فهرست مطالب

نشریه تعالی منابع انسانی
سال یکم شماره 2 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی هادوی نژاد*، زهره ادهمی صفحات 1-21

    مدیران سازمان ها برای رویارویی موفق با تغییرات بنیادی محیط سازمان های خود بایستی از  آگاهی ها و مهارت های کافی برخوردار باشند و برای این کار آموزش یکی از مهم ترین پشتوانه ها محسوب می شود. سازمان های موفق نه تنها به آموزش به دیده هزینه زاید نمی نگرند، بلکه برای ارتقای قابلیت های منابع انسانی و کسب مزیت رقابتی بر آن تمرکز دارند. آموزش اثربخش در گرو نیازسنجی آموزشی مناسب است. روش های گوناگونی برای نیازسنجی آموزشی در سازمان ها معرفی و ارایه شده است. منشا اصلی این تنوع، نخست روش های گوناگون در گردآوری و تحلیل داده ها و دوم، مرجع تشخیص نیازهای آموزشی است. در هر حال، اجماع بر این است که یک روش نیازسنجی مطلوب، در عین رعایت دقت نظر و سنجش، عاری از پیچیدگی غیرکارکردی است. بر این اساس، پژوهش حاضر به معرفی روشی ترکیبی از خودارزیابی آموزشی و آنتروپی شانون در نیازسنجی آموزشی مدیران پرداخته که در قالب مطالعه ای موردی در 17 شرکت شهرک صنعتی رفسنجان برای 172 نفر از مدیران ارشد و میانی این سازمان ها اجرا شده است. از خودارزیابی آموزشی برای گردآوری نیازهای آموزشی و از آنتروپی شانون برای تحلیل آنها به منظور تعیین ضرایب اهمیت و در نتیجه اولویت بندی نیازهای آموزشی استفاده شد. نتایج پژوهش به شناسایی خزانه ای از نیازهای آموزشی مدیران انجامید که پس از تعیین ضرایب اهمیت، به ترتیب اولویت چینش شدند.

    کلیدواژگان: نیازسنجی، نیازسنجی آموزشی، خودارزیابی آموزشی، آنتروپی شانون، شهرک صنعتی رفسنجان
  • عادل کولک، حسن سلطانی*، شیوا مداحیان، مهدی محمد باقری، نوید فاتحی راد صفحات 22-43
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارایه و آزمون تجربی الگوی تطبیقی درک مدیران و کارکنان از چگونگی تاثیر فعالیت های مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمانی با نقش میانجیگری فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی و حفظ کارکنان در دانشگاه های آزاد استان فارس بود.

    روش شناسی:

     روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ازنظر گردآوری داده ها، روش آمیخته اکتشافی بود. مشارکت کنندگان در این پژوهش در بخش کیفی شامل مدیران و کارکنان خبره دانشگاه های آزاد استان فارس بود که از بین آنها تعداد 10 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. همچنین، در بخش کمی، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و کارکنان (شامل اعضای هییت علمی) دانشگاه های آزاد استان فارس بود که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با تخصیص متناسب تعداد 357 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد که از دیدگاه مدیران دو متغیر فرهنگ سازمانی و تعهد سازمانی بر رابطه بین مدیریت منابع انسانی و عملکرد سازمان اثر میانجی و معنادار دارد اما حفظ کارکنان بر رابطه مذکور اثر میانجی ندارد.

