فهرست مطالب

نشریه سیاستگذاری شهری و منطقه ای
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن زارع احمدآباد، ابراهیم مقیمی*، داود مختاری صفحات 1-13
    تکتونیک همواره فعال در محدوده مورد مطالعه، آنرا به آزمایشگاهی طبیعی برای مطالعه چین خوردگی ها و چشم اندازهای گسل خوردگی، ماگماتیسم، سطوح چند ضلعی و نیز مطالعه سنگ شناسی،کانی شناسی وفرایندهایدامنه ای، برای پژوهشگران علم ژیومورفولوژی و محدوده ای جذاب در جهت ژیوتوریسم فراهم کرده است. ژیومورفوسایت های حاصل از پدیده های مورفوتکتونیک در امتدادگسل فعال تبریز با معرفی 5 ناحیه و با چشم اندازهایی خاص مانند؛ سطوح شیب دار متاثر از فعالیت های زمین ساخت، اشکال چند وجهی با رخنمون های منحصر به فرد، فرایندها و اشکال متنوع رودخانه ای، پهنه ها و ارتفاعات گنبدی حاصل از فرایند های هالوتکتونیک، چشمه های فعال تراورتن سازدر سمت غربی صوفیان و تپه های رنگارنگ کم ارتفاع و تیپیک بدلند (هزار دره ها)، در شرق صوفیان به عنوان بخشی از مناطق ژیوتوریسم و ژیومورفوسایت ها مورد بررسی قرار گرفت. تکنیک عمده در این تحقیق بر اساس زمین پیمایشی(Geo-hiking) و بر مبنای یافته های میدانی و مطالعات کتابخانه ای است. برخی از تحلیل های مکانی در ابعاد کمی و کیفی در محیط نرم افزاریGIS انجام گردیده است. یافته های تحقیق بر اساس تکنیک و روش بکار گرفته شده حاکی از آن است که پدیده های ژیومورفولوژیک و ژیومورفوتکتونیک مد نظر دارای میانگین پتانسیل 75/0 از منظر ژیوتوریسم در روش پانیزا برخوردار می باشد. بر مبنای نتایج و با مقایسه 7 شاخص مد نظر، ژیوسایت های مورد مطالعه از منظر دو شاخص علمی و زیبایی شناختی بالاترین پتانسیل، اما به لحاظ ارزش های گردشگری ، به جزء ژیوسایت عینالی، بقیه از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند. ضمن اینکه گسل فعال تبریز را نه به عنوان یک تهدید همیشگی، بلکه به عنوان یک توان محیطی بلقوه و یک فرصت طبیعی برای ارتقای گردشگری منطقه معرفی کرد.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، تبریز، ژئومورفوسایت، پانیزا
  • سامان ابی زاده*، سیده سپیده قلمرو، روژین مرزی، مرتضی بخشی، گلشن عباسپور صفحات 14-28

    وضعیت شهرهای امروز در جهان نسبت به پیش از شیوع کرونا تغییرات بسیاری را به خود دیده است و فضاهای عمومی و راسته های تجاری بیشترین آسیب های اقتصادی را متحمل شده اند. این پژوهش در تلاش است تا با هدف ارتقای سطح اقتصادی محدوده به ارزیابی برنامه ریزی های مدیران شهری در رابطه با اقتصاد محدوده گل محلاتی واقع در منطقه14 شهرداری تهران در شرایط کرونایی بپردازد و نیز به بررسی پتانسیل های موجود در راستای هوشمندسازی این محدوده پرداخته شود که بنا به پرسشنامه های پر شده توسط کسبه این محدوده فرضیه اول یعنی عدم وجود برنامه ریزی توسط مدیران شهری طی چند ماه گذشته تایید می شود که بنا به بررسی های صورت گرفته نتیجه نشان می دهد که تاثیر مدیران شهری و برنامه ریزی های آن بر اقتصاد محدوده در شرایط کرونا قابل توجه نبوده است و ضریب R بدست آمده برابر با مثبت 986/0 می باشد و این یعنی تایید فرضیه یاد شده و فرضیه دوم یعنی وجود پتانسیل ها و زمینه های مناسب برای هوشمندسازی اقتصادی محدوده نیز بررسی قرار گرفته که نتایج نشان می دهد که بهره گیری از پتانسیل های موجود در راستای هوشمندسازی میتواند سبب ارتقاء اقتصادی محدوده مورد مطالعاتی گردد و این دو مولفه با یکدیگر دارای تاثیر معناداری هستند و ضریب R بدست آمده که برابر با مثبت 989/0 می باشد یعنی تایید فرض دوم پژوهش است. روش پژوهش حاضر از طریق رگرسیون خطی بوده و با توجه به تایید هر دو فرض به ارایه راهکارهایی در راسنای رفع  مشگلات فعلی در محدوده مورد مطالعاتی پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: شیوع کرونا، مدیریت شهری، اقتصاد شهری، هوشمندسازی
  • رستم صابری فر* صفحات 29-44

