فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد بخش عمومی - پیاپی 1 (پاییز 1401)

نشریه مطالعات اقتصاد بخش عمومی
پیاپی 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکبر خدابخشی، زهرا یارمحمدی صفحات 1-22

    یکی از اهداف کلیدی نظام مالیاتی در اقتصاد ایران، رهایی از درآمدهای پرنوسان و غیرقابل اطمینان حاصل از فروش نفت خام و تامین مالی مخارج دولت از طریق درآمدهای مالیاتی است. برای تحقق این هدف، افزایش کارایی نظام مالیاتی و افزایش درآمدهای مالیاتی می تواند به عنوان راه حلی مناسب در کاهش وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی موثر و کارآمد باشد. این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر کوشش مالیاتی در ایران طی دوره 1357-1395 پرداخته است. برای انجام تحقیق از روش اقتصادسنجی متکی به مدل رگرسیون خطی چندمتغیره استفاده شده و برای این منظور، توابع ظرفیت مالیاتی جهت تعیین ظرفیت مالیاتی و سپس مقادیر کوشش مالیاتی برآورد شده است. نسبت درآمد مالیاتی به تولید ناخالص داخلی به عنوان متغیر وابسته و از نسبت ارزش افزوده بخش کشاورزی به تولید ناخالص داخلی، نسبت ارزش افزوده بخش خدمات به تولید ناخالص داخلی، نسبت ارزش افزوده بخش صنعت به تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم، جمعیت شهری و تولید ناخالص داخلی با نفت و بدون نفت به عنوان متغیرهای مستقل الگو استفاده شده است. داده های پژوهش از سامانه ی اینترنتی بانک مرکزی، مرکز آمار ایران و سایر سایت های سازمان های بین المللی نظیر بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و سازمان ملل متحد و زیرسازمان های مربوط به آن استخراج شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که متغیر سهم بخش کشاورزی از GDP (تولید ناخالص داخلی) با ظرفیت مالیاتی و کوشش مالیاتی رابطه منفی دارد؛ دلیل آن نیز وجود معافیت گسترده مالیاتی در این بخش است. همچنین متغیرهای سهم بخش صنعت و خدمات از GDP با ظرفیت و کوشش مالیاتی رابطه مثبت دارد.

    کلیدواژگان: ظرفیت مالیاتی، کوشش مالیاتی، مدل رگرسیون خطی چندمتغیره
  • علی مفتخری، محمد جعفری، اسمعیل ابونوری، یونس نادمی صفحات 23-38

    موضوع فرار مغزها و مهاجرت نخبگان بحث تازه ای نیست، بلکه پدیده ای است که از دیرباز تاکنون به گونه های مختلف و چشمگیر در کشورهای درحال توسعه دیده شده است. واکاوی اثرات سیاست های پولی بر فرار مغزها می تواند این پدیده را به نحوی موثرتر مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد؛ چرا که متغیرهای اقتصادی در حوزه سیاست پولی نقش بسزایی در این زمینه ایفا می کنند. جلوگیری از مهاجرت نخبگان، جذب سرمایه های خصوصی و هدایت حجم پول و نقدینگی به سمت تولید، مستلزم تدوین و اجرای سیاست های حمایتی کلان و انجام اصلاحات ساختاری است. به دلیل خلا موجود در مطالعات قبلی که تاکنون به بررسی تاثیر عوامل متعدد بر مهاجرت نخبگان پرداخته اند، هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات غیرخطی سیاست های پولی بر فرار مغزها در کشورهای درحال توسعه بین سال های 2018-2002 است. بدین منظور از روش گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. بر اساس یافته های مطالعه و نتایج برآورد مدل، هرکدام از متغیرهای موجود در مدل تاثیری متفاوت بر فرار مغزها دارد که برخی سبب کاهش و برخی سبب تشدید مهاجرت نخبگان می شود. رشد حجم پول تاثیری غیرخطی بر فرار مغزها داشته است. رشد حجم پول در سطح پایین تر از آستانه تعیین شده تاثیری منفی بر فرار مغزها برجای گذاشته، اما عبور آن از سطح آستانه ، یعنی 09/30، موجب تشدید فرار مغزها شده است. در واقع وقفه اول فرار مغزها، توان دوم رشد حجم پول و نرخ بهره اثری مثبت و اعتباردهی بخش پولی به بخش خصوصی و رشد حجم پول کمتر از آستانه مورد نظر اثری منفی بر فرار مغزها و مهاجرت نخبگان در کشورهای درحال توسعه داشته است.

