فهرست مطالب

مطالعات فقه و حقوق اسلامی - پیاپی 30 (بهار 1402)

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 30 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیاوش گودرزی، محمدابراهیم شمس ناتری* صفحات 7-32

    قانونگذاری براساس فقه امامیه، موجب غنا و استقلال حقوق ما در چند دهه قانونگذاری بوده است. همواره بحث و گفتگو در مورد این که قانونگذاری براساس فقه با چه ضابطه ای باید صورت بگیرد، وجود داشته و دارد و نوعا توجه بدان سمت بوده که از نظر چه کس یا کسانی تبعیت شود و به ارایه ضوابط کلی بسنده شده و در عمل هم معیاری قاطع برای این مساله مشاهده نمی شود. این نوشتار صرفا از حقوق کیفری و شرایط و اقتضایات خاص وضع قوانین در این مورد بحث می کند؛ چراکه نمی توان در پی ارایه معیار برای قانونگذاری در مورد همه قوانین با شرایط و ویژگی های خاص هریک از آنها بود، زیرا وضع قانون در هر مورد می تواند با وضع قوانین در سایر حوزه ها بسیار متفاوت باشد و باید در هر مورد حسب اقتضایات خاص آن مورد اندیشید و از کلی گویی ها و ارایه یک معیار برای تمام موارد پرهیز نمود. این نوشتار در پی آن است که در حوزه وضع قوانین کیفری راهکار متناسب را ارایه بدهد و از ورود آراء و اندیشه های شخصی به حیطه قانونگذاری جلوگیری کرده و حتی الامکان بتواند حقوق کیفری ما را بدون آن که از اصالت خویش فاصله بگیرد به حقوق کیفری روز دنیا نزدیک تر کند.

    کلیدواژگان: فقه امامیه، قانونگذاری، حقوق کیفری، شورای نگهبان، مجازات
  • حیدر باقری اصل* صفحات 33-56
    اطلاق مقامی و کلامی، دو اصل از اصول تفسیری اراده قانونگذار در قلمرو اطلاق و تقیید هستند. اگرچه هر دو اصل مزبور به هنگام شک در مراد قانونگذار از اطلاق و تقیید کاربرد دارند ولی بین این دو اصل در اثبات اطلاق و تقیید، تفاوت جدی وجود دارد. گاهی مشاهده می شود که در تمسک به اطلاق مقامی و کلامی برای تفسیر اراده قانونگذار و شارع در قلمرو اطلاق و تقیید، خلط شده یا مورد غفلت قرار گرفته است. این مساله موجب طرح این سوال اصلی تحقیق شده است که «معیارهای تفکیک اطلاق مقامی و اطلاق کلامی در تفسیر اراده قانونگذار چیست؟» ضرورت تحقیق، علاوه بر کاربردی بودن پژوهش حاضر، آن است که تاکنون کسی به این مساله نپرداخته است. مقاله حاضر درصدد این کار با روش تحلیلی و استنادی کتابخانه ای برآمده و نوزده معیار تفکیک برای تمسک به اطلاق مقامی و کلامی در تفسیر اراده قانونگذار ارایه داده است.
    کلیدواژگان: اطلاق مقامی، اطلاق کلامی، مطلق، اطلاق، تقیید
  • سید علی خزائی*، حنانه الله مرادی صفحات 56-80

