فهرست مطالب

نشریه سیاستگذاری شهری و منطقه ای
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیمیا السادات طبیب زاده*، ملیحه تقی پور، علی اکبر حیدری صفحات 1-22
    دوره نوجوانی، از دوره های بسیار حساس و در عین حال، تاثیرگذار در زندگی هر شخصی است. نوجوانان در این سنین بسیار تاثیرپذیر، احساساتی و عجول هستند. از این رو همواره سعی شده تا دبیران و خانواده های نوجوانان را در جریان ویژگی های خاصشان قرار گذاشته و آگاهی داد، اما تمام تاثیرپذیری این افراد به واسطه رفتارها صورت نمی پذیرد. امروزه علم روانشناسی محیط اثبات کرده است که محیط ها و فضاهای مختلفی که نوجوانان در آنها اوقات خویش را سپری می کنند، می توانند بر ذهن و رفتارشان موثر باشند. از آنجا که یکی از فضاهای زندگی نوجوانان را مدرسه تشکیل می دهد، شایسته است که مدارس نوجوانان، زمینه ساز رشد و پرورش رفتارهای مثبت آنها باشند. مشخص نمودن نقش انعطاف پذیری معماری مدارس و شاخص های آن (تنوع پذیری، تغییرپذیری و تطبیق پذیری) بر مهارت اجتماعی دانش آموزان نوجوان و تعیین نمودن تاثیرگذارترین شاخص بر مهارت اجتماعی نوجوانان از اهداف تحقیق بوده اند. روش تحقیق به کار رفته در پژوهش پیش رو، کاربردی، کیفی- کمی از نوع توصیفی- تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای و پیمایشی با کمک مدارک، مقالات و کتب مرتبط با موضوع و همچنین مشاهده فردی، پرسش نامه مهارت اجتماعی ایندربیتزن و فوستر (1992) و پرسش نامه انعطاف پذیری محقق ساخته (با آلفای کرونباخ 887/0) بوده است. سه مدرسه از اداره آموزش و پرورش شیراز به صورت نمونه گیری غیراحتمالی هدف مند انتخاب شده تا با کمک توزیع پرسش نامه های مذکور به صورت تصادفی و تحلیل آنها به کمک نرم افزار SPSS و همچنین مشاهده فردی، اهداف تحقیق محقق گردد. گفتنی است که انعطاف پذیری فضاهای آموزشی و شاخص های آن، متغیر مستقل و مهارت اجتماعی نوجوانان، متغیر وابسته تحقیق بوده اند. یافته ها حاکی از آنند که انعطاف پذیری فضاهای آموزشی و شاخص های آن (تنوع پذیری، تغییرپذیری و تطبیق پذیری) در افزایش مهارت اجتماعی دانش آموزان نوجوان دختر در مقطع متوسطه دوم موثر است و تغییرپذیری معماری مدارس تاثیر بیشتری بر افزایش مهارت اجتماعی دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، مهارت اجتماعی، مدرسه، تغییرپذیری، تنوع پذیری
  • محمدحسین بوچانی، علی اصغر ملک افضلی، علی مصلحی* صفحات 23-38
    تعدد نهادهای تصمیم گیر و تصمیم ساز در زمینه مدیریت شهری، تداخل قلمرویی آن ها خلاهای قانونی و مدیریتی و همچنین برنامه ریزی ازجمله چالش هایی برای مدیریت شهری می باشد. جهت رفع و کاهش آثار این چالش ها سیستم مدیریت شهری نیازمند سیستم مدیریتی یکپارچه می باشد تا تمام نهادهای مدیریتی به صورت هماهنگ با یکدیگر عمل کنند. مسیله موردمطالعه در این پژوهش چگونگی رسیدن به مدیریت یکپارچه شهری باوجود چالش های زیاد در سیستم مدیریت شهر(داخلی- خارجی) می باشد که این چالش ها باعث شدند تاکنون سیستم مدیریت یکپارچه در ایران تحقق نیابد. ازاین رو پیشنهاد این پژوهش به کارگیری روش آینده نگاری باهدف شناسایی کلیه چالش ها(عدم قطعیت ها) و تشخیص چالش های بحرانی(عدم قطعیت های بحرانی) از طریق فرآیند آینده نگاری و سرانجام انتخاب سناریوهای محتمل در آینده و برنامه ریزی برای رسیدن به مدیریت یکپارچه در راستای سناریوهای پیش رو خواهد بود. در این پژوهش کلیه عدم قطعیت ها استخراج شده و آینده های محتمل برای وقوع هر یک بیان شده(آینده های بدیل) این کار از روش جمع آوری پرسشنامه نیمه ساختاریافته و مصاحبه عمیق با بازیگران مدیریت شهری و کارشناسان و متخصصین مربوطه انجام شده است. و در آخر فرآیند پیشنهادی به کارگیری روش آینده نگاری را در سیستم مدیریت یکپارچه بیان شده است تا بتوان به کمک این روش گامی در جهت رسیدن به مدیریت شهری یکپارچه برداشته شود.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، چالش های مدیریت شهری، مدیریت شهری یکپارچه، نظام شهری
