فهرست مطالب

نشریه تعالی منابع انسانی
سال سوم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام ملکی، پروانه گلرد*، سید سبحان لواسانی، سید احمد حسینی گل افشانی صفحات 1-24
    هدف اصلی مطالعه حاضر، ارایه یک چارچوب جهت گذار مدیران زن از موانع شیشه ای می باشد. از این رو، پژوهش حاضر جزو تحقیقات کیفی می باشد که با رویکرد تحلیل مضمون انجام پذیرفته است. پس از مرور مبانی نظری و مدل-های موجود، با 18 نفر از متخصصین و خبرگان حوزه توانمندسازی مصاحبه نیمه ساختار یافته به عمل آمده و سپس با استفاده از استراتژی کدگذاری باز و محوری به احصای عوامل موثر و نهایتا ارایه چارچوب پرداخته شد. بر اساس یافته-ها، یک مدل نظری شامل 6 مضمون افکت سقف شیشه ای، درک سقف شیشه ای، عوامل موثر، استراتژی ها و ویژگی-ها، رهبری تحول آفرین و خروج آسان توضیح دهنده کار راهه شغلی زنان را با توجه به وجود سقف شیشه ای تا رسیدن به مدیریت ارشد است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مدیران زن تحول پذیر از خود رفتارهای رهبر معابانه نشان می-دهند و از همه مهمتر غریزه زنانه مدیران زن مطابق با رفتارهای رهبری تحول آفرین است. در نتیجه، زنان بیشتر تحت تاثیر موانع فردی قرار می گیرند و با تکیه بر غرایز زنانه خود قادر به غلبه بر موانع سقف شیشه ای هستند. کاهش بهره وری در گروهی که باور به وجود موانع بر سر راه پیشرفت خود دارند؛افزایش استرس و فشار شغلی؛ افزایش احتمال استعفا و خروج کارکنانی که سقف شیشه ای باور کردند؛ کاهش تعهد کاری و سازمانی ؛ کاهش انگیزه کاری؛ احساس ناامیدی از پیامدهای باور به سقف شیشه ای می باشد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، سقف شیشه ای، زنان مدیر
  • رسول رنجبریان*، حسین شکری صفحات 25-43

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر مدیریت استعداد و جانشین پروری بر پیشگیری از فساد اداری در دادگستری های استان آذربایجان غربی است. مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه جمع آوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان دادگستری های استان آذربایجان غربی در سال 1400را تشکیل داده اند که تعداد آن ها 470 نفر بود. حجم نمونه در روش پیمایش بر اساس فرمول کوکران 212 نفر است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی، افراد نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های استاندارد بود. جهت بررسی روایی پرسشنامه ها به روایی صوری (ظاهری) استناد شد. برای بررسی پایایی نیز به آلفای کرونباخ استناد شد. نتایج بررسی پایایی برای همه ابعاد بیشتر از 7/0 گزارش شد؛ به صورتی که مقدار پایایی برای متغیر مدیریت استعداد برابر با 901/0، جانشین پروری برابر با 895/0 و متغیر فساد اداری برابر با 862/0 بود. با توجه به اینکه در آزمون همبستگی فرضیه های اصلی، مقدار ضریب همبستگی پیرسون به دست آمده، به ترتیب 62/0 و 76/0 و سطح معناداری 01/0 بوده، می توان با اطمینان 95 درصد بیان کرد که بین مدیریت استعداد و جانشین پروری بر فساد اداری در دادگستری های استان آذربایجان غربی تاثیرگذار است. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از رگرسیون خطی نشان داد که مدیریت استعداد و جانشین پروری (با تاکید بر دستورالعمل 27ماده ای کادرسازی مدیریتی در قوه قضاییه سال 1398) بر پیشگیری از فساد اداری در دادگستری های استان آذربایجان غربی تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، جانشین پروری، فساد اداری، دادگستری
  • هادی افراسیابی، ملیکه بهشتی فر*، محمد ضیاالدینی صفحات 44-60
    هدف از این مطالعه، طراحی الگوی بلوغ مدیریت منابع انسانی سبز در مناطق درجه یک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بود. این پژوهش از دیدگاه هدف، توسعه ای بوده و از نظر راهبرد و روش ، تحقیقی کیفی از نوع داده بنیاد است. در این بخش از طریق مصاحبه با 13نفر کارشناسان منابع انسانی و مدیران و کارشناسان صاحب نظر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی انجام گرفت . داده های این پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته باز بوده و از مصاحبه 10 مفهوم جدیدی عاید نگردید که در جهت اطمینان از اشباع نظری 3 مصاحبه دیگر انجام گردید. در مرحله کد گذاری باز و محوری 21 مقوله و 128 مفهوم تشخیص و پیوند میان این مقوله ها مشخص شده است. در نتایج پژوهش ضمن شناخت شرایط علی٬ مداخله گر٬ زمینه ای ٬ پدیده محوری٬راهبردها و پیامد ها منجر به شکل گیری مدل پارادایمی گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز٬، بلوغ ٬ توسعه پایدار، ٬ شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
