فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال نهم شماره 2 (تابستان 1402)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم متقی*، مجتبی شهریاری صفحات 9-26
    بحران کسری بودجه دولت یکی از بحران های اصلی اقتصاد ایران پس از انقلاب و ریشه بسیاری از بحران های دیگر همچون تورم دو رقمی و مداخله مخرب دولت در بازار است. کنترل کسری بودجه دولت عامل شکل گیری ثبات اقتصادی و پیش شرط لازم جهت دستیابی به رشد اقتصادی بالا و پایدار می باشد. پرسش اصلی در پژوهش حاضر این است که ریشه استمرار سیاستگذاری اقتصادی منجر به کسری بودجه دولت در ایران پس از انقلاب چیست؟ فرضیه پژوهش بر مبنای رویکرد نهادگرایی تاریخی این است که ریشه استمرار سیاستگذاری اقتصادی منجر به کسری بودجه، الگوی مانتیکوری روابط دولت و جامعه یعنی ترکیبی از روابط ایدیولوژیک/انتخاباتی است که منجر به افزایش مستمر مخارج دولت می گردد. بنابراین پیش شرط خروج از معمای اقتصاد سیاسی کسری بودجه، تغییر در ماهیت دولت و الگوی منحصر به فرد روابط آن با جامعه می باشد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری اقتصادی، کسری بودجه، دولت مانتیکوری، ایران
  • مجید وحید*، معصومه سلطانی صفحات 27-40
    دانش سیاستگذاری عمومی به عنوان دانشی مسیله محور و میان رشته ای، به بررسی عملکرد دولت در عرصه های گوناگون حیات بشری از جمله حوزه توانبخشی افراد دارای معلولیت می پردازد. هدف از نگارش این نوشتار، بررسی امکان بهره گیری از شاخص های حکمرانی خوب در سیاستگذاری های توانبخشی افراد دارای معلولیت است. از این رو در این مکتوب، پس از تشریح حکمرانی خوب به عنوان چارچوب نظری مورد استفاده و نیز مفاهیم معلولیت و توان بخشی افراد دارای معلولیت، با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و تکنیک جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای تلاش شده است تا به بررسی ارتباط میان سیاستگذاری های مرتبط با این حوزه با شاخص های حکمرانی خوب پرداخته شود. این بررسی حاکی از آن است که میان سیاستگذاری های حوزه توانبخشی با حکمرانی خوب، پیوندی مستحکم وجود دارد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، حکمرانی خوب، افراد دارای معلولیت، توانبخشی افراد دارای معلولیت، سیاستگذاری های توانبخشی
  • حمیدرضا ملک محمدی، احمد دهقانی* صفحات 41-53
    در این تحقیق تلاش شده است تا با بهره گیری از مدل اجرای سیاست «هورن» و«میتر» که حاوی شش مولفه میان سیاست و اجرا شامل «اهداف و استانداردها، منابع، ارتباطات میان سازمانی و اقدامات پیاده سازی، ویژگی های نهادهای اجرایی، شرایط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و تمایل و آمادگی مجریان» می باشد به بررسی اجرای سیاست های مبارزه با مواد مخدر در جمهوری اسلامی ایران بپردازیم. روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی جهت دار و مبتنی بر مصاحبه نیمه ساختار یافته با نخبگان حوزه اجرای سیاست ها و قیاس براساس مدل پژوهش است. در نهایت 13 عنوان آسیب، شامل «اولویت دار نبودن مبارزه با مواد مخدر در نگاه مجریان، تداخل و تکثر در اهداف اسناد سیاستی، عدم تعیین شاخص های سنجش موفقیت، عدم تناسب اجرا با اهداف و استاندارها، سوء مدیریت منابع، ناهماهنگی ساختاری در اجرا، عدم توجه به علم و عمل نظام مند، آشفتگی نهادی و اجتماعی، چندصدایی و عدم مرجعیت سازمانی مقتدر، عدم باورمندی مجریان، عدم نظارت و پاسخ گویی، اصرار بر اقدامات سریع الجواب وعدم تشخیص اولویت های اقدام» احصا شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، اجرا، سیاستگذاری، مواد مخدر، ایران
