فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگ دیپلماسی
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علی منوری*، رضا خلیلی، مجید قربانی صفحات 1-20
    ایران و آمریکا در دهه‏های گذشته روابط پر فراز و نشیبی، از هم‏پیمانی استراتژیک در قبل از انقلاب اسلامی تا روابط خصمانه طولانی در سال‏های بعد از انقلاب اسلامی داشته‏اند. مذاکرات ایران و 5+1 بر سر برنامه هسته‏ای ایران نقطه عطفی در روابط دو کشور بود؛ چرا که بعد از سال‏ها روابط خصمانه، دو طرف بر سر میز مذاکره نشسته و تلاش کردند مشکلاتشان را از طریق دیپلماتیک حل و فصل کنند. این مذاکرات از سال 1392 به طور جدی‏تر دنبال و در سال 1394 منتهی به امضای توافقی به نام برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) گردید. در این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که برجام به عنوان یک سوژه چه تاثیری بر روابط ایران و آمریکا داشته است؟ در پاسخ به این پرسش به آزمون این فرضیه می‏پردازیم که تثبیت جایگاه آمریکا به عنوان "دیگری" در متن برجام، منجر به تخریب‏پذیر شدن آن و افزایش خصومت در روابط میان ایران و آمریکا شده است. داده‏های پژوهش از طریق کتابخانه‏ای و اسنادی گردآوری ‏شده و برای آزمون فرضیه از روش تحلیل گفتمان انتقادی با تکنیک‏های ساختارشکنی و تفاوت دریدا برای تحلیل رابطه خود و دیگری استفاده می‏کنیم و ارتباط خود (ایران) و دیگری (آمریکا) را در قالب سوژه (برجام) مورد بررسی و تحلیل قرار می‏دهیم. نتایج و یافته‏های پژوهش نشان می‏دهند چگونه عنصر دیگری هویتش را در خلال مذاکرات و همچنین در متن برجام تثبیت کرده و به فروپاشی آن انجامیده است.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، ایران، برجام، خود، دیگری
  • بهنام وکیلی*، ارسلان قربانی شیخ نشین، سعید میرترابی صفحات 21-39
    کوید 19 در چین ظهور کرد و در مدت کوتاهی در سراسر جهان گسترش یافت. این بیماری به دلیل ویژگی انتقال آسان و سریع، عدم توسعه داروها و روش های درمان، بحث هایی را در مورد تاثیرات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی درصحنه ملی و بین المللی ایجاد کرده است. بسته به مدت زمان، مقیاس و منطقه گسترش این بیماری، هنوز مشخص نیست که این مسیله تا چه میزان می تواند بر سیستم بین المللی تاثیر بگذارد؛ اما واضح است که جهان پس از اپیدمی مانند گذشته نخواهد بود. ازاین رو، مقاله حاضر باهدف درک تاثیرات کنونی و پیامدهای سیاسی، امنیتی و اقتصادی این اپیدمی بر سیستم بین المللی، قصد دارد به این پرسش پاسخ دهد که پاندمی کووید 19 چگونه روندهای اصلی و پارامتر های نظام بین الملل را تحت تاثیر قرار داده است؟ و آیا تحولات به وجود آمده در پهنای سیاست جهانی می تواند چشم انداز منسجمی از سیستم بین المللی تغییریافته را در دوره پسا کرونا ترسیم کند؟ در راستای پاسخ به این پرسش، ارزیابی و تحلیل داده ها با اتکا به روش تحلیل-تاثیر روند و آموزه های ادبیات تولید شده پیرامون مسیله تغییر در مطالعات روابط بین الملل صورت بندی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که این پاندمی سیستم بین المللی را بسیار شکننده و نامطمین کرده و با تقویت گفتمان ریالیسم، نظم فعلی در حال دور شدن از مسیری است که توسط سیاست های نیولیبرال تعین شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، چین، آمریکا، اتحادیه اروپا، کووید 19
