فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال یازدهم شماره 1 (بهار 1402)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کوثر فیروزپور* صفحات 1-27
    مهاجرت بین المللی پدیده ای در حال رشد است که اکثر کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. از آن جا که مهاجران تبعه کشور پذیرنده نیستند، در برابر نقض حقوق بشر آسیب پذیرند و هنگامی که وارد کشوری می شوند، اعم از آن که ورود آن ها قانونی یا غیرقانونی باشد، شاهد نادیده گرفتن حقوق خود در مقایسه با اتباع آن کشور هستند. این در حالی است که حقوق بشر باید برای همه افراد بشر، صرف نظر از موقعیت مهاجرتی آنان رعایت شود. در این میان، کارگران زن مهاجر موقعیت حساس تری دارند. زنان کارگر مهاجر به دلیل داشتن ویژگی های جنسیتی و مهاجرتی که عمدتا شغل های کم درآمدی دارند و در مشاغل خانگی مشغول می شوند ، از حمایت های ناچیزی برخوردارند. مضاف بر آن که استثمار و شرایط کاری نامساعدی را تجربه می کنند. بنابراین جلوگیری از سو استفاده ،تبعیض و حمایت از گروه های آسیب پذیر ضروری است. از این رو سازمان بین المللی کار در ادامه سایر معاهدات بین المللی موجود، با وضع کنوانسیون کار شایسته برای کارگران خانگی و ایجاد تضمینات رویه ای و نظارتی در جهت احترام، حمایت و ایفای حقوق بشر کارگران زن مهاجر تلاش می کند. هدف از این مقاله، بررسی آسیب پذیری کارگران زن مهاجر و تحلیل ابعاد حقوقی حمایت های کنوانسیون کار شایسته برای کارگران خانگی است.
    کلیدواژگان: کارگران زن مهاجر، آسیب پذیری، حقوق بشر، کنوانسیون کار شایسته برای کارگران خانگی
  • سید مجتبی عقیلی*، مریم نودهی صفحات 28-49
    خانواده کوچکترین واحد اجتماعی است ثبات یا ناپایداریش بر اعضای خانواده و جامعه اثر می گذارد و فروپاشی این واحد کوچک تاثیر عمیقی بر فرزندان دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه انواع کمال گرایی با ویژگی های شخصیتی در دانش آموزان خانواده های طلاق و سایر دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیلی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش دو گروه از فرزندان طلاق و سایر فرزندان ساکن شهر گرگان در سال 1400-1399 بودند که 200 دانش آموز (100 فرزند طلاق و 100 فرزند دیگر) به روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه برای شرکت در پژوهش به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار سنجش شامل پرسشنامه کمالگرایی (فراست) و پرسشنامه ویژگی های شخصیتی (نیو) بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل روش های توصیفی و روش همبستگی پیرسون بود. نتایج پژوهش نشان داد بین دو گروه از فرزندان طلاق و سایر فرزندان در خرده مقیاس های نگرانی از اشتباهات، انتظارات والدین، انتقادگری والدین، روان رنجور خویی تفاوت معناداری وجود داشت. اما در باوجدان بودن، دلپذیر بودن و برونگرایی بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتایج حاکی از بالا بودن نمرات روان رنجورخویی و کمال گرایی در فرزندان طلاق در مقایسه با سایر فرزندان بود. استلزامات نتیجه به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، ویژگی های شخصیتی، فرزندان طلاق
  • محبوبه مینا*، احسان فرهادی صفحات 50-72
    در این مقاله، «تاثیر روش های جدید درمان ناباروری بر طلاق» با هدف رفع ابهام از بند «ده» از شروط ضمن عقد سند رسمی ازدواج، بر پایه فقه اسلامی و حقوق ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. پرسش اصلی و بنیادین این است که اگر در ضمن عقد نکاح، شرط فرزند دار شدن درج شود و ضمانت اجرای آن برای زوجه، وکالت در طلاق قرار داده شود و پس از عقد، زوج توانایی بارداری زوجه به صورت طبیعی را نداشته باشد؛ اما این امکان به کمک شیوه های نوین پزشکی وجود داشته باشد، زوجه اختیار استفاده از حق طلاق را خواهد داشت؟ به گفته دیگر شرط باروری منحصر و محدود به روش-های طبیعی است یا باروری به کمک شیوه های نوین پزشکی نیز کافی می‎باشد؟ به نظر می‎رسد با توجه به متون فقهی و حقوق ایران، سنجه ی بنیادین در شرط فرزندآوری، «امکان» و «قابلیت» فرزند آوری است؛ نه این که فرزندآوری به ناگزیر باید به صورت طبیعی باشد. بدین ترتیب، آن دسته از آراء دادگاه ها که بیان داشته اند فرزندآوری باید به صورت طبیعی باشد، با مبانی فقهی و حقوقی ناسازگاری دارند. خلاصه کلام این که در جهت کاهش چالش طلاق، باید گام های محکم‎تری برداشته شود؛ نه این که قانون‎گذار و رویه‎ی قضایی، خود زمینه ساز انحلال نکاح باشند. نتیجه‎ی این تحقیق در صورت تبدیل شدن به رویه قضایی، موجب «تحکیم نهاد خانواده» خواهد شد.
    کلیدواژگان: ناباروری، طلاق، شرط ضمن عقد نکاح، شرط فرزندآوری، وکالت در طلاق
  • طاها عشایری، علی قنبری برزیان، داود زهرانی* صفحات 73-107
    زمینه و هدف