    کلیدواژگان: فرار مغزها، سیاست های پولی، کشورهای درحال توسعه، مدل پانل دیتا
  • نگار دهقان نیری، مصطفی کریم زاده، نرگس صالح نیا صفحات 39-58

    یکی از جاذبه های شهر مشهد خانه های تاریخی است؛ این خانه ها در عین زیبایی نیازمند بازسازی و تجاری سازی اند و ارایه راهکارهایی برای چگونگی تبدیل خانه های تاریخی به محلی برای توسعه ی گردشگری و درآمدزایی و همچنین کاهش هزینه های دولتی امری حیاتی است. مورد مطالعه این تحقیق خانه پیشه وران واقع در محله ارگ مشهد است. با بررسی تجارب جهانی و داخلی و موقعیت خانه پیشه وران، مشخص شد که بالاترین مزیت نسبی متناسب برای آن در بخش های خدمات و بازرگانی است. بنابراین، فعالیت های هتل، رستوران، مستغلات و کرایه خدمات کسب و کار در رابطه با این نوع بنا مورد بررسی قرار گرفت. ضمن آنکه این خانه به سبب نزدیکی به حرم مطهر، از این جهات دارای اثرات مثبت است. با بررسی های صورت گرفته برای مجموعه هایی با کاربری مشابه و میانگین قیمت دریافتی در یک رستوران متوسط در مشهد، هزینه های کلی پروژه، هزینه های مرمت و بازسازی، هزینه های تجهیزات طرح، هزینه های پرسنلی، هزینه های جاری طرح، هزینه های تعمیر و نگهداری برآورد شد و درآمدهای طرح بررسی و تحلیل شد. با در نظر گرفتن مفروضات، اهداف طرح، تکنیک تحلیل هزینه- فایده، از طریق نرم افزار کامفار به اثبات ارزیابی اقتصادی خانه پیشه وران به عنوان نمونه موردی و بازدهی اقتصادی بالای این بنا پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بنای تاریخی، ارزیابی اقتصاد، خانه پیشه وران
  • سپیده کرانی، محمد شریف کریمی، شهرام فتاحی صفحات 59-84

    بخش مسکن یکی از زیربخش های اقتصادی است که سهم عمده ای در تولید ناخالص داخلی، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص و اشتغال دارد و به دلیل داشتن ارتباط قوی با سایر بخش های مالی، نقش حیاتی در ایجاد پویایی و رونق فعالیت های بازار بورس و اوراق بهادار دارد. با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش اثرات کوتاه مدت و بلندمدت اثر نامتقارن قیمت بازار مسکن بر بازار بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور با جمع آوری داده های سالانه طی سال های 1367 تا 1398 و با بهره گیری از الگوی اقتصادسنجی، به تخمین مدل و تفسیر نتایج پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بلندمدت، اگر شاخص قیمت مسکن یک درصد افزایش یابد، شاخص کل بازار سهام به میزان 78/0 درصد کاهش خواهد یافت. همچنین متغیر شاخص قیمت کالاها و خدمات تاثیر مثبت بر شاخص کل بازار سهام دارد؛ به طوری که با افزایش یک درصد در شاخص قیمت کالاها و خدمات، شاخص کل بازار سهام به میزان 562/1 درصد افزایش می یابد. نرخ ارز غیررسمی و نرخ های سود (مورد انتظار) تسهیلات بانکی برای سپرده های بلندمدت تاثیر مثبت بر شاخص کل بازار سهام دارد؛ به طوری که با افزایش یک درصد در این متغیرها، شاخص کل بازار سهام 149/1 درصد افزایش و 801/0 درصد کاهش خواهد یافت. رشد اقتصادی (رشد تولید ناخالص داخلی) تاثیر مثبت و اندکی بر شاخص کل بازار سهام دارد؛ به طوری که با افزایش یک درصد در رشد اقتصادی کشور، شاخص کل بازار سهام به میزان 001/0 درصد افزایش می یابد. همچنین ضرایب به دست آمده برای تکانه های مثبت و منفی قیمت مسکن نشان می دهد که هم در بلندمدت و هم در کوتاه مدت واکنش شاخص کل بازار سهام به شوک های مثبت و منفی شاخص قیمت مسکن نامتقارن است.

