فهرست مطالب

طراحی و برنامه ریزی در معماری و شهرسازی - پیاپی 1 (پاییز 1402)

نشریه طراحی و برنامه ریزی در معماری و شهرسازی
پیاپی 1 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مینا بیدار*، عباس کاظمی صفحات 1-18

    این مقاله در پی کمبودهای روش شناختی در مطالعه فضاهای شهری در ایران نگاشته شده است و بر اساس کار میدانی درباره مناسبات جنسیتی در فضای کالبدی بازار تهران، سودمندی استفاده از روش مردم نگاری در حال حرکت در مطالعات شهری و طراحی شهری را روشن می کند و در کنار آن به تشریح نوآوری نگارندگان در به کاربستن این روش می پردازد. روش مردم نگاری در حال حرکت در موردپژوهی مورد نظر، داده هایی درباره شیوه شکل گیری و یادآوری حس مکان در حین حرکت در بازار، نحوه مداخله انتقادی در فضا به واسطه راه رفتن و عبور زنان از مرز فضای زنانه در بازار و خلق فضاهای جدید و همچنین ریتم حضور زنان در فضا که آمیخته ای از حرکت های طولانی و توقف های کوتاه بوده و شیوه های خاص تصمیم گیری آن ها برای مسیریابی در کالبد ویژه بازار در اختیار محققان قرار داده است. نتایج این مقاله نشان می دهد که استفاده از مردم نگاری در حال حرکت، خصوصا در مطالعه فضاهای شهری مبتنی بر حرکت مفید است و علاوه بر این که تحلیل هایی درباره احساسات مردم در تک تک نقاط حضورشان در فضا به دست می دهد، می تواند با یک نگاه کلان تر به مسیرها و محل های حضور مردم در فضا، نوعی از داده ها در ارتباط با شکل گیری فضای تجسم یافته و قابلیت تحلیل ویژه ای از آنها در اختیار پژوهشگران قرار دهد که ممکن است از روش های دیگر به راحتی قابل دستیابی نباشند. مردم نگاری در حال حرکت می تواند دانش بیشتری درباره جنسیت دار شدن محیط، میزان همه شمولی محیط شهری و به طور کلی نحوه تولید و تصاحب فضا توسط اقشار و گروه های مختلف جامعه به دست دهد و برخورد انتقادی گروه ها (در این جا زنان) با گفتمان فضایی حاکم را به نمایش بگذارد. وقتی دانش به دست آمده از این طریق در تقاطع با کیفیت های فضایی محیط مورد تحلیل قرار گیرد می تواند برای طراحی فضای شهری مناسب برای اقشار متنوع جامعه بسیار سودمند واقع شود.

    کلیدواژگان: مردم نگاری در حال حرکت، بازار تهران، راه رفتن، فضای شهری، طراحی شهری
  • غزاله لشکری، مریم نوری* صفحات 19-34