    امینت رکن اساسی توسعه و پایداری نظم اجتماعی است. نظم اجتماعی، آرامش، زیست جمعی، شکل گیری سرمایه اجتماعی و وجود اعتماد منوط به امنیت اجتماعی است. امنیت برحسب جنسیت تفاوت می پذیرد و منابع متفاوتی در احساس امنیت زنان اثرگذار است. بر این اساس، پژوهش فعلی، قصد دارد به این پرسش پاسخ دهد که چه عوامل جامعه شناختی بر امنیت اجتماعی زنان اثرگذار بوده و به چه میزان آن را تبیین کرده اند.

    روش

    روش اجرای پژوهش فراتحلیل-کمی است. هدف این روش، انسجام بخشی، مرور نظام مند و یکدست سازی مطالعات صورت گرفته در یک حوزه معین پژوهشی است. جامعه آماری آن طی سال 1385 الی 1400 برابر با 70 پژوهش که 40 نمونه سند پژوهشی باهدف ترکیب و شناسایی میزان تاثیر آن انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته های تحلیلی پژوهش حاکی از این است که منابع رسانه ای (0.308)، منابع کنترلی (0.387)، سرمایه اجتماعی (0.249)، عوامل محیطی (0.217)، عوامل روانی (0.232)، عوامل هویتی (0.112)، سبک زندگی انتخابی (0.169) و عوامل طبقه ای (0.184)، عوامل جرم (0.141)، بر احساس امنیت زنان تاثیر معنی داری داشته و درمجموع 28 درصد از تغییرات آن را تبیین کرده اند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، منابع کنترل، بی نظمی اجتماعی، طبقه اجتماعی، زنان
  • محمدجعفر صادق پور* صفحات 108-127
    ماده (56) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب (1400)، به مساله مهم سقط جنین اختصاص یافته است. در این مقرره تلاش شده تا کاستی ها و نیز اشکالات بنایی و مبنایی که در ماده واحده سقط درمانی مصوب (1384) و تبصره واحده ماده (718) قانون مجازات اسلامی مصوب (1392) وجود داشته است، برطرف شود. این تلاش ستودنی اما با برخی کم توجهی‎ها همراه شده که مجموعا منتهی به بروز ابهامات و اشکالاتی در ماده مذکور شده است. ابهام در مرجع صدور مجوز سقط، ترکیب توجیه ناپذیر اعضای کمیسیون سقط قانونی و شرایط ابهام آلود اعضای آن، ابهام در مفهوم جدی بودن تهدید، پافشاری بر فعلی بودن و غیرقابل تحمل بودن حرج، ابهام در کیستی ولی و بالاخره ابهام در نشانه های ولوج روح از مهمترین چالش ها و ابهاماتی است که در ماده (56) قانون حمایت از خانواده وجود دارد. نویسنده در این نوشتار، ضمن مراجعه به منابع کتابخانه ای، با اتخاذ رویکردی توصیفی و تحلیلی کوشیده است مفاد ماده فوق الذکر را واکاوی نماید و مهمترین اشکالات موجود در این مقرره را بررسی نماید و بدین ترتیب راه را برای اصلاح و تقویت این مقرره هموار سازد.
    کلیدواژگان: سقط جنین، حرج، تهدید جانی، کمیسیون سقط، قانون حمایت از خانواده
  • سید رضا پورسید* صفحات 128-155
    هدف این پژوهش تعیین نقش میانجی امید به زندگی و تاب آوری بین ترس از کرونا و صمیمیت عاطفی در زنان متاهل بود. پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه زنان متاهل شهر شیراز در سال 1400 بودند. که از بین آن ها 300 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش، شامل مقیاس ترس از کرونا آهورسو و همکاران (2020)، پرسش نامه صمیمیت زوجین اولیاء (1385)، مقیاس امید به زندگی اسنایدر و همکاران (1991) و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد امید به زندگی نقش میانجی معناداری در ارتباط بین ترس از کرونا و تاب آوری دارد. با این حال، امید به زندگی نقش میانجی معناداری در ارتباط بین ترس از کرونا و صمیمت عاطفی ندارد. همچنین تاب آوری نقش میانجی معناداری در ارتباط بین امید به زندگی و صمیمیت عاطفی، امید به زندگی و صمیمت عاطفی و ترس از کرونا و صمیمیت عاطفی دارد (052/0- = β، 012/0>P)براساس یافته های پژوهش لازم است که در رابطه با عوامل زیربنایی مانند امید به زندگی و تاب آوری که موجب اثرگذاری بر رابطه صمیمانه بین زوجین می شود مداخله صورت گیرد تا نسبت به ارتقاء هماهنگی خانوادگی و اجتماعی اقدام شود.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، تاب آوری، زنان، صمیمیت عاطفی، ترس از کرونا
|
  • Kosar Firouzpour * Pages 1-27
