فهرست مطالب

نشریه اجتماعیات در ادب فارسی
پیاپی 2 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم مقدمی*، نجمه دری صفحات 1-16
    آثار ادبی به ویژه داستان و رمان ازجمله مهم ترین عرصه ها در بازتاب مسایل اجتماعی است. با مطالعه داستان های دغدغه محور علاوه بر دستیابی به سیمایی از جامعه و مسایل آن، می توان با تکیه بر مطالعات جامعه شناختی گام های موثری در اصلاح معضلات اجتماعی برداشت. شخصیت یکی از مهم ترین عناصر داستانی است که پردازش دقیق و هنرمندانه آن می تواند بیانگر اهداف و دغدغه های نویسندگان باشد. بسیاری از درون مایه ها و شخصیت های داستانی را می توان با توجه به نظریه های جامعه شناختی تحلیل کرد و تصویری نزدیک به واقعیت را از شخصیت های داستانی ترسیم کرد. در مقاله حاضر شخصیت اصلی رمان روز دیگر شورا برمبنای نظریه جامعه شناسانه اروینگ گافمن تجزیه و تحلیل شده است. طبق نظریه استعاره نمایشی اروینگ گافمن هر انسانی در صحنه زندگی اش بنابر مقتضیات اجتماعی، نقش های متعددی اجرا می کند و به چهره نقاب می زند. گافمن معتقد است افراد تلاش می کنند تا نقص ها و عیب هایشان را پنهان کرده و تصویری مطلوب از خود ارایه دهند. پژوهش حاضر در صدد است تا نشان دهد چه زمینه هایی باعث شدند تا شورا به اجرای نقش روی بیاورد و در مدیریت رابطه جدیدی که با آن مواجه شده است، از چه راهکارهاییاستفاده می کند؟.در مقاله حاضر از روش ادغام مصداق های مستخرج از داستان و رویکرد تحلیلی تفسیری استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که سه عامل فقدان عاطفه در رابطه زناشویی، تاثیرات خانواده شوهر و روزمرگی زمینه ساز گرایش شورا به ایجاد رابطه ای خارج از عرفاست. شورا برای اجرای نقش ها و مدیریت رابطه جدید از راهکارهایی نظیر نقاب زدن، انزوا، پنهان کاری و دروغ استفاده می کند. هرچند پایان رابطه برای شورا ناخوشایند است ولی او در اجرای نقش هایش موفق عمل می کند.
    کلیدواژگان: فریبا وفی، روز دیگر شورا، شخصیت، اروینگ گافمن، استعاره نمایشی
  • مهبود فاضلی*، فخرالسادات ملک بنادکی صفحات 17-31

    این پژوهش یکی از رمان های معاصر فارسی با موضوع مهاجرت را بر اساس نظریه فرهنگ پذیری «جان بری» بررسی می کند. مناسبات فرهنگی میان اجتماعات مختلف و چندفرهنگی چارچوب اصلی ادبیات مهاجرت است که چالش های هویتی و فرهنگی در جامعه میزبان را نیز در برمی گیرد.«بری» فرهنگ پذیری را فرایندی می داند که افراد به کمک آن در یک محیط فرهنگی جدید با زندگی سازگار می شوندو این موضوع به چگونگی ارتباط فرد مهاجر با فرهنگ اصلی خود و فرهنگ جامعه مقصد بستگی دارد. وی چهار استراتژی برای مهاجر در نظر می گیرد: یکپارچگی، همانندگردی، جدایی و حاشیه نشینی. البته در انتخاب راهبرد فرهنگ پذیری نگرش مهاجر و نگرش جامعه پذیرنده بسیار مهم و موثر است. هدف این تحقیق بررسی رفتارهای فرهنگ پذیری مهاجران و چگونگی برخورد جامعه میزبان در رمان «دوردست های مبهم» از محسن نکومنش فرد است و به این پرسش پاسخ می دهد که شخصیت های این رمان در برخورد با جامعه میزبان کدام یک از روش های یادشده را در پیش می گیرند؟ نتیجه به دست آمده نشان می دهد که سرعت و شدت فرهنگ پذیری در افراد مختلف متفاوت است و پذیرش مهاجران با افزایش فاصله فرهنگی کاهش می یابد. همچنین در مسیله فرهنگ پذیری دیدگاه جامعه میزبان به مهاجران نیز بسیار مهم و اساسی تلقی می شود. رفتارهای جامعه میزبان، چگونگی سازگاری یک مهاجر و نوع فرهنگ پذیری او را تعیین می کند. پذیرش نامطلوب میزبان برای مهاجران ایجاد محدودیت کرده و باعث بحران هویت و سلب آرامش و امنیت آنان می شود، بنابراین استراتژی مهاجران در این کشورها اغلب شیوه جدایی و یا حاشیه نشینی است؛ اما استراتژی همانندگردی اولویت فرهنگ پذیری در مهاجران نسل دوم است.

