فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه ریزی درسی و آموزشی
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسینعلی تقی پور *، سمیه کوچ پی ده صفحات 1-16

    این پژوهش با هدف بررسی و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر مسیولیت پذیری اجتماعی دانش آموزان متوسطه شهرستان نوشهر انجام یافته است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ جمع آوری اطلاعات توصیفی و به روش همبستگی انجام گرفته است و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه معلمان متوسطه شهرستان نوشهر می شود که بر اساس جدول مورگان 275 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد مسیولیت پذیری اجتماعی که دارای 36 سوال و به طیف لیکرت صورت گرفته است. برای تحلیل یافته ها، علاوه بر آمار توصیفی (شاخص های گرایش مرکزی و نمودارها) از روش استنباطی و با استفاده از نرم افزار pls و از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که عوامل تاثیرگذار بر مسیولیت پذیری اجتماعی دانش آموزان شناسایی که سهم هریک از عوامل بر اساس آماره t در سطح معنی داری تایید و عوامل عزت نفس، احساس تعلق، احساس امنیت، تعهد درونی، تعهد بیرونی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: شناسایی عوامل مسئولیت پذیری، دانش آموزان متوسطه، شهرستان نوشهر
  • احسان کلبعلی *، حسین کریمیان، غلامرضا ویسی صفحات 17-34

    هدف این پژوهش ارایه، الگوی مناسب حرفه آموزی دانش آموزان با نیازهای ویژه است. روش این پژوهش ازنظر اهداف کاربردی و به لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان و دبیران شاغل در آموزش و پرورش استثنایی استان مرکزی به تعداد (85 نفر) است؛ که 70 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع آمیخته بود که در ابتدا با مطالعه کتابخانه ای و بررسی اسناد رده بالا، به جمع آوری داده های اطلاعاتی درباره مولفه ها و شاخص های حرفه آموزی دانش آموزان با نیازهای ویژه شده اقدام گردید. پس از مشخص شدن مولفه ها و شاخص ها، پرسشنامه باز پاسخ، جهت جمع آوری و تحلیل این مولفه ها از دبیران شاغل در مدارس حرفه آموزی کل استان به شیوه مصاحبه نیمه مدون، تدوین و اجرا شد. پس از تحلیل مصاحبه ها، گویه ها جهت تهیه یک پرسشنامه 36 سوالی با 5 مولفه به دست آمده. از تحلیل داده های مصاحبه ها در قالب پرسشنامه 5 گزینه ای طرح لیکرت به دست آمد. پایایی پرسش نامه 0.869 بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از درصد فراوانی نسبی، میانگین و نما و میانه استفاده شد. نتایج پایانی بیانگر آن است که در بحث حرفه آموزی دانش آموزان با نیازهای ویژه، کلیه شاخص ها نیاز به بازنگری دارد. همچنین انطیاق مولفه بهزیستی دانش آموزان با نیازهای ویژه نیز از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، حرفه آموزی، دانش آموزان با نیازهای ویژه، دوره دوم متوسطه حرفه آموزی
  • غزاله میراسمعیلی، سودابه عضدالملکی * صفحات 35-50

     هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش هنرهای تجسمی بر هوش ادراکی و هوش فضایی دانش آموزان دختر پایه پنجم است. روش مورد استفاده در این نوع پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و دو گروه آزمایش و کنترل است. هدف این مطالعه شامل دانش آموزان دختر پایه پنجم مدارس منطقه 7 تهران که در سال تحصیلی 99-1398 می شود. نمونه های انتخاب شده به تعداد 40 نفر از دانش آموزان به صورت تصادفی از پایه پنجم انتخاب و در دو گروه کنترل (20) نفر آزمایش (20) نفر دسته بندی شدند. مدت زمان اجرای این پژوهش، به مدت سه هفته و هفته ای سه جلسه آموزشی به طول انجامید. ابزار پژوهش برای آموزش هنرهای تجسمی در مورد نقاشی کودکان، نرم افزار شهر نقاشی و برای هوش ادراکی و هوش فضایی از پرسشنامه استاندارد، مورد استفاده قرار گرفت. اعتبار این آزمون از طریق آلفای کرونباخ 734/0 بود و روایی آن با توجه به دیدگاه متخصصان مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده در این پژوهش، با استفاده از نرم افزار spss و با بهره گیری از روش های آمار توصیفی نظیر شاخص های میانگین، انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی، از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که: بین میانگین نمرات پس آزمون دو گروه گواه و آزمایش، در متغیر وابسته هوش ادراکی و هوش فضایی تفاوت معناداری وجود دارد. هم چنین اثر متغیر مستقل بر متغیر وابسته هوش ادراکی و هوش فضایی دانش آموزان موثر بوده است و تفاوت معنا داری بین گروه گواه و آزمایش وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش هنرهای تجسمی، هوش ادراکی، هوش فضایی، دانش آموزان دختر پایه پنجم
  • عباسعلی اسمعیل زاده، پریسا ایران نژاد *، رمضان جهانیان، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی صفحات 51-62

      پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش ظرفیت یادگیری سازمانی در انگیزش یادگیری اعضای هیات علمی دانشگاه های استان آذربایجان شرقی انجام شده است. تحقیق از توع توصیفی - پیمایشی و روش آن آمیخته (کمی - کیفی) بوده است. در مرحله اول از بخش کیفی 15 نمونه براساس روش نمونه گیری هدفمند از متخصصان حیطه انگیزش یادگیری و با روش دلفی عوامل آسیب زای انگیزش یادگیری تایید می شوند. در بخش کمی براساس روش کوکران 400 نمونه از اعضای هیات علمی دانشگاه های آذربایجان شرقی انتخاب شدند. در مرحله کیفی از مصاحبه و در بخش کمی نیز از پرسشنامه های استاندارد استفاده شده است. داده های به دست آمده با استفاده از روش همبستگی و و رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که بین ظرفیت یادگیری سازمانی با انگیزش یادگیری رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. علاوه براین نتایج نشان داد که مدل رگرسیون برای پیش بینی انگیزش یادگیری از طریق ظرفیت یادگیری سازمانی از لحاظ آماری معنادار است. همچنین براساس نتایج نهایی اولویت بندی مولفه های آسیب رسان انگیزش یادگیری مشخص گردید.

    کلیدواژگان: یادگیری غیررسمی، انگیزش یادگیری، هیات علمی دانشگاه، مولفه های آسیب رسان انگیزش یادگیری
  • مرضیه رضایی کلانتری * صفحات 63-76

    هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل جهت بررسی عوامل تاثیرگذار بر یادگیری سیار در آموزش بر اساس مدل FRAME در دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه های آزاد شرق استان مازندران است. روش اجرای این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری آن شامل همه دانشجویان کارشناسی آزاد دانشگاه های شرق استان مازندران در سال 1400-1399 برابر با 1617 می شود. حجم نمونه با استفاده از روش کرجسی و مورگان و نمونه گیری تصادفی- طبقه ای بر حسب جنسیت 310 نفر برآورد شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد 26سوالی عوامل موثر بر یادگیری سیار خسروی و همکاران (1393) بود. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا تایید و میزان پایایی نیز به وسیله آلفای کرونباخ 92/. محاسبه و تایید شد. داده های تحقیق با استفاده از مدل معادلات ساختاری به روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه سوم به کمک نرم افزارهای آماری SPSS و PLS، تحلیل شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل ابزار، یادگیرنده، اجتماعی، یادگیری تعاملی، قابلیت استفاده از وسیله کمک آموزشی، تکنولوژی اجتماعی بر یادگیری سیار در آموزش دانشجویان تاثیر دارد. رتبه تاثیر هر یک از عوامل بر یادگیری سیار در آموزش دانشجویان متفاوت است. به گونه ای که عامل تکنولوژی اجتماعی در رتبه اول با میانگین (98/5) و عامل قابلیت استفاده از وسیله کمک آموزشی با میانگین (23/1)در رتبه آخر قرار دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، دانشجویان، شناسایی، یادگیری سیار، مدل FRAME
  • طاهره سلطانی *، محمد غفاری مجلج صفحات 77-94

