فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فتاحه تیموری، محمود اشرافی*، مسعود حیدری صفحات 11-26
    توجه به الزامات رونق تولید از توصیه های موکد سالیان اخیر در ایران و راهبردی قابل ملاحظه در قوانین جهت ارتقاء وضعیت اقتصادی جامعه است. سرمایه انسانی مهمترین ابزار اشتغال در راستای نیل به رونق تولید است.این مقاله در صدد بررسی مزایای سرمایه گذاری بر روی مشاغل زندانیان به عنوان نیروی انسانی تحت کنترل حاکمیت می باشد که با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و با بررسی اسناد،کتب، مقالات و منابع اینترنتی در جهت ارایه راهکارهایی با هدف رونق تولیدات ملی حاصل از مشاغل زندانیان می باشد. بهبود وضعیت اقتصادی جوامع مستلزم سرمایه گذاری و بهره وری مناسب از نیروی انسانی است.هدایت شغلی زندانیان باهدف ثبات شغلی و تداوم بخشیدن به اشتغال آنها علاوه بر پیشگیری از ارتکاب مجدد جرم راهکاری مناسب جهت کمک به اشتغال آفرینی و بها دادن به رونق تولید ملی از لحاظ کیفی و کمی است. بررسی ابعاد اقتصادی مسیله، ورود و اهتمام دست اندرکاران حوزه اشتغال زندانیان و حمایت دولتمردان را با نگرشی نو جهت اختصاص مشاغل پایدار به بازداشت شدگان می طلبد و حمایت حقوقی و دایر نمودن مراکز مدیریت فرصت های شغلی و جذب کارآفرینان در این زمینه را راهبردی قابل ملاحظه در جهت رونق تولید ملی می داند.
    کلیدواژگان: اشتغال پایدار، زندانیان، رونق تولید، توسعه اقتصادی، فرصت های شغلی
  • علیرضا امام دادی، محمدعلی طاهری بجد*، علیرضا عزیزی، سید حسن هاشمی صفحات 27-50

    تخفیف مجازات، در آخرین تحولات سیاست جنایی تقنینی که در اثر ازدحام زندان ها که ثمره افزایش جمعیت کیفری و سیاست حبس گرا بوده است، به ابزاری در جهت کمینه گرایی از رهگذر زندان زدایی و تراکم جمعیت زندان مبدل شده است.. پژوهش حاضر مبین آن است که نتیجه چنین رویکردی در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 23/ 2/ 1399 مجلس شورای اسلامی ، هرچند ممکن است تا حدودی در کاهش حبس گرایی قانونی و قضایی موثر باشد، اما این نتیجه نمی تواند نافی چالش های آن باشد. این در حالی است که در مقام مقایسه با حقوق کیفری انگلستان مشخص می گردد این کشور با تعیین سیاست دوگانه «کاهش جمعیت کیفری- پیشگیری کیفری» و تعریف ضوابطی ناظر بر تعیین مجازات حبس به عنوان شدیدترین مجازات در این کشور، با توجه به نقش نهاد«تخفیف مجازات» در تعیین «شدت جرم» و توجیه «ضرورت حمایت از عموم» در مرحله قانونگذاری، و احراز «حالت خطرناک» در مرحله کیفردهی، به دنبال دوری جستن از «حبس گرایی» است تا «حبس زدایی» . ابهام زدایی از تحولات نهاد تخفیف مجازات و پیش بینی سازوکاری مانند حقوق انگلستان جهت توجیه ضرورت اعمال مجازات حبس به عنوان مجازاتی شدید در کنار توجه به ضرورت حمایت از منافع عمومی در کنار کاهش جمعیت کیفری زندان و توجه به اصل «عدم تحمیل مسیولیت های مضاعف بر حقوق کیفری» در قانونگذاری ها نیز پیشنهادات حاصل از این پژوهش است.

