فهرست مطالب

Journal of Innovation Management and Organizational Behavior
Volume:1 Issue: 4, 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا شاملو، فتاح ناظم* صفحات 1-13
    زمینه و هدف
    به نظر می رسد شناسایی ابعاد و اقدامات مدیریت دانش و هوش فرهنگی در سازمان های چابک از یک سو و بررسی ارتباط آن ها با اقدامات و ابعاد چابکی از سوی دیگر، ضرورتی انکارناپذیر در سازمان است؛ از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین هوش فرهنگی و مدیریت دانش با چابک سازی سازمان در کمیته امداد امام خمینی استان تهران انجام شده است. روش شناسی: پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه کارکنان کمیته امداد امام خمینی استان تهران بود. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده و با تهیه فهرستی از کارکنان نمونه ای به حجم 200 نفر انتخاب و پرسشنامه های هوش فرهنگی ارلی و انگ (2004)، مدیریت دانش نیومن و کنراد (2000) و چابکی شریفی و ژانگ (2004) سازمانی اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین هوش فرهنگی و مدیریت دانش با چابکی سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین مولفه های دانش (شناخت)، انگیزشی و رفتاری و چابکی سازمانی رابطه معناداری به دست آمد و از بین ابعاد مدیریت دانش، دو بعد حفظ و نگهداری دانش و ایجاد دانش رابطه معناداری با چابکی سازمانی دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که هوش فرهنگی و ابعاد دانش (شناخت)، انگیزشی و رفتاری و همچنین مدیریت دانش و دو بعد حفظ و نگهداری دانش و ایجاد دانش توانستند چابکی سازمانی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، مدیریت دانش، کمیته امداد، هوش فرهنگی
  • مهنوش یوسفی، اعظم فتاح اندبیل*، مریم مشایخ صفحات 14-24
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت حفظ نیروی درمانی و سالم نگه داشتن این قشر به عنوان افرادی که حافظان سلامت و تندرستی اعضای دیگر جامعه هستند، ضرورت دارد میزان اضطراب  و فشار  روانی  انها و همچنین عوامل  مرتبط با آن مرد بررسی  قرار گیرد تا بر اساس نتایج به دست آمده، گام هایی در جهت حفظ و ارتقای سلامت روان آنها برداشته شود؛ لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی آسیب پذیری در برابر استرس بر اساس  سرمایه های  روانشناختی و  ویژگی های  شخصیت در  کادر درمانی کرونا  بود. روش شناسی: روش  پژوهش توضیفی از  نوع همبستگی بود، جامعه آماری  پژوهش  حاضر شامل  تمامی کادر  درمان بیمارستان های مقابله با کرنا در شهر تهران در سال 1399 بودند که با  روش  نمونه گیری به صورت در دسترس 228 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گرد آوری  داده ها شامل پرسشنامه شخصیت نیو مک کری و کاستا(1985) فرم کوتاه، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لاتنز و همکاران(2007)و مقیاس سنجش نشانگان استرس سید خراسانی  و صدیقانی(1377) بود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از  ضریب همبستگی  پیرسون و تحلیل رگرسیون نشان داد ویژگی های شخصیتی و سرمایه های روانشناختی به میزان 62/0 با آسیب پذیری در برابر استرس کادر درمان کرونا همبستگی دارند، بدین معنی که 39 درصد از کل واریانس آسیب پذیری در برابر استرس کادر درمان کرونا توسط که ویژگی های شخصیتی و سرمایه های روانشناختی تبیین می شود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که از بین ویژگی های شخصیتی، روان رنجوری، گشودگی به تجریه، توافق پذیری و وظیفه شناسی  و از بین سرمایه های روانشناختی، خودکارآمدی و خوشبینی توان پیش بینی آسیب پذیری در برابر استرس کادر درمان کرونا را داشتند
