فهرست مطالب

نشریه سیاستگذاری شهری و منطقه ای
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا قاسمی گنجه لو، بختیار عزت پناه* صفحات 1-20

    مفهوم تاب آوری به سرعت در حال پیشرفت و توسعه در شهرها است. توسعه یک چارچوب ارزیابی برای ارزیابی میزان تاب آوری مناطق شهری می تواند یک روش موثر برای استفاده از مسایل مربوط به تاب آوری در فرآیند برنامه ریزی شهری باشد. براساس هدف پژوهش "بررسی مولفه های تاب آوری شهری با تاکید بر سوانح طبیعی (سیل) در شهر تبریز" مساله این تحقیق اندازه گیری میزان تاب آوری در ابعاد مدیریت شهری و اجتماعی، اقتصادی، نهادی و کالبدی به منظور مقابله با اثرات سوانح طبیعی (سیل) در شهر تبریز و تبیین عملی نقش تاب آوری و یا تقویت تاب آوری عوامل و مولفه های تبیین کننده وضعیت موجود است. روش تحقیق بصورت توصیفی-تحلیلی و پیمایشی می باشد. در همین رابطه جامعه ی آماری تحقیق جمعیت مناطق 2، 3، 4 و 7 شهر تبریز که حجم نمونه هم 382 نفر از ساکنین شهر تبریز می باشد. با توجه به جمع آوری داده ها، برای تحلیل آماری از روش های آماری میانه، مد، میانگین، آزمون (On sample T-test) و از نرم افزار SPSS استفاده شد. برای بررسی وضعیت مناطق مورد مطالعه شهر تبریز نسبت به در وضعیت تاب آوری شهری از مدل ANP استفاده گردید. باتوجه به یافته های تحقیق مشخص شدکه مدیریت شهری در تاب آوری شهری در مواجه با سوانح طبیعی سیل در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و همچنین مشخص شد که الویت بندی مولفه های تاب آوری و بکارگیری آنها در زمان بروز سوانح طبیعی در بازگشت مناطق مورد مطالعه شهر تبریز به وضعیت قبل از سانحه سیل موثر است. همچنین مناطق (2، 3، 4 و 7) شهر تبریز نسبت بهم در وضعیت تاب آوری متفاوتی قراردارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سوانح طبیعی، آسیب پذیری، انطباق پذیری، کلانشهر تبریز
  • محمدصادق طاهر طلوع دل*، امید حیدری پور صفحات 21-37

