنجی دلفی مدل مفهومی استخراج شد. سپس در بخش کمی برای تشخیص عامل های مدل از روش تحلیل عاملی اکتشافی و برای برازش الگو از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه از خبرگان و صاحب نظران بوده است. گروه اول شامل اساتید دانشگاهی که رشته دانشگاهی و حوزه تدریس آنان با زمینه پژوهش مرتبط و گروه دوم شامل خبرگان سازمانی با درجه دانشگاهی کارشناسی ارشد به بالا و با سوابق مدیریتی و تجربی مرتبط با منابع انسانی بوده است. تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از نرم افزار Spss جهت خوشه بندی شاخص ها و ایجاد مولفه های پژوهش و نرم افزار Smart Pls جهت تایید مدل پژوهش انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش 11 مولفه و 37 شاخص را به عنوان مهم ترین عوامل توانمندسازی جامع شناسایی نمود و مشخص نمود که افراد به طور فردی زمانی توانمند خواهند شد که هوش درون فردی، آموزش خلاقیت محور، خویشتن شناسی روان شناختی، عملکرد درونی، تصمیم گیری دانش محور و خودکارآمدی فردی در کنار هم قرار گیرند و در حیطه جمعی و تیمی و سازمانی زمانی توانمند خواهند شد که فرهنگ ادهوکراسی، پاداش درونی، خودکارآمدی بنیادی و خط مشی تعاملی در کنار هم قرار گیرند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که ابعاد، مولفه ها و شاخص های استخراجی مورد تایید جامعه هدف قرار گرفت است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی جامع، توانمندسازی فردی، توانمندسازی جمعی
  • ساناز مظاهری* صفحات 62-76
    زمینه و هدف

    امروزه سرمایه انسانی مهم ترین سرمایه سازمان محسوب می شود و مدیران با آگاهی از اهمیت و نقش این سرمایه، درصدد ایجاد مزیت رقابتی برای سازمان خود هستند؛ پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی ساختاری سکوت سازمانی بر اساس سبک های رهبری و عدالت سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران انجام گرفته است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع کاربردی، توصیفی- همبستگی است و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران در سال 1396- 1395 بود که از جامعه مذکور به حجم 8021 نفر، با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 367 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه سکوت سازمانی واکولا و بورادس (2005)، سبک رهبری چندعاملی باس و اولیو (1997) و عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1998) استفاده شده بود؛ برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سبک رهبری تبادلی و تحولی به صورت مثبت و معنادار سبک رهبری عدم مداخله به صورت منفی سکوت سازمانی را پیش بینی می کند، عدالت سازمانی به صورت مثبت و در سطح معناداری سکوت سازمانی را پیش بینی می کند و همچنین عدالت سازمانی رابطه بین سبک رهبری عدم مداخله و سکوت سازمانی را به صورت منفی و رابطه بین سبک رهبری تحولی و سبک رهبری تبادلی و سکوت سازمانی را به صورت مثبت و معنادار میانجیگری می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق مدلی از عوامل موثر بر سکوت سازمانی بر اساس سبک های رهبری و عدالت سازمانی ارایه می کند.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، سبک رهبری، عدالت سازمانی
|
  • Mehdi Rahmani * Pages 1-7
    Purpose

    Today, knowledge management is considered one of the main components of the success of organizations. The purpose of this research is to investigate the level of readiness of Tehran municipality to implement knowledge management in that organization.

    Research method

    The current research is applied in terms of purpose and survey-analytical in terms of method. The current research has measured the readiness of the organization based on 7 components of leadership, knowledge management, process, people, technology, knowledge processes, learning and innovation and the results of knowledge management. In order to achieve the objectives of the research, in addition to theoretical studies and research literature review, data was collected through the existing knowledge management checklist of the Asian Productivity Organization, and this checklist was completed by 44 experts working in the municipality of Tehran and answered each of the questions. Answered. Data analysis was done through descriptive statistics.

    Findings

    The results showed that the level of readiness of Tehran municipality to implement knowledge management is at the development level and this shows that the group has taken regular plans to implement knowledge management in the organization.