    کلیدواژگان: بازار مسکن، بازار بورس و اوراق بهادار، ARDL نامتقارن، ایران
  • مهدی یزدانی، مجتبی شریفی شیفته صفحات 85-104

    مقاله حاضر به بررسی عوامل تعیین کننده جریان های بین المللی سرمایه با تاکید بر جهانی شدن مالی در کشورهای نوظهور طی سال های 1985-2013 پرداخته است. علاوه بر این، با وارد کردن متغیر تعاملی کیفیت نهادها با جهانی شدن مالی، اثر هم زمان کیفیت نهادها و جهانی شدن مالی بر جریان های بین المللی سرمایه ارزیابی شده است. برای این منظور، از برآوردگر گشتاوری تعمیم یافته دومرحله ای استفاده شده است. نتایج نشان می دهد جهانی شدن مالی در کشورهایی که از نهادهای باکیفیت و ثبات سیاسی برخوردارند، موجب افزایش جریان های سرمایه می شود؛ اما در کشورهایی که نهادهای بی کیفیت دارند و دچار بی ثباتی سیاسی اند، موجب افزایش جریان های سرمایه نمی شود و یا حتی موجب کاهش آن می شود. همچنین بر اساس نتایج، یک سطح آستانه برای کیفیت نهادها وجود دارد که تا قبل از دستیابی به آن، جهانی شدن مالی موجب کاهش جریان های سرمایه می شود و با رسیدن کیفیت نهادها به این سطح آستانه ای، جهانی شدن مالی موجب افزایش جریان های سرمایه می شود. علاوه بر این، از میان کشورهای نوظهور مورد مطالعه، تنها کشورهای مجارستان، جمهوری چک، اسلواکی، شیلی، مالزی، لهستان، بلغارستان، لیتوانی، مکزیک، عمان، استونی و لتونی توانسته اند به این سطح آستانه دست یابند. با توجه به این که کیفیت نهادها در بیشتر کشورهای نوظهور کمتر از حد آستانه است، این کشورها قبل از جهانی شدن مالی باید اقدام به بهبود کیفیت نهادها و ایجاد ثبات سیاسی در کشور خود نمایند.

    کلیدواژگان: جریان های سرمایه، جهانی شدن مالی، بازارهای نوظهور، کیفیت نهادها، ریسک سیاسی
  • حدیث سوری هاشمی، آزاد خانزادی صفحات 105-124

    صنعتی شدن به عنوان موتور رشد اقتصادی یکی از راهبردهای اساسی برای رشد و توسعه اقتصادی است. در واقع صنعتی شدن به عنوان کوتاه ترین راه برای خاتمه دادن به عقب ماندگی های فنی و اقتصادی در کمترین زمان ممکن شناخته شده که کارکردی برای بالا بردن بهره وری تولید و بازده کار دارد. در روند توسعه به تدریج از سهم بخش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی کاسته شده و بر سهم صنعت افزوده می شود. توسعه صنعت به عنوان یکی از بخش های دارای صرفه مقیاس از مهم ترین مولفه های رشد اقتصادی است؛ به همین دلیل شناخت عوامل موثر بر رشد صنعت اهمیت بالایی دارد. مطالعه ی حاضر با استفاده از شواهد آماری ایران در دوره زمانی 1357-1399 و رهیافت ARDL به بررسی اثر سیاست های مالی دولت بر رشد بخش صنعت می پردازد. نتایج برآوردها نشان می دهد که صنعتی شدن در اقتصاد ایران یک فرآیند بلندمدت است و سیاست های موقت کوتاه مدت قادر به افزایش سهم صنعت در اقتصاد نیست؛ چرا که بر اساس شواهد، در کوتاه مدت تنها نرخ ارز اثر منفی و معنی داری را بر صنعتی شدن دارد، اما در بلندمدت سیاست های مالی و حمایتی دولت و نرخ ارز اثر منفی و معنی داری بر رشد صنعت دارند. بنابراین، افزایش جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی به واسطه دیپلماسی قوی، ایجاد ثبات اقتصادی در بازارهای مالی و هدایت اعتبارات به سمت فعالیت های دارای ارزش افزوده و ارایه برنامه جامع دولتی برای بهبود زیربناها مهم ترین سیاست های پیشنهادی در مطالعه حاضر است.