    واژه دل بستگی به مکان به تاثیر عاطفی یک مکان اشاره دارد که افراد به لحاظ حسی و فرهنگی به آن جذب می شوند. همچنین مبنای نحوه ادراک مکان افراد از کودکی و نحوه ارتباط وی با آن، باعث ایجاد دل بستگی به مکان در آن ها می شود. پژوهشگران کودکان را به عنوان موجوداتی اجتماعی و پویا با نیازهای خاص در نظر می گیرند که همواره با محیط فیزیکی و اجتماعی اطرافشان در تعامل اند و مفاهیم متمایزی در زمینه ای معین در ذهنشان ایجاد می شود. بهترین زمان پیشرفت برای خلاقیت در فاصله سنی 2 تا 10 سال روی می دهد ، بنابراین تبیین و سنجش سویه های تاثیرگذار بر دل بستگی به مکان در طراحی مرکز خلاقیت کودکان در سنین 6-10 سال موردبررسی این پژوهش قرار گرفت. هدف و یا سوال اصلی تحقیق: شناسایی و سنجش سویه های تاثیرگذار بر دل بستگی به مکان در طراحی مرکز خلاقیت کودکان 6 تا 10 سال است. روش تحقیق این پژوهش دارای ماهیت کیفی و روش آن، توصیفی غیرآزمایشی و از نوع همبستگی است. در این پژوهش، پس از جمع آوری اطلاعات و اسناد گذشته به روش کتابخانه ای، داده ها از طریق تحلیل محتوا و استدلال منطقی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. سپس 120عدد پرسش نامه در میان کودکان رده سنی 6 تا 10 سال در میان محله شهرک غرب تهران که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، توزیع شد. سپس اطلاعات در محیط نرم افزاری با اعمال آزمون های آماری شاپیرو- ویلک با توجه به فرضیات تحقیق، تجزیه وتحلیل گردید. مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق: نتیجه سنجش تاثیرگذاری و سنجش سویه های تاثیرگذار بر دل بستگی به مکان در طراحی مرکز خلاقیت کودکان توسط کودکان نشان داد که به ترتیب اسن سویه ها در اولویت کودکان هستند. وابستگی مکان با 35 درصد، پیوند اجتماعی با 28 درصد در رتبه دوم، دل بستگی عاطفی با 20 درصد کسب شده از کل در رتبه سوم و سویه هویت مکان با 17 درصد در اولویت آخر در مقایسه با سایر سویه ها قرارگرفت.

    کلیدواژگان: دل بستگی به مکان، کودک، هویت مکان، وابستگی به مکان، علایق مکانی، پیوند اجتماعی
  • رضا نقدبیشی*، زینب گوهری صفحات 35-55

    ساختمان به عنوان نظامی پویا همواره تحت تاثیر تغییرات محیط درونی و بیرونی قرار گرفته و نیاز مجدد به طراحی و تغییرات دارد، به کمک ارزیابی پس سکنایی یک تعامل دو طرفه میان کاربر و طراح به منظور رفع موارد و معایب بنا پس از بهره برداری شکل می گیرد که به کمک مشارکت کاربر در روند مطالعات، طراح به جمع آوری اطلاعات و طراحی فضا به منظور مرتفع کردن معایب می پردازد. همچنین به رضایتمندی ساکنان ساختمان و ایجاد روابط موثر بین محیط و ساختمان و همچنین بهبود عملکرد را در پی خواهد داشت.امروزه با افزایش متقاضیان تحصیلات دانشگاهی و افزایش کمی فضاهای دانشگاهی بدون در نظر گرفتن کیفیت، عملکرد و کارایی این فضاها با چالش بزرگی روبه روست.هدف مقاله حاضر سنجش شاخص های ارزیابی پس سکنایی در فضاهای آموزشی دانشگاهی است. این نوع ارزیابی به بررسی بناهای از پیش ساخته شده و در حال بهره برداری اشاره دارد. مولفه هایی که از نظر کاربران حاضر در آن بنا در کارایی و عملکرد آن اختلال ایجاد کرده اند شناسایی و تحلیل می شوند تا با نیازسنجی کاربران آن، الگوها و طرحواره های جدید ارایه شود.با مطالعه وضع موجود بنا و مشخص نمودن نقاط قوت و ضعف در پاسخ دهی به نیازهای کاربران ، راهکارهای عملکردی برای بهبود شرایط پیشنهاد می گردد. تعریف و ارایه ی قواعد یا الگوهایی برای طراحی فضاهای آموزشی دانشگاهی، با توجه به نیازهای کاربران آن درقالب کالبد مساله ایست که در این پژوهش مورد بررسی و تحقیق قرار خواهد گرفت.در این پژوهش نیز با هدف ارتقاء کیفیت فضاهای آموزشی دانشگاهی، سعی شده تا مولفه های موثر در طراحی فضاهای آموزشی دانشگاهی و همچنین مولفه های موثر در ارزیابی پس سکنایی معرفی و مورد پرسش قرار گیرند؛ در نهایت پس از تحلیل به وسیله معادلات ساختاری و به دست آوردن ضرایب تاثیرگذاری و اولویت ها، به ارایه راهکارهای طراحی پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی پس سکنایی، طراحی دانشکده هنرومعماری دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب، شاخص ها، الگوهای طراحی، فضاهای آموزشی دانشگاهی
  • علیرضا کریم پور*، الهه کرمی، آرزو ملک صفحات 56-74