  • انیس یزدان پناه عبدالملکی، غلامرضا لطیفی*، هانیه آل سعیدی صفحات 39-65
    هدف از این پژوهش بررسی سیاست های برنامه ریزی شهری در راستای تقویت شبکه های اکولوژیکی و استفاده از رویکرد تلفیقی برای برنامه ریزی، طراحی و مدیریت محیط زیست رودخانه زاینده رود است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به صورت مطالعات اسنادی و کتابخانه ای انجام و ضمن تبیین نقش و جایگاه رودخانه ها به عنوان پارادایم شاخصه های طبیعی، در حوزه پیمایش منطقه مورد مطالعه از روش های مشاهده مستقیم و روش بررسی بصری در بستر مطالعات میدانی و همچنین نقشه های GIS شهر اصفهان استفاده و به شناسایی کلیه سیاست ها و متغیرهای اصلی حفاظت از رودخانه ها پرداخته و در انتها کلیه سیاست های اقتباس شده از تجارب جهانی، ملی، طرح های فرادست و... طبق نظرات کارشناسان و مدیران شهری، با استفاده از تکنیک دلفی، ارزش گذاری و اولویت بندی شده و راهبرد های تحقق پذیر و خاص رودخانه زاینده رود در مقیاس های مختلف ملی، منطقه ای و شهری ارایه گشته است. یافته ها نشان داد؛ عارضه بخشی نگری در عملکرد دستگاه های اجرایی بر مشکلات زاینده رود افزوده است. وجود برخی ناهماهنگی های مدیریتی به ویژه در حوضه آبریز زاینده رود موجب شده نتوان در واقع راه حل بلند مدتی برای ایجاد پایداری در آن ایجاد نمود. تبیین و استقرار نظام مدیریتی و عملکردی واحد در این حوضه ی آبریز می تواند یکی از اهداف مهم سیاست های کنترل منابع آب در سال های آتی برای این حوضه ی آبریز خواهد باشد.
    کلیدواژگان: اکولوژی شهری، رودخانه زاینده رود، رودخانه های شهری، سیاست های برنامه ریزی شهری، شهر اکولوژیک
  • بشیر بیک بابایی*، جمال الدین حسینی مطلق صفحات 66-84
    شهر خلاق عمدتا با سرمایه انسانی پیوند خورده است و از آثار تاریخی آن تاکید شده است وما اگر بیاییم. این شهر خلاق راطبقه بندی کنیم می بینیم با دو دسته شهر خلاق ویا دو طبقه خلاق روبروهستیم. یک عده که تولید کننده ایده هستند ویک که بکارگیرنده ایده وسرمایه گذارایده هستند. دراستان چهارمحال وبختیاری شهروند خلاق هم ایده داده وهم خودش سرمایه گذاری کرده است. مثلا درشهر هفشجان ایده وهنر جوشکاری که باعث شده حدود 70%درصد این مردم به جوشکاری درسطح کشوروخارج ازکشورمشغول شوند وباعث ارز آوری به کشورشوندکه می توان باتوجه شرایطی که این شهر دارد آن را (شهر خلاق جوش)نامید. بنابراین هدف ازاین تحقیق معرفی تراوش های خلاقیت شهروندان خلاق استان چهارمحال وبختیاری است برای این منظور از روش اسنادی وکتابخانه وتوصیفی ومیدانی استفاده شده است روش کار بدین صورت بوده که با جستجو وبررسی منابع اینترنتی وکتابخانه ای وبررسی میدانی این تحقیق صورت گرفت. باتوجه به ظرفیت ها وپتانسیل های فرهنگی، طبیعی ومذهبی تاریخی و اجتماعی وجذب گردشگرهرکدام از شهرهای استان قابلیت تبدیل شدن به شهر خلاق را دارند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، شهر خلاق، شهروند خلاق، تراوش خلاقیت، چهارمحال وبختیاری
  • علیرضا اسپرهم* صفحات 85-101
