فهرست مطالب

نشریه سیاستگذاری شهری و منطقه ای
پیاپی 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سارا رنجبر* صفحات 1-22
    در سال های اخیر به دنبال گسترش بی رویه شهرها و اهمیت و نقش روزافزون اتومبیل در شهر، به تدریج نقش عابر پیاده در فضاهای شهری کم رنگ شده است. مسیرهای پیاده به عنوان تجلی گاه حیات مدنی و محل رخداد برخوردهای اجتماعی و محل شکل گیری تعاملات اجتماعی است . امروزه طرح های پیاده راه سازی در بسیاری از شهرها به عنوان راه حلی جهت اولویت بخشیدن به انسان مطرح هستند . بسیاری از این طرح ها بدون توجه به عواقب احتمالی آن ها انجام می شوند و بعد از اجرای طرح ها تاثیرات منفی و مثبت آن ها نمایان می شود . به عبارت دیگر طرح های مورد نظر بدون مطالعه اجرا می شوند . در این پژوهش بدنبال آن هستیم تا اثرات کالبدی، اجتماعی و اقتصادی اجرای طرح پیاده راه سلامت استاد شجریان شیراز را بررسی نماییم . پژوهش حاضر از لحاظ هدف توسعه ای ، کاربردی و به لحاظ روش توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق تمام افرادی است که در محدوده پیاده راه و حوزه تاثیر آن حضور دارند. برای تحلیل اجزا کیفی از پرسشنامه استفاده و نتایج آن با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. همچنین برای تحلیل اجزا کمی از روش ROR استفاده شد. نتایج نشان می دهد پیاده راه سلامت استاد شجریان با توجه به کارکرد و ساختار کنونی خود در مجموع برای شهروندان شیرازی مفید واقع شده است.
    کلیدواژگان: پیاده راه، تاثیرات کالبدی، شهرداری شیراز، فضاهای عمومی
  • براتعلی خاکپور، مژگان یعقوبی* صفحات 23-43

    رشدشتابان شهرنشینی و افزایش مهاجرت به شهرها، کمبود مسکن درکلانشهرها؛پدیده ناهنجارسکونتگاه های غیررسمی را پدید آورده است.دراثر مهاجرت،ترکیب جمعیتی شهرهای بزرگ به کلی جنبه طبیعی خود را از دست می دهد ، پویش شتابدارشهرنشینی،و تنگناهای زندگی شهری به ویژه کمبود مسکن مایه پدیداری سکونتگاه های غیررسمی می شود از این رو برای دستیابی به برنامه ریزی مطلوب مسکن باید ابعاد و شاخص های مسکن مورد بررسی قرار داد.پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی _تحلیلی می باشد.بابررسی شاخص های کمی مسکن درمنطقه قلعه ساختمان مشهد به عنوان جامعه آماری ابتدا شاخص های کمی مسکن در محدوده مورد مطالعه با نقاط شهری کشور مقایسه شده همچنین هر دو این نقاط با شرایط شهر سالم مورد ارزیابی قرار گرفته اند.اطلاعات مورد نیاز از طریق روش های کتابخانه ای و اسنادی اعم ازکتب،مقاله ها،پایان نامه ها سرشماری عمومی نفوس و مسکن1395 ، طرح جامع و تفصیلی،پرسشنامه و مطالعات میدانی و برای نمونه گیری از روش تصادفی استفاده شده است.در این پژوهش تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران به دست آمده که با توجه به تعداد 54359 واحد مسکونی مستقر در ناحیه قلعه ساختمان طبق آمار بلوک بندی شهرداری منطقه 5 در سال 1400 حجم نمونه معادل ،381واحد مسکونی برآورد شده است.یافته ها و نتیجه گیری در این پژوهش،سعی شده تا به پرسش"وضعیت موجود مسکن در قلعه ساختمان به لحاظ شاخص های کمی چگونه است؟" پاسخ داده شود همچنین این شاخص ها با شرایط شهر سالم مقایسه شود. با توجه به نتایج حاصل از ارزیابی و مقایسه شاخص های کمی مسکن, وضعیت شاخص های مسکن در قلعه ساختمان درحالت کلی نسبت به شاخص های مسکن سالم نامطلوب ارزیابی می گردد

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، سکونتگاه غیر رسمی، قلعه ساختمان، مسکن سالم
  • مرتضی علی مهدوی، کریم حسین زاده دلیر*، بشیر بیگ بابایی صفحات 44-59