    کلیدواژگان: توسعه صنعتی، سیاست های مالی، الگوی خودتوضیح با وقفه های توزیعی (ARDL)، اقتصاد ایران
|
  • Akbar Khodabakhshi, Zahra Yarmohamadi Pages 1-22

    Getting rid of volatile and unreliable revenues from the sale of crude oil and financing government expenditures through tax revenues is one of the key goals of the tax system in the Iranian economy. To achieve this goal, increasing the efficiency of the tax system and increasing tax revenues can be effective and efficient as a suitable solution to reduce the dependence of the country's economy on oil revenues. This study examines the affecting factors on tax effort in Iran during the period 1978 to 2016. To doing the research used multiple linear regression model and for this purpose, tax capacity functions were determined to determine the tax capacity and then the amounts of tax effort. The ratio of tax revenue to GDP as a dependent variable and from the ratio of value added of agricultural sector to GDP, ratio of value added of services to GDP, ratio of value added of industry to GDP, inflation rate, urban population have been used as model independent variables in GDP with Oil and non-oil separate models. The research data was extracted from the Internet system of the Central Bank, Iran Statistics Center and other sites of international organizations such as the World Bank, the International Monetary Fund and the United Nations and its related sub-organizations. The results showed that the variable of the ratio of the agricultural sector to GDP has a negative relationship with tax capacity and tax effort; the reason is the existence of extensive tax exemptions in this sector. Also, the variables of the ratio of the industry and services to GDP have a positive relationship with tax capacity and effort.

    Keywords: Multiple Linear Regression Model, Tax Capacity, Tax Effort, Value Added of Agricultural Sector
  • Ali Moftakhari, Mohammad Jafari, Esmaiel Abounoori, Younes Nademi Pages 23-38

    The issue of brain drain and migration of elites is not a new issue, but a phenomenon that has been seen in developing countries for a long time in different and significant ways. Analyzing the effects of monetary policies on brain drain can analyze this phenomenon more effectively. Because economic variables in the field of monetary policy play a significant role in this field. In order to prevent the migration of elites, attracting private funds and directing the volume of money and liquidity towards production, it requires the formulation and implementation of macro-support policies and carrying out structural reforms. Due to the gap in previous studies that have investigated the effects of multiple factors on elite migration, the purpose of this study is to investigate the nonlinear effects of monetary policies on brain drain in developing countries during 2002-2018. For this purpose, the method of generalized moments has been used. Based on the findings of the study and the results of the model estimation, each of the variables in the model has a different effect on the brain drain, some of which decrease and some of which increase the migration of elites. The growth of the money supply has had a non-linear effect on the brain drain. The growth of the amount of money at a level lower than the set threshold has left a negative impact on brain drain, but its crossing over the threshold level of 30/09 has intensified the brain drain. In fact, the first break of brain drain, the second power of money volume growth and interest rate have a positive effect, and crediting the monetary sector to the private sector and money volume growth below the desired threshold has had a negative effect on brain drain and the migration of elites in developing countries.

    Keywords: Brain Drain, Monetary Policy, Developing Countries, Panel Data Model
  • Negar Dehghan nayyeri, Mostafa Karimzadeh, Narges Salehnia Pages 39-58

    One of the attractions of the city of Mashhad is historical houses, these houses, while beautiful, need to be renovated and commercialized, and to provide solutions for how to turn historical houses into a place for tourism development and income generation, as well as cost reduction. Government services are vital. The subject of this research is the Pishevaran house located in the Arg neighborhood of Mashhad. By examining the international and domestic experiences and the position of the House of Craftsmen, it was found that the highest relative advantage is in the service and commercial sectors. Therefore, the activities of hotels, restaurants, real estates and business service rentals were investigated in relation to this type of building, and Pishevaran's house has positive effects due to its proximity to the Holy Shrine. With the investigations carried out for collections with similar use and the average price received in a medium-sized restaurant in Mashhad, the overall costs of the project, the costs of restoration and reconstruction, the costs of project equipment, personnel costs, Project current costs, maintenance costs were estimated, and project revenues were analyzed. By taking into account the assumptions, goals of the project, cost-benefit analysis technique, Kamfar software, the economic evaluation of Pishevaran house as a case study and the high economic efficiency of this building has been proved.

