فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوقی فضای مجازی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسام الدین رفیعی طباطبایی*، مطهره السادات رفیعی طباطبایی، فاطمه نرگسی صفحات 1-13

    امروزه همانند دیگر کشورهای اسلامی در جمهوری اسلامی ایران نیز مباحثات بسیاری در خصوص خریدوفروش ارزهای دیجیتال و رمز ارز ها (ارز رمزنگاری شده) صورت می گیرد. این پدیده نخستین بار در اواخر سال 2008 میلادی مورد معرفی و استقبال عمومی قرار گرفت. در حال حاضر اگرچه خریدوفروش چنین ارزهایی در جمهوری اسلامی ایران نیز رواج یافته، لکن همچنان از حیث شرعی پیرامون حکم معاملات واحدهای ارزی مذکور با چالش و ابهام مواجه هستیم. بدیهی است در این خصوص نیز همانند بسیاری از مسایل تازه رواج یافته در جامعه، اظهارنظر از ناحیه علماء علوم مربوطه می تواند در شکل گیری تصویر و چارچوب های آتی مرتبط با موضوع، بیشترین و موثرترین سهم را داشته باشد؛ که بی شک ازجمله مهم ترین آن ها اظهارنظر علماء اسلام و فقهای بزرگ می باشد. اغلب فقها و مراجع یا به فتوا و یا به احتیاط قایل به عدم جواز معامله ارز دیجیتال هستند؛ اما در مقابل، برخی مراجع ازجمله آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب، به صورت پیشگام آن را در صورت عدم مغایرت با قوانین جاری کشور مجاز دانسته اند. لذا در این نوشتار با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی حکم شرعی معامله ارزهای دیجیتال، با محوریت دیدگاه آیت الله خامنه ای خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: ارز دیجیتال، رمز ارزها، حکم شرعی تولید و خریدوفروش ارز دیجیتال، آیت الله خامنه ای
  • آزاده دهقان فر، امیر پاک نهاد*، امیر ایروانیان صفحات 14-27

    فضای مجازی به عنوان یک محیط، دارای ویژگی های منحصربه فردی چون ناشناس بودن و کم هزینه بودن است. این ویژگی ها در کنار نفوذ گسترده در بین جوانان سبب شده است که بررسی اثر ویژگی های محیطی بر ارتکاب جرم در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. باتوجه به موضوع، هدف از این پژوهش بررسی نقش ویژگی های محیطی در ارتکاب جرایم کاربران جوان فضای مجازی پرداخته شده است. مطالعه حاضر یک پژوهش کاربردی بوده که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش تمام کاربران فضای مجازی بین سنین 18 تا 35 (جوانان) ساکن شیراز است. نمونه مورد بررسی 300 نفر از بز اعضای جامعه بوده که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته، داده ها جمع آوری شده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-26 و روش آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون) استفاده شد. یافته ها نشان دهنده آن است که ضریب همبستگی بین عوامل تشویق کننده محیطی و ارتکاب جرایم کاربران فضای مجازی معنادار است. درنتیجه هر چقدر عوامل تشویق کننده جرم شدت بیشتری داشته باشد منجر به افزایش میزان ارتکاب جرم می شود. همچنین محاسبات نشان دهنده آن است که ضریب همبستگی بین عوامل بازدارنده و ارتکاب جرم کاربران فضای مجازی معنادار است. با افزایش شدت عوامل بازدارنده، ارتکاب جرم کاهش می یابد. با توجه به ویژگی های خاص فضای مجازی و افزایش شدت عوامل تشویق کننده جرم بایستی به ایجاد و اصلاح سکوهای نرم افزاری مناسب توجه ویژه ای داشت. همچنین افزایش تعامل والدین با جوانان و ایجاد کنترل های غیرمستقیم می تواند در کاهش ارتکاب جرم موثر باشد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، جرایم سایبری، جرم شناسی، نظریه کنش وضعیتی، جوانان
