فهرست مطالب

New Trends in English Language Learning - Volume:2 Issue: 3, Sep 2023

Journal of New Trends in English Language Learning
Volume:2 Issue: 3, Sep 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفحات 1-18
    این مطالعه کیفی که ریشه در تیوری فناوری کمکی (AST) دارد، واقعیت مجازی (VR) را به عنوان یک فناوری کمکی در بین زبان آموزان زبان انگلیسی مبتلا به اختلال زبان بیانی (ELD) در رابطه با اثربخشی، امکان سنجی و خطرات آن مورد بررسی قرار داد. پس از یک نمونه گیری هدفمند، 18 زبان آموز انگلیسی زبان پیش از متوسط ​​ایرانی با سطوح خفیف تا متوسط ​​ELD انتخاب شدند و یک محیط یادگیری واقعیت مجازی کاملا فراگیر را از طریق نمایشگرهای واقعیت مجازی روی سر (VR-HMDs) که در آن مجموعه ای از قطعات یادگیری را تجربه کردند. با تمرکز بر مهارت های گفتاری به مدت 20 جلسه هفتاد دقیقه ای توسط VR نوشته شد. داده ها به صورت موضوعی توسط تحلیل داده های کیفی ماکس وبر (MAXQDA) تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها عوامل تشکیل دهنده فناوری کمکی VR در مورد (A) اثربخشی (سواد فناوری اطلاعات و ارتباطات، پیش داوری ها، فن هراسی یا استرس فنی، انگیزه و کیفیت تجهیزات VR) را نشان دادند. (ب) امکان سنجی (زیرساخت های آکادمیک، قیمت تجهیزات، ویژگی های سفارشی سازی، انواع محتوا یا زمینه، و آموزش)، و (C) خطرات (علایم فیزیکی و ذهنی مختلف ناشی از VR). نتایج ممکن است به نفع TEFL، فناوری کمکی و آموزشی، و آموزش درمانی باشد.
    کلیدواژگان: زبان آموزان زبان انگلیسی، اختلال بیانی زبان، واقعیت مجازی
  • صفحات 19-34
    بر اساس نظریه فناوری کمکی، این مطالعه کیفی واقعیت مجازی را به عنوان یک فناوری کمکی در بین زبان آموزان زبان انگلیسی مبتلا به اختلال بیانی زبانبا توجه به اثربخشی، امکان سنجی و خطرات آن بررسی کرد. 18 زبان آموز انگلیسی زبان پیش از متوسط ایرانی با اختلال بیانی زبانخفیف تا متوسط انتخاب شدند و به مدت 20 جلسه هفتاد دقیقه ای با استفاده از نمایشگرهای واقعیت مجازی روی سر قرار گرفتند و در یک محیط یادگیری واقعیت مجازی کاملا فراگیر قرار گرفتند. تکه های یادگیری نویسنده واقعیت مجازی بر مهارت های گفتاری متمرکز شده اند. برای تحلیل موضوعی داده ها از تحلیل کیفی داده های ماکس وبر استفاده شد. یافته ها مولفه های فناوری کمکی واقعیت مجازی را با توجه به (1) اثربخشی (سواد فناوری اطلاعات و ارتباطات، پیش فرض ها، فن هراسی یا استرس فنی، انگیزه و کیفیت تجهیزات واقعیت مجازی) نشان داد. (2) امکان سنجی (زیرساخت های آکادمیک، قیمت تجهیزات، ویژگی های سفارشی سازی، انواع محتوا یا زمینه، و آموزش). و (3) خطرات (علایم فیزیکی و ذهنی ناشی از واقعیت مجازی مختلف). فناوری کمکی و آموزشی و آموزش درمانی ممکن است از یافته ها بهره مند شود.
    کلیدواژگان: فراگیران زبان انگلیسی، اختلال بیانی زبان، واقعیت مجازی
  • صفحات 35-46

