فهرست مطالب

پژوهش های برنامه ریزی درسی و آموزشی - سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهش های برنامه ریزی درسی و آموزشی
سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس نیکخوی امیری، محمدرضا باقر زاده*، مجتبی طبری، یوسف قلی پور کنعانی صفحات 1-18

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر بالندگی سازمانی مبتنی بر عدالت در دانشگاه فرهنگیان و ارایه مدل بود. روش تحقیق به شیوه آمیخته اکنشافی (کیفی-کمی) است. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل استادان برجسته و با سابقه (پردیس دانشگاه فرهنگیان استان مازندران) بودند که به صورت هدفمند و بر اساس قانون اشباع به تعداد 20 نفر تعیین شدند. در بخش کمی جامعه آماری شامل شامل اعضای هیات علمی، استادان مدعو و حق التدریس و کارکنان دارای تحصیلات تکمیلی که تعداد آنان در پردیس دانشگاه فرهنگیان استان مازندران 256 نفر بودند. حجم نمونه، براساس فرمول کوکران 153 نفر تعیین گردید، که به روش نمونه گیری  تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات به روش میدانی و در بخش کیفی به وسیله مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه (82/0=α) بود. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از تکنیک دلفی و در بخش کمی از روش مدل یابی معادلات ساختاری از نرم افزارهای SPSS و LISREL استفاده شده است. 173 مفهوم اولیه تعیین شد که با دسته بندی این مفاهیم 79 مقوله فرعی شکل گرفت. در مرحله کدگذاری محوری، متغیر «عدالت» پنج بعد دارد: 1. عدالت رویه ای 2. عدالت مراوده ای 3. عدالت معوض 4. عدالت اطلاعاتی و 5. عدالت توزیعی. همچنین متغیر «بالندگی سازمانی»، 9 بعد مجزا دارد که عبارتند از: 1. بازخورد از درون به بیرون ، 2. کم لایه بودن ساختار سازمانی ، 3. اعتماد به دیگران ، 4. مشارکت با دیگران، 5. خود سازی، 6. تیوری انگیزش 7. سرویس های مدیریت اطلاعات MIS. 8. گشودگی و شفاف بودن نظام 9. پروردن و اختیار کردن شناسایی شد. یافته های این پژوهش نشان داد که: بین بالندگی سازمانی و زیر مولفه های آن، مبتنی بر عدالت در دانشگاه فرهنگیان اثر مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: بالندگی سازمانی، عدالت، دانشگاه فرهنگیان
  • محسن ایمانی*، شهین امیری، عباسعلی رستمی نسب، روح الله کریمی صفحات 19-38

    این پژوهش، با هدف «تدوین الگوی فلسفی خردگرایی براساس سه محور اندیشه، گفتار و رفتار؛ برای دانشحویان فلسفه تعلیم و تربیت» انجام شده است، به روش کیفی به تحلیل محتوای مجموعه کتاب ها، شرح ها و مقالات پیرامون فلسفه از دیدگاه خردگرایی در سه بخش اندیشه، رفتار و گفتار پرداخته شده است. یافته های به دست آمده در تحلیل محتوای کیفی، در قالب پرسشنامه محقق ساخته، تدوین گردید و در اختیار جامعه آماری از پیش تعیین شده که مشتمل بر متخصصان حوزه تعلیم و تربیت بود قرار گرفت. روایی صوری پرسشنامه محقق ساخته مورد تایید قرار گرفت داده ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی(SPSS و Smart PLS) تحلیل شدند. یافته های این تحقیق در بخش کیفی نشان داد که الگوی نهایی از دیدگاه خردگرایی با تکیه بر اصول عقلی و منطقی در اندیشه، رفتار و گفتار برای دانشجویان رشته فلسفه تعلیم و تربیت شامل پنج شاخص اهداف، شیوه ها، چالش و خلاء ها، عناصر و پیامدها می شوند. خروجی مرحله کیفی مدل نهایی از دیدگاه خردگرایی، با تکیه بر اصول عقلی و منطقی در اندیشه، رفتار و گفتار نیز شامل ابعاد، عامل ها و مولفه های مدل به همراه بار عاملی آن ها می شود. همچنین تحلیل عاملی در بخش کمی، نشان داد که هر یک از این متغیر ها، دارای شاخص های برازش و قابل قبول هستند.