    این مطالعه سعی دارد نشان دهد کدام عوامل به ترس از جرم دامن زده و چه مولفه هایی می -تواند این مشکل را محدود نموده و یا آن را به طور کلی بی اثر سازد. روش کار، پیمایشی بوده و به بررسی و مقایسه ترس از جرم و عوامل فردی و محله ای مرتبط با آن در بین محلات شهر اهواز می پردازد. اطلاعات مورد نیاز از نمونه ای 300 نفری از ساکنین شهر اهواز و با پرسشنامه محقق ساخته، گردآوری شد. این داده ها، با استفاده از نرم افزارهای مختلف به خصوص نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که با وجود متفاوت بودن تاثیر متغیرهای مورد بررسی در بین محلات مختلف، از میان متغیرهای فردی، جنسیت رابطه معناداری با ترس از جرم داشته و زنان ترس از جرم را بیش از مردان گزارش کرده اند و این وضعیت برای قومیت های غیرعرب نیز بیش از عرب ها بوده است. سایر متغیرهای فردی رابطه معناداری با ترس از جرم نداشته اند. از سوی دیگر، متغیرهای مربوط به محله، از جمله بی نزاکتی، دلبستگی به محله، کیفیت محله و درک جرم در محله به شکل معناداری با ترس از جرم رابطه داشته اند. در رگرسیون چند متغیره نیز تنها متغیر بی نزاکتی وارد مدل شده و توانسته 21 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نماید. با توجه به یافته-های بررسی، از آنجایی که خصوصیات محله مهمتر از متغیرهای جمعیت شناختی و فردی است، می توان گفت که جلوگیری از جرم از طریق طراحی محیطی، می تواند ترس از جرم را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اهواز، ترس از جرم، دام کمیابی، متغیرهای محله ای، محلات مسکونی
  • نجمه محرابی، رضا احمدیان*، ایرج اعتصام صفحات 45-66

    در پژوهش حاضر به ارزیابی اصول معماری منطبق در آفرینش های معماری هم جوار با بناهای ارزشمند، به منظور ارتقاء هویت شهری در بازارهای سنتی کرمان پرداخته شد. این تحقیق از نظر هدف اکتشافی - توصیفی، از نظر نوع داده های مورد استفاده کیفی، از نظر محل اجرا میدانی، از نظر روش پیمایشی و از نظر زمانی، مقطعی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و کارمندان سازمان میراث فرهنگی استان کرمان و همچنین گردشگران بناهای ارزشمند تاریخی شهر کرمان به ویژه بازارهای سنتی می باشد. در این تحقیق برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد که تعداد 65 نمونه برای مدیران و کارمندان سازمان میراث فرهنگی استان کرمان و تعداد 165 نمونه برای گردشگران بازارهای سنتی کرمان و در مجموع 230 نمونه به دست آمد. یافته های تحقیق نشان داد، در سطح اطمینان 95 درصد سیستم سازه و تاسیسات نوین، ایجاد شفافیت فضایی، ویژگی های اقلیمی و حفظ ارزش های منطقه اثر معناداری بر آفرینش های معماری هم جوار با بناهای ارزشمند در بازارهای سنتی کرمان دارد؛ اما ترکیب فناوری های نو با فرم های بومی اثر معناداری بر آفرینش های معماری هم جوار با بناهای ارزشمند در بازارهای سنتی کرمان ندارد. همچنین، اصول معماری منطبق و معماری هم جوار اثر معناداری بر هویت شهری دارد. بنابراین نتایج نشان می دهد، که اگرچه استفاده از تکنولوژی و پیاده سازی کلیه معیارهای فنی و مهندسی و منطقی حاصل از دستاوردهای علوم تجربی در ساختمان سازی، به نحو مطلوبی در معماری هم جوار بناهای ارزشمند بازارهای سنتی کرمان انجام شده است، ولی استفاده از خلاقیت های معمارانه در انواع هندسه ها، احترام و احتیاط در نحوه برخورد با طبیعت، بهره وری کامل از شرایط متنوع اقلیمی , ارزش دادن به فرهنگ بومی به دست فراموشی سپرده شده است.