    کلیدواژگان: حبس‏زادیی، حبس‏گرایی، تخفیف مجازات، کیفردهی
  • امیر بارانی بیرانوند* صفحات 51-70
    اصل حاکمیت اراده به پشتوانه قاعده «العقود تابعه للقصود» بیان می دارد که اراده انسان منبع اصلی تعهدات است، در نتیجه اراده دیگری نمی تواند تعهدی به سود یا برعهده وی ایجاد نماید. با این حال ضرورت ایجاد مواردی نظیر عقود جمعی و نیازهای اجتماعی سبب شده که این اصل با استثنایاتی مواجه گردد. یکی از مهم ترین تخصیصات به اصل حاکمیت اراده، تعهد به ضرر ثالث است. یافته های این جستار بیانگر آن است که برخلاف تصور برخی نویسندگان تعهد به ضرر ثالث در واقع ایجاد تعهد بر ذمه شخصی است که اراده وی در ایجاد تعهد نقشی نداشته است و نباید آن را با تعهد به فعل ثالث خلط نمود. در رابطه با ماهیت این نهاد نیز باید قایل شد که تعهد به ضرر ثالث از حیث نظری در شمول قواعد عام معاملات فضولی قرار می گیرد، در نتیجه تا زمانی که تنفیذ صورت نگیرد تعهدی بر عهده ثالث ایجاد نمی شود مگر در مواردی که قانون گذار به دلیل مصالح نوعیه صراحتا تعهداتی را که ناشی از اراده افراد می باشد بر عهده دیگری قرار دهد.
    کلیدواژگان: تعهد به ضرر ثالث، حاکمیت اراده، تبعیت عقد از قصد، اصل قابلیت استناد، عقود جمعی
  • زهرا سادات حسینی، علیرضا انصاری مهیاری* صفحات 71-88
    یکی از فعالیت‏های روزانه مردم دنیا در هر زمان و مکانی استفاده از فضای مجازی است. در دنیای امروزی، فضای مجازی نقشی مهم و اثرگذاری را در زندگی اشخاص ایفا می‏کند. اگرچه استفاده از فضای مجازی دارای محاسنی است و سبب راحت‏تر شدن زندگی اشخاص گردیده، اما عدم کاربرد صحیح از آن باعث ایجاد آسیب‏های روانی و جسمانی بر سلامت اشخاص شده است که نگرانی‏ها در رابطه با عدم حفظ حق بر سلامت اشخاص را افزایش داده است. حق بر سلامت از حقوق بنادین بشری محسوب می‏شود که دولت‏ها موظفند شرایط لازم را جهت دست‏یابی به این حق تامین و تضمین نمایند و زمینه‏های نقض آن را به حداقل برسانند. پرسشی که در این پژوهش مطرح می‏شود این است که کنترل فضای مجازی چه تاثیری در حفظ حق بر سلامت اشخاص می‏تواند داشته باشد؟ یافته‏های این پژوهش حاکی از آن است که دولت‏ها با اقداماتی همچون آموزش نحوه صحیح استفاده از فضای مجازی و نیز ایجاد محدودیت می‏توانند علاوه بر کنترل فضای مجازی باعث کاهش آسیب‏های جسمانی و روانی وارده بر سلامت اشخاص شوند.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، حق بر سلامت، صیانت، حقوق بشر، اشخاص
  • سجاد رحمتی ترکاشوند، جمال بیگی*، بابک پورقهرمانی صفحات 89-106
    جنایات علیه بشریت از جرایمی است که در سطح ملی و بین‏المللی اتفاق میافتد، مبنای جرم انگاری آن، حمایت از حقوق بشر بوده و جرایمی را شامل می‏شود که ناقض ارزش‏های بشری و قواعد بین‏المللی هستند. و علت جرم‏انگاری آن، حمایت کیفری بین‏المللی از منافع جامعه و اصول حقوقی است که مورد احترام جامعه بین‏المللی می‏باشد. سازمان‏های بین‏المللی به منظور مقابله با جنایات علیه بشریت اساسنامه دادگاه بین‏المللی کیفری را تدوین نموده‏اند تا در قبال جنایات ارتکابی ضمانت اجرایی وجود داشته باشد. بیشتر دولت‏ها، این جنایات را در قوانین کیفری خود جرم‏انگاری نموده‏اند. با این حال در قوانین جزایی کشور میانمار پیش‏بینی نشده ولی مصادیق جنایات علیه بشریت در آن احصاء شده است. در قانون جزای ایران نیز به صورت مستقل در این مورد جرم‏انگاری صورت نگرفته و مرتکب جنایات علیه بشریت را مطابق اساسنامه دیوان