  • محسن قره خانی*، کیومرث احمدی، عادل صلواتی صفحات 61-83
    رویکردهای مبتنی بر کنترل در مدیریت در حال تبدیل به رویکردهای مبتنی بر توانمندسازی است که خودتوانمندسازی جدیدترین نوع این رویکرد است. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای خودتوانمندسازی منابع انسانی در سازمان‎های دولتی ایران انجام شده است. در این پژوهش از دو روش اسنادی (کتابخانه ای) و میدانی جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد؛ بدین ترتیب که، بر مبنای روش اسنادی، پژوهشگر با بررسی متون مختلف، اطلاعات مورد نظر از طریق فیش برداری کسب کرد. در راستای کاربست روش میدانی نیز از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه بهره گرفته شد. حجم نمونه اولیه برای روش کیفی40 فرد مدنظر بود که در نهایت از این میان 20 فرد از مدیران سازمان های دولتی که آشنا به مباحث خودتوانمندسازی بودند و 20 نفر خبرگان و صاحبنظران مدل اولیه احصا شد و در روش کمی، با استفاده از فرمول کوکران 72 نفر شامل کارکنان اداره امور اقتصاد و دارایی استان کردستان در نظر گرفته شده که این افراد به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات گردآوری شده در بخش میدانی، حاصل از مصاحبه ها، با استفاده از روش پژوهش داده بنیاد و اطلاعات حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که پیامدها در دو سطح فردی و سازمانی به عنوان پیامدهای پدیده خودتوانمندسازی کارکنان در سازمان های دولتی ایران قابل شناسایی می باشند؛ بدین ترتیب که «رضایتمندی شغلی» و «تعالی منابع انسانی» در زمره پیامدهای فردی خودتوانمندسازی و «تحول نظام اداری»، «کاهش هزینه ها» و «تعالی سازمانی»، در زمره پیامدهای سازمانی، مطرح می باشند.
    کلیدواژگان: خودتوانمندسازی، تعالی فردی و سازمانی، تحول نظام اداری، رضایتمندی، کاهش هزینه ها
  • سعید فرهادی افشار*، علیرضا فتحی زاده، مهدیه صادقی گوغری صفحات 84-105
    تحقیق حاضر به منظور « شناسایی و اولویت بندی مولفه های موثر بر آموزش کارکنان در شرکت گل گهر سیرجان. » انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه خبرگان ، مدیران و کارشناسانی در حوزه آموزش کارکنان می باشد. حجم نمونه تحقیق 13 نفر از خبرگان ، مدیران و کارشناسانی در حوزه آموزش کارکنان ، انتخاب شدند. این نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری که نشان دهنده اعتبار تحقیقات کیفی میباشد، ادامه یافت. این پژوهش از نوع آمیخته با طرح اکتشافی بوده و برای انجام از روش تحلیل مضمون و تاپسیس استفاده شده است. و شامل سه بخش اصلی است. بخش اول به تدوین مبانی نظری پرداخته است که روش تحقیق کیفی کتابخانه ای و مطالعه اسناد به عنوان مناسبترین روش مورد استفاده قرار گرفت.. در بخش دوم، با استفاده از روش تحقیق کیفی تحلیل مضمون و مصاحبه با خبرگان پرداخته شد. در بخش سوم با استفاده از نرم افزار تاپسیس به اولویت بندی بندی مولفه های موثر بر آموزش کارکنان در شرکت گل گهر سیرجان اقدام شد. در خاتمه براساس نتایج تحقیق پیشنهادهایی ارایه گردیده است که می تواند مورد استفاده مسیولین و مجریان شرکت گل گهر سیرجان نیز قرار گیرد
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش کارکنان، تحلیل مضمون و تاپ سیس
  • نرگس ابراهیمی* صفحات 106-137
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی چالش های چابک سازی سازمان تامین اجتماعی خوزستان در خدمت رسانی به مشتریان و فرایند پاسخگویی است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و جمع آوری اطلاعات از دسته تحقیقات اکتشافی - پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران، کارشناسان ارشد و خبرگان سازمان تامین اجتماعی استان خوزستان تشکیل می دهند که به شیوه نمونه گیری هدفمند مورد شناسایی و انتخاب قرارگرفته اند. در این پژوهش، ابتدا تحقیقات در زمینه چالش ها انجام شد و سپس معیارهای مرتبط شناسایی گردید. با تشکیل مصاحبه بر اساس ابعاد ، اقدام به شناسایی آنها از دیدگاه کارشناسان و خبرگان در سازمان صورت گرفت. سپس پرسشنامه ای مبتنی بر مصاحبه ها طراحی و در بین خبرگان توزیع شد. امتیاز هر سوال بر مبنای طیف لیکرت مشخص و منجر به محاسبه ضریب توافق گردید. ضریب توافق در راند سوم و با مقدار 814 به دست آمد. در گام بعد، اقدام به تشکیل درخت سلسله مراتب و ماتریس مقایسات زوجی صورت گرفت. معیارهای شناسایی شده در ماتریس مقایسات زوجی وارد شده و مورد ارزیابی خبرگان قرار گرفت. درنهایت مشخص گردید که عوامل فناورانه با وزن 191 /0 بیشترین اهمیت را دارد؛ بنابراین در بین 9 معیار بیشترین تاثیر را بر چالش های چابک سازی در خدمت رسانی به مشتریان و فرایند پاسخگویی دارد. عوامل ساختاری و سرعت نیز به ترتیب با وزن نسبی 181/0 و 167/0 در اولویت های بعدی قرار دارد.
