فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 27 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد ستایش پور، رضوانه السادات هاشمی* صفحات 7-23

    هدف گذاری و مبادرت به ترور افراد از جمله اقداماتی است که حق حیات را از اشخاص سلب می کند ودرسالهای اخیرموجب انتقادات زیادی درجامعه بین المللی شده است،این اقدام مغایرباتعهداحترام وتضمین حقوق بنیادین بشرازجمله حق حیات انسانها دانسته شده است.حق حیات و ممنوع بودن سلب آن در اسلام و اسناد بین المللی حقوق بشر پذیرفته شده است.گرچه به دلیل وجودمبانی نظری متفاوت، تفاسیر مختلفی در این باره دیده می شود.بی تردید اینگونه اقدامات جنایتکارانه درترور یک مقام رسمی و دولتی جمهوری اسلامی ایران،مصداق کامل وبارز تروریسم دولتی، تروریسم سازمان یافته ونقض آشکارحقوق بشر وحقوق بین الملل،مخالف منشور ملل متحدودیگراسناداصول وقواعدپذیرفته شده بین المللی است.بهانه ترورشهید فخری زاده قتل هدفمند می باشد که نظریه قتل هدفمند، با مبانی حقوق بشر و بشردوستانه، مطابقت چندانی ندارد، زیرا احترام و تضمین حق حیات که در ماده 3 اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده 6 میثاق حقوق مدنی و سیاسی مطرح گشته، یک قاعده آمره بین المللی بوده که نه تنها دولت های سرزمینی، بلکه کلیه دولت ها ملزم به متابعت از آن هستندکه در ترور دکتر فخری زاده این قوانین بین المللی نقض گردیده است. ازآنجاکه اصل ترور شهید محسن فخری زاده، به عنوان یک چهره نظامی و هسته ای به یکی از مباحث مهم حقوقی، بین المللی قابل توجه در جهان و منطقه تبدیل شده است. براین اساس مقاله پیش رو به دنبال بررسی این موضوع است که ترور هدفمند از منظر حقوق بشر بین الملل به ویژه قاعده حق حیات و امنیت فردی چگونه است؟ مقاله پیش رو، به این موضوع پرداخته است.

    کلیدواژگان: حق حیات، حقوق بین الملل بشر، محسن فخری زاده، حقوق بین الملل
  • علی دارابی* صفحات 25-49
    حقوق بشر یا حقوق بنیادین انسان ها از جمله مقوله هایی جدیدی است، که با تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر مورد توجه و استقبال ملت ها، فرهنگ ها و مذهب های گوناگون قرار گرفته است. در ایران نیز با نگاه اسلام شیعی، دیدگاه های گوناگونی نسبت به آن شکل گرفته که در این میان، دیدگاه دین اندیشان متجدد یا تجددگرا همچون مهدی بازرگان، عبدالکریم سروش و مجتهد شبستری به علت خاص بودن، قابلیت نقد و بررسی دارد. در این راستا نوشتار حاضر با بهره گیری از رویکرد تحلیل انتقادی در صدد پاسخگویی به دو سوال ذیل است: اول آنکه چه ارتباطی میان روشنفکران حوزه جریان دین اندیشی متجدد و ایده حقوق بشر وجود دارد؟ به عبارتی حقوق بشر چه اهمیت و جایگاهی برای این دسته از روشنفکران دینی دارد؟ و دیگر اینکه روشنفکران حوزه جریان دین اندیشی متجدد دینی، چه تعبیری از مفاهیم حقوق بشری دارند و چطور از آن ها در جمهوری اسلامی ایران استفاده می کنند؟ نتایج و یافته بیانگر آنست که روشنفکران دین اندیش متجدد بواسطه نگاه تجددگرایانه ای که به حقوق بشر دارند، بدون پرداختن به تمام زوایای «نسبت اسلام و حقوق بشر» یا «تعیین تکلیف حقوق بشر از دیدگاه اسلام»، با نقد حقوق بشر اسلامی و تفاسیری انحراف آمیز از آن بر این عقیده اند که مسلمانان باید حقوق بشر نوع غربی را بپذیرند؛ چراکه از نظر آن ها واقعی تر، کاربردی تر بوده و برخوردار از گستره جهانی است. آنان هم صدا با حامیان حقوق بشر غربی مدعی فرادینی بودن حقوق بشرند و مبنای حقوق بشررا انسان و باورهای انسان محورانه می دانند نه دین.
