فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه ریزی درسی و آموزشی
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جمهور طرفی *، فائزه ناطقی، مهناز جلاوندی صفحات 1-30

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی مطلوب برنامه آموزش ضمن خدمت معلمان با توجه به رویکردهای آموزشی پداگوژی، آندراگوژی و هیوتاگوژی است. پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها کیفی است. روش پژوهش کیفی به روش دلفی انجام شده است. شاخص های هدف، محتوا، راهبردهای یادگیری و ارزشیابی سه رویکرد مورد نظر استخراج و الگوی ارایه شده اعتبار یابی شده است. جامعه آماری این پژوهش را استادان دوره های ضمن خدمت معلمان، متخصصان در حوزه برنامه درسی، روانشناسی یادگیری استان خوزستان تشکیل می دهند. روش نمونه گیری هدفمند بود که تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت است و تعداد 10 نفر به عنوان نمونه در این پژوهش مشارکت داشتند. داده های این پژوهش به وسیله تحلیل محتوای کیفی مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته ها نشان داد که عناصر و مولفه های الگوی پیشنهادی شامل اهداف (شناختی، نگرشی و مهارتی)، محتوا، روش های یاددهی - یادگیری و ارزشیابی است. برای اعتبار یابی الگو از روش دلفی استفاده شد و اعتبار مدل مناسب به دست آمده است. دوره های آموزش ضمن خدمت یکی از دوره های آموزشی مهم و تاثیر گذار در رشد حرفه ای و صلاحیت های حرفه ای معلمان است. به گونه ای که این دوره ها اگر منطبق با نیازهای اساسی یادگیری معلمان باشند می توانند بر فرآیند کاری معلمان بسیار تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش ضمن خدمت، پداگوژی، آندراگوژی، هیوتاگوژی
  • فاطمه زارعی دنگسرکی، لادن سلیمی * صفحات 31-50

    هدف پژوهش حاضر، بررسی برنامه درسی پنهان است. این تحقیق از نوع توصیفی و آمیخته است. روش اجرای این پژوهش بدین گونه بوده است که برای جمع آوری این اطلاعات، پایگاه های اطلاعاتی iranmedexT,sid,magiran, pubmed, science  و مجلات و فصلنامه مطالعات برنامه درسی آموزشی عالی با کلید واژه های برنامه درسی، برنامه درسی پنهان ، آموزش عالی، مولفه های برنامه درسی پنهان و ترکیبی از آن ها در بازه زمانی بین سال های 2000 تا 2020 مورد جستجو قرارگرفت. مطالعاتی که نقش مولفه های برنامه درسی پنهان را در طول تحصیلات آموزش عالی مورد بررسی قرارداده بودند، با روش نمونه گیری هدفمند، از میان 40مقاله مورد بررسی شده، و 15 مقاله مرتبط با موضوع انتخاب شدند. سپس با توجه به مولفه های برنامه درسی پنهان، مطالب مرتبط در زمینه مفهوم برنامه پنهان، نظریه های برنامه پنهان، مولفه های پدید آورنده برنامه درسی پنهان در آموزش عالی از مقاله های مرتبط استخراج و در قالب ساختاری تنظیم شد نتایج این پژوهش نشان می دهد که: در این پژوهش، مشخص گردید که برنامه درسی پنهان را باید از سرمایه های مفهومی رشته برنامه درسی به شمار آورد.طراحان و برنامه ریزان درسی نظام آموزش عالی آن چه را که برای رشد و تربیت دانشجویان، طراحی و برنامه ریزی می کنند، برنامه درسی رسمی است و به جنبه های برنامه درسی پنهان توجه نمی کنند. بنابراین ضروری است که توجه خاصی به این بعد از برنامه درسی صورت بگیرد تا تغییرات اساسی در زمینه آموزش دانشجویان، فراهم گردد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی پنهان، نظریه برنامه درسی پنهان، آموزش عالی، مولفه های برنامه درسی پنهان
  • عزت الله مرادی، اصغر نخستین گلدوست *، صدرالدین ستاری صفحات 51-76

