فهرست مطالب

نشریه تعالی منابع انسانی
سال سوم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید ماهرانی برزانی، مهرداد صادقی ده چشمه*، علی رشید پور صفحات 1-20
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثرات سیاست های سازمانی ادراک شده بر بی نزاکتی در محیط کار از طریق تاب آوری ادراک شده کارکنان است، جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه های استان چهارمحال و بختیاری بودند، که تعداد آن ها 2255 نفر است، با توجه به حجم هر منطقه با استفاده از فرمول کوکران 660 نفر حجم نمونه انتخاب گردید و افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه انتخاب انتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز در این پژوهش از پرسشنامه های استاندارد استفاده گردید و روایی و پایایی آنها مورد آزمون قرار گرفت که از روایی و پایایی بالایی برخوردار بوده اند. نتایج حاصل از تحلیل های انجام شده در پژوهش نشان داد که سیاست های سازمانی ادراک شده از طریق بی نزاکتی در محیط کار بر تاب آوری کارکنان ادراک شده تاثیر دارد. با توجه به خروجی وارپ مقدار معناداری برای تاثیر مستقیم سیاست های سازمانی ادراک شده از طریق بی نزاکتی در محیط کار بر تاب آوری کارکنان ادراک شده معنادار است.
    کلیدواژگان: سیاست های سازمانی ادراک شده، تاب آوری ادراک شده کارکنان، بی نزاکتی در محیط کار
  • کژال شهریاری، یحیی داداش کریمی*، کاوه تیمورنژاد، داریوش غلام زاده صفحات 21-36
    سرمایه انسانی برای نهادآموزش و پرورش دارایی و سرمایه اصلی محسوب می شود ، کنش های مدیران در برساخت یک نگاه تحولی است و جزء زیربنایی ترین شاخص و مولفه در تحلیل کلان آموزش و پرورش به شمارمی آید. هدف این پژوهش تدوین مدل کیفی تعالی سرمایه انسانی در آموزش و پرورش ایران است. پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت، اکتشافی و از نوع بنیادی و از نظر روش نمونه گیری، هدفمند می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که با انجام 1110 مصاحبه به اشباع نظری حاصل شد. داده ها با استفاده از روش کدگذاری گلیزری و با نرم افزار (MAXQDA11) تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که مدل تعالی سرمایه انسانی در آموزش و پرورش ایران براساس کدگذاری دارای 5 مقوله اصلی و 31 مولفه فرعی است که در مجموع مولفه های اثرگذار در مولفه های تعالی سرمایه انسانی آموزش و پرورش را تشکیل می دهند. مدل کیفی حاصل از این پژوهش با در نظر گرفتن عوامل علی از قبیل نتایج بیانگر این است که اهداف محتوایی (دانشی-شناختی)، اهداف فردی (روانشناختی)، اهداف فراشناختی، اهداف اجتماعی و اهداف ساختاری سازمانی در مدل کیفی تعالی سرمایه انسانی آموزش و پرورش ایران هستند.
    کلیدواژگان: مدل کیفی، الگوی تعالی، سرمایه انسانی، آموزش و پرورش
  • ساسان ادیب، محمد منتظری*، یوسف احمدی، علی یعقوبی پور صفحات 37-64

    امروزه بسیاری از مطالعات پژوهشگران علم مدیریت در راستای افزایش اثربخشی و کارآیی فعالیت های سازمان به سمت تیم های کاری سوق یافته است. به نحوی که همواره در ادبیات سازمان های متعالی مبحث کار تیمی جایگاه ویژه ای به خود اختصاص داده است. نکته قابل توجه روی دیگر این سکه (فرار از کار تیمی) می باشد که به نظر می رسد در پژوهش ها کمتر به آن پرداخته شده است. از این رو، این پژوهش با هدف شناسایی روابط علی و معلولی و همچنین اثر گذاری و اثر پذیری عوامل احصاء شده فرار از کار تیمی در ادبیات نظری پژوهش های مختلف انجام شده است. در این پژوهش از تکنیک دیمتل فازی استفاده گردید. برای گردآوری داده ها از نظرمشارکت کنندگان که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، استفاده شد. پس از شناسایی عوامل موثر بر فرار از کار تیمی از دل پیشینه موضوع، برای تحلیل وضعیت روابط علی و معلولی و همچنین تشخیص میزان اثر گذاری و اثر پذیری میان این عوامل از فن دیمتل فازی بهره گیری شد.نتایج حاصل از خروجی دیمتل فازی نشان داد که در بین مولفه های احصاء شده در این پژوهش فقدان نظام آموزشی به روز و کاربردی از بیشترین تاثیر گذاری بر خوردار است و همچنین ضعف در فرهنگ کار تیمی از بیشترین تاثیر پذیری و تعامل بیشتری برخوردار است