  • نیما رضایی*، مجتبی شریعتی صفحات 40-69
    برخی از محققان و جریانات سیاسی، سیاست ها و کنش هایی نظیر ارتقای توان مندی های نظامی(بالاخص توان موشکی)، پیگیری برنامه هسته ای صلح آمیز و حمایت جمهوری اسلامی از محور مقاومت را برخلاف منافع ملی معرفی می نمایند. این افراد متاثر از رویکردهای اثبات گرایانه(پوزیتیویستی)، منافع ملی جمهوری اسلامی ایران را امری فرا زمانی، ثابت و غیر قابل تغییر درنظر گرفته و به این نکته توجه نمی نمایند که منافع ملی از هویت جمهوری اسلامی نشات می گیرد. بنابراین این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش اصلی که «هویت ملی چه تاثیری بر کنش هایی نظیر ارتقای توان نظامی (بالاخص موشکی)، پیگیری برنامه هسته ای صلح آمیز و حمایت جمهوری اسلامی از محور مقاومت دارد؟»، این فرضیه را ارایه می دهد که «ساختارهای هنجاری یا فکری جمهوری اسلامی که از سه عنصر الف) هنجارهای تنظیمی و تکوینی نشات گرفته از فرهنگ شیعی اثنی عشری، ب)ایستارهای موجود در فرهنگ سیاسی ایران، و ج) تاثیرات ذهنی نشات گرفته از ژیوپلتیک ایران تشکیل شده است به «هویت جمعی» و «هویت اجتماعی» جمهوری اسلامی ایران شکل می دهند و این «هویت جمعی» و «هویت اجتماعی» شکل خاصی از منافع ملی هشت رکنی را رقم می زنند که جمهوری اسلامی جهت حصول این منافع ملی هشت رکنی نوع خاصی از سیاست ها و کنش ها نظیر ارتقای توان نظامی(بالاخص موشکی)، پیگیری برنامه هسته ای صلح آمیز و حمایت جمهوری اسلامی از محور مقاومت را دنبال می نماید».
    کلیدواژگان: جمعی، هویت، اجتماعی، منافع
  • محمد بابایی*، میرعلی میریوسفی صفحات 70-92
    آغاز ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا در سال 2016 موجب تحول در روند منازعه اعراب-اسراییل شد. طرح های صلح ترامپ در حالی ارایه شد که از امضای قرارداد کمپ دیوید تنها اردن در سال 1994 حاضر به امضای قرارداد صلح با اسراییل شده بود. هر چند طرح اول ترامپ موسوم به معامله قرن به نتیجه دلخواه آمریکا و اسراییل نرسید اما برخی از کشورهای منطقه با حمایت ترامپ، به پیمان صلح آبراهام به عنوان طرح جایگزین پیوستند که به برقراری روابط رسمی با رژیم صهیونیستی انجامید. امضای این توافق و عادی سازی روابط با اسراییل می تواند تحولاتی در مجموعه امنیتی منطقه ای خاورمیانه ایجاد نماید. سوال اصلی پژوهش این است که پیمان صلح آبراهام چه تاثیری می تواند بر مجموعه امنیتی خاورمیانه داشته باشد؟ فرضیه ای که برای پاسخ به این پرسش مطرح می شود این است که پیمان صلح آبراهام از طریق تغییر در قطبش قدرت و الگوهای دوستی و دشمنی می تواند باعث تحول مجموعه امنیتی منطقه ای خاورمیانه گردد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که پیمان صلح آبراهام می تواند با کم رنگ کردن دشمنی با اسراییل و برساختن تهدید مشترک از ایران منجر به شکستن انزوای منطقه ای رژیم صهیونیستی، تقویت قطب عربستان در مقابل محور مقاومت و کاهش پیوند میان سه زیر مجموعه در مجموعه امنیتی منطقه ای خاورمیانه گردد. اما مخالفت مردم منطقه با این روند به عنوان مانعی جدی در مقابل پیمان صلح آبراهام تلقی می شود. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و فضای مجازی انجام شده است.