    با توجه به نزدیک به نیم قرن سابقه طرح های توسعه شهری و فراز و نشیب هایی که تهیه و اجرای این طرح ها داشته، بازنگری و ارزیابی آن ها ضرورتی اجتناب ناپذیر است. بررسی های انجام شده در مورد اجرای طرح ها در برخی از شهرهای کشور حاکی ازآن است که بین واقعیت موجود و تصویری که طرح های جامع از شهرها به دست داده اند، فاصله و تفاوت قابل توجهی وجود دارد. مرور فرایند تهیه، تصویب و اجرای طرح های جامع شهری در ایران نشان دهنده وجود برخوردی متمرکز، آمرانه در تهیه آن هاست. هدف سیاستگذاری طرح های توسعه شهری با تاکید بر مفاهیم مدیریت یکپارچه است. نتایج نشان می دهد برای تحقق راهبردهای در طرح های توسعه شهری، باید الزامات مدیران شهرداری در مشارکت شهروندان در جهت چابک سازی بسترهای قانونی، اجرایی و نهادی با در نظر گرفتن استقلال شهرداری و تشدید ترتیبات نهادی در تحقق سرمایه اجتماعی درون نهادی و میان نهادی مبادرت ورزید تا سازگاری و انسجام لازم در طرح های توسعه شهری را داشته باشیم.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، روانطرح های توسعه شهری، مدیریت یکپارچه
  • علی دل پیشه*، میلاد ساکی، نرگس صفار صفحات 60-70
    در این پژوهش بررسی عوامل موثر در جذب سرمایه گذاری در توسعه فضاها و اماکن ورزشی موردمطالعه قرار گرفت. اماکن و فضاهای ورزشی یکی از مهم ترین و اساسی ترین کاربری ها در شهرهای امروزی است که نقش مهمی در تامین سلامت جسم و روح شهروندان دارد. همچنین یکی از دلایل اهمیت زیرساخت های ورزشی و ترویج ورزش، تاثیر مثبت مشارکت ورزشی بر تندرستی، سلامت جامعه و کاهش هزینه های درمانی ناشی از بی تحرکی در رده های سنی مختلف است. توسعه ورزش نیازمند توجه به ابعاد زیادی است، در سطح کلان و خرد، عوامل زیادی بر اشاعه و ترویج ورزش تاثیر دارند. توسعه ورزش را مشتمل بر ساختارها، سیستم ها، فرصت ها و فرایندهایی می دانند که افراد را قادر می سازد در ورزش و تفریحات شرکت کنند و عملکرد خود را تا سطح دلخواه ارتقا دهند. فضاها و مکان های ورزشی، گونه های فضاهای اجتماعی در سکونتگاه های انسانی به شمار می روند. حضور هم زمان و متراکم جمعیت پرشمار انسانی، تحرک، گذران اوقات فراغت و تفریح ساکنین شهرهای بزرگ، انجام رقابت های ورزشی، برگزاری گردهمایی ها. ازاین رو اولویت سیاستگذاری باید بر مبنای جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی در توسعه فضاها و اماکن ورزشی کلان شهرها می توان به مواردی همچون تاثیر آیین نامه ها و قوانین حقوقی و مالی و موارد مدیریتی اجتماعی و تاثیر رسانه در جذب سرمایه اشاره کرد. ما در این تحقیق راهکاری جهت برنامه ریزی موثر برای مشارکت بخش خصوصی در توسعه فضاها و اماکن ورزشی پیشنهاد می دهیم. مقاله بنیادی حاضر، با روش توصیفی - تحلیلی، درصدد بیان این مسیله است که عوامل تاثیرگذار در سیاست گذاری و جذب سرمایه در اماکن ورزشی مشخص شود.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، اماکن ورزشی، سیاست گذار، سرمایه گذاری ورزشی
  • بهرنگ مرادی*، شرمین عیسی زاده زیری، سارا افشار، زهرا گودرزی صفحات 71-88
    استفاده از اصول حاکم بر کهن الگوها به عنوان الگوهای ذهنی و ناخودآگاه جمعی بشر، به عنوان راهکارهایی با پشتوانه عمیق و موثر اجتماعی و کالبدی می تواند در سیاست گذاری نحوه تامین مسکن در قالب اصول حاکم بر برنامه ریزی و طراحی مسکن ایرانی اسلامی، نقش موثری داشته باشد. کهن الگوها در میان انسان ها، طی قرن ها مشترک بوده و به عنوان میراثی انسانی و فارغ از تجربه های فردی با حفظ الگوهای تکرارشونده و ایجاد فضایی مطلوب از لحاظ روانی در حفظ سلامت روان ساکنین تاثیرگذار هستند. بررسی های صورت گرفته با کلیدواژه کهن الگو در منابع گذشته نشان می دهد که تلفیق و وجه اشتراک کهن الگوها از دیدگاه بینش اسلامی و تاثیرات آن در سلامت روان کاربران، بررسی نگردیده است، درحالی که شناخت مولفه های موثر مشترک بین کهن الگوها، بینش اسلامی و سلامت روان کاربران می تواند در دستیابی به الگویی برای برنامه