فهرست مطالب

نشریه تعالی منابع انسانی
سال دوم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شکوفه زارع، مهدی مهدی زاده رستم*، پیمان پیروز صفحات 1-24

    این مطالعه باهدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثربرکاهش انگیزه کارکنان با استفاده ازمدل تحلیل شبکه ای درکمیته امدادامام خمینی (ره) استان فارس انجام گردیده است.این تحقیق ازنظرهدف تحقیق کاربردی، و براساس ماهیت و روش یک پژوهش توصیفی-پیمایشی است.جامعه آماری این پژوهش،723 نفرازکارکنان کمیته امداد امام خمینی تشکیل می دهندکه از این میان، نمونه ای متشکل از251نفر با استفاده ازفرمول کوکران انتخاب شده است.نمونه گیری به صورت تصادفی انجام شد.جمع آوری اطلاعات جهت آزمون فرضیات ازدو پرسشنامه استفاده شده است.نخست پرسشنامه مبتنی برطیف لیکرت 5 درجه برای غربال ابتدایی معیارها و زیرمعیارها است و پرسشنامه خبره جهت اولویت بندی معیارها و زیرمعیارها مبتنی برمقایسه زوجی می باشد.جهت ارزیابی روایی پرسشنامه مبتنی برطیف لیکرت ازروش صوری-محتوایی استفاده شده است.برای ارزیابی پایایی نیز ضریب آلفا کرونباخ محاسبه شده است.در پرسشنامه خبره که مبتنی برمقایسه زوجی تمامی عناصر با یکدیگراست احتمال اینکه یک متغیردرنظر گرفته نشودصف است. بنابراین چون تمامی معیارها در این سنجش مورد توجه قرارگرفته است و طراح قاد به جهت گیری خاصی در طراحی سوالات نمی باشد لذا این پرسشنامه فی نفسه از روایی برخوردار است.دراین پژوهش، ازفرایند تحلیل شبکه برای اولویت بندی شاخص ها استفاده شده است. به این منظوراز ماتریس مقایسه زوجی برای تعیین وزن معیار ها بهره گرفته شده است.فراینداجرای تکنیک ANPبا استفاده از نرم افزارsuper decision انجام شده است.براساس نتایج بدست آمده؛ عامل سطح درآمدبا وزن 0.294 دررتبه1قرار دارد.عامل سرپرستی با وزن 0.265 در رتبه2 قراردارد.عامل سطح شغل با وزن 0.182 در رتبه 3 قرار دارد.عامل جنسیت با وزن 0.16 دررتبه 4 قراردارد.عامل جو سازمانی با وزن 0.099 دررتبه 5 قراردارد.

    کلیدواژگان: سطح درآمد، سرپرستی، سطح شغل، جنسیت، جو سازمانی
  • محسن قره خانی*، کیومرث احمدی، عادل صلواتی صفحات 25-45
    پژوهش حاضر با تلفیق روش های کیفی (داده بنیاد) و کمی (پیمایشی) به انجام رسید. جامعه آماری پژوهش از دو قسمت کیفی- کمی تشکیل شد؛ در بخش کیفی، مشتمل بر دو گروه: مدیران و کارکنان سازمان های دولتی بود. نمونه گیری در این بخش، به صورت غیرتصادفی و هدفمند بوده و در کل حجم نمونه اولیه پژوهش برای روش کیفی40 فرد مدنظر بود (20 فرد از مدیران سازمان های دولتی و 20 نفر از کارکنان) که در نهایت با انجام 20 مصاحبه، پژوهشگر به اشباع نظری برای احصای مدل نهایی دست پیدا نمود و در بخش کمی، جامعه آماری شامل کلیه کارکنان اداره امور اقتصاد و دارایی استان کردستان (مجموعا 89 نفر) بود. با استفاده از فرمول عمومی کوکران، از این میان 72 نفر به صورت تصادفی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. یافته ها حاکی از آن بود که سه دسته عوامل فردی، سازمانی و اجتماعی به عنوان عوامل علی اثرگذار بر پدیده توانمندسازی کارکنان مورد شناسایی قرار گرفتند؛ نتایج بررسی سنجش شرایط علی و موجد خودتوانمندسازی منابع انسانی در بخش کمی با تایید یافته های بخش کیفی، نشان داد که 26 درصد از پاسخگویان وضعیت موجود شرایط علی را در سازمان در وضعیت نامطلوب و در مقابل 30 درصد آنرا مطلوب ارزیابی کردند و نتایج حاصل از سنجش وضعیت موجود بعد شرایط علی حاکی از این بود که پاسخگویان از عوامل سازمانی بهترین ارزیابی و در مقابل از عوامل اجتماعی بدترین ارزیابی را داشته اند.
    کلیدواژگان: خودتوانمندسازی، توانمندسازی، عوامل علی، منابع انسانی
  • سهیلا زرین جوی الوار*، دنیا باوی صفحات 46-62
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی نقش میانجی مشارکت و رفاه عاطفی در تاثیر فضیلت سازمانی بر عملکرد کارکنان است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی پیمایشی است. داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل کارکنان دانشگاه آزاد آبادان و خرمشهر 130 نفر بوده و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان، به تعداد 97 نفر محاسبه شد. جهت انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی است که در سطح اطمینان 95% الگوی ساختاری تحقیق، از برازش مناسبی برخوردار است و نتایج نشان دهنده آن است فضیلت سازمانی هم به طور مستقیم و هم با نقش میانجی رفاه عاطفی و مشارکت بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    دانشگاه به عنوان یک سازمان پیشرو در جوامع و اهمیت کانونی آن در زندگی، باید نسبت به ارتقای کیفیتش حساسیت بیشتری نشان دهد که مستلزم توسعه درون زای فرهنگ ارزشیابی است و رعایت اخلاقیات و نهادینه شدن فضایل اخلاقی در این راستا موضوعیت پیدا می کند که می توان آن را در سازمان-های دیگر نیز به اجرا درآورد. پیشنهاد می گردد رفتار در سایه احترام، اخلاق و محبت را در سرلوحه رفتار سازمانی قرار دهند به عبارتی صرف نظر از نقش و جایگاهی که کارکنان دارند، با آن ها با احترام و حفظ نمودن شخصیتشان رفتار و برخورد نمایند.