     هدف از این پژوهش، بررسی عوامل موثر برافزایش کیفیت خدمات آموزشی در سیستم آموزش مجازی مدارس ابتدایی شهر چالوس است. جامعه آماری این پژوهش شامل تعداد 7910 نفر از اولیاء و خانواده دانش آموزان بوده که براساس جدول مورگان 1 وکرجسی، به تعداد 367 نفر انتخاب شده است. روش نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای استفاده شده است. برای سنجش عوامل موثر برافزایش کیفیت خدمات آموزشی از پرسشنامه استاندارد کیفیت خدمات آموزشی و جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز، از پرسش نامه استاندارد سرکوآل به عنوان یک روش برتر برای اندازه گیری انتظارات مشتریان از کیفیت خدمات استفاده شده است. این پرسشنامه شامل پنج مقیاس (فیزیکی، قابلیت اطمینان، ضمانت، مسیولیت پذیری و همدلی) است. برای تحلیل نتایج تحقیق از آمار توصیفی و آمار استنباطی و از آزمون کولموگروف اسمیرنف (K.S) برای نرمال بودن داده ها استفاده شده است. داده ها یی که نرمال بوده است از آزمون های پارامتریک و داده هایی که  غیرنرمال بوده از آزمون های غیر پارامتریک استفاده شده است. همچنین برای تحلیل استنباطی داده ها از آزمون معادلات ساختاری با نرم افزار LISREL بهره گیری شده است. نتایج پژوهش نشان داد که، متغیرهای عوامل محسوس (با بار عاملی 68%)، قابلیت اطمینان (با بار عاملی59%)، پاسخگویی (با بار عاملی79%)، اطمینان خاطر (با بار عاملی86%)، همدلی (با بار عاملی90%)، تاثیر معنی داری روی کیفیت خدمات آموزشی در سیستم آموزش مجازی داشتند. همچنین، همدلی با میانگین رتبه 48/15، اطمینان خاطر با میانگین رتبه 87/14، پاسخگویی با میانگین رتبه50/13، عوامل محسوس با میانگین رتبه17/11 و قابلیت اطمینان با میانگین رتبه 89/9 به ترتیب، مهم ترین عوامل موثر بر کیفیت خدمات آموزش در سیستم آموزش مجازی بودند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که از دیدگاه اولیاء و خانواده دانش آموزان، متغیر «همدلی» بیشترین تاثیر را بر روی کیفیت خدمات آموزشی فضای مجازی دارد داشته که باید بیش از سایر متغیرها به آن توجه نمود.

    کلیدواژگان: سیستم آموزش، کیفیت خدمات آموزشی، فضای مجازی، آموزش ابتدایی
  • ایوب روحی، فائزه ناطقی، نعمت الله عزیزی*، مهناز جلالوندی صفحات 95-121

     این پژوهش به دو هدف صورت گرفته است: نخست، بررسی وضعیت موجود و توجه به مولفه های مربوط به خرده فرهنگ ها بر اساس دو عنصر اهداف و محتوای برنامه درسی ایران، دوم، طراحی و اعتبار سنجی الگوی مناسب بر اساس دیدگاه متخصصان برنامه درسی که در آن تبدیل به وضعیت مطلوب شود.     روش پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی است که از طریق تحقیق ترکیبی از نوع اکتشافی، به بررسی و پاسخگویی سیوالات پژوهش می پردازد. از آن جا که ماهیت پژوهش مستلزم بررسی و تحلیل دیدگاه ها، تجارب و نظرات استادان و صاحب نظران حوزه آموزش چندفرهنگی است، از روش پدیدارشناسی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه متخصصان حوزه برنامه درسی آموزش چندفرهنگی در آموزش و پرورش و دانشگاه های کشور بود که برای نمونه گیری از آن ها، از روش نمونه گیری هدفمند مبتنی بر گلوله برفی استفاده شد. همچنین برای جمع آوری اطلاعات در سوال اول از روش تحلیل و بررسی کتاب های مربوط و در سوال دوم و چهارم از رویکرد مصاحبه، بهره گرفته شده است. یافته ها نتایج به دست آمده در سوال نخست نشان داد که توجه به اقوام و فرهنگ ها در اهداف و محتوای برنامه درسی دوره متوسطه اول، کمترین جایگاه را دارد. در سوال دوم، تمامی متخصصان و استادان دانشگاه ها بر توجه به خرده فرهنگ ها در برنامه درسی اذعان داشتند. آنها دیدگاه های خود را در زمینه لحاظ کردن اهداف آموزشی، موضوعات و محتوای برنامه درسی مبتنی بر اقوام و فرهنگ های ایرانی به عنوان دو عنصر برنامه درسی بیان کردند. با استفاده از کد گذاری اولیه، دو عنصر هدف و محتوا از میان نظرات آنها استخراج گردید. سپس بر اساس دیدگاه های آنها الگویی مناسب برای توجه و دقت بیشتر به این مهم طراحی شد. الگوی طراحی شده، بیانگر توجه بیشتر مولفان و سیاستگذاران آموزش و پرورش به موضوع اهداف و محتوای برنامه درسی در توجه به اقوام و فرهنگ ها است. این الگو از دیدگاه متخصصان و دست اندرکاران آموزشی و دانشگاهی معتبر تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: خرده فرهنگ ها، برنامه درسی ایران، چندفرهنگی، اعتبار سنجی
|
  • Pages 1-16