    Conclusion

    The results indicated that the status of the organization is developing and activities for the implementation of knowledge management have been carried out in the organization and there are areas for the advancement of knowledge management in the organization. The state of development means that knowledge management has been comprehensively implemented in the organization, but it has not yet reached the maturity level. Tehran municipality has invested a lot in the technology sector and has a favorable situation in this field. But because the implementation of knowledge management in the organization is developing, it is natural that the results of organizational knowledge management are not at a suitable level, and knowledge management has not yet been implemented at a general level, and it cannot be said that it has had results for the organization.

    Keywords: Knowledge, implementation of knowledge management, Checklist, Tehran Municipality
  • Kamdin Parsakia *, Kyamars Namjoo, Mohammadlatif Arjmand, Ali Sabzvand, Hadi Rahyan, Ali Fazli, Mohsen Jamshidi Pages 8-23
    Background and purpose

    optimal and desirable education can be considered one of the basic elements of every society, and teachers, as the guardians of this matter, are considered one of the most important factors in advancing the goals of education. Any society's survival, durability, and progress depend on the quality of its education. Therefore, this research was carried out to explain the mediating role of work engagement in the relationship between psychological climate and productivity and job satisfaction among education teachers in Yasouj city.

    Methodology

    The research design was descriptive and correlational. The statistical population of the research was formed by all the teachers of Yasouj city in 1400. Among the statistical population, 162 people were selected and studied by purposeful sampling. To collect data, the questionnaires on work engagement, Salanova, and Schaufeli (2001), Hersey et al.'s productivity (1980), the psychological climate of organization of Quiz and Decotiz (1991), and Spector's job satisfaction (1985) were used. After collecting and extracting the data, the participants' scores were analyzed using Pearson correlation, path analysis, statistical software (SPSS), and (AMOS).

    Results

    The findings showed a significant positive relationship between psychological climate and productivity and job satisfaction among education teachers in Yasouj city.

    Conclusion

    The results showed that work engagement significantly mediates the relationship between psychological climate and productivity and job satisfaction among education teachers in Yasouj city.

    Keywords: work engagement, psychological climate, job productivity, Job Satisfaction
  • Shiva Momayez *, Mahmoud Safari, Mohamadnaghi Imani Pages 24-37
    Background and purpose

    One of the main concerns of efficient managers at different levels is how to create suitable platforms for working human factors to work with a sense of responsibility and full commitment to the issues of society and their profession and to observe the ethical principles governing their jobs and professions. Therefore, the current research aimed to design an extra-organizational professional ethics model for Tehran's deputy heads and vice presidents of education districts.

    Methodology

    The research method was a qualitative combination using the grounded theory method and the structural equation model using a quantitative method. The research population consisted of vice presidents and presidents of education districts in Tehran, 30 people were selected in the qualitative section, and 130 people were selected in the quantitative section from vice presidents and presidents of 22 education districts in Tehran. The research tools were semi-structured interviews and researcher-made questionnaires to measure extra-organizational professional ethics. The data were collected in the qualitative part by the grounded theory method and then analyzed by the structural equation model test in Lisrel software.

    Results

    The results of the exploratory analysis yielded the following factors. Three core categories of professional ethics, moral (normative) and moral knowledge; Four cases of causal conditions include: organizational strategies, training, management factors, and resources; Two cases of the phenomenon's contexts; two strategies of institutionalization and evaluation; Two intervening factors are structural factors and organizational procedures and regulations; And a consequence that is the development of individual and organizational professional ethics.

    Conclusion

    The analysis of the relationship path between the variables showed that all the communication paths were significant, and only the path of unnecessary regulations on evaluation and organizational culture on evaluation was not significant. Finally, the tested model showed a good fit in terms of validity.

    Keywords: Professional Ethics, extra-organizational ethics, vice presidents, heads, Education
  • Hadi Sanaeepour *, Feresteh Bastami, Mehdi Ghezelseflo Pages 38-49
    Background & Purpose

    The current research aims to provide a model for improving entrepreneurial business based on digital technological innovations for economic growth and empowerment of female heads of households in Ilam city

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and survey in terms of data collection. The statistical population included 309 female heads of entrepreneur households in Ilam city. The external and content validity of the questionnaire was confirmed by specialists, and two criteria, Cronbach's alpha coefficient and composite reliability coefficient, were used to determine the reliability of the questionnaire. Cronbach's alpha coefficients of all variables in this study were higher than the minimum value of 0.7. The collected data were analyzed in the form of descriptive and inferential statistics using SPSS24 software. In the inferential statistics section, among the correlation methods, structural equation modeling (SEM) method with partial least squares approach was used for hypothesis testing and model fit using SmartPLS 2.0 software for this research.

