فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای تمدنی انقلاب اسلامی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1402)

نشریه مطالعات میان رشته ای تمدنی انقلاب اسلامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی کرمی*، افشین متقی دستنائی صفحات 11-27

    موضوع افول تمدن ها از جمله راهبردی ترین موضوعات مورد بحث در علوم انسانی است. افول تمدن در ابعاد مختلف اتفاق می افتد و به نوعی تمام حوزه ها و زیرشاخه های علوم انسانی را درگیر می کند. هدف این پژوهش بررسی شاخص های افول تمدن در روایت های اسلامی و غربی است. سوال اصلی پژوهش این است با توجه به این که شاخص های حیات و دوام هر تمدنی متکثر و متنوع است آیا افول تمدن نیز به همان نسبت غیر قابل پیش بینی و گیج کننده می نماید؟ روش انجام این پژوهش کیفی است. داده های مورد مطالعه پژوهش از منابع کتابخانه ای و مقالات علمی - پژوهشی معتبر جمع آوری می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که افول تمدن مثل افت شاخص سهام یک شرکت در بورس نیست بلکه مثل آن می باشد که کل بورس یک کشور دچار بحران و افت شاخص ادامه دار شود. البته نکته ای که توجه به آن در مطالعه افول تمدن ها بسیار حایز اهمیت است، این است که تمدن ها در هر مقطعی از تاریخ ویژگی های خاص خود را دارند و نمی توان اصول کلی را برای افول آن ها ترسیم کرد و بر اساس آن اصول کلی منتظر حادثه ای به بزرگی افول تمدن نشست و در واقع با وجود همه آثار درخشانی که در این زمینه نوشته شده است، عملا هیچ نظریه عمومی و منسجمی درباره افول وجود ندارد. مفروضاتی وجود دارد و تحلیل های مشخصی درباره افول تمدن های مشخصی ارایه شده است. مطالعه افول تمدن ها می تواند منبع داده برای پژوهشگران باشد اما تحلیل علمی در اختیار قرار نمی دهد. افول تمدنی مثل کتابی است با پایانی باز که در هر دوره ای فصلی جدید به آن اضافه می شود و در مقطع کنونی فصلی که در حال نگارش است فصلی است با عنوان افول تمدن آمریکایی.

    کلیدواژگان: افول تمدن، نظریات غربی، حکمای اسلامی، علوم انسانی
  • محمد درگاه زاده*، ولی الله عباسی، محمدمهدی عباسی صفحات 39-60

    هنر در زندگی و تمدن اسلامی از جایگاه و اهمیت اساسی برخوردار است و یکی از مظاهر مهم تمدن بشری به شمار می رود. تبیین و تفسیر هنر بر مبنای سنت و تجدد(مدرنیته) همواره بحث های فراوانی برانگیخته است. در این میان مباحث سنت گرایان در باب هنر و جایگاه آن در تمدن شناسی اهمیت خاصی دارد. سنت گرایی، تفسیر خاصی از سنت ارایه می دهد و مفاهیم اساسی در حوزه دین، فلسفه، عرفان، علم و هنر را بر مبنای آن مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد. نوشتار حاضر تلاش می کند تا مقوله هنر و اصول و مبانی آن را از این منظر مورد تبیین و تحلیل قرار دهد. به طور کلی نظریات سنت گرایان را نمی توان بدون فهم مبانی و مفاهیم کلیدی آن ها مورد بررسی قرار داد. چرا که سنت گرایان چیزی را خارج از چارچوب سنت نمی دانند و همه تاملات خود را در این راستا تبیین می کنند. فلسفه هنر سنت گرایانه نیز در این چارچوب سنتی و مابعدالطبیعی (فلسفه جاویدان) کل گرفته و تماما حاکی از دغدغه آنان نسبت به احیای سنت است. از این رو، پیش از بحث درباره هنر، ابتدا مفاهیم و مبانی اساسی و در عین حال مرتبط با بحث توضیح داده شده و پس از آن هنر سنتی و ارتباط هنر با معنویت مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سنت گرایی، تمدن، هنر سنتی، معنویت
  • ایوب زارع خفری*، محمد نصیری، رمضان رضایی صفحات 61-86
    هدف

    ازجمله اهداف علمی انتخاب این موضوع «نشان دادن ظرفیت تمدنی و تمدن سازی آموزه های دینی بویژه قرآن کریم»است. ضرورت: خوانش فرهنگی و تمدنی اصطلاحات قرآن به طور عام و آموزه "«مکنت»" به گونه ای خاص از مسایل مغفول مطالعات تمدنی به شمار می آید، بنابراین برای کشف و تبیین علمی این آموزه ها، انجام پژوهش هایی از این قبیل ضروری است.