  • اکبر شجاع، علی صابرنژد علویان*، حاتم سلطانی صفحات 28-41
    فضای سایبر به عنوان محیطی جذاب، در دسترس و فراگیر، ظرفیت های زیادی جهت بسط و گسترش حقوق اساسی بشر و مطالبه گری در خصوص آن دارد؛ اما در مرحله ی عمل فضای مذکور تبدیل به ابزاری جهت تجاوز به همین حقوق گردیده و سیاستمداران دولت های «اقتدارگرا» با یاری جستن از ظرفیت های این محیط -به طور ویژه شبکه های اجتماعی- دست به نقض حقوق اساسی بشری همچون حریم خصوصی، حق بر آزادی اطلاعات و آزادی بیان زده اند. مقاله ی حاضر با یاری جستن از روش توصیفی- تحلیلی و با استقراء منطقی در عملکرد برخی کشورهای اقتدارگرا در فضای سایبر، در راستای یافتن موارد حقوق بشری نقض شده توسط «اقتدارگرایی سایبری» این دولت ها و درک مطلوب تهدیدات حقوق بشر با استفاده از فناوری های نوین و هوش مصنوعی می باشد. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که اقتدارگرایی سایبری با تجاوز به امنیت و حریم داده های شخصی، محرومیت از دسترسی آزاد به اطلاعات، انتشار اطلاعات نادرست و محدود کردن حق بر آزادی بیان به صورت بنیادینی منجر به نقض حقوق بشر گردیده است و امروزه بسیاری از دولت ها با تشکیل گروه های سایبری مخرب خاص همچون «ارتش صفحه کلید» و استفاده از «ترول»ها در مسیر مهندسی افکار عمومی، پنهان کاری اطلاعات و دادن اطلاعات نادرست؛ سعی در بسترسازی سایبری برای تداوم عملکرد اقتدارگراینه خود دارند.
    کلیدواژگان: فضای سایبر، اقتدارگرایی، حقوق بشر، ارتش ترول، هوش مصنوعی، شبکه های اجتماعی
  • لیلا عالیخانی، سعید حبیبا*، حسن عالی پور، محمدرضا الهی منش صفحات 42-61
    اصل فوریت در اعمال ضمانت اجراها، مفهومی متعارض و نسبی است. متعارض چون از یک سو در پی اعمال ضمانت اجراهای تعیینی قانون در کمترین زمان است تا حتی الامکان نقض مقرره تداوم نیابد و بزه دیده و جامعه آسیب بیشتری نبینند. از سوی دیگر، برای اعمال ضمانت اجراهای تعیینی قاضی (و نه قانون) وقت مقتضی برای ارزیابی و دقت قضایی لازم است که می تواند تحت تاثیر اصل فوریت قرار بگیرد. نسبی چون اصل فوریت نسبت به همه ضمانت اجراها یا در همه مراحل، توصیه نمی شود. ضمانت اجراهای تامینی (اجتماعی) و شغلی (اداری) باید در سریع ترین زمان اعمال شوند ولی ضمانت اجراهای کیفری و مدنی نیاز به دقت و ارزیابی دارند. گزینش تعادل میان انواع ضمانت اجراها، به ویژه برای حفظ حقوق پدیدآورندگان طرح های مد ضروری است. نقض حق طرح های مد همانند برخی جلوه های مالکیت فکری، موجب ازدست رفتن حقوق و عایدی های آفرینندگان آن می شود. ازاین رو، انتظار برای تفهیم اتهام، محاکمه و اعمال ضمانت اجراهای کیفری نه با اهداف عدالت بزه دیده محور منطبق است و نه حتی مرتکب محور. در برابر فوریت در اعمال برخی ضمانت اجراها برای کنترل اولیه یا جلوگیری از تداوم نقض حقوق پدید آورنده می تواند بسیار موثرتر از اتکا به ضمانت اجراهای کیفری باشد. نوشتار حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش توصیف و تحلیل، به ارزیابی کارآمدی اصل فوریت اعمال ضمانت اجراهای کیفری در حمایت از حقوق پدید آورنده مد پرداخته و به این نتیجه رسیده است که اعمال ترکیبی ضمانت اجراها از آغاز ارتکاب جرم تا صدور رای دادگاه، برحسب مورد و ماهیت، می تواند موثر باشد به گونه ای که تا پیش از محاکمه، اصل فوریت حاکم است و در حین محاکمه تا صدور رای، اصل دقت.