    لزوم رعایت حسن نیت تحت عنوان اصل کلی الزام آوری که در مرحله انعقاد، اجرا یا تفسیر قرارداد، تعهداتی برای طرفین به وجود آورد به صراحت در حقوق ایران پیش بینی نشده است؛ به همین دلیل، سال هاست که در رابطه با جایگاه این اصل در حقوق ایران، اختلاف نظر وجود دارد. برخی حقوقدانان با استناد به ماده 220 قانون مدنی، عرف و عادت در حقوق ما را معادل مناسبی برای حسن نیت دانسته اند. برخی دیگر، آن چه در مقررات ما تحت عنوان علم و جهل مورد بحث قرار می گیرد را معادل سوء نیت و حسن نیت تلقی کرده اند که هر دو دیدگاه با انتقاد روبروست. اخیرا این دیدگاه مطرح شده است که می توان به شیوه استقراء از مقررات مربوط به رقابت های بازرگانی، قرارداد بیمه، وطی به شبهه، رجوع اصیل ناآگاه به معامل فضولی برای اخذ خسارت، اصلاح سند ثبتی و صحت اعمال وکیل معزول ناآگاه از عزل، لزوم رعایت حسن نیت در اجرای کلیه حقوق و تکالیف و در تمام حوزه ها از جمله حقوق قراردادها را اثبات کرد؛ این در حالی است که لزوم رعایت حسن نیت در رقابت های بازرگانی مربوط به اعمال حقوقی نیست. همچنین به دلیل ویژگی های خاص و ضرورت رعایت حداکثر حسن نیت در عقد بیمه و نظر به فقدان ویژگی مشترک میان این عقد با سایر قراردادها، نمی توان قواعد خاص آن را به تمام قراردادها تسری داد. به علاوه، منظور از حسن نیت در مقررات حاکم بر وطی به شبهه، رجوع اصیل ناآگاه به معامل فضولی، اصلاح سند ثبتی و وکیل معزول ناآگاه از عزل، جنبه حمایتی آن بوده و ارتباطی با مفهوم موردنظر از حسن نیت در موضوع بحث ندارد؛ بنابراین شواهد و مثال هایی که برای تعمیم استقرایی ارایه شده اند نمونه های متعارفی نیستند و لذا شرایط تمسک به استقراء در این خصوص فراهم نیست.