    کلیدواژگان: استراتژی فرهنگ پذیری، جان بری، بحران هویت، جامعه میزبان، رمان «دوردست های مبهم»، مهاجرت
  • نوروز نیمروزی ناوخی* صفحات 33-42

    نوشتار حاضر با هدف بررسی شناسایی زمینه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شکل گیری اجتماعات فرهنگی و ادبی اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی تدوین شده است. فرض مسیله ای مقاله این است که از یکسو مواجهه و تعامل جامعه ایرانی با غرب و دستاوردهای علمی و فکری آن و از سوی دیگر، فضای اختناق و عقب افتادگی فکری و سیاسی و اجتماعی در اواخر دوره قاجار،موجبات پیدایش آگاهی های سیاسی و فرهنگی را فراهم ساخت. در نتیجه چنین فضا و شرایطی از جامعه پس از انقلاب مشروطه، اجتماعات فرهنگی و ادبی در پاسخ به نیازهای فرهنگی و اجتماعی ناشی از تغییرات جدید شکل گرفتند. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات اسنادی است که با روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ای و استفاده از تکنیک فیش برداری از منابع مکتوب موجود انجام شده است. نتایج حاصله بیانگر آن است که با توجه به وجود زمینه های تاریخی و سیاسی چون افتتاح مجلس شورای ملی، انتشار روزنامه های آزاد، تدوین قانون اساسی و متمم آن و.. و همچنین تحولات ادبی در دهه های پایانی دوره قاجار، زمینه برای شکل گیری اجتماعات فرهنگی و ادبی مانند جمعیت نسوان وطن خواه ایران، جمعیت فرهنگ رشت و مشابه آن فراهم گردید.

    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، اجتماعات فرهنگی، دوره قاجار، جمعیت فرهنگ رشت، دوره پهلوی
  • زهره عبداللهی*، احمد خاتمی صفحات 43-56

    وقوع گویی و واسوخت به مثابه رفتاری اجتماعی در دو اصطلاح به هم آمیخته بیشتر در روزگار صفوی شکل گرفته و به عنواندو ویژگی سبکی در شعر عهد صفوی خودنمایی کرده اند؛ بعید نیست فلسفه توسعه و توجه بیش از حد شاعران به این ویژگی هاجستن راهی برای اشاعه این رفتار و نیز جلوگیری از تکرار و تقلید و ایجاد سبک جدید تلقی شود. پیش از این دوره رگه هایی از این نوع رفتار اجتماعی در قرون پیشین به چشم می خورد که بازتاب آن در شعر شاعران خراسانی و عراقی از جمله مولوی (672-604 ق.) مشهود است. مقاله حاضر بر آن است تا با روش تحلیلی - توصیفی ضمن مروری بر وقوع گویی و واسوخت با ارایه نمونه هایی از اشعار واسوختی مولوی به «چگونگی و چرایی شعر واسوخت در کلیات شمس» پاسخ دهد. فرض نویسندگان که نتیجه تحقیق آن را تایید میکند آن است که مولانا جلال الدین به عنوان شاعری عاشق پیشه در حالات شوریدگی و غلبه عشق ومستی عنان اختیار از دست داده و به بیان وقایع فیمابین خود و معشوقش پرداخته و بی پرده با او سخن ها گفته است.

    کلیدواژگان: سبک شعر، وقوع گویی، واسوخت، اجتماعیات، رفتار اجتماعی، مولوی، غزلیات شمس
  • محمدحسین دلال رحمانی* صفحات 57-68

