فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت و رهبری در سازمان های آموزشی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور اسدی، عباس خورشیدی*، نادر برزگر، بتول فقیه آرام، اسفندیار دشمن زیاری صفحات 1-13

    پژوهش حاضر باهدف ارایه طراحی الگوی بالندگی شغلی منابع انسانی در آموزش وپرورش (موردمطالعه مدیران دوره دوم متوسطه آموزش وپرورش استان مرکزی) انجام شده است. پژوهش حاضر ازلحاظ اهداف کاربردی و ازنظر دادها، آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی) و ازنظر ماهیت و نوع مطالعه در بعد کیفی، داده بنیاد و بعد کمی، پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری شامل دو بخش است؛ بخش کیفی جامعه آماری شامل کلیه خبرگان حوزه منابع انسانی که به روش بر اساس روش نمونه گیری آگاهانه از نوع هدفمند گلوله برفی 15 نفر شرکت داشتند. روش تحلیل داده ها استفاده از کدگذاری باز بود. بخش کمی شامل کلیه مدیران دوره دوم متوسطه آموزش وپرورش استان مرکزی به تعداد 175 نفر (85 نفر زن و 90 نفر) مرد بود. نمونه گیری با استفاده از جدول مورگان 118 نفر (57 زن و 61 مرد) بود. روایی ابزار سنجش از طریق (CVR) و اعتبار آن به وسیله ی آلفای کرونباخ تایید شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری (تحلیل عاملی تاییدی) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج بخش نشاند داد که الگوی بالندگی از شش بعد به ترتیب اولویت عبارت اند از 1-بالندگی رهبری 2-بالندگی فردی 3-بالندگی حرفه ای 4-بالندگی سازمانی 5-بالندگی اجتماعی/فرهنگی 6-مهارت های اقتصادی/سیاسی، 24 مولفه و 143 شاخص نهایی شد.

    کلیدواژگان: بالندگی آموزشی، بالندگی پژوهشی، بالندگی سازمانی، بالندگی مدیران
  • ویدا شمس نصرتی، مجتبی معظمی* صفحات 15-29