    کلیدواژگان: پیمان آبراهام، اعراب، اسرائیل، قطبش قدرت، الگوهای دوستی و دشمنی
  • محمدجواد رنجکش*، سعیده سادات گرامیان صفحات 93-117

    دیپلماسی شهری به حضور شهرها در کنار دولت ها، سازمانهای غیردولتی، شرکتهای چندملیتی و سازمانهای بین المللی و همچنین سایر بازیگران نظام بین الملل در عرصه تعاملات بین المللی در ایفای نقش های دیپلماتیک اشاره دارد. کلان شهرها به عنوان بزرگترین مجموعه های انسانی در جهان سهم بسزایی در گسترش و بهره برداری از دیپلماسی شهری دارند. از این رو کلان شهرهایی مانند مشهد با توجه به پتانسیل های منحصربه فرد جغرافیایی، مذهبی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و ارتباطی خود حایز اهمیت بالایی در تحرک و فعالیت های دیپلماتیک ایران با نهادهای همتای خود و در سازمانهای منطقه ای نظیر اکو می باشند. این نوشتار برآن است تا به این پرسش پاسخ دهد که بارزه ها و مولفه های بالقوه نقش آفرینی کلان شهر مشهد در حوزه دیپلماسی شهری با نگاه معطوف به حوزه جغرافیایی سازمان همکاری های اقتصادی اکو چیست؟در پاسخ انگاره ابتدایی این است که مشهد و به تعبیری خراسان از ویژگی های چندگانه طبیعی،انسانی و معنایی موثرتری نسبت به دیگر شهرهای کشورهای عضو اکو در ایفای این نقش برخوردار است. روش مورد استفاده روش کتابخانه ای و اسنادی می باشد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی شهری، خراسان، مشهد، اکو، بارزه های طبیعی، انسانی، معنایی
  • عبدالله خاوری*، رضا سیمبر صفحات 118-144
    امروزه کشورها علاوه بر دیپلماسی سنتی به دیپلماسی عمومی تمایل نشان داده و سعی دارند تا با استفاده از آن اهداف خود را پیش برده و منافع خود را تامین کنند. ایران نیز از این قافله عقب نمانده و در تلاش بوده تا دیپلماسی عمومی خود را در هر منطقه ای به ویژه افغانستان اعمال کند و در این راه از ابزارها و شیوه های مختلفی استفاده کرده است. افغانستان یکی از جوامع هدفی است که به دلیل اشتراکات فراوان زبانی، فرهنگی، دینی، تاریخی و... با ایران، می تواند تحت تاثیر مثبت قرار بگیرد. در این پژوهش تلاش شده است تا به مفهوم دیپلماسی عمومی پرداخته شود و دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران در افغانستان بررسی گردد. در نهایت نیز عوامل افزایش پیوند بین دو کشور مورد مطالعه قرار بگیرد. طی این تحقیق به این سوال پرداخته می شود که نقش دیپلماسی عمومی ایران در افغانستان پسا طالبان، در افزایش پیوندهای میان دو کشور چیست؟ فرضیه تحقیق نیز مبنی بر این است که ایران در اعمال دیپلماسی عمومی خود در افغانستان پسا طالبان از روش های سیاسی، فرهنگی-آموزشی و اقتصادی استفاده کرده است و این اقدامات باعث افزایش همدلی و در نتیجه باعث افزایش پیوندهای بین دو کشور شده است. برای ارزیابی فرضیه تحقیق هم از نظریه کنش ارتباطی زاهارنا استفاده شده است که میزان روابط و نزدیکی کشورها را با استفاده از سه شاخصه؛ روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی _ آموزشی مورد سنجش قرار می دهد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، کنش ارتباطی، افزایش پیوندها، ایران، افغانستان
  • فرهاد بلاش* صفحات 145-177
    امروزه کارکردهای ویژه نظام های آموزش عالی در جهان از طریق واکاوی اقتصاد سیاسی موثر بر آن ها شناسایی می گردد. اغلب این اقتصاد سیاسی در آموزش عالی به عنوان بخشی کلیسایی و بخشی کازینویی در نظر گرفته می شود. این دو بخش به ترتیب می توانند تحت عنوان چهره واتیکانی آموزش عالی و قلب وگاسی آموزش عالی بازتعریف شوند. در این راستا ، دیپلمات های علمی موفق استقلال موسسه خود را با حراست از پایگاه مادی و گسترش آن رقم زده و می توانند روشنفکرانه ترین ماجراجویی ها در مرزهای موسسه خویش را متبلور سازند. این موضوع از یک سو، به یک استراتژی کلان اقتصادی آینده نگر نیاز دارد و از سوی دیگر، از دیپلمات های علمی موثر تقاضا می کند تا آموزش عالی را نسبت به فشارهای بازار از تمایزات معرفت شناسانه فعلی، مصون سازد. در این مقاله با مرور تحلیلی و تطبیقی ماخذهای معتبر در فضای برساختگر نیولیبرالسیم و تاثیرات اتمسفر اقتصاد سیاسی همراه با کاپتالیسم رانتی، رسالت دیپلمات های علمی در آموزش عالی مورد نقد و بحث واقع شده است.