    مدل کیفیت زندگی به دلیل ساختار چندبعدی آن، دارای پیچیدگی و ابهام بوده و به دلیل تنوع تعاریف، ابعاد، مقیاس ها و شاخص های مطرح شده در بین اندیشمندان، به منظور استفاده در سیاست گذاری های کلان، نیاز به بازشناسی دارد. هدف این پژوهش، تحلیل محتوای اسنادی ادبیات موضوعی کیفیت زندگی با رویکرد تبیین ساختار کلی آن می باشد. روش تحقیق این پژوهش، با رویکردی کمی-کیفی و جامع نگر، با جامعه آماری پژوهش های انجام شده در موضوع کیفیت زندگی و نمونه گیری به صورت هدفمند و با ساختار گلوله برفی تا حد اشباع نظری انجام شده است. به طور کلی 160 پژوهش، براساس شاخص های مطرح شده، مورد تحلیل محتوا قرارگرفته است. بر اساس یافته ها، می توان دریافت که شاخص های کیفیت زندگی در سه رویکرد اصلی عینی، ذهنی و رفتاری و به طور مسجل حاصل از 7 بعد کالبدی، اجتماعی، خدماتی، اقتصادی، محیطی، فرهنگی و شخصی با ارزش های متنوع می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها نتیجه گیری می شود که در سیاست گذاری های کلان، الگوهای جاری رفتار، برابر با استانداردهای عینی و ذهنیت مخاطب، بسیار بیشتر از وجود استانداردهای عینی باید موردتوجه قرار گیرند و تامین این دو گروه از شاخص ها علی رغم عدم تامین شاخص های عینی می تواند به سازگاری مخاطب با محیط منجر شود. همچنین شاخص های شخصی در پژوهش های انجام شده، دارای بیشترین وزن و شاخص های کالبدی دارای بیشترین فراوانی و کمترین وزن می باشد و توجه ویژه به آن ها در برنامه ریزی های کلان، باید در اولویت قرار گیرد. درنهایت، به منظور مدل جامع نگر کیفیت زندگی با ارایه ضریب اهمیت هرکدام از ابعاد برای اولویت بندی برنامه ها ارایه می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، محیط سکونتی، بعد عینی، بعد ذهنی، بعد رفتاری، شاخص ها
  • آرزو زندی محب* صفحات 38-57
    در این تحقیق به بررسی تاثیر محیط ساخته شده بر افراد و ادراک آنها از این فضا، با استفاده از دانش روانشناسی محیط پرداخته می شود.در پایانه فرودگاه ها، برای تامین نیاز استفاده کنندگان و گروه های ذینفع صنعت حمل ونقل هوایی، استفاده از راه کارهای دانش روان شناسی محیط برای طراحی معماری ضروری است. هدف تحلیل عوامل و مولفه های کالبدی موثر بر رفتار فضایی و ارایه راه کارهای مناسب، جهت بهبود کیفیت ساختار فضای معماری پایانه های مسافربری فرودگاهی با استفاده از دانش روانشناسی محیط است. روش ازنظر هدف کاربردی، ازنظر راهبرد کیفی و با روش تحلیل محتوا است.گردآوری داده ها اسنادی است. مراحل کلی شامل مشخص کردن مساله،یافت سوال و هدف، تعریف مبحث ها، کدگذاری و مقوله بندی، تحلیل و یافت نتایج و در نهایت تهیه گزارش است. در پایانه فرودگاه کیفیت و چگونگی خدمات رسانی، ویژگی مسافر و استفاده کننده باعث عملکردها و فضاهای متفاوت شده است، به همین دلیل، برای ایجاد حس تعلق به پایانه، جهت یابی، شناسایی محیط و پیش بینی فضا در زمان ناآشنایی محیط برای مسافر مهم است. حق انتخاب وتامین استقلال فردی با هدایت و مسیریابی انجام می شود. پیکره بندی معماری در هدایت انسان ها دارای اهمیت است و برای تاثیرگذاری بر رفتارها می توان با تغییر روشنایی، نوع بافت، مصالح و کالبدپیرامونی، قرارگاه ها و مکان رفتاری متفاوت را طراحی وخلق کرد.
    کلیدواژگان: پایانه فرودگاه، روانشناسی محیط، طراحی معماری، تعامل با محیط
  • رستم صابری فر* صفحات 58-75
    تحولات شکلی، کارکردی و اقتصادی بخش مسکن در طی صد سال اخیر به حدی بوده است که تمام ارکان زندگی ایرانیان را تحت تاثیر قرار داده و همیشه برای متخصصان و حتی مردم عادی این سوال اساسی مطرح بوده که این تحولات تابع چه عواملی است؟ به همین منظور، این بررسی در پی آن بود تا این تحولات را با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی در قالب رویکردهای اسنادی، مورد بررسی قرار دهد. داده های مورد نیاز با استفاده از سرشماری های عمومی، بانک مرکزی و سایر نهادهای رسمی گردآوری و با استفاده از ارزیابی سیاستهای کلی، برنامه های پنج ساله و تحولات سیاسی و اجتماعی تجزیه و تحلیل شده است. یافته ها نشان داد که در یک قرن گذشته، بخش مسکن در ایران چه از نظر تغییرات در مصالح مصرفی و تکنولوژی ساخت و چه از نظر تنوع و تعداد و همچنین نوع کارکرد و جایگاهش در سبد اقتصادی خانوارها، بشدت دگرگون شده و دولتها نه تنها در مدیریت این تحولات موفقیت چندانی به دست نیاورده، بلکه به جای بهره گیری از برنامه های جامع، از سیاستهای واکنشی و دفعی بهره برده و مشکلات موجود را پیچیده تر ساخته اند.
    کلیدواژگان: مسکن، تحولات قیمتی، مباحث اقتصادی، دولت
  • محمدرضا شهریاری*، پریسا مشک سار صفحات 76-92
    در چند ده هاخیر پدیده تنزل کیفیت محیطی بر ساختار کهن شهرهای ایرانی سایه افکنده و پایداری درازمدت آن را با خطر مواجه ساخته است.. . هدف پژوهش حاضر سنجش زیست پذیری و مولفه های تاثیر گذار آن بر ساکنین محله قصردشت شهر شیراز میباشد. از این رو پژوهش از حیث هدف کاربردی و روش انجام آن مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی است . به منظور گردآوری داده های مورد نیاز از روش های اسنادی و میدانی و پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری ،خانوار های ساکن در محله قصردشت شهر شیراز است که بر اساس فرمول کوکران تعداد 378 پرسشنامه به عنوان حجم نمونه محاسبه شد . برای سنجش شاخص های زیست پذیری از 18 گویه در قالب 5 مولفه اصلی استفاده شده است. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری آزمون T ، ضریب هبستگی پیرسون و روش تحلیل رگرسیون چند متغیره در نرم افزار SPSS انجام شده است. نتایج بدست آمده نشان میدهد زیست پذیری در محله قصردشت بالاتر از سطح متوسط قرار گرفته و با توجه به میزان ضریب همبستگی پیرسون در بین متغیر های وابسته مورد مطالعه یعنی مولفه اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، زیست محیطی و زیر ساخت و خدمات همبستگی و رابطه مستقیم معنادار آماری وجود دارد. همچنین نتایج بیانگر آنست که شاخص اجتماعی با میزان بتای 289/0 بیشترین تاثیر را بر زیست پذیری ساکنین در محله داشته است.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، شیراز، کالبدی، اجتماعی
  • سیده سپیده قلمرو*، کیارش پورهژیر اردستانی، یاسر حاتمی صفحات 93-117

