فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه ریزی درسی و آموزشی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • یعقوب عزیزی*، علیرضا صادقی، حسین عبداللهی صفحات 1-17

    این پژوهش، با هدف شناسایی و اولویت بندی نیازهای دانشجویان در عناصر برنامه درسی دروس عمومی دانشگاه های شهر تهران انجام شده است.که چهار عنصر اصلی برنامه درسی شامل (اهداف، محتوا، روش تدریس، ارزشیابی) دروس عمومی مورد بررسی قرار گرفته اند. روش مورد استفاده در این پژوهش کمی و از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های تهران و اساتید دروس عمومی در این دانشگاه ها می باشد. حجم نمونه شامل 20 نفر از اساتید که از روش نمونه گیری هدفمند و 384 نفر دانشجو که بر اساس مدل مورگان انتخاب شده اند، ابزار جمع آوری داده ها نیز شامل بررسی اسناد، مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته می باشد. در تحلیل داده های تحقیق از دو روش آماری توصیفی و آمار استنباطی (آزمون فریدمن برای اولویت بندی نیازها) استفاده شده است. یافته‎ های پژوهش، مهم ترین نیاز آموزشی دانشجویان را در چهار عنصر هدف، محتوا، روش تدریس و ارزشیابی به ترتیب زیر نشان می دهد: دانشجویان و اساتید مهم ترین نیاز خود را در بخش اهداف دروس عمومی قابلیت انعطاف با نیازهای درحال تغییر جامعه در بخش های مختلف (اقتصادی،فرهنگی،آموزشی و غیره)، و توجه به پرورش توانایی های مهارتی دانشجویان دانستند، در محتوا، ارایه محتوای دروس عمومی با توجه به دانش و اطلاعات جدید و به روز، تاکید بر محتوای دروس عمومی برای رشد بینش و فرهنگ دانشجویان، مهم ترین نیاز دانسته شد، در روش تدریس استفاده ازروش تدریسی که به پرورش مهارت فکری، قدرت خلاقیت و ابتکار در دانشجویان بپردازد و  نیز استفاده ازروش های تدریس مورد استفاده در دروس عمومی متناسب با موضوعات مورد تدریس، مهمترین نیاز دانستند، در روش ارزشیابی، استفاده اساتید از روش های ارزشیابی به طور مستمر و مناسب عناوین درسی، به طور مشترک مهم ترین نیاز دانسته شد. این یافته ها می تواند در ارتقای کیفیت دروس عمومی و انطباق آن با نیازهای دانشجویان اثربخشی بالایی در جامعه ایجاد کند و اهمیت و ارزش این دروس را در میان دانشجویان بالا ببرد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی، اولویت بندی، برنامه درسی، عناصر برنامه درسی، دروس عمومی، آموزش عالی
  • سیده مریم رئیس الاسلام زاده، صمد ایزدی*، اصغر شریفی، خدیجه ابوالمعالی صفحات 19-37

    پژوهش حاضر، با هدف تبیین جایگاه خانواده در برنامه درسی معنوی انجام گردید. این تحقیق از نظر نوع هدف کاربردی- توسعه ای و از منظر نوع و روش جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات آمیخته می باشد. در بخش کیفی تحقیق علاوه بر اسناد، مدارک و مقالات معتبر از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از ابزار پرسشنامه محقق ساخته برای جمع آوری داده ها استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که جایگاه خانواده در برنامه درسی معنوی از طریق 18 مولفه مهم تبیین می گردد. اهمیت این مولفه ها در برنامه درسی معنوی به نحوی است که در صورتی که خانواده ها تاکید و توجه بیشتری بر آن ها داشته باشند، اجرای موفقیت آمیز و تاثیرگذاری برنامه درسی معنوی را دست یافتنی و قابل حصول خواهد نمود. بنابراین این انتظار وجود دارد که با تبیین اهمیت و جایگاه خانواده در تربیت معنوی فرزندان بتوان آن را در بهبود معنویت جامعه با مدرسه همراه نمود. ایمان و توکل به خداوند و توسل به ایمه معصومین (ع)، تشویق فرزندان به صداقت و راستگویی، روابط انسانی و مودبانه والدین با یکدیگر و با دیگران، دلسوزی و قدرشناسی و مسیولیت پذیری به ترتیب پنج مولفه مهمی هستند که جایگاه خانواده در برنامه درسی معنوی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، خانواده، جایگاه خانواده، برنامه درسی معنوی
  • ایوب ویسه، فائزه ناطقی*، محمد هاشم رضایی صفحات 39-56

    این تحقیق با هدف اعتباریابی و طراحی الگوی تربیت اقتصادی - حرفه ای دانش آموزان دوره اول متوسطه انجام گرفته است. روش تحقیق کیفی ولی کاربردی بوده، تحلیل داده ها بر اساس کیفی استراس و کوربین صورت گرفته است. جامعه آماری را صاحب نظران دانشگاهی در رشته های برنامه ریزی درسی و تربیت اقتصادی شاغل در دانشگاه های ایلام در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل داده است. حجم نمونه 30 نفر به اقتضای تحقیقات کیفی بوده است که به پیروی از نمونه گیری در حد اشباع در تحقیق مشارکت داده شدند. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست های تحلیل محتوا، مصاحبه های دانش آموزان و  پرسشنامه اساتید دانشگاه بوده است که از طریق کدگذاری و بهره برداری از نرم افزار مکس کیودا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روایی پرسشنامه از طریق کسب ضریب توافق دو نفر ارزیاب مجرب به دست آمد. کسب ضریب 73/0 حاکی از روایی ابزار بوده است. جهت اطمینان از پایایی پرسشنامه، از طریق آزمون کرنباخ مورد بررسی قرار گرفت. کسب ضرایب شرایط علی (839/0)، شرایط مداخله گر (870/0)، زمینه های موثر (925/0)، راهبردهای اقتصادی (913/0)، پیامدهای تربیت اقتصادی (763/0)، کل پرسشنامه (951/0) نشان دهنده پایایی با ثبات اندازه گیری آن بود. یافته های تحقیق حاکی از آن بود که تربیت اقتصادی - حرفه ای دانش آموزان در دوره اول متوسطه در تحقق اهداف هشتگانه در سطح متوسط قرار داشته است. بالاترین سطح را «درک مهارت حرفه ای» به خود اختصاص داد و پایین ترین سطح را «بسط عدالت اقتصادی» تشکیل داده بود.

    کلیدواژگان: تربیت اقتصادی - حرفه ای، الگوی تربیت اقتصادی - حرفه ای، اعتباریابی
  • سعید صفدری*، محمد غفاری مجلج صفحات 57-73

    یادگیری و توسعه حرفه ای در مدارس مورد توجه و تاکید بوده است. اما این فرایند عموما از منابع بیرونی برنامه ریزی و تحمیل می شود و نیازها و انتظارات معلمان در تعیین آن نقش چندانی ندارد. هدف پژوهش کیفی حاضر شناسایی نیازها و الزامات عملی توسعه حرفه ای معلمان از دیدگاه خودشان بوده است. داده ها از طریق یک مصاحبه گروهی متمرکز با شرکت 12 نفر از معلمان دبستان های شهر چالوس جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تحلیل محتوای مضمونی با استفاده از کدگذاری انجام شد که در نهایت منجر به شناسایی سه مضمون اصلی درباره نیازها (فناوری اطلاعات و ارتباطات، راهبردها و ایده های تدریس، نگاه به معلمان به عنوان افراد حرفه ای) و سه مضمون به عنوان الزامات عملی (زمان بندی، تمرکز و نگاه تخصصی، و همکاری) برای رفع این نیازها شد. یافته ها نشان می دهد که آنچه معلمان برای کمک به یادگیری و توسعه حرفه ای خود دریافت می کنند، با آنچه درعمل می خواهند یا برایشان اهمیت و ارزش دارد مطابقت کامل ندارد. ترجیحات آنها در مورد نیازهای یادگیری حرفه ای بیشتر بر اساس باورهای خودشان در مورد یادگیری و آموزش استوار است تا بر برنامه های کلان و عمومی که معمولا از سوی مدیران بالادستی تعیین و اجرا می گردد.

