فهرست مطالب

تحلیل بازار سرمایه - سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1402)

نشریه تحلیل بازار سرمایه
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امین روشنگرزاده، محسن دستگیر*، رحمان ساعدی صفحات 1-30
    روانشناسان رفتاری معتقدند که افراد به طور مداوم هنگام تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری های خود تمایل دارند به شیوه های نامنظم عمل کنند. به عبارت دیگر این محققان اعتقاد دارند که سرمایه گذاران در واقع غیرمنطقی هستند و سوگیری های رفتاری از خود نشان می دهند. هدف از این مقاله بررسی تاثیر ابعاد و کارکردهای سواد مالی بر سوگیری های رفتاری شامل سوگیری فرا اعتمادی و سوگیری رفتار جمعی و تحلیل اثر آنها بر یکدیگر و بر عملکرد سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای این منظور نمونه آماری از طریق پرسشنامه و از بین509 سرمایه گذار در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری گردید. همچنین جهت تحلیل مدل از نرم افزار پی.ال.اس استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که سواد مالی به طور معناداری بر سوگیری های رفتاری فرا اعتمادی و رفتار جمعی در بین سرمایه گذاران تاثیر دارد. همچنین نتایج نشان داد که سوگیری های مذکور بر عملکرد سرمایه گذاران نیز تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: سوگیری رفتاری فرا اعتمادی، سوگیری رفتار جمعی، سواد مالی، عملکرد سرمایه گذاران، آبشار های اطلاعاتی
  • جلال یوسفی، پرویز سعیدی*، مریم بخارائیان خراسانی، uجمادوردی گرگانلی دوجی صفحات 31-58

    هدف اصلی این پژوهش مقایسه وضعیت بانکداری اسلامی در ایران با کشورهای منتخب جهان اسلام است. پژوهش حاضر از لحاظ نوع هدف تحقیقی کاربردی از لحاظ بعد زمانی تحقیقی گذشته نگر بر اساس نحوه گرداوری داده ها از نوع توصیفی و همبستگی وبر اساس ماهیت و ویژگی داده هایی که برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها استفاده می شوند از نوع تحقیقات کمی محسوب می شود برای آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون خطی استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش اقتصاد سنجی پانل دیتا با بهره گیری از نرم افزار اماری Eviews استفاده شده است. در این پژوهش، جامعه آماری بانکهای اسلامی جهان اسلام می باشند و نمونه اماری یژوهش شامل بانک های ایران، مالزی، اندونزی، پاکستان وبحرین در قلمرو زمانی 2017 الی 2021 بوده است. که برای مقایسه وضعیت بانکداری اسلامی در ایران با کشورهای منتخب از داده های جمع اوری شده از امارهای ارایه شده توسط سازمان بورس اوراق بهادار برای کشور ایران وداده های بانک جهانی (Bank Scope) برای بانک های منتخب کشورهای (مالزی، اندونزی، پاکستان، بحرین) استفاده شده است. روش تحقیق مناسب که در این پژوهش به کار گرفته شده، از نوع روش تحقیق توصیفی می باشد. که از لحاظ هدف، کاربردی است و در زمره تحقیقات کمی و توصیفی در زمینه مالی به شمار می آید. به علاوه با توجه به اینکه از اطلاعات تاریخی در آزمون فرضیات آن استفاده شده، از نظر بعد زمانی گذشته نگر بوده و برحسب نحوه گردآوری اطلاعات، نوعی پژوهش پس رویدادی به شمار می آید.

    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، بازده داراییها، بازده سرمایه صاحبان سهام، حاشیه بهره خالص
  • ناصر حیدری* صفحات 59-83