    کلیدواژگان: روشنفکران، حقوق بشر، دین اندیشان متجدد، تحلیل انتقادی
  • نجات امیری، پیمان نمامیان* صفحات 51-73
    جاسوسی سایبری یکی از جرایمی است که از طریق فناوری های اطلاعاتی و با دستکاری و بهره برداری غیرقانونی و هدفمند اطلاعات به ویژه سرقت و دسترسی غیرمجاز به اطلاعات حیاتی صورت می گیرد که عمدتا برای انجام جرایم تروریستی در آینده جمع آوری می گردد، دسترسی غیر مجاز و غیر قانونی به داده ها که با هدف جاسوسی سایبری و در آینده به دلیل تحولات پرشتاب محیطی و فناورانه برای وقوع جرایم تروریستی صورت می گیرد، مورد توجه دستگاه های عدالت کیفری و اسناد حقوق بشری قرار گرفته است، از آنجاییکه تحولات فناورانه به ویژه در حوزه های امنیتی - انتظامی و جرم شناختی پرداختن به آینده را اجتناب ناپذیر می سازد و تحولات فزآینده عصر حاضر، ناشی از دگرگونی های شگفت در حوزه فناوری و روند پر شتاب جهانی شدن ضرورت توجه به آینده و مدیریت تحولات فناورانه در حوزه های مطروحه را با کاربست مفاهیم آینده پژوهی امکان پذیر می سازد. نتایج پژوهش نشان می دهد که دسترسی غیر مجاز به اطلاعات در فضای سایبری که زمینه ساز وقوع جرایم تروریستی که به دلایل بشردوستانه و حقوق بشری، مورد واکنش دستگاه عدالت کیفری و سازمان های بین المللی قرارگرفته و ضرورت دارد مراجع قضایی، انتظامی و سازمان های بین المللی برای مقابله با جاسوسی سایبری برای پیشگیری از جرایم تروریستی علاوه بر اقدامات فنی - حقوقی با به کارگیری و کاربست مفاهیم آینده پژوهانه نسبت به رصد و شناسایی عناصر اصلی نفوذ و جابه جایی غیرقانونی اطلاعات از طریق فناوری های اطلاعاتی اقدام نموده و در پیشگیری از وقوع جرایم تروریستی ناشی از جرایم سایبری نقش آفرینی نمایند.
    کلیدواژگان: جاسوسی سایبری، جرایم تروریستی، سرقت اطلاعات، اسناد حقوق بشری، آینده پژوهی
  • محمدحسین جلالی راد، سهراب صلاحی*، مریم مرادی صفحات 75-99

    حقوق بشر، الزاماتی را فراروی دولت های عضو جامعه بین المللی قرار می دهد. نقض این الزامات، به تحقق مسیولیت بین المللی دولت و تحمیل ضمانت اجراهای مقرر می انجامد. رویه دولت های قدرتمند بعضا در این راستا بوده است که تغییر نظام سیاسی می تواند یکی از این ضمانت اجراها باشد؛ امری که منجر به تقدم منافع سیاسی بر قواعد حقوقی می شود. مقاله حاضر، با بهره-گیری از روش توصیفی- تحلیلی به ارزیابی تغییر نظام سیاسی در طرح خاورمیانه بزرگ ایالات متحده در پرتو موازین بین-المللی حقوق بشر و حقوق بشر اسلامی پرداخته و به این پرسش پاسخ می دهد که تغییر نظام سیاسی در طرح خاورمیانه بزرگ ایالات متحده تا چه اندازه با موازین بین المللی حقوق بشر سازگار است؟ هدف از این بررسی آن است که توجیهات ناظر به منافع سیاسی را از دغدغه های راستین حقوق بشری تفکیک نماید. مقاله پس از ارزیابی، به این نتیجه نایل می شود که تغییر نظام سیاسی در پرتو الزامات حقوق بین الملل، از جمله موازین بین المللی حقوق بشر، مشروعیت نداشته و لذا طرح خاورمیانه بزرگ ایالات متحده ناقض این موازین است.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: ایالات متحده، تغییر نظام سیاسی، حاکمیت دولت، طرح خاورمیانه بزرگ، موازین بین المللی حقوق بشر