    خودهای ممکن مدرسان یک شبه شکل نمی گیرد، بلکه فرآیندی مستمر است که عوامل مختلفی مانند تجربه تدریس ممکن است بر آن تاثیر بسزایی داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی تعریف خودهای ممکن در آینده در بین مدرسان زبان انگلیسی با تمرکز بر تجربه تدریس آنها انجام شد. برای انجام این کار، از طرح نظرسنجی استفاده شد. جامعه هدف پژوهش، کلیه مدرسان زن و مرد زبان انگلیسی بود که در دبیرستان های دولتی ایران تدریس می کردند. از این جامعه آماری، تعداد 180 نفر (90 مرد و 90 زن) مدرس زبان انگلیسی از دبیرستان های شمال غرب ایران به روش نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اهداف خود انتظاری و پرسشنامه خودی که من از آن می ترسم استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، از آمار توصیفی و تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که مدرسان آینده مدارس دولتی می ترسیدند که بی الهام به نظر برسند و بیشتر بر وظیفه متمرکز هستند تا کیفیت. مدرسان تازه کار می ترسیدند که نتوانند کلاس ها را کنترل کنند و بیشتر بر وظیفه متمرکز بودند تا کیفیت. و مدرسان باتجربه مدارس دولتی به دنبال دستیابی به رشد حرفه ای بودند و بیشتر بر کیفیت متمرکز بودند تا وظیفه. علاوه بر این، نشان داده شد که سه گروه مدرسان مورد مطالع از لحاظ خود انتظاری به طور معناداری متفاوت بودند. علاوه بر این، سه گروه مدریان در دو بعد کیفیت محور و وظیفه محور به طور معناداری با یکدیگر متفاوت بودند. نتایج مطالعه حاضر بر دانش ما از خودهای ممکن مدرسان زبان انگلیسی و همچنین تاثیر تجربه تدریس بر ساخت / بازسازی خودهای ممکن مدرسان زبان انگلیسی می افزاید.

    کلیدواژگان: هویت، خودهای ممکن، هویت حرفه ای، تجربه تدریس
  • صفحات 47-54
    هویت به مجموعه ای از جنبش های سیاسی، ایدیولوژیکی و اجتماعی اطلاق می گردد که به برابری حقوق زنان در عرصه های آموزش و حقوق برابر می پردازد در دنیای کنونی ظهور یافته است. این مطالعه مروری با رویکرد کتابخانه ای و بر اساس مرور متون طراحی شده و به مقایسه و تحلیل آثاری از سه نویسنده آفریقایی تبار در ژانر علمی تخیلی می پردازد و به مروری بر آثار این زنان در احیای هویت و زنیت سیاه پوست متمرکز است. این مطالعه بدنبال پاسخی برای این سوال است که آیا از دیدگاه زنان نویسنده و متفکر آفریقایی تبار، جنبش های زن باوری برای هویت یابی وشنیدن صدای زنان آفریقایی و زخم های ناشی از استعمار و پراکندگی جامعه آفریقایی التیام بخش بوده اند یا خیر؟ و نقش آثار در پیشبرد اهداف زنان آفریقایی تا چه حد راهگشا بوده است؟ جستجو برای هویت یابی ، فریاد (شنیده شدن) تفکر مستقل و قدرت بخشی از وجوهات مشترک قهرمانان داستان های این سه زن نویسنده می باشند که در این مطالعه بررسی و تحلیل گردیده اند. یافته ها و نتایج این مطالعه بر این امر دلالت دارد که برای قدرت بخشیدن به زنان سیاه پوست، شنیدن فریاد ظلم ستیزی آن ها و هم چنین هویت یابی، از دیدگاه این سه متفکر و نویسنده برجسته آفریقایی که از طریق قدرت بخشیدن و هویت دادن به زنان همزمان به مبارزه با زن ستیزی، تبعیض نژادی و نابرابری جنسیتی می پردازند.
    کلیدواژگان: روایت، هویت، نویسندگان سیاه پوست، زنان
  • صفحات 55-77

    اگرچه تحقیقات در مورد نظارت بالینی و تفکر انتقادی معلمان توسط بسیاری از محققان به طور جداگانه انجام شده است، ادغام آن ها در یک مطالعه یکپارچه، به ویژه در زمینه انگلیسی به عنوان یک زبان خارجی بسیار ضروری بوده است. مطالعه حاضر تلاشی برای پی بردن به تاثیرات نظارت بالینی بر تمایلات تفکر انتقادی معلمان زبان انگلیسی و پیشرفت کلی زبان آموزان بود. پژوهش حاضر شامل دو گروه شرکت کننده بود: 60 معلم و 66 دانش آموز که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمایشی تقسیم شدند. نظارت بالینی برای معلمان گروه آزمایش در سه دوره کنفرانس برنامه ریزی ، مشاهده کلاس درس و کنفرانس بازخورد انجام شد. آن دسته از فراگیرانی که معلمان آن ها در نظارت بالینی شرکت کرده بودند، گروه آزمایش و بقیه گروه کنترل بودند که به معلمان آن ها برنامه آموزشی معلم ارایه نشد. داده ها از طریق مقیاس تمایل به تفکر انتقادی و پیش آزمون و پس آزمون فراگیران جمع آوری شد. با اجرای آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA یک طرفه) و آزمون های t نمونه های مستقل، نظارت بالینی به طور قابل توجهی بر گرایش های تفکر انتقادی معلمان زبان انگلیسی موثر بود و منجر به بهبود قابل توجه زبان آموزان نیز شد. یافته ها حاکی از الزام اجرای نظارت بالینی به عنوان یک برنامه آموزش معلمان موثر و آگاه کننده است تا به معلمان کمک کند تا نقاط قوت و ضعف خود را بررسی کنند و در تدریس عملی به خود تنظیمی قابل توجهی دست یابند.