    کلیدواژگان: اصل حسن نیت، درستکاری در اعمال حقوقی، اعتقاد به صحت عمل، عرف و عادت، علم و جهل
  • هدی گوینده*، ندا بیگدلی آذری، وحید پایان صفحات 81-120
    صرفنظر از پذیرش اهمیت نظام اثبات دعوا توسط دادرس جهت تامین حقوق و آزادی های شهروندان و تضمین حاکمیت قانون، موضوع اطاله دادرسی به معنای طولانی شدن نامعقول و نامتعارف جریان رسیدگی به پرونده ها در نظام قضایی تا حد بی اثر ساختن حکم، به عنوان یک معضل، قابل انکار نیست که در این میان، مدیریت دادرس بر ادله اثبات دعوا می تواند نقش چشمگیری در کاهش معضل مذکور ایفا نماید. اهتمام به زمان دادرسی و مدیریت آگاهانه دادرس، نه تنها رضایت خاطر اصحاب دعوا را به دنبال دارد بلکه سبب اعتماد توده مردم به سیستم قضایی و پذیرش رای صادره با رضایت خاطر می گردد؛ در نتیجه، زمان و مدیریت رسیدگی دادرسین باید به صورتی باشد که طرفین دعوا در حالی که از تضمینات حقوقی کافی بهره مند می گردند تنش مستمر و فرسایشی و ویرانگری برای آنان ایجاد نشود. به همین خاطر، شناسایی علل و عوامل متعدد موثر بر اطاله دادرسی و نقش قضات در مدیریت آن اهمیت زیادی دارد. در میان عللی که بر اطاله دادرسی تاثیر گذار می باشد نقش دادرس در مدیریت ادله اثبات دعوا، یک نقش اساسی و مهم می باشد که در دعاوی حقوقی، به سبب اهمیتی که ادله اثبات دعوای ابرازی طرفین دارد، مدیریت دادرس می تواند از اقدام یکی از اصحاب دعوا در اطاله دادرسی جلوگیری کند. در این پژوهش که به روشی توصیفی - تحلیلی صورت گرفته است نقش و کارکرد دادرس در مدیریت ادله اثبات دعوا و تاثیر آن در کاهش اطاله دادرسی مورد کنکاش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت دادرس، ادله اثبات دعوا، کاهش اطاله دادرسی
  • سحر حاجی بیگی، حسن عالی پور*، بتول پاکزاد صفحات 121-146
    عنصر مجرمانه شناور، ناظر به استمرار نتیجه مجرمانه و تشدید یا تخفیف آن است. همانند رفتار جرم که به صورت آنی و مستمر هر دو محقق می شود، برخی از نتایج مجرمانه نیز به صورت آنی یا مستمر قابل تحقق بوده و جرایم زیست محیطی عموما دارای چنین نتایجی اند؛ با این حال، به جهت پیوستگی نتیجه جرم به ماهیت و ویژگی های موضوع جرم یعنی نمادهای زیست محیطی از یک سو، و قابلیت تشدید یا تخفیف یا تبدیل در ماهیت نتیجه از سوی دیگر، شناور بودن نتیجه مجرمانه عنوان دقیق تری در سنجش با مستمر بودن آن به نظر می رسد.شناور بودن عنصر نتیجه مجرمانه، مرتبط با شناور و پویا بودن موضوع جرم و نیز رفتار مجرمانه است و گرچه ویژگی شناور بودن، در عنصر نتیجه متبلور می شود ولی به طور کلی عناصر تشکیل دهنده جرایم زیست محیطی برخودار از وصف شناور بودن خواهند بود. مقاله حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و با روش توصیفی تحلیلی با بررسی پیوند سه عنصر تشکیل دهنده رکن مادی جرایم زیست محیطی و با تمرکز بر عنصر نتیجه، به این دستاورد رسیده است که در این جرایم، پس از تحقق رفتار مرتکب، عناصر مجرمانه به صورت پیوسته در حال تغییرند؛ از اینرو، نحوه تشخیص آنها از سوی مراجع زیست محیطی مربوطه و شیوه احراز قضایی آنها، نیازمند دیده بانی پیوسته و ارزیابی چندگانه دارد. این نگرش، یک سیاست کیفری پویا و افتراقی پیش روی می نهد که متناسب با دیگر اقدامات و سیاست ها برای حفاظت از محیط زیست در دورانی که جرایم ضد آن به وفور از سوی دولت ها و اشخاص حقوقی و حقیقی ارتکاب می یابد، لازم می نماید.
    کلیدواژگان: جرایم زیست محیطی، رکن مادی شناور، عنصر نتیجه، رابطه استناد، آلوده سازی محیط زیست
  • مجید قورچی بیگی، اعظم مهدوی پور، حسین حاجی حسینی* صفحات 147-176
    قتل در فراش در جایی است که زوج، همسر خود را در حال زنا با اجنبی ببیند و مرتکب قتل یکی از آن دو یا هر دو شود. اصل اولی در فقه و حقوق موضوعه این است که اجرای مجازات بر دیگری از طریق مراجعه به محاکم صالحه و توسط حاکم باشد اما در این مورد، استثناء وجود دارد؛ یعنی قانونگذار در موضوع قتل در فراش، این اختیار را به زوج داده تا در صورت مشاهده زوجه خود با اجنبی که در حال زنا باشند بدون تحقیق از جوانب موضوع و بدون مراجعه به حاکم، آنها را به قتل برساند. دلیل اصلی این مقرره روایات است. به نظر می رسد از بازخوانی این روایات بر می آید که در تمامی موارد، نوعی تحقیق از موضوع لازم بوده و لسان واقعی روایات، ناظر به لزوم مراجعه زوج قبل از اجرای حکم به حاکم می باشد؛ مضافا این که این ادعا با ادله اجتهادی از قبیل لزوم استیفای حدود توسط امام یا حاکم ، لزوم احراز اکراه و اجبار زوجه یا اجنبی، تکلف در اثبات این موضوع و ارایه چهار شاهد عادل، اصل عدم استحقاق قتل برای اجنبی، مشروط بودن جواز قتل و سوء استفاده از این حکم نیز معاضدت می شود. این پژوهش با دیدگاهی انتقادی نسبت به نظریه مشهور، از طریق بازخوانی روایات و ادله اجتهادی، به اثبات لزوم مراجعه به حاکم در موضوع قتل در فراش پرداخته است.
    کلیدواژگان: محاکمه زوج، قتل در فراش، اصل قضایی بودن مجازاتها، بازخوانی روایات قتل در فراش
  • محمدمهدی اسمعیل پور، محمدحسن حائری*، محمدتقی قبولی صفحات 177-204

