فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 161 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رشاد اصفهانی، امینه محمودزاده، سید علی مدنی زاده صفحات 3-44

    بانک ها نه‏ تنها واسطه گر پول، بلکه خالق پول نیز هستند. توانایی بانک در خلق اعتبار ناشی از ویژگی منحصر به فرد آن در انتشار بدهی هایی (سپرده ها) است که به عنوان ابزار مبادله و پول مورد قبول آحاد اقتصادی است. اگرچه این کارکرد بانک در ادبیات خرد بانکداری تحت عنوان «انتقال نقدینگی» بحث شده، اما کم تر در مقالات کلان به آن پرداخته شده است. در این پژوهش می خواهیم با توسعه یک مدل کینزی جدید با حضور چسبندگی قیمتی و سایش های مالی، ولی بدون لحاظ سایش های حقیقی، پیامدهای کارکرد انتقال نقدینگی بانک را بررسی کنیم. در این مدل بانک می تواند با انبساط خودخواسته ترازنامه اش ، اقتصاد را تامین مالی کند. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی کیفی سازوکار انتقال تکانه ها در چنین چارچوبی است. برای شناسایی سازوکارهایی که بانک خالق پول ایجاد می کند نتایج را با دو مدل دیگر، که در آن ها بانک تنها واسطه گر وجوه است و خالق اعتبار نیست (مدل های واسطه گر مالی و ضریب فزاینده) مقایسه کرده ایم. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد، تا زمانی که بانک به سپرده های سرمایه گذاری خانوار به عنوان منبع حاشیه ای تامین مالی وام دسترسی دارد، توانایی بانک در خلق پول تنها بر رفتار متغیرهای اسمی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: خلق پول بانکی، سازوکار انتقال، خلق اعتبار، ضریب فزاینده، واسطه گری مالی
  • سید احمدرضا جلالی نائینی، شهبد صیقلانی صفحات 45-89

    طی دهه های گذشته دو منشا اصلی تحریک انتظارات و فشارهای تورمی در اقتصاد ایران قابل‏ شناسایی هستند: افزایش نرخ ارز و هزینه کالاهای وارداتی، و عدم تعادل بین مقیاس اسمی اقتصاد و ظرفیت تولید. به علت تغییر در وضعیت کلی اقتصاد در دهه‏ های 1390-1380 و 1401-1391 میزان اثر این دو عامل در ایجاد فشارهای تورمی بسیار متفاوت بوده است. یافته‏ های پژوهش حاضر حاکی از آن است که در دهه 1401-1391 تکانه های منفی خارجی عامل اصلی پرش های نرخ ارز و مهم‏ترین محرک در ایجاد موج‏ های فشار هزینه بودند. در این دوره، سیاست های طرف تقاضا، به‎ویژه سیاست پولی پیشران نبوده، بلکه با ماهیتی واکنشی نقش استمراردهنده فشارهای تورمی را داشته است. یافته‏ های این پژوهش نشان می ‏دهد که تفاوت در عملکرد نرخ تورم در دهه 1401-1391 در مقایسه با دهه 1390-1380 را می توان به وقوع تکانه خارجی تحریم و انتقال اثر آن به هزینه های تولید و توزیع و اصابت آن به بخش عرضه نسبت داد.. متوسط نرخ رشد سالانه نقدینگی در دهه 1401-1391 دوونیم درصد بیش‏تر از دهه 1390-1380 است، اما متوسط سالانه نرخ تورم در دهه اخیر نزدیک به چهارده درصد بیش‏تر از دهه قبلی بوده است. در دهه 1380 تا 1390 انبساط مالی و پولی موتور رشد تقاضای کل و فشارهای تورمی بودند، اما ثبات نسبی نرخ ارز، کاهش مداوم نرخ ارز حقیقی، روان بودن گردش کالا و ارز، و افزایش نسبت واردات به تولید ناخالص داخلی باعث محدود شدن فشارهای تورمی شده بودند. این عوامل به تقویت تقاضا برای ریال به عنوان دارایی مالی کمک کردند و از این بابت بخشی از اثر رشد نقدینگی جذب شد.