  • میثم نوروزی*، ریحانه زندی، مهدی اسکندری خوشگو صفحات 101-124
    نوع بشر برای حفظ بقای خود باید در جوامع با یکدیگر زندگی و همکاری کنند. این نیاز و ظرفیت برای همکاری، پرسشهایی را در مورد چگونگی سازماندهی روابط اعضای جامعه ایجاد میکند. «عدالت» به عنوان یکی از بنیادی ترین مفاهیم در مکتب فکری اسلام و حقوق بشر امروزی نقش تعیین کنندهای را در این زمینه ایفا می نماید. دین همواره نقش قدرتمندی در شکل دهی اندیشه های عدالت اجتماعی، سرکوب و رهایی داشته است که میتواند همچون دو روی یک سکه، هم به عنوان وسیله ای برای آزار مورد استفاده قرار گیرد و هم عدالت اجتماعی را به عنوان یک الزام اخلاقی ترویج نماید. این مقاله بر آن است تا با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی، نقشه ای کلی از شیوه های درک عدالت در ساحت اسلام و حقوق بشر نوین ارایه نماید. مسیله ای که به یکی از چالش های مهم بین حقوق اسلام و حقوق بشر معاصر تبدیل شده، تفاوت هایی است که در تفسیر اسلام و حقوق بشر از مفهوم عدالت حاصل می شوند.نتایج حاصل از این تحقیق نشان دهنده آن است که ادیان توحیدی، و به خصوص اسلام،بیش از هر تفکر دیگری، کمک قابل توجهی به توسعه جوامع عادلانه تر و انسانی ترکرده اند. بنابراین به نظر میرسدتلاش درجهت الهام گیری اسنادحقوق بشری از آموزه های اسلامی، امری دور از ذهن نیست.اگراندیشمندان حقوق بشر الگوی کامل حقوق انسانی را در نوشتجات متفکرین اسلامی به دور از هرگونه یکجانبه گرایی بیابند،جوانه های تدوین حقوق بشری تکامل یافته تر و انسانی تر از گذشته،به تدریج رویش خودرا آغاز خواهند نمود.
    کلیدواژگان: اسلام، حقوق بشر، عدالت، عدالت اجتماعی، صلح
  • علیرضا اکبری، بابک پورقهرمانی*، جمال بیگی صفحات 125-149
    امروزه تولید و تبادل علم و دانش مرزهای ملی و بین المللی را درنوردیده است، اما تبعیض و ایجاد نابرابری در این عرصه که آپارتاید علمی نامیده می شود برای بسیاری از کشورها اهمیت یافته و در جامعه جهانی به یک موضوع بسیار مهم و رایج تبدیل شده است. این تبعیض به دلایل مختلف برای برخی کشورها عمیق تر است. جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که در طول چند دهه گذشته با این پدیده روبرو بوده و این موضوع مشکلات بسیاری در عرصه داخلی و رقابت های علمی بین المللی و دستیابی به جایگاه علمی ایجاد کرده و مانع ارتقاء و تبادل دانش در دهکده جهانی اطلاعات شده است. با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر با استفاده از رویکردی توصیفی تحلیلی درصدد پاسخگویی به این سوالات است که جمهوری اسلامی ایران تاکنون در قبال آپارتاید علمی و اعمال تبعیض در این عرصه چه اقداماتی اتخاذ نموده است و چه راهکارها و راهبردهای حقوقی را می تواند علیه این وضعیت در پیش گیرد؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران تاکنون اقدام و راهبرد حقوقی خاصی در رابطه با این موضوع اتخاذ نکرده است. با این حال می توان از طریق جرم انگاری بین المللی آپارتاید علمی، پیگیری موضوع از سوی نهادهای حقوقی و کیفری بین المللی، وضع قوانین حقوقی الزام آور بین المللی و اقدام متقابل در راستای رفع آپارتاید علمی اقدام نمود.