    کلیدواژگان: اصل فوریت، اصل دقت، ضمانت اجرای تامینی، ضمانت اجرای کیفری، ضمانت اجرای مدنی
  • ایوب یوسف پور نظامی* صفحات 62-77
    این کنکاش تفهمی جامعه/جرم شناختی، باهدف نشان دادن ضرورت و نحوه پژوهش در حوزه یادشده، صورتی از «برنامه های پژوهشی» (به مفهوم لاکاتوشی) دارد. پژوهشگر با فهمی از سیاق زیست در دو بعد پیشاسایبری و سایبری، در پس زمینه تطبیقی ابعاد بیولوژیکی جرم در جرم شناسی های پیشاسایبری (سنتی، مدرن) و سایبری (پست مدرن و...)، با اتخاذ روش دیکانسترکشنی (شالوده افکنی) و با فن مثلث بندی، به فهمی ترکیبی (سوسیوسایکوبیولوژیکال) از جرم (به ویژه سایبری) کوشیده است. با اتکا بر مواردی از داده های عصب/مغزشناسی و نسبت شناسی هر فعل (مجرمانه/غیرمجرمانه) انسان معاصر، با کاربست های نوین (ضروری سیاق زیست دیجیتال/آنلاین) «دست چشم مغز»، سعی شده است صورت بندی ترکیبی و معاصری از سازمان و مکانیسم پدیداری جرم در سامان نوین (سایبری) ارایه شود. این مطالعه به عنوان مدخلی تبیینی بر شناخت بنیاد ترکیبی (فرهنگی زیستی) جرم سایبری، باهدفی پیشگیرانه و در بستری از حقوق ترمیمی، به تاملاتی نیز در بایسته های تربیتی/آموزشی سیاق زیست سایبری کودکان و نوجوانان کوشیده است.
    کلیدواژگان: برنامه پژوهشی، جامعه، جرم شناسی سایبری، حقوق ترمیمی، دیکانسترکشن، سیاق زیست آنلاین (سایبری)، مثلث-بندی، نسبت سوسیوسایکوبیولوژیکال جرم
  • محمدرضا رضوان طلب، داود دره شیری* صفحات 78-90
    سیاست تقنینی صحیح در برخورد با جرایم ارتکابی در فضای مجازی باید نمایانگر اقدامات قاطع و سریع قانون گذار باشد با توجه به عدم امکان جبران کامل خسارت های منبعث از فضای مجازی و تنوع اقدامات مجرمانه، سیاست تقنینی نیز باید منطبق با این عوامل شکل گیرد. ازجمله مسایل مستحدث، ایجاد مزاحمت برای بانوان در فضای مجازی می باشد. قانون گذار مقرره مجزایی در این خصوص ندارد. هدف نوشتار نیز از دو جنبه قابل احصاء می باشد نخست اینکه ارتکاب این قبیل جرایم در زمان حاضر مستوجب عقوبت مناسبی برای مرتکب این قبیل جرایم گردد و همچنین با توجه به اینکه لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت در مجلس مراحل تصویب خود را سپری می نماید پیشنهادی به منظور اصلاح مواد قانونی مرتبط با بحث ارایه گردد. در این پژوهش به روش کتابخانه ای توصیفی سعی در جمع آوری مطالب و پاسخ به این سوال شده است که با توجه به مقررات قانونی موجود آیا امکان به کارگیری قوانین فعلی در برخورد با مرتکبین این قبیل موارد وجود دارد یا خیر؟ فرضیه ای که در این پژوهش در پی اثبات آن هستیم امکان تمسک به ماده 619 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 در مقام رسیدگی به این قبیل جرایم می باشد.