    International migration is a growing phenomenon that affects most countries in the world. Because immigrants are not nationals of the host country, they are vulnerable to human rights abuses and when they enter a country, whether their entry is legal or illegal, they see their rights being disregarded compared to citizens. At the same time, human rights must be respected for all human beings, regardless of their immigration status. Meanwhile, migrant female workers are in a more sensitive position. Immigrant working women have little support due to their gender and immigration characteristics, are suffering from mainly low-paying jobs and domestic work. In addition, they experience exploitation and unfavorable working conditions. Therefore, prevention of abuse, discrimination and protection of vulnerable groups is essential. The International Labor Organization, in continuation of other existing international treaties, strives to establish a convention on decent work for domestic workers and to establish procedural and supervisory guarantees in order to respect, protect and fulfill the human rights of migrant women workers. The purpose of this article is to examine the vulnerability of migrant women workers and to analyze the legal aspects of Convention on Decent Work for domestic workers.
    Keywords: women workers migration, Vulnerability, human rights, convention on decent work for domestic workers
  • Seyed Mojtaba Aghili *, Maryam Nodehi Pages 28-49
    The family is the smallest social unit. Its stability or instability affects family members and society, and the collapse of this small unit has a profound effect on children. The aim of this study was to compare the types of perfectionism with personality traits in students of divorced families and other students. The research method was descriptive and comparative analytical. The statistical population of the study was two groups of children of divorce and other children living in Gorgan in 2020-2021 that 200 students (100 children of divorce and 100 other children) were selected by available sampling method and voluntarily to participate in the study as a sample. Measurement tools included Perfectionism Questionnaire (Frost) and Personality Traits Questionnaire (Neo). Data analysis methods included descriptive methods and Pearson correlation method. The results showed that there was a significant difference between the two groups of children of divorce and other children in the subscales of worry about mistakes, parental expectations, parental criticism, and neuroticism. But there was no significant difference between conscientiousness, pleasantness and extraversion between the two groups. The results showed high scores of neuroticism and perfectionism in children of divorce compared to other children. The implications of the result are discussed in the article.
    Keywords: perfectionism, Personality Traits, children of divorce
  • Mahbobe Mina *, Ehsan Farhadi Pages 50-72
    In this article, "The effect of new methods of infertility treatment on divorce" has been analyzed with the aim of removing ambiguity from paragraph ten of the conditions while concluding an official marriage document with a link to Islamic jurisprudence and Iranian law. The main question is that if during the marriage, the condition of havingchildren is included and the guarantee of its fulfillment is included in the divorce, and after the marriage, the husband does not have a natural marriage, but this is possible.With the help of new medical methods, will the wife have the right to use the right to divorce or not? In other words, is the condition of fertility by natural methods or is fertility with the help of medical methods sufficient? By descriptive-analytical method and by studying the jurisprudential texts and Iranian law and jurisprudence, it was concluded that the main criterion in the condition of childbearing is "possibility" and "ability" to have children, not that childbearing must be natural. As a result, those court rulings that have stated that childbearing must be natural are contrary to jurisprudential and legal principles.
    Keywords: Infertility, divorce, condition during marriage, childbearing condition, power of attorney in divorce
  • Taha Ashayeri, Ali Ghanbari, Davoud Zahrani * Pages 73-107
    Context a purpose

