فهرست مطالب

زمین شناسی نفت ایران - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1401)

نشریه زمین شناسی نفت ایران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر پدرام آرا، مهدی یزدی، زهرا ملکی، علی بهرامی صفحات 1-20

    در این پژوهش، نهشته های الیگوسن-میوسن سازند قم در برش های کوه چرخه (نطنز)، غرب زفره و ورتون (شمال شرق اصفهان) مورد مطالعه قرار گرفت. به کمک مشاهدات صحرایی و مطالعه مقاطع نازک در بخش کربناته در برش های مذکور تعداد 8 ریزرخساره شناسایی شد که از بخش های کم عمق لاگون تا دریای باز ته نشست شده اند و محیط رسوبی ته نشست سه برش به دلیل عدم وجود ریف برجا و حضور سدهای بایوکلاستی و عدم وجود ریزش، یک رمپ همشیب کربناته تشخیص داده شد. بر اساس مطالعات چینه نگاری سکانسی، هر یک از برش های مورد مطالعه دارای 2 سکانس رسوبی درجه ی 3 هستند.در برش کوه چرخه هر دو سکانس دارای سیستم تراکت TST و HST بوده که با یک مرز سکانسی از نوع SB2 از هم جدا می شوند. در برش غرب زفره سکانس اول دارای سیستم تراکت TST و HST بوده و با یک مرز سکانسی از نوع SB1 از سکانس دوم که شامل سیستم تراکت LST، TST و HST بوده جدا می گردد. در برش ورتون سکانس اول از نوع تجمعی بوده و از سکانس دوم که شامل سیستم تراکت TST و HST بوده با یک مرز سکانسی از نوع SB2 جدا می شود.

    کلیدواژگان: سازند قم، ریزرخساره، الیگوسن-میوسن، چینه نگاری سکانسی
  • سیده اکرم جویباری، پیمان رضائی، مجید مهدی پور صفحات 21-37

    سازند سروک یکی از مخازن مهم کربناته در فرو بوم دزفول است. به منظور ارزیابی کیفیت مخزنی این سازند در یکی ازمیدان های فروبوم دزفول از روش آنالیز خوشه ای گرافیکی و مقایسه با یافته های پتروگرافی استفاده گردید. یافته ها نشان داد که سازند سروک در میدان مورد مطالعه از 8 ریزرخساره متعلق به زیرمحیط های لاگون، پشته کربناته، رمپ میانی و رمپ خارجی که در یک محیط رمپ تک شیب نهشته شده اند تشکیل شده است. عمده فرآیندهای دیاژنزی موثر بر این مخزن، شامل سیمانی شدن، انحلال، شکستگی، استیلولیتی شدن و دولومیتی شدن هستند. نتایج آنالیزخوشه ای گرافیکی منجر به شناسایی 3 رخساره الکتریکی گردید که رخساره EF1 ضعیف ترین پارامترهای مخزنی و رخساره EF3 بهترین وضعیت مخزنی را به خود اختصاص دادند. عمده ریزرخساره های EF1 ریزرخساره های گرینستونی و عمده ریزرخساره های EF3 منطبق بر ریزرخساره های وکستونی و پکستونی بوده است. بر این اساس به نظر می رسد زیرمحیط لاگون نسبت به سایر زیرمحیط ها به خصوص پشته کربناته از وضعیت مخزنی بهتری برخوردار می باشد و این مهم نشانه عملکرد متفاوت فرآیندهای دیاژنزی در این زیر محیط ها می باشد. در یک روند قایم نیز بیشترین حجم ستون هیدروکربنی در ستبرای رخساره الکتریکی EF3 و کمترین منطبق بر EF1 است این مهم حاکی از صحت و دقت رخساره های الکتریکی شناسایی شده است به منظور ارزیابی کیفیت مخزنی می باشد. درمجموع می توان بیان نمود که استفاده از آنالیز خوشه ای گرافیکی و مقایسه با یافته های پتروگرافی راهکار مناسبی برای ارزیابی دقیق از کیفیت مخزنی مخازن کربناته است.

