فهرست مطالب

نشریه تعالی منابع انسانی
سال دوم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد احمدی، علی حسین کشاورزی*، حسن مهرمنش، مهدی کریمی زند صفحات 1-17

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر بلوغ مدیریت دانش بر عملکرد کسب و کارهای هوشمند در شرکت های کوچک و متوسط فن اوری اطلاعات استان فارس انجام شده است. جامعه آماری شامل مدیران، کارشناسان و کارکنان شرکت های فناوری اطلاعات در 90 شرکت بوده که از این تعداد، 40 شرکت به طور تصادفی ساده مورد شناسایی و انتخاب قرار گرفتند. درابتدا با استفاده از پرسشنامه سازمان بهره وری آسیایی با 65 سوال، جمعا تعداد 80 پرسشنامه میان جامعه آماری توزیع و تعداد 78 پرسشنامه تکمیل شده، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس با استفاده از روش دلفی، مصاحبه با 6 نفر از خبرگان انجام شد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون فرض های آماری"کای دو" ، "دی سامرز" و " رگرسیون" استفاده گردید. تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد که میزان عملکرد معیارهای هفت گانه مدیریت دانش، به ترتیب، نتایج مدیریت دانش،6/45 درصد، فرآیندهای دانشی،5/44 درصد، رهبری،6/50 درصد، فرآیندها،6/44 درصد، افراد،6/50 درصد، فناوری، 26 درصد، یادگیری و نوآوری،6/52 درصد بوده است. در زمینه طراحی الگوی بلوغ مدیریت دانش و کسب و کار هوشمند با رویکرد عملکرد سازمانی در شرکت های مورد مطالعه، مواردی همچون تقویت و بکارگیری شاخص های ارزیابی تاثیر ابتکارات دانشی، بهینه سازی هزینه های عملیاتی تولید و خدمات، ایجاد فرهنگ دیدگاه انتقادی، یادگیری فرآیندهای جدید و طراحی سیستم ها و فرایندهای کلیدی در جهت خلق ارزش برای مشتریان و دستیابی به تعالی عملکرد، نیزمورد تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، الگوهای بلوغ مدیریت دانش، کسب و کار هوشمند، عملکرد سازمانی و بنگاه های کوچک و متوسط
  • فواد مکوندی، عبدالکریم بهزادی* صفحات 18-40
    امید اجتماعی کنشی هدفمند از طریق برنامه ریزی، مسیولیت پذیری، تلاشگری در جهت ایجاد تغییر برای دستیابی به آرزوی پیشرفت است و یکی از اصلی ترین فاکتورهای تحقق حقوق شهروندی است، جامعه وظیفه دارد امید را به مردم تزریق کند.هدف پژوهش حاضر ارتقاء امید اجتماعی با استفاده از الگوی حکمرانی جامع می باشد.در این زمینه پرسش اصلی این است که چگونه حکمرانی جامع می تواند ارزش های اصلی امید اجتماعی را بازآفرینی کند؟ بنابراین در نظراست به کمک تحلیل محتوای کیفی تحت تاثیر فرآیند مقوله بندی و تحلیلی قیاسی و نیز فن گزینشی برای تحلیل داده ها تلخیصی به این موضوع دست یافت که : آیا با الگوبرداری از حکمرانی جامع مسیر باز آفرینی امید اجتماعی هموار می گردد ؟ جامعه آماری نیز مقالاتی در بازه زمانی بین سالهای 1997 تا 2017 که در حوزه امید اجتماعی و حکمرانی جامع نگارش یافته اند می باشد. در این بین 20 مقاله که تعدادی به امید اجتماعی و تعدادی اندکی به دلیل نو و تازه بودن پارادایم حکمرانی جامع به آنان پرداخته بودند انتخاب گردید. نکته اساسی آن است که چهار مولفه اصلی به عنوان الگوی حکمرانی جامع شامل: مخالف به مثابه فرصت، خلاقیت و واکنش پذیری انطباقی، عملکرد سیستمی و منسجم، پویایی مستمر در بازآفرینی چهار مولفه اصلی امید اجتماعی شامل: همبستگی اجتماعی، تاب آوری اجتماعی، مسیولیت پذیری و تلاشگری، هدفمندی و برنامه ریزی نقش داشته اند.
    کلیدواژگان: امید اجتماعی، مسئولیت پذیری، حکمرانی جامع، همبستگی اجتماعی، کنشگری
  • فاطمه دلداده آرانی، سید محمدرضا داودی* صفحات 41-65