    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر کیفیت آموزش بر سیستم آموزش مجازی در موسسات آموزش عالی شهر رشت می باشد. در این پژوهش سعی شده است به این سوال پاسخ داده شود که کیفیت آموزش تا چه اندازه بر سیستم آموزش مجازی در موسسات آموزش عالی شهر رشت، تاثیر دارد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه ی اعضای هیات علمی موسسات آموزش عالی شهر رشت می باشد که در حال حاضر تعداد 570 نفر بوده و تعداد 230 اعضای هیات علمی با استفاده از فرمول محاسبه نمونه کوکران (1977) و روش تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت آموزش محقق ساخته و پرسشنامه استاندارد سیستم آموزش مجازی وطن پرست و همکاران (1395) و در انجام آن از تکنیک های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی جنسیت، تحصیلات و سن و به تفکیک شاخص های میانگین، میانه، انحراف معیار، دامنه تغیرات و استنباطی آزمون کولموگروف- اسمیرنوف و آزمون همبستگی اسپیرمن و برای اجرای عملیات اقتصاد سنجی نیز از بسته نرم افزار آماری در علوم اجتماعی نسخه 26  استفاده می گردد. نتایج پژوهش نشان می دهد، کیفیت آموزش (روش های تدریس و کیفیت یادگیری، محیط آموزشی غنی شده، یادگیری الکترونیکی و نحوه تدریس اساتید و استراتژی برای آموزش) بر سیستم آموزش مجازی در موسسات آموزش عالی شهر رشت، تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، سیستم آموزش مجازی، آموزش عالی
  • مرضیه جامعی، یدالله مهرعلی زاده*، نصراله قشقایی زاده، محمد حسین پور صفحات 30-45
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل عوامل موثر در ایجاد الگوی شایستگی مدیران برای مدارس کارآفرینانه بود. جامعه آماری آن شامل مدیران مدارس بودند. که حجم نمونه با نرم افزار Sample power 320 نفر انتخاب شد. از منظر روش شناسی تحقیق روش مورد استفاده از نوع کمی می باشد که با استفاده از دو رویکرد تحلیل عاملی صورت گرفته است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای بود که توسط پژوهشگر طراحی و روایی آن بر اساس نظر جمعی از متخصصان و خبرگان رشته تایید گردید و انتخاب شد. برای به دست آوردن روایی این پرسشنامه علاوه بر روایی محتوایی، روایی سازه نیز با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مرحله اول به دست آمد. برای تعیین میزان  پایایی بخش های مختلف، نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار آن 86/0 حاصل شد که بیانگر مناسب بودن ابزار تحقیق بود. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS23 و Smart PLS 2 استفاده شده است. به منظور شناسایی عوامل موثر در ایجاد الگوی شایستگی مدیران برای مدارس کارآفرینانه، از تحلیل عاملی نوع  R استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مدل برازش شده پژوهش شامل 13 مولفه و عامل (ماموریت، چشم انداز، ارزش ها، اهداف، شبکه ارتباطات، فرهنگ سازمانی، ویژگی های شخصیتی ، مهارت فنی، مهارت انسانی، مهارت ادراکی، شایستگی های تخصصی، شایستگی های رفتاری، مدیریت عملکرد) موثر در ایجاد الگوی شایستگی مدیران برای مدارس کارآفرینانه می باشند. همچنین، میزان شاخص GOF کلی برازش مدل نیز 534/0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: مدارس کارآفرین، شایستگی مدیران، عامل شایستگی های تخصصی، عامل ویژگی های شخصیتی، عامل شایستگی های رفتاری
  • سجاد مرادیان، مجید جهانگیرفرد*، علی مهدی زاده اشرفی صفحات 47-62
    امروزه اهمیت ارزشمند ارتباطات در جوامع بر کسی پوشیده نیست با توجه به اینکه روابط مدیران با مریوسین نقش انکار ناپذیر در موفقیت آن ها دارد، پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل روابط مدیران با مریوسین با تمرکز بر رویکرد هرمنوتیک در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج اجرا  گردید.جهت گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده گردید. این پژوهش از نظر هدف در دسته پژوهش های کاربردی قرار دارد، مبانی فلسفی روش حاضر پارادایم نمادین تفسیری،  رویکرد آن استقرایی، صبغه پژوهش کیفی، جهت تحلیل داده ها از نظریه داده بنیاد و از نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. برای مصاحبه  با رعایت  قایده اشباع در سطح مریوسین از دانش و تجربیات 15 نفر از اساتید  دانشگاه و متخصصین شاغل در ستاد دانشگاه علوم پزشکی یاسوج  بهره گرفته شد. داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی منجر به ایجاد مدل روابط با مریوسین شد،پیامدهای آن شامل: بهره وری، عدالت سازمانی، هماهنگی، رضایت اداری، شناخت و پیشگیری، کاهش تعارض و وفاداری و تعهد به مدیر است .نتایج، نشان داد که مدیران برای تحقق اهداف سازمانی و موفقیت فردی در دوره تصدی ارتباطات موثر و پیوسته ای با کارکنان زیر مجموعه خود برقرار نمایند همچنین در روابط به مسایل و مشکلات کارکنان توجه گردد.
    کلیدواژگان: مدل روابط کارکنان، ارتباطات، مرئوسین، رویکرد هرمنوتیک
  • آناهیتا فهیم طالبی، سید رسول آقاداوودجلفایی*، علیرضا شیروانی جوزدانی، مریم قربانی صفحات 63-78
    این پژوهش با هدف عوامل و راهبردهای موثر بر خودشیفتگی مدیران دانشگاه پیام نور با تاکید بر حالت نظارتی انجام شده است. روش تحقیق حاضر آمیخته اکتشافی از نوع کیفی و کمی می باشد. جامعه آماری مورد نظر در بخش کیفی را خبرگان در سمت های مدیریتی منطقه 5 دانشگاه پیام نور تشکیل دادند که با روش هدفمند تا 8 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه صورت پذیرفت. هم چنین در بخش کمی جامعه آماری در این پژوهش، شامل کلیه مدیران مراکز و واحدهای دانشگاهی پیام نور منطقه 5 (استان اصفهان، یزد، چهارمحال و بختیاری) که تعداد آن ها مجموعا 168 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که از بخش کیفی استخراج شد و روایی آن به نظرات خبرگان و پایایی با آلفای کرونباخ تایید شد، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده گردید. عوامل علی شامل16 شاخص، راهبردها، کنش و واکنش ها، 48 شاخص و عوامل زمینه ای نیز 31 شاخص شناسایی شده و سپس برای عوامل مداخله گر، 35 شاخص و برای پیامدها نیز 47 شاخص در نظر گرفته شده است و نتایج کای اسکوایر بهنجارشده یا نسبی در این پژوهش مدل تحقیق را قابل قبول نشان داده و بیانگر برازش خوب مدل است و گویای این مسیله می باشد که در میان ابعاد اصلی مدل عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها می توانند در ارتقای توان تصمیم گیری مدیران موثر باشند.
    کلیدواژگان: مدیران، راهبردها، خودشیفتگی، دانشگاه پیام نور
  • نبی مصطفی زاده، جواد کیهان*، محمد حسنی، مریم سامری صفحات 79-91

