فهرست مطالب

مطالعات مدیریت و رهبری در سازمان های آموزشی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1402)

نشریه مطالعات مدیریت و رهبری در سازمان های آموزشی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس قائدامینی هارونی، رضا ابراهیم زاده دستجردی*، مهرداد صادقی ده چشمه صفحات 1-15

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثرات شدت استفاده از رسانه اجتماعی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار از طریق تکنو استرس است، جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان بودند، که تعداد آن ها 660 نفر است، با توجه به حجم هر منطقه با استفاده از فرمول کوکران 445 نفر حجم نمونه انتخاب گردید و افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه انتخاب انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه استاندارد رفتار های انحرافی در محیط کار رابینسون و بنت (2000)، پرسش نامه استاندارد شدت استفاده از رسانه اجتماعی مقبل و همکاران (2013)، پرسش نامه استاندارد تکنو استرس گوناتهان (2008) بود که روایی پرسشنامه ها بر اساس روایی محتوایی، صوری و سازه مورد بررسی قرار گرفتند و پس از اصطلاحات لازم روایی مورد تایید قرار گرفت و از سوی دیگرپایایی پرسش نامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 88/0 ، 80/0 و 90/0 برآورد شد و تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی مشتمل بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت .یافته ها نشان داد که شدت استفاده از رسانه اجتماعی از طریق تکنو استرس بر رفتارهای انحرافی در محیط کار تاثیر دارد و تکنواسترس رابطه شدت استفاده از رسانه های اجتماعی با رفتار انحرافی در محیط کار واسطه می کند. که ضریب تاثیر آن 77/0 است

    کلیدواژگان: شدت استفاده از رسانه اجتماعی، رفتارهای انحرافی در محیط کار، تکنو استرس
  • مجید ماهرانی برزانی، مهرداد صادقی*، علی رشید پور صفحات 17-34

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر ویژگی های تاریک شخصیت بر رفتار شهروندی سازمانی از طریق بی نزاکتی در محیط کار و اخلاق کار اسلامی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه های استان چهارمحال و بختیاری بودند، که تعداد آن ها 2255 نفر است، با توجه به حجم هر منطقه با استفاده از فرمول کوکران 660 نفر حجم نمونه انتخاب گردید و افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه انتخاب انتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز در این پژوهش از پرسشنامه های استاندارد استفاده گردید و روایی و پایایی آنها مورد آزمون قرار گرفت که از روایی و پایایی بالایی برخوردار بوده اند و تجزیه و تحلیل داده ها به کمک معادلات ساختاری در نرم افزار وارپ انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که ویژگی های تاریک شخصیت از طریق اخلاق کار اسلامی بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر منفی و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 22/0- می باشد و از طریق بی نزاکتی در محیط کار بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر منفی و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 80/0- است و همچنین تاثیر مستقیم بر رفتار شهروندی سازمانی نیز معنادار و منفی می باشد. که ضریب این تاثیر 70/0- است.

    کلیدواژگان: ویژگی های تاریک شخصیت، رفتار شهروندی سازمانی، بی نزاکتی در محیط کار، اخلاق کار اسلامی
  • سعیده سلطانی، فرشته کردستانی*، عباس خورشیدی صفحات 35-47

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی از آموزش مدیریت دانش در شرکت های خدمات پس از فروش خودرو ایساکو انجام شد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر داده، ترکیبی اکتشافی (کیفی- کمی) و از نظر ماهیت در بعد کیفی، داده های بنیادی در نوع خود و در بعد کمی، مقطعی است. نظر سنجی. جامعه آماری بخش کیفی را کلیه افراد خبره (افراد دارای مدرک دکتری و پژوهشگر در زمینه مدیریت دانش) در این زمینه و در بخش کمی کلیه کارکنان شرکت (کارشناسی به بالا) 140 نفر تشکیل می دهند. روش نمونه گیری در بخش کیفی به صورت آگاهانه با نوع گلوله برفی مورد هدف قرار گرفت و 18 خبره انتخاب شدند که در کارشناس شماره 15 به اشباع نظری رسیدیم و در بخش کمی حجم نمونه 106 نفر بر اساس فرمول تعیین حجم مورگان انتخاب شدند. . در پژوهش حاضر، پس از کدگذاری باز و محوری ابزار اندازه گیری، در قالب فرمی تهیه و برای کدگذاری انتخابی و اعتبارسنجی به کارشناسان ارسال شد. بر این اساس پرسشنامه محقق ساخته طراحی و بین نمونه های آماری که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند توزیع شد. . سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در پایان 7 بعد، 26 مولفه و 138 شاخص برای این مدل شمارش شد. ابعاد شناسایی شده در یک ساختار همگن از ساختارهای مدل مفهومی به نام مدل آموزش مدیریت دانش در شرکت های خدمات پس از فروش خودرو پشتیبانی می کند.