ریزی ساخت مسکن ایرانی راهگشا باشد. هدف از تحقیق حاضر تبیین اصول مشترک کهن الگوهای خانه های ایرانی از دیدگاه اسلامی و منطبق بر مولفه های تاثیرگذار بر سلامت روان ساکنان است. پژوهش کیفی حاضر، اطلاعات حاصل از اسناد معتبر علمی در 11 سال اخیر را به صورت نظام مند مورد تحلیل محتوا قرار داده است. نتایج نشان می دهد که 10 اصل مشترک در کهن الگوهای خانه های ایرانی از دیدگاه بینش اسلامی، در حفظ سلامت روان ساکنان تاثیرگذار هستند که سلسله مراتب با بیشترین و تقسیم فضایی با کمترین میزان تاثیرگذاری، از جمله آنها هستند. با تدوین این اصول در سطوح سیاست گذاری، برنامه ریزی و قوانین موضوعی مرتبط با تامین مسکن می توان گامی بلند در راستای دستیابی به الگوی خانه ایرانی، اسلامی برداشت.
    کلیدواژگان: کهن الگو، خانه ایرانی و اسلامی، سلامت روان، سیاست گذاری مسکن
  • سامان صلواتی، سید علی علوی*، خاطره رمضانی پور صفحات 89-109
    مدیران شهری همواره سعی کرده اند تا با جلب مشارکت مردمی در سطح محله، به اهداف خود در راستای دست یابی به توسعه و مدیریت شهری نایل آیند. مشارکت شهروندان در سطح محلات یکی از اصول مهم پایداری و دموکراسی در جوامع شهری محسوب می شود. با توجه به اهمیت مشارکت در توسعه محلات و مدیریت شهری، در این تحقیق هدف، اتخاذ رویکرد برنامه ریزی مشارکتی محله محور در احیای بافت های فرسوده شهری و شناخت مهمترین معیارهایی که بیشترین تاثیر را در مشارکت محله محور در احیای بافت های فرسوده دارند می باشد. روش تحقیق حاضر به صورت توصیفی - تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و از 308 خانوار موجود در محله، 50 سرپرست خانوار با استفاده از فرمول کوکران با سطح اطمینان 93 درصد برای پرسش گری انتخاب شدند. نتایج حاصله از طریق نرم افزا SPSS از جمله آزمون های تحلیل مسیر و آزمون تحلیل عاملی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل نشان داد که شاخص های مربوط به ابعاد اجتماعی؛ اقتصادی و مدیریتی به ترتیب با میانگین وزنی (45/4، 739/3، 112/5) بیشترین تاثیر را بر بافت های فرسوده محله سرتپوله شهر سنندج داشته اند. همچنین ازطریق تحلیل مسیر عواملی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر بهبود کیفیت بافت های فرسوده محدوده مورد نظر تاثیر دارند مشخص گردید.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی مشارکتی، محله، بافت فرسوده، تحلیل عاملی، سرتپوله سنندج
|
  • Sara Ranjbar * Pages 1-22
    In recent years, following the unprecedented expansion of cities and the increasing importance and role of cars in the city, the role of pedestrians in urban spaces has gradually faded. Pedestrian paths are the manifestation of civil life and the place of social encounters and the formation of social interactions. Today, pedestrian road construction projects are proposed in many cities as a solution to prioritize people. Many of these plans are carried out regardless of their possible consequences, and after the implementation of the plans, their negative and positive effects are revealed. In other words, the plans are implemented without study.In this research, we seek to investigate the physical, social and economic effects of the implementation of the health pedestrian plan of Ostad Shajarian, Shiraz. The current research is applied in terms of developmental goal and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the research is all the people who are present in the footpath and its area of ​​influence. To analyze the qualitative components, a questionnaire was used and its results were analyzed using SPSS software. ROR method was also used to analyze quantitative components. The results show that Ostad Shajarian's Health Walk has been useful for the citizens of Shirazi, considering its current function and structure.