    در سازمانها عوامل متعددی زمینه ساز تحقق بهره وری منابع انسانی  بوده، که یکی از آنها مهارتها  و سبکهای رهبری تجاری سازی دانش می باشد. شناسایی ابعاد این نوع از رهبری و تحلیل تاثیر آن بر بهره وری کارکنان می تواند برای مدیران و سیاستگزاران دانشگاهی راهگشا باشد. هدف این پژوهش شناسایی ابعاد رهبری تجاری سازی دانش و بررسی تاثیر آن بر بهره وری کارکنان در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز بود و روش این پژوهش ازنوع ترکیبی (کیفی وکمی)میباشد. در مرحله کیفی 21 نفر از خبرگان تجاری سازی دانش به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و پس از مصاحبه نیمه ساختارمند، مدل پژوهش طراحی گردید. در بخش کمی ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته می باشد، روایی پرسشنامه توسط اساتید راهنما و  متخصصان تایید شد.  پایایی پرسشنامه نیز از طریق آزمون الفای کرونباخ تعیین شدکه در همه متغیرها بالای 7/. بدست آمد.  بر اساس یافته های این پژوهش رهبری تجاری سازی دانش در دانشگاه آزاد تبریز شامل پنج بعد؛ مدیریت کوانتومی، ظرفیت آموزش و پژوهش، یادگیری سازمانی، مزیت رقابتی و هوش سازمانی می باشد.  با توجه به مدل به دست آمده در این پژوهش، به طور کلی رهبری تجاری سازی دانش، در مجموع 0.53 از واریانس بهره وری کارکنان در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز را پیش بینی می کند

    کلیدواژگان: رهبری، تجاری سازی، دانش، بهره وری
  • فرزانه پاکدامن، مهدی دوایی*، علی اکبر خسروی بابادی، حمیدرضا رضازاده صفحات 93-105

    با توجه به تنوع قومیت ها و تکثر تجارب زیسته قومیتی در ایران، نقش تاثیرگذار آموزش وپرورش در برنامه های درسی رسمی و محتوای کتاب ها و هویت بخشی قومی به دانش آموزان فرهنگ های مختلف، انکارناپذیر است.هدف این پژوهش بررسی مولفه های چند فرهنگی در برنامه درسی رسمی دوره اول متوسطه ایران بود.این پژوهش توصیفی، شامل تحلیل اسنادی و تحلیل محتوای آنتروپی شانون بود. واحد تحلیل محتوا؛ متن، تصاویر و فعالیت های کتاب درسی بود. روش نمونه گیری هدفمند و نمونه 3 جلد کتاب مطالعات اجتماعی متوسطه اول (هفتم، هشتم، نهم) شامل 554 صفحه بود. برای ارزیابی روایی ازنظر متخصصان و برای پایایی آن از روش اسکات استفاده شد. بر اساس یافته ها فقط 6% از بخش های سه گانه محتوای کتب بررسی شده به مولفه های مطلوب قومیت توجه داشت. تحلیل آنتروپی شانون نشان داد مولفه 21 (توجه به هویت ملی مشترک اقوام) با 31 مورد بیشترین فراوانی و کمترین مقدار مولفه 8 (جلوگیری از پیش داوری در مورد قومیت ها و فرهنگ های خاص) مولفه 14(توجه به مفهوم صلح و دوستی) با فراوانی 7 بود.یافته ها نشان می دهد جایگاه مولفه های چند فرهنگی در برنامه درسی رسمی متوسطه اول تا حدود زیادی مغفول مانده و نیازمند بازنگری می باشند.