    کلیدواژگان: هویت شهری، معماری منطبق، معماری همجوا، ر تکنولوژی، فضاهای گمشده، بازارهای سنتی کرمان
  • فاطمه زادولی*، اصغر پاشازاده صفحات 67-81
    فقر شهری پدیده ی چند بعدی است وشهرنشینان به خاطر بسیاری از محرومیت ها؛ از جمله عدم دسترسی به فرصت های اشتغال، مسکن و زیرساخت های مناسب، نبود تامین اجتماعی و دسترسی به بهداشت، آموزش و امنیت فردی دررنج و مضیقه اند. فقر شهری تنها محدود به ویژگی های نام برده نبوده واشاره به شرایط ناپایدار منجربه آسیب پذیری وناتوانی درمقابل آسیب ها نیزدارد. با توجه به اهمیت موضوع فقر شهری، دولت ها همواره در حال اندیشیدن به سیاست هایی هستند که منجر به کاهش فقر شهری شود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است. و جامعه آماری این پژوهش شامل گزارشاتی است که در دسترس هستند و مضمون اصلی آنها در مورد سیاست های کاهش فقر شهری است که نمونه آماری آن مربوط می شود به شهر نیویورک و کشورهای برزیل و اندونزی. نتایج پژوهش حاضر بیان کننده این مطب است که برنامه ها و سیاست های کاهش فقر در نیویورک موفق به نظر می رسد و دلیل این موفقیت این است که این برنامه کاهش فقر صرفا به بعد اقتصادی فقر تاکید ندارد و بعد اجتماعی آن را نیز مد نظر قرار می دهد. در ارتباط با برنامه و سیاست کاهش فقر کشور اندونزی و برزیل می توان چنین نتیجه گرفت که این کشورها برای شناسایی فقر به عنوان یک پدیده چند بعدی تنها به بعد اقتصادی تاکید دارند و با توجه به نادیده گرفتن ابعاد دیگر فقر شهری ، تعداد کثیری از فقرا در برنامه های کاهش فقر نادیده گرفته می شوند.
    کلیدواژگان: فقر شهری، سیاست های کاهش فقر، تجارب جهانی، نیویورک، برزیل، اندونزی
  • کیوان یزدانی، علی مصلحی*، محمدحسین بوچانی صفحات 82-95
    پیدایش مفهوم محله دارای تاریخچه ای طولانی در نظام شهرنشینی ایران و جهان است و ریشه در زندگی ‏جمعی مردم و ارتباطات ‏اجتماعی ‏آن ها دارد و مطالعات بسیاری درباره اهمیت و نقش محله های سنتی انجام شده ‏است.‏بدین روی با توجه به مطالب مطروحه، پژوهش حاضر با هدف تجویز سیاست به منظور سازماندهی فضایی محلات بافت قدیم شهر آمل ‏مطرح می گردد. که ‏به منظور دستیابی به هدف مورد نظر سازماندهی فضایی محلات بافت قدیم شهر آمل مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. ‏روش تحقیق مقاله حاضر روش ‏توصیفی-تحلیلی و نوع آن کاربردی است. ‏از لحاظ نوآوری نیز باید عنوان نمود که پژوهش حاضر ‏ به منظور ‏سازماندهی فضایی محلات بافت قدیم به صورت ‏یک کل‏ در شهر آمل مورد ‏بررسی قرار می دهد. از نتایج این پژوهش می توان به تقویت و ‏شکل گیری مراکز فرعی در سطح محلات با اولویت قرارگیری فضاهای ‏اجتماعی کوچک نظیر ‏پارک و فعالیت های مرتفع کننده نیازهای ‏روزانه و شکل گیری و ترکیب فعالیت ها با اولویت فعالیت های روزانه و هفتگی در مراکز محلات ‏متناسب با ‏نیازهای روز جامعه و فشردگی ‏کالبدی آن ها اشاره کرد.‏ ‏
    کلیدواژگان: سازماندهی فضایی، استخوان بندی، محله، بافت قدیم، آمل
|
  • Mohsen Zare Ahmadabad, Ebrahim Moghimi *, Davod Mokhtari Pages 1-13
    Active tectonics in the study area provide it to a natural laboratory for studying corrosion and landscape of corrosion faults, magmatic, polygonal levels, as well as petrology, mineralogy and amplitude processes, for researchers of geomorphology and an attractive area for Geotourism Has done.Geomorphosites from morph tectonic phenomena along the active fault of Tabriz by introducing 5 areas with specific landscapes; steep surfaces affected by land-construction activities; multifaceted forms with unique outcrops; river diverse processes and forms; The domains and heights of the dome made from halo tonic processes, active travertine springs in the western side of the Sufis, and low-altitude and typical colorful hills (1000 valleys), were investigated in eastern Sufi as part of the Geotourism and geomorphosites areas.The main technique in this research is based on geo-hiking and based on field findings and library studies. Some spatial analysis has been done in quantitative and qualitative dimensions in the GIS software environment.Based on the results and with the comparison of the seven indicators, the studied Geosites have a good value and aesthetic value, but in terms of tourism values, with the exception of Geosites equivalents, the others are not in desirable condition. The findings of the research, based on the technique and methodology used, indicate that geomorphologic and geo morph tectonic phenomena with an average potential of 0.75 from the point of view of Geotourism in the Panizza method. As a result, Tabriz's active fault is not a threat Perpetual, but also as a potential environmental power and a natural opportunity for the region's tourism.
    Keywords: geomorphology, Tabriz, Geomorphosite, Paniza
  • Saman Ebizade *, Seyedeh Sepideh Ghalamro, Rojin Marzi, Morteza Bakhshi, Golshan Abaspor Pages 14-28

