فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی ارتباطات
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه امیربیک*، محمود بابایی صفحات 7-18
    زمینه و هدف

    اینترنت به عنوان یک فن آوری نوین ارتباطی باعث تحولات پیچیده و سریع در روابط انسانی و الگوهای ارتباطی شده است و تاثیر شگرفی بر ساختارهای اجتماعی و فرهنگی جوامع کنونی دارد. با توجه به گسترش شبکه های اجتماعی مجازی در بین جوانان من جمله فیس بوک، این تحقیق بر آن است که به ارایه تحلیل از رابطه این شبکه ها بر هویت جنسیتی جوانان، بپردازد.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکرد کمی و از نوع پیمایش می باشد و داده های مورد نیاز از نمونه 248 نفری جمعیت آماری دانشجویان دانشگاه آزاد مشهد و از طریق نمونه گیری طبقه ای جمع آوری گردیده است.

    یافته ها

    یافته های این بررسی نشان میدهد رابطه ی مثبتی بین بازتاب طرح واره های جنسیتی در شبکه های اجتماعی مجازی و هویت جنسیتی در زنان و مردان وجود دارد. همچنین رابطه ی مثبت و معنادار بین جامعه پذیری جنسیتی در رسانه اجتماعی مجازی از طریق بازنمایی از نقش های جنسیتی و هویت جنسیتی گروه زنان را نشان می دهد در حالیکه در مورد گروه مردان رابطه ی معناداری حاصل نشده است. سایر نتایج نشان می دهد، هرچه میزان فعالیت در رسانه های اجتماعی مجازی افزایش بیاید، میزان پذیرش و تعلق به هویت جنسیتی زنانگی کاهش می یابد، اما این رابطه در مورد مردان وجود ندارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، هویت جنسیتی، طرحواره های جنسیتی، جامعه پذیری جنسیتی
  • امیدعلی مسعودی*، زهره عرب صفحات 19-32
    رسانه ها به عنوان ابزارهای مهم برقراری ارتباط و تبلیغات اهمیت ویژه ای دارند. تجربه کشورهای توسعه یافته نشان می دهد استفاده از رسانه ها در تحقق توسعه نقش کلیدی ایفا می کند. صنعت نفت و گاز در ایران، به عنوان یک بخش استراتژیک به لحاظ اقتصادی فعال است، و رسانه ها می توانند برای تسریع و تسهیل روند توسعه در خدمت این صنعت باشند. هدف از این پژوهش یافتن الگوی مطلوب اثرگذاری رسانه های جمعی برای توسعه صنعت نفت و گاز در استان بوشهر است. روش تحقیق گراندد تیوری و مشارکت کنندگان پژوهش 3 گروه از صاحب نظران رسانه و روابط عمومی شامل 16 تن از خبرگان رسانه و صنعت هستند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته حاصل شد و در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی الگوی مطلوب موردنظر ارایه شده است. در این الگو شرایط زمینه ای (30 درصد) مانند آموزش و برنامه ریزی و قدرت مدیریت روابط عمومی و موجبات علی (24 درصد) شامل نگاه جهانی بر اساس منافع ملی، بهره گیری از قدرت رسانه و داشتن پیوست رسانه ای طرح ها بالاترین نقش را دارند و با توجه به نقش بسیار کم عوامل مداخله گر (2 درصد) مانند معضلات زیر بنایی در منطقه و مقاومت در برابر توسعه بدون وجود عوامل کنترل کننده رسانه ها می توان رویکرد تحول گرایانه را با 11 درصد تاثیر برای همگرایی رسانه و صنعت نفت ترسیم کرد که در آن پاسخگویی مسیولانه، مدیریت صحیح ارتباط با رسانه ، مرجعیت در مسایل جامعه پیرامون صنعت و افزایش سواد رسانه ای مدیران ضرورت می یابد. اجرای الگوی به دست آمده در این تحقیق می تواند نتایج مثبت مانند جلب بازار هدف برای صنعت نفت با توجه به تحریم اقتصادی ایران، تعالی سازمانی و توسعه پایدار را در پی داشته باشد و در صورت نادیده گرفتن آن شاهد پیامدهای منفی مانند اختلال در روند توسعه، تقابل صنعت با جامعه محلی و نهایتا ورشکستگی صنعت نفت و تغییر کارکرد رسانه ها خواهیم بود.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، توسعه، صنعت نفت و گاز، بازیگران رسانه، استان بوشهر
  • حمیدرضا یزدانی*، منصور وثوقی صفحات 33-50