    کلیدواژگان: رکود تورمی، سیاست پولی، الگوی DSGE، نرخ ارز، ایران
  • اسفندیار جهانگرد، جمال کاکائی، افسانه شرکت، نجمه ساجدیان فرد صفحات 91-114

    واکنش اقتصاد کلان به تکانه های بخشی به دلیل تفاوت ساختار شبکه تولید، اهمیت شناسایی بخش هایی را که نقش اساسی تری در انتقال و تقویت تکانه های اقتصادی اعم از سمت عرضه و تقاضا ایفا می کنند، محرز می کند. به همین منظور، در این پژوهش با تکیه بر نظریه شبکه و با استفاده از جداول داده-ستانده سال های 1367، 1372، 1378، 1383، 1389 و 1395 بانک مرکزی ایران به قیمت ثابت سال 1383، ضریب فزاینده تولید در اقتصاد ایران بررسی شده است. نتایج حاصل از روش سوویی، با نتایج حاصل از روش شناسی فردکین و مونیز و همکاران، که با استفاده از سه شاخص مرکزیت «اثر کلی، اثر آنی، و اثر میانی» فعالیت های کلیدی را شناسایی می کنند، مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که ضریب فزاینده تولید کل اقتصاد به‏ ترتیب در سال های 1395 و 1372 بیش ترین (7/1) و کم ترین (35/1) مقدار را تجربه کرده است. بخش های «صنعت»، «آب، برق و گاز» و «حمل ‏و نقل و انبارداری» همواره با سایر فعالیت ها بیش‏ترین مبادلات را دارند و از ضریب فراینده تولید بزرگ‏تری نیز برخوردارند. کلیدی بودن بخش «صنعت» و توسعه بخش «ارتباطات» در اقتصاد ایران از یافته های اصلی هر دو روش شناسی فردکین و مونیز و همکاران است. علاوه بر این، بخش های «ساختمان» و «سایر خدمات» در روش شناسی فردکین و مونیز و همکاران، به عنوان بخش هایی که می توانند نقش محرک رشد اقتصادی را داشته باشند شناسایی شده اند، در حالی که بر اساس روش شناسی سوویی، این بخش ها متوسط ضریب فزاینده تولید پایین تری دارند.

    کلیدواژگان: بهره وری، داده-ستانده، ضریب فزاینده تولید، نظریه شبکه، بخش های کلیدی
  • محمد صیادی، سیاب ممی پور، مریم گلوی، ابراهیم قائد صفحات 115-154

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر شاخص های اقتصادی، کیفیت نهادی، و بهره وری انرژی بر ردپای اکولوژیکی (به عنوان شاخصی برای ارزیابی درجه تخریب محیط‎زیست) است. برای این منظور، از داده های سالیانه 15 کشور منطقه منا (خاورمیانه و شمال آفریقا) طی دوره زمانی 1990 تا 2021 با رویکرد پانل کوانتایل استفاده شده است. مدل پانل کوانتایل امکان بررسی نحوه تاثیر متغیرهای پژوهش بر ردپای اکولوژیکی را طی کوانتایل (چندک)های مختلف فراهم می کند. یافته ها حاکی از اثرگذاری ضرایب متغیرها بر ردپای اکولوژیکی مطابق مبانی نظری مورد انتظار است، به‎نحوی که تولید ناخالص داخلی سرانه، نسبت سرمایه گذاری مستقیم خارجی، درجه شهرنشینی و بی ثباتی سیاسی نیز اثر مثبت و معناداری بر ردپای اکولوژیکی دارند و شاخص باز بودن تجاری، کنترل فساد، شاخص دموکراسی و بهره وری انرژی نیز اثر منفی و معناداری بر ردپای اکولوژیکی می‏ گذارند. این اثرگذاری در کوانتایل مختلف ثابت نبوده است، به‎ نحوی که میزان اثرگذاری متغیرهای تولید ناخالص داخلی سرانه، بهره وری انرژی، نسبت سرمایه گذاری مستقیم خارجی، درجه شهرنشینی و بی ثباتی سیاسی در کوانتایل های بالا به‎مراتب بیش‎تر از کوانتایل های پایین است و میزان اثرگذاری متغیرهای شاخص باز بودن تجاری، کنترل فساد و شاخص دموکراسی در کوانتایل های پایین، بیش‎تر از کوانتایل های بالاست.