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی عوامل زمینه ای در انتقال باورهای کارآفرینی به دانش آموزان هنرستان های کار دانش استان گیلان است. روش اجرای این پروژه آمیخته اکتشافی است که بصورت کیفی و کمی به بررسی مولفه های مورد نظر پرداخته است. جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش کیفی 34 نفر از کارشناسان اداره آموزش و پرورش که 20 نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند و داده های مربوط به مصاحبه نیمه ساختار یافته از آنان جمع آوری شد؛ سپس در بخش کمی از 251 نفر از مدیران و هنرآموزان به کمک جدول مورگان 148 نفر به روش تصادفی ساده در دسترس برای جمع آوری اطلاعات مربوط به پرسشنامه های تحقیق انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات این پژوهش در بخش کیفی بصورت کدگذاری از نرم افزار (MaxQDA) و در بخش کمی به صورت معادلات ساختاری از نرم افزار (Smart PLS 2.0) استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که عوامل زمینه ای (همچون: خانواده، حمایت دولت و...) در سطح معناداری (05/0>P) بر انتقال الگوی باورهای کارآفرینی تاثیر گذار است. در نتیجه می توان گفت کارآفرینی با ایجاد اشتغال، توزیع متناسب در آمدها، کاهش اضطراب های اجتماعی، بهره برداری از منافع و فعال شدن آنها، بهبود کیفیت زندگی، کشف نیازهای ابداع و توسعه کالاها و خدمات جدید، نقش موثری در رشد و توسعه کشور دارد. بنابراین با توجه به یافته های این پژوهش آموزش کارآفرین در کتب درسی در مدارس ابتدایی بسیار حایز اهمیت و ضروری است. چراکه کتاب درسی، مهم ترین رسانه آموزشی است که همه روزه معلمان و دانش آموزان می توانند از آن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: انتقال باور، کارآفرین، الگوی کارآفرینی، دانش کارآفرینی
  • مریم جمالی، محمدرضا اسماعیلی*، زینت نیک آیین صفحات 77-94

    دانش آموزان نگران هستند که دیگران در خلال تمرینات ورزشی، ظاهر بدنی آنها را چگونه ارزیابی می کنند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تدریس مشارکتی و رقابتی بر مشارکت ورزشی دانش آموزان دچار اضطراب اجتماعی اندام است. از میان تعداد 250 دانش آموز دختر دوره راهنمایی به صورت خوشه ای نمونه گیری صورت گرفت و سپس به صورت تصادفی به سه نمونه 40 نفره تقسیم شدند. داده ها با روش آماری تحلیل واریانس وکوواریانس با اندازه های تکراری و آزمون t زوجی، باکس، گرین هاوس - گیزر و ماچلی تحلیل شدند. در پیش آزمون و پس آزمون، تمامی افراد پرسشنامه انگیزش ورزشی و اضطراب اجتماعی اندام و عزت نفس را تکمیل کردند. پس از 14 جلسه، یک پس آزمون به عمل آمد. نمونه های انتخاب شده، در پیش آزمون که شامل عوامل آمادگی جسمانی و حرکتی بود، شرکت کردند. یافته های این تحقیق نشان دادند که هر دو شیوه تدریس رقابتی و مشارکتی، بر روی دانش آموزان دارای اضطراب اندام موثر است. ولی تاثیر تدریس مشارکتی مثبت و دارای ثبات بیشتری است. روش رقابتی هر چند که منجر به افزایش مشارکت ورزشی می شود. ولی عزت نفس شده را در آنها کاهش و اضطراب را افزایش می دهد. تدریس مشارکتی در کاهش اضطراب اجتماعی اندام و افزایش مشارکت ورزشی موثرتر از تدریس رقابتی است.

    کلیدواژگان: تدریس مشارکتی، تدریس رقابتی، اضطراب اجتماعی اندام، مشارکت در ورزش، عزت نفس
  • حجت افتخاری *، سید عبدالوهاب سماوی، حسین زینلی پور صفحات 95-112