    عود اعتیاد از ابعاد متعددی قابل مطالعه است که هر یک در جای خود می تواند مهم باشد،یکی از این ابعاد،عوامل اجتماعی است که خود طیف گسترده‎ای را شامل می گردد.این مقاله بخشی از یک مطالعه گرندد تیوری است که به بررسی نقش افول ارتباطات درون خانوادگی در عود پرداخته، .جامعه مشارکت کننده این پژوهش از میان افرادی که سه ماه و بیشتر از ترک شان گذشته، دارای سابقه عود سه بار و بیشتر بوده و از مراکز ترک اعتیاد شهر گرگان ترخیص شده، یا در حال ترخیص بودند،بصورت نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب و از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته، گردآوری داده ها تا مرحله اشباع نظری ادامه پیدا کرد، برای این هدف تا 21 نفر مصاحبه ها ادامه یافت. تجزیه و تحلیل و کدگذاری، همزمان با گردآوری داده ها شروع و ادامه پیدا کرد.طبق یافته های تحقیق، افول ارتباطات درون خانوادگی به عنوان پدیده نهایی انتخاب شد، همچنین چهار مولفه : افول و سقوط سرمایه اجتماعی درون شبکه ای، هراس مستمر از سرزنش، برزخ اجتماعی و خانوادگی ، فقدان شبکه ارتباطی به عنوان شرایط زمینه ای،سه مولفه سایه سنگین گذشته، ابهام و نا امیدی خانواده و داغ اعتیاد جزء شرایط علی و چهار مولفه متهم پنداری درون شبکه ای، سابقه عود، سقوط اعتماد اجتماعی و مجرم پنداری اجتماعی به عنوان عوامل مداخله گر بدست آمد، در ادامه مصرف تسکینی، چسبندگی شبکه، اجتناب از روابط اجتماعی مصرف خلاصی ، هجرت اجباری از خانواده و جامعه، تصمیم به خودکشی و اقدام به خودکشی جزء راهبردهای ناشی از عمل و تعامل استخراج شد، در نهایت سقوط منزلت خانوادگی، بی خانمانی و رهاشدگی، فروپاشی خانواده، طلاق و جدایی، کارتن خوابی، شرم اجتماعی، مرگ ناشی از خودکشی و مرگ ناشی از مصرف بیش ازحد به عنوان پیامد ها کشف و نام گذاری شد.نتیجه این که برای شناخت و تبیین مساله، همچنین مداخله در جهت کاهش میزان عود توجه به پدیده ی افول ارتباطات درون خانوادگی در بستر و شرایط مطرح شده ضروری است و غفلت از این مهم، بر چالش ها و مشکلات عود و پیامدهای ناشی از آن خواهد افزود

    کلیدواژگان: ارتباطات درون خانوادگی، عود، اعتیاد
  • همایون مرادنژادی* صفحات 51-63

    این پژوهش باهدف واکاوی پایین بودن فرهنگ کار در بین جوانان و تدوین یک نظریه در این زمینه، با بهره گیری از روش شناسی آمیخته کمی و کیفی به انجام رسیده است. در این پژوهش در ابتدا برای استخراج متغیرها از روش فراترکیب به روش سندلوسکی و باروسو (2007) استفاده شد. در مرحله بعد با استفاده از تکنیک دلفی نسبت به تهیه ابزار گردآوری داده ها اقدام شد. پس از تهیه ابزار تهیه شده در مرحله دلفی، اقدام به شناسایی و دسته بندی متغیرها با استفاده از تحلیل عاملی گردید. در گام بعدی اقدام به برگزاری یک گروه کانونی برای تدوین مدل تجربی و چگونگی ارتباط متغیرها با یکدیگر گردید. در مرحله کمی با بهره گیری از فرمول کوکران تعداد 96 نفر از بین نخبگان به عنوان نمونه آماری برآورد و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب مورد مطالعه قرارگرفتند. در مرحله کیفی نیز به روش هدفمند و با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی تعداد 16 نفر برای دلفی و تعداد 6 نفر برای گروه کانونی به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در مرحله کمی پرسشنامه پژوهش گرساخته ای بود که روایی آن با استفاده از دیدگاه تعداد 3 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه ایلام و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (83/0) تایید گردید. با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی، زمینه های پایین بودن فرهنگ کار در بین جوانان استان ایلام دسته بندی شد. با بهره گیری از نتایج گروه کانونی، پژوهش گر نظریه بیدادی شایستگی را در مورد پایین بودن فرهنگ کار در بین جوانان، ییشنهاد داده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ کار، بی عدالتی سیاسی- اجتماعی، بیدادی شایستگی
  • مرضیه رونقی* صفحات 65-76