    روش

    این مقاله با روش تحلیلی و مستند به تفاسیر فریقین از قرآن و نیز متون تاریخی و تمدنی در پی پاسخ به سوال های پژوهش است.

    یافته ها

    حاکی از آن است که واژگانی نظیر ملک، امت، حکم، ولایت و ارض ساختار آموزه «مکنت» در قرآن را شکل می دهد و شاخصه اصلی آن ثبات و استقرار یافتگی، قدسی بودن و در جهت رشد حقیقی مردم حرکت کردن است. چنان که آثار آن در تاسیس نظامات و نهادهای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و امنیتی- اجتماعی در مقیاس جهانی قابل انعکاس است.

    نتیجه

    بازنمایی ماهیت و حقیقت تمدن مبتنی بر آموزه های دینی یعنی ایجاد معنویت خداسو، در سخن از وجهه معنوی و باطنی تمدن و نهاد سازی و ساختارسازی در سخن از وجهه مادی تمدن برای تحقق یافتن مقاصد الهی.

    کلیدواژگان: قرآن، فرهنگ و تمدن، «مکنت»، ملک، قدرت
  • سید محمدرضا رشیدی آل هاشم، پرویز صبوری کزج، جواد صبوری کزج* صفحات 87-108

    بحث جنسیت از مقولات مهم تمدنی است که اسلام نیز در قالب مفهوم عدالت جنسیتی بدان توجه داشته است. عدالت جنسیتی پدیده ای است که رشد و تعالی فرد، بنیان خانواده و سلامت جامعه را تضمین می کند. این پژوهش با هدف مطالعه عدالت جنسیتی در آرمان شهر اسلامی، از منظر قرآن کریم با روش تلفیقی (کمی و کیفی) انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کل آیات قرآن (6236آیه) است. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارEXCEL و MAXQDA مورد بررسی و تحلیل واقع شد. نتایج یافته ها نشان داد، از منظر قرآن تفاوتی بین زن و مرد از لحاظ آفرینش و سرشت آنها وجود ندارد و زن و مرد در ابعاد مختلف عدالت جنسیتی حقوق و تکالیف یکسانی دارند. ابعاد شناسایی شده عدالت جنسیتی در آیات قرآن عبارتند از: 1.عدالت در آفرینش زن و مرد، 2.عدالت در مالکیت، 3.عدالت در آزادی عمل، 4.عدالت در حقوق متقابل همسر. همچنین با شمارش واژگان جنسیتی مشخص شد، 80 آیه مربوط به جنس مرد در و 73 آیه مربوط به جنس زن، آمده است. از منظر قرآن راهکارهای تحقق عدالت جنسیتی در آرمان شهر اسلامی عبارتند از: ترویج معنویت در خانواده، حسن معاشرت، مشورت و همفکری، صداقت و اعتماد، تقسیم کار و تعاون، کنترل غیر رسمی.

    کلیدواژگان: آرمان شهر اسلامی، قرآن، عدالت جنسیتی، زن و مرد، خانواده
  • محمدجواد نجفی، محمدحسین رجبی دوانی*، محمد سپهری صفحات 109-135

    حکومت زیدیه یمن طولانی ترین دولت مذهبی در جهان اسلام است. تاسیس و تداوم دولت زیدی در ادوار مختلف تاریخ یمن در سایه مبارزه و هدایت رهبران فداکار منجر به استقرار و بقای تمدنی از جنس اندیشه زیدی در این کشور گردید تا زیدیه با سلسله ایمه زیدی یمن قرن های طولانی بر یمن حکمرانی نماید. در این میان جایگاه امام هادی رسی دارای ابعاد مختلف بوده و همواره از وی به عنوان الگویی برای رهبران این جریان تمدنی در یمن نام برده شده است، دارای اهمیت می باشد. هدف اساسی پژوهش حاضر پاسخ به این سوال اصلی می باشد که شخصیت و عملکرد امام هادی رسی به عنوان پایه گذار تمدن زیدی در یمن چه بوده است؟دستاورد این پژوهش که با روش کتابخانه ای و اسنادی و شیوه توصیفی - تحلیلی با استفاده از منابع فارسی و عربی به خصوص متون زیدی در تاریخ یمن به دست آمده است، بیان می دارد که اندیشه سیاسی و اصول کلامی و فقهی امام هادی رسی در جهت اعتلای تمدن اسلامی بوده و وی با داشتن روحیه ظلم ستیزی و جهاد با دشمنان، دین مداری و شایسته سالاری، مردم داری و اهتمام به عمران و آبادانی بلاد، ضمن اینکه سیاستمداری متبحر و عالمی اندیشه ورز می باشد در عملکرد سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی دوران خود نیز رسالت تمدنی خویش را برای نسل های آینده زیدیه در یمن به خوبی انجام داده است.