    This study aimed to investigate and identify the factors affecting the social responsibility of high school students in Nowshahr. The research method was applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection via correlation method. The research population included all high school teachers in Nowshahr, out of which 275 participants were selected as the research sample according to Morgan's Table through simple random sampling method. The Standard Questionnaire of Social Responsibility (36 items in Likert Scale) was utilized to collect data. In order to analyze the findings, in addition to descriptive statistics (measures of central tendency and graphs), the inferential method was used via PLS and the structural equation method. The results of this study indicate that the statistically significant identified factors affecting students' social responsibility include self-esteem, sense of belonging, sense of security, internal commitment, and external commitment

    Keywords: Identification of responsibility factors, high school students, Nowshahr
  • Pages 17-34

    The purpose of this study is to provide an appropriate model of vocational training for students with special needs. The research method was survey in terms of practical objectives and in terms of method of collecting descriptive information. The statistical population of the study included experts and teachers working in exceptional education in Markazi province (85 people); 70 people were selected as a sample. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The research method was mixed. At first, by studying libraries and reviewing high-level documents, they collected information data about the components and indicators of vocational training of students with special needs, and after identifying the components and indicators; An open-ended questionnaire was collected and administered to collect and analyze these components from teachers working in vocational schools throughout the province in a semi-codified interview method. 5 Likert design options were obtained. The reliability of the questionnaire was 0.869. Relative, mean, and average and percentage frequencies were used to analyze the data in the descriptive statistics section. The final results indicate that in the discussion of vocational training of students with special needs, all indicators needed to be reviewed and the welfare component of students with special needs has been taken in this regard

    Keywords: Secondary vocational high school, spatial planning, Students with Special Needs, Vocational Training
  • Pages 35-50

    The purpose of study is to investigate the effect of visual arts education on perceptual intelligence and spatial intelligence of fifth grade female students. The method used research is quasi-experimental with pre-test and post-test and two experimental and control groups. The target population of this study is the fifth grade female students of schools in District 7 of Tehran who were studying in the academic year 2019-2020 and the selected samples of 40 students were randomly selected from the fifth grade and in two control groups (20 Experimental subjects (20) were included. The duration of this research is three weeks and three training sessions per week. The research tool was used to teach visual arts about children's drawing from the drawing city software and for perceptual intelligence and spatial intelligence from the standard questionnaire. The validity of this test through Cronbach's alpha was 0.734 and its validity was confirmed according to the opinion of experts. The data collected in the study were analyzed using SPSS software and descriptive statistics using the indicators of mean, standard deviation and in inferential statistics using the method of analysis of covariance. The results showed that: There is a significant difference between the mean post-test scores of the control and experimental groups in the dependent variables of perceptual intelligence and spatial intelligence and also the effect of the independent variable on the dependent variable of perceptual intelligence and spatial intelligence of students was effective. There is a significant difference between the control and experimental groups

    Keywords: Teaching visual arts, perceptual intelligence, Spatial intelligence, fifth grade female students
  • Pages 51-62

     The aim of this study was to explain the role of organizational learning capacity in learning motivation of faculty members of universities in East Azerbaijan province. The research was descriptive-survey and of mixed method (quantitative-qualitative). In the first stage of the qualitative section, 15 samples were confirmed based on the purposeful sampling method from experts in the field of learning motivation and the Delphi method confirmed the harmful factors of learning motivation. In the quantitative section, based on the Cochran method, 400 faculty members from East Azerbaijan universities were selected. Interview and standard questionnaires were used in qualitative and quantitative sections, respectively. The obtained data were analyzed using correlation and multiple regression methods. The results of the present study showed that there is a positive and significant relationship between organizational learning capacity and learning motivation. In addition, the results showed that the regression model is statistically significant for predicting learning motivation through organizational learning capacity. Also, based on the final results, the prioritization of harmful components of learning motivation was determined