    کلیدواژگان: آپارتاید علمی، تبعیض، تحریم علمی، حقوق بشر اسلامی
|
  • Mohamad Setayeshpur, Rezavaneh sadat Hashemi * Pages 7-23

    Targeting and assassinating individuals is one of the actions that deprives people of the right to life and has caused much criticism in the international community, This action is contrary to the commitment to respect and guarantee fundamental human rights, including the right to life. As well as the basic rules of humanitarian law, it is known that the right to life and the prohibition of its deprivation are accepted in Islam and international human rights instruments, such criminal acts in the assassination of an official and government official of the Islamic Republic of Iran have been a complete and obvious example of state terrorism, organized terrorism and a clear violation of human rights and international law contrary to the UN Charter and other documents of internationally accepted principles and rules. The pretext for the assassination of Martyr Fakhrizadeh is premeditated murder, which is not in line with the principles of human rights and humanitarian law, it has enunciated in Art.3 of the Universal Declaration of Human Rights and Art.6 of the Covenant on Civil and Political Rights. it is an international rule that was violated in the assassination of Dr. Fakhrizadeh. Since the assassination of Martyr Mohsen Fakhrizadeh, as a military and nuclear figure, has become one of the most important international legal issues in the world and the region. Accordingly, the present article seeks to examine the issue of targeted assassination from the perspective of international human rights, especially the rule of the right to life andPersonal security.

    Keywords: Right to Life, International Human rights, Mohsen Fakhrizadeh, International Law
  • Ali Darabi * Pages 25-49
    Human rights or fundamental human rights are among the new categories, which have received the attention and welcome of various nations, cultures and religions with the adoption of the Universal Declaration of Human Rights. In Iran, with the view of Shiite Islam, various views have been formed, among which, the view of modern religious thinkers such as Mehdi Bazargan, Abdul Karim Soroush and Mujtahad Shabestri can be criticized and analyzed due to their specificity. In this regard, this article, using the approach of critical analysis, aims to answer the following two questions: First, what is the relationship between intellectuals in the field of modern religious thought and the idea of human rights? In other words, what is the importance and status of human rights for this group of religious intellectuals? And secondly, what is the interpretation of the concepts of human rights by the intellectuals of modern religious thought and how do they use them in the Islamic Republic of Iran? The results and findings indicate that the intellectuals of modern religious thinking, due to their modernist view of human rights, without addressing all the angles of "the relationship between Islam and human rights" or "determining the task of human rights from the point of view of Islam", by criticizing Islamic human rights and interpretations Deviating from it, they believe that Muslims should accept Western-style human rights; Because according to them, it is more real, more practical and has a global scope.
    Keywords: Intellectuals, Human rights, religion of modern thinkers, Critical analysis
  • Nejat Amiri, Peyman Namamian * Pages 51-73
    Cyber espionage is one of the crimes that is carried out through information technology and with illegal and targeted manipulation and exploitation of information, especially theft and unauthorized access to vital information, which is mainly collected to commit terrorist crimes in the future, unauthorized and unauthorized access The data law, which is aimed at cyber espionage and in the future due to rapid environmental and technological developments for the occurrence of terrorist crimes, has received the attention of criminal justice institutions and human rights documents, since technological developments, especially in the fields of security-police and criminology makes dealing with the future inevitable and the increasing developments of the present era, caused by the amazing transformations in the field of technology and the accelerated process of globalization, make it necessary to pay attention to the future and manage technological developments in the relevant fields by applying concepts makes future research possible. The results of the research show that it is necessary for the judiciary, law enforcement and international organizations to deal with cyber espionage to prevent terrorist crimes, in addition to technical-legal measures, with the application of futuristic concepts to monitor and identify the main elements of infiltration and displacement. illegal information through information technologies and play a role in preventing the occurrence of terrorist crimes caused by cyber crimes.
