فهرست مطالب

رفتار مثبت در سازمان های آموزشی - پیاپی 2 (تابستان 1401)

نشریه رفتار مثبت در سازمان های آموزشی
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سلیم کاظمی*، دریا عاقل زاده، افشین دیوبند صفحات 1-21
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی پیامدهای ارتقای سواد دیجیتال در نظام آموزشی با استفاده از رویکرد سنتزپژوهی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و با روش کیفی فراترکیب(سنتزپژوهی) انجام شده است. جامعه آماری، کلیه مطالعات انجام شده در بازه زمانی 1380 الی 1401 است. در این راستا 54پژوهش در زمینه موضوع موردنظر ارزیابی و درنهایت 21 مقاله به صورت هدفمند انتخاب گردید و با تحلیل محتوا و ترکیب ادبیات مربوط، درمجموع 49 کد و 12 مقوله کلیدی طی فرایند جست وجو و ترکیب نظام مند متون شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفت و اعتبار آن از طریق آزمون کاپای کوهن تایید گردید. نتایج تحلیل نشان داد که خودکارآمدی، موفقیت در یادگیری، خودکنترلی، ریسک پذیری، کاهش اضطراب، عملکرد فردی، تعاملات انلاین، بهبود فرآیند، مدیریت موفق، تحول پذیری، کاربرد پذیری و توسعه حرفه ای از پیامدهای سواد دیجیتال در نظام آموزشی می باشد. در راستای ارتقای سواد دیجیتال در نظام آموزشی باید نیازهای سخت افزاری و نرم افزاری در فرآیند آموزشی تامین شود.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: سواد دیجیتال، نظام آموزشی، سنتزپژوهشی
  • فاطمه نوشادی، علی میرزایی قلعه جوق، محمد باقری دادوکلایی*، علی اکبر والی صفحات 22-44
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی پارادایمی شایستگی معلمان مدارس مبتنی بر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش می باشد

    روش

    روش پژوهش حاضر کیفی و با استفاده از رویکرد داده بنیاد می باشد. در این روش متن سند تحول به خوبی و کلمه به کلمه بررسی شده و جملات و گزاره های مرتبط با شایستگی معلمان انتخاب شده اند. در کدگذاری باز 121 گزاره، در کدگذاری محوری 10 مولفه و در نهایت مدل پارادایمی شایستگی معلمان ارایه شد. همچنین جهت بررسی اعتبار و روش حاضر، یافته های پژوهش و شیوه اجرای روش به سه نفر از متخصصان سند تحول و یک نفر کارشناس تعلیم و تربیت ارجاع داده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر این است که شایستگی‎های دینی و شرایط و امکانات معلم موجب و علت شایستگی های وی می باشند. شایستگی های دینی با مولفه های دستیابی به حیات طیبه، معرفت و محبت به خدا، اعتقاد به توحید، قدر شناسی از خداوند و افزایش بصیرت و شرایط و امکانات معلم نیز شامل مولفه های استقرار نظام سنجش شایستگی های معلمان، آموزش و توانمندسازی معلمان و مشارکت معلمان در برنامه ریزی درسی جز شرایط علی محسوب می شوند. همچنین شایستگی های اخلاقی با مولفه های امانتدار، حقیقت جو، عزت نفس، شجاعت و ویژگی های ذاتی و اکتسابی جز شرایط زمینه ای می باشند. عادل بودن با مولفه های نداشتن نگاه نژادپرستانه، کمک به تحقق عدل جهانی، رعایت عدالت آموزشی، ظلم ستیزی و روحیه انقلابی و سلامت جسم و روان با مولفه های داشتن روحیه و نشاط، سلامت جسمی، سلامت فردی و بهداشت محیطی و ورزش و تفریح سالم جز شرایط مداخله گر می باشند. شایستگی علمی با مولفه های آشنایی با ساحت های تعلیم و تربیت، ارج نهادن به دستاوردهای علمی، توسعه زمینه پژوهشگری و برخوداری از دانش پایه و تعقل و شایستگی فردی و اجتماعی با مولفه های مشارکت جویی، ارتباط با متخصصان و ارتباط موثر با خانواده جز راهبردها محسوب می شود. و در نهایت شایستگی حرفه ای با مولفه های کارآفرینی، رشد و تعالی خود، انضباط مالی، توانمندسازی دانش آموزان، استفاده از ظرفیت های موجود و رشد و تعالی دانش آموزان جز پیامدها محسوب می شوند.