    کلیدواژگان: یمن، هادی رسی، رهبر زیدی، تمدن زیدی
  • حمیدرضا محمدی نجف آبادی* صفحات 137-164

    تاکیدات فراوان نسبت به زمامداری و نقش زمامداران در سعادت جامعه، چه در منابع دینی و چه در اندیشه های رهبران جمهوری اسلامی، نشان از ضرورت تدوین برنامه ای جامع برای تربیت زمامداران دارد که تدوین آن علاوه بر نیاز به مبانی مبتنی بر قرآن و سیره معصومین(علیهم السلام)، به استفاده از اندیشه های متفکران مسلمانی که در راستای کاربست مبانی اسلامی در اندیشه خود تلاش نموده اند؛ نیز محتاج است. در این میان اندیشه های غزالی با توجه به مکتوبات متعددی که در ارتباط با توصیه به حکام و هدایت ایشان و همچنین تربیت زمامداران دارد به عنوان یکی از اندیشمندان برتر اسلامی حایز اهمیت است. بر این اساس تلاش این پژوهش بر این خواهد بود که با استفاده از آثار و تالیفات غزالی مروری بر اندیشه های او در رابطه با تربیت زمامدار داشته باشد و به تعبیری دقیق تر این پژوهش به دنبال پاسخی برای این سوال است که «اندیشه غزالی چه دلالت هایی برای تربیت زمامداران دارد؟» این پژوهش برای پاسخ به این سوال با استفاده از روش دلالت پژوهی به استخراج و تحلیل سهم یاری ها و سپس دلالت های مرتبط با تربیت زمامداران از اندیشه غزالی پرداخته است. در نهایت ویژگی های زمامدار مطلوب، عوامل تربیت زمامدار و همچنین روش های تربیت زمامدار در اندیشه غزالی احصاء و در قالب یک نمودار مفهومی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: تربیت، تربیت زمامدار، کارگزار، غزالی، دلالت پژوهی
|
  • Ali Karami *, Afshin Mottaghi Destanaei Pages 11-27

    The issue of the decline of civilizations is one of the most strategic issues discussed in humanities. The decline of civilization happens in different dimensions and somehow involves all fields and sub-fields of human sciences. The purpose of this research is to examine the indicators of the decline of civilization in Islamic and Western narratives. The main question of the research is that considering that the indicators of life and durability of any civilization are multiple and diverse does the decline of civilization seem equally unpredictable and confusing? The method of conducting this research is qualitative. The data studied in the research are collected from library sources and reliable scientific-research articles. The results of the research show that the decline of civilization is not like a drop in the stock index of a company in the stock market, but it is like the entire stock market of a country experiencing a crisis and a continuous drop in the index. Of course, the point that is very important to pay attention to in the study of the decline of civilizations is that civilizations have their own characteristics at any point in history, and it is not possible to draw general principles for their decline, and based on those general principles, we await an event as great as the decline of civilization. sat and in fact, despite all the brilliant works that have been written in this field, there is practically no general and coherent theory about decline. The decline of a civilization is like a book with an open ending to which a new chapter is added in each period, and at the present time the chapter that is being written is a chapter titled The Decline of American Civilization.

    Keywords: decline of civilization, western theories, Islamic thinkers, human sciences
  • Mohammad Dargahzadeh *, Valiollah Abbasi, Mohammadmahdi Abbasi Pages 39-60

    Art has a fundamental position and importance in Islamic life and civilization and is considered one of the important manifestations of human civilization. Explanation and interpretation of art based on tradition and modernity has always raised many debates. In the meantime, the discussions of traditionalists about art and its place in civilization are of particular importance. Traditionalism provides a specific interpretation of tradition and analyzes and examines basic concepts in the field of religion, philosophy, mysticism, science and art based on it. This article tries to explain and analyze the category of art and its principles and foundations from this point of view. In general, the theories of traditionalists cannot be studied without understanding their foundations and key concepts. Because the traditionalists do not consider anything outside the framework of the tradition and explain all their thoughts in this direction. The philosophy of traditionalist art is also included in this traditional and metaphysical framework (eternal philosophy) and it completely shows their concern for the revival of tradition.

    Keywords: Traditionalism, Civilization, traditional art, Spirituality
  • Ayyob Zare Khafri *, Mohammad Nasiri, Ramazan Rezaei Pages 61-86
    Purpose

    Among the scientific purposes of choosing this subject is "showing the civilizational capacity and civilization of religious teachings, especially the Holy Quran". Necessity: The cultural and civilizational reading of the terms of the Qur'an in general and the teaching of "Muknat" in a special way are considered neglected issues of civilizational studies, therefore, to discover and scientifically explain these teachings, Such researches are necessary.