  • عباس مصلی نژاد* صفحات 54-67
    سیاستگذاری اتصال تهدیدات امنیتی بخشی از نشانه های امنیت سازی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای برای محدودسازی قدرت ایران تلقی می شود. در این فرایند می توان نقش امنیتی بازیگرانی همانند اسراییل، انگلیس و ایالات متحده آمریکا در سازمان دهی پیوند و اتصال تهدیدات تاکتیکی و راهبردی علیه ایران را مشاهده نمود. پرسش اصلی مقاله این است که «سیاستگذاری اتصال تهدیدات امنیتی ایران دارای چه ویژگی هایی بوده و چه تاثیری بر امنیت و موقعیت منطقه ای ایران خواهد داشت؟» فرضیه مقاله به این موضوع  اشاره دارد که سیاستگذاری اتصال تهدیدات امنیتی ایران مبتنی بر شاخص هایی همانند ایتلاف گرایی، گسترش همکاری های اقتصادی منطقه ای و تحرک ژیوپلیتیکی در حوزه آسیای جنوب غربی تا قفقاز جنوبی می باشد. کنسرسیوم امنیتی محدودکننده قدرت منطقه ایران تلاش نموده است تا زیرساخت های لازم برای  شکل گیری مثلث ژیوپلیتیکی «ترکیه، آذربایجان و اسراییل» را شکل داده و از این طریق، زمینه محاصره و محدودسازی مرحله ای قدرت تاکتیکی ایران در محیط منطقه ای را به وجود آ ورد. در تنظیم این نوشتار از نظریه سیاستگذاری موازنه تهدید استفاده شده است. اینگونه از سیاستگذاری، مبتنی بر تنظیم شکل خاصی از ایتلاف بین بازیگرانی است که تهدیدات مشترک و نسبتا یکسانی را احساس می کنند.
    کلیدواژگان: امنیت منطقه ای، اتصال راهبردی، تحرک ژئوپلیتیکی، ائتلاف سازی، محاصره امنیتی
  • عباس شیری*، امیرکیا عامری ثانی صفحات 68-82
    دولت ها برای حل گستره متنوعی از مسایل عمومی از سیاستگذاری جنایی استفاده می کنند. در صورتی که سیاستگذاری جنایی با شناخت کافی از مساله انجام نشود و پیش از تحلیل مساله، راهکار طراحی شود، نه تنها سیاست جنایی در حل مساله محکوم به شکست است، بلکه هزینه های مادی و انسانی قابل توجهی در راستای حل یک مساله کم اهمیت یا نامساله هدر می رود. فارغ از مدل سیاست جنایی حاکم در کشورها می توان با استفاده از برخی شاخص ها، وضعیت کلی نظام سیاستگذاری جنایی را از حیث توجه به بایسته های مساله محوری تحلیل نمود و با فهم نواقص نظام سیاستگذاری جنایی نسبت به اصلاح آن اقدام نمود. سیاستگذاری جنایی مساله محور دارای بایسته های محتوایی و فرآیندی است. در مقاله حاضر با رویکرد توصیفی-تجویزی و  با استفاده از منابع کتابخانه ای به طراحی چهارچوب کلی تحلیل نظم سیاستگذاری جنایی پرداخته شده است. از منظر محتوایی، نوع شواهد به کارگرفته شده در سیاستگذاری جنایی بر اساس هرم سلسله مراتب شواهد و از نظر فرآیندی، رعایت اصل تفکیک میان مرحله تحلیل سیاستی و پیش نویس نگاری در چرخه سیاستگذاری جنایی، به عنوان مهم ترین بایسته های مساله محوری در قالب چهارچوب کلی تحلیل نظام سیاستگذاری جنایی از منظر مساله محوری ارایه شده است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری جنایی، سیاست جنایی، مساله محوری، هرم سلسه مراتب شواهد، تحلیل سیاستی
  • رضا ایازی، حسین شریفی طراز کوهی*، بتول پاکزاد صفحات 83-96