    نتیجه گیری

    شناخت شایستگی ها در نظام تربیت معلم کشور می تواند به سیاستگذاران و برنامه ریزان آموزشی در اتخاذ راهبردهای مناسب برای کاهش شکاف بین وضع موجود و مطلوب در این زمینه و ارتقای وضعیت مولفه های شایستگی یاری رساند.

    کلیدواژگان: الگو پارادایمی، شایستگی، سند تحول، معلمان
  • علی مرادی*، محمدرضا سلیمانپور، فاطمه رضانژاد صفحات 45-57
    مقدمه و هدف

    رهبر معنوی کسی است که با استفاده از ارزش ها، طرز تلقی ها و رفتارهایی که لازمه انگیزش درونی خود و دیگران است، با بهبود عملکرد شغلی، بقای معنوی اعضای سازمان را فراهم کند و این کار را از طریق ایجاد اهداف مشترک و استقرار فرهنگ سازمانی انجام می دهد. در این پژوهش، رابطه بین ابعاد رهبری معنوی با عملکرد شغلی معلمان ابتدایی شهرستان پاکدشت مطالعه شده است.

    روش شناسی پژوهش:

     این تحقیق از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی است که به روش توصیفی و از نوع همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان پاکدشت به تعداد 800 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی و بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 260 نفر برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن بر اساس نظر جمعی از متخصصان و اساتید دانشگاه بررسی و تایید گردید. همچنین پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای قسمت های مختلف پرسشنامه 74/0 تا 94/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل اطلاعات در این تحقیق در دو بخش روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS/22 انجام شده است.

    یافته ها

    تحلیل رگرسیون نشان داد که پنج متغیر تعهد سازمانی، نوع دوستی، بهره وری، ایمان و دیدگاه در مدارس ابتدایی پاکدشت در مجموع 52 درصد از تغییرات عملکرد شغلی معلمان را تبیین می کند. می توان نتیجه گرفت از طریق ابعاد رهبری معنوی عملکرد شغلی معلمان را بهبود بخشید چرا که در شرایط جدید جهانی، این شیوه رهبری می تواند نجات بخش سازمان ها در شرایط متلاطم باشد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، عملکرد شغلی، معلمان مدارس ابتدایی
  • فردین فروغی سوها*، هاجر وطن زاد، معصومه حسن زاده صفحات 58-68

    یکی از سازوکارهای مطلوب سازمان ها برای پاسخ سریع و مناسب به تغییر و تحولات روز افزون محیطی، ایجاد سازمان های کارآفرین است. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر اشتیاق شغلی بر کارآفرینی سازمانی با میانجی تعهد سازمانی می باشد. پژوهش حاضر از نظر ماهیت محتوایی توصیفی- همبستگی ز نوع مدل معادلات ساختاری و از منظر هدف کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش را، معلمان شاغل به تدریس در دوره ی ابتدایی سال تحصیلی 1401-1400 منطقه شهری و روستایی به تعداد 1340 نفر تشکیل می دهند. روش نمونه گیری به کار گرفته شده، روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای است. همچنین با توجه به ناهمگون بودن جامعه آماری از روش نمونه گیری طبقه ای نیز استفاده گردید که از میان جامعه ی آماری پیش گفته، بر اساس جدول مورگان نمونه ای به حجم 310 نفر (223 نفر زن و 87 نفر مرد) انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های اشتیاق شغلی سالانوا و شوفلی (2004)، تعهد سازمانی آلن و مایر (1990)، و از پرسشنامه کارآفرینی سازمانی بارینگر و بلودرن (1999) استفاده شد. داده های گردآوری شده با نرم افزار Spss , lisrel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از اثر مستقیم اشتیاق شغلی و تعهد سازمانی بر کارآفرینی سازمانی به ترتیب 18/0 و 82/0 می باشد. همچنین اثر غیر مستقیم اشتیاق شغلی بر کارآفرینی سازمانی با میانجی تعهد سازمانی 47/0 به دست آمد. با توجه به نقش کارآفرینی سازمانی در تحقق اهداف سازمان و تاثیرپذیری آن از اشتیاق شغلی و تعهد سازمانی شایسته است مدیران در سازمان ها زمینه را برای ارتقاء فرهنگ کارآفرینی در سازمان حمایت کنند.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، تعهد سازمانی، کارآفرینی سازمانی
  • مهدی عبدالله زاده*، محمد اسمعیلی صفحات 69-83