    کلیدواژگان: کار تیمی، فرار از کار تیمی، دیمتل فازی
  • سعید شاکر، امیربابک مرجانی*، مسعود حقیقی صفحات 66-91
    پژوهش حاضر باهدف تبیین مدل ارتقای مدیریت راهبردی نیروی انسانی از طریق سنجش بهره وری پایدار در بانک مسکن انجام شده است. نوع پژوهش از نظر هدف توسعه ای و از لحاظ نتیجه، کاربردی است و نوع داده ها آمیخته (کیفی و کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش شامل 14 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران ارشد و کارشناسان خبره بانک مسکن بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی نیز تعداد 1238 نفر کارکنان شاغل در بانک مسکن شامل (مدیران ارشد - کارشناسان و روسای شعب منتخب در کل کشور) بود که باتوجه به فرمول نمونه گیری از جوامع محدود کوکران ، حجم نمونه تعداد 294 نفر تعیین گردیده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی نیز پرسش نامه محقق ساخته است. برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل مضمون (تم) و جهت کد گذاری از نرم افزار Maxqda استفاده شده است که در سه بخش مضمون فراگیر، مضمون سازمان دهنده و مضمون پایه بررسی شد در بخش کمی نیز از روش مدل سازی معادلات ساختاری جهت اعتبارسنجی مدل استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، در بخش تحلیل مضمون (تم) ، 8 مضمون فراگیر در قالب 20 مضمون سازمان دهنده که برگرفته از 62 مضمون پایه بود، شناسایی شدند . نتایج تحلیل های کمی نیز موید معنی داری ارتباط بین شاخص ها، مولفه ها و ابعاد مدل تحقیق است که این روابط در سطح آلفای 0٫05 معنی دار است.
    کلیدواژگان: بهره وری پایدار، مدیریت راهبردی نیروی انسانی، تحلیل مضمون، بانک مسکن
  • کرم خلیلی*، نسرین محمدی صفحات 92-108

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل و شاخص های موثر بر الگوی شایستگی مدیران گروه آموزشی دانشگاه ایلام انجام شده است، تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها از نوع پژوهش های آمیخته اکتشافی (کیفی - کمی) و از نظر روش اجرای پژوهش از نوع داده بنیاد است. جامعه آماری مدیران گروه ها و اعضای هیات علمی می باشد که تعداد 18نفر از آنها بصورت هدفمند انتخاب شد .در بخش کیفی به مدد مطالعه اسناد و مدارک علمی و مصاحبه با خبرگان و همچنین تلخیص داده ها، در مرحله کدگذاری باز 84 کد باز (شاخص) به دست آمد که پس از مرحله کدگذاری محوری و دسته بندی آنها با حذف برخی از کدهای مفهومی، نهایتا 72 شاخص در قالب 11 مولفه و 5 بعد دسته بندی شدند؛ سپس با برگزاری فن دلفی در مرحله کدگذاری انتخابی، برخی شاخص ها حذف و تعدادی اضافه شد و در نهایت 65 شاخص در قالب 11 مولفه و 5 بعد به دست آمد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی الگوی شایستگی دارای 5 بعد شامل: بعد ذهنی بینشی دارای دو مولفه مهارت های ادراکی و مهارت های تصمیم گیری، بعد درون فردی دارای دو مولفه رفتار حرفه ای و ویژگی های شخصیتی، بعد عملکردی دارای سه مولفه مدیریت منابع انسانی و مدیریت اجرایی و دانش و مهارت، بعد بین فردی دارای دو مولفه کار گروهی و مهارتهای ارتباطی ، بعد اخلاقی دارای دو مولفه اخلاق حرفه ای و ارزشی می باشد.