    کلیدواژگان: خردگرایی، اندیشه، گفتار و رفتار
  • فریبا دوالفقاری، لادن سلیمی*، عصمت رسولی صفحات 39-54

    هدف پژوهش حاضر، تدوین الگوی برنامه درسی چند فرهنگی مبتنی بر آرای فوکو در دانشگاه های علوم پزشکی استان سمنان بوده است. مطالعه کاربردی از نوع آمیخته بود. انتخاب مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به شیوه گلوله برفی(زنجیره ای) و معیار اشباع نظری بود که تعداد 20 نفر از صاحب نظران مقوله آموزش پزشکی و برنامه ریزی درسی شهر سمنان انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته فردی استفاده شده است. داده های به دست آمده از مصاحبه ها، با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شدند. بعد از طراحی اولیه الگوی مفهومی برنامه درسی چند فرهنگی مبتنی بر آرای فوکو برای اعتبارسنجی الگو، از دیدگاه های 18 نفر از متخصصان آموزش پزشکی شهرسمنان استفاده شد. که در این مرحله از، پرسشنامه محقق ساخته برنامه درسی چندفرهنگی مبتنی بر آرای فوکو 70 سوال و 4 بعد «هدف، محتوا، راهبردهای یاددهی-یادگیری و ارزشیابی» و هر بعد نیز دارای سه مولفه «دانش، نگرش و مهارت»، با مقیاس پنج درجه ای لیکرت استفاده شده است. روایی پرسشنامه محقق ساخته به تایید چند نفر از خبرگان این رشته رسید و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت که به ترتیب با ضرایب 95/0 و 97/0 تایید شدند. یافته های این پژوهش نشان داد که مولفه های هدف، محتوا، روش تدریس و ارزشیابی در تبیین الگوی برنامه درسی چندفرهنگی مبتنی بر آرای فوکو، موثر هستند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی چندفرهنگی، آرای فوکو، دانشگاه علوم پزشکی
  • مینا رنجبری، سعید مذبوحی*، صدرالدین ستاری صفحات 55-70

    پژوهش حاضر ازنوع کیفی با رویکرد نظریه زمینه ای است. برای رسیدن به درک عمیق تر، از استراتژی پدیدارنگاری کمک گرفته شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش 15 نفر از معلمانی بودندکه از لحاظ علمی واجرایی در راستای هدف پژوهش، مطالعات به روز داشتند که به شیوه نمونه گیری هدفمند تا مرز اشباع نظری انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. در انتخاب افراد نگاه متفاوت آن ها به پدیده مورد بررسی و علاقه مندی آنان به مصاحبه در اولویت قرار داشت. انتخاب داده های حاصل از مصاحبه ها به صورت مستقل و اکتشافی بوده و نتایج آن بدون دستکاری ذهنی ارایه شده است. درپایان پس از تحلیل محتوای مصاحبه ، نتایج حاصل طی سه مرحله کد گذاری باز (اولیه)، محوری و گزینشی (انتخابی) تهیه شد. کدهای باز شامل 23 مفهوم وکد های محوری شامل چهار مقوله خودشناسی،خداشناسی،خلقت خدا وخلق خدا استخراج گردید. هر یک از این کدها، در بردارنده نشانگرهایی است که در پژوهش به تفصیل به آنها پرداخته شده است

    کلیدواژگان: برنامه درسی ملی، تفکر محوری، مدرسه زندگی
  • بهار مرادی*، عباس خورشیدی، لطف الله عباسی سروک صفحات 71-90