    شاید در نگاه نخست چنین به نظر رسد که بسیاری از فقیهان امامیه امکان واقع شدن اجماع را امری مسلم می دانند، در حالی که این امر بستگی به تعریف مورد پذیرش ما از اجماع و مبنای حجیت آن خواهد داشت. با تعاریف ارایه شده از اجماع بر پایه حس، حدس و لطف ، امکان وقوع آن عادتا امری محال است. از نگاه نگارندگان محال است در اموری که دلیل معتبری از آیات و روایات وجود ندارد همه فقها در جمیع اعصار و امصار با سلایق و زمینه های فکری متنوع مخصوص به خود مطابق یکدیگر فتوا دهند و در فرض وقوع چنین توافقی، راهکار اطمینان بخشی برای اطلاع از فتوای تمامی فقها وجود نخواهد داشت. به نظر می رسد تنها در صورتی که حجیت اجماع را بر پایه دلیل عقل بپذیریم وقوع آن در مقام ثبوت و اثبات بدون مانع خواهد بود؛ چه این که در این فرض، لزومی به تحصیل رای موافق جمیع فقها نخواهد بود، بلکه موافقت اکثر فقها یا معروفین در فتوا  بر امر مجع علیه و نبود قول مخالف، موجب اطمینان به موافقت شارع با امر مجمع علیه خواهد شد. این پژوهش در تلاش است تا از طریق بازخوانی تعاریف پذیرفته شده از اجماع نزد فقهای امامیه و مبانی حجیت آن به بررسی امکان تحقق اجماع بپردازد.

    کلیدواژگان: اجماع، امکان وقوع اجماع، امکان تحقق اجماع، وفاق، شهرت، عدم حلاف، اجماع مدرکی، اجماع بر مبنای دلیل عقل
  • محمدحسین صفائی* صفحات 205-232

    در سال های اخیر و با ورود برخی از شاخه های فلسفه معاصر (مثل معرفت شناسی) به علوم دینی، لزوم بکارگیری این مبانی جدید در علم و معرفت دینی بیش از پیش مورد توجه قرارگرفته است؛ اگرچه در اصول فقه نیز به عنوان یکی از علوم دینی تا حدودی به توجیه معرفتی پرداخته شده اما این موارد به صورت تفصیلی مورد ارزیابی قرار نگرفته و یا با معرفت شناسی متداول تفاوت هایی اساسی دارد. در این تحقیق پس از طرح مساله حجیت ذاتی قطع به عنوان باور واقع نما و نقش این نظریه در علم اصول فقه، یکی از مشهورترین (و شاید کامل ترین) نظریه های معرفتی اصولی در خصوص شیوه به دست آوردن باور موجه به نام «نظریه توالد ذاتی» شهید صدر آورده شده، و سپس مورد ارزیابی و نقد قرار گرفته است. به نظر می رسد علیرغم تلاش شهید صدر برای تبیین چگونگی توجیه معرفتی در علم اصول فقه، باز هم فضای ذهنیت گرایانه در مساله حجیت ذاتی قطع بر عینیت گرایی نظریه توالد ذاتی و مساله استقراء غلبه دارد؛ از همین رو ضروری است بار دیگر به تبیین های عینیت گرایانه و کاربست لوازم آن در اصول فقه توجه شده و در سازوکار واقع گرایی متافیزیکی در خصوص احکام الهی به وسیله نظریه های اصولی تجدید نظر شود.