    کلیدواژگان: چابک سازی سازمانی، فرایند پاسخگویی به مشتری، سازمان تامین اجتماعی
|
  • Elham Maleki, Parvaneh Glard *, Seyed Sobhan Lavasani, Seyed Ahmad Hosseinigolafshani Pages 1-24
    The main purpose of this study is to provide a framework for the transition of female managers through glass celling. Therefore, the present study is a qualitative research that has been done with a content analysis approach. After reviewing the theoretical foundations and existing models, a semi-structured interview was conducted with 18 experts in the field of empowerment, and then using an open and centralized coding strategy, the effective factors were counted and finally the framework was presented. Based on the findings, a theoretical model including 6 themes of glass celling effect, understanding of glass roof, effective factors, strategies and characteristics, transformational leadership and easy exit explains the career path of women according to There is a glass roof to reach senior management. The research findings show that female managers show transformative leadership behaviors and most importantly, the female instinct of female managers is in accordance with transformational leadership behaviors. As a result, women are more affected by individual barriers and are able to overcome the barriers of the glass ceiling by relying on their feminine instincts. Decreased productivity in a group that believes in obstacles to their progress; Increased stress and job pressure; Increase the likelihood of resignation and departure of employees who believed in the glass roof; Reduce work and organizational commitment; Decreased work motivation; Feelings of hopelessness are the consequences of believing in a glass celling.
    Keywords: Empowerment, Glass celling, Women Manager
  • Rasoul Ranjbarian *, Hoseein Shokri Pages 25-43

    The aim of this study is to determine the effect of talent management and succession planning on the prevention of corruption in the judiciary. The present study was descriptive-correlational in terms of applied purpose and in terms of data collection method. The statistical population of the present study was the staff of the judiciary of West Azerbaijan province in 2021, whose number was 470 people. The sample size in the survey method based on Cochran's formula is 212 people and using the stratified random sampling method, sample people were selected. Data collection tool was a standard questionnaire. In order to check the validity of the questionnaires, face (apparent) validity was used. Cronbach's alpha was also cited for reliability. The results of the reliability study for all dimensions were reported to be greater than 0.7; So that the reliability value for the talent management variable was equal to 0.901, the successor variable was equal to 0.895 and the corruption variable was equal to 0.862. Considering that in the correlation test of the main hypotheses, the values of Pearson correlation coefficient were 0.62 and 0.76 and the significance level was 0.01, respectively, it can be stated with 95% confidence that between talent management and successor Cultivation affects corruption in the judiciary of West Azerbaijan province. The results of testing the research hypotheses using linear regression showed that talent management and succession planning have a positive and significant effect on preventing corruption in the courts of West Azerbaijan province.