    کلیدواژگان: آسیب پذیری در برابر استرس، سرمایه های روانشناختی، ویژگی های شخصیت
  • ندا آروین، احمد تبری، عبدالرحیم کرک، سجاد نامجو، عطا معتقد، فرهاد نامجو* صفحات 25-38
    زمینه و هدف
    سازمان های امروزی با چالش هایی گسترده در حوزه رفتاری و اخلاقی در بین اعضای خود مواجه هستند که توجه و برطرف کردن آن ها مزیت برجسته ای برای یک سازمان محسوب می شود. رهبران زهرآگین به عنوان افرادی خودخواه که به آرامش زیر دستان اهمیتی نمیدهند می توانند بر دیگر متغیر های رفتاری کارکنان اثرگذاشته و میل آنها به بیان نظرات و عقیده ها و یا شجاعت و عدالت اخلاقی آن ها را تحت تاثیر قرار دهند؛ این پژوهش با هدف اصلی تعیین نقش میانجی گری عدالت سازمانی در رابطه بین رهبری زهر آگین و ترومای سازمانی در کارکنان وزارت آموزش و پرورش انجام گرفت. روش شناسی: طرح پژوهش توصیفی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران و کارکنان رسمی و غیررسمی وزارت آموزش و پرورش در سال 1401 تشکیل دادند. از بین جامعه آماری 260 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رهبری زهرآگین اشمیت (2000)، عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1993) و ترومای سازمانی کولیوند و سرلک(1394) استفاده شد. بعد از جمع آوری و استخراج داده ها، نمرات شرکت کنندگان با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار آماری(spss) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین رهبری زهرآگین با ترومای سازمانی و خرده مقیاس های آن همبستگی مثبت معناداری وجود دارد (01/0). بین عدالت سازمانی با ترومای سازمانی همبستگی منفی برقرار است(01/0).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عدالت سازمانی نقش میانجی گری معناداری در رابطه بین رهبری زهر آگین و ترومای سازمانی در کارکنان وزارت ورزش وجوانان ایفا می کند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، رهبری زهر آگین، ترومای سازمانی
  • اباسط میرزایی*، شعله دربانی صفحات 39-51
    بررسی چالش ها و راهکارهای ارتقا بهره وری در بیمارستان ها و مراکز درمانی و به کارگیری منابع گوناگون برای تولید و عرضه موثر کالا و خدمات مستلزم آگاهی و استفاده از قانونمندیها و ابزارهای اقتصادی و اجتماعی است. امروزه نقش بهره وری در برنامه های توسعه به عنوان یکی از شاخصهای توسعه موردتوجه است. اگر هدف از به کارگیری علم اقتصاد را تخصیص بهینه منابع بدانیم، به جرات می توان گفت که بهره وری یکی از مهمترین شاخصهای ارزیابی در جهت دستیابی به این هدف به شمار می رود.
    روش کار
    این مطالعه مروری است و با استفاده از واژه های بهره وری،مدیریت بیمارستان، هزینه ،کارایی و اثربخشی مقالات با جستجو در سایتهای معتبر پابمد، ساینس دایرکت، اسکوپوس، گوگل اسکالر، پروکویست و همچنین پایگاه های داخلی همچون جهاد دانشگاهی ،ایرانمدکس، مگیران مقالات مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع مرور مقالات نشان داد دو عامل مهم و موثر در بهره وری، عبارتند از کارآیی و اثر بخشی بوده و ارتقاء بهره وری را باید معلول ترکیبی از عوامل گوناگونی از جمله وجودساختار سازمانی مناسب ،روش های اجرایی کارآمد تجهیزات و ابزار کار سالم ، فضای کار متعادل و از همه مهمتر نیروی انسانی واجد صلاحیت و شایسته دانست.
    نتیجه گیری
    لازم است در این خصوص در بیمارستان بررسی های لازم جهت شناسایی عوامل موثر صورت گیرد و راهکارهایی جهت ارتقا بهره وری تعیین گردد.
    کلیدواژگان: بهره وری، مدیریت بیمارستان، مدیریت مراکز درمانی، ساختار سازمانی
  • سید آرمان هامونی، مسعود طاهری لاری*، حسینعلی بهرام زاده صفحات 52-67
    زمینه و هدف