     هدف پژوهش حاضر بررسی دیدگاه دانشجومعلمان رشته علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان فارس در مورد وضعیت موجود و بهینه برنامه درسی رشته علوم تربیتی(آموزش ابتدایی)، مبتنی بر مهارت های معلمی است. بدین منظور از 208 نفر دانشجوی ترم آخر علوم تربیتی طبق جدول کرجسی مورگان، 130 نفر به روش تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روش اجرای این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی و ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته مهارت های معلمی بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t  تک نمونه ای استفاده شده است. جنبه های اصلی مورد سنجش مهارت های معلمی در این ابزار عبارتند: از مهارت های فردی معلم، ارتباطی، مدیریت کلاس، تدریس اثربخش، استفاده از تکنولوژی و ابزار، برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی، پژوهش و خلاقیت. این مهارت ها، در ده عنصر الگوی برنامه درسی اگر در دو وضعیت موجود و بهینه محاسبه شده اند. نتایج این پژوهش نشان داد که هیچ یک از عناصر برنامه درسی در سطح بهینه نیستند. در این میان، عنصر نقش معلم از نظر مهارت های آموزشی بیشترین اختلاف را با وضعیت مطلوب خود دارد. بنابراین برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان برای این که بتواند معلمان ماهرتری به بدنه آموزش و پرورش تزریق کند، نیاز به اصلاح و غنی سازی برنامه درسی خود دارد.

    کلیدواژگان: وضعیت موجود برنامه درسی، دانشگاه فرهنگیان، مهارت های معلمی، عناصر برنامه درسی
  • نیکو جمالی *، ناصر محمدی احمد آبادی صفحات 113-126

     یکی از انواع اضطراب که در افراد جامعه به ویژه دانش آموزان بسیار حایز اهمیت است و گاهی موجب کاهش عزت نفس افراد در جامعه می شود اضطراب اجتماعی بدن است. با توجه به شیوع اضطراب اجتماعی اندام و تاثیرگذاری منفی و نیرومند آن بر انگیزه مشارکت در گروه های همسالان، مطالعه این عامل و نحوه تعامل آن با ویژگی های شخصیتی از نظر تاثیرگذاری برانگیزه مشارکت در گروه ها ضروری می نماید. تحقیق حاضر، مروری بر مطالعات انجام گرفته در مورد نقش اضطراب اجتماعی اندام بر عزت نفس دانش آموزان است. همه منابع در دسترس با توجه به کلمات کلیدی مناسب در این مقاله مروری آورده شده است. منابع در بازه زمانی بیست سال گذشته (1380-1399) بررسی و تحلیل شد. نتایج اغلب مقالات نشان داد که: 1- بین اضطراب اجتماعی اندام و مولفه های سلامت روان (شکایت های جسمانی، اضطراب، افسردگی، ناسازگاری اجتماعی) ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد 2- بین اضطراب اجتماعی اندام و مولفه های سلامت روان (عزت نفس و اعتماد به نفس) ارتباط منفی و معکوس وجود دارد 3-اضطراب اجتماعی اندام به عنوان یک پیش بینی کننده منفی برای مشارکت در گروه همسالان است. مجموع نتایج کلی این پژوهش نشان می دهد که اضطراب اجتماعی اندام به عنوان یک عامل اصلی در میزان مشارکت دانش آموزان در فعالیت های گروهی به شمار می رود. برای حضور فعال تر این دانش آموزان در فعالیت های گروهی پیشنهاد می شود معلمان و مربیان از روش های نوین و فعال تدریس فعال تر استفاده نمایند.این روش ها با بالا بردن عزت نفس، نقش موثری درحضور فعال دانش آموزان در فعالیت های گروهی دارند.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی اندام، اعتماد به نفس، برنامه ریزی درسی، عزت نفس، مشارکت در گروه همسالان
  • حسین کریمیان * صفحات 127-144

    هدف این پژوهش، ارزیابی مهارت های اجتماعی دانش آموزان عادی و مقایسه آن با دانش آموزان استثنایی، با تاکید بر آموزش تلفیقی است. روش اجرای این تحقیق توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری، تمام دانش آموزان مدارس عادی و استثنایی دوره ابتدایی استان قم که در پایه تحصیلی دوره دوم ابتدایی بودند را شامل می شود. نمونه تحقیق بر اساس جدول مورگان، تعداد 495 نفر به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار پژوهش، تست مهارت های اجتماعی وایلند بود که روایی آن به وسیله متخصصان و پایایی آن معادل 83/. براساس آلفای کرانباخ مورد تایید قرارگرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، ازآمار توصیفی(جداول فراوانی درصد، نمودارها، محاسبه شاخص های مرکزی و پراکندگی) و در بخش آمار استنباطی، به برای تحلیل داده ها از آزمون(T) تک نمونه ای وآزمون لون بهره گرفته شد. یافته های این پژوهش نشان داد: میانگین متغیر «خودیاری عمومی» به ترتیب در دانش آموزان استثنایی(73/99درصد) و در عادی(99/99 درصد)، «خودیاری در خوردن» (54/75 درصد) و(49/96درصد)، «خودیاری در پوشیدن» (20/70 درصد) و (86/96 درصد)، «خودرهبری» (93/6 درصد) و (72/64 درصد)، «مسایل شغلی» (10/69 درصد) و(49/96 درصد)، «جابجایی، حرکت و جنبش»(32/67 درصد) و(07/94 درصد)، «ارتباط کلامی» (87/52 درصد) و(56/76درصد)، «اجتماعی بودن»(68/64 درصد) در مقابل (83/99 درصد) به دست آمده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، مهارت های اجتماعی، کودکان استثنایی، دانش آموزان عادی
|
  • Pages 1-30