    کلیدواژگان: نظارت بالینی، تفکر انتقادی، پیشرفت کلی فراگیران، آموزش معلمان
  • صفحات 79-88

    هدف از تحقیق حاضر مطالعه و بررسی جنبه های نمادین و نشانه ای زبان در رمان امیلی در نیومون بر اساس نظریه ژولیا کریستوا می باشد. مونتگمری در این رمان زندگی دختر جوانی به نام امیلی را به تصویر می کشد که در تلاش برای شناخت خویش است. کریستوا بر این باور است که عملکرد زبان گاه بصورت بیان خودآگاه و قاعده مند معنا صورت می گیرد که به آن امر نمادین زبان می گویند. اما گاه زبان برای انگیزش احساس و بیان ناخودآگاه بعد عاطفی سوژه به کار می رود که آن را امر نشانه ای نام می نهد. امر نشانه ای بطور مدام به ساختار نمادین معنا نفوذ کرده و نظم منطقی آن را با خلاقیت هایش بر هم می زند. امیلی دارای قوه تخیلی قوی است، قلم زیبایی دارد و نوشتن برایش در حکم طغیان بر علیه دشواری های زندگی است و ارتباط میان ساحت پدرانه زبان و وحدت و آرامش ساحت مادرانه، در فرایند شکل گیری هویت او دخیل می باشند. این پژوهش، با استفاده از تقابل دوگانه نمادین و نشانه ای زبان در نظریه کریستوا، نشان می دهد که چگونه امیلی به ساختن دنیایی درونی و شهودی در برابر جهان نظم مند بیرون به عنوان نوعی مکانیسم دفاعی می پردازد.

    کلیدواژگان: هویت، امر نمادین، امر نشانه ای، سوژه-در-فرایند، امیلی در نیومون
|
  • Mojgan Khaki, Hossein Heidari Tabrizi *, Sajad Shafiee Pages 1-18
    Rooted in Assistive Technology Theory (AST), this qualitative study examined Virtual Reality (VR) as an assistive technology among EFL learners with Expressive Language Disorder (ELD) concerning its effectiveness, feasibility, and risks. Following a purposive sampling, 18 Iranian pre-intermediate EFL learners with mild to moderate levels of ELD were selected and experienced a fully-immersive VR learning environment through Virtual-Reality Head-Mounted Displays (VR-HMDs) in which a series of learning nuggets focusing on speaking skills were VR-authored for 20 seventy-minute sessions. The data were thematically analyzed by Max Weber Qualitative Data Analysis (MAXQDA). The findings showed the factors constituting VR assistive technology concerning (A) effectiveness (ICT literacy, prejudgments, technophobia or technostress, motivation, and quality of VR equipment); (B) feasibility (academic infrastructure, equipment price, customization features, types of content or context, and training), and (C) risks (various VR-induced physical and mental symptoms). The outcomes may benefit TEFL, assistive and educational technology, and therapeutic education.
    Keywords: EFL learners, expressive language disorder, virtual reality
  • Arash Dehghanian, Seyyed Hassan Seyyedrezaei *, Omid Mazandarani, Ghasem Barani Pages 19-34
    Writing has a unique position in language teaching since its acquisition involves the practice and knowledge of the other three language skills. One of the best ways to attract students to writing is to let them write at the beginning of the learning process as freely as possible and evoke in them the feeling of creativity. Creative writing obviously can play a crucial role in the development of writing skills. This study is an inquiry into the role grammar-based stylistic imitation plays in learning how to write in English classes. To this end, the researcher, taking advantage of qualitative and action research to collect and analyze the data, attempted to teach paragraph writing to EFL in-service teachers using the grammar-based stylistic imitation. Fourteen non-native English teachers from the Gooyesh language institute in Shahrood were asked to do a close and free imitation. The researcher made use of semi-structured interviews to explain if and when they would use it in their own classes. The results showed grammar-based stylistic imitation could be of tremendous help to novice learners in their classes in that it can alleviate the burden they feel trying to master writing. However, a few teachers argued against it stating concerns about voices getting lost and styles getting killed. The results from the present inquiry can raise awareness of the way imitation, grammar-based stylistic imitation to be more specific, can find its way back into the classroom, which can help curriculum designers, stakeholders, policymakers, and administrators.
    Keywords: Imitation, Stylistic Imitation, Grammar- based Stylistic Imitation, social learning theory, Modeling
  • Leila Amanati, Davud Kuhi *, Mahnaz Saeidi Pages 35-46