    کلیدواژگان: مولفه های چند فرهنگی، آنتروپی شانون، برنامه درسی رسمی
|
  • Mansor Asadi, Abbas Korshdi, *, Nader Barzhegar, Batol Faghiharam, Asfandyar Doshmanziari Pages 1-13

    The present study was conducted with the aim of presenting a design model for the career growth of human resourcesThe present research was conducted with the aim of presenting the design of the career growth model of human resources in education and training (the case study of the managers of the second year of secondary education and training in Central Province).In terms of practical goals and in terms of data, the present research is mixed exploratory (qualitative-quantitative) and in terms of the nature and type of study in the qualitative dimension, the grounded theory and the quantitative dimension is a cross-sectional survey. The statistical population includes two parts; the qualitative part of the statistical population includes all experts in the field of human resources, who participated in a targeted snowball sampling method based on the method of informed sampling of 15 people. The method of data analysis was using open coding. The quantitative part included all 175 (85 females and 90 males) managers of the second year of secondary education in the central province. Sampling using Morgan table was 118 people (57 females and 61 males). The validity of the CVR instrument and its validity were confirmed by Cronbach's alpha. Data were analyzed using a statistical test (confirmatory factor analysis). The results of the section showed that the model of career growth from six dimensions in order of priority are: 1-leadership growth 2-individual growth 3-professional growth 4-organizational growth 5-social/cultural growth 6-economic/political skills, 24 components and 143 final indicators were finalized.

    Keywords: educational growth, research growth, organizational growth, managers’ growth
  • Vida Shams Nosrati, Mojtaba Moazami * Pages 15-29

    The main purpose of this article is to investigate the impact of education quality on e-learning in higher education institutions in Rasht. In this research, an attempt has been made to answer the question to what extent the quality of education affects the e-learning in higher education institutions in Rasht? The statistical population of this study is all faculty members of higher education institutions in Rasht, which is currently 570 people, the number of 230 faculty members has been selected as a statistical sample using Cochran's sample calculation formula (1977) and simple random method. In this study, a researcher-made quality questionnaire (1400) and a standard questionnaire of the Vatanparast et al.'s virtual education system (2016) were used to collect data, and descriptive and inferential statistical techniques were used. The statistical methods of gender, education and age were used to analyze the information of the mean, median, standard deviation, variation range, and inferential Kolmogorov-Smirnov test, Spearman correlation test. Statistical software package in Social Sciences 26 version is also used to perform econometric operations. The results show that the quality of education (teaching methods and quality of learning, enriched educational environment, e-learning and how teachers teach and strategy for education) has a positive and significant effect on e-learning in higher education institutions in Rasht.

    Keywords: Quality of education, E-Learning, Higher Education
  • Marzieh Jamei, Yadollah Mehralizadeh *, Nasrollah Ghashghaeizadeh, Mohammad Hosseinpour Pages 30-45
    The purpose of this study was to analyze the effective factors in creating a competency model for principals for entrepreneurial schools. Its statistical population included school principals. The sample size was selected with Sample power 320 software. From the methodological point of view, the method used is quantitative, which has been done using two approaches of factor analysis. The research tool was a researcher-made questionnaire that was designed and validated by the researcher based on the collective opinion of experts in the field and was selected. To obtain the validity of this questionnaire, in addition to content validity, the validity of the structure was obtained using the first stage confirmatory factor analysis. To determine the reliability of different sections, Cronbach's alpha coefficient was used, which was 0.86, which indicates the appropriateness of the research tool. SPSS23 and Smart PLS 2 software were used for statistical analysis of data. In order to identify the effective factors in creating a competency model for principals for entrepreneurial schools, type R factor analysis was used. The research results indicate that the fitted model of the research includes 13 components and factors (mission, vision, values, goals, communication network, organizational culture, personality traits, technical skills, human skills, perceptual skills, specialized competencies, Behavioral competencies (performance management) are effective in creating a model of principal competence for entrepreneurial schools. Also, the overall GOF index of the model fit was 0.534.
    Keywords: Entrepreneurial schools, principals’ competence, Specialized competencies factor, Personality traits factor, Behavioral competencies factor
  • Sajjad Moradian, Majid Jahangirfard *, Ali Mehdizadeh Ashrafi Pages 47-62
    Today, the valuable importance of relationships in societies is not hidden to anyone, considering that the relationship between managers and their employees has an undeniable role in their success. The current research was carried out with the aim of designing a model of managers' relationships with employees, focusing on the hermeneutic approach at Yasouj University of Medical Sciences.Semi-structured interviews were used to collect data.  In terms of purpose, this research is in the category of applied research. The philosophical foundations of the present method are symbolic-interpretive paradigm, its approach is inductive, qualitative research, to analyze the data from the  Ground theory of the foundation  and purposive sampling has been used. The knowledge and experiences of 15 university professors and experts working in the headquarters of Yasouj University of Medical Sciences were used for interviews in accordance with the saturation rule at the subordinate level. The data obtained from the interviews during the open, axial and selective coding processes led to the creation of a relationship model with employees, which resulted in the level of subordinates including: productivity, organizational justice, coordination, administrative consent, recognition and prevention, conflict reduction and loyalty and commitment the manager. The results of the study showed that managers to establish effective and continuous relationship with their employees in order to achieve organizational goals and individual success during the tenure, as well as to pay attention to employees' issues and problems in relationships.
    Keywords: employee, Relationships, Hermeneutic Approach, model
  • Anahita Fahim Talebi, Seyed Rasoul Aghdavood Jolfaei *, Alireza Shirvani Jozdani, Maryam Ghorbani Pages 63-78
    This research was conducted with the aim of investigating the factors and strategies affecting the nar Noor University administrators with an emphasis on the supervisory mode. The current research method is a qualitative and quantitative exploratory mixed. The statistical population in the qualitative section consisted of experts in managerial positions in District 5 of Payame Noor University, who were purposefully selected as a sample size and interviewed up to 8 people. Also, in a quantitative section of the statistical population in this study, including all administrators of Payame Noor University centers and units in Region 5 (Isfahan, Yazd, Chaharmahal and Bakhtiari province), whose number is a total of 168 people. The data collection tool in this research was a researcher-made questionnaire that was extracted from the qualitative section and its validity was confirmed by experts and Cronbach's alpha reliability. SPSS and AMOS software were used to analyze the data. Causal factors including 16 indicators, strategies, actions and reactions, 48 indicators and underlying factors are 31 indicators then,35 indicators have been considered for intervening factors and 47 indicators for outcomes. The normalized or relative chi-square results in this study show that the research model is acceptable, and also it indicates a good fit of the model. It shows that the main dimensions of the model are causal, contextual, intervening factors, strategies and consequences. They can be effective in improving the decision-making ability of managers.
    Keywords: administrators, strategies, Narcissism, Payame noor University
  • Nabi Mostafazadeh, Javad Keyhan *, Mohamad Hasani, Maryam Sameri Pages 79-91