    Keywords: Informal learning, learning motivation, University faculty member, Harmful components of learning motivation
  • Pages 63-76

    The purpose of this study was to present a model to investigate the factors affecting mobile learning in education based on the FRAME model in graduate students of Islamic Azad Universities in the east of Mazandaran. The present research employed descriptive survey method with a statistical population of 1617 students including all Islamic Azad University undergraduate students in the east of Mazandaran in 1399-1400 academic year. The sample size was calculated at 310 people using Krejcie and Morgan method and stratified random sampling, taking into account the gender of the participants. A standard 26-item questionnaire of factors affecting mobile learning (Khosravi et al, 2014) was utilized. The validity of the questionnaire was confirmed using content validity and the reliability was confirmed by Cronbach's alpha (0.92). The research data were analyzed using structural equation modeling using third-order confirmatory factor analysis using SPSS and PLS. The results of the study showed that the factors of tools, learner, social, interactive learning, the ability to use teaching aids, and social technology have an impact on mobile learning in student education, each with different impact. In addition, it was found that the social technology factor occupies the first rank with an average of 5.98, and the ability to use educational aids stands last with an average of 1.23

  • Pages 77-94

    The purpose of this study was to investigate the factors affecting the quality of educational services in the virtual education system in primary schools in Chalous. The statistical population was 7910 students' parents and students, which was selected based on Morgan and Krejcie table, 367 people. The sampling method is stratified random method that is used to assess the factors affecting the quality of educational services and directionIn order to collect the required information, the standard questionnaire was used as a superior method for measuring customers' expectations of service quality. And included five scales (physical, reliability, guarantee, responsibility and empathy). To analyze the results, descriptive statistics and descriptive statistics and inferential statistics and Kolmogorov-Smirnov test (k.s) were used for the normality of the data. Data that were normal used non-parametric tests and data that were abnormal used non-parametric tests.    Structural equation test with LISREL software was also used for inferential analysis of data.The results showed that the variables of tangible factors (with a factor load of 68%), reliability (with a factor load of 59%), accountability (with a factor load of 79%), reliability (with a factor load of 86%), empathy (with a factor load of 90%), meaningful effect Dari on the quality of educational services in the virtual education system.Also, empathy with an average rank of 15.48, confidence with an average rank of 14.87, responsiveness with an average rank of 13.50, tangible factors with an average rank of 11.17 and reliability with an average rank of 9.89 are the most important effective factors, respectively.    On the quality of education services in the virtual education system According to the obtained results, it can be said that from the perspective of parents and families of empathetic students, it has the greatest impact on the quality of cyberspace educational services Which should be considered more than other variables.

    Keywords: education system, Quality of educational services, Cyberspace, Primary education
  • Pages 95-121

    This research has been done for two purposes first, to study the current situation and pay attention to the components related to subcultures based on the two elements of objectives and content of the Iranian curriculum, and second, to design and validate an appropriate model based on the views of curriculum experts where it turns into a desired situation.     The method used in the present research is applied in terms of purpose, which examines and answers research questions through a combination of exploratory research. Since the nature of the research requires the study and analysis of the views, experiences and opinions of professors and experts in the field of multicultural education, the phenomenological method has been used. The statistical population of this study included all specialists in the field of multicultural curriculum in education and universities. The snowball purposive sampling method was utilized. In addition, in order to collect information for the first question, the analysis and review of relevant books and for the second and fourth questions, the interview approach has been used. Results The results obtained in the first question showed that attention to ethnicities and cultures has a low position in the objectives and content of the curriculum of the first grade secondary school. In the second question, all university specialists and professors acknowledged the importance of subcultures in the curriculum. They expressed their views on considering the educational goals, topics and content of the curriculum based on Iranian ethnicities and cultures as two elements of the curriculum. Using initial coding, two elements of purpose and content were extracted from their comments. Then, a suitable model was designed to pay more attention to this important issue based on their views. The designed model indicates the authors' and educational policy makers' attention to the goals and content of the curriculum with regard to ethnicities and cultures. This model was recognized from the perspective of experts and those involved in education and the academia.

    Keywords: subcultures, Iranian curriculum, Multiculturalism, Validation