    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، عملکرد کارکنان، رفاه عاطفی
  • رضا تقوایی، اولیا زارع* صفحات 63-81
    هدف اصلی این تحقیق تاثیر مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا بر مسیولیت اجتماعی با نقش میانجیگری رفتار شهروندی سازمانی سازمانهای دولتی همدان بوده است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی از لحاظ روش انجام، توصیفی، پیمایشی و روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای- میدانی بود .در این تحقیق از مدل مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا با پرسشنامه استاندارد آرمسترانگ ، مدل مسیولیت اجتماعی، کارول ، مدل رفتارشهروندی سازمانی، اپل یام، استفاده شد. روش جمع آوری داده ها پرسشنامه بود. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان سازمانهای دولتی همدان است که براساس آمار سال 1398 تعداد 36114 نفر می باشد. حجم نمونه محاسبه شده با توجه به فرمول مورگان برابر با 380 نفر است. همچنین جهت گردآوری اطلاعات از نمونه گیری به شیوه تصادفی طبقه ای استفاده شد. برای تحلیل آزمون ها از نرم افزار لیزرل استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا بر مسیولیت اجتماعی با نقش میانجیگری رفتار شهروندی سازمانی سازمان های دولتی شهر همدان تاثیر دارند و همچنین مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا بر رفتار شهروندی سازمانی سازمان های دولتی شهر همدان نیز تاثیر دارد و از طرفی رفتار شهروندی سازمانی نقش میانجی را در ارتباط مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا با مسیولیت اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا، مسئولیت اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی
  • امید صفری*، نیما شهیدی صفحات 82-90
    هدف اصلی این پژوهش مطالعه فضیلت سازمانی و بهره وری سازمانی از طریق رفتار شهروندی سازمانی درکارکنان اداره کل ورزش و جوانان فارس بود. روش این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان اداره کل ورزش و جوانان فارس به تعداد 114 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری کل شمار، کل جامعه آماری بعنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. که از این تعداد 85نفر با محقق همکاری داشتند. برای گرداوری اطلاعات پژوهش از سه پرسشنامه بهره وری هرسی و گلداسمیت (1980)، پرسشنامه فضیلت سازمانی کامرون و همکاران (2004) و پرسشنامه رفتار شهروندی پادساکف و همکاران (1990) استفاده گردید. پایای این ابزار با استفاده از ضریب الفای کرونباخ به ترتیب 71/0، 82/0 و 86/0 بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی اسپیرمن و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS21 و AMOS5 استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که فضیلت سازمانی با بهره وری سازمانی کارکنان رابطه مثبت و معنادار داشت. و نقش واسطه ای رفتار شهروندی در رابطه بین فضیلت سازمانی با بهره وری سازمانی کارکنان مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: بهره وری سازمانی، فضیلت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • فریبا باوندی سوادکوهی*، فلاح وحید، کیومرث خطیرپاشا صفحات 91-110