    بتن به علت دارا بودن ویژگی های خاص پرمصرف ترین مصالح در صنعت ساخت وساز، بعد از آب است. اما فرآیند تولید سیمان پرتلند معایب عمده ای نیز به دنبال دارد به طوری که تولید یک تن سیمان پرتلند سبب تولید تقریبا یک تن دی اکسید کربن می شود. از این رو نیاز به استفاده از یک جایگزین برای سیمان پرتلند ضروری به نظر می رسد. از طرفی اصل "بدون پسماند" و تولید مواد جدید با اثر محیط زیستی کمتر از اولویت ها از اهداف توسعه پایدار درشهر های آینده خواهد بود. برای توسعه ی بیشتر مواد سازگار با محیط زیست، به شناختی در مورد محرک های محیط زیستی مواد جدید و همچنین ارزیابی اثرات محیط زیستی مواد مرسوم درساخت ساز، نیاز می باشد. در سال های اخیر ژیوپلیمر به عنوان یک مصالح پایدار ، دوستدار محیط زیست و جایگزینی برای سیمان پرتلند مطرح شده است. ژیوپلیمرها موادی سرامیک مانندی با ساختارهای پلی تراکمی درسه بعد هستند که در اثر فعال شدن شیمیایی مواد جامد حاوی آلومینیوم و سیلیس در دمای نسبتا پایین ایجاد می شوند. برای تولید بتن ژیوپلیمری واستفاده در ساختمان می توان از پسماند ها یا محصولات جانبی حاصل از صنایع ، مانند : خاکستر احتراق ذغال سنگ، سرباره های کوره آهن گدازی، ضایعات ساختمانی و یا پسماند کشاوزی مانند شلتوک برنج استفاده کرد. مقاله حاضر به طور خلاصه مطالعات انجام شده را در زمینه استفاده از فناوری ژیوپلیمر در مصالح پایدار به منظور توسعه پایدارشهری بارویکرد کاهش انتشار آلایندگی های زیست محیطی و ارزیابی چرخه عمر بررسی می کند . یافته ها و نتایج مطالعات نشان می دهند که بتن های ژیوپلیمری خصوصیات مکانیکی ، شیمیایی بالاتری و مصرف انرژی خیلی کمتری نسبت به بتن های معمولی دارند و مزایای محیط زیستی قابل توجهی را ارایه می کنند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیمر، توسعه پایدار، ارزیابی چرخه عمر، مصالح پایدار
  • آرزو زندی محب*، حسین اردلانی، کیمیا مظهری، فاطمه رفعتی صفحات 102-118
    با توجه به اینکه دوره مدرن و پیش از آن به دنبال یافت حقیقت و روش ثابت در بحث آموزش است، موجب اقتدار و ثبات اندیشه می شود. با مطالعات انجام شده مخالفت اندیشمندان پست مدرن با فراروایت ها و اقتدارگرایی در مکتوبات مشهود است. در مقابل آن روش های دیالکتیکی و گفتمانی، ارزش گذاری به نظر فراگیر و ضداقتدارگرایانه مورد تایید اندیشمندان پست مدرن قرار گرفت. هدف تحقیق کشف، فهم و توصیف روشی ضداقتدارگرایی برای ارتقاء کیفیت آموزش معماری با بهره گیری از روش های آموزشی پست مدرن در معماری است. چه راه کارهایی را می توان از اندیشه های تعلیم و تربیت پست مدرن در برنامه ریزی درسی معماری استفاده کرد؟ پرسش تحقیق می باشد.روش تحقیق توصیفی_تحلیلی است ابتدا توصیف روش آموزش و برنامه درسی پست مدرن مطرح شد،سپس به تحلیل و تبیین روش هایی برای ارتقاء کیفیت آموزش معماری پرداخته شد، گردآوری اطلاعات با تکیه بر اسناد، مکتوبات و مطالعات کتابخانه ای است.چارچوب نظری بر اساس نظریه آموزش ضداقتدارگرایی و روش های آموزش و برنامه ریزی پست مدرن تدوین گردید و سپس آموزش معماری، بطورخاص، در دوره پست مدرن بررسی می شود در نهایت راه کارهایی جهت ارتقاء این امر بیان شد.با توجه به مطالعات،مخالفت با فراروایت ها و ساختارهای آموزشی نمایان می شود، مطالعات مقاله درجهت تعریف ساختار کلی در آموزش نیست بلکه با تعریف ساختارهای متعدد در آموزش معماری برای افزایش انعطاف پذیری و افزایش کیفیت آموزش معماری، خرده ساختارهای آموزشی جهت بهبود آموزش معماری مطرح می شود. پیشنهاد می شود،برای گسترش دیالوگ دانشجو و استاد و شناخت محیط و مصرف کننده ها با استفاده از مرکزیت زدایی قوانین و تغییرسرفصل های آموزشی در استان ها و اقلیم های متفاوت وبراساس شیوه های ساختمان سازی ، برنامه ریزی در جهت آموزش بهتر معماری انجام می شود. خودآفرینی از اهداف اصلی طراحی معماری و روش آموزش پست مدرن را می توان با تمرکز کمتر بر قدرت استاد و تمرکز بیشتر بر روی توانایی فردی دانشجویان در آتلیه های آن را اتقاء داد.آموزش مشارکتی و گروهی، براساس نظریه مسیولیت مشترک، انتقال دانش توسط اساتید و خود انشجویان انجام شود.