    شهر موجودی زنده و پویا است که کالبد آن در دوره های مختلف تحت تاثیر تحولات اقتصادی-سیاسی و فرهنگی-طبیعی و اجتماعی شکل میگیرد.در یک روند درست و سالم این تحولات به گونه ای است که عناصر قدیمی شهرها مطابق با نیازهای نوین احیا گردند.شهرهای تاریخی و قدیمی علیرغم وجود ویژگیهای مرکزیت ثقل اقتصادی، جغرافیایی، ارتباطی و رونق بازار قدیم از فرسودگی های ظاهری ضعف زیرساختهای شهری مشکلات فرهنگی و اجتماعی و مسایل ناشی از آن رنج میبرند. نسلهای جدید تمایلی به ادامه ی زندگی در بافتهای سنتی و قدیمی را ندارند و این موجب تغییر در ساختار و حتی تخریب این بافتها میشود.کرج به مانند کلانشهری جوان که از عمر آن)به عنوان هسته مکمل تهران(کمتر از نیم قرن میگذرد، از جمله شهرهایی است که با توجه به ناسازگاری زمانی بافت آن با مشکل وجود 551 هکتار بافت فرسوده شهری رو به روست. قسمت وسیعی از کرج را بافت قدیمی تشکیل میدهد که قسمتهایی از آن فرسوده شده است. بر این اساس ضرورت ساماندهی بافتهای فرسوده مسیله دار این شهر در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی گریزناپذیر است. در این پژوهش به شناسایی و رتبه بندی عوامل اجتماعی، کالبدی، اقتصادی و زیست محیطی به وجود آورنده ی بافت فرسوده شهر کرج پرداخته شده است و ضمن ارایه راهکارها جهت کاهش آسیب پذیری به شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها پرداخته میشود ولی در ابتدا به شناخت محدوده مورد مطالعاتی طی مراحل شناخت در جدول پرداخته میشود و به کمک جدول استراتژی qspm به ارایه استراتژی بهینه پرداخته میشود ولی نکته حایز اهمیت در این راستا تدافعی بودن نوع استراتژی ها است که به معنی دفاع از شرایط موجود بافت تاریخی محدوده مورد مطالعاتی است و در نهایت پاسخ به پرسش تحقیق و ارایه راهکارهایی در زمینه استراتژی پرداخته میشود.