    هدف این پژوهش طراحی راهبرد معاملات سهام بر اساس الگوریتم های یادگیری رگرسیونی می باشد. پژوهشگر بوسیله بهره برداری از پایگاه اطلاع رسانی یاهو فاینانس ، داده های مورد نیاز پژوهش را با استفاده از برنامه نویسی در محیط نرم افزار پایتون استخراج و بر اساس آن شاخص ها و نوسان سازهای تحلیل تکنیکال را محاسبه و به عنوان مولفه های اولیه وارد مدل نموده است. در راستای ارزشیابی الگوریتم های رگرسیونی از شاخص های (ضریب تعیین ، خطای میانگین مریعات و ریشه میانگین مربعات خطا) استفاده شده است. پژوهشگر از روش های پیشرفته آماری و نرم افزارهای پایتون ، اسپایدر ، اس پی اس اس و اکسل استفاده نموده و تفاوت بین شاخص های ارزشیابی الگوریتم های طراحی شده را به لحاظ معنی داری از طریق آزمون کروسکال والیس بررسی و راهبرد خرید و فروش سهام را معرفی می نماید. در راستای تنوع بخشی نمونه تحقیق جهت تعمیم پذیری نتایج، شرکت های فعال در حوزه حمایت مصرف کننده، خدمات ارتباطی، مراقبت های بهداشتی، خدمات مالی، تکنولوژی، چرخه مصرف کننده و انرژی در بورس نیویورک با میانگین حجم معامله بزرگتر از 1 میلیون و ارزش بازار بزرگ تر از 200 تریلیون دلار از طریق روش فیلترنویسی در تاریخ 07/04/1400 برابر با 41 عدد به عنوان نمونه این پژوهش انتخاب و انجام تحقیق تا پایان بهمن ماه 1401 به اتمام رسید و مدل راهبرد معاملاتی جنگل تصادفی به عنوان مدل مناسب معرفی گردید.