    کلیدواژگان: قطع، حجیت، واقع نمایی، حساب احتمالات، توالد ذاتی
  • طیبه عارف نیا* صفحات 233-262
    علامه فیض کاشانی(ره) دانشمندی جامع در علوم معقول و منقول است و همین امر موجب بروز دیدگاه های مختلف نسبت به وی گردیده است.از جمله، علیرغم تصریح وی به اخباری بودن در بسیاری از آثار خود، گروهی با توجه به آثار وی در علوم عقلی و برهانی و نیز روش فقهی وی که گاه به روش اصولیان نزدیک است از اخباری نامیدن وی ابا داشته و به لحاظ دفاع از مقام علمی او، وی را در زمره دانشمندان اصولی دانسته اند. فیض در آثار مختلف خود ضمن تصریح به پذیرش مسلک اخباری، از اصول فقه و قایلین به آن انتقاد کرده و این اصول را برگرفته از کتب مخالفان می داند. گرایش فیض به مکتب اخباری سیری را طی کرده و از فراگیری و تدوین اصول فقه ، به نقد و مخالفت شدید با اصولیان رسیده است. این دانشمند که در ابتدای جوانی خود در زمینه اصول فقه  صاحب نظر بوده و کتاب «نقد الاصول الفقهیه» را در این باب تالیف کرده است با گذشت زمان و تاثر از استادش سید ماجد بحرانی و سپس مولی محمد امین استرآبادی، در آثار بعدی خود به مکتب اخباری گرایش پیدا کرده است؛ لکن همواره جانب اعتدال را مراعات کرده و در روش فقهی، تابع مکتب دقیق و ارزشمند مرحوم مقدس اردبیلی می باشد. نوشتار حاضر تلاش دارد تا با کنکاش در آثار این دانشمند و مرورآراء اصولی و نیز آراء اخباری معتدل وی، اندیشه ایشان را از زبان وی و در آیینه آثارش تبیین نماید.
    کلیدواژگان: فیض کاشانی، مکتب اخباری، آثار اصولی فیض کاشانی، کیفیت تفقه در دین، اجماع از دیدگاه فیض کاشانی، عقل از دیدگاه فیض کاشانی، اجتهاد و تقلید از دیدگاه فیض کاشانی
  • مهدی نوریان*، عابدین مومنی صفحات 263-288
    پیشرفت جوامع و گستردگی روابط،  ضمن تحول در ابزار ارتباطی و شیوه های انتقال پیام، تعاملات شهروندی را  متاثر نموده است. چنین تحولاتی در کنار نقش قانون در تنظیم روابط و اختلاف اندیشمندان بر اصالت حق و تکلیف، ضرورت بخش تبیین موضع در این خصوص است؛ بدین رو پژوهش حاضر با روش تحلیل اسنادی و با نگاه فقهی- حقوقی به رسانه، نفس اطلاع رسانی را از نگاه قرآن و از جهت حق- تکلیف، واکاوی نموده تا مشخص گردد اطلاع رسانی در حقوق موضوعه ایران، یک حق یا متعلق آن است تا برای حفظ آن تکالیفی تعریف شود یا صرفا موضوع حکم تکلیفی است که در این صورت چه آثار فقهی- حقوقی مترتب می گردد؟ بدین رو  بی آن که به ابعاد سه گانه اطلاع دهنده، اطلاع گیرنده و اطلاعات در اینباره پرداخته شود مفهوم اطلاع رسانی را در نگاه کلی واکاوی نموده و  با احصای عناوین نه گانه کلی در آیات،  به احکام و مفاهیمی مرتبط با کنش رسانه ای دست یافته است، آنگاه با تحلیل تفسیری و انطباق مواد  قانونی با آنها، چگونگی حل تعارض احتمالی میان قوانین و تزاحم مصادیق را بیان نموده است.
    کلیدواژگان: اطلاع رسانی، حق، تکلیف، تعارض قوانین، تزاحم مصادیق
|
  • Siavash Goodarzi, Mohammad Ebrahim Shamsnateri * Pages 7-32

    Legislation based on Imami jurisprudence has led to the richness and independence of our rights in decades of legislation. There has always been a debate about what criteria should be used to legislate according to jurisprudence And typically the focus has been on who or what is being followed And it is enough to provide general criteria and in practice there is no decisive criterion for this issue. This article discusses only the criminal law and the specific conditions and requirements of the law in this regard Because it is not possible to provide a standard for legislation on all laws with specific conditions and characteristics of each of them Because the law in each case can be very different from the law in other area And you have to think about each case according to its specific requirements And refrained from generalizations and providing a standard for all cases. This article seeks to provide an appropriate solution in the field of criminal law And prevented the entry of personal opinions and ideas into the field of legislation And as far as possible our criminal law Closer to the world criminal law without distancing itself from its originality.