    Method

    This article seeks to answer the research questions with an analytical and documentary method based on the interpretations of the Qur'an and historical and cultural texts.

    Findings

    It indicates that words such as property, ummah, ruling, province, and land form the structure of the doctrine of "Muknat" in the Qur'an, and its main characteristics are stability and establishment, sanctity, and movement towards the true growth of people. is to do As its effects can be reflected in the establishment of political, cultural, economic and security-social systems and institutions on a global scale.

    Result

    Representation of the nature and truth of civilization based on religious teachings means the creation of godly spirituality, in terms of the spiritual and inner aspect of civilization, and institutionalization and structuring in terms of the material aspect of civilization for the realization of divine purposes.

    Keywords: Quran, culture, civilization, Muknat, Property, power
  • Seyed Mohammad Reza Rashidi Ale-Hashem, Parviz Sabouri Kazaj, Javad Sabouri Kazaj * Pages 87-108

    The issue of gender is one of the important categories of civilization that Islam has also paid attention to in the form of the concept of gender justice.Gender justice is a phenomenon that guarantees the growth and excellence of the individual, the foundation of the family and the health of society.The aim of this study was to study gender justice in the Islamic utopia from the perspective of the Holy Quran with a combined method (quantitative and qualitative).The statistical population of the study is all verses of the Quran(6236 verses). The collected data were analyzed using EXCEL and MAXQDA software. The results showed that according to the Quran, there is no difference between men and women in terms of their creation and nature,and men and women have the same rights and duties in different dimensions of sexual justice.The identified dimensions of gender justice in the verses of the Quran are:1.Justice in the creation of man and woman, 2.Justice in property, 3.Justice in freedom of action, 4.Justice in the reciprocal rights of the spouse. Also, by counting the gender words, it was determined that 80 verses related to the male gender and 73 verses related to the female gender were mentioned. According to the Qur'an, the strategies for achieving gender justice in the Islamic utopia are:promoting spirituality in the family,good fellowship,consultation and consensus,honesty and trust, division of labor and cooperation,informal control.

    Keywords: Islamic Utopia, Quran, gender justice, Men, Women, family
  • Mohammadjavad Najafi, Mohammad Hossein Rajabi Davani *, Mohammad Sepehri Pages 109-135

    The rule of the Zaydi government in Yemen is the longest religious government in the Islamic world. Long rule over Yemen. In the meantime, the position of Imam Hadi Rossi has different dimensions and he has always been mentioned as a model for the leaders of this civilization in Yemen. The main purpose of this study is to answer the main question: what was the personality and performance of Imam Hadi Rossi as the founder of the Zaidi civilization in Yemen?The achievement of this research, which has been obtained by library and documentary methods and descriptive-analytical method using Persian and Arabic sources, especially Zaidi texts in the history of Yemen, states that the political thought and theological and jurisprudential principles of Imam Hadi Rasi He is the exaltation of Islamic civilization and he has a spirit of oppression and jihad with the enemies, religiosity and meritocracy, democracy and concern for the development of the country, while he is a skilled politician and a thinker in political, military, economic and cultural performance. His time has also fulfilled its mission of civilization for future generations of Zaydis in Yemen.

    Keywords: Yemen, Hadi Rassi, Zaidi leader, Zaidi civilization
  • Hamidreza Mohammadi Najaf Ababdi * Pages 137-164

    A lot of references to leadership and the role of leaders in the prosperity of the society, both in religious sources and in the thoughts of the leaders of the Islamic Republic, show the necessity of developing a comprehensive program for the training of leaders, to use the thoughts of Muslim thinkers who have tried to apply Islamic principles in their thought; is also needed. In the meantime, Ghazali's thoughts are important as one of the top Islamic thinkers, considering the numerous letters he has in connection with the advice to rulers and their guidance, as well as the training of governors. Therefore, the effort of this research will be to review using Ghazali's works and writings. on his thoughts regarding the education of leaders, and in a more precise sense, this research seeks an answer to the question, "What implications does Ghazali's thought have for the education of leaders?" In order to answer this question, this research has extracted and analyzed the contributions and then the implications related to the training of leaders from Ghazali's thought by using the method of research on implications. Finally, the characteristics of a desirable leader, the factors of training a leader, as well as the methods of training a leader in Ghazali Ehsa's thought have been presented in the form of a conceptual diagram.

    Keywords: education, Training of the ruler, Agent, Al-Ghazali, Signification research