    کلیدواژگان: بانوان، سیاست تقنینی، فضای مجازی، مزاحمت
|
  • Seyyed Hesamoddin Rafiee Tabatabaei *, Motahhare Sadat Rafiee Tabatabaei, Fateme Nargesi Pages 1-13

    Nowadays in the Islamic Republic of Iran, like other Islamic countries, there is a lot of discussion about sales and purchase of digital currencies and cryptocurrencies (cryptocurrencies). This phenomenon was first introduced to the public in late 2008. At present, although the sales and purchase of such currencies is also common in the Islamic Republic of Iran, we still face challenges and ambiguities regarding the legal status of transactions of these currencies. Obviously, in this regard, as well as many new issues in society, commentary by scholars of relevant sciences can have the greatest and most effective contribution in shaping the image and future frameworks related to the subject. Undoubtedly, one of the most important of such contributions is the comments of Islamic scholars and jurists. Most Islamic jurists and authorities either based on fatwas or caution favor prohibition of trade of digital currency. On the other hand, some authorities, including Ayatollah Khamenei, the Supreme Leader of the Islamic Revolution of Iran, have allowed it as a pioneer if it does not contradict the current laws of the country. Therefore, in this article, employing a descriptive method, we will examine the Shari'a ruling on the transaction of digital currencies and some related variables, focusing on Ayatollah Khamenei's point of view.

    Keywords: Digital currency, Cryptocurrencies, Sharia Law of Transaction, Ayatollah Khamenei
  • Azadeh Dehghanfar, Amir Paknahad *, Amir Irvanian Pages 14-27

    The anonymity and low cost of cyberspace make it a unique environment. Due to this characteristic and the widespread influence of cyberspace among young people, it is particularly pertinent to examine the impact of environmental characteristics on crime. Following the topic, the research aims to investigate how environmental factors and features may influence young cyberspace users' criminal behavior. In order to conduct the present applied research, the researchers utilized the survey method. This study investigated cyberspace users aged 18 to 35 living in Shiraz. The researchers selected 300 people on random sampling basis and developed a questionnaire to conduct the study. SPSS-26 software and descriptive and inferential statistics (Pearson Correlation Coefficient) were used to analyze the data. The findings showed that the correlation between encouraging environmental factors and rate of crimes committed by the mentioned group of cyberspace users is meaningful. Therefore, the more intensive the environmental factors that encourage crime, the higher the crime rate are observed. Furthermore, the calculations indicate that deterrent factors are significantly correlated with crime. An increase in deterrent factors can contribute to the reduction of crime. Taking into account the characteristics of cyberspace and the intensification of factors that encourage crime, special attention should be paid to developing and modifying appropriate software platforms. Furthermore, increased parental interaction with their children and establishing indirect controls can also reduce the rate of crime among the mentioned group.

    Keywords: Cyberspace, Cybercrimes, criminology, Situational Action Theory, Youth
  • Akbar Shoja, Ali Sabernejadalavian *, Hatam Soltani Pages 28-41
    As an attractive, accessible and inclusive environment, the cyberspace has many capacities for the development and expansion of basic human rights and demands regarding them. But in reality and action, the mentioned space has become a tool to violate these rights, and the politicians of "authoritarian" States, with the help of the capacities of this space - especially social networks -, have violated the basic human rights including privacy, right to freedom of information and freedom of expression. The present article, employing the descriptive-analytical methods and with rational induction in the performance of some authoritarian States in the cyberspace, constitutes an attempt in finding cases of human rights violated by the "cyber authoritarianism" of the mentioned governments and the optimal understanding of the threats to the human rights using new technologies and artificial intelligence. The findings of the research indicate that cyber authoritarianism has fundamentally violated human rights by violating data privacy and security, denying free access to information, spreading false information and limiting the right to freedom of expression and that nowadays many states have been busy with establishing grounds in cyberspace for continuation of their authoritarianism by forming special malicious cyber groups such as "Keyboard Army" and using "Trolls" in the way of engineering public opinion and thought, hiding information and giving false information.