    یکی از مولفه های طراحی معماری که میزان مصرف انرژی و شرایط آسایش محیطی را تحت تاثیر قرار می دهد، پوسته های ساختمانی است. از جمله راهکارهای امروزین در راستای ارتقا بازده پوسته های ساختمانی، برقراری ارتباط ساختاری میان معماری، محیط زیست و زیست شناسی است. تمرکز این پژوهش بر روی ساختار و ویژگی های گیاه کاکتوس در جذب آب است و هدف آن، نوآوری در طراحی الگویی با قابلیت صرفه جویی در مصرف انرژی و ارتقا کیفیت روشنایی و میزان رضایتمندی کاربران از شرایط نوری فضا از نظر مقدار نور روز و خیرگی، با به کارگیری زیست الگو در طراحی پوسته ساختمان می باشد. پژوهش حاضر در دو گام صورت گرفته است؛ در گام اول گردآوری اطلاعات در رابطه با گیاه کاکتوس، از طریق مطالعه منابع اسنادی پژوهشی صورت گرفته و با روش توصیفی تحلیلی به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. سپس با استفاده از نتایج تحلیل، مدل پوسته ساختمان طراحی و شبیه سازی می گردد. در گام دوم، یک مدل ساختمانی به عنوان مبنا جهت شبیه سازی در نظر گرفته شده و میزان روشنایی و خیرگی حاصل از نور روز در نمای جنوبی، با استفاده از افزونه Climate Studio، یکبار در حالت عادی و بار دیگر در حالتی که پوسته بر روی مدل ساختمانی مبنا شبیه سازی شده بود، محاسبه گردید. نتایج پژوهش نشان داد با بررسی ساختار و مکانیزم جذب و ذخیره آب در کاکتوس، می توان با الهام از این سازوکار طبیعی و معادل سازی تریکوم، اپیدرم و مخاط این گیاه، به طراحی مدلی برای پوسته های ساختمانی مبتنی بر جذب حداکثری آب باران و رطوبت در سپیده دم و همچنین ایجاد سایه اندازی بر روی نمای ساختمان، دست یافت. گرچه بر اساس شبیه سازی های صورت گرفته، مدل ارایه شده، شاخص پراکندگی نور در فضا (sDA) را به میزان 4/1% کاهش می دهد اما در مقابل شاخص خیرگی و نارضایتی بصری و حرارتی (ASE) را 48% تقلیل داده که میزان قابل توجهی در ارتقا آسایش کاربر در فضای داخلی می باشد.

    کلیدواژگان: زیست الگو، پوسته ساختمان، کاکتوس، شبیه سازی، نور روز، خیرگی
  • عطیه ابتکار، هانیه فدایی تمیجانی* صفحات 75-92