    نتیجه گیری

    همچنین، مشخص که از دیدگاه کارکنان، هر سه متغیر فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی و حفظ کارکنان روی رابطه مدیریت منابع انسانی و عملکرد سازمانی از دیدگاه کارکنان اثر واسطه ای و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، عملکرد سازمانی، فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی، حفظ کارکنان
  • علی یعقوبی پور*، علی جعفری صفحات 44-67
    صنعت حمل ونقل هوایی در دهه اخیر در جهان، به عنوان یکی از مهم ترین محورهای توسعه و رشد کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه مطرح شده و از جایگاه ویژه ای در برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تکنولوژیکی کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه برخوردار است. این پژوهش باهدف تدوین الگوی تعالی منابع انسانی فرودگاهی (رویکرد تطبیقی) انجام شده است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر رویکرد کیفی و به طور ویژه رویکرد فراترکیب است. در راستای روش شناسی پژوهش از روش هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو استفاده شده است و برای رسیدن به مدل جامع تعالی منابع انسانی هفت گام طی شد و در نهایت الگوی تعالی منابع انسانی فرودگاهی (رویکرد تطبیقی) مشخص گردید. به منظور بررسی اعتبار مدل روایی محتوایی بر اساس نظر خبرگان و جهت پایایی مدل از شاخص کاپا استفاده گردید و در حد قابل قبولی گزارش شد. به منظور مشخص نمودن مفاهیم و کدها پس از بررسی مدل های مختلف در سایت های معتبر علمی داخلی و خارجی و همچنین بررسی متون و کتب مختلف پس از شناسایی 35 مدل مختلف، 21 مدل انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل در نهایت 69 کد تطبیقی و 15 مفهوم (رهبری و مدیریت تخصصی فرودگاهی، حفظ و نگهداشت منابع انسانی فرودگاهی، سازمان منابع انسانی فرودگاهی، مدیریت منابع مرتبط با حوزه منابع انسانی فرودگاه، تامین منابع انسانی فرودگاه، برنامه ریزی و استراتژی منابع انسانی فرودگاهی، توسعه مسیر شغلی کارکنان فرودگاه، کاربرد منابع انسانی فرودگاهی، تغییر و بهره گیری تلفیقی مدیریت منابع انسانی، نتایج عملکردی مدیریت منابع انسانی فرودگاهی، نتایج محیطی و ادراکی کارکنان فرودگاه، نتایج ایمنی و بهداشت مشتریان فرودگاهی، نتایج اجتماعی و واکنش های اتحادیه ها، نتایج سازمانی و بهره وری فرودگاهی، نتایج فرهنگی و ساختاری منابع انسانی فرودگاهی) را مشخص نمود و در نهایت الگوی پژوهش ارایه گردید.
    کلیدواژگان: تعالی منابع انسانی، فراترکیب، فرودگاهی، رویکرد تطبیقی
  • سعید پرده شناس، مصیب سامانیان، آذر کفاش پور* صفحات 68-81
    زمینه و هدف
     پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی انگیزه خدمت با رویکرد معنویت محور در کار انجام شده است.
    روش
    فلسفه این تحقیق تفسیری، رویکرد استقرایی، روش کیفی و استراتژی نظریه داده بنیاد با رویکرد ظاهر شونده می باشد. جامعه مورد مطالعه، کارکنان شرکت مخابرات خراسان رضوی که اعضای نمونه با روش گلوله برفی انتخاب شدند و از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 19 نفر از خبرگان، داده ها به اشباع رسید. به منظور ارایه الگو، باتوجه به تحلیل های صورت گرفته، از خانواده «6سی» گلیزر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مولفه های انگیزه خدمت با رویکرد معنویت در محیط کار شامل: هنجارگرا، عاطفی، معناگرا، اجتماعی، دلسوزانه و فداکارانه است. تحلیل ها ، با استفاده از خانواده «6سی» گلیزر نشان داد:. علل اصلی شامل: ویژگی های شغل، مشخصه های دانشی، سرمایه اجتماعی و ویژگی های شخصیتی ،  عوامل همبسته شامل: مشارکت اجتماعی در سازمان و تحکیم سرمایه اجتماعی؛ اقتضایات شامل: جو سازمانی، فرهنگ سازمانی، عدالت سازمانی، رضایت شغلی، مدیریت صحیح نیروی انسانی و فلسفه وجودی و ماموریت سازمان؛ شرایط میانجی شامل: مسیولیت اجتماعی، وفاداری به سازمان و اخلاق و ارزش های سازمانی است. پیامدها، شامل: رفتار شهروندی سازمانی، افزایش بهره وری سازمان، افزایش کیفیت خدمات، دلبستگی شغلی، کیفیت زندگی کاری و حفظ توانایی های سازمان است و زمینه محیطی شامل: جامعه پذیری خانواده، ویژگی های مذهبی، ویژگی های جمعیت شناختی و محیط انگیزشی سازمان است.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق به سازمان ها کمک می کند تا انگیزه خدمت با رویکرد معنویت در کار را بشناسند و  آن را در سازمان رواج دهند
    کلیدواژگان: الگوی انگیزه خدمت، رویکرد معنویت محور در کار، خانواده 6 سی، شرکت مخابرات خراسان رضوی
  • روح الله شریفی*، احمد ملکی صفحات 82-101