     پژوهش حاضر، با هدف ارایه الگوی شناسایی و جذب مدیران مدارس ابتدایی آموزش و پرورش شهر تهران صورت گرفته است. اگر سازمانی فاقد برنامه جذب و به کارگیری منابع انسانی پرورش یافته متناسب با الزامات کسب و کار کنونی را نداشته باشد، اثربخشی و کارآیی برنامه ها و سیاست های منابع انسانی سازمان لطمات جبران ناپذیری خواهند دید. پژوهشگر برای دستیابی به دو هدف اول، از روش کیفی و برای تحقق هدف سوم، از روش کمی پیمایشی استفاده کرده است. از همین رو، این تحقیق در زمره پژوهش های آمیخته قرار می گیرد. نمونه بخش کیفی شامل 30 نفر از متخصصان، صاحب نظران آموزش و پرورش و استادان شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی، نمونه با استفاده از جدول مورگان و کرجسی، 134 نفر برآورد گردید که با روش تصادفی انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج بخش کیفی با استفاده از فرآیند کدگذاری تحلیل شدند. در نهایت 200 شاخص، 17 مولفه و 4 بعد شایستگی مدیریتی، شایستگی اجتماعی، شایستگی فردی و جذب نهایی انتخاب شدند. یافته های بخش کمی نشان داد که نتایج، عینا موید بخش کیفی است.

    کلیدواژگان: شناسایی، جذب، شایستگی مدیریتی، شایستگی اجتماعی، شایستگی فردی
  • روجا مفیدیان، رضا یوسفی سعید ابادی، سعید صفاریان همدانی صفحات 91-106

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی تاثیر مولفه های وفاق سازمانی بر کاهش نفاق سازمانی است. روش پژوهش حاضر از لحاظ داده ها گردآوری شده کمی و بر اساس نحوه اجرا، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل همه استادان و کارمندان دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران به تعداد 2600 نفر می شوند. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 334 نفر از استادان و کارمندان دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران انتخاب شدند. برای تعیین روایی پرسشنامه، از روش صوری و محتوایی و برای تعیین پایایی درونی پرسشنامه، از ضریب پایایی (آلفای کرونباخ) استفاده شد. داده های گرد آوری شده از طریق نرم افزارهای Spss و Amos تجزیه و تحلیل شدند. یافته های این ژوهش نشان داد که: وفاق سازمانی و مولفه های آن شامل اعتماد، معنویت سازمانی و هوش اخلاقی بر کاهش نفاق سازمانی موثر هستند. بنابراین با استفاده از نتایج به دست آمده پیشنهاد می گردد که مدیران و مسیولان دانشگاه، به مولفه های وفاق سازمانی توجه ویژه ای داشته باشند تا بتوانند در سازمان شان نفاق را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: وفاق سازمانی، اعتماد، معنویت سازمانی، هوش اخلاقی، نفاق سازمانی
  • رضا منصوری*، جهانبخش رحمانی، زهره سعادتمند صفحات 107-130

    این پژوهش، با هدف بررسی ارزشیابی کیفی طرح شهاب در برنامه درسی دوره دوم ابتدایی، به روش پدیدارشناسی انجام گرفته است. برای دستیابی به این مهم، از روش کیفی پدیدار شناسی تفسیری استفاده شده است. افراد مشارکت کننده در این پژوهش، شامل همه معلمان شهر اصفهان (فعال در طرح شهاب) می شود. برای محاسبه حجم نمونه همانند اکثر پژوهش های کیفی، از اشباع نظری استفاده شده است، یعنی فرآیند گزینش تا جایی ادامه دار شده که دیگر اطلاعات جدید پدیدار نشده است. همچنین برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز در این تحقیق، از مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته استفاده شده است که در آن برای جهت دادن به متن مصاحبه از 10 سوال طراحی شده در این زمینه استفاده شده است. برای اعتبار سنجی یافته های این پژوهش از 10 نفر از معلمان شاغل در طرح شهاب در اصفهان استفاده شده است. یافته های این تحقیق، حاکی از تاثیر مثبت و معنی دار ارزشیابی طرح شهاب در دوره دوم ابتدایی است.