    کلیدواژگان: دیپلمات علمی، آموزش عالی، اقتصاد سیاسی، نئولیبرالیسم، کاپیتالیسم رانتی
|
  • Seyed Ali Monavari *, Reza Khalili, Majid Ghorbani Pages 1-20
    In recent decades, the relationship between Iran and the United States has been viewed from friendship role in the Pahlavi Dynasty to enmity one in the Islamic Republic era. As a turning point, the negotiations between Iran and the P5+1 over Iran's nuclear program demonstrated new horizon of the constructive diplomacy in international relations. These negotiations have been pursued more seriously since 2013 and in 2015 led to the signing of an agreement called CJAP (The Comprehensive Joint Action Plan).In this study, authors seek to answer the question of what effect CJAP as a subject has had on Iran-U.S. relationship. In answer to this question, authors examine the establishment of the U.S. position as "other" in the text of the Comprehensive Joint Action Plan. Hence, It has led to deconstruct the subject and increased hostility in relations between Iran and the United States. The Research data were collected through libraries and documents, and to test the hypothesis, we use the method of critical discourse analysis with deconstruction techniques and Derrida differences to analyze the relationship between self (Islamic Republic of Iran) and other (United States of America) Authors try to test the hypothesis by use of critical discourse analysis method with Derrida's difference idea and his deconstruction techniques to analyze the relationship United States as the “other” and Iran as “self”. In this context, The Comprehensive Joint Action Plan (CJAP) has been regarded as the subject from the post-positivist/ post-modernist view to study International Relations (IR). The results and findings of the research show how another element has established its identity during the negotiations as well as in the text of CJAP and has led to its collapse. The results and findings of the study show how other has established its identity as an emergence of domination and knowledge during the negotiations as well as in the text of CJAP and the source of the collapse of this relationship lies within it.
    Keywords: United States, Iran, The Comprehensive Joint Action Plan, self, other
  • Behnam Vakili *, Arsalan Ghorbani Sheykhneshin, Saeed Mirtorabi Pages 21-39
    covid 19 emerged in China and soon spread around the world. Due to the characteristics of easy and rapid transmission, lack of development of drugs and treatment methods on the one hand and the natural side effects of the measures taken on the other hand, the debate created political, social and economic effects on the national and international stage. It is not yet clear to what extent this can affect the international system. It is clear that the world after the epidemic will not be like in the past. The main question of this article is how has Covid 19 influenced the main trends and parameters of the international system? To what extent will the coronavirus bring change to the world? Evaluation and analysis are based on the trend Impact analysis and the teachings of the literature produced on the issue of change in international relations studies. Findings show These new process makes the international system fragile and uncertain and shows that discourse of realism has strengthened rather than neoliberal policy.