    Keywords: cyber space, Authoritarianism, Human Rights, Troll Army, Artificial Intelligence, Social networks
  • Leila Aalikhani, Saeid Habiba *, Hasan Alipuor, Mohammadreza Elahimanesh Pages 42-61
    The principle of immediacy in legal sanctions is conflicting and relative concept. Conflicting, because it seeks to legal sanction performance in short time to prevent crime from continuity and keep victim and community from hurt. On the other hand, for imposition of legal sanctions determined by judge and not the law due time for the purpose of judicial accuracy and assessment is needed; and issue that may be impacted by the principle of immediacy. Relative, because the principle is not recommended in all of legal sanctions or stages. Although collateral sanctions (social) and professional (administrative) need to be performed immediately, but criminal and civil sanctions need accuracy and evaluate. Balance between different sanctions particularly for protecting fashion designer sights is necessary. Like some of intellectual property subjects, violation of the rights of fashion designers result in losing of the designer’s moral and material rights. Therefore, waiting for explanation of charge, trial and legal sanctions performance of the accused is not compatible with the victim and criminal-based justice goals. In turn, immediacy in legal sanctions performance with the purpose of the prevention of violation of the creators’ rights may be more efficient than resorting to criminal sanctions. The present research employs descriptive and library methods assessing the efficiency of the principle of immediacy in protecting the designers’ IP rights whereby it concludes that compound performance of legal sanctions from the beginning to end, based on subject and nature, can be effective so that before trial, the principle of immediacy governs and, is dominate and during the trial, the principle of accuracy.
    Keywords: Principle of Immediacy, Principle of Accuracy, Collateral Sanctions, Criminal Sanctions, Civil Sanction
  • Ayyub Yussefpour Nezami * Pages 62-77
    The present sociological/criminological interpretive exploration has been done with the aim of showing the necessity and method of research in the mentioned field and has the form of "research programs" (in the sense of Lakatoshi). The researcher, with an understanding of the lifestyle in two dimensions pre-cyber and cyber, in the comparative background of the biological dimensions of crime in pre-cyber (traditional, modern) and cyber (post-modern, etc.) criminology, by adopting the deconstruction method and triangulation technique, has tried to provide an understanding of a combinatory (socio-psychobiological) concept of crime (especially cyber). By relying on the data of neurology/neurology and communication of every contemporary human act (criminal/non-criminal) with modern applications (necessary in the digital/online life context) "hand-eye-brain", attempts have been made in formulating  a contemporary and combinatory view of the organization and phenomenon mechanism of crime in the modern (cyber) system. This study, as an explanatory entry on the recognition of the hybrid (cultural-biological) foundation of cybercrime, with a preventive purpose and in the context of restorative justice, has also tried to reflect on the educational/educational needs of children and teenagers in the context of Cyber lifestyle.
    Keywords: Cyber lifestyle, Deconstruction, Research Program, Restorative Law, Society, Cyber Criminology, Sociopsychological Ratio of Crime, triangulation
  • Mohammadreza Rezvantalab, Davood Darrehshiri * Pages 78-90
    A correct legislative policy in dealing with crimes committed in cyberspace must represent the decisive and quick actions of the legislator. Considering the impossibility of full compensation of the damages caused by cyberspace and the variety of criminal actions, the legislative policy must be formulated accordingly. As a case of such emerging issues mentioned could be made of harassment of women in cyberspace. The legislators do not have a separate regulation with regard to this. The purpose of the present article is twofold. Firstly, the commission of such crimes at the present time must face an appropriate punishment for the perpetrators of such crimes. Secondly, considering that the bill for preserving the dignity and protection of women against violence is in the process of approval in the parliament, a recommendation must be stated with the purpose of amending the legal Articles in law related to the discussion of this article. In this research, using a descriptive library method, an attempt has been made to collect materials and answer this question: is it possible, according to the existing legal provisions, to apply the current laws in dealing with the perpetrators of such cases or not? The hypothesis that we are trying to confirm in this research is the possibility of adherence to the Article 619 of the Islamic Penal Code approved in 1375 in dealing with such crimes.
    Keywords: Women, legislative policy, Virtual space, Harassment