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر حمایت سازمانی ادراک شده بر بدبینی سازمانی با نقش میانجی سکوت سازمانی انجام شد. این پژوهش از نظر راهبرد اصلی کمی و از نظر تکنیک تحلیلی، توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی معلمان مدارس دولتی منطقه سیلوانا در شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 750 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 256 نفر بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد حمایت سازمانی ادراک شده آیزنبرگر و همکاران (1986)، سکوت سازمانی واکولا و بورادوس (2005) و بدبینی سازمانی دین و همکاران (1998) بود. به منظور تعیین روایی ابزار تحقیق، از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. همچنین پایایی پرسشنامه ها به کمک آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسشنامه حمایت سازمانی ادراک شده 78/0،بدبینی سازمانی 88/0 و سکوت سازمانی 85/0 به دست آمد. داده های پژوهش پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای LISREL 8.8, SPSS 24 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که حمایت سازمانی ادراک شده بر رفتار سکوت معلمان (43/0-) اثر مستقیم معکوس و معناداری دارد. حمایت سازمانی ادراک شده بر بدبینی معلمان (51/0-) اثر مستقیم معکوس و معناداری دارد. اثر مستقیم رفتار سکوت معلمان بر بدبینی معلمان (38/0) مثبت و معنادار بود. همچنین نتایج بیانگر اثر غیرمستقیم منفی و معنادار حمایت سازمانی ادراک شده بر بدبینی معلمان با نقش میانجی رفتار سکوت معلمان (16/0-) است.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، سکوت سازمانی، بدبینی سازمانی، معلمان منطقه سیلوانا، شهرستان ارومیه
  • محمد زارع* صفحات 84-93

    هر روزه شاهد شکل گیری فناوری های نوینی در تعلیم و تربیت هستیم؛ یکی از این فناوری ها در طی دو دهه گذشته، فناوری سیار است. نکته قابل توجه در این زمینه، تفاوت بین وجود فناوری سیار و دستیابی به یادگیری سیار در فرآیند یاددهی-یادگیری الکترونیکی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی قابلیت های یادگیری سیار در فرآیند یاددهی- یادگیری الکترونیکی از دو منظر وجود فناوری سیار و دستیابی به یادگیری سیار و در نهایت دستیابی به راهبردهایی برای فعلیت بخشیدن آن در طی فرآیند یادهی-یادگیری است. روش پژوهش، کیفی و در پاسخ به سوالات پژوهش، تفسیری است. برای دست یابی به پژوهش های انجام شده در حوزه یادگیری الکترونیکی و یادگیری سیار، این کلیدواژه ها در پایگاه های نمایه داخلی در میان مقالات علمی پژوهشی مورد جست وجو قرار گرفت. سپس با توجه به ارتباط پژوهش ها با موضوع پژوهش، 7 پژوهش مرتبط با توجه به سال نمایه سازی (1400-1390) مورد تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش در پی پاسخگویی به سوالات زیر هستیم؛ 1. یادگیری سیار دارای چه قابلیت هایی برای کاربرد در فرآیند یاددهی-یادگیری است؟ 2. چه راهبردهایی برای سیر از فناوری سیار به یادگیری سیار در فرآیند یاددهی-یادگیری وجود دارد؟.

    یافته ها

    پژوهش نشان داد که فناوری سیار با یادگیری سیار متفاوت ولی مرتبط به یکدیگرند. همچنین یادگیری سیار داری قابلیت ها و مزیت های مفیدی برای کاربست در فرآیند یاددهی-یادگیری است. برای رسیدن به یادگیری سیار باید دو دسته راهبرد کاربردی فناوری و آموزش مورد توجه واقع شده و بکارگرفته شود.

    نتایج

    یادگیری سیار بر پایه یادگیری الکترونیکی و با کمک فناوری های سیار می تواند موجب اثربخشی یادگیری و عملکرد تحصیلی شده، یادداری را افزایش داده، انگیزه ایجاد کرده و خودکارآمدی را تقویت کند.