    Keywords: Imami jurisprudence, legislation, Criminal Justice, Guardian Council, penalty
  • Heydar Bagheri Asl * Pages 33-56
    “Etlag-e-Maghami and Kalami” are two principles of interpretive principles of the legislator's will in the realm of unrestricted words meaning on absoluteness and restriction. Although both of these principles are used in the absoluteness and restriction of the legislator when in doubt, but there is a serious difference between these two principles in proving the absoluteness and restriction. It is sometimes observed that in reliance on the “Etlag-e-Maghami and Kalami” to interpret the will of the legislator and the lawgiver in the realm of absoluteness and restriction is confused or neglected. This issue has raised the main question of the research: "What are the criteria for separating the “Etlag-e-Maghami and Kalami” in the interpretation of the will of the legislator?" The necessity of the research, in addition to the applicability of the present research, is that no one has addressed this issue so far. The present article intends to do this with the analytical and citation method of the library and presents 19 criteria of separation for relying on the “Etlag-e-Maghami and Kalami” in the interpretation of the legislator's will.
    Keywords: “Etlag-e-Maghami, Etlag-e-Kalami ”, absolute, restriction
  • Seyedali Khazaei *, Hannaneh Allahmoradi Pages 56-80

    The need to comply with good faith as a general binding principle that creates obligations for the parties at the stages of concluding, executing or interpreting the contract is not explicitly addressed in Iranian law. Accordingly, there has been disagreement for years regarding the status of this principle. Some jurists, citing Article 220 of the Civil Code, have considered custom to be the equivalent of good faith. Others have equated what is discussed in our regulations titled as knowledge and lack of knowledge as mala fide and bona fide, respectively. Recently, it has been put forward that it is possible to prove the need to observe good faith in application of all rights and duties in all areas including contract law by induction from the rules related to commercial competitions, insurance contracts, mistaken intercourse, referring of uninformed principal in an unauthorized transaction for damages and the correctness of the actions of the dismissed lawyer unaware of the dismissal. However, the need to observe good faith in commercial competitions is not a matter of judicial acts. Furthermore, due to having special characteristics and the need to observe maximum good faith in the insurance contract and due to the lack of common characteristics between the latter and other contracts, its special rules cannot be extended to all other contracts. In addition, the meaning of good faith in the rules governing mistaken intercourse, referring of uninformed principal in an unauthorized transaction, the rectification of official document, and the correctness of the actions of the dismissed lawyer unaware of the dismissal is its supportive aspect and is not related to the intended meaning of good faith in this subject. Therefore, the examples presented for inductive generalization are not conventional and therefore the conditions for relying on induction in this regard are not provided.