    کلیدواژگان: ردپای اکولوژیکی، مدل پانل کوانتایل، کیفیت نهادی، بهره وری انرژی، منطقه منا
  • امیدعلی پارسا، فرهاد غفاری، فرهاد دژپسند صفحات 155-188

    نظریه طراحی سازوکار هنر طراحی و تضمین مجموعه ای از قواعد سیاستی و انگیزشی در محیط تعامل است که با ایجاد انگیزه درونی ‏لازم و کافی در عوامل اجرایی، رفتارهای آن ها را به ‏گونه ای هماهنگ می کند که ضمن تحقق اهداف و منافع انفرادی عوامل اجرایی، نتایج ‏جمعی مورد نظر سیاستگذار و برنامه ریز نیز به صورت خودکار و خودافزا محقق می گردند. این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و با ‏طراحی سازوکارهای کارا و انگیزه-سازگار خودتنظیم در نظام درآمد-هزینه استان ها به دنبال بیشینه کردن همزمان انگیزه وصول ‏درآمدهای عمومی استانی و کاهش عدم تعادل های استانی است. از روش کتابخانه ای، مطالعه قوانین و مقررات و اسناد برای ‏جمع آوری داده ها و اطلاعات سال 1401 استفاده شده و با رویکرد نظریه طراحی سازوکار مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته های پژوهش ‏حاضر نشان می دهد که با ایجاد وابستگی کامل و تضمین دار بین ابراز و وصول درآمدهای عمومی استان با میزان تخصیص اعتبارات ‏تملک دارایی های سرمایه‏ ای استانی و همچنین، ترمیم سایر اعتبارات هزینه ‏ای استانی و تملک دارایی های سرمایه ای، می‏ توان انگیزه درونی کافی ‏در استان ها ایجاد نمود، که بیشینه شدن درآمد و اعتبارات استان را همزمان با توازن و تعادل های استانی عملیاتی می‏ کند و در سال اول اجرا ‏دست‏کم 100 هزار میلیارد تومان (همت) به درآمدهای عمومی کشور، علاوه بر روند معمول، اضافه می گرداند.‏

    کلیدواژگان: سازوکارهای کارا و انگیزه-سازگار خودتنظیم، کارایی تخصیص، درآمدهای عمومی استانی، سایر اعتبارات هزینه ای استانی، اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای استانی
  • حمیدرضا روحی مقدم، ابراهیم عباسی، محمد کاشانی پور، محمدرضا پورفخاران صفحات 189-213

    در حال حاضر، 12 بانک دولتی و خصوص در بازار بورس اوراق بهادار در گروه «بانک‏ها و موسسه‏ های اعتباری» حضور دارند. در این پژوهش، بر اساس ادبیات مالی رفتاری به بررسی تورش‏ های رفتاری مشتریان حقوقی سرمایه‏ گذار بورسی پرداخته شده است. برای بررسی الگوی تورش‏ های رفتاری مشتریان حقوقی از رویکرد داده ‏بنیاد استفاده شده است. داده ‏های پژوهش روایت‏ های مشارکت‏ کنندگان (مشتریان حقوقی سرمایه‏ گذار بورسی) در سال 1400 است که با استفاده از روش نمونه‏ گیری مبتنی بر هدف به تعداد 19 نفر انتخاب شدند و روایت آن‏ها از طریق مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته جمع ‏آوری شد و به وسیله نرم ‏افزار MaxQda کدگذاری و طی سه مرحله تجزیه‏ و تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داده است که سوءگیری رفتاری سرمایه گذاران نهادی بر بسترهای سوءگیری اجتماعی، عاطفی و روان شناختی شکل می گیرد که محرک های آن عوامل اجتماعی، بازار، دانش و تجربه، و روان شناختی است. برای کاهش اثرات سوءگیری های رفتاری، راهبردهای متنوع سازی پورتفوی ، راهبردهای سرمایه گذاری، تحلیل سرمایه گذاری، و استفاده از اطلاعات استفاده می شود. راهبردها نیز از یک طرف تحت تاثیر عوامل فرهنگی، سیاسی و اقتصادی، و از طرف دیگر تحت تاثیر ویژگی های مالی شرکت، سیاستگذاری شرکت، و ویژگی های نهادی هستند.