    کلیدواژگان: بافت کهن، کالبدی، شهر کرج، زیرساخت های شهری، رونق بازار قدیم
|
  • Reza Ghasemi Ganje Lo, Bakhtyar Ezatpanah * Pages 1-20

    The concept of resilience is rapidly developing in cities. Developing an evaluation framework to assess the resilience of urban areas can be an effective way to use resilience issues in the urban planning process. Based on the objective of the research "examining the components of urban resilience with an emphasis on natural disasters (floods) in the city of Tabriz", the problem of this research is to measure the level of resilience in the dimensions of urban and social, economic, institutional and physical management in order to deal with the effects of natural disasters. flood) in the city of Tabriz and the practical explanation of the role of resilience or strengthening the resilience of the factors and components that explain the existing situation. The research method is descriptive-analytical and survey. In this regard, the statistical population of the research is the population of areas 2, 3, 4 and 7 of Tabriz city, and the sample size is 382 residents of Tabriz city. According to the data collection, statistical methods of median, mode, average, test (On sample T-test) and SPSS software were used for statistical analysis. ANP model was used to investigate the status of the studied areas of Tabriz city in relation to the state of urban resilience. According to the findings of the research, it was found that urban management is not in a favorable position in urban resilience in the face of natural flood disasters, and it was also found that the prioritization of resilience components and their application at the time of natural disasters in the return of the studied areas of Tabriz city It is effective to the situation before the flood. Also, the regions (2, 3, 4 and 7) of Tabriz city are in a different state of resilience.

    Keywords: resilience, natural disasters, Vulnerability, Adaptability, Tabriz Metropolis
  • Mohammad Sadegh Taher Tolou Del *, Omid Heydaripour Pages 21-37

    Because of its multidimensional structure, the quality of life model is complex and ambiguous And it needs to be recognized because of the variety of definitions, dimensions, scales and indicators proposed. Therefore, the purpose of this study is a holistic analysis based on researches in the field of quality of life. Holistic approach of research is qualitative- quantitive and The research method of this study is a documentary content analysis based on quality of life thematic literature. The statistical population of this study is research on quality of life with residential and urban approaches at all levels. The overall statistical focus of the research is on the four areas of definitions, dimensions, scales and indicators proposed in research from about 1900 to 2018. For this purpose, the purposeful sampling with snowball structure is to the theoretical saturation of the data obtained in these four areas. content analysis has been analyzed. The findings are presented as descriptive statistics and analytical statistics. Analytical statistics based on the correlation, regression and shannon entropy tests are presented. Based on the findings, it can be concluded that quality of life indices can be classified into three main objective, subjective and behavioral approaches. It can also be concluded that quality of life is a multidimensional concept derived from the seven physical, social, service, economic, environmental, cultural and personal dimensions. Meanwhile, personal characteristics have the highest appearance and physical indices have the highest frequency and least weight. Although most of the weight is related to personal indicators, the highest upward trend has been related to economic indicators. Finally, based on the obtained results, the holistic model of quality of life indicators with a similar structure to snowflakes is explained.