    اشتغال زنان یکی از اهرم های موثر در توسعه و مشارکت اجتماعی آن ها به شمار می رود اما وجود برخی موانع که بر سر راه اشتغال زنان و فعالیت اقتصادی آن ها خارج از محیط خانواده، برای اشتغال آنان محدودیت ایجاد کرده است. هدف این پژوهش شناسایی چالش های پیش روی زنان شاغل در حوزه صنعت در شهرک های صنعتی شهرستان آران و بیدگل است. به عبارت دیگر سوال اصلی پژوهش حاضر این است که چالش ها و موانع پیش روی زنان شاغل در حوزه صنعت، کدم اند؟ رویکرد حاکم بر این تحقیق کیفی ، روش تحلیل محتوا، تکنیک جمع آوری اطلاعات مصاحبه عمیق و ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته است.جامعه آماری این تحقیق کلیه ی زنان شاغل در شهرک های صنعتی شهرستان آران و بیدگل است که تعدادشان 34078 است و حجم نمونه با روش گلوله برفی و نیز بر مبنای قاعده اشباع اتخاذشده که درنهایت 32 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد.داده های تحقیق، به وسیله روش تحلیل محتوا تحلیل شد.یافته های تحقیق: مهم ترین موانع در پاسخ مصاحبه شوندگان، موانع فردی، موانع خانوادگی و موانع اجتماعی شناخته شدند که این مضامین هرکدام دارای زیر مضمون هایی هستند.الف) موانع فردی 1.عدم رضایت از شغل 2. مشکلات روانی.ب) موانع خانوادگی ، 1. ارتباط با همسر 2. ارتباط با فرزندان 3. ارتباط با اطرافیان.پ) موانع اجتماعی1. مشکلات آموزشی. 2. مشکلات محیط کار 3. مشکلات محیط جامعه.

    کلیدواژگان: صنعت، اشتغال زنان، موانع فردی اشتغال، موانع خانوادگی اشتغال، موانع اجتماعی اشتغال
  • علی شیر طاهری*، شکوفه زارع، پیمان پیروز صفحات 66-87
    سابقه و هدف
    این مطالعه با شناسایی و اولویت بندی موانع موثر در ایجاد امداد الکترونیک در کمیته امداد امام خمینی (ره) استان فارس انجام گردیده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نظر هدف یک تحقیق کاربردی و بر اساس ماهیت و روش توصیفی از نوع غیرآزمایشی است. جامعه مورد بررسی را خبرگان و کارشناسان کمیته امداد امام خمینی (ره) به تعداد 20 نفر تشکیل می دهند. پرسشنامه اصلی مورد استفاده، پرسشنامه خبره است که جهت اولویت بندی عناصر مبتنی بر مقایسه زوجی می باشد. این مطالعه با اتکا به تکنیک های تحقیق در عملیات صورت گرفته است. برای شناسایی مهمترین معیارهای مطالعه از ادبیات پژوهش استفاده شده است. برای تعیین اولویت معیارهای تحقیق حاضر از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره و مدل AHP استفاده شده است.
    یافته ها
    براساس بردار ویژه بدست آمده، معیار عدم حمایت مدیران با وزن نرمال 0/299 از بیشترین اولویت برخوردار است. معیار اینترنت نامناسب با وزن نرمال 0/230در اولویت دوم قرار دارد. معیار عدم شفافیت روال کاری با وزن نرمال 0/199 در اولویت سوم قرار دارد. معیار مقاومت کارکنان با وزن نرمال 0/172 در اولویت چهارم قرار دارد. معیار مشکلات سخت افزاری با وزن نرمال 0/101 در اولویت پنجم قرار دارد. در پایان پیشنهادهای کاربردی و پژوهشی ارایه گردیده است.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش می تواند به مدیران کمیته امداد امام خمینی (ره) استان فارس امکان ارایه خدمات بهتر به مددجویان و ارباب رجوع در این سازمان را بدهد
    کلیدواژگان: عدم حمایت مدیران، اینترنت نامناسب، عدم شفافیت روال کاری، مقاومت کارکنان، مشکلات سخت افزاری
  • حدیث قاسمیان اصل، امید صفری* صفحات 88-97

    هدف از این پژوهش مطالعه حمایت سازمانی ادراک شده با کیفیت زندگی کاری از طریق توانمندسازی روانشناختی معلمان تربیت بدنی شهرستان های ممسنی و رستم بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه معلمان تربیت بدنی شهرستان های ممسنی و رستم به تعداد 94 نفر بود. از این تعداد 83 نفر با روش نمونه گیری کل شمار با محقق همکاری کردند. جهت گردآوری داده ها از یک پرسشنامه مشخصات فردی و سه پرسشنامه استاندارد حمایت سازمانی ادراک شده(ایسنبرگر و همکاران، 1990) ، کیفیت زندگی کاری (کاری والتون، 1975) و توانمندسازی روانشناختی (اسپریتزر ، 1995) استفاده گردید. به منظور توصیف داده ها از روش های آمار توصیفی و برای تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها از روش های آماری آزمون کلموگروف -اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون در نرم افزارهای SPSS استفاده شد. یافته های این تحقیق نشان داد که بین حمایت سازمانی ادراک شده با کیفیت زندگی کاری از طریق توانمندسازی روانشناختی آزمودنی ها ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد (01/0 ≤p).