    کلیدواژگان: شایستگی مدیران، مدیران گروه، دانشگاه ایلام
  • سجاد مرادیان، مجید جهانگیرفرد*، علی مهدی زاده اشرفی صفحات 109-127
    پژوهش حاضر با توجه به اهمیت و اثرات روابط کارکنان با مافوق ها در سازمان ها و به منظور طراحی مدل روابط کارکنان با مافوق ها با تمرکز بر رویکرد هرمنوتیک اجرا گردید. از مصاحبه نیمه ساختاریافته جهت گردآوری داده ها استفاده، مبانی فلسفی روش حاضر پارادایم نمادین تفسیری، رویکرد آن استقرایی، صبغه پژوهش کیفی و از نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. برای مصاحبه با رعایت قاعده اشباع در سطح مریوسین از تخصص و تجربیات 16 نفر از اساتید دانشگاه و متخصصین شاغل در ستاد دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بهره گرفته شد. حاصل داده های به دست آمده طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی 16 مقوله اصلی و 23 مقوله فرعی است. که منتج به ایجاد مدل روابط با مافوق ها گردید. پیامدهای این سطح از ارتباطات شامل: افزایش اثربخشی، شناخت از کارکنان و سازمان، تعامل و هم افزیی و رشد و پیشرفت کارکنان است نتایج پژوهش نشان داد،کارکنان برای بدست آوردن اهداف سازمانی، موفقیت فردی و پیشرفت کاری ارتباطات موثر و سازنده ای با مافوق های خود برقرار نمایند.
    کلیدواژگان: مدل روابط کارکنان، ارتباطات سازمانی، مافو ق ها، رویکرد هرمنوتیک
|
  • Majed Maharani Barzani, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh *, Ali Rashidpour Pages 1-20
    The aim of the present study is to determine the effects of perceived organizational policies on incivility in the workplace through the perceived resilience of employees. The statistical population of this study was all the employees of Chaharmahal and Bakhtiari universities, whose number is 2255, according to The size of each area was selected using Cochran's formula, a sample size of 660 people, and the sample people were selected using the stratified sampling method according to the size of each stratum. To collect the required data in this research, standard questionnaires were used and their validity and reliability were tested, and they were highly valid and reliable. The results of the analysis conducted in the research showed that perceived organizational policies through impoliteness in the workplace have an effect on perceived employee resilience. According to the WARP output, there is a significant value for the direct impact of perceived organizational policies through incivility in the workplace on perceived employee resilience.
    Keywords: Perceived organizational policies, Perceived resilience of employees, incivility in the workplace
  • Kazhal Shahriari, Yahya Dadash Karimi *, Kave Teimoornejad, Dariush Gholamzad Pages 21-36
    Human capital is considered the main asset and capital for the educational institution, the actions of the managers are in the construction of a transformational view and it is considered as the most fundamental indicator and component in the macro analysis of education. The purpose of this research is to develop a qualitative model of human capital excellence in Iranian Education and Training. The present research is exploratory and fundamental in nature and purposeful in terms of sampling method. The data collection tool was a semi-structured interview, which reached theoretical saturation by conducting 1110 interviews. The data were analyzed using Glazier coding method and software (MAXQDA11). The findings showed that the human capital excellence model in Iran's education based on has 5 main categories and 31 sub-components, which in total constitute the effective components of the human capital excellence components of education and training. The qualitative model resulting from this research, taking into account causal factors such as the results, shows that is content goals (knowledge-cognitive), individual goals (psychological), metacognitive goals, and social goals and organizational structural goals. In the qualitative model of the excellence of human capital of Iran's education and training.
    Keywords: Quality model, model of excellence, Human Capital, Education, training
  • Sasan Adib, Mohammad Montazeri *, Usef Ahmadi, Ali Yaaghobi Pages 37-64

    Nowadays, many studies of management science researchers have been directed towards work teams in order to increase the effectiveness and efficiency of the organization's activities. In such a way that the topic of teamwork has always been assigned a special place in the literature of transcendental organizations. The noteworthy point is the other side of this coin (escape from teamwork), which seems to have been less studied in researches. Therefore, this research has been conducted with the aim of identifying the cause and effect relationships as well as the impact and effectiveness of the calculated factors of escaping teamwork in the theoretical literature of various researches.Fuzzy DEMATEL technique was used in this research. It was used to collect data from the participants who were selected through purposive sampling. After identifying the factors affecting the escape from team work from the background of the subject, the Fuzzy DEMATEL method was used to analyze the situation of cause and effect relationships and also to determine the degree of influence and effectiveness among these factors.