    Keywords: talent management, succession, Corruption, justice
  • Hadi Afrasiabi, Malikeh Beheshtifar *, Mohamad Zyaaddini Pages 44-60
    The purpose of this study was to design a pattern of maturity of green human resources in the first class areas of the National Petroleum Products Distribution Company. This research is developmental in terms of purpose and qualitative research in terms of strategy and method. In this section, interviews were conducted with 13 human resources experts and managers and experts of the National Petroleum Products Distribution Company. The data of this study were open through semi-structured interviews and 10 new concepts were not obtained from the interview, which was conducted to ensure the theoretical saturation of the other 3 interviews. In the open and axial coding stage, 21 categories and 128 concepts of recognition and connection between these categories have been identified. In the research results, while recognizing the conditions against the interventionist, the context, the central phenomenon, the strategies and the consequences have led to the formation of a paradigm model
    Keywords: Green Human Resource Management ٬ Maturity, Sustainable Development, National Iranian Oil Products Distribution Company
  • Mohsen Gharakhani *, Kumars Ahmadi, Adel Salavati Pages 61-83
    Control-based approaches in management are becoming empowerment-based approaches that self-empowerment is the newest type of this approach. The aim of this study was to investigate the consequences of human resource self-empowerment in Iranian government agencies. In this research, two documentary (library) and field methods were used to collect data, so that based on documentary method, the researcher obtained the information through vector jack by reviewing different texts. In order to use the field method, semi-structured interviews and questionnaires were used. The sample size was considered for the qualitative method of 40 individuals, among which 20 managers of governmental organizations who were familiar with the topics of self-empowerment and 20 experts and experts of the initial model were taken into account and in the quantitative method, using Cochran's formula, 72 people including employees of the Economic and Finance Affairs Department of Kurdistan province were selected by simple random sampling. The data collected in the field section, obtained from interviews, were analyzed using the research method of the foundation data and the data obtained from the questionnaire were analyzed using SPSS statistical software. Findings indicated that implications in two individual and organizational levels were identified as the consequences of self-capability phenomenon in Iranian government agencies; In this way, the 'job satisfaction' and 'human resource excellence' are among their individual consequences and 'transformation of the administrative system', 'reducing costs' and 'organizational excellence' are among organizational consequences. The results of measuring the implications of self-empowerment of resources in the formation of resources, outcomes.
    Keywords: selfability, individual, organizational excellence, administrative system transformation, satisfaction, Cost reduction
  • SAEED FARHADI AFSHAR *, Alireza Fathizadeh, Mahdieh Sadeghi Goghari Pages 84-105
    The present study aims to "identify and prioritize the components affecting staff training in Sirjan Gol Gohar Company. " done. The statistical population of this research includes all experts, managers and experts in the field of staff training. The sample size of the study was 13 experts, managers and experts in the field of staff training. This sampling continued until theoretical saturation, which indicates the validity of qualitative research. This research is of mixed type with exploratory design and the method of content analysis and TOPSIS has been used. And consists of three main parts. The first part deals with the development of theoretical foundations in which the method of qualitative library research and study of documents was used as the most appropriate method. In the second part, content analysis and interviews with experts were performed using the qualitative research method. In the third part, using TOPSIS software, the components affecting the training of employees in Gol Gohar Sirjan Company were prioritized. In conclusion, based on the research results, some suggestions have been presented that can be used by the officials and executives of Gol Gohar Sirjan Company.
    Keywords: Training, staff training, content analysis, TOPSIS
  • Narges Ebrahimi * Pages 106-137
    The purpose of this study is to address the Challenging of organizational aligity in Khuzestan social security organization in the act of providing support to customer and customer service response steps.This research is from the category of exploratory-survey research in terms of practical purpose and in terms of nature and data collection.The statistical population of this study consists of managers, senior experts and experts of the Khuzestan Social Security Organization who have been identified and selected by purposive sampling. In this study, first research on challenges was conducted and then related criteria were identified. By conducting interviews based on dimensions, they were identified from the perspective of experts in the organization. Then, a questionnaire based on interviews was designed and distributed among the experts. The score of each question was determined based on the Likert scale and led to the calculation of the agreement coefficient. The coefficient of agreement was obtained in the third round with the value of 814.In the next step, the hierarchy tree and the matrix of pairwise comparisons were formed. The identified criteria were entered in the pairwise comparison matrix and evaluated by experts. Finally, it was found that technological factors with a weight of 0.191 are the most important; Therefore, among the 9 criteria, it has the greatest impact on the challenges of agility in customer service and the response process.Structural and velocity factors with relative weights of 0.181 and 0.167, respectively, are in the next priorities.
    Keywords: organizational aligity, customer service process, social security organization