    به نظر می رسد که در شهرداری ها به دلیل گستردگی و حجم بالای نیروی انسانی که اکثرا نیروهای ماهر و متخصص می باشند، مدیران برای استفاده حداکثری از این منابع جهت ارتقای عملکرد سازمان که سرمایه اصلی آن به شمار می آیند، نیازمند استفاده از انواع استراتژی ها و مهارت های سیاسی می باشد؛ از این رو، هدف از انجام تحقیق حاضر، ارایه الگوی رفتارهای سیاسی درون سازمانی و برون سازمانی مدیران بخش دولتی با رویکرد هوش سیاسی در شهرداری های استان خراسان رضوی می باشد. روش شناسی: تحقیق حاضر از بعد هدف، تحقیقی توسعه ای - کاربردی، ترکیبی و آمیخته اکتشافی است که ترکیبی از روش کیفی و کمی می باشد. در بخش کیفی جامعه آماری شامل کلیه اساتید گروه مدیریت و مدیران ارشد شهرداری های استان خراسان رضوی در سال 1396 می باشد. 20 نفر از افراد واجد شرایط در چارچوب جامعه آماری بخش کیفی قرار می گرفتند که در نهایت اطلاعات مربوط به 17 نفر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش کمی، جامعه آماری شامل کلیه مدیران ارشد شهرداری های استان خراسان رضوی می باشد که بر این اساس و طبق آمار و اطلاعات دریافتی از شهرداری های کل استان خراسان رضوی، در بهمن ماه سال 1395، در حال حاضر تعداد 366 مدیر در 73 شهر استان خراسان رضوی مشغول به فعالیت می باشند که با توجه به فرمول کوکران، حجم نمونه لازم حدودا برابر با 191 نفر از مدیران شهرداری های استان خراسان رضوی می باشد. در بخش کیفی ابعاد و مولفه های رفتارهای سیاسی درون سازمانی و برون سازمانی و هوش سیاسی توسط بررسی و مرور منابع دست دوم (مقالات و کتاب ها) مشخص شد و در بخش کیفی به بررسی سوالات تحقیق پرداختیم. داده ها توسط معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار AMUS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر طبق نتایج تحقیق، ابعاد رفتارهای سیاسی درون سازمانی و برون سازمانی و هوش سیاسی مورد بررسی قرار گرفت و مولفه ها شناسایی شد و در انتها نتایج نشان داد هوش سیاسی به میزان 84/0 بر رفتار سیاسی مدیران تاثیرگذار است، بدین ترتیب که با بهبود هوش سیاسی مدیران، می توان به میزان 84/0 رفتار سیاسی آنها را پیش بینی نمود.

    نتیجه گیری

    جهت بهبود برخورد مبهم مدیران شهرداری های استان خراسان رضوی پیشنهاد می گردد که مدیران شرایط استخدامی را برای تازه واردان روشن سازند و قراردادها بطور شفاف بسته شوند.