    کلیدواژگان: یادگیری، توسعه حرفه ای، نیازهای معلمان، تدریس
  • محمدمهدی پورپاشا*، منا علی اکبری صفحات 75-87

    پژوهش حاضر، به منظور شناسایی عوامل موثر کیفیت آموزش مهارتی حسابداری در مراکز فنی حرفه ای صورت گرفت. به کمک پیشینه تحقیق و نظر خبرگان عوامل موثر بر کیفیت آموزش مهارتی شناسایی شده و سپس به استفاده از روش کارآمد دیمتل و مقایسات زوجی عوامل مهم و تاثیرگذار مشخص گردید. جامعه آماری تحقیق، مراکز فنی حرفه ای غرب استان مازندران بوده که با جمع آوری داده های پرسشنامه به روش ویکور این مراکز رتبه بندی شدند. نتایج آزمون مقایسه میانگین یک جامعه نشان می دهد سه شاخص، عوامل آموزشی، عوامل مدیریتی و شایستگی حرفه ای مربیان از عوامل موثر بر کیفیت آموزش مهارتی حسابداری می باشد و تکنیک دیمتل بیان می کند که مولفه ی عوامل آموزشی بیشترین تاثیر را دارد و شایستگی حرفه ای مربیان و سپس عوامل مدیریتی به ترتیب بر کیفیت آموزش موثر می باشند همچنین با استفاده از روش ویکور، شهرستان تنکابن بهترین عملکرد را داراست و شهرستان های نوشهر، چالوس، رامسر، نور، کلاردشت و عباس آباد در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: روش دیمتل، روش ویکور، کیفیت آموزش مهارتی، آموزش فنی و حرفه ای
  • ملیحه حسینی ابریشمی*، الهام اسلامیان، ثمین شاه حسینی، فاطمه فاضلی، زهرا حیدری صفحات 89-102
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی شادکامی بر مبنای منبع کنترل، ویژگی های شخصیتی و خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان دختر بود.

    روش

    پژوهش حاضر، از نوع همبستگی-توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه منطقه 8 شهر تهران بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و بر اساس تعیین حجم نمونه گرین (1991) در رگرسیون 150 دانش آموز دختر مقطع متوسطه انتخاب گردید. آزمودنی ها از نظر شادکامی آکسفورد، منبع کنترل راتر، شخصیت نیو و خودکارآمدی دانش آموز مورگان-جینکز بررسی شدند. جهت از تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره به شیوه همزمان با استفاده از نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.  

    نتایج

    نتایج آزمون همبستگی نشان داد که منبع کنترل با شادکامی (661/0) رابطه مثبت معناداری دارد (01/0≥p). روان رنجورخویی ارتباط منفی (403/0-) با شادکامی داشت (01/0≥p). اما برون گرایی، تجربه پذیری، توافق پذیری  و وجدانی بودن دارای رابطه مثبت معناداری در سطح 01/0 با شادکامی بودند. خودکارآمدی تحصیلی نیز دارای رابطه مثبت معناداری با شادکامی در دانش آموزان دختر بود (01/0≥p). رگرسیون همزمان نیز بیانگر آن است که منبع کنترل، ویژگی های شخصیتی و خودکارآمدی تحصیلی پیش بینی کننده شادکامی در دانش آموزان دختر می باشند (01/0≥p).

    نتیجه گیری

    منبع کنترل، ویژگی های شخصیتی و خودکارآمدی تحصیلی نقش پیش بینی کننده در شادکامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دارند.

    کلیدواژگان: شادکامی، منبع کنترل، ویژگی های شخصیتی، خودکارآمدی تحصیلی
  • مریم سامعی، حمید محمد قاسمی لنگرودی*، سید احمد میریان صفحات 103-119

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر الهامات آموزشی قرآن با محوریت داستان حضرت ابراهیم (ع) به منظور ارایه مدل در دانشگاه آزاد ساری است. روش تحقیق به شیوه آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی) است. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل استادان برجسته و با سابقه بودند که به صورت هدفمند و به تعداد 20 نفر تعیین شدند. در بخش کمی جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی، استادان مدعو و حق التدریس و کارکنان دارای تحصیلات تکمیلی که تعداد آنان 162 نفر بودند. حجم نمونه، بر اساس فرمول کوکران 114 نفر تعیین گردید، که به روش نمونه گیری  تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات به روش میدانی و در بخش کیفی به وسیله مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه 886/0=α  بود. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از تکنیک دلفی و در بخش کمی از روش مدل یابی معادلات ساختاری از نرم افزارهای SPSS و pls استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از این امر است که تمامی متغیرهای پژوهش مورد تایید قرار گرفتند

    کلیدواژگان: الهامات آموزشی قرآن، دانشگاه آزاد ساری، نظام آموزشی، فرهنگ سازی، توسعه پایدار
  • سید رمضان عقیلی*، محمدرضا لورایی صفحات 121-141

    رویکرد فضیلت گرایی در حوزه تربیت اخلاقی در سال های اخیر احیا شده است و به طور جدی مورد توجه اندیشمندان مختلف حوزه تربیت اخلاقی قرار گرفته و بر این اساس تنوعی از دیدگاه های مختلف را از عرصه مبانی تربیت اخلاقی تا راهکارهای عملیاتی ایجاد کرده است. اما با وجود این گستردگی و تنوع، ادبیات تولید شده در کشور در حوزه تربیت اخلاقی فضیلت محور تا حد زیادی محدود به آرای دو اندیشمند یعنی توماس لیکونا و دیوید کار بوده است. در پاسخ به این وضعیت ایجاد شده و با هدف معرفی یکی دیگر از اندیشمندان برجسته این حوزه، این پژوهش بر آن است تا آرای پروفسور کریستین کریستینسن را پیرامون تربیت منش مورد بررسی قرار دهد. پروفسور کریستینسن فیلسوف، اندیشمند و مربی ایسلندی است که در حال حاضر قایم مقامی مرکز منش و فضیلت جوبیلی را در دانشگاه بیرمنگام بر عهده دارد. بررسی و تحلیل آثار تولید شده توسط این اندیشمند نشان می دهد که تغییر پاردایمی در مبنای تربیت اخلاقی از اخلاق وظیفه گرا به اخلاق فضیلت محور، ارایه خوانش روان شناختی از مراتب تحول فضیلت، ترسیم فرایند شکل گیری منش و تقدم آن بر تربیت منش، احصاء مولفه های تربیت منش و پرداختن به نقش بی بدیل عواطف در کنار فرایندهای عقلانی در تربیت اخلاقی از مهم ترین دغدغه های علمی پروفسور کریستینسن در حوزه تربیت منش بوده است.