    کلیدواژگان: مالی رفتاری، سوءگیری رفتاری سرمایه گذاران، منابع سوءگیری رفتاری، سرمایه گذاران حقوقی
|
  • Mohammadreshad Esfahani, Amineh Mahmoudzadeh, Seyyed Ali Madanizadeh Pages 3-44

    This paper investigates the implications of bank money creation by developing a New Keynesian model that incorporates price rigidity and financial frictions but without real rigidities. Banks play a dual role as intermediaries of loanable funds and creators of credit. Their unique ability to create credit stems from the acceptance of their liabilities as a medium of exchange by economic agents. While the microeconomics of banking literature has addressed this function as liquidity transformation, there is a lack of macro-level analysis on this topic. We compare our baseline model with two alternative models: one featuring banks solely as intermediaries of loanable funds and another based on deposit multiplier models. Our model demonstrates that when banks have access to investment deposits held by households, their money-creation power predominantly affects nominal variables in the economy.

    Keywords: Money Creation, Transmission Mechanism, Credit Creation, Money Multiplier, Financial Intermediation
  • Seyyed AhmadReza Jalali Naeini, Shahbod Seighalani Pages 45-89

    Two major sources of inflationary forces in Iran's economy during the past three decades have been the exchange rate depreciation and soaring imported goods prices, and the imbalance between the nominal scale of the economy and its production capacity. In the period of 2012-2022, the main cause for exchange rate depreciation and the most important driver of cost upsurge was the international sanctions. In this period, the demand-side policies, specifically monetary policy, were reactive and could not restrain inflationary pressures emanating from the foreign shocks. In contrast, during the period 2001-2011, fiscal and monetary expansions led to aggregate demand expansion, however, due to the stability of the exchange rate and the supply chains, inflation remained relatively in check over the medium run. The stability of the nominal exchange rate also increased the demand for Rial as a financial asset thereby absorbing growth in M2. The average annual growth rate of M2 in the decade of sanctions (2012-2022) was two and a half percent higher than the previous decade, but the average annual inflation rate was nearly fourteen percent higher. After re-imposition of sanctions by the USA in 1998, the average annual inflation rate rose to above 42% and remained significantly higher than the long-term trend. According to the findings of this paper, the difference in output and inflation during the last two decades can be attributed to the occurrence of external shocks and their impact on the cost of production and on the supply chain.

    Keywords: Inflationary Stagnation, Monetary Policy, DSGE Model, cost push inflation, Exchange Rate, Iran
  • Esfandiar Jahangard, Jamal Kakaie, Afsaneh Sherkat, Najmeh Sajedianfard Pages 91-114

    The structure of production networks determines the macroeconomic responses to sectorial shocks. Accordingly, key sectors are instrumental in transmitting supply and demand-side shocks. This article applies the methodology proposed by Savoie (2017) and network theory and implements the input-output tables of the Central Bank of Iran in 1988, 1993, 1999, 2004, 2010, and 2016 to examine the output multipliers of Iran's economic sectors. This article also compares the results based on Savoie's (2017) method with the driven results according to Friedkin's (1991) and Monize et al.'s (2008) methodology. The latter identifies key sectors using three centrality measures: total effect, immediate effect, and mediate effect. The results show that the "industry", "water, electricity, gas", and the "transportation and inventory" sectors have always had the highest connections with other sectors, and also have had the highest output multiplier. Besides, the "industry" and the "ICT" sectors are detected as the key and the developing sectors in Iran's economy, respectively. In addition, based on Friedkin's (1991) and Monize et al.'s (2008) methodology, the "construction" and "other services" sectors can foster Iran's economic growth; even though based on Savoie's (2017) methodology, these sectors relatively had a lower output multiplier.