    The purpose of this study was to provide an optimal model of in-service training program for teachers with respect to pedagogical, andragogy and heutagogy educational approaches. The present study is applied in terms of purpose and qualitative in terms of its method of data collection. Qualitative research method has been fulfilled by Delphi method. Objectives, content, learning strategies and evaluation of the three approaches are extracted and the proposed model is validated. The research population consists of in-service teachers, specialists in the field of curriculum, and learning psychology in Khuzestan province. The study utilized purposive sampling method which continued until theoretical saturation and finally 10 people participated in this study as the study sample. The data of this research have been analyzed by qualitative content analysis. Findings showed that the elements and components of the proposed model include objectives (cognitive, attitudinal and skill), content, teaching-learning methods and evaluation. The Delphi method was used to validate the model. In-service training courses are one of the most important and effective training courses in the professional development and professional competencies of teachers, in such a way that these courses can have a great impact on the teachers' work process if they meet the basic learning needs of teachers.

    Keywords: Curriculum, In-service training, Pedagogy, andragogy, heutagogy
  • Pages 31-50

    The purpose of this study was to investigate the hidden curriculum. In this study, it was found that the hidden curriculum should be considered a conceptual capital of curriculum development. To collect this information, databases such as iranmedexT, SID, magiran, pubmed, science, and the issues of Studies of Higher Education Curriculum with the keywords curriculum, hidden curriculum, higher education, hidden curriculum components and a combination of them were searched between 2000 and 2020. Studies that examined the role of hidden curriculum components during higher education were selected via purposive sampling method from among the 40 articles reviewed, and 15 related articles, and then, according to the components of the hidden curriculum, related materials on the concept of the hidden curriculum, theories of the hidden curriculum, the components of the hidden curriculum in higher education were extracted from related articles and were structured. The results of this study show why the designers and curriculum planners of the higher education system The development of students is planned and planned, the curriculum is formal and no hidden aspects of the curriculum are considered. Special attention should be paid to this dimension of the curriculum to provide fundamental changes in the field of student education.

    Keywords: Curriculum, hidden curriculum, Hidden Curriculum Theory, Higher Education, hidden curriculum components
  • Pages 51-76

    Abstract      The purpose of this study is to investigate the underlying factors in the transfer of entrepreneurial beliefs to students of vocational schools in Gilan province. The research method is a combination of exploratory and qual-quan that addresses the relevant components. The research population in the qualitative section consisted of 34 experts of the Department of Education, 20 of whom were purposefully selected and from whom the semi-structured interview data were collected. Using Morgan table, 148 people were selected by simple random sampling method to collect information related to research questionnaires. To analyze the data in the qualitative part as coding and quantitative part as structural equations, MaxQDA and Smart PLS 2.0 were used, respectively. Findings of this study showed that underlying factors (such as family, government support, etc.) affect the transfer of entrepreneurial beliefs (p<0.05). As a result, it can be stated that entrepreneurship has an effective role in the growth and development of the country by creating employment, proportional distribution of incomes, reducing social anxiety, exploiting and activating the resources, improving the quality of life, discovering the needs of inventing and developing new goods and services. According to the findings of the present study, teaching entrepreneurship in textbooks in primary schools is very necessary because the textbooks are the most important educational media that teachers and students use every day.