    کلیدواژگان: طرح شهاب، ارزشیابی طرح شهاب، برنامه درسی
  • پریناز بنیسی* صفحات 131-146

    دانشجویان پزشکی در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا  قرار دارند که همین موضوع موجب قرارگرفتن در معرض استرس کرونا نیز می شود. بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی بر استرس کرونا در دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی است. این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران که در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. نمونه پژوهش 170 نفر بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی با کمک قرعه کشی در دو گروه 85 نفری شامل گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 4 جلسه 90 دقیقه ای به مدت یک ماه تحت آموزش مهارت های ارتباطی قرارگرفت و گروه کنترل در این مدت آموزشی ندید و در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش فرم اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس استرس کرونا بود. داده ها با آزمون های کای اسکویر، تی مستقل و تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزارspss-26 تحلیل شدند. یافته های آزمون کای اسکویر و تی مستقل نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل ازنظر جنسیت و میانگین سنی تفاوت معنی داری نداشتند (05/0). همچنین، یافته های آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی باعث کاهش استرس کرونا دانشجویان پزشکی شد(05/0). نتایج حاکی از نقش موثر آموزش مهارت های ارتباطی بر کاهش استرس کرونا در دانشجویان پزشکی بود. بنابراین، متخصصان حوزه سلامت روان می توانند از آموزش مهارت های ارتباطی به جهت کاهش مشکلات مرتبط با شیوع ویروس کرونا در بین جامعه سلامت استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، استرس کرونا، دانشجویان پزشکی
  • فرزانه علیزاده، معصومه السادات حسینی میرصفی*، محمدرضا شیرازی صفحات 147-160

    مفهوم ایثار در زمره عالی ترین ارزش های اخلاقی اثر گذار و حرکت آفرین است که قادراست فضای یک جامعه را به صورت گسترده تحت تاثیر قرار دهد و دوام و قوام جوامع بشری را تضمین نماید. با این وجود در حالی که در باب ضرورت و اهمیت مفهوم ایثار مناقشه ای جدی وجود ندارد اما در باب چیستی و معنای عملیاتی آن اختلاف نظراتی به چشم می خورد. در پاسخ به این وضعیت، این مقاله بر آن است که ضمن ایضاح مفهومی ارزش اخلاقی ایثار بر اساس آیا ت قرآن، اهداف و محتوای آموزشی مرتبط با این مفهوم را پیشنهاد نماید. روش های پژوهشی مورد استفاده در این مقاله، معناشناسی توصیفی و تحلیل محتوا می باشد. نتایج پژوهش پژوهش نشان می دهد ایثار یک ارزش اخلاقی اجتماعی محوری است و مهم ترین ارکان آن «ارتباط» و « نسبت خود با دیگری» است. بر اساس این دو رکن، ایثار شکل خاصی از ارتباط یک شخص با شخص دیگری است که در این ارتباط، فرد نیازها و خواسته های طرف مقابل را بر خود مقدم می دارد. از جنبه تربیتی نیز به منظور نهادینه سازی کردن ارزش ایثار در فراگیران مطلوب است از الگوی هدف گذاری شایستگی محور و رویکرد تلفیقی در تدوین محتوا استفاده شود.