    Keywords: pedestrian, Physical effects, Shiraz Municipality, public spaces
  • Bartali Khakpoor, Mojgan Yaghoubi * Pages 23-43

    of the rapid growth of urbanization and the increase of migration to the cities, the lack of housing in the metropolises has created the abnormal phenomenon of informal settlements. Therefore, in order to achieve the desired planning of the housing, the dimensions and indicators of the housing should be studied of the present research is of applied type and according to the descriptive-analytical nature. have been evaluated. The required information is used through the methods of libraries and documents from books, articles, theses, general population and housing census 1395, comprehensive and detailed plan, questionnaires and field studies and random sampling methods. In this research, the number of samples was obtained by using Cochran's formula, which according to the number of 54359 residential units located in Qala-e-Tsang district according to the district 5 municipal block statistics in 1400, the sample size is estimated to be 381 residential units.The findings and conclusions in this research, to the question "What is the current situation in the building castle in terms of quantitative indicators?" The answer can also compare these indicators with the conditions of a healthy city. According to the results obtained from the evaluation and comparison of quantitative indicators of housing, the condition of housing indicators in the fortress is generally considered unfavorable compared to the indicators of healthy housing.

    Keywords: Planning, Informal settlement, building fortress, healthy housing
  • Morteza Ali Mahdavi, Karim Hosseinzadeh Dalir *, Bashir Beygbabye Pages 44-59
    Considering nearly half a century of history of urban development plans and the ups and downs of preparing and implementing these plans, their review and evaluation is an inevitable necessity. The investigations carried out on the implementation of plans in some cities of the country It indicates that there is a significant distance and difference between the existing reality and the image given by comprehensive plans of cities. Reviewing the process of preparing, approving and implementing comprehensive urban plans in Iran shows the existence of a centralized and authoritarian approach in their preparation. The policy goal of urban development plans is to emphasize the concepts of integrated management. The results show that in order to realize the strategies in the urban development plans, the requirements of the municipal managers in the participation of the citizens in order to make the legal, executive and institutional platforms agile, taking into account the independence of the municipality and intensifying the institutional arrangements in the realization of intra-institutional and inter-institutional social capital We strive to have the necessary consistency and coherence in urban development plans.