    Keywords: Cyber Espionage, terrorism, Information Theft, Human Rights Documents, Futures Studies
  • MohammadHossien Jalali Rad, Sohrab Salahi *, Maryam Moradi Pages 75-99

    Human Rights impose obligations on member states of the International Community. Violation of these obligations will result in the realization of the International Responsibility of the state and the imposition of legal remedies. The practice of powerful states has sometimes been that Regime Change can be one of these remedies. This leads to the primacy of political interests over legal obligatios. The present article, using a descriptive-analytical method, evalutes the regime change in the U.S. Proposal for Greater Middle East Initiative (GMEI) in the light of International Human Rights Law and answers the question: How compatible is regime change in the U.S. proposal for GMEI with International Human Rights Law? The purpose of this study is to separate the justifications for political interest from the real human rights concerns. The article concludes that regime change has no legitimacy in the light of the requirements of international law including international human rights law and so the U.S. GMEI violates these requirement and rights.Key Words: United States, Regime Change, State Sovereignty, Greater Middle East Initiative (GMEI), International Human Rights Law.

    Keywords: United States, Regime change, State Sovereignty, Greater Middle East Initiative (GMEI), International Human Rights Law
  • Meisam Norouzi *, Reyhaneh Zandi, Mehdi Eskandari Khoahgu Pages 101-124
    In order to survive, mankind must live and cooperate with each other in communities. This need and capacity for cooperation creates questions about how to organize the relations of society members."Justice" as one of the most fundamental concepts in the Islamic school of thought and current human rights plays a decisive role in this field. Religion has always played a powerful role in shaping the ideas of social justice, repression and liberation, which can be used as two sides of the same coin, both as a means of abuse and to promote social justice as a moral obligation. This article aims to present a general map of the methods of understanding justice in the field of Islam and modern human rights by using the descriptive-analytical method and library and internet resources. An issue that has become one of the important challenges between Islamic law and contemporary human rights is the differences that result from the concept of justice in the interpretation of Islam and human rights. The results of this research show that monotheistic religions, especially Islam, have contributed significantly to the development of more just and humane societies than any other thought. Therefore, it seems that trying to inspire human rights documents from Islamic teachings is not far-fetched. If human rights thinkers find the complete model of human rights in the writings of Islamic thinkers, away from any unilateralism, the seeds of developing human rights, more developed and humane than in the past, will gradually begin to grow.
    Keywords: Islam, Human rights, Justice, Social Justice, Peace
  • Alireza Akbari, Babak Pourghahramani *, Jamal Beigi Pages 125-149
    Today, the science and knowledge production and exchange have encompassed national and international borders. But developed and powerful countries discriminate against developing countries and create inequality in the field of science, which is called scientific apartheid, has become a very important for many countries and common issue for countries as well as in the international community. This discrimination is deeper for some countries for various reasons. Islamic republic of Iran is one of the countries that have faced this phenomenon over the past few decades. This has also created many problems in the domestic field as well as problems in the field of international scientific competitions and achieving scientific status and prevents from the advancement of global knowledge and exchanges information in the global village. Given the importance of this issue, the present study uses a descriptive-analytical approach to answer the questions that Islamic republic of Iran has so far taken against scientific apartheid and discrimination in this area and what legal strategies can be taken against Take this situation? Findings show that in Islamic republic of Iran, no specific legal action and strategy has been adopted in this regard. However, scientific apartheid can be prosecuted internationally, followed up by international legal and penal institutions, binding international legal laws, and reciprocal action to eliminate scientific apartheid.
    Keywords: Scientific Apartheid, Discrimination, Scientific Sanction, Islamic human rights