    Keywords: Productivity, Input-Output, Output Multiplier, Network Theory, Key Sectors
  • Mohammad Sayadi, Siab Mamipour, Maryam Galavi, Ebrahim Ghaed Pages 115-154

    The main purpose of this study is to investigate the effect of economic indicators, institutional quality and energy efficiency on the ecological footprint (as an indicator to evaluate the degree of environmental degradation). For this purpose, the annual data of 15 MENA countries (Middle East and North Africa) for the period from 1990 to 2021 have been used with the quantile panel approach. The quantile panel model provides the possibility of investigating the effect of research variables on the ecological footprint during different quantiles. The findings indicate the effect of the coefficients of the variables on the ecological footprint in accordance with the expected theoretical foundations; In such a way that the gross domestic product per capita, the ratio of foreign direct investment, and the degree of urbanization and political instability have a positive and significant effect on the ecological footprint, while the index of trade openness, corruption control, the index of democracy, and energy efficiency have a negative and significant effect on the ecological footprint. This effect has not been constant in different quantiles; In such a way that the effect of the variables of GDP per capita, energy efficiency, foreign direct investment ratio, degree of urbanization, and political instability in the high quantiles is far more than the low quantiles, and the effect of the variables of trade openness index, control Corruption and democracy index in low quantiles are more than in high quantiles.

    Keywords: Ecological Footprint, Panel Quantile Regression Model, Institutional Quality, Energy Efficiency, Mena Region
  • Omidali Parsa, Farhad Ghaffari, Farhad Dejpasand Pages 155-188

    Mechanism design theory is the art of designing and guaranteeing a set of political and ‎motivational rules in the interaction environment which, by creating the necessary and sufficient ‎internal motivation in the agents, coordinates their behaviors in such a way that simultaneously realizes the ‎individual goals and interests of the agents, and also the collective results desired by the policymakers and ‎planners. This research aims to design efficient and incentive-compatible mechanisms of self-regulation in the ‎income-expenditure system of the provinces, to concurrently maximize the incentive to ‎collect provincial public revenues and reduce provincial imbalances. The library method, in the form of ‎studying the existing laws and regulations, and documents, was used to collect data and information for ‎‎2022, and were analyzed in accordance with the approach of mechanism design theory. The findings of the ‎present study show that by creating a complete and guaranteed dependence between the expression ‎and collection of provincial public revenues with the amount of allocation of credits for the ‎acquisition of provincial capital assets, and also the restoration of other provincial spending credits ‎and the acquisition of capital assets, sufficient internal motivation in the provinces can be created. Such informed motivation maximizes the province's income and credit and realizes the provincial ‎balances so that in the first year of implementation, at least 100 Hemats (thousand billion Rials) will ‎be added to the country's general income in addition to the usual process.

    Keywords: Efficient, Incentive-Compatible Mechanisms of Self-Regulation, Allocation ‎Efficiency, Provincial Public Revenues, Other Provincial Spending Credits, Credits for the Acquisition ‎of Provincial Capital Asset
  • HamidReza Rohi Moghadam, Ebrahim Abbasi, Mohammad Kashanipour, MohammadReza Pourfakharan Pages 189-213

    12 public and private banks are currently present in the stock exchange market in the “bank and credit institution” group. This study examines the behavioral bias of legal clients of stock exchange investors according to the literature on the behavioral finance. The grounded theory approach has been used to examine the patterns of behavioral bias of legal clients. The research data are the narratives of the participants (legal clients of stock market investors) for 2021. Nineteen people were selected using the purpose-based sampling method, and their narratives were collected through semi-structured interviews and coded by MaxQda software and analyzed in three stages. The findings of the study have shown that institutional investor behavioral bias is formed on social, emotional and psychological bias platforms, whose drivers are social factors, market, knowledge and experience, and psychological factors. To reduce the impact of behavioral bias, strategies for portfolio diversification strategies, investment strategies, investment analysis, and the use of information, are used which in turn result in improved capital market efficiency and investor success. Furthermore, the strategies are influenced, on the one hand, by cultural, political and economic factors, and on the other hand by the financial characteristics of the company, the policy of the company, and the institutional characteristics.

    Keywords: Behavioural Finance, Behavioural Bias of Investors, Behavioural Bias Resources, Legal Investors