    کلیدواژگان: کیفیت مخزنی، آنالیز خوشه ای گرافیکی، سازند سروک، پتروگرافی
  • اشکان زردشتی، مرتضی طبایی، محمود معماریانی صفحات 38-60

    به منظور تجزیه و تحلیل خصوصیات ژیوشیمیایی، نمونه نفت های مخازن آسماری و گروه بنگستان در میدان کوپال مورد مطالعه با استفاده از تکنیک های ژیوشیمیایی گوناگون همچون تکنیک آسفالتین گیری، تکنیک کروماتوگرافی گازی، تکنیک کروماتوگرافی گازی – طیف سنجی جرمی و تکنیک اندازه گیری ایزوتوپ کربن، تحت آنالیز قرار گرفتند. هدف از این پژوهش مقایسه ایزوتوپ کربن و خصوصیات ژیوشیمیایی نفت های آسماری و بنگستان در میدان کوپال برای تعیین سنگ مادر و منشاء آن ها است. با در نظر گرفتن نتایج تکنیک تست و تحلیل بیوماکر های خانواده استران ها و ترپان ها استخراج شده از برش اشباع، می توان بیان کرد که نفت های تجمع یافته در مخازن آسماری و بنگستان میدان کوپال، دارای ویژگی های نفت های پارافینیک هستند که این نشان دهنده وجود نفتی سبک با کیفیت خوب، بالغ، گرانروی کم و با سولفور بالا است. با قرار دادن نسبت پارامتر بیومارکر ها در مقابل ایزوتوپ های کربن 13 و بررسی نتایج کلی حاصل از نمودارها، مشخص شد که نمونه نفت های مخازن آسماری و بنگستان میدان مورد مطالعه از یک سنگ مولدی مشترک زایش یافته اند و دارای خصوصیات یکسانی هستند و تنها در میزان بلوغ، درجه سیالیت و میزان فرآیند های مهاجرتی بین سنگ مولد و سنگ مخزن اندکی تفاوت دارند و همین طور سیر تحولی مواد آلی سنگ مولد به صورت طبیعی در میدان کوپال رخ داده است. مقادیر ایزوتوپ کربن در نفت ها بیانگر بلوغ متوسط سنگ مولد نفت ها است. رسم نمودار نسبت ایزوتوپ کربن 13 آروماتیک در مقابل ایزوتوپ کربن 13 اشباع نشان داد که هر دو نمونه نفت میدان مورد مطالعه متعلق به محیط های دریایی می باشد.

    کلیدواژگان: میدان کوپال، سازند آسماری، سازند بنگستان، آسفالتین گیری، ایزوتوپ کربن 13
  • جاوید حناچی، علیرضا بشری صفحات 61-88

    میدان نفتی اسفندیار در بخش شمالی خلیج فارس و شمال میدان فروزان وقع شده است. این میدان یک تاقدیس بزرگ، که در بخش عرب به آن لوءلوء می گویند. طول بخش ایرانی میدان 20 و عرض آن 7 کیلومتر می باشد. این میدان در سال 1966 با حفر چاه E1 در شمال آن کشف گردید. در سال های بعد چاه های E3 و E2 در جنوب آن حفر شد. آزمایشات ساق مته و تولید در چاه E1 لایه ای 15 متری در بالای رتاوی زیرین را حاوی نفت نشان داد. چاه E3 خشک ارزیابی گردید و آزمایش چاه E2 نیز موفق نبود. چاه E4 در لایه بورگان وجود نفت را تایید نمود و همانند چاه E1 لایه بالای رتاوی زیرین حاوی نفت بود ضمن اینکه 14 متری از بخش زیرین لایه رتاوی زیرین نیز نفت دار گزارش شد، در بخش عربی میدان لایه تولید کننده نفت یاماما می باشد که در رتاوی زیرین قرار دارد. این لایه در نمودارهای چاه پیمایی بخش ایرانی نیز دارای نفت ارزیابی گردید. مدل سازی استاتیک زون های A و B در لایه رتاوی زیرین با استفاده از داده های لاگ و برداشت های لرزه ای برای رفع ابهامات موجود در این میدان می تواند گره گشا باشد. در این مدل سازی در افق مورد مطالعه داده های چاه پیمایی و لرزه نگاری به کمک نرم افزارهای پتروفیزیکی و ژیوفیزیکی نظیر ژیولاگ و همپسون راسل تفسیر و مدل شده است. در بسط اطلاعات پتروفیزیکی به کمک داده های لزه ای از روش شبکه عصبی استفاده گردیده است. به کمک این مدل بخش های مناسب مخزنی و محل های مناسب جهت حفاری قابل پیش بینی خواهد بود.