    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت اخلاقی، فضیلت گرایی، منش، کریستین کریستینسن
  • سمیه طولابی فرد، نادر برزگر*، سعید علیزاده صفحات 143-161

    پژوهش حاضر، با هدف واکاوی ابعاد و مولفه های شایستگی های پژوهشی معلمان از نظر صاحب نظران و خبرگان خارجی و داخلی انجام شد. پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نحوه جمع آوری داده ها به شکل کیفی بود. جامعه آماری مورد پژوهش در بخش داخلی شامل نظریات و دیدگاه های صاحب نظران و متخصصان در اسناد مکتوب و چاپ شده معتبر مانند کتاب ها و مقالات و همچنین خبرگان، اساتید، متخصصان حوزه علوم تربیتی و مدیران ارشد آموزش و پرورش تا اشباع نظری 17 نفر بود و در بخش خارجی شامل نظریات و دیدگاه های صاحب نظران و متخصصان بود که نظریات آن ها در اسناد مکتوب و چاپ شده معتبر مانند کتاب ها و مقالات استخراج گردیدند. نمونه های پژوهش در هر دو بخش داخلی و خارجی به روش هدفمند انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها در بخش داخلی فرم فیش برداری و فرم مصاحبه نیم ساختار یافته و در بخش خارجی فرم های فیش برداری بود. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها ازکدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شده است. براساس نتایج پژوهش شایستگی های پژوهشی معلمان از نظر صاحب نظران و متخصصان داخلی و خارجی در قالب 15 مولفه کلی طبقه بندی شدند.

    کلیدواژگان: پژوهش، شایستگی های پژوهشی، معلم
  • سودابه عضدالملکی*، سیده فاطمه باریکانی صفحات 163-180

    هدف از تحقیق حاضر، این بود که چگونه می توانم با توجه به کاربرد دست سازه ها عملکرد تحصیلی کودکان با اختلال کاستی توجه- و تمرکز (آهسته گام) را افزایش دهم که این دانش آموزان آهسته گام دوره ابتدایی در منطقه 5 شهر تهران است. که بر اساس جدول مورگان تعداد 300 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.از این تعداد، 30 نفر به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15نفر) انتخاب شدند. در این پژوهش ابزار گردآوری اطلاعات، از پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور، پرسشنامه استاندارد اختلال کاستی توجه - تمرکز سوانسون و همکاران (1980) و مقیاس ارزیابی کاربرد دست سازه ها استفاده شده است. از آمار استنباطی شامل آزمون همبستگی پیرسون جهت تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد اختلال کاستی توجه و تمرکز (اختلال توجه-بیش فعالی) با عملکرد تحصیلی دانش آموزان آهسته گام رابطه منفی و کاربرد دست سازه ها با عملکرد تحصیلی دانش آموزان آهسته گام رابطه مثبت دارد.

    کلیدواژگان: کودکان آهسته گام، اختلال کاستی توجه - تمرکز، عملکرد تحصیلی، دست سازه ها
  • ابوالفضل بخشی پور*، زکیه اولادی صفحات 181-193

    هدف مطالعه حاضر، ارایه الگوی ساختاری به منظور پیش بینی موفقیت تحصیلی بر اساس اعتماد به نفس و سرمایه ی روانشناختی با میانجی گری راهبردهای مقابله ای در دانش آموزان بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره متوسطه دوم مدارس شهر مشهد در سال تحصیلی 99-1400 بوده است. روش نمونه-گیری خوشه ای چند مرحله ی و حجم نمونه شامل 405 دانش آموز بوده است. دانش آموزان به پرسشنامه های اعتماد به نفس لوزنبرگ، پرسشنامه راهبردهای مقابله با فشار روانی (اندلر و پارکر) و پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش الگویابی معادلات ساختاری با نرم افزارهای spss24  و ایموس جهت بررسی روابط میان متغیرهای مکنون استفاده شد. نتایج نشان دادند که بین اعتماد به نفس و سرمایه روانشناختی و سبک مقابله ای مسیله مدار با موفقیت تحصیلی رابطه مثبت و معناداری و همچنین بین سبک مقابله ای اجتنابی با موفقیت رابطه منفی معناداری وجود دارد. اما بین سبک هیجان مدار با موفقیت تحصیلی رابطه معناداری یافت نشد. همچنین اعتماد به نفس و سرمایه روانشناختی با میانجی راهبرد مقابله ای مسیله مدار موفقیت تحصیلی را در دانش آموزان پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: موفقیت تحصیلی، اعتماد به نفس، سرمایه روانشناختی، راهبردهای مقابله ای
  • سیده زهرا باغبانیان، مصطفی قادری*، مجید علی عسگری صفحات 195-210

    هدف از این پژوهش، بررسی ویژگی های برنامه درسی سواد انتقادی با رویکرد روییدنی، از دیدگاه متخصصان برنامه درسی است. روش انجام این پژوهش، با رویکرد کیفی به روش گرانددی است.  جامعه آماری این پژوهش، متخصصین رشته مطالعات برنامه درسی به عنوان نمونه از بین اساتید هیات علمی دانشگاه های دولتی، آزاد و فرهنگیان در دانشگاه های تهران بودند. روش نمونه گیری هدفمند بود تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و تعداد 13 نفر به عنوان نمونه در این پژوهش مشارکت داشتند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. روش تحلیل داده های آن بر مبنای کد گذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی اشتراوس و کوربین صورت گرفته است. یافته ها دلالت بر  انطباق ویژگی های رویکرد روییدنی مانند غیر خطی بودن، همبسته با زندگی، آگاهانه و خلاقیت پرور، کاربردی و فعال بودن با برنامه درسی سواد انتقادی داشت. طبق نتایج برنامه درسی سواد انتقادی برآمده از  تعاملات فکری معلم و شاگردان، رویکردی سازنده برای شرکت دادن آنان در تصمیم گیری های مربوط به تحلیل روابط ناعادلانه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در ساختارها برای اصلاح موقعیت است. به طوری که از لحاظ فردی برای آنان موجب سازندگی روحی با تقویت نقد پذیری و خود ارزیابی ها، و از نظر اجتماعی، انتقال ارزش های فرهنگی و ملی خودی با پذیرش و حرمت گذاری تفاوت های عقیدتی، قومی و نژادی دیگر ملت ها، صلح و همزیستی مسالمت آمیز را دربر داشته باشد.

    کلیدواژگان: سواد انتقادی، برنامه درسی سواد انتقادی، برنامه درسی با رویکرد روییدنی، دانش آموزان متوسطه
  • علیرضا کریم پور، رضا یوسفی سعید آبادی*، سعید صفاریان همدانی صفحات 211-223