    Keywords: good faith, honesty, belief in the correctness of acts, custom, knowledge, lack of knowledge
  • Hoda Goyandeh *, Neda Bigdeli Azari, Vahid Payan Pages 81-120
    Regardless of the acceptance of the importance of the system of proof of litigation by the judge in order to secure the rights and freedoms of the citizens and guarantee the rule of law, the issue of delaying the proceedings means the unreasonable and unusual prolongation of the proceedings of the cases in the judicial system to the point of rendering the sentence ineffective, as a problem. It cannot be denied that, in the meantime, the management of the judge on the proofs of the lawsuit can play a significant role in reducing the mentioned problem. Paying attention to the time of the trial and the conscious management of the judge not only leads to the satisfaction of the litigants, but also causes the mass of people to trust the judicial system and accept the verdict with satisfaction; As a result, the time and management of the proceedings should be such that the litigants, while they benefit from sufficient legal guarantees, do not create continuous tension and erosion and destruction for them. For this reason, it is very important to identify the causes and factors affecting the delay of proceedings and the role of judges in its management. Among the reasons that affect the delay of the proceedings, the role of the judge in managing the evidence to prove the claim is a fundamental and important role that in legal claims, due to the importance of the evidence to prove the claims expressed by the parties, the judge's management can prevent one of the litigants from delaying the proceedings. In this research, which has been carried out with a descriptive-analytical method, the role and function of the judge in the management of the proofs of the lawsuit and its effect on reducing the delay of the proceedings have been explored.
    Keywords: litigation management, proof of litigation, reduction of litigation delay
  • Sahar Hajibeigi, Hasan Alipour *, Batool Pakzad Pages 121-146
    The floating of the element of the criminal result is related to the floating and dynamism of the subject of the crime as well as the criminal behavior, and although the feature of floating is crystallized in the element of the result, in general, the constituent elements of environmental crimes will have the characteristic of floating. The present article, using library sources and descriptive analytical method, by examining the link between the three elements that make up the material element of environmental crimes and focusing on the result element, has reached the achievement that in these crimes, after investigating the behavior of the perpetrator, the elements Criminals are constantly changing; Therefore, the way they are recognized by the relevant environmental authorities and the way of their judicial verification, requires continuous monitoring and multiple evaluation. This attitude provides a dynamic and differential criminal policy that is in line with other measures and policies to protect the environment at a time when crimes against it are committed abundantly by governments and legal and natural persons. It is necessary.
    Keywords: environmental crimes, floating material element, result element, citation relationship, Environmental Pollution
  • Majid Ghorchibaygi, A&#, Zam Mahdavipour, Hossein Haji Hosseini * Pages 147-176
    Murder in bed is when a couple sees their wife committing adultery with a stranger and the couple commits the murder of one or both of them. The first principle in jurisprudence and subject law is that the execution of the punishment on another person is by referring to competent courts and by the ruler, but there is an exception in this case, that is, the legislator has given this authority to the husband in the case of murder in bed, if the wife is seen He should kill strangers who are committing adultery without investigating the aspects of the matter and without referring to the ruler. The main reason for this provision is hadiths. It seems from rereading these narrations, it appears that in all cases; Some kind of research is necessary and the actual language of the narrations refers to the need for the couple to refer to the ruler before the execution of the sentence. In addition, this claim is based on ijtihad evidence such as the necessity of establishing limits by the imam or the ruler, the necessity of verifying the reluctance and coercion of the wife or the stranger, the task of proving this issue and presenting four just witnesses, the principle that killing a stranger is not justified, the conditionality of the permission to kill and abuse This ruling also helps you. This research, with a critical view of the famous theory, has proved the necessity of referring to the ruler in the issue of murder in bed through rereading the traditions and evidence of ijtihad.
    Keywords: Couple trial, murder on the couch, the principle of judicial punishment, Reading the narrations of murder in Farash
  • Mohammad Mahdi Esmaelpour, Mohammad Hasan Haeri *, Mohammad Taghi Ghabooli Pages 177-204

    At first glance, it may seem that many Imami jurists take the possibility of consensus for granted, while this will depend on our accepted definition of consensus and the basis of its authority. With definitions of consensus based on sense, conjecture, and grace, it is usually impossible for that to happen. From the author's point of view, it is impossible for all jurists in all ages with different tastes and intellectual backgrounds to issue fatwas in matters for which there is no valid evidence from verses and hadiths, and in case of such an agreement, a reassuring solution to know the fatwa. Not all jurists will exist. It seems that only if we accept the authority of consensus on the basis of reason, its occurrence will be in the position of proof and proof without hindrance, because in this case it is not necessary to study the opinion of all jurists, but the consent of most jurists or The famous people in the on the subject of consensus and the absence of the opposite promise ensures that the shari'ah agrees with on the subject of consensus. This research tries to examine the possibility of realizing consensus by re-reading the accepted definitions of consensus among Imami jurists and the principles of its authority.