    Findings

    The results of testing the research hypotheses using significant coefficients showed that all the research hypotheses are confirmed. The first hypothesis examines the impact of entrepreneurship on economic growth and this impact has been confirmed. The second hypothesis also examines the effect of using digital technology innovations on entrepreneurship and this issue has also been confirmed. In the third hypothesis, it was stated that the use of digital technological innovations with the mediating role of entrepreneurship has an effect on economic growth.

    Conclusion

    The findings of the research showed that product and service innovations that result from the use of digital technology, regardless of whether they provide new features of the product or service, tend to be fundamental; Therefore, it provides a new path for women heads of household to increase their product and service innovation by using digital technological innovations for new customers.

    Keywords: Digital Technology, Entrepreneurship, Economic Growth, female heads of the household
  • Abolfazl Asgharnia *, Mohamadreza Bagherzadeh, Mojtaba Tabari, Mehrdad Matani Pages 50-61
    Background and purpose

    The strategic value of human resources comes from the fact that, apart from other passive resources, it has decision-making power and authority and a competitive advantage over other resources. Therefore, this research aimed to provide a comprehensive empowerment model in a social security organization.

    Methodology

    This research is based on the practical purpose and in terms of quantitative and qualitative research methods (mixed) and in terms of descriptive-survey data collection. In the qualitative section, after counting the metrics and indicators extracted from the theoretical foundations, a researcher-made questionnaire was prepared based on the Lavash and Likert scales, and after going through the steps of the Delphi survey, a conceptual model was extracted. Then, in the quantitative part, the exploratory factor analysis method was used to identify the model's factors, and the confirmatory factor analysis method was used to fit the model. The statistical population of the research included two groups of experts and experts. The first group includes university professors whose academic field and teaching field are related to research, and the second group includes organizational experts with a master's degree or higher and with organizational and experimental records related to human resources. Statistical analysis was done using Spss software to cluster indicators and create research components and Smart Pls software to confirm the research model.

    Results

    This research identified 11 components and 37 indicators as the most important factors of comprehensive empowerment. It also indicated that people would be individually empowered when they combine intrapersonal intelligence, creativity-oriented education, psychological self-knowledge, internal performance, knowledge-based decision-making, and individual self-efficacy. They will be empowered in the collective, team, and organizational fields when the culture of adhocracy, internal reward, fundamental self-efficacy, and interactive policy are put together.

    Conclusion

    The research results show that the target community has approved the extracted dimensions, components, and indicators.

    Keywords: Comprehensive empowerment, individual empowerment, collective empowerment
  • Sanaz Mazaheri * Pages 62-76
    Background and purpose

    Today, human capital is considered the most important capital of the organization, and managers, knowing the importance and role of this capital, are trying to create a competitive advantage for their organization; The current research was conducted to provide a structural model of organizational silence based on leadership styles and organizational justice in the Islamic Azad University of Tehran.

    Methodology

    This research is of an applied, descriptive-correlation type and the statistical population of this research included all the employees of the Islamic Azad University of Tehran in 2015-2016, which is 8021 people, using the Krejcie and Morgan table, 367 People were selected by cluster random sampling method. To collect data, Vakola and  Bouradas's (2005) organizational silence questionnaire, Bass and Olive's (1997) multifactorial leadership style, and Niehoff and Moorman's (1998) organizational justice were used. Structural equation modeling has been used for data analysis.

    Results

    The results showed that exchange and transformational leadership style positively and significantly predicts non-interventional leadership style negatively organizational silence, organizational justice positively and significantly predicts organizational silence, and organizational justice the relationship between non-interventional leadership style. Moreover, it mediates organizational silence in a negative way and the relationship between transformational leadership style and transactional leadership style and organizational silence in a positive and meaningful way.

    Conclusion

    The research results provide a model of effective factors on organizational silence based on leadership styles and organizational justice.

    Keywords: organizational silence, Organizational Justice, leadership styles