    با توجه به اهمیت نهاد خانواده، ازدواج به عنوان امری که بنیان های تشکیل این نهاد را فراهم می سازد، اهمیتی همپای آن دارد، لذا سلامت خانواده در وهله اول در گرو سلامت ازدواج، معیارها و الگوهای حاکم بر نحوه تصمیم گیری در مورد این امر مهم است.پژوهش حاضر در تلاش برای یافتن معیارهایی است که دانشجو معلمان بر آن اساس زندگی خود را شکل داده یا خواهند داد.روش پژوهش به فراخور موضوع و شیوه انجام از نوع کمی،مقطعی و پیمایش می باشد و به لحاظ نوع تحقیق، همبستگی محسوب می گردد.جامعه آماری کلیه دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان پردیس فاطمه زهرا می باشند که نمونه ای معادل 240 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد.شیوه جمع آوری اطلاعات مبتنب بر پرسشنامه محقق ساخته است که با بهره گیری از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.مبانی نظری در این نوشتار مرتبط است با نظریه هایی از جمله روابط فردی آنجلیس، مثلث عشق استرنبرگ، مجاورت والر، نیازهای مکمل وینچ، تعادل هایدر و تبادل اجتماعی هومنز. نتایج حاصله از تحقیق نشان می دهد که معیارهای فرهنگی-اجتماعی، تحصیلات، ملاک های ظاهری در بین پاسخگویان شهری و روستایی و نیز سال اول و چهارم تفاوت معناداری دارند به این معنا که توجه به این ملاک ها در بین دانشجویانی که در محیط های شهری بودند با اهمیت تر از دانشجو معلمان روستایی می باشد وحال آن که ملاک مذهب برای همه افراد مورد بررسی مهم بوده و تفاوتی را نشان نمی دهد.

    کلیدواژگان: معیارهای گزینش همسر، روابط فردی، مثلث عشق، نیازهای مکمل، تبادل اجتماعی
  • اصغر میرفردی*، سید عبدالمهدی حسینی صفحات 77-93
    فساد مساله ای است که پرداختن به آن از بعد نظری، تجربی و سیاسی دشوار است. هدف این پژوهش تبیین نگرش کارکنان ادارات شهر یاسوج نسبت به میزان شیوع فساد اداری بود. نوع پژوهش کاربردی و روش آن پیمایشی بود. حجم نمونه بر پایه جدول لین، 400 نفر برآورد شد که با روش نمونه گیری به صورت تصادفی سیستماتیک از نوع طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ساختمند پژوهشگر ساخته بود که از روایی صوری و ضریب آلفای کرونباخ برای ارزیابی روایی و پایایی آن استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای درآمد، پایگاه اقتصادی اجتماعی و سن رابطه معکوس و معناداری با نگرش نسبت به میزان فساد اداری دارند، ولی نگرش کارکنان زن و مرد درباره میزان فساد اداری تفاوت معناداری نداشت. نگرش نسبت به میزان فساد اداری با توجه به میزان استفاده از رادیو، روزنامه و ماهواره تفاوت معنااداری نداشت، اما با توجه به میزان استفاده از برنامه های تلویزیون داخلی و اینترنت تفاوت معناداری وجود داشت. افرادی که کمتر از اینترنت استفاده می کردند و همچنین افرادی که بیشتر از تلویزیون داخلی استفاده می-کردند، شیوع فساد اداری را بیشتر ارزیابی کردند. تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که پایگاه اقتصادی اجتماعی، 7/18 درصد از میزان واریانس متغیر وابسته را تبیین نمود. نتیجه نهایی این که پایگاه اقتصادی اجتماعی و برخی رسانه های جمعی (تلویزیون و اینترنت) در نگرش نسبت به میزان شیوع فساد اداری نقش دارند و طبقات پایین در مقایسه با طبقات بالا دغدغه بیشتری نسبت به فساد در جامعه دارند. شیوع میزان فساد به نهادینه شدن آن و میزان مدارای بیشتر با آن منجر می شود به گونه ای که چهره فرهنگی قابل تحملی از آن در جامعه نشان داده می شود.
    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی اجتماعی، رسانه، فرهنگ فساد، فساد اداری، ایران
|
  • Marzieh Amirbeik *, Mahmoud Babaie Pages 7-18
    Background and purpose

    The Internet as a new communication technology has caused complex and rapid changes in human relationships and communication patterns and has a tremendous impact on the social and cultural structures of today's societies. Considering the expansion of virtual social networks among young people, including Facebook, this research aims to provide an analysis of the relationship of these networks on the gender identity of young people.