    کلیدواژگان: رفتارهای سیاسی، درون سازمانی، برون سازمانی، هوش سیاسی
  • مجتبی پارسانسب*، سیدرسول آقاداود، مجتبی شاهنوشی صفحات 68-96
    زمینه و هدف
    توجه به مسایل عمومی جامعه و اتخاذ تدابیری برای حل آنها از وظایف دولت هاست که آنها را از بخش خصوصی متمایز می سازد فرایند خط مشی گذاری از نگاه علم مدیریت چرخهای چند مرحله ای دارد شامل تهیه دستور کار، شکل گیری خط مشی ، اجرای خط مشی، ارزیابی خط مشی تغییر خط مشی و در نهایت پایان خط مشی یکی از مسایلی که امروزه کشورها با آن رو به رو هستند خط مشی عمومی زا ییده ایتلا فها، بده بستا نها و متقاعد ساخت نهای بیشماری است. خط مشی خوب، خط مشی است در برگیرنده معیار های پذیرش ذینفعان آن خط مشی باشد که این خود موجب افزایش اثربخشی و کارایی خط مشی خواهد شد و در نهایت به رفع مسیله منجر می شود. روش شناسی: در این پژوهش به اریه مدلی جهت پذیرش خط مشی های عمومی در حوزه پرسنلی توسط جامعه هدف پرداخته شده است. در این تحقیق بر اساس ادبیات تحقیق، 114 زیرمعیار و 22 معیار اصلی شناسای شده است که در دو راند دلفی، در اختیار خبرگان قرار گرفت.
    یافته ها
    در نهایت 96 زیرمعیار نهایی شناسایی گردید. معیارهای اصلی شامل زمان، تعامل و ارتباط، تخصص، تجربه و مهارت، ابزار اجرا، شفافیت، پاسخگویی، موانع، نوآوری، ستادها، کنترل و ارزیابی، هزینه ها، حمایت، هدف گذاری، مستندسازی، سازماندهی، سلسله مراتب، فرهنگی، تداخل و وابستگی، روش های اجرای، مشروعیت، محیطی، تمرکز.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش لازم است که قبل و پس از تدوین خط مشی های سازمان، آموزش های مناسبی به کارکنان داده شود و به دانش مجریان به روزرسانی، شود. همچنین در طول فرآیند اجرای خط مشی ها، سعی شود میزان دانش و مهارت مجریان، ارتقاء داده شود؛ لذا پیشنهاد می شود با ارایه ی اطلاعات کافی، ویژگی ها و ابعاد اجرایی خط مشی به خوبی برای کارکنان مشخص شود و کارکنان بدون هیچ ابهامی به اجرایی کردن خط مشی ها بپردازند.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، اجرای خط مشی، خط مشی پرسنلی
|
  • Zahra Shamlo, Fattah Nazem * Pages 1-13
    Background and
    purpose
    It seems that identifying the dimensions and actions of knowledge management and cultural intelligence in agile organizations on the one hand and examining their relationship with the actions and dimensions of agility on the other hand, is an undeniable necessity in the organization; Therefore, the present research was conducted with the aim of investigating the relationship between cultural intelligence and knowledge management with organizational agility in the Imam Khomeini Relief Committee of Tehran province.
    Methodology
    The current research was a correlational descriptive study. The statistical population was all employees of the Imam Khomeini Relief Committee of Tehran province. Simple random sampling was done by preparing a list of 200 sample employees, and cultural intelligence questionnaires by Erli and Ang (2004), Newman and Konrad (2000) knowledge management, and Chabaki Sharifi and Zhang (2004) organizational questionnaires were implemented.
    Findings
    The results showed that there is a significant relationship between cultural intelligence and knowledge management with organizational agility. Also, a significant relationship was found between knowledge (cognition), motivational and behavioral components and organizational agility, and among the dimensions of knowledge management, the two dimensions of knowledge preservation and knowledge creation have a significant relationship with organizational agility.
    Conclusion
    The results of this research showed that cultural intelligence and dimensions of knowledge (cognition), motivational and behavioral as well as knowledge management and the two dimensions of knowledge preservation and knowledge creation could predict organizational agility.
    Keywords: Organizational Agility, Knowledge Management, Relief Committee, cultural intelligence
  • Mahnosh Yousefi, Azam Fatah Andebil *, Maryam Mashayekh Pages 14-24
    Background and
    purpose
    Considering the importance of maintaining the medical force and keeping this group healthy as people who protect the health and well-being of other members of society, it is necessary to investigate the level of their anxiety and psychological pressure as well as the relative factors so that based on the results, steps can be taken to maintain and improve their mental health. Therefore, the present study aimed to predict vulnerability to stress based on psychological capital and personality traits in the treatment staff of Corona.
    Methodology
    The research method was a correlation-descriptive type. The statistical population of the present study included all the treatment staff of the hospitals dealing with Corona in Tehran in 2020, and 228 people were selected as a statistical sample using the convenience sampling method. The data collection tool included the short-form Neo McCree and Costa (1985) personality questionnaire, the Luthans et al. (2007) psychological capital questionnaire, and the Seyed Khorasani and Sediqani (2008) stress syndrome measurement scale.