    مطالعات نشان می دهد که میان استراتژی های منابع انسانی و استراتژی کلی سازمان رابطه معنا داری وجود دارد. همچنین میزان هماهنگی راهبردهای حوزه منابع انسانی با استراتژی سازمان بر عملکرد کلی سازمان موثر است. هدف این پژوهش بررسی میزان همبستگی بین ابعاد مدل همسویی استراتژی های منابع انسانی با استراتژی سازمان در حوزه مدیریت جانشین پروری در شرکت ملی نفت ایران است. سطح تحلیل در این پژوهش سازمان بوده و تکمیل کنندگان پرسشنامه 120 نفر از روسا و مدیران که علاوه بر شناخت از موضوع مورد بررسی، در برابر سمت های سرپرستی/ مدیریتی انتصاب دارند. ابزار پژوهش یک پرسشنامه محقق ساخته ای است که بر اساس روند استاندارد و بر مبنای یک تحلیل کیفی استخراج و سپس مراحل استانداردسازی آن طی پژوهش کمی انجام شد و سپس اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SMARTPLS تحلیل شد. یافته ها حکایت دارد که بیشترین ضریب همبستگی با متغیر نتایج، مربوط به متغیرهای راهبرد با شرایط مداخله گر با ضریب همبستگی 603/0 بوده که در سطح 01/0 نیز معنی دار است و کمترین ضریب همبستگی، متغیر مقوله اصلی با عوامل زمینه ای با ضریب همبستگی 107/0 بوده که در سطح 05/0 نیز معنی دار نیست.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، همسویی استراتژی، ضریب همبستگی، تصمیم گیری چند معیاره
|
  • Shokoufeh Zare, Mehdi MehdiZaderostam *, Peyman Pirooz Pages 1-24

    This study was conducted to identify and prioritize the effective factors in reducing employee motivation using network analysis model in Imam Khomeini Relief Committee in Fars province.The study consists of 723 employees of Imam Khomeini Relief Committee, of which a sample of 251 people was selected using the Cochran's formula. Sampling was done randomly.Data collection was used to test the hypotheses of two questionnaires.The first questionnaire based on Likert scale 5 degrees is for the initial screening of criteria and sub-criteria and the expert questionnaire is based on pairwise comparison to prioritize the criteria and sub-criteria. An expert who is based on a pairwise comparison of all the elements with each other is a probability that a variable is not considered.Therefore, because all the criteria have been considered in this assessment and Qad designer is not particularly oriented in designing the questions, so this questionnaire is valid in itself. In this study, the network analysis process has been used to prioritize the indicators.For this purpose, the pairwise comparison matrix has been used to determine the weight of the criteria.The implementation of the ANP technique has been performed using super decision software. Based on the results; The income level factor with a weight of 0.294 is in the 1st place.The supervisor factor with a weight of 0.265 is in the 2nd place. The job level factor with a weight of 0.182 is in the 3rd place. The gender factor with a weight of 0.16 is in the 4th place.

    Keywords: income level, Supervision, job level, gender, organizational climate
  • Mohsen Gharakhani *, Kumars Ahmadi, Adel Salavati Pages 25-45
    The present study was performed by combining qualitative (data-based) and quantitative (survey) methods. The statistical population of the study consisted of two qualitative-quantitative parts; in the qualitative section, it consisted of two groups: managers and employees of government organizations. Sampling in this section was non-random and purposeful. In total, the initial sample of the research was for 40 people (20 managers of government organizations and 20 employees). Finally, by conducting 20 interviews, the researcher achieved theoretical saturation to calculate the final model and in the quantitative section, the statistical population included all employees of the Department of Economy and Finance of Kurdistan Province (89 people in total). Using Cochran's general formula, 72 of them were randomly selected as the sample size. Findings indicated that three categories of individual, organizational and social factors were identified as causal factors affecting the phenomenon of employee empowerment; The results of assessing the causal conditions and creating self-empowerment of human resources in a small sector by confirming the findings of the quality sector, showed that 26% of respondents assessed the current causal situation in the organization as unfavorable and 30% as favorable and the results of the assessment of the current situation after the causal conditions showed that the respondents had the best evaluation of organizational factors and in contrast to the worst evaluation of social factors.
    Keywords: empowerment, Causal factors, Human Resources
  • Soheila Zarin Jouy Alvar *, Donya Bavi Pages 46-62
    Background & Purpose

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of participation and emotional well-being in the effect of organizational virtue on employee performance.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. Data collection was done by a standard questionnaire of 25 questions. The content validity of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha using expert opinions and its reliability. The statistical population of the study consisted of 130 employees of Abadan Azad University and the sample size was calculated to be 97 people using Morgan table. To select the sample, stratified random sampling method was used. Data analysis was performed using structural equation modeling and LISREL software.