    سرآغاز پرورش بسیاری از توانمندی های انسان، دوران اولیه زندگی اوست. در همین مقطع است که پرورش بسیاری از ابعاد انسان از جمله خلاقیت نیز شکل می گیرد. نظر به اینکه در سنین مهدکودک خیال پردازی در کودک جنبه ی عملی پیدا می کند، طراحی فضاهای مناسب کودکان مانند مهد کودک ها از آن حیث اهمیت دارد که در طول سال های کودکی، وی از محیط تاثیر بیشتری می گیرد. و از سویی می توان با استفاده ی مناسب از فاکتورهای محیطی مانند رنگ، طراحی مهدکودک ها  به عنوان فضای کودکان را به شکل مطلوب به انجام رساند. هدف این پژوهش، طراحی مبتنی بر توجه به خلاقیت کودکان در مهد کودک ها و مراکز نگهداری کودکان و یافتن ارتباط میان رنگ با خلاقیت کودکان بوده  تا بتوان با بکارگیری ایده های حاصل در طراحی فضاها و تاثیرات رنگ بر کودکان، انگیزش و قدرت خلاقیت آن ها را ارتقاء داد. روش تحقیق این پژوهش از نوع کیفی به شیوه  پیمایشی با جامعه آماری تعداد 120 نفر از کودکان 2-5 سال می باشد که از شش مهدکودک در شهر تهران به طور تصادفی انتخاب شده اند. جمع آوری داده ها بوسیله تحلیل مطالعات نمونه های موردی موفق از مهدکودک هایی در ایران و دیگر کشورها و پرسش نامه های تصویری برای کودکان حاصل می شود. یافته ها حاکی از آن است که رنگ از جمله پارامترهای موثر در پرورش خلاقیت کودکان بوده که استفاده منطقی از آن در فضای مهدکودک ها می تواند بستری مناسب جهت دستیابی خلاقیت آنهارا فراهم آورد.

    کلیدواژگان: کودک، مهدکودک، روانشناسی محیط، خلاقیت، رنگ
  • فتانه سنگتراش، حسنعلی پورمند* صفحات 93-108

    شناخت و تحلیل آثار معماران معاصر در ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است، در این راستا مفاهیم تاثیرگذار معماری غرب بر اندیشه معماران  ایرانی و سیر و تحول  سبکهای مدرن، مدرن متاخر و پست مدرن  و تمایز هر یک از این سبکها  در شناخت آثار معمارانی همچون نادر اردلان تاثیر بسزایی دارد. مرور بر آثار و اندیشه های معماران ایرانی در دوره پست مدرن، از وجود تلاشی برای یافتن نسبت میان معماری دیروز و امروز ایران حکایت دارد. مهمترین هدف این مقاله جستارهایی در باب بینش نادر اردلان به عنوان یک معمار مولف بر مبنای ویژگیهای سبک پست مدرن است. با این فرض که بینش نادر اردلان در آثار برجای مانده از او چه تاثیری در سبک پست مدرن ایران می گذارد،  این پژوهش برمبنای روش مطالعه تطبیقی به پرسش تحقیق پاسخ می گوید. در این نوشتار ابتدا از لحاظ تاریخی سبک پست مدرن بررسی شده است، سپس به تحلیل آثار نادر اردلان با توجه به سبک پست مدرن پرداخته شده است و شاخصه هایی مطابق با دیگاه چارلز جنکز از جمله ایدیولوژی، سبک و ایده طراحی در نظر گرفته و در نهایت شباهتهای آثار نادر اردلان با ویژگی های معماری پست مدرن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان دهنده ی پایبندی او به سنت در انتظام فضایی و ساماندهی به احجام و فرم ها است. می توان گفت که بیشتر آثار نادر اردلان دارای ویژگی های سبک پست مدرن از جمله توجه به سنت گرایی و تاریخ گرایی اقلیم بوده اند.

    کلیدواژگان: نادر اردلان، پست مدرن، چارلزجنکز، آثارمعماری
|
  • Mina Bidar, Abbas Varij Kazemi Pages 1-18

    This article addresses the methodological shortcomings in the study of urban spaces in Iran and highlights the usefulness of ethnographic research in motion for urban and urban design studies based on fieldwork on gender relations in the physical space of the Tehran Bazaar. It also examines the innovative approaches employed by the authors in applying this method. The ethnographic research in motion concerning the chosen case study provides insights into the formation and remembrance of a sense of place during movement in the bazaar, critical interventions in space through women's navigation and crossing of gendered boundaries within the market, the creation of new spaces, as well as the rhythm of women's presence in the space, which encompasses both long movements and short stops, and their specific decision-making processes for navigating the unique physicality of the market .The results of this article demonstrate that the use of ethnography in motion, particularly in movement-based urban space studies, is valuable. In addition to providing analyses of people's emotions and experiences at different points in their presence within the space, it offers a macro-level perspective on people's trajectories and locations in the space, providing researchers with a unique set of data on the formation of perceived space and enabling specific analytical capabilities not easily accessible through other methods. Ethnography in motion can contribute to a deeper understanding of the gendering of the environment, the inclusivity of the urban environment, and the overall production and appropriation of space by different groups and segments of society, showcasing the critical engagement of groups (in this case, women) with the dominant spatial discourse. When the knowledge gained through this approach intersects with the qualitative qualities of the analyzed environment, it can be highly beneficial in designing urban spaces that cater to the diverse segments of society.