    Possible selves of teachers are not formed overnight, but it is a continuous process on which different factors such as teaching experience may have a significant impact. This study aimed at investigating EFL teachers’ defining their possible selves in the future with a focus on their teaching experience. In so doing, a survey design was used. A total number of 180 (90 males and 90 females) English language teachers from high schools (N=90) in North West area of Iran participated in the study through available sampling. To collect the data, the Expected Self-goals Questionnaire, and The Selves I Fear Questionnaire were used. The results showed that prospective teachers of public schools feared that they seem uninspired and were more task-focused than quality-focused; new teachers feared that they cannot control classes and were more task-focused than quality-focused; and experienced teachers of public schools sought to reach professional development and were more quality-focused than task-focused. Further, it was shown that three categories of teachers’ expected selves were significantly different. Moreover, three categories of teachers’ expected selves were different significantly concerning both expected quality-focused and expected task-oriented dimensions. More specifically, prospective teachers reported lower levels of expected professionalism and higher levels of expected learning to teach than the two other categories of teachers. The results of the current study may shed light on our knowledge of EFL teachers’ possible selves as well as the effect of teaching experience on the construction/reconstruction of EFL teachers’ possible selves.

    Keywords: Identity, possible selves, professional identity, Teaching Experience
  • Zahra Hashemi, Hossan Shahabi *, Mehry Haddad Narafshan Pages 47-54
    The term ''identity'' which refers to one's rights, equality and dignity, equal opportunity in work and education and equal pay, emerged in the United States in the mid-twentieth century in the context of immigration, social change, and emancipator movements. This study examines the distinctive ways in which contemporary black female authors have employed speculative fiction to portray diasporic identities in their female protagonists. The novels examined in this study offer new ways of conceptualizing the connection between cultural trauma and society and ultimately by giving voice, choice, and identity, have tried to empower their characters to take a stand against male operation and discover a sense of selfhood. The results indicated that by employing Afrofuturism and other African-based movements, the chosen authors in their fictional characters try to subvert and battle not only the widespread convictions of feminism and womanhood, but also resist social evils like racism, sexism, and gender inequality. In this regard, black literature utilizing science fiction and Afrofuturism imitates progress in the surrounding society and identity politics. The findings indicate an identity pattern and ways of reshaping the identity, voice, and healing during and after traumas distinct to the Afrodiasporic community in the female protagonists.
    Keywords: narratives, Identity, African diaspora, Black writers, Females
  • Nasim Mehrabian, Hadi Salehi *, Omid Tabatabaei, Hossein Vahid Dastjerdi Pages 55-77

    Although research on clinical supervision and teachers’ critical thinking has been separately carried out by many scholars, their integration in a unified study has been demanding, particularly in an English as a Foreign Language (EFL) context. Investigation of learners’ language achievement affected by doing clinical supervision appears to have been taken for granted. The present study was an attempt to figure out the effects of clinical supervision model proposed by Gall and Acheson (2011) on EFL teachers’ critical thinking disposition and learners’ overall language achievement. The present study constituted two sets of participants: 60 teachers and 66 learners selected through convenience sampling and were divided into two groups namely experimental. Clinical supervision was conducted for the experimental group teachers within three cycles of planning conference, classroom observation, and feedback conference. Those learners whose teachers took part in the clinical supervision constituted the experimental group while the remaining were the control group whose teachers were not provided with any teacher education program. Data were collected through the Critical Thinking Disposition Scale and learners’ pre-and post-tests. By running one-way analysis of variance (one-way ANOVA) and independent samples t-tests, clinical supervision was significantly effective regarding EFL teachers’ critical thinking disposition and resulted in the learners’ significant improvement as well. Findings demand the practice of clinical supervision as an effective and awareness-raising teacher education program to help teachers reflect upon their strengths and weaknesses and self-regulate their teaching practicum.

    Keywords: Clinical supervision, critical thinking, Learners’ overall language achievement, Teacher Education
  • Neda Rahimi Rad, Fatemeh Pourjafari * Pages 79-88

    This research aims to explore and examine Julia Kristeva's theory of the semiotic and symbolic dimensions of language on L. M. Montgomery's Emily of New Moon. In this novel Montgomery portrays the life of a young girl, Emily, who is in the middle of fight to gain self-realization. Kristeva suggests that the part of consciousness repressed by the process of the formation of the self through language – the symbolic- retains its own language - the semiotic- which cannot be entirely annihilated by our birth into the symbolic, and instead erupts into our controlled communication as unruly and uncontrolled expression. Emily has talent in writing and owns great imagination, which she uses as rebellion against the hardships of her life and by the interaction between father's realm of language and calmness and unity of mother's territory, her identity is in process. This research interprets Emily's shift from outer objective world to the inner reflective essence as a defense mechanism, through Kristeva's dichotomous concept of language.

    Keywords: Identity, semiotic, Symbolic, the subject in process, Emily of New Moon