    کلیدواژگان: راهبرد معاملاتی، یادگیری ماشین، الگوریتم های رگرسیونی، بورس اوراق بهادار
  • سید حامد پورحسینی، حسین شریفی رنانی*، سعید دائی کریم زاده صفحات 84-105
    عدم قطعیت می تواند پیامدهای عمیقی هم بر شرکت ها و هم برای افرادی که امیدوارند تصمیم گیری بهینه به نفع خود بگیرند، داشته باشد. عوامل اقتصادی در بازارهای مالی عموما از عدم اطمینان در حوزه سیاسی، اقتصادی و محیطی نگران هستند. هنگامی که انتظارات قبلی در پی افزایش احتمال نتایج نامطمین به خطر می افتد، نمایندگان باید منتظر بمانند تا امواج عدم اطمینان از بین بروند تا تصمیمات مالی درستی اتخاذ کنند. در این پژوهش به تحلیل ارتباط شوک نااطمینانی اقتصادی و عدم نقدشوندگی بازار سهام با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری متغیر با زمان TVSVAR طی سال های 1399:4-1387:3 پرداخته شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که اثر گذاری شوک نااطمینانی اقتصادی بر عدم نقدشوندگی در بیشتر دوره ها و سال های مورد بررسی مثبت و افزایشی بود اثر گذاری شوک رشد حجم نقدینگی بر عدم نقدشوندگی در اکثر دوره ها و سال ها اثری کاهشی داشته است. اثرگذاری شوک تورم بر عدم نقدشوندگی در تمام دوره و سال های مورد بررسی افزایش بوده ولی در سال های 1395 و 1399 در دوره پایانی اثری کاهشی داشته است.
    کلیدواژگان: نااطمینانی اقتصادی، عدم نقدشوندگی بازار سهام، حجم نقدینگی، تورم، مدل TVSVAR
  • علی بیدقی، محمدرضا وطن پرست*، مهرداد صدرآرا صفحات 106-135
    بر اساس پژوهش های رفتاری، ویژگی های شخصیتی مدیران در تصمیم گیری و رفتار آن ها موثر است. هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثیر شخصیت پولی مدیران بر تصمیمات ساختار سرمایه شرکت ها است. در این پژوهش، از پرسشنامه و صورت های مالی حسابرسی شده برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1400 است و نمونه مورد مطالعه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده است. حجم نمونه پژوهش با استفاده از جدول مورگان 183 نفر تعیین شد و در نهایت 141 پاسخ نامه قابل استفاده جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون چند متغیره و با ساختار داده های مقطعی صورت گرفته است. یافته ها، رابطه معناداری بین شخصیت اجتناب از پول با استفاده از بدهی و سهام در ساختار سرمایه شرکت ها ارایه نکرد. به علاوه، شخصیت پول پرستی با استفاده از سهام در ساختار سرمایه دارای رابطه مثبت و شخصیت منزلت دهندگی پول با استفاده از سهام در ساختار سرمایه دارای رابطه منفی است. شخصیت هوشیاری نسبت به پول نیز با استفاده از بدهی در ساختار سرمایه دارای رابطه مثبت است. فعالان بازار سرمایه می توانند در کنار سایر معیارها، شخصیت پولی مدیران را نیز در نظر بگیرند و با اطلاع از نحوه اثرگذاری آن بر سیاست های ساختار سرمایه، پیش بینی دقیق تری از آینده شرکت داشته باشند و تضاد منافع بین سهام داران و مدیران را کاهش دهند؛ بنابراین، نتایج پژوهش می تواند منجر به بهبود تصمیم گیری افراد شود.
    کلیدواژگان: مدیران، بدهی، سهام، شخصیت پولی
  • علی نوری خانی، علی نوروزی*، علی خوزین صفحات 136-166
    هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین ویژگی های بانک و عملکرد مالی با نقش تعدیل کننده سرمایه-گذاری در فناوری اطلاعات در بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. روش تحقیق توصیفی-پس رویدادی است و تعداد 21 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1395 الی 1400 با روش حذفی منظم به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های مورد نیاز پژوهش از صورت های مالی بانک ها و همچنین نرم افزار ره آورد نوین استخراج گردیده و بوسیله نرم افزار های اکسل و ایویوز نسخه 12 در سطح اطمینان 95% مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان داد که از بین ویژگی های بانک (بر اساس مدل CAMEL) متغیرهای کیفیت دارایی ها، کارایی مدیریت و توانایی سودآوری رابطه معناداری با عملکرد مالی بانک ها داشته اند. همچنین، بین سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات و عملکرد مالی بانک ها نیز رابطه معناداری مشاهده شده است. به علاوه نتایج تحقیق نشان داد که سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات در رابطه بین کیفیت دارایی ها و توانایی سودآوری با عملکرد مالی نقش تعدیل کننده ایفاء می کند.
    کلیدواژگان: ویژگی های بانک، عملکرد مالی، فناوری اطلاعات، بورس اوراق بهادار تهران
  • علی جعفری*، افسانه سوگندی صفحات 167-191
    مفهوم همزمانی قیمت سهام و عوامل موثر بر آن که بیانگر قسمتی از آگاهی بخشی قیمت سهام است، هدف پژوهش های زیادی در بازار سرمایه قرار گرفته است. عوامل مختلفی می توانند بر همزمانی قیمت سهام تاثیر بگذارند. سرمایه گذاران نهادی هم با نظارت فعال خود بر مدیران شرکت، نه تنها بر عملکرد شرکت، بلکه بر کیفیت سود نیز تاثیر می گذارند و تلاش مدیران ارشد برای مدیریت سود را کاهش می دهند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر توانایی مدیریت بر همزمانی قیمت سهام با تاکید بر نقش تعدیل گری سرمایه گذاران نهادی است. این پژوهش از لحاظ روش شناخت، از نوع توصیفی و از نظر هدف، از نوع کاربردی است و در زمره پژوهش های شبه تجربی، همبستگی و پس رویدادی قرار دارد. نمونه آماری پژوهش شامل 140 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 الی 1400 می باشد. جمع آوری داده های مورد نیاز برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش با استفاده از نرم افزار ره آورد نوین و اطلاعات موجود در وب سایت سازمان بورس اوراق بهادار تهران و آزمون فرضیه های پژوهش، با استفاده از مدل رگرسیون خطی چند متغیره و داده های ترکیبی و نسخه دوازدهم نرم افزار ایویوز انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که توانایی مدیریت بر همزمانی قیمت سهام تاثیر منفی و معنی دار دارد. همچنین، سرمایه گذاران نهادی بر رابطه توانایی مدیریت و همزمانی قیمت سهام را اثر تعدیل گری ندارد.
    کلیدواژگان: همزمانی قیمت سهام، توانایی مدیریت، سرمایه گذاران نهادی
  • سید حسین احمدی لنگری* صفحات 192-217
    هدف این پژوهش رسیدن به تعیین عوامل مورد توجه استفاده کنندگان از اطلاعات مالی طریق به موقع بودن ارایه گزارش حسابرس است که سهم قابل توجهی در تحت تاثیر قراردادن موفقیت عملکرد مالی و توسعه شرکت ها با استفاده از جذب سرمایه گذار را داراست، می باشد. با این هدف به بررسی تاثیر کیفیت گزارش مالی، مالکیت مدیریتی و سرمایه گذاری تحقیق و توسعه بر تاخیر گزارش حسابرسی پرداخته شد. در این راستا، نمونه ای با 154 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1396 تا 1400 مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه از رگرسیون چند متغیره و برای تحلیل های آماری از نرم افزار ایویوز استفاده شده است. نتایج نشان داد که کیفیت گزارش مالی و مالکیت مدیریتی با تاخیر گزارش حسابرسی رابطه مستقیم مثبت و معناداری دارد و سرمایه گذاری تحقیق و توسعه بر تاخیر گزارش حسابرسی تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: مالکیت مدیریتی، کیفیت گزارش مالی، سرمایه گذاری تحقیق و توسعه، تاخیر گزارش حسابرسی
|
  • Amin Roshangarzadeh, Mohsen Dastgir *, Rahman Saedi Pages 1-30
    Behavioral psychologists believe that people consistently tend to act in erratic ways when making decisions about their investments. In the other words, these researchers believe that investors are actually irrational and show behavioral biases. The purpose of this article is to investigate the effect of the dimensions and functions of financial literacy on the behavioral biases, including overconfidence bias and herding behavior bias, and to analyze their effect on each other and on the performance of investors in the Tehran Stock Exchange. For this purpose, a statistical sample was collected through a questionnaire from among 509 investors in the Tehran Stock Exchange. Also, PLS software was used to analyze the model. The results of this research showed that financial literacy has a significant effect on overconfidence behavioral biases and herding behavior among investors. Also, the results showed that the mentioned biases have a significant effect on the performance of investors.
    Keywords: Behavioral Biases of Overconfidence, Herding, financial literacy, Investors' Performance, Information Cascades
  • Jalal Yousefi, Parviz Saeidi *, Maryam Bokharaeian Khorasani, Jamadordi Gorganli Doji Pages 31-58