    The situation of cities in the world today has changed a lot compared to before the Corona outbreak, and public spaces and business premises have suffered the most economic damage. In order to improve the economic level of the area, this study tries to evaluate the plans of city managers in relation to the economy of Gol Mahallati area located in District 14 of Tehran Municipality in corona conditions and also to examine the existing potentials for smartening this area. Questionnaires filled out by businesses in this area The first hypothesis, that there is no planning by city managers in the past few months, is confirmed. The obtained R coefficient is equal to 0.986, which means that the above hypothesis is confirmed and the second hypothesis, the existence of potentials and suitable fields for economic smartening of the area, has also been examined. The economics of the study area and these two components have a significant effect on each other and the obtained R coefficient, which is equal to a positive of 0.989, the confirmation of the second hypothesis of the research. The method of the present study is through linear regression and according to the confirmation of both hypotheses, solutions are presented in order to solve the current problems in the study area.

    Keywords: Corona outbreak, urban management, urban economy, Intelligence
  • Rostam Saberifar * Pages 29-44

    This study seeks to determine which factors exacerbate the fear of crime and what components can limit or completely neglect this problem. This is a survey method that compares crime fears and their individual and neighborhood factors among Ahwaz neighborhoods. The data were collected from a sample of 4 residents of different areas of Ahwaz city using a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed. The data were analyzed using SPSS software. The results showed that despite the different effects of the studied variables among different neighborhoods, among individual variables, gender had a significant relationship with fear of crime and women reported more fear of crime than men, And this was also the case for non-Arab ethnicity living in these areas. Other individual variables (age, education, income, and home ownership) had no significant relationship with fear of crime. On the other hand, neighborhood-related variables, including inattention, neighborhood attachment, neighborhood quality, and neighborhood crime perception were significantly associated with crime fear. In the multivariate regression, only the inferior variable entered the model and was able to explain 21% of the dependent variable changes. As in the findings of this study, witnessing vulgarism is one of the important factors in fear of crime. Thus, it seems that the satisfaction of the neighborhood decreases the fear of crime. Among the neighborhood related variables, neighborhood characteristics, sense of belonging to it, the view of people toward Police, and understanding of crime and vulgarism were reported to be meaningfully related to the fear of crime at all and worriment of crime against belongings and persons (not the sense of security). The point of view toward neighborhood and ownership of the home, did not show to have meaningful relationship with the fear of crime.