    اخبار جعلی از یک سو به یک معضل جهانی و از سوی دیگر به محدودیت جدی برای آزادی بیان تبدیل شده است. آثار اخبار جعلی تهدیدکننده حق آزادی بیان و مشارکت سیاسی در جوامع شده است. سازمان ملل متحد دست به اقداماتی زده و اتحادیه اروپا برای عبور از تهدیدات اخبار ابتدا اخبار جعلی را تعریف و براساس آن سیاستگذاری و مقررات گذاری کرده است. این اقدامات خالی از اشکال نیست؛ چون با قواعدی که آزادی بیان را به عنوان آزادی اساسی تضمین می کند تداخل دارد. این مقاله با بررسی قوانین و سیاست های موجود و تجزیه وتحلیل اقدامات انجام شده برای مبارزه با اخبار جعلی در سطح سازمان ملل و اتحادیه اروپا به این نتیجه می رسد که ممکن است ادامه این روند منجر به سانسور بیش ازحد و درنتیجه نقض آزادی بیان شود؛ لذا لازم است مرز بین اخبار جعلی و دروغ پردازی در چارچوب آزادی بیان با نگاهی واقع بینانه متعادل شود. در این مقاله چگونگی مواجه حقوقی و موثر با اخبار جعلی با بررسی اسناد، مقررات سازمان ملل و اتحادیه اروپا و رویه قضایی دیوان اروپایی حقوق بشر به صورت تحلیلی پژوهش می شود.
    کلیدواژگان: اطلاعات نادرست، اخبار جعلی، آزادی بیان، مقررات گذاری، سیاستگذاری
  • ایرج نگهدار، بابک پورقهرمانی*، جمال بیگی صفحات 97-114
    امنیت، مهم ترین مولفه در اقتدار سیاسی دولت هاست و دنیای سایبری با اذعان به دست آوردهای ارزش مندش؛ ناقض آن است. لذا سیاستگذاری جنایی پیشگیرانه کارآمد در قبال نقض امنیت سایبری دارای آنچنان اهمیتی است که غفلت از آن، می تواند نظام کیفری را با چالش های غیرقابل جبرانی روبرو سازد. این نگاشته با استفاده از روش تحلیل اسناد و به روش توصیفی تحلیلی در پی خوانش وضعیت سیاستگذاری جنایی پیشگیرانه اجتماعی ایران در قوانین و اسناد بالادستی در قبال نقض امنیت سایبری و بررسی راهبردهای نظم امنیت سایبری در قوانین دیگر کشور می باشد. به نظر می رسد سیاستگذاری جنایی در ایران می تواند نقش قابل توجهی به ویژه در حوزه اقدامات پیشگیرانه اجتماعی در قبال نقض امنیت سایبری ایفا نماید و در این رهگذر کشورهای مختلف رویکردهای امنیتی متعددی را در قبال پیشگیری از نقض امنیت سایبری اتخاذ نموده اند. براساس یافته های این پژوهش، هرچند ایران در تقویت بنیان های امنیتی مقابلات سایبری راهبردهای مختلفی را درنظر داشته، اما به جهت نبود سیاستگذاری افتراقی مناسب تا به حال موفق به اتخاذ سازوکارهای پیشگیرانه اجتماعی متمرکز و کارآمدی در قبال پیشگیری از نقض امنیت سایبری نگردیده و تدابیر اعمال شده، غالبا دارای ماهیت غیرفنی نظیر آموزش و ارتقاء دانش دیجیتالی می باشند.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری جنایی پیشگیرانه، امنیت سایبری، پیشگیری اجتماعی
  • سید محمدرضا دادگستر* صفحات 115-127

    کلان داده در زمره فناوری های نوظهور با کاربردپذیری بالا در اقتصاد و حکمرانی است و همین امر باعث شده تا کشورها با سیاستگذاری در این زمینه، راه را برای بهره گیری هر چه بهتر از آن هموارتر سازند. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق با ذی نفعان، نظام مسایل سیاستگذاری کلان داده در ایران را در هفت بعد سیاسی، حقوقی، اقتصادی، اجتماعی، امنیتی، آموزشی و فناورانه احصاء کرد. نتیجه تحلیل مسایل حکایت از آن دارد که بیشترین تنوع مسایل حوزه سیاستگذاری کلان داده در حوزه های سیاسی و فناورانه قرار دارد، تاکید بر مسایل اقتصادی، اجتماعی و حقوقی پررنگ است و دو بخش امنیتی و آموزشی، انعکاس کمتری نسبت به دیگر مسایل دارند. با ترکیب مسایل احصاشده پرتکرار می توان در مجموع مسیله اصلی سیاستگذاری کلان داده در ایران را فقدان سازوکارهای نرم و سخت سیاستگذاری و حکمرانی برای پرداختن به حوزه کلان داده به نحوی که روشن، پیش بینی پذیر، جامع و کاربردی باشند، دانست.