    امروزه پیشرفت ها از فناوری، فضای سازمان از جمله کارکرد مدیران منابع انسانی را متاثر کرده است. نمونه ای از حضور فناوری در فضای منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی الکترونیک حوزه نیروی دریایی ارتش است؛ پدیده ای که با پیشرفت اینترنت در کشورهای توسعه یافته به شدت مورد استفاده قرار گرفته و اخیرا در مباحث دانشگاهی و سازمانی ایران نیز مورد توجه قرار گرفته، لیکن در این حوزه کاربرد این موضوع با دو مسیله روبه روست؛ کمبود قابل توجهی در تحقیقات مدیریت منابع انسانی الکترونیک وجود دارد و هم بی توجهی به بومی سازی این نظام جدید که باعث شده استقبالی از این نظام جدید نشود و استقرار آن را با مشکلاتی مواجه نموده است. لذا مقاله پژوهشی حاضر با کثرت گرایی روش گردآوری اطلاعات (مصاحبه، پرسشنامه و کیو) اقدام به شناسایی موانع و عوامل استقرار مدیریت منابع انسانی الکترونیک در حوزه نیروی دریایی ارتش نموده و به روش کیو اجماع این موانع و عوامل مشخص شده و درنهایت یک مدل مناسب با رویکرد بومی سازی جهت استقرار مدیریت منابع انسانی الکترونیک در این حوزه طراحی شده است. مدل با در نظرگرفتن نقاط مرجع راهبردی به عنوان ورودی و لحاظ نمودن نگرش به نظام جدید ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی الکترونیک، مدل، حوزه نیروی دریایی ارتش
  • محمد منتظری*، انسیه برخورداری احمدی صفحات 102-120
    در عصر حاضر  زیرساخت های تکنولوژیکی و اقتصادی تنها مزیت رقابتی سازمان ها به شمار نمی روند. دارا بودن افراد با استعداد می تواند زمینه توسعه و رشد پایدار سازمان ها را تضمین نماید. نقش مدیریت استراتژیک  استعداد در سازمان های دولتی در رشد مهارت های شغلی کارکنان امری حیاتی و ضروری به شمار می رود و بدون وجود مدیریت استعداد اثربخش در سازمان ، ما شاهد  اتلاف منابع سازمانی  خواهیم بود. سازمان  دولتی به دلیل نداشتن فرایند مشخص و مبتنی بر رقابت عموما از لحاظ مدیریت استعداد در سطج بسیار پایینی قرار دارند. همین امر طراحی مدلی که به بررسی عوامل موثر بر مدیریت استعداد کارکنان  را مورد بررسی قرار دهد از اهمیت به سزایی برخوردار است. جهت حصول به این امر این تحقیق به بررسی مدیریت استعداد کارکنان  در سازمان های دولتی ایران پرداخته است. روش انجام پژوهش به روش کیفی و روش دلفی  صورت گرفته است پژوهش حاضر، همانند هر تحقیق دیگر، مرور ادبیات موضوع مرتبط، به صورت کتابخانه ای بوده و همچنین مدیریت استعداد کارکنان در راستای طبقه بندی و ارایه ساختار بر اساس تحقیقات گذشته انجام شده است.  برای بررسی و پاسخ به سوال پژوهش، به مصاحبه با مجموعه خبرگان  پرداخته می شود. بر اساس روش نمونه گیری قضاوتی  و گلوله برفی، انتخاب خواهند شد. شاخص کفایت تعداد مصاحبه ها، اشباع نظری  است که بر اساس آن، پژوهشگر بدین نتیجه برسد که مصاحبه های بیشتر، اطلاعات بیشتری به اندوخته های فعلی مصاحبه ها اضافه نخواهد کرد و در نهایت مدل کیفی نهایی براساس  عوامل علی، راهبردی، مداخله گر، بستر ساز و پیامد به عنوان عوامل نهایی  اریه گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد کارکنان، سازمان دولتی، مدیریت استراتژیک، رویکرد دلفی
|
  • Mostafa Hadavinejad *, Zohreh Adhami Pages 1-21