    In organizations, there are many factors that contribute to the realization of human resource productivity, one of which is the skills and leadership styles of knowledge commercialization. Identifying the dimensions of this type of leadership and analyzing its impact on employee productivity can be helpful for university administrators and policy makers. The purpose of this research was to identify the leadership dimensions of knowledge commercialization and to investigate its impact on employee productivity in Islamic Azad University of Tabriz. The method of this research is mixed (qualitative and quality). In the qualitative phase, 21 experts of knowledge commercialization were selected by purposeful sampling, and after semi-structured interviews, the research model was designed. In the quantitative part, the data collection tool is a researcher-made questionnaire, the validity of the questionnaire was confirmed by the supervisors and experts. The reliability of the questionnaire was also determined through Cronbach's alpha test, which was above 0.7 in all variables. Based on the findings of this research, the leadership of knowledge commercialization in Tabriz Azad University includes five dimensions; Quantum management is the capacity of education and research, organizational learning, competitive advantage and organizational intelligence. According to the model obtained in this research, in general, knowledge commercialization leadership predicts a total of 0.53 of the variance of employee productivity in Islamic Azad University of Tabriz.

    Keywords: Leadership, Commercialization, knowledge, Productivity
  • Farzaneh Pakdaman, Mehdi Davaee *, Ali Akbar Khosravi, Hamidreza Rezazadeh Pages 93-105

    Considering the diversity of ethnicities and the multiplicity of ethnic lived experiences in Iran, the influential role of education in official curricula and content of books and giving ethnic identity to students of different cultures is undeniable.The purpose of this study was to investigate the multicultural components in the official curriculum of the first year of high school in Iran. This descriptive research included documentary analysis and Shannon entropy content analysis. The content analysis unit was text, pictures and textbook activities. By purposeful sampling method, the sample included the content of 3 volumes of social studies books of the first secondary school (7th, 8th, 9th) with 554 pages. To evaluate validity in the opinion of experts, and Scott's pi method was used to evaluate the reliability. Based on the findings, only 6% of the three parts of the content of the reviewed books paid attention to the desirable components of ethnicity. Shannon's entropy analysis showed that component 21 (paying attention to the common national identity of the ethnic groups) with 31 items has the highest frequency and the least amount is component 8 (preventing prejudice about certain ethnicities and cultures) component 14 (paying attention to the concept of peace and friendship) with the frequency was 7.The findings show that the position of multicultural components in the official curriculum of the first secondary school is largely neglected and needs to be revised.

    Keywords: multicultural components, Shannon's entropy, official curriculum