    کلیدواژگان: ضداقتدارگرا، آموزش معماری، پس از مدرن، برنامه درسی، دیالوگ
|
  • Kimia Sadat Tabibzadeh *, Maliheh Taghipour, Ali Akbar Heydari Pages 1-22
    Adolescence is one of the most sensitive and also effective periods in the life of every person. Since one of the contexts of adolescents' lives is school, it is appropriate that adolescents' schools be the basis for the growth and development of their positive behaviors. The present article aims to determine the role of schools’ flexibility on adolescents' social skills (empathy, cooperation, responsibility, assertiveness). Because the development of social skills of girls is different from boys, the statistical population of the study is girls. Research background indicates that flexibility of educational spaces can enhance students 'learning and increase cooperation, participation and interaction of students with each other, but so far no research has been done to determine the effect of school flexibility on students' social skills, so The present research is quite innovative .The research method used in the present research is applied, qualitative-quantitative of the combined type (descriptive-analytical and case study). Data collection methods were library and survey studies with the help of documents, articles and books related to the subject as well as individual observation, Interbitzen and Foster (1992) social skills Questionnaire and researcher-made questionnaire of flexibility (with Cronbach's alpha 0.887). Three schools from Shiraz Department of Education were selected by purposive non-probabilistic sampling to distributed randomly the questionnaires and analyze them by using SPSS software as well as individual observation, to determine the relationship between flexibility of educational spaces and students' social skills and determine the most effective indicators and components of flexibility on students' social skills. Chi-square test statistics have shown that there is a significant positive relationship between the two variables, flexibility of educational spaces with students 'social skills, and also between each of the indicators of flexibility (diversity, variability and adaptability) with students' social skills.
    Keywords: Flexibility, social skill, school, variability, Diversity
  • Mohammadhossein Bboochani, Aliasghar Malekafzali, Ali Moslehi * Pages 23-38
    The multiplicity of decision-making and decision-making institutions in the field of urban management, their territorial interference, legal and managerial violations, as well as planning are among the challenges for urban management.In order to eliminate and reduce the effects of these challenges, the urban management system needs an integrated management system so that all management institutions act in harmony with each other.The problem studied in this Research is how to achieve integrated urban management despite the many challenges in the city management system (internal and external) that these challenges have not been realized in Iran so far, so the proposal of this study to use the Foresight method . The purpose of this study is to identify all challenges (uncertainties) and identify critical challenges (critical uncertainties) through the foresight process and ultimately select possible future scenarios and plan to achieve integrated management in line with the scenarios ahead. In this study, all uncertainties are extracted and probable futures for the occurrence of each are stated (alternative futures). This work is done by collecting a semi-structured questionnaire and in-depth interviews with urban management actors and relevant experts and specialists. Finally, the proposed process of Foresight method in the integrated management system is expressed so that with the help of this method, a step can be taken towards achieving an integrated urban management.
    Keywords: Foresight method, Integrated Urban Management, Urban Management Challenges, Urban system
  • Anis Yazdanpanah Abdolmalaki, Gholamreza Latifi *, Hanieh Al- Saeidi Pages 39-65
    The purpose of this research is to investigate urban planning policies in order to strengthen ecological networks and to use an integrated approach for planning, designing and managing the environment of Zayandeh Rood River. The research method is descriptive-analytical. Data collection was done in the form of documentary and library studies. And while explaining the role and position of rivers as a paradigm of natural features, direct observation methods and visual inspection methods were used in field studies as well as GIS maps of Isfahan city. And all the main policies and variables of river protection were identified. And at the end, all the policies adapted from global and national experiences, extraterrestrial plans, etc., according to the opinions of experts and city managers, were valued and prioritized using the Delphi technique. And the realizable and specific strategies of Zayandeh Rood River were presented at different national, regional and urban scales. The findings showed; The complication of partiality in the performance of executive bodies has added to the problems of Zayandeh Rood. The existence of some management inconsistencies, especially in the Zayandeh Rood catchment area, has made it impossible to create a long-term solution to create stability in it. Explaining and establishing a single management and functional system in this watershed can be one of the important goals of water resources control policies in the coming years for this watershed.