    Results
    Pearson's correlation coefficient and regression analysis showed that personality traits and psychological capital have a correlation coefficient of 0.62 with the vulnerability to the stress of corona treatment staff. This means that 39% of the total variance of the stress vulnerability of the Corona treatment staff is explained by personality traits and psychological capital (P<0.05).
    Conclusion
    The results showed that among the personality traits, neuroticism, openness to experience, agreeableness, and conscientiousness, and among the psychological capitals, self-efficacy and optimism could predict the vulnerability to stress of the corona treatment staff.
    Keywords: Vulnerability to Stress, psychological capital, personality traits
  • Neda Arvin, Ahmmad Tabari, Abdolrahim Kork, Sajad Namjo, Ata Motaghed, Farhad Namjo * Pages 25-38
    Background and
    purpose
    Today's organizations face wide challenges in the field of behavior and ethics among their members, and attention and solving them is considered an outstanding advantage for an organization. Toxic leaders (selfish people who do not care about the peace of their subordinates) can affect other behavioral variables of employees and their desire to express their opinions and beliefs or their moral courage. This research was conducted to determine the mediating role of organizational fairness in the relationship between toxic leadership and organizational trauma in employees of the Ministry of Education.
    Methodology
    The design of the research was descriptive and structural equations type. All managers and official and unofficial employees of the Ministry of Education in 1401 formed the statistical population of the research. Among the statistical population, 260 people were selected and studied by simple random sampling. To collect data, the toxic leadership questionnaires of Schmidt (2000), and the Niehoff and Moorman organizational fairness questionnaire (1993). After collecting and extracting the data, the participants' scores were analyzed using Pearson correlation and path analysis and statistical analysis software (SPSS).
    Results
    The results showed a significant positive correlation between toxic leadership and organizational trauma and its subscales (0.01). There is a negative correlation between moral courage and organizational trauma (0.01).
    Conclusion
    The results showed that organizational moral courage plays a significant mediating role in the relationship between toxic leadership and organizational trauma in the Ministry of Sports and Youth employees.
    Keywords: Organizational fairness, Toxic Leadership, organizational trauma
  • Abasat Mirzaei *, Shoaleh Darbani Pages 39-51
    Background and
    purpose
    Examining challenges and solutions to improve productivity in hospitals and medical centers and using various resources for effective production and supply of goods and services requires knowledge and the use of economic and social legalities and tools. Today, the role of productivity in development programs is considered one of the development indicators. If we consider the goal of applying economics to be the optimal allocation of resources, we can safely say that productivity is one of the most important evaluation indicators in order to achieve this goal.
    Methodology
    The current research is a review. Using the terms productivity, hospital management, stress, cost, productivity and effectiveness in Proquest, Pubmed, Database, (SID) Scientific Information, Ovid, Google Scholar, Science direct, Iranmedex, Springer and Scopus databases, articles that were published in English or Farsi about productivity were collected.
    Results
    The review of articles showed that efficiency and effectiveness are two important and effective factors in productivity. Improving productivity should be considered as a result of various factors, including a suitable organizational structure, efficient implementation methods, healthy work tools and equipment, a balanced work environment, and, most importantly, qualified and competent human resources.
    Conclusion
    In this regard, it is necessary to conduct investigations in the hospital to identify effective factors and determine solutions to improve productivity.
  • Seyed Arman Hamoni, Masoud Taheri Lari *, Hoseinali Bahramzadeh Pages 52-67