    The main objective of this research is to compare the status of Islamic banking in Iran with selected countries in the Islamic world. The present study is considered as an applied research in terms of its research objective, and a retrospective study in terms of its temporal dimension. The data collection was descriptive and correlational in nature, utilizing quantitative research methods to test hypotheses. Linear regression model was employed to test the hypotheses, and panel data econometrics using statistical software Eviews was utilized for data analysis.In this research, the statistical population consists of Islamic banks in the Islamic world, and the sample includes banks from Iran, Malaysia, Indonesia, Pakistan, and Bahrain, within the time frame of 2017 to 2021. To compare the status of Islamic banking in Iran with selected countries, the collected data is derived from statistics provided by the Securities and Exchange Organization for Iran, and data from the International Bank (Bank Scope) for the selected banks in Malaysia, Indonesia, Pakistan, and Bahrain.The appropriate research method employed in this study is a descriptive research method. It falls under the category of quantitative and descriptive research in the field of finance in terms of its purpose and applicability. Furthermore, considering that historical information has been used in testing its hypotheses, it can be regarded as past-oriented in terms of the temporal dimension. Additionally, in terms of data collection methods, it can be classified as a retrospective research.

    Keywords: Islamic Banking, Asset Returns, Stockholders' equity returns, Net interest margin
  • NAASER HEYDARI * Pages 59-83

    The aim of this study is to develop a stock trading strategy using regression learning algorithms. The researcher utilized the Yahoo Finance database to collect the necessary data using Python programming. Key technical analysis indicators and oscillators were calculated and incorporated into the model. The performance of the regression algorithms was evaluated using indicators such as determination coefficient, mean error of the mean, and square root of the error. Advanced statistical methods and software including Python, Spider, SPSS, and Excel were employed to analyze the differences between the evaluation indices of the designed algorithms. The Kruskal-Wallis test was used for meaningful comparison. Additionally, a diversified research sample consisting of companies from various sectors was chosen to generalize the findings. The selected companies were actively traded on the New York Stock Exchange with an average volume greater than 1 million and a market value larger than 200 trillion dollars. The sample was determined using a filter writing method on 28/06/2021 equal to 41 numbers as the sample of this research . The research was completed by the end of February 2023, and the random forest trading strategy model was identified as the most suitable approach.