    Keywords: covid 19, globalization, China, USA, European Union
  • Nima Rezaei *, Mojtabaa Shariati Pages 40-69
    Some scholars and political currents introduce policies and actions such as upgrading military capabilities (especially missile capability), pursuing a peaceful nuclear program, and supporting the Islamic Republic from the axis of resistance against its national interests. Influenced by positivist approaches, they consider the national interests of the Islamic Republic of Iran to be timeless, fixed and unchangeable, and do not pay attention to the fact that national interests derive from the identity of the Islamic Republic of Iran. Thus, this study seeks to answer the main question, "What effect does national identity have on actions such as enhancing military capability (especially missiles), pursuing a peaceful nuclear program, and supporting the Islamic Republic on the axis of resistance?" Presents the "normative or ideational structures of the Islamic Republic of Iran which are composed of three elements: a) regulatory and Constitutive norms derived from the Twelver Shiite culture, b) existing in Iranian political culture, and c) mental influences derived from the geopolitics of Iran They form the "corporate identity" and "social identity" of the Islamic Republic of Iran. "It pursues certain policies and actions, such as the promotion of military power (especially missiles), the pursuit of a peaceful nuclear program, and the support of the Islamic Republic for the axis of resistance."
    Keywords: Corporate, Social, identity, interest
  • Mohammad Babaaei *, Mir Ali Mir Yousefi Pages 70-92
  • Mohammad Javad Ranjkesh *, Saeede Sadat Geramian Pages 93-117

    Urban diplomacy is one of the new concepts in the field of diplomacy. This concept refers to the presence of cities along with governments, NGOs, multinational corporations and international organizations as well as other international system actors in international interactions. Metropolises, as the largest human collections in the world, have a huge share in expanding and exploiting urban diplomacy. In other words, metropolitan cities can play a role in the field of diplomacy, in a coordinated manner with countries in this area. Hence, metropolitan areas such as Mashhad, with their unique geographical, religious, economic, cultural, and scientific and communication potential, are of great importance in Iran's diplomatic mobility and engagement with its counterparts and regional organizations such as the ECO. This paper seeks to answer the question that the potential and potential components of the metropolitan macro city role in the field of urban diplomacy, with a view to the geographic area of the ECO Economic Cooperation Organization, is that in Mashhad's opinion, and in a sense Khorasan has more natural, human, and semantic features than other cities in the ECO. The method used is a library and field method (questionnaire).

    Keywords: Urban diplomacy, Khorasan, Mashhad, ECO, Natural, Human, Semantic
  • Abdollah Khavari *, Reza Simbar Pages 118-144
    Today, in addition to traditional diplomacy, countries have shown interest in public diplomacy and are trying to use it to advance their goals and support their interests. Iran is no exception and has been trying to conduct its public diplomacy in any region, especially Afghanistan, and in this way has used various tools and methods. Afghanistan is one of the target communities that can be positively affected due to its many linguistic, cultural, religious, historical and other commonalities with Iran. In this research, it has been try to pay attention to the concept of public diplomacy and to examine the public diplomacy of the Islamic Republic of Iran in Afghanistan. Finally, the factors that increase the ties between the two countries should be studied. This study addresses the question of what is the role of Iranian public diplomacy in post-Taliban Afghanistan in increasing ties between the two countries? The research hypothesis also suggests that Iran has used political, cultural, educational, and economic methods in its public diplomacy in post-Taliban Afghanistan, and that these actions have increased empathy and, consequently, increased ties between the two countries. To evaluate the research hypothesis, Zaharena theory of communication action has been used, which measures the degree of relations and proximity between countries using three indicators; Measures political, economic and cultural-educational relations.
    Keywords: public diplomacy, Communication Action, Increase ties, Iran, Afghanistan
  • Farhad Balash * Pages 145-177
    The special functions of higher education systems in the world are identified through the analysis of the context of political economy. This political economy is often seen in higher education as part of the church and part of the casino. The two can be redefined as the Vatican and the Vegas Heart of Higher Education, respectively. In this regard, successful scientific diplomats have established their independence by protecting the bases and expanding it, and can crystallize the most intellectual adventures within the borders of their institution. This requires a forward-looking macroeconomic strategy, on the one hand, and the use of other scientific diplomats, on the other, to protect higher education from current market epistemological distinctions in the face of market pressures. In this article, with the analytical and comparative review of authoritative sources in the constructive space of neoliberalism and the atmospheric effects of political economy along with rentier capitalism, the mission of scientific diplomats in higher education has been reviewed.
    Keywords: Academic Diplomat, Higher education, Political Economy, neoliberalism, Rentier Capitalism