    کلیدواژگان: آموزش، الگو، مدیریت دانش، نیازسنجی، فرهنگ، ساختار، فناوری
  • علی حاجیانی، فاطمه حمیدی فر*، عباس خورشیدی، امیرحسین محمودی صفحات 49-62

    هدف پژوهش حاضر ارایه « ارایه الگوی فرهنگ سازمانی وزارت ورزش و جوانان» است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده کیفی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه داده بنیاد نوظهور است. جامعه مورد نظر پژوهش شامل اساتید دانشگاه دارای رتبه استادیاری به بالا و دارای تجربه و طرح در زمینه مذکور و خبرگان حوزه منابع انسانی وزارت ورزش و جوانان با تحصیلات دکتری و دارای تجربه مدیریتی می باشد، که بر اساس روش نمونه‎گیری نظری از نوع گلوله برفی و بر اساس اشباع نظری داده ها، 15 نفر خبره برای مصاحبه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که در آن، ابعاد، مولفه ها وشاخص های الگوی مذکور تنظیم شد. برای فرم مصاحبه یادشده ابتدا بخشی از الگوها، یافته ها، مطالعات و نظریه های ملی و جهانی بررسی شده، سپس، با کدگذاری باز، شاخص ها احصا شدند و از طریق کدگذاری محوری، در قالب ابعاد، مولفه ها و شاخص ها مقوله بندی شد، و برای 15 نفر از خبرگان ارسال و به کمک کدگذاری انتخابی از طریق مصاحبه، فن دلفی و بارش فکری ابعاد و مولفه ها شناسایی شد.اعتبار و روایی ابزار سنجش به مدد اجماع سه سویه (اجماع داده ها، اجماع پژوهشگران و اجتماع تیوری ها و روش شناسی) بدست آمد. در نتیجه، 5 بعد، 22 مولفه و142 شاخص برای الگوی فرهنگ سازمانی وزارت ورزش و جوانان نهایی شد. پس از تایید نهایی و اولویت بندی خبرگان، ابعاد، مولفه ها و شاخص های سازنده الگو ترسیم شده و مجددا الگوی یادشده توسط خبرگان اعتباریابی شد.واژه های کلیدی: فرهنگ سازمانی، پویایی، تفکرراهبردی، انسانی،رهبری و مدیریت، محیط

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، پویایی، تفکرراهبردی، انسانی، رهبری و مدیریت، محیط
  • حمیده برومند، امید ونداد*، احمد اکبری، تورج فلاح صفحات 63-74

    در این پژوهش که با هدف ارایه مدل رهبری تحول آفرین مبتنی بر رهبری حمایتی مدیران و معاونین پرورشی آ.پ انجام شده است. نخست جهت شناسایی وضع موجود از روش پیمایشی استفاده شد و سپس به منظور پیشبرد پژوهش پرسشنامه بین نمونه آماری توزیع گردید. جامعه-آماری پژوهش حاضر را تعداد431 نفراز معاونان پژوهشی مدارس منطقه تبادکان شهر مشهد تشکیل دادند. حجم نمونه با توجه به جدول مورگان به تعداد205 نفر تعیین شد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. نتایج حاصل از ارزیابی مقادیر آزمون T نشان داد که همبستگی مشاهده شده بین مولفه های مورد بررسی و متغیر رهبری تحول آفرین در اداره آموزش و پرورش منطقه تبادکان مشهد کاملا معنادار می باشد و در بین مولفه های اصلی مورد بررسی، مولفه ویژگی های آرمانی با بار عاملی 0.94 دارای بیشترین تبیین کنندگی در رابطه با نقش رهبری تحول آفرین مبتنی بر رهبری حمایتی مدیران و معاونین پرورشی اداره آموزش و پرورش منطقه تبادکان مشهد می باشد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رهبری حمایتی، آموزش و پرورش
  • مهدی رجبیون*، مهناز آهنگری صفحات 75-88