    Method

    The present research is a quantitative survey approach and the required data was collected from a sample of 248 students of Mashhad Azad University through stratified sampling.

    Findings

    The findings of this study show that there is a positive relationship between the reflection of gender stereotypes in virtual social networks and gender identity in men and women. It also shows a positive and significant relationship between gender socialization in virtual social media through the representation of gender roles and gender identity of the women's group, while no significant relationship has been achieved in the case of the men's group. Other results show that as the amount of activity in virtual social media increases, the amount of acceptance and belonging to the gender identity of femininity decreases, but this relationship does not exist in the case of men.Other results show that as the amount of activity in virtual social media increases, the amount of acceptance and belonging to the gender identity of femininity decreases, but this relationship does not exist in the case of men.Keywords: virtual social networks, gender identity, gender schemas, gender socialization.

    Keywords: virtual social networks, Gender Identity, Gender Schemas, Gender Socialization
  • Omid Ali Masoudi *, Zohreh Arab Pages 19-32
    Media are important tools for communication and advertising. The experience of developed countries shows that the use of media plays a key role in realizing development. The oil and gas industry in Iran is economically active as a strategic sector, and the media can serve this industry to accelerate and facilitate the development process. The purpose of this research is to find the optimal model of mass media influence for the development of oil and gas industry in Bushehr province. Grounded theory research method and research participants are 3 groups of media and public relations experts including 16 media and industry experts. The data was obtained by semi-structured interview and the desired pattern is presented in three stages of open, central and selective coding. In this model, background conditions (30 percent) such as training and planning and the power of public relations management and causal factors (24 percent) including a global view based on national interests, using the power of the media and having a media connection to the plans have the highest role and according to The very small role of intervening factors (2 percent) such as infrastructure problems in the region and resistance to development without media controlling factors can be used to draw a transformational approach with 11 percent impact for the convergence of the media and the oil industry, in which responsible accountability, proper communication management With the media, authority in the issues of the society surrounding the industry and increasing the media literacy of the managers becomes necessary. The implementation of the model obtained in this research can lead to positive results such as attracting the target market for the oil industry due to Iran's economic sanctions, organizational excellence and sustainable development. We will face the confrontation of the industry with the local society and finally the bankruptcy of the oil industry and the change of the function of the media.
    Keywords: Mass Media, development, Oil, gas industry, media actors, Bushehr Province
  • HamidReza Yazdani *, Mansoor Vosooghi Pages 33-50

    Addiction relapse can be studied from several aspects that each of them can be significant in its place, one of these dimensions is social factors that encompasses a widespreadrange. This article is a part of a grounded theory study that examines the role of decline in Intra-Family Communications affecting relapse.The participants of this study have been selected among addicted individuals who had a history of addiction relapse three times or more in the past three months or more after quitting and who had been discharged or were being discharged from addiction treatment centers in Gorgan city through purposive and theoretical sampling, and data collection was continued until the theoretical saturation stage through semi-structured in-depth interviews that for this purpose,21 subjects were interviewed. The analysis and coding started and continued concurrent with data collection. According to the study findings, the decline in intra-family communications was selected as the central phenomenon, moreover, four components of the decline and downfall of social capital within the network, constant fear of blame, social and family limbo and , absent of communication network are pondered as background conditions and three components of the intolerable events of the past, obscurity and despair of the family and addiction scandalhave been considered as part of the causal conditions and four components of assumed intra-network culprit, relapse history, decline in social trust and assumed social convict have been deemed as intervening factors. in the following, palliative consumption, network cohesion, avoidance of social relations, consuming for committing suicide, distancing from family and society, deciding to committing suicide and intending to committing suicide were elicited as strategies resulting from action and interaction, eventually the decline in family dignity, homelessness and abandonment, family disintegration, divorce and separation, sleeping rough, social shame, death resulting from committing suicide and death arising from drug overdose were discovered and named as consequences. As a result, to comprehend and explain the problem and also to intervene due to reducing the relapse rate, considering the phenomenon of decline in intra-family communications in the context and deemed conditions is importantand neglecting this importance will be added to the challenges and problems of relapse and its consequences.