    هدف کلی پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی ابعاد سیاست گذاری جهت ارتقای آموزش کارکنان (نمونه پژوهش : اداره کل امور مالیاتی استان مازندران) بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی انجام شد. در بخش کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری آن را در بخش کیفی، مدیران و خبرگان سازمان امور مالیاتی استان مازندران به تعداد 20 نفر و در بخش کمی، کارکنان سازمان امور مالیاتی استان مازندران به تعداد 1075 نفر تشکیل دادند که در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع تعداد 10 نفر و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران، تعداد 283 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با 40 سوال استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزار به تایید متخصصان رسید و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ آنها نیز بالای 7/0 محاسبه شد که مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزارهای SPSS21 و PLS استفاده شده است. نتایج نشان داد که؛ سیاست گذاری دارای 5 بعد «آینده نگری، چشم انداز استراتژیک، مدیریت دانش، برنامه ریزی و ساختار سازمان» است و بعد چشم انداز استراتژیک با بارعاملی 863/0 دارای رتبه بیشتر و بعد ساختار سازمان با بارعاملی 435/0 دارای رتبه کمتر است.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، سیاست گذاری، آموزش کارکنان، سبک تصمیم گیری، پذیرش نوآوری
  • فرزانه فرضی، فاطمه متقی پور*، مریم طاهر زاده صفحات 225-236
    پژوهش حاضر، با اتخاذ رویکرد هلیدی (1976) به" بررسی تطبیقی عوامل انسجام نحوی و واژگانی انشاهای دانش آموزان سال سوم و پنجم ابتدایی" می پردازد. این پژوهش، مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی است. سوال های پژوهش: " الف- رشد کدام یک از ابزارهای نحوی باعث می شود که انشاهای دانش آموزان پایه پنجم نسبت به دانش آموزان پایه سوم از انسجام بیشتری برخوردار باشد؟ ب- چرا به لحاظ واژگانی، دانش آموزان پایه پنجم در قیاس با دانش آموزان پایه سوم انشاهای منسجم تری می نویسند؟" می باشند و فرضیات این پژوهش عبارتند از: "الف-داشتن ابزارهای نحوی بیشتر مانند ارجاع، حذف و ربط باعث انسجام بیشتر انشاهای دانش آموزان پایه پنجم نسبت به دانش آموزان پایه سوم می باشد. ب- به نظر می رسد افزایش ذخیره واژگانی و رشد فرایند صرفی مانند: تکرار، باهم آیی و هم معنایی باعث منسجم تر شدن انشاهای دانش آموزان پایه پنجم نسبت به دانش آموزان پایه سوم است". هدف از این پژوهش تعیین پیشرفت نگارش دانش آموزان پایه پنجم نسبت به دانش آموزان پایه سوم است. جامعه آماری این پژوهش: شامل دو دسته از انشاهای دانش آموزان پایه های سوم و پنجم ابتدایی است. در این پژوهش داده های به دست آمده از انشاهای دانش آموزان دو پایه، مورد بررسی کیفی قرار خواهند گرفت، به این ترتیب که تک تک جملات این انشاها از نظر نحوی و واژگانی بررسی می شوند. با توجه به داده های به دست آمده معلوم شد که دانش آموزان پایه پنجم نسبت به دانش آموزان پایه سوم از عوامل نحوی و واژگانی بیشتری استفاده کرده اند و این نتیجه به دست آمد که افزایش ذخیره واژگانی و قواعد نحوی دانش آموزان پایه پنجم نسبت به دانش آموزان پایه سوم باعث شده است که دانش آموزان پایه پنجم انشاهای منسجم تری نسبت به دانش آموزان پایه سوم بنویسند.
    کلیدواژگان: انسجام، انشا، متن، هم معنایی، انسجام نحوی، انسجام واژگانی
  • راحله شکوهی*، لیلا بیژنی کشکک، فاطمه خزائی پول صفحات 232-345

    هدف مطالعه ی حاضر، بررسی مقایسه انگیزش تحصیلی، شایستگی اجتماعی و هویت تحصیلی فرزندان خانواده های تک والدی و خانواده‏های هسته ای بود. این مطالعه به صورت مقطعی- مقایسه ای با روش نمونه گیری هدفمند روی 50 دانش آموز دختر دارای خانواده هسته ای و 50 دانش آموز تک والد همتا شده به لحاظ سن انتخاب شدند. ابزارهای به کار گرفته شده پرسشنامه انگیزش تحصیلی مدرسه (ISM) مک اینرنی و سینکلایر (1992)، پرسشنامه چندبعدی شایستگی اجتماعی (AMSC-Q) گومز-اورتیز و همکاران (2017) و پرسشنامه منزلت های هویت تحصیلی (AISQ) واز و ایزاکسون (2008) بوده است. در مطالعه حاضر، از تحلیل واریانس چندمتغیره (مانووا) برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که بین انگیزش تحصیلی، شایستگی اجتماعی و هویت تحصیلی در بین فرزندان خانواده های تک والدی و خانواده‏های هسته ای تفاوت وجود دارد؛ به این صورت که فرزندان خانواده های تک والدی دارای نمرات کمتری در انگیزش تحصیلی، شایستگی اجتماعی و هویت تحصیلی (موفق) نسبت فرزندان خانواده‏های هسته ای هستند. همچنین نتایج نشان دهنده آن است که فرزندان خانواده های تک والدی دارای نمرات بیشتری در هویت تحصیلی (دیررس، سردرگم و دنباله رو) نسبت فرزندان خانواده‏های هسته ای هستند. این نتایج تلویحات مهمی از ساختار خانواده برای کارکردهای تحصیلی فرزندان شان دارد. بر این اساس، روانشناسان تربیتی و مشاوران تحصیلی می توانند از نتایج پژوهش حاضر، برای بهبود مشکلات تحصیلی فرزندان تک والد بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، شایستگی اجتماعی، هویت تحصیلی خانواده تک والد، خانواده هسته ای
  • عزت الله تقوایی، وحید فلاح*، رضا یوسفی سعید آبادی صفحات 237-250

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هوش رقابتی و هوش سازمانی بر مدیریت سرمایه فکری در آموزش و پرورش استان مازندران بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری آن را روسا و معاونین ادارات و مناطق آموزش و پرورش و مدیران مدارس استان مازندران به تعداد 2785 نفر تشکیل می دادند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی و بر اساس فرمول کوکران تعداد 336 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته هوش رقابتی، هوش سازمانی و مدیریت سرمایه فکری استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزارها به تایید متخصصان رسید و پایایی ابزارها با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری در نرم افزارهای آماری Lisrel وSPSS تحلیل شدند. نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد که: هوش رقابتی با ضریب تاثیر 76/0 و هوش سازمانی با ضریب تاثیر 63/0 بر مدیریت سرمایه فکری تاثیر مستقیم و معناداری دارند. همچنین مدل دارای دارای برازش مناسب بود. در نتیجه از جمله عواملی که می تواند در راستای توسعه مدیریت سرمایه فکری در نظام آموزش و پرورش مورد توجه قرار گیرد هوش رقابتی و هوش سازمانی می باشد.

    کلیدواژگان: هوش رقابتی، هوش سازمانی، مدیریت سرمایه فکری، آموزش و پرورش، استان مازندران
  • مجتبی معظمی*، مجید ابراهیمی صفحات 251-269

    آموزش عالی، همواره با مشکلاتی در زمینه محدودیت های آموزش و پژوهش روبه رو بوده است و تحقق اهداف از پیش تعیین شده تا حد زیادی بستگی مستقیم به میزان پیشرفت تحصیلی دانشجویان دارد. در همین راستا پژوهش حاضر، به دنبال بررسی مقایسه ای پیشرفت تحصیلی دانشجویان بر اساس نوع دوره های تحصیلی و سهمیه های پذیرفته شده می باشد. بدین منظور نمونه ای از بین جامعه آماری دانشجویان مشروط نیم سال اول سال تحصیلی 1398- 1397 دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در دو دوره کاردانی وکارشناسی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سنجش تفکر انتقادی است که موسوم به آزمون نوشتاری تفکر انتقادی می باشد . برای تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه های تحقیق از آمار استنباطی و آزمون T و تحلیل واریانس در نرم افزار SPSS 25 استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که آموزش تفکر انتقادی بدون تاثیر عواملی همچون سهمیه و دوره تحصیلی بر تفکر انتقادی و پیشرفت تحصیلی تاثیر مثبت می گذارد. این نتایج شواهدی است که آموزش تفکر انتقادی به عنوان یک عامل مستقل نقش چشمگیر و جدی در آموزش و یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، انگیزه پیشرفت، تفکر انتقادی، مهارت های شناختی
  • عزت الله مرادی، اصغر نخستین گلدوست*، صدرالدین ستاری صفحات 271-283

    هدف از تحقیق حاضر طراحی مدل عوامل میانجی گری در انتقال باورهای کارآفرینی به دانش آموزان هنرستان های پسرانه کاردانش استان گیلان می باشد. روش پژوهش آمیخته اکتشافی بوده و بصورت کیفی و کمی به بررسی مولفه های مورد نظر پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر در بخش کیفی 34 نفر از کارشناسان فنی اداره آموزش و پرورش استان گیلان در سال تحصیلی 1400-1399 بوده که تعداد 20 نفربصورت هدفمندبعنوان نمونه انتخاب شدند و داده های مربوطه به وسیله مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شد و سپس در بخش کمی از 251 نفر از مدیران و هنرآموزان هنرستان ها به کمک جدول مورگان تعداد 148 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی ساده برای جمع آوری اطلاعات بوسیله پرسشنامه انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات تحقیق حاضر در بخش کیفی بصورت کدگذاری از نرم افزار (MaxQDA) و در بخش کمی بصورت معادلات ساختاری از نرم افزار (Smart PLS 2.0) استفاده شد.یافته های این تحقیق نشان داد عوامل میانجی گری شامل مولفه هایی از جمله جنسیت، سن، محتوی اجتماعی، محتوی کارآفرینی و رشته تحصیلی می تواند در انتقال الگوی باور کارآفرینی به دانش آموزان بسیار موثر واقع شوند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که در جوامع کارآفرینیمحتوی اجتماعی درس برای فرد مهم است. ایجاد و تقویت ارزش ها، نگرش ها و رفتارهای کارآفرینانه ، به طور کلی تحت عنوان فرهنگ سازی کسب و کار، از مولفه های اصلی رویکرد دولت ها در توسعه کارآفرینی است.