    Keywords: Ethnography in motion, Tehran Bazaar, walking, urban space, urban design
  • Ghazaleh Lashkari Mortezapour, Maryam Nouri Pages 19-34

    The term attachment to a place refers to the emotional impact of a place that people are attracted to in a sensory and cultural sense, and it is a symbolic connection with a place that is formed by people to a specific place or a land by giving common cultural emotional and sensory meanings. It is also the basis of how a group or individual perceives a place and how he relates to it; Therefore, investigating the features that cause attachment to place in children is an essential matter that has been addressed in this research. Constructivist researchers consider children as social beings, autonomous and dynamic with special wants and needs which always interact with the physical and social environment around them, and distinct concepts are created in their minds in a certain field. The best development time for creativity occurs between the ages of 2 and 10 years. Also, no institution has specifically taken over the empty space between school and home, so in this research, a creative center for children of 6 to 10 years is considered.The main question of this research is what are the characteristics of the creativity center of 6-10 year old children with the approach of attachment to the place? In this regard, this qualitative and descriptive-analytical research was conducted based on the review of library resources. Then, the data was collected by distributing 120 questionnaires among children aged 6 to 10 years in the neighborhood of Shahrek Gharb, Tehran, who were selected by purposive sampling. This information is in the software environment of S. P. S. It was analyzed by applying appropriate statistical tests according to the research hypotheses. The result of the analysis showed that among the 4 factors of attachment to the place, in order, the attachment to the place with 35% had the highest share among the variables and was placed in the first priority is Social connection with 28% is ranked second, emotional attachment is ranked third with 20% of the total, and place identity variable is ranked last with 17% compared to other variables.

    Keywords: Ethno Place attachment, child. center of creativity, place identity, place dependence, place interests, social bond
  • Reza Naghdbishi, Zeinab Gohari Pages 35-55

    This paper aims to evaluate post-occupancy criteria in academic educational buildings, considering the dynamic nature of buildings and their susceptibility to internal and external environmental changes. The study emphasizes the importance of post-occupancy evaluation and user participation as a means to address the limitations of building usage. By engaging users and designers in a two-way interaction, the aim is to enhance building residents' satisfaction and improve overall performance.The research focuses on assessing the alignment between user needs and the functional response of the building, comparing these responses to established design standards. The quantitative growth of universities and the lack of qualitative development in educational spaces make this research crucial. A qualitative-quantitative (hybrid) approach was used for this study.After determining the criteria for post-occupancy assessment, the research evaluated the effectiveness of the design of an art college and the quality of education provided. A specially designed questionnaire was completed by 50 verified and reliable participants who were the main users of the college. The sample size was determined to be 3,000 people, with 341 individuals selected as the statistical population.The questionnaire assessed the current state by scoring various factors on a scale of 1 to 5. Content validity was established through expert opinions, and reliability was determined using SPSS software. Descriptive statistics and structural equation modeling (SEM) in SmartPLS software were employed to analyze the data. This analysis identified the relationship between research variables and evaluated their impact on the design. Components were prioritized based on their scores, and less significant components were disregarded. This process led to the development of structural equations, path coefficient models, and factor loadings for the conceptual model. Based on the model and analysis of findings, including climatic information and design standards, the research proposes design solutions for the educational space of the faculty of art and architecture in Islamic Azad University- South Tehran Branch.