    موضوع کیفیت خدمات و هدفمند سازی بازرسی ها در جلوگیری از تخلفات اقتصادی، همواره به عنوان یکی از محورهای کلیدی ارزیابی عملکرد بخش بازرسی سازمانهای صنعت، معدن و تجارت کشور مدنظر وزارت صمت شناخته می شود. اما به دلایلی نظیر پیچیدگی، گستردگی و تنوع وظایف استانها در بخش تنظیم بازار و از طرفی نبود یک مدلی جامع برای ارزیابی عملکرد بازرسی استانها که نتایج آن مورد قبول اکثر خبرگان حوزه نظارت و بازرسی باشد، به عنوان یکی از چالش های پیش روی نظام ارزیابی وزارت صمت کشور طی سالهای اخیر مطرح بوده است. هدف از این مقاله ارایه و عملیاتی نمودن مدلی جامع و فراگیر برای ارزیابی و رتبه بندی عملکرد بخش بازرسی سازمان های صنعت ، معدن و تجارت استانها با رویکرد فازی است. جهت نیل به این موضوع سعی برآن شد با در پیش گرفتن رویکرد خبره محور و بهره گیری از مدلهای تصمیم گیری چند شاخصه فازی، مناسب ترین مدل برای ارزیابی و رتبه بندی عملکرد بخش بازرسی استانها ارایه گردد. براساس نتایج تحقیق، شاخص های کلان بازرسی در قالب 19 شاخص و مدل ترکیبی روش آنتروپی و روش شباهت به گزینه ایده آل فازی (FTOPSIS) به عنوان مناسب ترین مدل برای ارزیابی و رتبه بندی عملکرد بخش بازرسی استانها معرفی گردید.جهت سنجش کارایی مدل پیشنهادی، استانهای کشور براساس عملکرد سالانه بخش بازرسی، رتبه بندی و سپس نتایج استخراج شده مورد راست آزمایی خبرگان حوزه نظارت و بازرسی وزارت صمت قرارگرفته و موارد تایید گردید.

    کلیدواژگان: سازمان صنعت معدن و تجارت، شاخص بازرسی، تاپسیس فازی، آنتروپی، تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت
|
  • Abbas Ghaedamini Harouni, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi *, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh Pages 1-15

    The aim of the present study is to determine the effects of the intensity of social media use on deviant behaviors in the workplace through techno-stress. The statistical population of this study was all the employees of Isfahan Islamic Azad University, whose number is 660. According to the size of each region with Using Cochran's formula, a sample size of 445 people was selected and the sample people were selected using the stratified sampling method according to the size of each stratum. The research tool was the standard questionnaire of deviant behaviors in the workplace by Robinson and Bennett (2000), the standard questionnaire of the intensity of social media use by Moqbal et al. (2013), the standard questionnaire of techno-stress by Gunathan (2008), and the validity of the questionnaires was based on the validity content, form and structure were examined and after the necessary corrections validity was confirmed and on the other hand the reliability of the questionnaires was estimated by Cronbach's alpha method as 0.88, 0.80 and 0.90 respectively and data analysis were conducted at an inferential level including structural equation modeling. The findings showed that the intensity of social media use through techno-stress has an effect on deviant behaviors in the workplace, and techno-stress has a relationship between the intensity of social media use and deviant behavior in the workplace, whose influence coefficient is 0.77.

    Keywords: intensity of social media use, deviant behaviors, Workplace, techno-stress
  • Majed Maharani Barzani, Mehrdad Sadeghi *, Ali Rashidpour Pages 17-34

    The purpose of this research is to determine the effect of dark personality traits on organizational citizenship behavior through incivility in the workplace and Islamic work ethics. The present study was applied in terms of its purpose and descriptive in terms of correlational data collection. The statistical population of this research was all the employees of Chaharmahal and Bakhtiari universities, whose number was 2255 people, according to the size of each university, a sample size of 660 people was selected using Cochran's formula, and the sample people were selected using the stratified sampling method. They were selected according to the size of each floor. The research tool was the standard questionnaire of the dark personality traits of Jones and Paulus (2014), the standard questionnaire of Islamic work ethics of Al-Dalimi  (2020) and the standard questionnaire of organizational citizenship behavior of Lee and Allen (2002) and the standard questionnaire of incivility in the workplace by Cortina et al. (2001) that  the validity of the questionnaires was examined based on the content form and structure validity and after the necessary terms the validity was confirmed and on the other hand the reliability of the questionnaires was 0.90 and 0.88 respectively with Cronbach's alpha method. 0.90 and 0.88 were estimated and data analysis was done with the help of structural equations in Warp software. The results of the research showed that dark personality traits have a negative and significant effect on organizational citizenship behavior through Islamic work ethics, and the coefficient of this effect was -0.22, and through incivility in the workplace, it has a negative and significant effect on organizational citizenship behavior. The coefficient of this effect was -0.80 and the direct effect on organizational citizenship behavior was also significant and negative. The coefficient of this effect was -0.70.