    کلیدواژگان: کلان داده، سیاستگذاری کلان داده، مسئله شناسی، بخش عمومی، حکمرانی داده
  • علی محمد سلطانی* صفحات 128-143

    برنامه های 5ساله توسعه جمهوری اسلامی ایران به صورت ارزیابی پذیر تدوین نشده اند. عدم اجرای برنامه ها دلایل متنوعی دارد، اما نحوه تدوین برنامه ها نیز نقشی جدی در اجرایی نبودن و یا اجرانشدن برنامه ها داشته است. ساختاردهی منظم سطوح سیاست، اهداف روشن، شاخص های ارزیابی اهداف، تکالیف قابل سنجش، تقسیم مسیولیت شفاف و درنهایت اختصاص یک فصل به احکام ارزیابی از ویژگی های مهم ارزیابی پذیری در تدوین سیاست است که اگر در برنامه هفتم دیده شود، تحلیل عملی بودن برنامه ها قبل از تصویب، رصد پیشرفت بندبه بند برنامه در زمان اجرا و ارزیابی نهایی و کامل اجرای برنامه امکان پذیر خواهد بود و علاوه بر تولید داده های شفاف از اجرای برنامه، ارزیابی دستگاه های مسیول نیز به عنوان یک مطالبه عمومی قابل انجام خواهد بود و بالاتر از آن مجموعه ای از داده های کمی و کیفی ایجاد خواهد شد که چراغ راه خوبی برای برنامه های 5ساله بعدی خواهد بود. در این مقاله پیشنهادهای مشخصی برای تدوین ارزیابی پذیر برنامه هفتم و دیگر برنامه ها بر اساس ادبیات ارزیابی سیاست و تجربه برنامه های قبلی ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: برنامه 5ساله، ارزیابی سیاست، تدوین برنامه، ارزیابی برنامه، ارزیابی پذیری
|
  • Ebrahim Mottaghi *, Mojtaba Shahriary Pages 9-26
    The budget deficit crisis is among the most significant economic issues in Post-Islamic Revolution of Iran and has been the cause of many other crises like the two-digit inflation rate and destructive governmental interference in the market. Keeping the government’s budget deficit under control is a critical factor in economic stability and a prerequisite to achieving high and sustainable economic growth. The main question of the present study was what are the roots of the constant economic policy that resulted in the government budget deficit in Post-Islamic Revolution of Iran. The hypothesis of the study, based on the historical institutionalism approach, Is that the constant economic policy leading to budget deficit was rooted in the monticore model of state-society relationships – i.e., a combination of ideological and election relations, leads to a continuous increase in government expenses. Therefore, in order to overcome this situation, there needs to be a change in the nature of the state and its unique pattern of relations with society.