    Keywords: Historical Monument, Economic Evaluation, Pishevaran House
  • Sepideh Korani, Mohammad sharif Karimi, Shram Fattahi Pages 59-84

    The housing sector is one of the economic sub-sectors that has a major contribution to the gross domestic product, gross fixed capital formation and employment, and in terms of having a strong connection with other financial sectors, it plays a vital role in creating dynamics and prosperity of stock market and securities market activities. Therefore, according to the importance of the subject, in this research, the short-term and long-term effects of the asymmetric effect of the housing market price on the Tehran Stock Exchange market have been examined. For this purpose, by collecting annual data during the years 1988 to 2019 and using the econometric model, the estimation of the model and the interpretation of the results have been done. The research results show that in the long term, if the housing price index increases by one percent, the total stock market index will decrease by 0.78 percent. Also, the goods and services price index variable has a positive effect on the total stock market index, so that with a one percent increase in the goods and services price index, the total stock market index increases by 1.562 percent. The unofficial exchange rate and interest rates (expected) of bank facilities for long-term deposits have a positive effect on the overall stock market index. So that with a one percent increase in these variables, the total stock market index will increase and decrease by 1.149 and 0.801 percent. Economic growth (gross domestic product growth) has a positive and small effect on the overall stock market index. So that with a one percent increase in the country's economic growth, the total stock market index increases by 0.001 percent. Also, the obtained coefficients for positive and negative housing price shocks show that both in the long term and in the short term, the reaction of the total stock market index to positive and negative shocks of the housing price index is asymmetric.

    Keywords: Housing Market, Stock Market, Asymmetric ARDL. Iran
  • Mahdi Yazdani, Mojtaba Sharifi Shifteh Pages 85-104

    This article examines the determinants of international capital flows with an emphasis on financial globalization in emerging countries during 1985-2013. In addition, by entering the interactive variable of institutions' quality with financial globalization, the simultaneous effect of institutions' quality and financial globalization on international capital flows has been evaluated. For this purpose, two-stage generalized moment estimator has been used. The results show that financial globalization increases capital flows in countries that have high-quality institutions and political stability. But in countries with poor quality institutions and political instability, it does not increase capital flows or even decreases them. Also, based on the results, there is a threshold level for the quality of institutions, before reaching it, financial globalization causes a decrease in capital flows, and when the quality of institutions reaches this threshold level, financial globalization causes an increase in capital flows. In addition, among the selected emerging countries, only Hungary, Czech Republic, Slovakia, Chile, Malaysia, Poland, Bulgaria, Lithuania, Mexico, Oman, Estonia and Latvia have been able to reach this threshold level. Considering that the quality of institutions in most emerging countries is below the threshold, these countries should improve the quality of institutions and establish political stability in their country before financial globalization.

    Keywords: Capital Flows, Financial Globalization, Emerging Markets, Quality of Institutions, Political Risk
  • Hadis Souri hashemi, Azad Khanzadi Pages 105-124

    Industrialization as an engine of economic growth is one of the basic strategies for economic growth and development. In fact, industrialization is known as the shortest way to end technical and economic backwardness in the shortest possible time, which has a function to increase production productivity and work efficiency. In the process of development, the share of the agricultural sector in the GDP will gradually decrease and the share of the industry will increase. The development of the industry as one of the sectors with economy of scale is one of the most important components of economic growth, for this reason, knowing the factors affecting the growth of the industry is of great importance. The present study investigates the effect of the government's financial policies on the growth of the industrial sector using the statistical evidence of Iran for the period of 1978-2020 and the ARDL approach. The results of the estimates show that industrialization in Iran's economy is a long-term process and short-term temporary policies will not be able to increase the share of industry in the economy. According to the evidence, in the short term, only the exchange rate has a negative and significant effect on industrialization, but in the long term, the financial and support policies of the government and the exchange rate have a negative and significant effect on the growth of the industry, therefore increasing the attraction of foreign direct investment through diplomacy. Strong, creating economic stability in the financial markets and directing credits towards activities with added value and providing a comprehensive government program to improve the infrastructure are the most important policies proposed for this study.

    Keywords: Industrial Development, Fiscal Policies, ARDL Model, Iran’s Economy