    کلیدواژگان: معناشناسی، ایثار، قرآن، اهداف، محتوا
  • الهام مشاءکریمی، هایده عاشوری* صفحات 161-174
    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی رابطه حمایت تحصیلی ادراک شده با پایستگی تحصیلی با توجه به نقش حلقوی پیوند با مدرسه بود. این پژوهش از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی می باشد و از نظر روش تحقیق، همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان مشغول به تحصیل در مدارس دخترانه متوسطه شهرستان رامسر به تعداد 1053 نفر تشکیل داده اند که تعداد 208 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای  به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند.ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسشنامه های پیوند با مدرسه رضایی شریف و همکاران(1393) با پایایی(0.85)،پایستگی تحصیلی مارتین و مارش(2008) با پایایی(0.79) و حمایت تحصیلی ساندز و پلانکت (2005) با پایایی(0.83) بودند.جهت سنجش ابزار تحقیق از روایی صوری و محتوا استفاده شد و روایی پرسشنامه ها خوب ارزیابی شد. جهت تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از  تکنیک معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری Lisrel و نیز نرم افزار آماریSpss استفاده شد.یافته های تحقیق نشان داد میان حمایت تحصیلی و پیوند با مدرسه با پایستگی تحصیلی دانش آموزان رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد و پیوند با مدرسه در رابطه میان حمایت تحصیلی با پایستگی تحصیلی دانش آموزان نقش میانجی دارد.
    کلیدواژگان: حمایت تحصیلی ادراک شده، پایستگی تحصیلی، پیوند با مدرسه
|
  • A. Nikkhoo Amiri, M. R. Bagherzadeh *, Mojtaba Tabari, Yousef Qalipour Kanani Pages 1-18

    The purpose of this study was to identify the factors affecting justice-based organizational growth in Farhangian University and to provide a model. The research method is mixed-method. Semi-structured interviews were used to collect the data. The statistical population consisted of prominent and experienced professors (campus of Farhangian University of Mazandaran Province) 20 of whom were purposefully selected until saturation was reached. In the quantitative part, the statistical population included faculty members, visiting professors and tutors, and graduate staff, totaling to 256 on the campus of Farhangian University in Mazandaran Province. Out of the population 153 individuals were recruited based on the Cochran's formula and cluster random sampling. The instruments of data collection in the qualitative part was semi-structured interviews and in the quantitative part was a questionnaire (α = 0.82). Data analysis in the qualitative part utilized the Delphi technique and in the quantitative part employed structural equation modeling using SPSS and LISREL software. A total of 173 initial concept appeared that were categorized in 79 sub-categories. In the axial coding stage, the variable justice had five dimensions: procedural justice, communication justice, compensatory justice, information justice, and distributive justice. Also, the variable organizational growth had nine dimensions: feedback from within, lack of organizational structure, trust in others, partnership with others, self-constructions, motivation theory, MIS information management services, openness and transparency of the system, and cultivation and adoption. The results showed that there is a positive and significant association between organizational growth and its components, based on justice in Farhangian University

    Keywords: organizational growth, justice, Farhangian University
  • M. Emani M. Emani *, S. Amiri, A. Rostami Nesbat A. Rostami Nesbat, R. Karimi R. Karimi Pages 19-38

    This study aimed to formulate a philosophical model of rationalism based on the three axes of thought, speech and behavior for the students of the philosophy of education. The study used a qualitative method to analyze the content of a collection of books, commentaries and articles on philosophy from the perspective of rationalism in three parts: thought, behavior and speech. Findings obtained in qualitative content analysis were compiled in the form of a researcher-made questionnaire and was given to a predetermined statistical population including experts in the field of education. The face of the researcher-made questionnaire was confirmed. The data were analyzed by descriptive and inferential statistical methods (SPSS and Smart PLS). Findings of the qualitative part showed that the final model from the perspective of rationalism based on rational and logical principles in thought, behavior and speech for students of philosophy of education consisted of five indicators of goals, methods, challenges and gaps, elements and the consequences. The output of the qualitative stage of the final model from the point of view of rationalism, relying on rational and logical principles in thought, behavior and speech, also included the dimensions, factors and components of the model along with their factor loadings. Also, factor analysis in the quantitative part showed that each of these variables had acceptable fitting indices.