    Keywords: dark character traits, Organizational Citizenship Behavior, Incivility in the Workplace, Islamic work ethics
  • Saeedeh Soltani, Fereshteh Kordestani *, Abas Korshdi Pages 35-47

    The present study aimed to provide a model of knowledge management training in Isacco automotive after-sales service companies. In terms of applied objectives and in terms of data, the research method is an exploratory mix (qualitative-quantitative) and in terms of nature in the qualitative dimension, the foundation data is of its kind and in the quantitative dimension is a cross-sectional survey. The statistical population of the qualitative section consists of all experts (people with doctorates and research in the field of knowledge management) in this field and in the quantitative section of all employees of the company (bachelor's degree and above) are 140 people. The type of snowball consciously targeted the sampling method in the qualitative section and 18 experts were selected, which we reached theoretical saturation in expert number 15. In the quantitative part of the sample size, 106 people were selected based on Morgan's volume determination formula. In the present study, after open and axial coding of the measurement tool, it was prepared in the form of a form and sent to experts for selective coding and validation. Based on this, a researcher-made questionnaire was designed and distributed among randomly selected statistical samples. Then, the collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics, and at the end, 7 dimensions, 26 components and 138 indicators were identified for this model. The dimensions identified in a homogeneous structure support the model constructs of a concept called the knowledge management-training model in automotive after-sales service companies.

    Keywords: Training, model, Knowledge management, Needs Assessment, culture, structure, Technology
  • Ali Hajiani, Fatemeh Hamidifar *, Abas Korshdi, AmirHossein Mahmoodi Pages 49-62

    The aim of the current research is to present the organizational culture model of the Ministry of Sports and Youth. The research method was applied in terms of purpose, qualitative in terms of data type, and grounded theory in terms of the nature and type of data study. The target population of the research includes faculty members with the rank of assistant professor and above and having experience and planning in the mentioned field and experts in the field of human resources of the Ministry of Sports and Youth with PhD in education and management experience based on the theoretical sampling method of the snowball type . Based on theoretical data saturation, 15 experts were selected for interview. The research tool was a semi-structured interview in which the dimensions, components and indicators of the mentioned model were set. . For the aforementioned interview form, a part of national and global models, findings, studies and theories were first examined. Then, with open coding, indicators were counted and through axial coding, they were categorized in the form of dimensions, components and indicators, and it was sent to 15 experts and the dimensions and components were identified with the help of selective coding through interviews, Delphi technique and brainstorming. As a result, 5 dimensions, 22 components and 142 indicators were finalized for the organizational culture model of the Ministry of Sports and Youth. After the final confirmation and prioritization of the experts, the dimensions, components and indicators of the model were drawn, and again, experts validated the mentioned model.

    Keywords: Organizational Culture, Dynamics, Strategic Thinking, human, Leadership, Management, environment
  • Hamideh Broumand, Omid Vandad *, Ahmad Akbari, Turaj Fallah Pages 63-74

    This study was conducted with the aim of presenting a transformational leadership model based on the supportive Leadership of directors and vice-presidents of Education. First, a survey method was used to identify the current situation and then a questionnaire was distributed among the statistical population to advance the research. The statistical population of the present study was composed of 431 research assistants of schools in Tabadakan district of Mashhad. According to Morgan's table, the sample size was determined as 205 people who were selected using stratified random sampling. The results of the evaluation of T-test values ​​showed that the observed correlation between the investigated components and the transformational leadership variable in the Tabadakan District Education Department of Mashhad is quite significant. Among the main components under investigation, the ideal characteristics component with a factor load of 0.94 has the most explanatory power in relation to the role of transformational leadership based on the supportive leadership of the directors and vice-presidents of education in the Tabadakan District of Mashhad.

    Keywords: Transformational Leadership, Supportive leadership, education
  • Mahdi Rajabiun *, Mahnaz Ahangari Pages 75-88

    The  key axes of evaluating the performance of the inspection department of industry, mining and trade organizations of the country considered by the Ministry of Security. However,  due to reasons such as the complexity, extent and diversity of the duties of the provinces in the market regulation sector, and on the other hand, the lack of a comprehensive model for evaluating the inspection performance of the provinces, the results of which are accepted by the majority of experts in the field of supervision and inspection, as one of the challenges facing the Ministry's evaluation system. , and has been discussed in recent years. The purpose of this article is to present and operationalize a comprehensive model for evaluating and ranking the performance of the inspection department of the provincial industry, mining and trade organizations with a fuzzy approach. In order to achieve this issue, by adopting an expert-oriented approach and using fuzzy multi-indicator decision models, the most suitable model for evaluating and ranking the performance of provincial inspection departments was presented. Based on the results of the research, macro-inspection indicators in the form of 19 indicators and a combined model of ENTROPY method and FTOPSIS method have been introduced as the most suitable model for evaluating and ranking the performance of the inspection department of the provinces. In order to measure the effectiveness of the proposed model, the provinces of the country were evaluated based on the annual performance of the inspection department, ranking, and then the extracted results were verified by experts in the supervision and inspection field of the Ministry of Security, and the cases were confirmed.issue of service quality and targeting of inspections to prevent economic violations is always known as one of the

    Keywords: Organization of Industry-Mining, Trade, inspection index, Fuzzy TOPSIS, Entropy, decision making under uncertainty