    Finding

    The university, as a leading organization in societies and its central importance in life, should be more sensitive to improving its quality, which requires the endogenous development of evaluation culture, and the observance of ethics and the institutionalization of moral virtues in this regard is an issue that can be Implement it in other organizations as well. It is suggested that behavior in the shadow of respect, ethics and love be at the forefront of organizational behavior, in other words, regardless of the role and position of employees, treat them with respect and maintaining their personality.

    Keywords: organizational virtue, Employee Performance, emotional well-being
  • Reza Taghvaei, Owlia Zare * Pages 63-81
    The main purpose of this study was the effect of high performance human resource management on social responsibility with the mediating role of organizational citizenship behavior of government organizations in Hamadan. This research was applied in terms of purpose, descriptive, survey method and library-field data collection method. In this study, high performance human resource management model with standard Armstrong questionnaire, social responsibility model, Carol , organizational citizenship behavior model, Apple Yum, were used. The method of data collection was a questionnaire. The statistical population of this research is all employees of government organizations in Hamedan, which according to the statistics of 2019 is 36114 people. The sample size calculated according to Morgan formula is equal to 380 people. Also, stratified random sampling was used to collect information. LISREL software was used to analyze the tests. The results showed that high performance human resource management has an effect on social responsibility with the mediating role of organizational citizenship behavior of government organizations in Hamadan, Also, high-performance human resource management affects the organizational citizenship behavior of government organizations in Hamadan ,On the other hand, organizational citizenship behavior has a mediating role in the relationship between high performance human resource management and social responsibility.
    Keywords: High performance human resource management, Social Responsibility, Organizational Citizenship Behavior
  • Omid Safari *, Nima Shahidi Pages 82-90
    The main objective of this study was Study of Organizational Virtue and Organizational Productivity through Organizational Citizenship Behavi in Fars Sport and Youth Offices. The statistical population of this study was all employees of Fars Sport and Youth. The sample size was 85. The statistical population was considered as the sample size. To collect information about the research, three questionnaires were used: Hersey and Goldsmith (1980), Organizational Virtue Inventory (2007) and Cameron et al. (2004) and Citizenship Behavior Questionnaire (1990). Validity of this tool was confirmed by a review from the supervisor and management experts. The reliability of this tool was also obtained using the Cronbach's alpha coefficient of 0.711, 0.852 and 0.820, respectively. Pearson correlation and path analysis were used to analyze the data using SPSS21 and AMOS5 software. Findings of this study showed that organizational virtue had a positive and significant relationship with organizational productivity. Regarding the second hypothesis, it was found that organizational virtue had a significant relationship with organizational citizenship behavior. The results of the third hypothesis showed that organizational citizenship behavior had a significant relationship with organizational productivity. Finally, the role of mediator of citizenship behavior in the relationship between organizational virtue and organizational productivity of staff was confirmed.
    Keywords: organizational productivity, organizational virtue, Organizational Citizenship Behavior
  • Fariba Bavandi *, Vahid Fallah, Kiumars Khatir Pash Pages 91-110

    Studies show that there is a significant relationship between human resource strategies and the overall strategy of the organization. Also, the degree of coordination between human resource strategies and the organization's strategy affects the overall performance of the organization. The purpose of this study is to investigate the correlation between the dimensions of the model of alignment of human resource strategies with the strategy of the organization in the field of succession management in the National Iranian Oil Company. The level of analysis in this study was organizational and the sample members are 120 managers that, knowing the subject matter, also have been appointed to supervisory / managerial positions. The research tool is a researcher-made questionnaire that was extracted based on the standard process and based on a qualitative analysis and then its standardization steps were performed during quantitative research, then, the collected data were analyzed with SMARTPLS software. Findings indicate that the highest correlation coefficient was related to the strategy variables with the interventionist conditions with a correlation coefficient of 0.603, also significant at the level of 0.01., and the lowest correlation coefficient obtained with the main category variable with contextual factors with a correlation coefficient of 0.107, which is not significant at the level of 0.05.

    Keywords: succession, Strategy alignment, The correlation coefficient, Multi-Criteria Decision Making