    Keywords: Policy Making, Urban Development Plans, Integrated Management
  • ALI Del Pisheh *, Milad Saki, Narges Safar Pages 60-70
    In this study, the effective factors in attracting investment in the development of sports spaces and places were studied. Sports venues and spaces are one of the most important and basic uses in today's cities that play an important role in ensuring the health of the body and soul of citizens. Also, one of the reasons for the importance of sports infrastructure and sports promotion is the positive impact of sports participation on health, community health and reducing treatment costs due to inactivity in different age groups. The development of sport requires attention to many dimensions, at the macro and micro level, many factors affect the spread and promotion of sport. Sports development is defined as the structures, systems, opportunities, and processes that enable individuals to participate in sports and recreation and to improve their performance to the desired level. Sports spaces and venues are types of social spaces in human settlements. Simultaneous and dense presence of a large human population, mobility, leisure and entertainment of residents of large cities, conducting sports competitions, holding gatherings. Therefore, policy priority should be based on attracting private sector investment in the development of metropolitan areas and sports venues. In this study, we propose a solution for effective planning for private sector participation in the development of sports facilities and venues. The present article, using a descriptive-analytical method, seeks to identify the factors influencing policy-making and capital attraction in sports venues.
    Keywords: Privatization, sports venues, policymakers, Sports investment
  • Behrang Moradi *, Sharmin Eesazadeh Ziri, Sara Afshar, Zahra Goudarzi Pages 71-88
    Using the principles governing archetypes, showcasing collective mental and unconscious models of human beings, as solutions with deep and effective social and physical backing, can play a significant and effective role in policy-making oh how to supply housing within the framework of the principles governing the planning and design of Iranian-Islamic housing. Archetypes have been common among humans during centuries and have an influence on maintaining and enhancing the mental health of residents by creating a mentally and emotionally desirable environment by maintaining and perpetuating repeating patterns as human heritage, independent of individual experiences.The aim of the present study is to explain the common principles of archetypes of Iranian houses from an Islamic perspective and in accordance with the components affecting mental health of residents. This research is done qualitatively and relevant data was collected through systematic review of authentic previous documents and studies.The results show that 10 principles commonly-emphasized in the archetypes of Iranian houses from the Islamic perspective are effective in maintaining and promoting the mental health of inhabitants, among which hierarchy and naturalism, with the greatest impact, and spatial division and spatial diversity, with the least impact, are addressed in these principles. Formulation of these principles can have a significant impact on the joint policy-making for establishing and founding Iranian housing models. Regarding the aim of this paper to study the components from an Islamic perspective and the impact of these components on mental health, this formulation will lead to standardization of Iranian housing. Establishing a common structural housing system prevents construction of unconventional housing with inappropriate environmental models, and relieves Iranian houses from designs based on personal taste, while rescuing housing architecture from the current contemporary turmoil.
    Keywords: Archetype, Housing policy-making, Iranian-Islamic house, mental health
  • Saman Salavati, Ali Alavi *, Khatereh Ramazanipoor Pages 89-109
    Urban managers have always tried to achieve their goals in order to achieve urban development and management by attracting people's participation at the neighborhood level. Participation of citizens at the neighborhood level is one of the important principles of stability and democracy in urban societies. Considering the importance of participation in neighborhood development and urban management, the aim of this research is to adopt a neighborhood-oriented participatory planning approach in the revitalization of worn-out urban tissues and to identify the most important criteria that have the greatest effect on neighborhood-oriented participation in the revival of worn-out tissues. The current research method is descriptive-analytical and practical in terms of purpose. Sampling was purposeful and out of 308 households in the neighborhood, 50 heads of households were selected for questioning using Cochran's formula with a confidence level of 93%. The results were analyzed through SPSS software, including path analysis tests and factor analysis tests. The results of the analysis showed that the indicators related to social dimensions; Economic and management have had the greatest impact on worn-out tissues of Sartpoule neighborhood of Sanandaj city with weighted average (4.45, 3.739, 5.112). Also, through path analysis, the factors that have a direct and indirect effect on the improvement of the quality of the worn tissues of the target area were identified.
    Keywords: participatory planning, neighborhood, dilapidated fabric, factor analysis, Sartpole, Sanandaj