بین‏المللی کیفری مورد تعقیب قرار می‏دهند به همین خاطر این مقاله به دنبال بررسی جنایات علیه بشریت در حقوق جزای میانمار و لزوم جرم‏انگاری آن در حقوق ایران بوده، و روش تحقیق به صورت توصیفی و تحلیلی و گردآوری اطلاعات نیز به صورت فیشبرداری می‏باشد. نحوه انجام پژوهش کیفی بوده و یافته‏های تحقیق حاکی از آن است، در قانون ایران و میانمار جنایت علیه بشریت به صورت مستقل جرم‏انگاری نشده اما در حقوق ایران مصادیق آن شامل؛ قتل، تجاوز جنسی، بازداشت غیر قانونی و شکنجه مورد جرم‏انگاری قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: جنایات علیه بشریت، جرم انگاری، مقررات میانمار، مقررات ایران
  • مریم السادات محقق داماد*، ریحانه جلالی فراهانی صفحات 107-124
    رابطه نسبی ممکن است به علل و انگیزه های گوناگون مورد انکار واقع شود. منکر رابطه نسبی ادعا دارد که رابطه نسبی که ظاهرا وجود دارد، برخلاف واقعیت است. به طور کلی هر شخصی که از انکار نسب نفعی کسب می کند، قادر است دعوای انکار نسب را اقامه نماید. از این رو هدف از نگارش این مقاله آن است که رویکرد حقوق ایران در قبال وضعیت حقوقی طفلی که نسبش مورد انکار قرار گرفته است به صورت شفاف بیان شود. از آن جا که ممکن است در خصوص برخورداری طفلی که نسبش مورد انکار واقع شده است، از حقوقی که یک طفل فاقد این خصوصیت دارای آن هاست، اختلاف شود، ضرورت دارد مشخص شود کدام یک از حقوق مالی و غیرمالی بین طفلی که نسبش انکار شده و طفل دارای نسب صحیح، مشترک و کدام یک متفاوت است. حاصل این پژوهش آن است که آن دسته از حقوق که همچنان طفل از آن ها برخوردار است، از حقوق مالی، نفقه و از حقوق غیر مالی، ولایت، حضانت و نام خانوادگی و شناسنامه است. توارث نیز حقی است که از انکار نسب متاثر می شود.
    کلیدواژگان: انکار نسب، نفی نسب، نفی ولد، طفل نامشروع، قاعده فراش
  • اصغر خواجوی، سید مرتضی قاسم زاده*، کوروش جعفرپور صفحات 125-145
    امروزه استفاده از فناوری بلاک چین و رمز ارزها در معاملات تجاری، چالشهای حقوقی بسیاری را مطرح نموده است و در کشور ما به رغم اینکه استخراج رمز ارزها برابر مصوبه هیات وزیران با کسب مجوز از مراجع مربوطه مجاز بوده ولی هنوز موضع صریحی درخصوص رمز ارزها اتخاد نشده لذا شناسایی رابطین و قراردادهای رمز ارزها و متعاقب آن تدوین قوانین مناسب، ضروری بنظر می رسد. برخلاف قوانین مالیاتی، که تعهدات و مسیولیت فردی که رمزارز دریافت می کند یا از تراکنش با رمزارزها سود کسب می کند تحت پوشش قوانین خاص در بسیاری از دولت هاست، در بحث درباره مسیولیت مدنی در زمینه روابط رمزارزی، مغایرت ها، ابهامات و سردرگمی های بسیاری به دلیل تازگی این پدیده مشاهده می شود. با توجه به بررسی ماهیت قراردادهای هوشمند، قراردادهای استخراج ابری و تجزیه و تحلیل توافقنامه های متعدد مصرف کنندگان که توسط سرویس دهندگان در فضای رمزینه ارزها ارایه می شود، نتایج این تحقیق نشان می دهد که قوانین پیش فرض در خصوص مسیولیت قراردادی در روابط قراردادی وافی به مقصود بوده و ماهیت منحصربفرد و پیچیده رمزارزها که قرارداد آنها مورد بحث است نباید برای کاربردپذیری قوانین مدنی در خصوص اعتبار، الزام آوری و مسایل مسیولیت در موارد نقض حایز اهمیت باشد از سوی دیگر در خصوص مسیولیت خارج از قرارداد بیشتر ناشی از خطای بی احتیاطی و نقض وظیفه بوده و ضرورت داشته در زمینه حمایت از مصرف کننده، حفاظت حریم خصوصی داده ها و قانون حمایت از سرمایه گذار قوانینی مطلوب وضع گردد.