    Keywords: Economic policy, budget deficit, Monicore State, Iran
  • Majid Vahid *, Masumeh Soltani Pages 27-40
    According to available reports, people with disabilities include 15% of the world's population. However, this group experiences discriminatory behaviours in many different aspects. Therefore, they must receive special services called rehabilitation services in order to enjoy a high-quality and independent life. On the other hand, all aspects of human life that are somehow affected by the decisions of the government or non-governmental public institutions are relevant to public policy; rehabilitation is no exception to this rule. This study attempts to examine the level of coherence and correlation between policies concerning the rehabilitation of people with disabilities with good governance indicators noticed by several experts in social sciences and policymaking in recent decades, aiming to show that paying attention to these indicators and proper employment of them is a necessary condition for the success of related policies in this area. Using descriptive analysis and library approach, this study first identifies eight indicators for good governance. Then, reviewing the existing literature about the rehabilitation of people with disabilities and with regard to the eight identified indicators, this study attempts to focus on cases where the outcome has proved to be efficient and effective policy-making in the intended field of study. The findings of this article indicate the existence of a link and alignment between the paradigm of good governance and rehabilitation policies for people with disabilities, suggesting that policies based on these eight indicators will be more successful.
    Keywords: Public Policy, Good Governance, People with Disabilities, Rehabilitation of People with Disabilities, Rehabilitation Policies
  • Hamidreza Malek Mohammadi, Ahmad Dehghani * Pages 41-53
    We employed the top-down policy implementation model of  Horn and Meter, from policymaking to the implementation stage we need to consider six components including standards and objectives, resources, inter-organizational communication and enforcement activities, characteristics of implementing agencies, economic, social and political conditions and the disposition of implementers.  In this research, we used a directed qualitative content analysis method based on semi-structured interviews with  elites in the field of anti-narcotics policy implementation. Then, we compared the results with the model of our research. According to the results of our study, 13 deviances are identified as follows: executors not prioritising anti-narcotic actions, confliction and multiplicity of policy objectives, lack of an index for success evaluation, the disproportion between objectives and standards, resources mismanagement, Structural inconsistencies in the implementation stage, Systematic disregard for science and practice, Institutional and social turmoil, Polyphony and lack of strong organizational authority, implementers disbelief, lack of monitoring and accountability, insistence on quick-response measures and inability in prioritisation.
    Keywords: pathology, implementation, Policy, Policy making, Drug
  • Abbas Mossalanejad * Pages 54-67
    The security threats linkage policy is part of the signs of establishing security by regional and extra-regional actors aimed at limiting Iran’s power. In this process, the security roles of such countries as Israel, Great Britain and the United States in organizing the linkage of strategic and tactical threats against Iran can be seen. The main question raised by this paper is: “What are the features of the policy of linkage of security threats against Iran and how does it affect Iran’s security and regional situation?” The hypothesis of the paper is: “The policy of linkage of security threats against Iran is on the basis of such factors as coalitionism, expanding regional economic cooperation, and geopolitical movements from Southwest Asia to South Caucasus.” The security consortium for restricting Iranian regional power has attempted to lay the foundations for creating the geopolitical triangle of “Turkey, Azerbaijan and Israel”, thus paving the way for a step-by-step blockade and restriction of Iranian tactical power in the regional environment. The theory of balance of threat was used for the purpose of writing this paper. Note must be taken that such types of policy are based on a specific alliance formation by the actors that feel common and fairly similar threats.
    Keywords: Regional security, Strategic Linkage, Geopolitical Movements, Alliance Formation, Security Blockade
  • Abbas Shiri *, Amirkia Ameri Sani Pages 68-82
    States use criminal policymaking to solve various public issues. Criminal policymaking without problem identification will end up in failure. If a solution is designed before conducting problem analysis, considerable waste of financial and human resources can incur for solving a nonsignificant problem or a non-problem. Regardless of the criminal policy system model, by using some criteria we can analyze the criminal policy-making system’s condition in terms of problem-oriented consideration to understand the system’s weaknesses for policy change. Problem-oriented criminal policymaking requires a commitment to substantive and procedural essentials. In this article, through a descriptive-prescriptive approach and based on library resources a general framework for a criminal policy-making system is proposed. Substantively, the type of evidence used in the policy process based on the “hierarchy of evidence”, and procedurally, the separation between policy analysis and drafting stages in the policy cycle are considered essential for a problem-oriented criminal policymaking, used here to present a framework for criminal policy analysis from a problem-oriented perspective.