    کلیدواژگان: پتروفیزیک، اطلاعات لرزه ای، سازند رتاوی زیرین، میدان اسفندیار، شبکه عصبی، خلیج فارس
  • فروغ عباساقی، آرمین امیدپور صفحات 89-105

    توالی های کربناته شاخص های اقلیمی دیرینه را به خوبی در خود ثبت می کنند و برای درک الگوهای آب و هوایی، شناسایی چرخه های میلانکوویچ و تاثیر آنها بر نوسانات سطح آب دریا در طول فانروزوییک بسیار مفید هستند. در مطالعه حاضر توالی های کربناته سازند ایلام به سن سانتونین و داده های لاگ گامای طیفی مربوط به آنها در یکی از میادین نفتی فروافتادگی دزفول در جنوب غرب زاگرس جهت شناسایی این چرخه ها و عوامل موثر بر رسوبگذاری این سازند انتخاب شده است. شواهد موجود نشان می دهند که انواع چرخه های میلانکوویچ در زمان رسوبگذاری سازند ایلام بر روی شرایط آب و هوایی موثر بوده اند، اما چرخه های طولانی مدت گریز از مرکز محور زمین نقش بیشتری در این زمینه داشته اند. نرخ رسوبگذاری در این سازند به طور میانگین 5/5 – 4 سانتی متر در هر هزار سال محاسبه شده است. با توجه به مقدار نرخ رسوبگذاری و تعداد چرخه های طولانی مدت گریز از مرکز محور زمین شناسایی شده، می توان گفت سازند ایلام در مدت زمان 3/1 – 18/1 میلیون سال رسوبگذاری کرده است. تغییرات سطح آب دریا در چاه های مورد مطالعه تا حد زیادی با تغییرات جهانی سطح آب دریاها مطابقت نشان می دهد. رسوبگذاری سازند ایلام تا حد زیادی متاثر از عملکرد چرخه های طولانی مدت گریز از مرکز محور زمین، نوسانات جهانی سطح آب دریا و حوادث تکتونیکی کرتاسه بالایی بوده است.

    کلیدواژگان: سازند ایلام، زاگرس، سانتونین، چرخه های میلانکوویچ، نرخ رسوبگذاری
  • بهمن سلیمانی، زهرا دهقانی صفحات 106-129

    واحدهای شیلی یکی از عوامل مشکل ساز در پروسه حفاری مخازن نفتی محسوب می شوند. مطالعه کنونی در ارتباط با ناپایداری دیواره چاه به واسطه حضور کانی های رسی در سازندهای شیلی پابده – گورپی در میدان آغاجاری است. بررسی و شناسایی شیل ها با استفاده از روش آزمایشگاهی XRF و لاگ NGS صورت گرفته است. نتایج به دست آمده نشان داد که روشNGS نسبت به ایلیت حساس بوده و برای شناسایی آن کاربرد دارد. با توجه به میزان Fe2O3 ، بخش بالای پابده شرایط اکسیدان ولی به سمت گورپی شرایط احیا حاکم است. نقش سایر عناصر نیز در تشکیل کانی های رسی مورد بحث قرار گرفته است. براساس میزان آهن، منگنز و وانادیم، نمونه های مورد مطالعه در گروه 3 رده بندی Quinby-Hunt and Wilde قرار می گیرند (شرایط احیا ولی Eh احیا غیر سولفیدی و pH متوسط تا پایین). گستره تغییرات نسبت Th/U (5/1-4) نشانه تغییرات محیطی از دریایی تا حدواسط می باشد.