    کلیدواژگان: فناوی سیار، یادگیری سیار، راهبردهای آموزشی، فرآیند یاددهی- یادگیری
|
  • Darya Aghelzadeh, Afshin Divband Pages 1-21
    The current research was conducted with the aim of identifying the consequences of promoting digital literacy in the educational system using a synthesis research approach. This research has been carried out in terms of practical purpose and with a meta-composite qualitative method. The statistical population is all the studies conducted in the period of 1380-1401. In this regard, 54 researches in the field of the desired subject were evaluated and finally 21 articles were selected purposefully and by analyzing the content and composition of related literature, a total of 49 codes and 12 key categories were identified and analyzed during the process of searching and systematic combination of texts, and its validity was It was confirmed through Cohen's kappa test. The results of the analysis showed that self-efficacy, success in learning, self-control, risk-taking, anxiety reduction, individual performance, online interactions, process improvement, successful management, transformability, applicability and professional development are the consequences of digital literacy in the educational system. In order to promote digital literacy in the educational system, hardware and software needs must be met in the educational process.
    Keywords: digital literacy, educational system, research synthesis
  • Fatemeh Noshadi, Ali Mirzaei Ghale Jooq, Mohammad Bagheri Dadokolaei *, Ali Akbar Vali Pages 22-44
    Background and purpose

    The purpose of this research is to provide a paradigmatic model of school teachers' competence based on the document of the fundamental transformation of education.

    Method

    The current research method is qualitative and using the foundation plan. In this method, the text of transformation has been thoroughly checked word by word and the sentences and propositions related to the competence of the teachers have been selected. In open coding, 121 propositions were presented, in focal coding, 10 components were presented, and finally, the paradigm model of teachers' competence was presented. Also, to check the validity and the current method, the research findings and the method of implementation were referred to three transformation experts and one education expert.

    Findings

    The findings of the research show that religious merits and conditions and facilities are the cause of his merits. Religious competences with the components of achieving a virtuous life, knowledge and love of God, belief in monotheism, appreciation of God and increasing the insight and conditions and facilities of the teacher also include the components of the establishment of the system for measuring the competences of teachers, training and empowering teachers and participation Teachers are except causal conditions in curriculum planning. Also, moral competences with trustworthy components, truthfulness, self-esteem, courage and inherent and acquired characteristics are among the conditions of the fields. Being just with the components of not having a racist view, helping to achieve global justice, observing educational justice, anti-tyranny and revolutionary spirit, and physical and mental health with the components of having spirit and vitality, physical health, personal health and environmental health, and exercise and healthy except Conditions. They are interlopers. Scientific competence with the components of familiarity with the fields of education and training, respecting scientific introductions, the field of research development and having basic knowledge and education, and personal and social competence with the components of social participation, communication with specialists and communication with specialists and communication with specialists and treatment It becomes one of the strategies with the family. And finally, professional competence with entrepreneurship components, self-growth and excellence, financial discipline, empowering students, using existing capacities, and growing and educating students are among the consequences.

    Conclusion

    Recognizing the competencies in the country's teacher training system can help policy makers and educational planners in the appropriate strategies to reduce the gap between the current and desired situation in this field and to improve the status of the components of the auxiliary competence.

    Keywords: Paradigm model, competency, transformation document, teachers
  • Ali Moradi *, Mohamadreza Soleimanpour, Fateme Rezanejad Pages 45-57
    Introduction

    A spiritual leader is someone who uses the values, attitudes, and behaviors that are necessary for their own and others' inner motivation to improve the job performance of the members of the organization to ensure the spiritual survival of the organization by doing common goals and establishing organizational culture. In this work, the relationship between the dimensions of spiritual leadership and job performance of elementary teachers in Pakdasht city has been studied.

    Research methodology

    This is an applied research that has been done in a descriptive way. The statistical population included all the primary school teachers of Pakdasht city in the number of 800 people, and 260 people were selected for the study by stratified random sampling method and based on the Karjesi and Morgan table. The data collection tool was a questionnaire which its validity was reviewed and confirmed based on the collective opinion of experts and university professors. Also, its reliability was obtained using Cronbach's alpha test for different parts of the questionnaire from 0.74 to 0.94. Data analysis in this study was performed in two parts: descriptive statistics and inferential statistics using SPSS/22 software.

    Findings

    Regression analysis of independent variables affecting job performance in Pakdasht primary schools showed that the five variables of organizational commitment, altruism, productivity, faith and perspective in Pakdasht primary schools explain a total of 52% of changes in job performance in teachers.It can be concluded that teachers' job performance can be improved through the dimensions of spiritual leadership, because in the new global conditions, this leadership style can save organizations in turbulent conditions.