    کلیدواژگان: استخراجگران رمز ارز، صرافی، مسئولیت قراردادی، مسئولیت مدنی
|
  • Fattahe Teimouri, Mahmood Ashrafy *, Masoud Heidari _ Pages 11-26
    Familiarity with the requirements of national production boom is one of the strong recommendations of recent years in Iran and a significant strategy to improve the economic situation of society. Manpower is one of the most effective employment tools in order to boost production.This study seeks to investigate the benefits of investing in prisoners' jobs as a manpower under the control of the government.    Using descriptive-analytical method and reviewing documents, books, articles and Internet resources, seeks to provide solutions to boost national production of prisoners' jobs. Improving the economic situation of the society requires proper investment and productivity of human resources. Career guidance of prisoners in order to continue their employment, in addition to preventing recidivism, is a good way to help create jobs and value the prosperity of national production in terms of quality and quantity. The study of the economic aspects of the issue requires the entry and efforts of those involved in the employment of prisoners and the support of the government with a new approach to allocating sustainable jobs to detainees.He considers the establishment of job opportunity management centers and the recruitment of entrepreneurs in this field as a considerable strategy for the prosperity of national production
    Keywords: Sustainable Employment, prisoners, production boom, economic development.
  • Alireza Emamdadi, MohamadAli Tahire *, AlirezaAzizi, Sayyed Hassan Hashemi Pages 27-50

    Release from prison policy in the light of the legal changes of the institution of mitigation of punishment in the law of reducing the punishment of taaziri imprisonment and its comparative comparison with the law of England Following the imposition of imprisonment and the development of the policy of " Prisonerism " and the emergence of its harms, "" Release from prison "" was gradually included in the criminal policy program of countries and left effects that pay attention to the role of benevolent institutions such as "mitigation of punishment". The title is a tool for detente. It is such While the developments of Iran's criminal policy regarding the institution of mitigation of punishment as a tool to control the criminal population, regardless of the process of " Prisoneris in criminal legislation" with manifestations of extremism in the development or narrowing of the scope of crimes and the powers of the Judicial authority, The UK criminal law defines the dual policy of "reducing the criminal population - criminal prevention" and defining the criteria for determining imprisonment as the most severe punishment in this country,

    Keywords: Release from prison, Prisonerism, mitigation of punishment, Penalization
  • Amir Barani * Pages 51-70
    The principle of the autonomy of the will declares that a person’s will is the main source of obligations. Consequently, the will of another person doesn’t result in an obligation against or in favor (of) that person. However, the necessity of creating a contract such as insurance and collective contracts in addition to social needs has led to this principle being addressed in some specifications. One of the most important Exceptions is the obligation on third parties. But what are the meaning(s), nature and effects of this specification? Contrary to the belief of some writers, the obligation on third parties is, in fact, making a person obligor whose will doesn’t play a role in creating that obligation. Regarding the nature of this entity, it should be noted that the obligation against third party is theoretically subject to the general rules of unauthorized transactions. Therefore, until it’s confirmed, an obligation will not arise for that person, unless the legislator explicitly assumes the obligations resulting from people’s will for another person
    Keywords: The Obligation on Third Parties, the principle of the autonomy of the will, the principle of relativity of contracts, the principle of citation, collective contracts.