    Keywords: Trading Strategy, Machine Learning, Regression Algorithms, stock exchange
  • Seyed Hamed Poorhosseini, Hossein Sharifi Renani *, Saeed Daie-Karimzadeh Pages 84-105
    Uncertainty can have profound consequences for both companies and individuals hoping to make optimal decisions for their benefit. Economic agents in financial markets are generally concerned about uncertainty in the political, economic and environmental spheres. When prior expectations are compromised by the increased likelihood of uncertain outcomes, agents must wait for the waves of uncertainty to dissipate before making sound financial decisions. In this research, the relationship between economic uncertainty shock and illiquidity of the stock market has been analyzed using the Time-Varying Structural Vector Auto-regressive model TVSVAR during the years 2008:4-2020:3. The obtained results indicate that the effect of the economic uncertainty shock on illiquidity was positive and increasing in most of the periods and years under investigation, and the effect of the shock of liquidity volume growth on illiquidity had a decreasing effect in most of the periods and years. The effect of inflation shock on illiquidity increased in all the studied periods and years, but in 2016 and 2020, it had a decreasing effect in the final period.
    Keywords: Economic uncertainty, Illiquidity, Liquidity volume, inflation, TVSVAR model
  • Ali Beidaghi, Mohammadreza Vatanparast *, Mehrdad Sadr Ara _ Pages 106-135
    Based on behavioral studies, managers’ personality traits are effective in their decision-making and behaviors. The objective of this research was to study the impact of managers’ monetary personality on decisions of companies’ capital structure. The questionnaire and the audited financial statements have been used to collect data in this research. The study population includes the financial managers of companies listed on the Tehran Stock Exchange in 2021. Also, the studied sample was selected using the convenience sampling method. Using Morgan's table, the research sample size was estimated as 183 subjects; however, 141 usable questionnaires were ultimately collected. The multivariate regression technique with a cross-sectional data structure was used for data analysis. The results failed to find a significant relationship between the money-avoider personality using debt and stock in the capital structure of companies. Moreover, the money-worship personality was found to have a positive relationship using the stock in the capital structure, while the money-status personality showed a negative relationship using the stock in the capital structure. In addition, a money-vigilance personality revealed a positive relationship using the debt in the capital structure. By taking into account the monetary personality of the managers besides other criteria and becoming aware of its impact on the capital structure policies, capital market actors would be able to make more accurate predictions of the company's future and reduce the conflict of interest between shareholders and managers. Hence, the research results can improve the decision-making of people.
    Keywords: Managers, Debt, Equity, Money Character
  • Ali Nouri Khani, Ali Norouzi *, Ali Khozain Pages 136-166
    The aim of this study is to investigating the relationship between bank attributes and financial performance considering the moderating role of investing in information technology among the banks listed on Tehran Stock Exchange. The research method is descriptive-post event and the 21 number of accepted banks at Tehran Stock Exchange during the period of 2017 to 2022 were elected as statistical sample. The data was collected via financial statements of banks and were analyzed via Excel and Eviews V.12 software. The results showed that there is a significant relationship between capital adequacy and management efficacy with financial performance. Aslo there is a significant relationship between investing in information technology and financial performance. Moreover the results showed that the moderating role of investing in information technology on the relationship between bank attributes and financial performance is significant (p<0.05). . . . . . . . . . . . . .
    Keywords: Bank Attributes, Financial Performance, Information Technology, Tehran Stock Exchange
  • Ali Jafari *, Afsaneh Sogandi Pages 167-191
    The concept of stock price simultaneity and the factors affecting it, which represents a part of stock price awareness, has been the target of many researches in the capital market. Various factors can affect the simultaneity of stock prices. Institutional investors, with their active monitoring of company managers, not only affect the performance of the company, but also the quality of profits and reduce the efforts of senior managers to manage profits. The purpose of this research is to investigate the effect of management ability on stock price concurrency with emphasis on the moderating role of institutional investors. In terms of cognitive method, this research is descriptive and in terms of purpose, it is of applied type and it is among quasi-experimental, correlational and post-event researches. The sample of the study included 140 companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 2014-2021. We used the documentary research method to collect information on theoretical foundations and background of the research and Rahavardnovin Software and information available on the Tehran Stock Exchange website to collect the required data. Finally, we tested the research hypotheses using a multivariate linear regression model and panel data and Eviews12 software. Findings of the research indicate that the management ability has a negative and significant effect on the stock price concurrency. Also, institutional investors do not have a moderating effect on the relationship between management ability and stock price concurrency.
    Keywords: Stock price concurrency, Management Ability, institutional investors
  • Seyed Hossein Ahmadi Langari * Pages 192-217
    The purpose of this research is to determine the factors of interest to the users of financial information through the timely presentation of the auditor's report, which has a significant contribution in influencing the success of the financial performance and development of companies by attracting investors. With this aim, the impact of financial report quality, managerial ownership and research and development investment on audit report delay was investigated. In this regard, a sample of 154 companies listed in the Tehran Stock Exchange was examined during the period of 2017 to 2021. Multivariate regression was used to test the hypothesis and Eviews software was used for statistical analysis. The results showed that the quality of the financial report and managerial ownership have a direct positive and significant relationship with the delay of the audit report, and research and development investment has no significant effect on the delay of the audit report.
    Keywords: Managerial Ownership, Financial Reporting Quality, research, development investment, audit report delay