    Keywords: Ahwaz, Fear of crime, neighborhood variables, residential neighborhoods, scarcity trap theory
  • Najmeh Mehrabi, Reza Ahmadian *, Iraj Etesam Pages 45-66

    In the present study, the principles of architecture in accordance with the architectural creations adjacent to valuable buildings were evaluated in order to promote urban identity in the traditional markets of Kerman. This research is cross-sectional in terms of exploratory-descriptive purpose, in terms of qualitative data type, in terms of field implementation, in terms of survey method and in terms of time. The statistical population of the study includes all managers and employees of Kerman Cultural Heritage Organization as well as tourists of valuable historical buildings in Kerman, especially traditional markets. In this study, a simple random sampling method was used to select a statistical sample. 65 samples were obtained for managers and employees of the Kerman Cultural Heritage Organization and 165 samples were obtained for tourists in traditional markets of Kerman and a total of 230 samples. Findings showed that at 95% confidence level of modern structural systems and facilities, creating spatial transparency, climatic characteristics and preserving the values ​​of the region have a significant effect on architectural creations adjacent to valuable buildings in traditional markets of Kerman; But the combination of new technologies with indigenous forms does not have a significant effect on architectural creations adjacent to valuable buildings in the traditional markets of Kerman. Also, the principles of matching architecture and neighboring architecture have a significant effect on urban identity. Therefore, the results show that although the use of technology and implementation of all technical, engineering and logical criteria resulting from the achievements of experimental sciences in construction, has been done well in the architecture adjacent to valuable buildings in traditional Kerman markets, but the use of architectural creativity in a variety of geometries Respect and caution in how to deal with nature, full utilization of diverse climatic conditions, valuing indigenous culture have been forgotten.

    Keywords: Matching architecture, neighboring architecture, urban identity, Technology, lost spaces, traditional markets of Kerman
  • Fatemeh Zadvali *, Asghar Pashazadeh Pages 67-81
    Urban poverty is a multidimensional phenomenon and urbanites due to many deprivations; Lack of access to employment opportunities, adequate housing and infrastructure, lack of social security and access to health, education and personal security are suffering. Urban poverty is not limited to the above-mentioned characteristics and also refers to unstable conditions leading to vulnerability and inability to deal with injuries. Given the importance of the issue of urban poverty, governments are constantly thinking of policies that will reduce urban poverty. The present study is descriptive-analytical. And the statistical population of this research includes reports that are available and their main theme is about urban poverty reduction policies, the statistical sample of which is related to New York City and Brazil and Indonesia. The results of the present study indicate that poverty reduction programs and policies in New York seem to be successful, and the reason for this success is that this poverty reduction program does not only emphasize the economic dimension of poverty, but also its social dimension. Regarding the poverty reduction program and policy of Indonesia and Brazil, it can be concluded that these countries emphasize only the economic dimension to identify poverty as a multidimensional phenomenon, and considering the other dimensions of urban poverty, a large number of poor are ignored in poverty reduction programs.
    Keywords: urban poverty, Poverty Reduction Policies, Global Experiences, New York, Brazil, Indonesia
  • Keyvan Yazdani, Ali Moslehi *, Mohammadhossein Bboochani Pages 82-95
    The emergence of the concept of neighborhood has a long history in the ‎urban system of Iran and the world and is rooted in the collective life of ‎people and their social relations, and many studies have been done on the ‎importance and role of traditional neighborhoods.‎Therefore, according to the proposed issues, the present study aims to ‎prescribe a policy to spatially organize the old texture neighborhoods of ‎Amol city. In order to achieve the desired goal, the spatial organization of ‎the old texture neighborhoods of Amol city was studied and analyzed. ‎Research Method The present article is a descriptive-analytical method and ‎its type is applied. In terms of innovation, it should be noted that the ‎present study in order to spatially organize the old texture neighborhoods ‎as a whole in the city of Amol is examined. From the results of this ‎research, it is possible to strengthen and form sub-centers at the ‎neighborhood level with the priority of placing small social spaces such as ‎parks and activities that meet daily needs and the formation and ‎combination of activities with the priority of daily and weekly activities in ‎neighborhood centers related to pointed out the current needs of society ‎and their physical compactness.‎
    Keywords: Spatially organize, neighborhoods, old texture, Amol city