    کلیدواژگان: عوامل میانجی گری، کارآفرینی، انتقال باورکارآفرینی، دانش کارآفرینی، کاردانش
  • مجید جامعی نسب، احمدعلی حسابی*، یوسف امینی، نبی الله ایدر صفحات 271-284

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی الگوی جامعه پذیری سیاسی درکتب درسی متوسطه دوم دولت عدالت محور است. به همین منظور کتاب های درسی دوره دوم متوسطه علوم انسانی، هنر، معارف اسلامی، علوم تجربی، ریاضی فیزیک، فنی حرفه ای و کار و دانش به عنوان جامعه آماری و بر اساس روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، کتب خوشه مطالعات اجتماعی به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شدند. برای سنجش مولفه ها از روش ویلیام اسکات استفاده شد که بر پایه آن ضریب توافق 20 /93  به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی و از نرم افزار اس پی اس اس استفاده گردید. در چارچوب این پژوهش، الگوی جامعه پذیری سیاسی از منظر آموزش مقوله های جمهوریت، تساهل و مدارا، مشروعیت سیاسی، هویت سیاسی، پداگوژی انتقادی، عدالت اجتماعی، ارزش های سیاسی انقلاب اسلامی، اقتصاد، حکمرانی خوب ، نگرش سیاسی، مشارکت سیاسی و آگاهی سیاسی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که در کتاب های مورد مطالعه رویکرد غالب، ترویج مولفه های سیاسی و ایدیولوژیک انقلاب اسلامی است که در فرایند آن مولفه های جمهوریت و حکمرانی خوب مورد کم توجهی قرار گرفته است. مولفه های هویت سیاسی دینی و ارزش های سیاسی انقلاب اسلامی مهم ترین مقولات مربوط به جامعه پذیری سیاسی در این کتاب ها می باشند که از طریق غیریت سازی یا معرفی و نقد ایدیولویک هویت های سیاسی غربی مورد توجه قرار گرفته اند. همچنین ارزش های سیاسی انقلاب اسلامی بیشتر از ارزش های اجتماعی و اقتصادی آن مورد تاکید است.

    کلیدواژگان: عدالت محور، آموزش و پرورش، جامعه پذیری سیاسی، کتاب های درسی متوسطه دوم
  • مریم جعفری، ابوالقاسم بریمانی* صفحات 285-300

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین روش های نوین تدریس و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی با نقش میانجی ادراکات فعالیت های کلاسی در دانش آموزان بوده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 4816 نفر از دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان نکابوده است. نمونه آماری به تعداد 381 نفر و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب جنسیت انتخاب شدند.جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه روش های نوین تدریس ولی نژاد سنگده ای و همکاران (1395)، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بوفارد و همکاران (1995) وادراکات فعالیت های کلاسی جنتری و همکاران (2002) استفاده شده است. پایایی آنها با محاسبه فرمول آلفای کرونباخ برای هر یک به ترتیب برابر 70/0، 77/0 و 92/0 به دست آمد. به منظورتحلیلداده هایحاصله، از مدل یابی معادلات ساختاری باکمکروش حداقلمربعات جزیی با استفاده از نرم افزارآماریپی الاس استفاده شد. نتایج پژوهش نشانداد که بین روش های نوین تدریس وادراکات فعالیت های کلاسی باراهبردهای یادگیری خودتنظیمی در دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد و مقدار 7/83 درصد از راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و 3/73 درصد از ادراکات فعالیت های کلاسی توسط روش های نوین تدریستبیین می شود و متغیر ادراکات فعالیت های کلاسی اثر میانجی بر رابطه بین روش های نوین تدریس و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی را دارد. همچنینشاخص های برازندگیمدل حاکی ازآن است که مدل ارایه شدهاز برازش مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: روش های نوین تدریس، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، ادراکات فعالیت های کلاسی، دانش آموزان
  • کبری اشکور وکیلی، میترا صدوقی* صفحات 301-312

    هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی نقش میانجی نگرش به آموزش مجازی در رابطه میان سواد اطلاعاتی با خودکارآمدی علمی معلمان بود. این پژوهش از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی و از نظر روش تحقیق، همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق را معلمان مدارس دخترانه دوره متوسطه دوم در استان مازندران به تعداد 2776 نفر تشکیل داده اند که تعداد 337 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسشنامه های نگرش نسبت به آموزش مجازی وطن پرست و همکاران (1395)، با پایایی (0.85)، خودکارآمدی علمی مگان-اسچانن موران و وولفولک-هوی (2001)، با پایایی (0.79) و سواد اطلاعاتی یزدانی (1391) با پایایی (0.83)، بودند.جهت سنجش ابزار تحقیق از روایی صوری و محتوا استفاده شد و روایی پرسشنامه ها خوب ارزیابی شد. جهت تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از  تکنیک معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری Lisrel و نیز نرم افزار آماری Spss استفاده شد.یافته های تحقیق نشان داد میان سواد اطلاعاتی و نگرش به آموزش مجازی با خودکارآمدی علمی معلمان رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد و نگرش به آموزش مجازی در رابطه میان سواد اطلاعاتی با خودکارآمدی علمی معلمان نقش میانجی دارد

    کلیدواژگان: نگرش به آموزش مجازی، سواد اطلاعاتی، خودکارآمدی علمی
|
  • Yaghoob Azizi *, Alireza Sadeghi, Hosein Abdollahi Pages 1-17

    The aim of this study was to identify and prioritize the needs of students in the elements of the curriculum of general courses of universities in Tehran. In this study, the four main elements of the curriculum including (goals, content, teaching method, evaluation) of general courses have been analyzed. The method used in this research is quantitative and descriptive-survey type. The statistical population of this study includes all students of universities in Tehran and professors of general courses in the same universities. The sample included 20 professors and 384 students selected based on Morgan's Table, The data collection tool included reviewing documents, interviews, and a researcher-made questionnaire. For analyzing the data, descriptive and inferential statistics (Friedman test to prioritize needs) were utilized. The findings revealed the most important educational needs of students in the four elements of purpose, content, teaching method and evaluation in the following order: Students and professors believed that the most important need regarding the goals of general courses is its flexibility with the changing needs of society in various sections (economic, cultural, educational, etc.), and also, paying attention to cultivating students’ skills. Considering the content, enriching the content of general courses with new and up-to-date knowledge and information, emphasizing the content for flourishing students’ insight and culture, were deemed as the most important needs. Considering the teaching method, using teaching methods that develop students’ intellectual skills, creativity and innovation, as well as teaching methods appropriate for the topics taught, were mentioned as the most important needs. Finally, for evaluation, professors’ use of continuous and appropriate evaluation of course subjects was unanimously considered to be the most important need. The findings can contribute to improvement of general courses quality and their correspondence with students’ needs which will add to the worth and significance of them among students.