    Keywords: Criminal Policy-making, Criminal policy, Problem-Oriented Policy, Hierarchy of Evidence, Policy Analysis
  • Reza Ayazi, Hossein Sharifi Tarazkouhi *, Batool Pakzad Pages 83-96
    Fake news has become a global problem on the one hand and a serious restriction on freedom of expression on the other hand. The works of fake news have threatened the right to freedom of expression and political participation in societies. The United Nations has taken measures and the European Union has first defined fake news and made policies and regulations based on it to overcome the news threats. These actions are not without problems; Because it interferes with the rules that guarantee freedom of speech as a fundamental freedom. By reviewing the existing laws and policies and analyzing the actions taken to fight fake news at the UN and EU level, this article concludes that the continuation of this process may lead to excessive censorship and, as a result, the violation of freedom of expression; Therefore, it is necessary to balance the border between fake news and lies within the framework of freedom of expression with a realistic view. In this article, how to legally and effectively deal with fake news is analytically researched by examining the documents, regulations of the United Nations and the European Union, and the jurisprudence of the European Court of Human Rights.
    Keywords: False Information, fake news, freedom of expression, Regulation, Policy
  • Eraj Negahdar, Babak Pourghahramani *, Jamal Beigi Pages 97-114
    Security is the most important component in the political authority of governments and the cyber world violates it by acknowledging its valuable achievements. Therefore, developing an effective preventive criminal policy against cyber security violation is so important that neglecting it can cause the criminal system to face irreparable challenges. Despite the approval of the international document on cyber security, this paper, using the method of document analysis and a descriptive analytical method, seeks to read the strategies of Iran's cyber security order in the upstream laws and documents and examine the state of social preventive criminal policy in the laws of other countries. It seems that criminal policymaking in Iran can play a significant role, especially in the field of social preventive measures against cyber security violations. In this way, different countries have adopted several security approaches to prevent cyber security violations. Based on the findings of this research, although Iran has considered different strategies in strengthening the security foundations of cyber encounters, due to the lack of appropriate differential policy, it has not yet succeeded in adopting centralized social preventive mechanisms and efficiency in preventing cyber security violations has not been considered and the measures applied are often non-technical in nature, such as training and promotion of digital Knowledge.
    Keywords: Criminal Policymaing, Cyber Security, social prevention, Security Violation, Criminal policy, cyber space
  • Seyyed Mohammad Reza Dadgostar * Pages 115-127

    Big data belongs to the newfound technologies by high applicability in economy and governance and this has caused countries to pave the way for using it as best as possible with policies in this field. The current research, using the analytical problem-solving approach and using the in-depth semi-structured interview method with stakeholders, examines the system of big data policy issues in Iran in seven political, legal, economic, social, security, educational and technological dimensions. The result of the analysis of the issues indicates that the greatest variety of big data policy issues are in the political and technological dimensions, the emphasis is on economic, social and legal issues, and the two security and educational sectors are less reflected than other issues. By combining the frequently listed issues, the main problem of big data policy in Iran can be considered as the lack of soft and hard policy and governance mechanisms to deal with the big data field in a way that is clear, predictable, comprehensive and practical.

    Keywords: Big data, Big Data Policy, Problem Identification, Public Sector, Data Governance
  • Ali Mohammad Soltani * Pages 128-143

    The 5-year plans of the Islamic Republic of Iran are not evaluable. Despite varied reasons for the non-implementation of plans, the way they were formulated played a significant role. Evaluability in policy formulation requires regular structuring of policy levels, clear objectives, measurable indicators, evaluable tasks, clear responsibilities, and a chapter dedicated to evaluation rules. With the abovementioned features, it will be possible to analyze the reality of the plan before approval, monitor the progress of the plan clause-by-clause during execution, and conduct an evaluation of the plan’s implementation thoroughly. Based on the evaluation process, in addition to generating transparent data from the execution, the evaluation of the responsible institutions, as public demand, will also be possible, and it will create a set of data that will provide a good guide for the following 5-year plans. This article offers specific recommendations for the evaluable formulation of the plans based on the policy evaluation literature and the experiences of the previous plans.

    Keywords: Five-year National Plan, Policy formulation, Policy evaluation, program evaluation, Evaluability