    Social order is a basis for development and keeping the social order. It relaxing, social life, making social capital, and the existence of confidence is related to social security. Security is different according to the gender and there are various sources that affect the security feeling of women. So, this study aims to answer the question that which factors affect women's security and how much explained it.

    Method

    the method is a quantitative meta-analysis. The aim of this paper is to integrate, standardize and review systemically conducted studies in a specific field of research. The study population is during 2006 to 2021 is 70 studies in which 40 samples of research documents were selected in order to combine and identify their impact.

    Findings

    Analytical findings of the study indicate that media resources (0.308), control resources (0.387), social capital (0.249), environmental factors (0.217), psychological factors (0.232), identity factors (0.112), selective lifestyle (0.169) and class factors (0.184), crime factors (0.141), had a significant effect on women's feeling of security and totally explained 28% of the changes.

    Keywords: Social Security, control sources, Social disorder, Social class, Women
  • Mohammadjafar Sadeghpour * Pages 108-127
    ( 56 ) The rule of protecting the family and youth of the adopted population (2021) is devoted. It has been tried , in this provision , to the shortcomings , as well as the apparent defects and the basis in theabortion (2005) and article ( 718 ) of the islamic punishment law approved (2013) , it must be resolved . This is an admirable effort , but with some innovations that have resulted in some confusion and errors in the matter mentioned above . Uncertainty in an abortion authority , an unjustified compound of members of the abortion commission and the ambiguous condition of its members , ambiguity in the sense of the seriousness of the threat , the insistence on being present and intolerable , ambiguity in art , and finally ambiguity in the signs of the psyche is one of the most important challenges and ambiguity that exists in article ( 56 ) of the family protection law . by referring to library sources , the author has tried to analyse the provisions of the mentioned article and examine the most important drawbacks in this provision and thus pave the way for the improvement of this provision.
    Keywords: abortion, Death threat, abortion commission, Family protection law
  • Seyedreza Poorseyed * Pages 128-155
    The aim of this study was to determine the mediating role of hope and resilience in the relationship between corona phobia and emotional intimacy in married women. This descriptive study was of correlational. Population of the study included all married women in Shiraz in 1400. Of them, 300 people were selected using convenience sampling method and responded to the research tools, including Ahorso et al. (2020) Fear of Corona scale, Parental- Couple Intimacy Questionnaire (2006), Snyder et al. Adult Hope Scale (1991), and Conner and Davidson (2003) Resilience Scale. Data were analyzed using Path analysis method. The results showed the life hope has a significant mediating role in the relationship between fear of corona and resilience. However, the life hope variable does not have a significant mediating role in the relationship between fear of corona and emotional intimacy. Also, resilience plays a significant mediating role in the relationship between fear of corona and emotional intimacy, life hope and emotional intimacy intimacy (β = 0.052, P = 0.012).. Based on the findings, it is necessary to intervene in regard to underlying factors such as hope and resilience that affect the intimate relationship between couples, to promote family and social harmony
    Keywords: corona phobia, emotional intimacy, life hope, resilience, Women