    کلیدواژگان: پایداری دیواره چاه، نمودار NGS، سازند پابده و گورپی، محیط رسوبی، میدان نفتی آغاجاری
|
  • Amir Pedramara, Mehdi Yazdi, Zahra Maleki, Ali Bahrami Pages 1-20

    In this research, the deposits of the Oligocene-Miocene Qom Formation in Kuh-e Charkheh (Natanz), Western Zefreh and Varton sections, northeastern Isfahan were studied. According to the field observations and thin section analysis in Carbonate part of the mentioned sections, 8 microfacies were identified, which were deposited from shallow part of lagoon to open marine and the sedimentary environment of 3 sections due to absence of reef and presence of bioclastic barrier and absence of spillage, the homoclinal carbonate ramp was detected. According to the sequence stratigraphic studies, each of the studied sections has two 3rd sequences. In Kuh-e Charkheh section, both sequences include of TST and HST, which are separated by sequence boundary SB2. In the western Zefreh section, the first sequence includes of TST and HST that is separated from the second sequence (include of LST, TST and HST) with sequence boundary SB1. In the Varton section, the first sequence is aggredation type and separated from the second sequence, which include TST and HST by a sequence boundary SB2.

    Keywords: Qom Formation, Microfacies, Oligocene-Miocene, Sequence stratigraphy
  • Seyedeh Akram Jooybari, Payman Rezaee, Majid Mehdipour Pages 21-37

    Sarvak Formation is one of the important carbonate reservoirs in Dezful Embayment. In order to evaluate the reservoir quality of this formation in one of the Dezful Embayment fields, multi-resolution graph-based method was used and compared with petrographic findings. The findings showed that the Sarvak formation in the studied field consists of 8 microfacies belonging to the sub-environments of the lagoon, carbonate bar, middle ramp and outer ramp, which were deposited in a homoclinal ramp environment. The main diagenesis processes affecting this reservoir include cementation, dissolution, fracture, stylolitization, and dolomitization. The results of multi-resolution graph-based analysis led to the identification of 3 electrofacies, EF1 electrofacies had the weakest reservoir parameters and EF3 facies had the best reservoir status. The majority of EF1 microfacies are grainstone microfacies and the majority of EF3 microfacies correspond to wackstone and packstone microfacies. Based on this, it seems that the lagoon sub-environment has a better reservoir condition than other sub-environments, especially the carbonate bar, and this is an important sign of the different performance of diagenesis processes in these sub-environments. In a vertical trend, the highest volume of hydrocarbon column is in the EF3 electrofacies and the lowest is EF1. In general, it can be stated that the use of multi-resolution graph-based analysis and comparison with petrographic findings is a suitable solution for accurate evaluation of the reservoir quality of carbonate reservoirs.

    Keywords: Reservoir quality, MRGC, Sarvak formation, Petrography
  • ashkan Zardashti, Morteza Tabaei, mahmood memariani Pages 38-60

    In order to analyze the geochemical characteristics, the oil samples of the Asmari reservoirs and the Bangistan group in the Kopal field were studied using various geochemical techniques such as asphalting technique, gas chromatography technique, gas chromatography-mass spectrometry technique and carbon isotope measurement technique, were subjected to analysis. the purpose of This research is a comparison of carbon isotope and geochemical properties of Asmara and Bangestan oils in Kopal field to determine their parent rock and origin. Considering the results of the testing technique and analysis of biomakers of the esteranes and terpanes family extracted from saturated cutting, it can be stated that the oils accumulated in the Asmari and Bangestan reservoirs of the Kopal field have the characteristics of oil. are paraffinic, which indicates the existence of light oil with good quality, mature, low viscosity and high sulfur. By placing the ratio of biomarker parameters against carbon 13 isotope and examining the general results of the graphs, it was found that the oil samples of Asmari reservoirs and Bangestan reservoirs in the studied field are from a common generative rock. have been found and have the same characteristics and only slightly differ in maturity, degree of fluidity, and the amount of migration processes between the source rock and the reservoir rock, and similarly, the transformation course of the source rock organic materials has occurred naturally in the Copal field. The values of carbon isotopes in the oils indicate the average maturity of the rocks producing the oils. The graph of the ratio of the aromatic carbon 13 isotope against the saturated carbon 13 isotope showed that both field oil samples The subject of study belongs to marine environments.