    Background and

    purpose

    In municipalities, due to the large scale and volume of human resources, which are the most skilled and specialized forces. Managers need to use all kinds of strategies and political skills to maximize the use of these resources to improve the organization's performance, which is considered its main capital. Therefore, this research aims to present the model of intra-organizational and extra-organizational political behaviors of public sector managers with the approach of political intelligence in the municipalities of Razavi Khorasan province.

    Methodology

    The current research is a developmental-applied, hybrid, and mixed exploratory research, combining qualitative and quantitative methods. In the qualitative part, the statistical population includes all professors of the management group and senior managers of the municipalities of Razavi Khorasan province in 2017. Twenty qualified people were included in the statistical population framework of the qualitative section, and finally, the information of 17 people was analyzed. In the quantitative part, the statistical population includes all the senior managers of the municipalities of Razavi Khorasan Province, and according to the statistics and information received from the municipalities of Razavi Khorasan Province, in 2016, 366 managers were working in 73 cities of Razavi Khorasan Province. They were. According to Cochran's formula, the required sample size is approximately equal to 191 municipal managers of Razavi Khorasan province. In the qualitative part, the dimensions and components of intra-organizational and extra-organizational political behaviors and political intelligence were determined by reviewing and reviewing second-hand sources (articles and books). In the qualitative part, we examined the research questions. The data were analyzed by structural equations and with the help of AMOS software.

    Results

    According to the results of the research, the dimensions of intra-organizational and extra-organizational political behaviors and political intelligence were investigated, and the components were identified, and finally, the results showed that political intelligence has an effect of 0.84 on the political behavior of managers. In this way, by improving the political intelligence of managers, it is possible to predict their political behavior to the extent of 0.84.

    Conclusion

    In order to improve the ambiguous attitude of the managers of Khorasan Razavi province, it is suggested that the managers clarify the employment conditions for newcomers and that contracts are concluded transparently.

    Keywords: Political Behaviors, intra-organizational, extra-organizational, Political Intelligence
  • Mojtaba Parsanasab *, Seyed Rasol Aghadavod, Mojtaba Shahnooshi Pages 68-96
    Background and
    purpose
    Paying attention to the public issues of society and taking measures to solve them is one of the duties of the governments, which distinguishes them from the private sector. From the point of view of management science, the policy-making process has multi-stage cycles. It includes the preparation of the agenda, the formation of the policy, the implementation of the policy, the evaluation of the policy, the change of the policy, and finally the end of the policy. One of the issues countries face today is the general policy born of coalitions, bargaining, and persuasion. The end is countless. A good policy is a policy that includes the acceptance criteria of the beneficiaries of that policy, which will increase the effectiveness and efficiency of the policy and ultimately lead to solving the problem.
    Methodology
    In this research, a model has been presented for the target community's acceptance of public policies in the field of personnel. In this research, based on the research literature, 114 sub-criteria and 22 main criteria have been identified, which were provided to the experts in two rounds of Delphi.
    Results
    Finally, 96 final sub-criteria were identified. The main criteria include time, interaction and communication, expertise, experience and skill, implementation tools, transparency, accountability, barriers, innovation, headquarters, control and evaluation, costs, support, targeting, documentation, organization, hierarchy, culture, interference and dependency, implementation methods, legitimacy, environment, concentration.
    Conclusion
    According to the research results, it is necessary to give proper training to the employees before and after formulating the organization's policies and to update the executives' knowledge. Moreover, during the process of implementing the policies, try to improve implementers' knowledge and skills level. Therefore, it is suggested that by providing sufficient information, the characteristics and implementation dimensions of the policy should be clearly defined for the employees, and the employees should implement the policies without any ambiguity.
    Keywords: Policy making, Policy implementation, personnel policy