    Keywords: Consensus, The possibility of a consensus, The possibility to occurrence of a consensus, No disagreement, (Vefaq), reputation (Shohrat), (Madraki), (Mohtamal -ul- Madrak)
  • Mohammad Hosein Safaee * Pages 205-232

    In recent years and with the entrance of some branches of contemporary philosophy (such as epistemology) into religious knowledge, the necessity of applying these new grounds in religious knowledge take notice of many more than ever. Although in Principles of Islamic jurisprudence (usul al-fiqh) as one of religious knowledges, justification of knowledge is considered to some extent, but the aforementioned factors aren't examined in detail or its way of justification has radical differences with common epistemologies. In this paper, after posing essential validity of certainty as a realistic belief and the role of this theory in usul al-fiqh, one of most famous (and perhaps most perfect) Usuli’s knowledge theories concerning the method of obtaining justified belief, called “production theory” which is introduced by martyr sadr, will be put forth, consider and criticize. It seems that despite martyr sadr’s attempts for explaining the method of knowledge justification in usul al-fiqh, still in essential validity of certainty, the subjectivist theme of essential production theory and induction problem is bolder than objectivism. On account of that, paying attention to objectivist explanations and applying its entailments in usul al-fiqh become necessary again and the mechanisms of metaphysical realism concerning divine orders must be revised by Usuli theories.

    Keywords: certainty, Validity, realisticity, probability calculus, essential production
  • Tayebeh Arefnia * Pages 233-262
    Allameh Feyz Kashani "Mercy be upon him" is a comprehensive scientist in rational and movable sciences, and this has led to different views towards him. His intellectual and argumentative method, as well as his jurisprudential method, which is sometimes close to the method of the fundamentalists, refrained from calling him a akhbari, and in terms of defending his scientific position, considered him among the fundamentalist scholars. He criticizes the principles of jurisprudence and those who believe in it and considers these principles to be taken from theopponents' books. Fayz has tended to the Akhbari school and has gone from learning and compiling the principles of jurisprudence to severe criticism and opposition to the fundamentalists. This scientist, who in his early youth was an expert in the field of the principles of jurisprudence and wrote the book "Critique of the principles of jurisprudence" in this regard, with the passage of time and the influence of his professor Seyyed Majid Bahrani, and then, Molla Mohammad Amin Astarabadi, in later works He has tended to the Akhbari school, but has always observed moderation and in the jurisprudential method is subject to the exact and valuable school of the late Muqaddas Ardabili. Explain his thought through his language and in the mirror of his works.
    Keywords: Feyz Kashani, Akhbari School, Feyz Kashani's principled works, quality of sect in religion, consensus from Feyz Kashani's point of view, reason from Feyz Kashani's point of view, ijtihad, imitation from Feyz Kashani's point of view
  • Mahdi Nourian *, Abedin Moumeni Pages 263-288
    The development of societies and the expansion of relationships, with the development of communication tools and ways of transmitting messages, has affected citizenship interactions. Such developments are in addition to the role of law in regulating the relations and disagreements of thinkers about the authenticity of rights and duties. SO; Necessity requires it discussing rights and duties in the field of information. Thus, The current study dealt with the field of information from the perspective of the Qur’an and from the perspective of rights and duties through the method of documentary analysis and a jurisprudential approach to the media, To determine Information in Iranian law is a right or a subject related to a right To define tasks to maintain it OR It's just a matter of mandatory judgment In this case, what are the jurisprudential and legal implications imposed on it? Therefore, regardless of the three dimensions of informants and recipients of information and information in the media, examines the concept of information in general And the research has reached the rules and concepts related to media action by enumerating nine general titles in the verses Then, with explanatory analysis and the conformity of the legal articles with them, show how to resolve potential conflicts between laws and conflict of issues.
    Keywords: information, rights, duties, conflict of laws, conflict of cases