    Keywords: Copal field, Asmari formation, Bangestan formation, asphalting, carbon 13 isotope
  • Javid Hanachi, Alireza Bashari Pages 61-88

    Esfandiar field is located at the northern part of the Persian . This field is a single large anticline with Lulu field of Saudi Arabia, with , 20 KM length and 7 KM width. The field was discovered in 1966 by drilling of well E1, on the northern culmination of the field. wells E3 and E2 were drilled at the top of structure in the southern part of the field. DSTs tests results of E1 proved that the top of Lower Ratawi formation contain 15 m oil column. E3 well test result regards as a dry hole DSTs test results of E2 were not conclusive due to inadequate testing plans . E4 Appraisal well contained, 14 m oil column at the Lower Ratawi. Log interpretations results indicated, E2 and E3 wells contains oil in Yamama formation in the southern part of the field which has not been tested properly. Lower Ratawi (Top oil-bearing zone ), Zone 'B' of Lower Ratawi (Oil bearing zone at bottom), Yamama were constructed based on the existing data. Petrophysical and geophysical data has been used for the Lower Ratawi reservoir, as a result the geological models (structural and porosity models), with applying, related software’s and neural network geophysical method are generated . At the conclusion, the recommended plan consists of horizontal drilling wells for oil production in Lower Ratawi in the north of the field has been proposed.

    Keywords: Petrophysics, Seismic Data, Lower Ratawi Fm. Esfandiyar Field, Neural Network, Persian Gulf
  • Forough Abasaghi, Armin Omidpour Pages 89-105

    Carbonate successions are considered archives for recording the palaeoclimatic proxies and so they are suitable for understanding climatic patterns and identifying the Milankovitch cycles and cycles’s impacts on sea-level changes during Phanerozoic. In the current study, the carbonate successions of the Ilam Formation (Santonian) and their spectral gamma-ray data were chosen to identify the cycles and influencing factors on the sedimentation in one of the oilfields in the Dezful Embayment, southwest of Zagros mountains. According to available evidence, all of Milankovitch cycles contributed to changes in climatic conditions simultaneously with development of the Ilam Formation, however, the long Eccentricity cycles were dominant and have played a greater role in this issue. The sedimentation rate was estimated at 4-5.5 cm/kyr on average in the Ilam Formation. Considering the sedimentation rate and number of identified long Eccentricity cycles, it could be said the deposition in the Ilam Formation lasted in 1.13-1.8 Ma. Our results indicate that the relative sea-level changes in the studied wells correspond to the eustatic sea level. The deposition process in the Ilam Formation was largely affected by the performance of long Eccentricity cycles, eustatic sea level, and tectonic events during the Upper Cretaceous.

    Keywords: Ilam Formation, Zagros, Santonian, Milankovitch cycles, sedimentation rate
  • Zahra Dehghani Pages 106-129

    Shally units are one of the most problematic parameters in the process of drilling oil reservoirs. The current study is related to the instability of the wellbore due to the presence of clay minerals bearing shally units of the Pabdeh-Gurpi formations in Aghajari oilfield. Investigation and identification of shales were done using the XRF laboratory and NGS logs. The results showed that the NGS method is sensitive and applicable to identify Illite mineral merely. According to Fe2O3 content, the upper part of the oxidant conditions, but towards the Gurpi, is dominated by reduction condition. The role of other elements in the formation of clay minerals was discussed. Based on the amount of iron, manganese and vanadium, the samples are classified as the Quinby_Hunt and Wilde class lll (non-sulfide resuscitation but Eh recovery and medium to low pH). The range of changes in the Th/U ratio (4-1.5) signified an environment with changes from sea to intermediate states.

    Keywords: Wellbore stability, NGS log, Pabdeh-Gurpi Formation, sedimentary environment, Aghajari oilfield