    Keywords: belief transfer, Entrepreneur, Entrepreneurship Model, Entrepreneurial knowledge
  • Pages 77-94

    Students worry about how others will assess their physical appearance during exercise. The aim of this study was to investigate the effect of participatory and competitive teaching on sports participation of students with limb social anxiety. 250 female middle school students were selected through cluster sampling and were then randomly divided into three samples of 40 participants. Data were analyzed by analysis of variance and covariance with repeated measures and paired t-test, Box, Greenhouse-Geiser and Machley. In the pre-test and post-test, all individuals completed the Sports Motivation and Social Anxiety and Self-Esteem Questionnaire. After 14 sessions, a post-test was administered. The selected samples participated in the pre-test, which included physical and motor fitness factors. Both competitive and participatory teaching methods were effective on students with limb anxiety, but the effect of participatory teaching is positive and stable. Competitive approach, although leading to increased sports participation, reduces self-esteem and increases anxiety. Collaborative teaching is more effective than competitive teaching in reducing social anxiety and increasing sports participation.

    Keywords: Participatory Teaching, Competitive Teaching, Limb Social Anxiety, Participation in Sports, self-esteem
  • Pages 95-112

     The purpose of this study was to investigate the views of student-teachers in the field of educational sciences at Fars Farhangian University about the current and optimal status of the curriculum in the field of educational sciences (primary education), based on teacher skills. For this purpose, out of 208 senior students of educational sciences according to Krejcie Morgan table, 130 were randomly selected as a statistical sample. The research method was descriptive-survey and the research tool was a researcher-made questionnaire of teacher skills. One-sample t-test was used to analyze the data. The main aspects of teacher skills being measured in this tool include individual teacher skills, communication, classroom management, effective teaching, use of technology and tools, planning, monitoring and evaluation, research and creativity. These skills are calculated in ten elements of Acker curriculum model in both existing and optimal situations. The results show that none of the curriculum elements are at the optimal level. Among these, the element of teacher role in terms of educational skills is the most different from its desired status. Therefore, the curriculum of Farhangian University needs to be modified and enriched in order to be able to inject more skilled teachers into the body of education.

    Keywords: Current status of the curriculum, Farhangian University, teacher skills, curriculum elements
  • Pages 113-126

    One of the types of anxiety that is very important in society, especially among students, and sometimes reduces the self-esteem of people is the social anxiety of the body. In fact, it is a personality condition that is defined as the degree to which people are concerned about how people look at their bodies. Research shows that people who are very anxious about their body shape are less likely to be present in public, and if they do, they often do so with external motivations. Considering the prevalence of social anxiety in the body and its negative and strong effect on the motivation to participate in peer groups, it is necessary to study this factor and how it interacts with personality traits in terms of the effective effect of participation in groups. Therefore, the present study is a review of studies on the role of limb social anxiety on students' self-esteem. All available resources according to the appropriate keywords are given in this review article. Sources were reviewed and analyzed during the last twenty years (2001-2011). The results of this article showed that (1) There is a positive and significant relationship between social anxiety of the limbs and components of mental health (physical complaints, anxiety, depression, social incompatibility), (2) There is a negative and inverse relationship between social anxiety of the limbs and components of mental health (self-esteem and self-confidence), (3) Limb social anxiety was a negative predictor for participation in peer group. The overall results show that limb social anxiety is a major factor in students' participation in group activities. For a more active presence of these students in group activities, it is recommended that teachers and educators use more active teaching methods. These methods play an effective role in the active presence of students in group activities by raising self-esteem.

    Keywords: social physique anxiety, Confidence, Curriculum planning, self-esteem, participation in peer group
  • Pages 127-144

    The aim of this study was to assess the social skills of ordinary students and compare them with exceptional students with an emphasis on integrated education. The research method employed was descriptive survey, with the statistical population consisting of all normal and exceptional school students in the elementary school of Qom province. The research sample comprised 495 participants randomly chosen through Morgan table. The research instrument was Vinland’s Social Skills Test, whose validity was approved via expert opinion with its reliability equivalent to 0.83% based on Cronbach’s alpha. Descriptive statistics (percentage frequency tables, graphs, central indexes and dispersion) and inferential statistics were used to analyze the data using one-sample T test and Levene’s test. The results showed that the mean of general self-help was 99.73% and 99.99%, self-help in eating 75.54% and 96.49%, self-help in wearing 70.20% and 96.66%, self-leadership 6.93% and 72.74%, occupational issues 69.10% and 96.99%, movement and mobility 67.32% and 94.07%, verbal communication 52.87% and 76.56%, socializing 64.68%  and 99.83% is obtained in exceptional and normal students, respectively.

    Keywords: Assessment, social skills, exceptional Children, normal students