    Keywords: Teamwork, escape from teamwork, Fuzzy DEMATEL
  • Saeid Shaker, Amirbabak Marjani *, Masoud Haghighi Pages 66-91
    The current research was conducted with the aim of explaining the model of improving the strategic management of human resources through the measurement of sustainable productivity in Maskan Bank. The type of research is developmental in terms of purpose and practical in terms of results, and the type of data is mixed (qualitative and quantitative). The statistical population in the qualitative part of the research included 14 university experts and senior managers and expert experts of Maskan Bank, who were selected by purposeful sampling, and in the quantitative part, there were 1238 employees working in Maskan Bank, including (senior managers - experts and heads of branches was selected in the whole country) that according to the sampling formula of limited communities of Cochran, the sample size of 294 people was determined, who were selected using simple random sampling method.The data collection tools in the qualitative part include semi-structured interviews and in the quantitative part, the researcher made a questionnaire. To analyze the qualitative data, the theme analysis method (theme) was used and Maxqda software was used for coding, which was examined in three parts: comprehensive theme, organizing theme, and basic theme. In the quantitative part, the structural equation modeling method was used to validate the model. Based on the obtained results, in the theme analysis section, 8 overarching themes were identified in the form of 20 organizing themes derived from 62 basic themes.
    Keywords: Sustainable productivity, strategic management of human resources, Thematic analysis, Maskan Bank
  • Karam Khalili *, Nasrin Mohamadi Pages 92-108

    The present study was conducted with the aim of the competency model of department heads in Ilam University.The research is applied in terms of purpose and in terms of data collection is a type of mixed exploratory research and in terms of implementation method is a data base and cross-sectional survey. The statistical population is the heads of departments and faculty members, 18 of whom have been purposefully selected In the qualitative section, with the help of studying scientific documents and interviews with experts and also summarizing the data, in the open coding stage, 65 indicators in the form of 11 components and 5 dimensions were obtained based on the results of confirmatory factor analysis. Insight mental dimension has two components of perceptual skills and decision making skills, intrapersonal dimension has two components of professional behavior and personality traits, functional dimension has three components of human resource management and executive management and knowledge and skills, interpersonal dimension has two The component of teamwork and communication skills, ethical dimension has two components of professional ethics and value.Awareness of the dimensions of competencies required to assume the responsibility of managing departments can make the path to Ilam University to achieve the intended vision easier and double its speed

    Keywords: Competence of Managers, Ilam university, Data Foundation
  • Sajjad Moradian, Majid Jahangirfard *, Ali Mehdizadeh Pages 109-127
    The present study was conducted considering the importance and effects of employees 'relationships with superiors in organizations with the aim of designing a model of managers' relationships with superiors focusing on the hermeneutic approach. In order to collect data, semi-structured interviews using the philosophical foundations of the present method, the symbolic-interpretive paradigm, its inductive approach, qualitative research and purposive sampling have been used. The knowledge and experiences of 16 university professors and specialists working in the headquarters of Yasouj University of Medical Sciences were used for interviews in accordance with the saturation rule at the subordinate level. The data obtained from the interviews during the open, axial and selective coding process are 16 main categories and 23 sub-categories, which led to the creation of a model of relationships with superiors. The consequences of this level of communication include: increasing effectiveness, recognition of employees and the organization, interaction and synergy, and the growth and development of employees. The results of the research showed that employees have effective and constructive communication with their superiors to achieve organizational goals, individual success, and work progress. establish their own.
    Keywords: employee relations model, Organizational Communication, Superiors, Hermeneutic Approach