    Keywords: rationalism, thought, behavior, speech
  • F. Zolfaghari F. Zolfaghari, L. Salimi L. Salimi *, E. Rasouli E. Rasouli Pages 39-54

    The aim of this study was to develop a multicultural curriculum model based on Foucault's views in medical universities of Semnan province. The applied study adopted a mixed-methods approach. The participants were selected using snowball sampling method and theoretical saturation criteria. 20 experts in the field of medical education and curriculum planning in Semnan were recruited. In-depth and semi-structured individual interviews were used to collect the data. The data obtained from the interviews were analyzed by open, axial, and selective coding. After the initial design of the conceptual model of a multicultural curriculum based on Foucault's views to validate the model, the opinions of 18 medical education specialists in Semnan were used. At this stage, the researcher-made multicultural curriculum questionnaire based on Foucault's views with 70 items and four dimensions of purpose, content, teaching-learning and evaluation strategies with each dimension having three components of knowledge, attitude and skill in a five-point Likert scale was used. The validity of the questionnaire was confirmed by the expert opinion and the reliability was assessed by Cronbach's alpha. Also, the composite reliability was confirmed by coefficients of 0.95 and 0.97, respectively. The results showed that the components of purpose, content, teaching method and evaluation were effective in explaining the pattern of multicultural curriculum based on Foucault's views.

    Keywords: multicultural curriculum, Foucault views, University of Medical Sciences
  • M. Ranjbari M. Ranjbari, S. Mazboohi S. Mazboohi *, S. Sattari Pages 55-70

    The present study is qualitative with grounded theory approach. In order to reach a deeper understanding, a phenomenological approach was adopted. Participants included 15 teachers who suited the aims of the study and were up-to-date. They were recruited by using purposive sampling and were then interviewed until theoretical saturation was achieved. The instrument of data collection was semi-structured interview. Individual participant’s attitudes about the phenomenon of interest and their willingness to take part in interviews were determining factors in selecting them. Selection of the interview data was done as independent and exploratory without mental manipulation. Finally, after analysis of the data, results were prepared via three stages of open, axial and selective coding. The open codes included 23 concepts and axial codes were four categories of self-identification, God-identification, God’s creation, and God’s people. Each code contains signals that are thoroughly discussed.

    Keywords: national curriculum, thought-orientedness, life school
  • B. Moradi B. Moradi *, A. Khorshidi, L. Abassi Servak Pages 71-90

    The Purpose of this study was to provide a model for identifying and attracting primary school principals in Tehran. If an organization does not have a program for attracting and employing trained human resources in line with the current business requirements, the effectiveness and efficiency of the organization's human resources programs and policies will suffer irreparable damage. In order to achieve the first two goals, the researcher has used the qualitative method and to achieve the third goal, he has used the quantitative survey method. Therefore, this research is in the category of mixed research. The sample of the qualitative section included 30 specialists, education experts and university professors in Tehran who were selected via purposive sampling. In the quantitative part of the sample using Morgan and Krejcie’s Table, 134 individuals were estimated who were randomly selected and evaluated using a researcher-made questionnaire. The results of the qualitative part were analyzed using the coding process, which finally included 200 indicators, 17 components and four dimensions of managerial competence, social competence, individual competence and final absorption. The findings of the quantitative section confirmed the qualitative findings.

    Keywords: identification, Recruitment, Managerial Competence, social competence, Individual Competence
  • R. Mofidian R. Mofidian, R. Yousefi Saeedabadi R. Yousefi Saeedabadi, S. Saffarian Hamedani S. Saffarian Hamedani Pages 91-106

    The purpose of this study is to investigate the effect of organizational consensus components on reducing organizational divisiveness. The method of the present study is quantitative in terms of the data collection and based on the descriptive survey method. The statistical population of the study included all university professors and employees of Mazandaran University of Medical Sciences totaling to 2600 people. Using relative stratified sampling method and Cochran's formula, 334 professors and staff of Mazandaran University of Medical Sciences were selected. To determine the validity of the questionnaire, the formal and content method and to determine the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used. The collected data were analyzed by SPSS and Amos software programs. The results of data analysis showed that organizational harmony and its components including trust, organizational spirituality and moral intelligence are effective in reducing organizational divisiveness. Finally, using the obtained results, it is suggested that university administrators and officials pay special attention to the components of organizational harmony in order to reduce divisions in their organization.