    Keywords: : needs assessment, prioritization, Curriculum, curriculum elements, general courses, Higher Education
  • Maryam Raeesoleslamzadeh, Samad Izadi *, Asghar Shariri, Khadijeh Abolmaali Pages 19-37

    This study was conducted with the aim of explaining the family role in the spiritual curriculum. In terms of purpose this research is an applied-developmental one and in terms of type and method of data collection, it is a mixed research. In the qualitative part of the study, in addition to valid documents and articles, semi-structured interviews were used and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was employed to collect the data. The results indicate that the position of family in the spiritual curriculum is explained through 18 important components. The importance of these components in the spiritual curriculum is such that if families pay more attention to them, the successful implementation and effectiveness of the spiritual curriculum will be feasible. Therefore, it is expected that by explaining the importance of the family in spiritual education of children, it can be associated with school for improving the spirituality of society. Faith and trust in God and recourse to the Imams, encouraging children to be honest and truthful, human and polite relations of parents with each other and with others, and finally, compassion and appreciation and responsibility are respectively the five important components that explains the position of family in the spiritual curriculum.

    Keywords: Curriculum, Family, family role, spiritual curriculum
  • Ayob Vaysa, Faezeh Nateqi *, MohammadHashem Rezaee Pages 39-56

    This research has been done with the aim of validating and designing a model of economic-vocational education for junior high school students. The research method is qualitative but applied; data analysis is based on the qualitative method of Strauss and Corbin. The statistical population consists of academic experts in the fields of curriculum planning and economic education working in universities of Ilam in the academic year 2019-20. The sample included 30 people in accordance with principles of qualitative research. They participated in the study until saturation was reached. Data collection tools were content analysis checklists, student interviews and university professors’ questionnaires, which were analyzed through coding and utilization of MAXQDA software. The validity of the questionnaire was secured by obtaining the agreement coefficient of two experienced evaluators. A coefficient of 0.73 indicated the validity of the instrument. To ensure the reliability of the questionnaire, it was examined by Cronbach's alpha. Coefficients of causal conditions (0.839), intervening conditions (0.870), effective contexts (0.925), economic strategies (0.913), consequences of economic education (0.763), total questionnaire (0.951) showed a stable reliability of the measurement. The findings of the study indicated that the economic-vocational education of students in junior high school contributed moderately to achieving the eight goals. The highest level of effect was taken by understanding vocational skills and the lowest was expansion of economic justice.

    Keywords: economic-vocational education, economic-vocational education model, Validation
  • Saeed Safdari *, Mohammad Ghafari Mejlej Pages 57-73

    Professional learning and development in schools has received attention and emphasis. But this process is generally planned and imposed by external sources, and the needs and expectations of teachers do not play a significant role in determining it. The purpose of this qualitative research was to identify the practical needs and requirements of teachers' learning and professional development from their own perspective. Data were collected through a focus group interview with 12 primary school teachers in Chalous. Data analysis was performed based on thematic content analysis using coding, which ultimately led to the identification of three main themes about needs (ICT, teaching strategies and ideas, looking at teachers as professionals) and three themes about practical requirements (timing, focus and expertise, and collaboration) to meet these needs. The findings show that what teachers receive to help them learn and develop their careers does not fully match what they want or value in practice. Their preferences for professional learning needs are based more on their own beliefs about learning and education than on global and general programs, usually set and implemented by higher-order leaders.

    Keywords: Learning, Professional Development, teachers’ needs, teaching
  • Mohammadmahdi Pourpasha *, Mona Aliakbari Pages 75-87

    This study was conducted to identify the effective factors in the quality of skills training in professional technical centers. With the help of research background and experts' opinions, the factors affecting the quality of skill training were identified and then, using the efficient Dematel method and pairwise comparisons, important and influential factors were identified. The statistical population of the study was the professional technical centers in the west of Mazandaran province, which were ranked by collecting questionnaire data by Vikor method. The results of the mean comparison test of a sample, showed that three indicators of educational factors, managerial factors and professional competence of trainers were the factors affecting the quality of accounting skills training. Dematel technique demonstrated that the component of educational factors has the highest impact on the quality of skill training followed by professional competence of trainers and then, managerial factors. Also, using the Vikor method, it was found that Tonekabon has the best performance with Nowshahr, Chalous, Ramsar, Noor, Kelardasht and Abbasabad in the next ranks.

    Keywords: DEMATEL Method, Vikor method, quality of skill training, technical-vocational training
  • Malihe Hosseini Abrishami *, Elham Eslamiyan, Samin Shahhosseini, Fatemeh Fazeli, Zahra Heydari Pages 89-102

    This study aimed to predict happiness based on the locus of the control, personality traits and academic self-efficacy of the female students. The present study was a descriptive-correlational one. The statistical population consisted of all high school female students in District 8, of whom, 150 students were selected as the research sample using the cluster sampling method and based on the Green (1991) Sample Size determination in regression. The subjects were examined using the Oxford’s Happiness Questionnaire (OHQ), Rotter's Locus of Control Scale, NEO Personality Inventory (NEO PI) and Morgan-Jinks Student Self-Efficacy Scale (MJSES). Pearson correlation and multivariate regression analysis were used to analyze the data simultaneously using SPSS-22 software. The results of correlation test showed that there was a significant positive correlation between the locus of control and happiness (0.661) (p≥0.01) and there was a negative relationship between neuroticism (-0.403) and happiness (p≥0.01). However, there was a significant positive relationship between extroversion, openness to experience, agreeableness and conscientiousness with happiness at 0.01. Moreover, there was a significant positive relationship between academic self-efficacy and happiness of the female students (p≥0.01). Simultaneous regression showed that locus of control, personality traits and academic self-efficacy predict happiness in female students (p≥0.01). It can be concluded that locus of control, personality traits and academic self-efficacy predict the happiness of high school female students.

    Keywords: happiness, Locus of Control, Personality traits, academic self-efficacy
  • Maryam Samei, Hamid Mohammad Ghasemi Langroudi *, Seyed Ahmad Miryan Pages 103-119

    The purpose of this study was to identify the factors affecting educational inspirations of the Qur'an with the focus on the story of Prophet Ibrahim in order to provide a model (case study of Sari Azad University). The research method is heuristic (qualitative-quantitative) mixed method. Semi-structured interviews were used to collect the data. The statistical population of this study included prominent and experienced professors 20 of whom were purposefully selected. In the quantitative part, the statistical population included faculty members, visiting and adjunct professors, staff with graduate degrees that formed a total of 162 individuals. Based on Cochran's formula, the sample size was determined to be 114 participants who were selected via cluster random sampling. The method of data collection was field method. In the qualitative part the data were gathered by semi-structured interviews and in the quantitative part, a questionnaire was the major instrument (α = 0.886). Data analysis in the qualitative part was run by using the Delphi technique and in the quantitative part structural equation modeling through SPSS and PLS were conducted. The results indicate that all research variables were confirmed

    Keywords: Quranic educational inspirations, Islamic Azad University of Sari, educational system, culture building, Sustainable Development
  • Seyyed Ramzan Aghili *, MohamadReza Loraei Pages 121-141

    The approach of virtue in the field of moral education has been revived in recent years and has been seriously considered by various thinkers in the field of moral education. There are a variety of perspectives from fundaments of moral education to operational solutions. Notwithstanding the variety and expansion, the literature produced in the country is mainly limited to notions of Thomas Likona and David Carr. As a reaction to the current status, the present study aims to introduce another prominent thinker in the field. One of the most important thinkers in this field in recent years is Professor Kristjan Kristjansson, an Icelandic philosopher, thinker, and educator who is currently the Vice President of the Jubilee Center for Character and Virtue at the University of Birmingham. In order to create the ground for the scientific community of the country to become more familiar with this thinker, in this research, an attempt has been made to examine the views of Professor Kristjansson based on his works. Analysis of the content of the works produced by this thinker shows that a paradigm shift in the basis of moral education from duty-oriented ethics to virtue-based ethics, providing a psychological reading of the stages of virtue evolution, mapping the process of character formation and its precedence over character training and enumerating the components of character education and addressing the irreplaceable role of emotions along with rational processes in moral education has been one of the most important scientific concerns of Professor Kristjanssonin the field of character education