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، کیفیت زندگی کاری، توانمندسازی روانشناختی، معلمان تربیت بدنی
  • مصطفی حیدری هراتمه* صفحات 98-113

    هدف تحقیق بررسی دورکاری و تاثیر مداخله گری فرسودگی شغلی بر تعهد و قصد ترک شغل در نظر گرفته شد. نحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات و داده ها به ترتیب توصیفی- پیمایشی و پرسشنامه و از نوع علی است جامعه اماری تحقیق چند شرکت بزرگ تولیدی خدماتی که در شرایط پاندمی کرونا به صورت دورکاری انجام وظیفه می نمودند و شامل 300 نفر که به صورت تصادفی ساده، نمونه ی 169 تعیین و تشویق به پاسخ دهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد تعهد سازمانی (Allen and Meyer (1990))، دورکاری (Wiesenfeld et al. (1999)، فرسودگی شغلی (Burnout (1995)) و قصد ترک شغل (Schaubroeck, Cotton, and Jennings (1989)) استفاده شد. نتایج نشان داد : دورکاری مسیری را برای مدیران پیش رو می گذارد تا فرسودگی شغلی کارکنان را کاهش دهند و تعهد را بالا ببرند و قصد ترک شغل را در سطح کم نگه دارند و جهت دستیابی به اهداف منابع عاطفی روانی خود را ذخیره نمایند. در غیاب عدم ارتباط مستقیم، زمان اضافی و انرژی ذخیره شده متوجه کارکنان از راه دور می گردد که می توان آن زمان را به رفع نیازهای خانواده، کاهش استرس و تقویت بازدهی اختصاص دهند. لذا بدین شیوه دورکاری می توان به عنوان ابزار مدیریتی کارایی بیشتری را تحصیل و اراده خوب و تعهد بالا در بین کارکنان به وجود آورد.

    کلیدواژگان: دورکاری، ارتباط از راه دور، فرسوذگی شغلی، تعهد، قصد ترک شغل
|
  • Mohammad Ahmadi, Alihossein Keshavarzi *, Hassan Mehrmanesh, Mehdi Karimizand Pages 1-17

    The aim of this study was to investigate the effect of knowledge management maturity on the performance of smart businesses in small and medium information technology companies in Fars province. The statistical population included managers, experts and employees of IT companies in 90 companies, of which 40 companies were identified and selected by simple random sampling.Initially, using the Asian Productivity Organization questionnaire with 65 questions, a total of 80 questionnaires were distributed among the statistical population and 78 completed questionnaires were analyzed. Then, using the Delphi method, interviews were conducted with 6 knowledge experts. Chi-square, De Summers and regression tests were used to analyze the data. Analysis of the findings showed that the performance of the seven criteria of knowledge management, respectively, knowledge management results, 45.6%, knowledge processes, 44.5%, leadership, 50.6%, processes, 44.6%, People, 50.6%, technology, 26%, learning and innovation, 52.6%. In designing knowledge maturity model of smart management and business with organizational performance approach in the studied companies, such as strengthening and applying indicators to assess the impact of knowledge initiatives, optimizing operating costs of production and services, creating a culture of critical perspective, learning processes New design of key systems and processes to create value for customers and achieve performance excellence has also been approved.

    Keywords: Knowledge management, patterns of knowledge management maturity, smart business, organizational performance, small, medium enterprises
  • Foud Makvandi, Abdolkarim Behzadi * Pages 18-40
    social hope is targeted action via planning , responsibility , responsibility to create change to achieve the wish of progress and is one of the most important factors for realization of citizenship rights , society is tasked to inject hope to people . the purpose of this study is to promote social hope using comprehensive governance model . in this context the main question is how to recreate the main values of social hope ? therefore , by analyzing qualitative content under the influence of triangulation process and deductive analysis as well as selective technique for data analysis , it can be concluded that : is it possible to create social hope by benchmarking comprehensive governance ? the statistical population of this study is related articles in the period between 1978 to 2009 . in the meantime , the paper was selected as a number of social hopes and few for the novelty and novelty of the paradigm of comprehensive governance . the main point is that four main components as the comprehensive governance model includes : opposition as opportunity , creativity and adaptive response , systematic and integrated performance , continuous dynamism in regeneration of four main components of social hope including : social solidarity , social resiliency , responsibility and accountability , targeting and planning .
    Keywords: social hope, responsibility, Comprehensive governance, community solidarity, Action
  • Fatemeh Deldadeh Arani, Sayyed MohammadReza Davoodi * Pages 41-65