    Keywords: Urban ecology, Zayandeh Rood river, urban rivers, urban planning policies, Ecological City
  • Bashir Beygbabaye *, Jamalaldin Hoseinimotlag Pages 66-84
    The creative city is mainly associated with human capital and its historical monuments are emphasized, and if we come. To classify this creative city, we see that we are faced with two categories of creative cities or two creative floors. Some are producers of ideas and some are users of ideas and investors. In Chaharmahal and Bakhtiari province, the creative citizen has both given ideas and invested himself. For example, in the city of Hafshjan, the idea and art of welding, which has caused about 70% of these people to be engaged in welding in the country and abroad and cause currency to the country, which can be called (creative welding city) according to the conditions of this city. Therefore, the purpose of this study is to introduce the creativity of creative citizens of Chaharmahal and Bakhtiari province. For this purpose, documentary, library, descriptive and field methods have been used. Due to the cultural, natural and religious capacities and potentials, historical and social and tourist attraction, each of the cities of the province has the ability to become a creative city.
    Keywords: Creativity, Creative City, Creative citizen, Creativity seepage, Chaharmahal, Bakhtiari
  • Alireza Esparham * Pages 85-101
    Due to its unique qualities, concrete is the second most extensively utilized material in the construction sector after water. However, the Portland cement manufacturing method has significant downsides, as one ton of Portland cement produces approximately one ton of carbon dioxide. As a result, it appears that an alternative to Portland cement is required. The notion of "waste-free" development and the manufacturing of new materials with a lower environmental impact than the priorities, on the other hand, will be the aims of future cities' sustainable development. To continue developing environmentally friendly materials, it is vital to understand the environmental stimuli of new materials as well as assess the environmental effects of traditional building materials. Geopolymer has recently gained popularity as a sustainable, environmentally acceptable substance that can be used instead of Portland cement. Geopolymers are ceramic-like materials with three-dimensional poly-compact structures that are made by chemically activating aluminum and silica-containing solids at low temperatures. Trash or by-products from industry can be used to make geopolymer concrete for use in building, such as coal combustion ash, smelting furnace slag, construction waste, or agricultural waste such as rice paddy. The purpose of this article is to look at the viability of using geopolymer technology in sustainable materials for sustainable urban development in order to reduce pollution and analyze the life cycle. Based on research findings, geopolymer concretes have much better mechanical and chemical quality and also much less energy consumption than conventional concrete and have significant environmental benefits.
    Keywords: Geopolymer, Sustainable Development, Life cycle assessment, Sustainable Materials
  • Arezo Zandimoheb *, Hosein Ardalani, Kimia Mazhari, Fatemeh Rafati Pages 102-118
    Postmodern Philosophers do not consider teaching authoritarianism and the educational system, hierarchy, etc., to be appropriate for some disciplines. In contrast to the authoritarianism that was posed in the modern and earlier years, dialectical and discursive methods have been endorsed by postmodernists, this method is well-known for the creative development that is important in the teaching of architecture. The purpose of this paper is to enhance the quality of learning of architecture education by utilizing postmodern teaching methods. This method seems to be much more suitable for teaching architecture and educating designers. The research method is a descriptive-analytical method, in addition to the description of postmodern education and programming, we have analyzed and explained methods for improving the quality of architecture education. Data collection is based on documents, literature and library studies. The theoretical framework was developed based on the theory of anti—authoritarian education and postmodern education. Finally, strategies to improve this are stated. The results of the article do not seek to define the overall structure in education, but by defining multiple structures in architecture education to increase flexibility and, of course, increase the quality of architecture education. By decentralizing the rules and changing the educational topics in different provinces and climates based on different construction methods, better architectural education is achieved. self-creation is one of the main goals of architecture that can be promoted in a postmodern way, decreasing the focus on the teacher's power and focusing more on the individual ability of students in architectural studios. The role of the teacher is visible as an expert and technician, and through this, the student gains a more complete knowledge of himself and his abilities and completes the path of creativity.
    Keywords: Anti-authoritarianism, Architecture education, modern postmodernism, Curriculum, dialogue