    In order to successful environmental confrontation, managers should be equipped to required knowledge and skills and this will be reached through appropriate training. Not only successful organizations don’t look at organizational training as waste cost, but also focus on it so that promote their human resource capabilities and reach competitive advantage.  Effective training depends on appropriate training needs assessment. There are a lot of different methods used to assess training needs in organizations. The main origins of differences are first, diverse methods in gathering and analyzing data, and second the reference of assessing training needs in organizations. However, there is a consensus that an appropriate method for need assessment should has a theoretical and measurement accuracy, yet be free of dysfunctional complexity. For this reason, the presented study has introduced a mixed method of training self-assessment and Shannon entropy in training need assessment of managers conducted on 172 top and middle managers in 17 companies of Rafsanjan industrial estate. Training self-assessment and Shannon entropy were used to gather training needs and determine importance coefficients respectively. As a result, a pool of training need assessment of managers was explored on which needs were arranged based on priorities of importance coefficients.

    Keywords: need assessment, training need assessment, training self-assessment, Shannon Entropy, Rafsanjan industrial estate
  • Adel Koulak, Hassan Soltani *, Shiva Madahian, Mahdi Mohammad Bagheri, Navid Fatehi Rad Pages 22-43
    Background & Purpose

    The purpose of this study was to present and test the comparative model of managers 'and employees' understanding of how human resource management activities affect organizational performance with the mediating role of organizational culture, organizational commitment and employee retention in open universities in Fars province

    Methodology

    The research method was applied in terms of purpose and heuristic mixed method in terms of data collection. Participants in this study in the qualitative section included managers and qualified staff of free universities in Fars province, from which 10 people were selected using purposive sampling. Also, in the quantitative part, the statistical population of the study included all managers and staff (including faculty members) of free universities in Fars province. Using Morgan table and stratified random sampling method with proportional allocation of 357 people as Sample sizes were selected

    Findings

    The results of structural equation test showed that from the perspective of managers, the two variables of organizational culture and organizational commitment have a mediating and significant effect on the relationship between human resource management and organizational performance, but employee retention has no mediating effect on this relationship

    Conclusion

    Also, it was found that from the perspective of employees, all three variables of organizational culture, organizational commitment and employee retention have a mediating and significant effect on the relationship between human resource management and organizational performance from the perspective of employees