    Women's employment is one of the effective levers in their development and social participation, but the existence of some barriers to women's employment and their economic activity outside the family environment has limited their employment. The purpose of this study is to identify the challenges facing women working in the field of industry in the industrial towns of Aran and Bidgol. In other words, the main question of the present study is what are the challenges and obstacles facing women working in the field of industry? The dominant approach to this qualitative research is the content analysis method, in-depth interview data collection technique, and semi-structured interview data collection tools. The statistical population of this study is all women working in Aran and Bidgol industrial towns, whose number is 34078 and The sample size was adopted by the snowball method and also based on the saturation rule, which in the end 32 people were considered as the sample size. The research data were analyzed by the content analysis method. Findings The findings showed that the most important barriers to the interviewees' response were individual barriers, family barriers, and social barriers, each of which has sub-themes.A) Personal barriers 1. Dissatisfaction with the job 2. Psychological problems.B) Family barriers, 1. Communication with spouse 2. Communication with children 3. Communication with others.C) Social barriers 1. Educational problems. 2. Problems of work environment 3. Problems of a community environment.

    Keywords: Industry, women', s employment, individual barriers to employment, family barriers to employment, social barriers to employment
  • Ali Shir Taheri *, Shokoufeh Zare, Peyman Pirooz Pages 66-87
    This study was carried out by identifying and prioritizing the effective barriers in creating electronic relief in Imam Khomeini Relief Committee of Fars province. This research is an applied research in terms of purpose, and based on the nature and descriptive method of non-experimental type. The study population consists of 20 experts and experts of Imam Khomeini Relief Committee. The main questionnaire used is an expert questionnaire that is used to prioritize elements based on pairwise comparison. This study is based on operations research techniques. Research literature has been used to identify the most important study criteria. Multi-criteria decision making models and AHP model have been used to prioritize the criteria of the present study. Based on the obtained special vector, the criterion of non-support of managers with a normal weight of 0.299 has the highest priority. The criterion of inadequate internet with a normal weight of 0.230 is in the second priority. The criterion of opacity of the work routine with a normal weight of 0.199 is in the third priority. The criterion of resistance of employees with a normal weight of 0.172 is in the fourth priority. The criterion of hardware problems with a normal weight of 0.101 is in the fifth priority. At the end, practical and research suggestions are presented.Keywords: lack of managerial support, inadequate internet, lack of transparency in workflow, employee resistance, hardware problems
    Keywords: lack of managerial support, inadequate internet, lack of transparency in workflow, employee resistance, hardware problems
  • Hadis Ghasmyanasl, Omid Safari * Pages 88-97

    The purpose of this study was to study perceived organizational support with quality of work life through psychological empowerment of physical education teachers in Mamasani and Rostam counties. The statistical population of this study included all physical education teachers in Mamasani and Rostam counties, 94 people. Of these, 83 people collaborated with the researcher by total number sampling method. Data were collected from one demographic questionnaire and four standard questionnaires of perceived organizational support (Eisenberger et al., 1990), quality of work life (Carrie Walton, 1975) and psychological empowerment. (Spritzer, 1995) was used. In order to describe the data, descriptive statistical methods were used and for inferential analysis of the data, the statistical methods of Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation coefficient and regression were used in SPSS software. Findings of this study showed that there is a positive and significant relationship between perceived organizational support with quality of work life through psychological empowerment of subjects .

    Keywords: Perceived Organizational Support, Quality of Work Life, psychological empowerment, Physical Education Teachers
  • Mostafa Heidari Haratemeh * Pages 98-113

    The present study aimed to investigate telework and the intervening impact of work exhaustion on commitment and turnover intentions. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey and questionnaire in terms of method of collecting and analyzing information and data, respectively. The statistical population of the study was several large service manufacturing companies that operated remotely in the corona pandemic conditions and included 300 people who were randomly selected, sample 169, and encouraged to respond. To collect data from standard questionnaires of organizational commitment (Allen and Meyer (1990)), telework (Wiesenfeld et al. (1999)), Work exhaustion (Burnout (1995)) and work Turnover (Schaubroeck, Cotton, and Jennings (1989)) was used. The results showed: Telework may oVer managers an avenue to decrease employee work exhaustion, and in so doing not only increase commitment and decrease turnover, but also perhaps gain additional emotional and mental resources to better achieve work objectives. Through absence of a commute and the accumulation of additional time and saved energy resources, teleworkers gain surpluses which can be allocated to work as well as family needs, decreasing overall stress and bolstering output. In this way by being able to achieve more while expending less, teleworking may serve as a managerial tool to invoke greater effciency while building stockpiles of employee contentment and good will.

    Keywords: Telework, Telecommuting, Work exhaustion, Commitment, Turnover intentions