    Keywords: Ethics, moral education, virtue, character, Kristjan Kristjansson
  • Somayeh Toolabifard Toolabifard, Nader Barzegar *, Saeed Alizadeh Pages 143-161

    The present study was conducted with the aim of analyzing the dimensions and components of teachers' research competencies from the perspective of international and domestic experts. The research was applied in terms of purpose and qualitative in terms of data collection procedure. The statistical population in the domestic part of the study included the opinions and views of experts and specialists in valid written and printed documents such as books and articles, as well as experts, professors, specialists in the field of educational sciences and senior directors of education up to theoretical saturation which comprised of 17 individuals. In the international section, the population consisted of opinions and views of experts and specialists whose views were extracted from valid written and printed documents such as books and articles. Research samples in both domestic and international sections were purposefully selected. Data collection tools in the domestic part were semi-structured interviews and note-taking forms and in the international part, note-taking forms were utilized. Open, axial and selective coding has also been used to analyze the data. Based on the research results, teachers' research competencies were classified into 15 general components by domestic and international experts

    Keywords: Research, Research competencies, teacher
  • Soudabeh Azedolmolki *, Seyedeh Fatememh Barikani Pages 163-180

    The purpose of the present study was to see how we can enhance academic performance of children with attention-concentration disorder (sluggish) by using handiwork. The sluggish students of interest were studying at an elementary school in District 5 of Tehran. Following Morgan’s Table, a total of 300 of the students were recruited to form the sample. Thirty of them were randomly assigned to two groups of experimental (n= 15) and control (n= 15). Instruments of data collection consisted of Fam and Taylor’s students’ academic performance questionnaire, Swanson et al.’s (1980) attention-concentration disorder questionnaire, and handiwork application assessment scale. Inferential statistics including Pearson correlation were utilized to analyze the data. Findings demonstrate that attention-concentration disorder has a negative relationship with students’ academic performance. Also, using handicrafts showed a positive relationship with sluggish students’ academic performance.

    Keywords: sluggish children, attention-concentration disorder, Academic Performance, handiwork
  • Abolfazl Bakhshipoor *, Zakiye Oladi Pages 181-193

    The aim of this study was to provide a structural model for predicting academic achievement based on self-confidence and psychological capital mediated by coping strategies in students. The research method was descriptive،correlational. The statistical population included all high school students in Mashhad in the academic year 1399-1400. The multi-stage cluster sampling method was employed and the resulting sample included 405 students. Participants answered the Luzenberg Confidence Questionnaire, the Stress Coping Strategies Questionnaire (Andler & Parker), and the Lutans Psychological Capital Questionnaire. For data analysis, structural equation modeling was run with SPSS 24 and AMOS software programs in order to investigate the relationships between latent variables. The results showed that there was a positive and significant relationship between self-confidence, psychological capital and problem-oriented coping style with academic success. Moreover, there was a significant negative relationship between avoidance coping style and success. However, no significant relationship was found between emotion-oriented style and academic success. Also, students’ academic achievement was predicted by self-confidence and psychological capital with the mediating role of the problem-oriented coping strategy.

    Keywords: academic success, Confidence, psychological capital, Coping Strategies
  • Seyedeh Zahra Baghbanian, Mostafa Ghaderi *, Majid Ali Asgari Pages 195-210

    The aim of this research is to review of the characteristics of critical literacy curriculum within the approach of emergent curriculum for high school students from curriculum experts’ point of view. The research method was qualitative based on grounded theory. The research population consisted of curriculum experts who were faculty members at state and private universities in Tehran. The sampling was purposeful which continued until theoretical saturation was achieved. A total of 13 individuals participated in this study. The research instrument was a semi-structured interview. The data analysis was based on open, axial and selective coding as prescribed by Strauss and Corbin. Findings indicated that the characteristics of the emergent approach like being non-linear, life-related, conscious and creative, practical and active corresponded with the critical literacy curriculum. As a result, the critical literacy curriculum based on the intellectual interactions of teachers and students, is a constructive approach to involve them in making decisions related to analysis of unfair power relations in economic, political, social and cultural structures for reform, so that it brings about spiritual construction by strengthening criticism and self-evaluation, and socially, transmission of cultural and national values by accepting and respecting the ideological, ethnic and racial differences of other nations, including peaceful coexistence

    Keywords: critical literacy, critical literacy curriculum, of curriculum with emergent approach, high school students
  • Alireza Karimpour, Reza Yousefi Saeedabadi *, Saeed I Saffarian Hamedan Pages 211-223

    The aim of the present research was to identify and rank policy making dimensions for improving staff training in case of Tax office of Mazandaran Province. In terms of purpose, the study was applied with a mixed-methods approach and exploratory design. In the quantitative phase descriptive survey method of inquiry was employed. The population, in the qualitative phase, consisted of managers and experts at the provincial Tax Office of Mazandaran totaling to 20 people. In the quantitative phase the population included 1075 individuals. In the qualitative phase purposive sampling was utilized considering the saturation law which yielded a sample of 10 individuals and in the quantitative phase, following Cochran’s formula, 283 individuals were recruited by using random stratified sampling. To collect the data, a researcher –made questionnaire with 40 items was used. Face and content validity of the instrument were confirmed by experts. Also, the reliability of it was calculated to be over 0.70 using Cronbach’s alpha. In order to analyze the data, exploratory and confirmatory factor analyses using SPSS 21 and PLS were run. The results indicated that policy making has five dimensions of forethought, strategic vision, knowledge management, planning, and organization structure. Dimension of strategic vision with 0.863 factor loading and organization structure with 0.435 factor loading obtained the highest and lowest ranks respectively.

    Keywords: Ranking, Policy Making, staff training, Decision making style, Acceptance of Innovation
  • Farzaneh Farzei, Fatemeh Mottaghi Pour *, Maryam Taherzadeh Pages 225-236
    The present study adopted Halliday’s (1976) approach strived to compare factors of lexical and syntactic cohesion in compositions of grade three and five primary school students. The study was based on the descriptive-analytical approach. The research questions were a) development of which syntactic tool causes increased cohesion in grade five students’ compositions compared with those of third graders? And b) why fifth graders compositions enjoy lexical cohesion more than third graders? The purpose of the study was to determine writing progress of grade five students in comparison with grade three students. The population included two sets of students’ compositions. The data were qualitatively analyzed through syntactic and lexical analysis of individual sentences. The findings indicate that fifth graders used more syntactic and lexical factors. It was concluded that their richer lexical and syntactic repertoire caused them to outdo their grade three counterparts.
    Keywords: Cohesion, Composition, Synonymy, syntactic cohesion, lexical cohesion
  • Raheleh Shukuhi *, Leyla Bizhanikashkak, Fatemeh Khazaeipool Pages 232-345

    The purpose of this study was to compare academic motivation, social competence and academic identity of children of single-parent families and nuclear families. Using purposive sampling method, this cross-sectional study was carried out on 50 children of single-parent families and 50 children of nuclear families who were homogeneous in terms of their age. The study made use of the inventory of school motivation (ISM) (McInerney & Sinclair, 1992), adolescent multidimensional social competence questionnaire (AMSC-Q) (Gómez-Ortiz & et al., 2017) and academic identity status questionnaire (AISQ) (Wass & Isaacson, 2008). In this study, Multivariate analysis of variance (MANOVA) was used for data analysis. The results of multivariate analysis of variance showed that there is a difference between academic motivation, social competence and academic identity among children of single-parent families and nuclear families. In this way, the children of single-parent families have lower scores in academic motivation, social competence and academic identity (achievement) than the children of nuclear families. The results also show that children of single-parent families have higher scores in academic identity (moratorium, diffusion and foreclose) than children of nuclear families. These results have important implications for family structure for their children's academic functions. Accordingly, educational psychologists and educational counselors can benefit from the results of the present study to improve the educational problems of single-parent children.