  • Zahra Sadat Hosseini, Alireza Ansari Mahyari * Pages 71-88
    One of the daily activities of the people of the world at any time and place is the use of virtual space. In today's world, virtual space, which is a space intertwined with people's lives, plays an effective role in people's lives. Although the use of virtual space has merits and has made people's lives easier, but not using it properly has caused mental and physical damage to people's health which has increased concerns about the lack of protection of people's right to health. The right to health is considered one of the basic human rights that governments are obliged to provide and guarantee the necessary conditions to achieve this right and to minimize the grounds for its violation. The question raised in this research is, what effect can the control of virtual space have on the health of individuals? The findings of this research indicate that governments can reduce the physical and psychological harm caused to the health of individuals by taking measures such as teaching the correct way to use cyberspace and creating restrictions
    Keywords: Cyberspace, Right to health, Protection, Human rights, Individuals
  • Sajjad Rahmati, Jamal Begi *, Babak Poorgahremani Pages 89-106
    Crimes against humanity are crimes that occur at the national and international level, the basis of its criminalization is the protection of human rights, and it includes crimes that violate human values and international rules. And the reason for its criminalization is the international criminal protection of society's interests and legal principles that are respected by the international community. In order to deal with crimes against humanity, international organizations have compiled the statute of the International Criminal Court so that there is an executive guarantee for the crimes committed. Most governments have criminalized these crimes in their criminal laws. However, it is not foreseen in the criminal laws of Myanmar, but the examples of crimes against humanity are counted in it. In the criminal law of Iran, there is no independent criminalization in this case, and the perpetrators of crimes against humanity are prosecuted according to the statute of the International Criminal Court. Therefore, this article seeks to examine crimes against humanity in Myanmar's criminal law and the necessity of the crime. It is modeled on Iranian law, and the research method is descriptive and analytical, and information gathering is phishing. The method of carrying out the research was qualitative and the findings of the research indicate that crimes against humanity are not criminalized independently in the law of Iran and Myanmar, but in Iranian law, examples include; Murder, rape, illegal detention, torture have been criminalized.
    Keywords: Crimes against Humanity, criminalization, Regulations of Myanmar, Regulations of Iran
  • Maryam Ul Sadat Mohaghegh Damad *, Reihaneh Jalali Farahani Pages 107-124
    Relative relationship may be denied for various reasons and motivations. The denier of relative relation claims that the relative relation that apparently exists is contrary to reality. In general, any person who benefits from the denial of lineage can file a lawsuit for denial of lineage. Therefore, the purpose of writing this article is to clearly state the approach of Iranian law towards the legal status of a child whose parentage has been denied. Since there may be a difference between the rights of a child whose parentage is denied and the rights of a child who does not have this feature, it is necessary to determine which of the financial and non-financial rights is different between the child whose parentage is denied and the child whose not. The result of this research is that those rights that such a child still enjoys are financial rights, alimony and non-financial rights, guardianship, custody, family name and birth certificate. Inheritance is also a right that is affected by denying lineage.
    Keywords: Denial of lineage, Negation of lineage, Rejection of Paternity, Illegitimate child, Laan (Solemn Malediction), Principle of Farāsh ‏ (rule of marital paternity presumption‏)
  • Asghar Khajavi, Syed Morteza Ghasem Zadeh *, Kourosh Jafarpour Pages 125-145
    Today, the use of blockchain technology and cryptocurrencies in commercial transactions has raised many legal challenges, and in our country, despite the fact that the mining of cryptocurrencies is permitted by the approval of the Cabinet of Ministers, with the permission of the relevant authorities, an explicit position regarding cryptocurrencies has not yet been taken. Therefore, it seems necessary to identify the contacts and contracts of cryptocurrencies and subsequently formulate appropriate laws. Unlike tax laws, where the obligations and responsibilities of a person who receives cryptocurrencies or profits from transactions with cryptocurrencies are covered by specific laws in many states, in the discussion of civil liability in the field of cryptocurrency relations, there are many contradictions, ambiguities and confusions due to the newness of this The phenomenon is observed.According to the investigation of the nature of smart contracts, cloud mining contracts and the analysis of numerous consumer agreements provided by service providers in the space of cryptocurrencies, the results of this research show that the default rules regarding contractual responsibility in contractual relationships are appropriate and unique in nature. And the complexity of cryptocurrencies whose contract is discussed should not be important for the applicability of civil laws regarding validity, binding and liability issues in cases of violations. In the field of consumer protection, data privacy protection and investor protection law, favorable laws should be enacted.
    Keywords: Cryptocurrency miners, Exchange, contractual liability, civil liability