    Keywords: quality of life, Residential Environment, Objective Dimensions, Mental Dimensions, Behavioral Dimensions, Quality of Life Indicators
  • Arezo Zandimoheb * Pages 38-57
    The environment is built for human activities, so planning in the design of the airport passenger terminal must understand and consider the nature of the environment, behavior, needs, and comfort of consumers. This research aims to spread knowledge between the two fields of environmental psychology and Architectural design of airport terminals so that those present at the airport terminal have more interaction with the environment. The sub-goal is to investigate the physical factors and components affecting spatial behavior and to find appropriate strategies to improve the quality of the terminal structure. The research method is applied in terms of purpose, in terms of technique is qualitative research that uses the content analysis method. By analyzing the texts in the fields of environmental psychology and architectural design of airport terminals, design priorities, and the way of human perception of the terminal environment are discovered and solutions are proposed. Data collection is based on documentation. The general steps include identifying the problem, finding the question and purpose, defining the topics, coding and categorizing, analyzing and finding the results, and finally preparing the report. The results showed that in the two-way relationship between the environment and humans, marking enhances the capability of the environment and is important to create a sense of belonging to the terminal, navigation, identify the environment and predict the space when the environment is unfamiliar to the passenger. Combining the physical space and environment responds to human behaviors and supports social interaction in the design of the airport terminal. The right to choose and ensure individual independence is calibrated through guidance and routing. Architectural details are important in guiding humans, and to influence behaviors, different camps, and behavioral locations can be designed and created by changing lighting, type of texture, materials, and changes in the surrounding environment.
    Keywords: Airport terminal, Environmental Psychology, architectural design, environment interaction
  • Rostam Saberifar * Pages 58-75
    The configuration, functional, and economic changes of the housing sector over the past 100 years have been to a degree that has affected all aspects of the lives of Iranians, and it has always been a matter of principle for experts and even ordinary people, which factors are influencing these changes? This study seeks to investigate changes in the field of housing using a descriptive and analytical method in the form of documentary approaches. Given the main approach of the research, the required data have been collected using public censuses, central bank, and other official institutions and have been analyzed using general policy assessment, five-year plans, and political as well as social developments. The findings showed that in the past century, the housing sector in Iran, either in terms of changes in consumer goods and technology, or in terms of variety and number, as well as its position and function, has changed radically in the economic basket of households, while governments have not only failed to manage these developments, but instead of taking comprehensive plans, they have applied reactive and defective policies and made the problems more complicated.
    Keywords: Housing, Price Changes, Economic Issues, Government
  • Mohammadreza Shahriyari *, Parisa Moshksar Pages 76-92
    In the last few decades, the phenomenon of degradation of environmental quality has cast a shadow on the structure of old Iranian cities and has threatened its long-term sustainability... The aim of the current research is to measure livability and its influencing factors on the residents of Qasrdasht neighborhood in Shiraz. Therefore, the research is based on the descriptive-analytical method in terms of its practical purpose and method. In order to collect the required data, documentary and field methods and questionnaires have been used. The statistical population is the households living in Qasrdasht neighborhood of Shiraz city, based on Cochran's formula, 378 questionnaires were calculated as the sample size. 18 items in the form of 5 main components have been used to measure livability indicators. Also, data analysis was done using statistical methods of T-test, Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis method in SPSS software. The obtained results show that livability in Qasrdasht neighborhood is above the average level and according to the Pearson correlation coefficient among the dependent variables studied, i.e. economic, social, physical, environmental and infrastructure components and services, correlation and direct relationship There is statistical significance. Also, the results show that the social index with a beta value of 0.289 had the greatest impact on the livability of the residents in the neighborhood.
    Keywords: livability, Shiraz, body, Social
  • Seyedeh Sepideh Ghalamro *, Kiarash Pourhazhir Ardestani, Yaser Hatami Pages 93-117

    The city is a living and dynamic creature whose body is formed in different periods under the influence of economic-political, cultural-natural and social changes. In a correct and healthy process, these changes are such that the old elements of cities are revived according to new needs. Historical and Old Despite the characteristics of the centrality of economic, geographical, communication and prosperity of the old market suffer from the apparent erosion of the weakness of urban infrastructure, cultural and social problems and the resulting problems. New generations do not want to continue living in traditional and old tissues, and this causes a change in the structure and even destruction of these tissues.Karaj, like a young metropolis that has been around for less than half a century, is one of the cities that face the problem of 551 hectares of worn-out urban fabric due to the temporal incompatibility of its texture. A large part of Karaj Accordingly, the need to organize the problematic worn-out structures of the city in various social, economic, environmental and physical dimensions is inevitable. The environment that creates the worn-out texture of Karaj has been studied and while providing solutions to reduce vulnerability, strengths, weaknesses, opportunities and threats have been identified, but first the area under study during the cognition process is identified in the table and with the help of the strategy table. qspm provides an optimal strategy, but the important point in this regard is the defensive nature of the type of strategies, which means defending the existing conditions of the historical context of the study area, and finally answers the research question and provides solutions in the field of strategy

    Keywords: Ancient texture, physical, the city of Karaj, urban infrastructure, the prosperity of the old market