    Keywords: Academic motivation, social competence, Academic identity, single-parent family, nuclear family
  • Ezatollah Taghvai, Vahid Falalh *, Rezai Yousefi Saeedabad Pages 237-250

    The purpose of this study was to investigate the effect of competitive intelligence and organizational intelligence on intellectual capital management in educational Office of Mazandaran province. In terms of purpose, the study applied and in terms of data collection method, it was descriptive survey. The statistical population consisted of 2785 managers and deputies of departments and districts of education and school principals of Mazandaran province from among whom 336 individuals were selected as the sample using random cluster sampling based on Cochran's formula. A researcher-made questionnaire of competitive intelligence, organizational intelligence and intellectual capital management was used to collect the data. The face and content validity of the instrument were confirmed by experts and the reliability of the instruments was secured by calculating Cronbach's alpha coefficient. The data were collected and analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equation modeling in Lisrel and SPSS software programs. The results of structural equation test showed that competitive intelligence with an impact factor of 0.76 and organizational intelligence with an impact factor of 0.63 have a direct and significant effect on intellectual capital management. The model also had a good fit. As a result, competitive intelligence and organizational intelligence are among the factors that can be considered in order to develop intellectual capital management in the education system.

    Keywords: Competitive intelligence, organizational intelligence, Intellectual capital management, education office, Mazandaran Province
  • Mojtaba Moazzami *, Majid Ebrahimi Pages 251-269

    Higher education has always faced problems and limitations in instruction and research and realization of its goals have greatly depended on students’ academic progress. Thus, the present study looked for a comparative study of students’ academic progress based on educational levels and admitted quota. To this end, a sample was drawn from the population of conditioned associate and bachelor students of the first semester in academic year 2018-2019 at Islamic Azad University, Roudehen Branch. Data collection instrument was the questionnaire of critical thinking which is known as writing test of critical thinking. In order to analyze the data, inferential statistics of t-test and analysis of variance were conducted via SPSS 25. The results indicated that teaching of critical thinking without the effect of quota and levels has a positive impact on critical thinking and academic progress. The findings provide evidence for the significant and independent role of critical thinking instruction in teaching, learning and academic progress of higher education students.

    Keywords: academic progress, achievement motivation, critical thinking, Cognitive Skills
  • Ezat Moradi, Asghar Nokhostin *, Sadraddin Sattari Pages 271-283

    This study aims to investigate the contextual factors in transmitting entrepreneurial beliefs to students at vocational schools in Guilan province. The research method was exploratory mixed-methods and examined the desired components qualitatively and quantitatively. The statistical population of the study in the qualitative section included 34 experts from the Bureau of Education 20 of whom were purposefully selected. The data were collected using semi-structured interviews. In the quantitative section, from the population of 251 principals and craftsmen, 148 were selected following Morgan’s Table and based on simple random sampling and responded to a questionnaire. To analyze the data in the qualitative section MaxQDA Software was used. In the quantitative section, structural equation modeling was employed through Smart PLS2.0. The findings of the study showed that mediating factors such as gender, age, social and entrepreneurial content, and field of study can be very effective in transmitting the entrepreneurial belief patterns to students. The results indicate that in entrepreneurial communities, the social content of the subject is important for individuals. Creating and strengthening entrepreneurial values, attitudes and behaviors, generally understood as business culture, is one of the main components of governments' approach to entrepreneurship development.

    Keywords: mediating factors, entrepreneurship, transmitting entrepreneurship belief, Entrepreneurial knowledge, Knowledge work
  • Majid Jamei Nasab, Ahmadali Hesabi *, Yousef Amini, Nabiollah Eeder Pages 271-284

    The aim of the present study was to do a comparative study of the pattern of political socialization in secondary school textbooks in the Justice-oriented government. For this purpose, the textbooks of the second year of high school in humanities, Islamic arts and education, empirical sciences, physics and mathematics, vocational and technical, and work knowledge were considered as the statistical population and based on purposive sampling, social studies cluster books were selected as the statistical sample. William Scott’s method was used to measure the components, based on which an agreement coefficient of 93.20 was obtained. Descriptive and inferential statistics and SPSS software were used to analyze the data. In the context of this study, the model of political socialization in terms of teaching the categories of republic, tolerance, political legitimacy, political identity, critical pedagogy, social justice, Islamic revolutionary political values, economics, good governance, political attitude, political participation and awareness were analyzed. Findings indicate that in the studied books, the dominant approach is to promote the political and ideological components of the Islamic Revolution, in the process of which the components of republic and good governance have been neglected. The components of religious political identity and political values of the Islamic Revolution are the most important categories related to political socialization in these books, which have been considered through alienation or ideological introduction and critique of Western political identities .Also, the political values of the Islamic Revolution are emphasized more than its social and economic values.

    Keywords: justice-oriented, education, Political socialization, Secondary textbooks
  • Maryam Jafari, Abolghasem Barimani * Pages 285-300

    The purpose of this study was to investigate the relationship between modern teaching methods and self-regulated learning strategies with the mediating role of students’ perceptions of classroom activities. The research was applied in terms of purpose and the method was descriptive, correlational. The statistical population of this study included 4816 students of Secondary school of Neka. The sample included 381 participants recruited by using Krejcie and Morgan’s Table via stratified random sampling concerning gender. The data were gathered by using three Questionnaires: Valinejad Sangdehee et al.’s (2016) modern teaching methods, Bouffard et al.’s (1995) self-regulated learning strategies, and Gantry et al.’s (2002) perceptions of classroom activities Questionnaires. The reliability of the instruments was calculated to be 0.70, 0.77 and 0.92 respectively using Cronbach’s alpha. To analyze the collected data structural equation modeling was employed using the PLS software. The results of this study showed that there is a significant relationship between modern teaching methods and measuring the perceptions of classroom activities with self-regulated learning strategies. 83.7% of self-regulated learning strategies and 73.3% of perceptions of classroom activities were explained by modern teaching methods. The perceptions of classroom activities had a mediating effect on the relationship between modern teaching methods and self-regulated learning strategies. The indices indicated that the proposed model is an appropriate fit.

    Keywords: modern teaching methods, self-regulated learning strategies, Perceptions of classroom activities, Students
  • Kobra Eshkevar Vakili, Mitra Sadiughi * Pages 301-312

    The main goal of the present study was to examine the mediating role of attitude toward online instruction in the relationship between informational literacy and teachers’ scientific self-efficacy. The study is applied in purpose and correlational in terms of method. The population consisted of teachers working at female high schools of Mazandaran totaling to 2776 individuals out of whom 237 teachers were selected via convenience sampling to form the sample of the study. The data collection instruments were attitude toward online instruction questionnaire (Vatanparast et al., 2016) with reliability index of 0.85; scientific self-efficacy questionnaire (Megan-Schanen & Woolfolk-Hoy, 2001) with reliability index of 0.79; and informational literacy questionnaire (Yazdani, 2012) with reliability index of 0.83. To validate the instruments, face and content validity were employed that brought about good results. To analyze the data, structural equation modeling using Lisrel and SPSS was utilized. Findings indicated that there was a significant and positive correlation between informational literacy and attitude toward online instruction and scientific self-efficacy. Additionally, attitude toward online instruction mediates the link between scientific self-efficacy and informational literacy.

    Keywords: attitude toward online instruction, informational literacy, scientific self-efficacy