    Keywords: Spiritual leadership, Job performance, primary school teachers
  • Fardin Foroghi *, Hajar Vatanzad, Masoomeh Hasanzadeh Pages 58-68

    One of the desirable mechanisms for organizations to respond quickly and appropriately to increasing environmental changes is the creation of entrepreneurial organizations. The purpose of this study is to determine the effect of job motivation on organizational entrepreneurship mediated by organizational commitment. The present study is descriptive-correlational in nature of the type of structural equation model and applied in terms of purpose. The statistical population of this study consists of 1340 teachers in the elementary period of 1401-1400 urban and rural areas. The sampling method used is multi-stage cluster sampling method. Also, due to the heterogeneity of the statistical population, the stratified sampling method was used. From the aforementioned statistical population, a sample of 310 people (223 females and 87 males) were selected based on Morgan's table. Data were collected using the Salanova and Shuffley (2004) Job Achievement Questionnaire, Allen and Meyer (1990) Organizational Commitment Questionnaire, and the Baringer & Bleudern (1999) Organizational Entrepreneurship Questionnaire. The collected data were analyzed by Spss, lisrel software. The results show that the direct effect of job motivation and organizational commitment on organizational entrepreneurship is 0.18 and 0.82, respectively. Also, the indirect effect of job motivation on organizational entrepreneurship mediated by organizational commitment was 0.47. Given the role of organizational entrepreneurship in achieving the goals of the organization and its impact on job motivation and organizational commitment, managers in organizations should support the field to promote entrepreneurial culture in the organization.

    Keywords: Job passion, organizational commitment, Organizational entrepreneurship
  • Mehdi Abdolahzadeh *, Mohammad Esmaeili Pages 69-83

    The aim of this study was to investigate the effect of perceived organizational support on organizational pessimism with the mediating role of organizational silence. This research was quantitative in terms of main strategy and descriptive-correlation in terms of analytical technique. The statistical population of the present study included all teachers of public schools in Silvana region in Urmia city in the academic year 1397-98 to 750 people. Using stratified random sampling method, 256 people were selected as a statistical sample for the study based on Morgan table. Data collection tools were standard questionnaires of perceived organizational support of Eisenberger et al. (1986), organizational silence of Vacula and Borados (2005) and organizational pessimism of Dean et al. (1998(.to determine the validity of the research tool, confirmatory factor analysis was used. The reliability of the questionnaires was also obtained using Cronbach's alpha for the perceived organizational support questionnaire of 0.78, organizational pessimism of 0.88 and organizational silence of 0.85, respectively. Research data were analyzed using LISREL 8.8 and Spss24 software. The results showed that perceived organizational support has a significant inverse and direct effect on teachers' silent behavior (-0.43). Perceived organizational support has a significant inverse and direct effect on teachers' pessimism (-0.51). The direct effect of teachers 'silent behavior on teachers' pessimism (0.38) was positive and significant. The results also indicate the indirect negative and significant effect of perceived organizational support on teachers 'pessimism with the mediating role of teachers' silent behavior (-0.16).

    Keywords: Perceived organizational support, Organizational silence, Organizational pessimism, Teachers of Silvana region, Urmia city
  • Mohammad Zare * Pages 84-93

    Every day we witness the formation of new technologies in education; One of these technologies during the last two decades is mobile technology. The noteworthy point in this context is the difference between the existence of mobile technology and the achievement of mobile learning in the e-teaching-learning process. The purpose of this research is to investigate the capabilities of mobile learning in the electronic teaching-learning process from the two perspectives of the existence of mobile technology and the achievement of mobile learning, and finally to achieve strategies to actualize it during the memorization-learning process. The research method is qualitative and interpretive in response to the research questions. In order to find the research done in the field of e-learning and mobile learning, these keywords were searched in the internal index databases among scientific research articles. Then, according to the relationship between the researches and the research topic, 7 related researches were analyzed according to the indexing year (1390-1400). In this research, we seek to answer the following questions; 1. What capabilities does mobile learning have for use in the teaching-learning process? 2. What are the strategies for moving from mobile technology to mobile learning in the teaching-learning process?

    Findings

    The research showed that mobile technology and mobile learning are different but related to each other. Also, mobile learning has useful capabilities and advantages for use in the teaching-learning process. In order to achieve mobile learning, two types of applied strategies of technology and education should be considered and applied.

    Results

    Mobile learning based on electronic learning and with the help of mobile technologies can increase the effectiveness of learning and academic performance, increase memory, create motivation and strengthen self-efficacy.

    Keywords: Mobile technology, mobile learning, educational strategies, teaching-learning process