    Keywords: human resource management, Organizational Performance, Organizational Culture, Organizational Commitment, employee retention
  • Ali Yaghoubipoor *, Ali Jafari Pages 44-67
    In the last decade, the aviation industry in the world has been considered as one of the most important axes of development and growth of developed and developing countries and has a special place in the economic, social, cultural and technological development programs of developed and developing countries.This study was conducted to develop a model of airport human resource excellence (comparative approach). This research was applied in terms of purpose and in terms of qualitative approach and especially metacombination approach. In terms of research methodology, Sandlowski and Barroso seven-step method has been used and to achieve a comprehensive model of human resource excellence, seven steps must be taken and finally the model of airport human resource excellence (comparative approach) was identified. In order to check the validity of the content validity model based on the opinion of experts and for the reliability of the model, the kappa index was used and reported to an acceptable level. In order to determine the concepts and codes, after reviewing different models in reputable domestic and foreign scientific sites, as well as reviewing different texts and books, after identifying 35 different models, 21 models were selected and analyzed. The results of the analysis are 69 adaptive codes and 15 concepts (airport leadership and specialized management, airport human resource maintenance, airport human resource organization, airport human resource management, airport human resource provision, airport human resource planning and strategy, Development of airport staff career, application of airport human resources, change and integrated use of human resource management, functional results of airport human resource management, environmental and perceptual results of airport staff, safety and health results of airport customers, social results and union reactions, organizational results and productivity Airport, identified the cultural and structural results of airport human resources) and finally the research model was presented.
    Keywords: human resource excellence, meta-composition, airport, Adaptive Approach
  • Saeid Pardeh Shenas, Mosayeb Samanian, Azar Kafash Poor * Pages 68-81
    Background and Aim
    The present study aims to provide a model of service motivation with a spirituality-oriented approach at work.
    Method
    The philosophy of this interpretive research is inductive approach, qualitative method and strategy of data foundation theory with emerging approach. The study population was the employees of Khorasan Razavi Telecommunication Company, whose sample members were selected by snowball method, and the data were saturated from in-depth semi-structured interviews with 19 experts. In order to present the model, according to the analysis, the "6C" glazer family was used.
    Results
    The results showed that the components of service motivation with a spirituality approach in the workplace include: normative, emotional, semantic, social, compassionate and self-sacrificing. Analyzes using the "6C" Glazer family showed :. The main causes include: job characteristics, knowledge characteristics, social capital and personality traits, correlated factors including: social participation in the organization and consolidation of social capital; Requirements include: organizational climate, organizational culture, organizational justice, job satisfaction, proper management of human resources and the philosophy of existence and mission of the organization; Mediating conditions include: social responsibility, loyalty to the organization, and organizational ethics and values. Outcomes include: organizational citizenship behavior, increasing organizational productivity, increasing service quality, job attachment, quality of work life and maintaining organizational capabilities, and the environmental context includes: family socialization, religious characteristics, demographic characteristics and organizational motivational environment.
    Conclusion
    The results of this study help organizations to recognize the motivation to serve with a spiritual approach to work and spread it in the organization.
    Keywords: Service motivation pattern, Spirituality-oriented approach at work, Family of 6, Khorasan Razavi Telecommunication Company
  • Roholah Sharifi *, Ahmad Malaki Pages 82-101

    Today, advances in technology have affected the atmosphere of the organization, including the functioning of human resource managers. An example of the presence of technology in the human resources space is the electronic human resource management of the Navy; A phenomenon that has been widely used with the development of the Internet in developed countries and has recently been considered in Iranian academic and organizational discussions, but in this area, the application of this issue faces two problems; There is a significant lack of research in electronic human resource management and also the neglect of localization of this new system, which has caused the reception of this new system and its establishment has faced problems. Therefore, the present research article, with the pluralism of data collection methods (interviews, questionnaires and Q), identifies the obstacles and factors of establishing electronic human resource management in the field of navy and by Q method, the consensus of these obstacles and factors is determined and finally a suitable model. Designed with a localization approach to establish electronic human resource management in this area. The model is presented by considering strategic reference points as input and considering the attitude towards the new system.

    Keywords: Electronic human resource management, model, Navy Field Army
  • Mohammad Montazeri *, Ensieh Barkhordari Ahmadi Pages 102-120
    Nowadays, technological and economic infrastructures are not the only competitive advantage of organizations. Having talented people can ensure the sustainable development and growth of organizations. The role of strategic talent management in government organizations in the development of employees' job skills is vital and essential, and without effective talent management in the organization, we will see a loss of organizational resources. Government agencies are generally at a very low level in terms of talent management due to the lack of a clear and competitive process. This is why designing a model that examines the factors affecting the talent management of employees is of great importance. In order to achieve this, this study has examined the talent management of employees in Iranian government organizations. The research method is qualitative and Delphi method. The present study, like any other research, is a library review of the relevant literature, and also the management of staff aptitude in order to classify and present the structure based on previous research. To review and answer the research question, an interview with a group of experts is conducted. They will be selected based on the method of judgmental sampling and snowball. The adequacy index of the number of interviews is the theoretical saturation based on which the researcher concludes that more interviews will not add more information to the current reserves of the interviews and finally the final qualitative model based on causal, strategic, intervening, contextual factors. And outcome were presented as final factors.
    Keywords: Employee Talent Management, Government Organization, strategic management, Delphi Approach