    Keywords: Post-occupancy evaluation - Faculty of Art, Architecture, Tehran South Branch, Islamic AzadUniversity - University educational spaces
  • Alireza Karimpour, Elahe Karami Pages 56-74

    One of the architectural design components that affects energy consumption and environmental comfort conditions is building envelopes. Among today's solutions to improve the efficiency of building envelopes is to establish a structural relationship between architecture, environment and biology. The focus of this study is on the characteristics of the cactus plant in water absorption and its purpose is to innovate in pattern design with the ability to save energy and improve lighting quality and user satisfaction with the light conditions of the space, by using Biomimicry in Building Envelope design. The present research has been done in two steps; in the first step, data collection in relation to the cactus plant was done by studying documentary-research sources and data were analyzed by descriptive-analytical method. Then, using the results of the analysis, the building shell model is designed and simulated. In the second step, a building model is used as a basis for simulation and the amount of brightness and glare from daylight, using the Climate Studio plugin, once in normal mode and again when the shell was on the building model was simulated and calculated. The results showed that by examining the mechanism of Water absorption and storage in the cactus and the equivalence of trichomes, epidermis and mucosa of this plant, achieved a model for building shells based on the maximum absorption of rainwater and moisture at dawn, as well as shading the facade of the building. Although according to the simulations, the proposed model reduces the index (sDA) by 1.4%, but in contrast, reduces the index (ASE) by 48%, which is a significant amount of improving indoor user comfort.

    Keywords: Biomimicry, Building Envelope, Cactus, Simulation, Daylight, Glare
  • Atieh Ebtekar, Honey Fadaie Tmaidjanie Pages 75-92

    Development of many human abilities and aspects including creativity begins in the childhood. As children put imagination into action at early childhood ages and they are influenced by the surroundings, designing proper social spaces such as kindergartens for them is of great importance. On the other hand, with the proper use of environmental factors such as color, the design of kindergarten as a children's social space can be carried out in an appropriate method. The purpose of this study is to consider the design ideals, based on attention to children's creativity in kindergartens and child centers. By studying, the ideas related to the design of children spaces and the effects of color on them, and analyzing the factors such as color on children; it is possible to create a space for them to increase their motivation and creativity. The research method of this study is qualitative in a descriptive and analytical manner with a statistical population consisting of 120 children aged 2-5years who were randomly selected from six kindergartens in Tehran. Data are collected by analyzing case studies of successful kindergartens in Iran and other countries, and visual questionnaires for children. Results indicate that color is one of the effective parameters that the reasonable using of it in kindergarten space can provide a suitable platform for children's creativity to achieve.

    Keywords: Infant, Kindergarten, Environmental Psychology, Creativity, Color
  • Fataneh Sangtarash, Hasan Ali Pourmand Pages 93-108

    Recognition and analysis of the works of contemporary architects in Iran is of particular importance, in this regard, the concepts of the influence of Western architecture on the thought of Iranian architects and the evolution of modern, modern and postmodern styles and the differentiation of each of these styles have a significant impact on the recognition of the works of architects such as Nader Ardalan. Reviewing the works and thoughts of Iranian architects in the post-modern period indicates the existence of an attempt to find the relationship between the architecture of Iran yesterday and today. The most important goal of this article is essays about the vision of Nader Ardalan as an author architect based on the characteristics of post-modern style. With the assumption that the vision of Nader Ardalan in the works left by him has an impact on Iran's post-modern style, in this research, it will answer the research question with a comparative research plan. In this paper, first the postmodern style has been studied, then Nader Ardalan's works have been analyzed according to the postmodern style, and some features are considered according to the Jenks table including ideology, style and design idea, and finally similarities of Ardalan's works with postmodern features have been analyzed. The research results of his works show his adherence to tradition in spatial arrangement and organization of volumes and forms. It can be said that most of Nader Ardalan's works have features of postmodern style. In terms of purpose, more traditionalism and historicism of the climate can be pointed out, and in terms of design ideas, the use of traditional Iranian architecture pattern and the use of rectangle, square, and central courtyard elements.

    Keywords: Nader Ardalan, Postmodern, Charles Jencks, architectural works