    Keywords: organizational consensus, Trust, organizational spirituality, Moral intelligence, organizational divisiveness
  • R. Mansouri R. Mansouri *, J. Rahmani, Z. Saadatmand Pages 107-130

    This research study has been done with the aim of evaluating the Shahab plan in the curriculum of the grade two elementary school by using a qualitative approach. The method adopted for achieving this goal was the qualitative method of phenomenology. Theoretical saturation was used for the sample size and the selection process was continued until no new information appeared. Also, in-depth and semi-structured interviews were used to collect the required information and to validate the data obtained from 10 participants who were teachers working in Shahab project in Isfahan. The results obtained in this regard show a positive and significant effect of Shahab plan on grade two of elementary school.

    Keywords: Shahab plan, Shahab plan evaluation, Curriculum
  • Parenaz Banisi * Pages 131-146

    The purpose of this research is to investigate the effect of communication skills training on COVID-19 stress in medical students of Islamic Azad University in the 2021-2022 academic years. This study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The research sample included 170 individuals who were selected by simple random sampling method and randomly placed into two groups of 85 namely experimental and control groups. The experimental group received the communication skills training but the control group did not receive any special intervention. The instrument was COVID-19 stress scale. The data were analyzed by running chi-square, independent t-test and univariate analysis of covariance in SPSS 26 software. The findings of chi-square and independent t-tests showed that the experimental and control groups did not significantly differ in terms of gender and mean age (P>0.05). Also, the results of univariate analysis of covariance indicated that communication skills training reduced COVID-19 stress in medical students (P<0.001). Findings demonstrated the effective role of communication skills training in reducing the stress of COVID-19 in medical students. Therefore, mental health professionals can rely on communication skills to reduce the problems related to Corona virus.

    Keywords: communication skills, COVID-19 stress, Medical Students
  • Farzaneh Alizadeh, Maasomeh Alsadat Hosseini Mirsafi *, MR. Shirazi Pages 147-160

    The concept of self-sacrifice is one of the highest effective and motivating moral values able to affect the atmosphere of a society widely and guarantee the permanence and consistency of human societies. However, while there is no serious dispute about the necessity and importance of the concept of self-sacrifice, there is disagreement about what it is and its operational meaning. In response to this situation, this article intends to explain the concept of the moral value of self-sacrifice based on the verses of the Qur'an, to suggest goals and educational content related to this concept. The research methods used in this article are descriptive semantics and content analysis. The results of the research show that self-sacrifice is a central social moral value and it's most important pillars are relationship and relationship with another. According to these two dimensions, self-sacrifice is a special form of a person's relationship with another person in which the person prioritizes the needs and desires of the others. From an educational point of view, in order to institutionalize the value of self-sacrifice in learners, it is desirable to use a competency-based goal setting model and an integrated approach in content development.

    Keywords: semantics, self-sacrifice, Quran, goals, Content
  • Elham Mashakarimi, Ashouri Haideh * Pages 161-174
    The major aim of the current study was to examine the relationship between perceived educational support with educational resilience with emphasis on the cyclical role of school bonding. The study, in terms of purpose, was applied and correlation in terms of methodology. Population of the research consisted of all female students of high schools in Ramsar totaling to 1053 individuals out of whom 208 were recruited through random cluster sampling. The instrument of data collection included school bonding questionnaire (Rezaei Sharif et al., 2014) with a reliability index of 0.85; educational resilience (Martin & Marsh, 2008) with a reliability index of 0.79; and educational support (Sanders & Planket, 2005) with reliability index of 0.83. In order to validate the instruments content and face validity were used which resulted in good indices. To analyze the data, structural equation modeling with Lisrel and SPSS were employed. The findings indicated that there is a significant and positive relationship between educational support, school bonding and resilience. Also, school bonding has a mediating role in the relationship between educational support and educational resilience.
    Keywords: perceived educational support, educational resilience, school bonding