    Keywords: intra-family communications, Relapse, Addiction
  • Homayoon Moradnezhadi * Pages 51-63

    This research has been done with the aim of analyzing the low work culture among young people and formulating a theory in this field, using a mixed quantitative and qualitative methodology. In this research, at first, to extract the variables, the metacombination method was used according to the method of Sandelowski and Barroso (2007). In the next step, using the Delphi technique, data collection tools were prepared. After preparing the tools prepared in the Delphi phase, variables were identified and categorized using factor analysis. In the next step, a focus group was held to compile the experimental model and how the variables are related to each other. In the quantitative stage, using Cochran's formula, the number of 96 people among the elites was estimated as a statistical sample and studied by stratified random sampling with proportional assignment. In the qualitative phase, 16 people were selected as participants for Delphi and 6 people were selected as participants for the focus group using the snowball sampling method. Using the factor analysis technique, the areas of low work culture among the youth of Ilam province were categorized. The results of the focus group also showed that political, economic and social injustice is the most important factor that has influenced the low work culture among the youth of the province. In this study, the researcher has proposed the theory of competence Injustice regarding the low work culture among young people. Therefore, it is necessary that the managers of the province, representatives of the Islamic Council and other officials related to the issue pay attention to the lack of competence and do not simply pass by these cases.

    Keywords: Work culture, Political, economic, social injustice, competence Injustice
  • Marzieh Ronaghi * Pages 65-76

    Considering the importance of the family institution, marriage, as a matter that provides the foundations for the formation of this institution, has an equal importance to it. Therefore, the health of the family in the first place depends on the health of the marriage, the criteria and patterns governing the decision-making process are important. The current research is trying to find the criteria by which student teachers will or will shape their lives. The research method is quantitative, cross-sectional and survey according to the topic and the method of doing it, and in terms of the type of research, correlation is considered. The statistical population is all the students and teachers of Farhangian University of Fatemeh Zahra campus, and a sample of 240 people was selected using stratified random sampling. The method of data collection is based on the researcher's questionnaire, which has been analyzed using SPSS software. The theoretical foundations in this article are related to theories such as Angelis' personal relationships, Sternberg's love triangle, Waller's proximity, Winch's complementary needs, Heider's balance and Homans' social exchange. The results of the research show that there is a significant difference between the socio-cultural criteria, education, and appearance criteria among the urban and rural respondents, as well as the first and fourth year; This means that paying attention to these criteria among students who grew up in urban environments is more important than rural student teachers. however, the criterion of religion is important for all the examined people and does not show any difference.

    Keywords: spouse selection criteria, personal relationships, love triangle, complementary needs, social exchange
  • Asghar Mirfardi *, Seyed Abdolmahdi Hossieni Pages 77-93
    Corruption is a problem that is difficult to deal with theoretically, empirically, and politically. The purpose of this research was to explain the attitude of the employees of Yasouj city offices toward the prevalence of administrative corruption. Using the survey method and Lin's table, the sample size was estimated at 400 persons, and samples were selected via systematic, classified, and multi-stage random sampling methods. The data were collected via a self-administered structured questionnaire, which its validity and reliability were evaluated by face validity and Cronbach's alpha coefficient, respectively. The results of the research showed that the variables of income, socio-economic status, and age have an inverse and significant relationship with the attitude towards the level of administrative corruption, but the attitude of male and female employees about the level of administrative corruption was not significantly different. There was no significant difference in the attitude towards the level of administrative corruption according to the amount of use of radio, newspaper, and satellite, but there was a significant difference according to the amount of use of television and the Internet. People who used the Internet less and also people who used TV more evaluated the prevalence of administrative corruption more. Multivariate regression analysis showed that socioeconomic status explained 18.7% of the variance of the dependent variable. The final result is that the socio-economic status and some mass media (TV and Internet use) play a role in the attitude towards the level of administrative corruption and the lower classes are more concerned about corruption in the society compared to the upper classes. The prevalence of corruption leads to its institutionalization and greater tolerance towards it in such a way that a tolerable cultural face of it is shown in the society. This result shows that the lower-class employees are more concerned about the level of corruption than the upper class. The inverse and significant relationship between income and attitude towards the level of administrative corruption also indicates that people with low income have evaluated the level of corruption in society more than people with high income. It shows that, on the one hand, women in Iranian society and even in a semi-traditional city like Yasouj pay attention to social issues on a macro level along with men and react to them, albeit subjectively. On the other hand, the concern for administrative corruption in society is beyond gender boundaries in such a way that there is no significant difference between women and men regarding the level of corruption. Although women are less involved in major administrative and social events than men, the absence of a significant difference between women's and men's attitudes about the level of corruption in society indicates a collective belief about a certain level of corruption in society.
    Keywords: Socioeconomic status, media, corruption culture, Administrative Corruption, Iran