    تراژدی هم گونه ادبی و هم نوعی رویکرد به زندگی محسوب می شود که پایانی فاجعه بار را روایت می کند. هگل و لوکاچ تراژدی را نشانگر لحظه جدایی انسان از جهان می دانند. به همین جهت در جهان فاقد چنین تعارضی، تراژدی وجود ندارد. مقاله حاضر استدلال می کندکه به جهت حضور در مشیت الهی، عقلانیت قرون میانی در ایران فاقد رویکرد تراژیک بود. سپس با نگاهی بهرویکرد گلدمن که معتقد به وجود رابطه میان فرم ادبی-اندیشگانی و ساختار اجتماعی بود، نشان می دهد که تناقض ها و تنش های درونی جایگاه اجتماعی روشنفکران به مثابه نخستین تولید کنندگان رویکرد تراژیک در ایران، نقشی کلیدی در صورت بندی چنین فرمی در ادبیات داستانی داشته و بر اساس فراز و فرودهایش، گونه های متفاوت از روایت تراژیک را پدید آورده است. می توان ابتدا نوعی تراژدی ناشی از شکست از مانع بیرونی را تشخیص داد که نسبت روشنفکر امیدوار به تغییر و خواهان حمایت اجتماعی را باز می نمود. اما پس از شکست های اولیه روشنفکران، تراژدی روایت سوژه به جان خود افتاده ای شد که خویش را مقصر ناکامی می شمرد. هم زمان الگویی از تراژدی هستی شناختی ظاهر شد که امکان رستگاری را ناممکن می دید. با تداوم شکست های تاریخی، اساس خواست تغییر به مثابه امر تراژدی آفرین فهمیده شد. در نتیجه الگویی از زیستن فاقد خیال رهایی روایت شد که تراژدی تکرار بود و نیز الگویی که نتیجه انحراف میل تغییر از ساحت واقعی به ساحت نمادین بود که در قالب تراژدی پسامدرن نمودار گشت.

    کلیدواژگان: تراژدی، منطق حماسی، روشنفکران، موقعیت اجتماعی
  • مجید هوشنگی* صفحات 69-78

    مجموعه ی کتاب هایی که در دهه های اخیر در حوزه ی اجتماعیات در ادبیات تالیف و چاپ شده، می تواند بر گرایش پژوهشگران هر دو حوزه ی ادبیات و جامعه شناسی بر پژوهش های میان رشته ای دلالت داشته و آن را مرکزیتی بر نگرش های نو و پیشرو دانست. لذا مخاطب در مواجهه با این آثار، مترصد مشاهده و کشف روش ها، نظریات و داده های به روز و پیشتاز است که به نتایجی دیگرگونه در حوزه ی ادبیات و جامعه شناسی ختم شود. در این میان، کتاب اجتماعیات در ادبیات اثر علی محمد سجادی به عنوان یکی از پژوهش های دوره ی میانی در این حوزه، بیش از آنکه متاثر از مبانی تحلیلی و روشمندی باشد، در موقعیت استیلای مولف بر متن، محل ارجاع برخی پژوهش های دانشگاهی شده است.این مقاله سعی داردبا روشی توصیفی تحلیل، مبانی فصل بندی، زیر عنوان ها، روش منطقی در ارایه محتوا وساختار منطقی در تدوین اثر را مورد بررسی قرار دهد.نتایج حاصل از این بررسی خواهد گفت که این اثر، به واسطه ی نگاه سنتی به موضوعی نو و فقدان بهره مندی از نظریه ی معیار و بالتبع روش تحقیق علمی در جمع آوری، دسته بندی و نتیجه گیری از داده ها،اساسا نمی تواند محل اعتبار در این گونه پژوهش ها بوده و بیش از هر چیز به یک متن تعلیمی با رویکردی اسنادی مبدل شده است.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی ادبیات، مبانی نظری، اجتماعیات در ادبیات، علی محمد سجادی
|
  • Maryam Moghadami *, Najmeh Dorri Pages 1-16
    Character is one of the most important elements of the story, the careful and artistic processing of which can express the goals and concerns of the authors. Many themes and fictional characters can be analyzed according to sociological theories and a close-up picture of fictional characters can be drawn. In the present article, the main character of the novel Another Day of Shora is analyzed based on the sociological theory of Erving Goffman. According to Erving Goffman's theory of theatrical metaphor, every human being plays various roles in the scene of her life according to social requirements and masks her face. Goffman believes that people try to hide their flaws and give a good image of themselves. The present study seeks to show what areas led Shora to play a role in managing the new relationship it has encountered; What solutions does it use? In the present paper, the method of integrating examples extracted from the story and the interpretive analytical approach have been used. The results show that the three factors of lack of affection in the marital relationship, the effects of the husband's family and daily life underlie the council's tendency to create an unusual relationship. Shora uses two strategies of disguise and isolation to implement the plans and manage the new relationship. Although the end of the relationship is unpleasant for the council, she is successful in carrying out her plans.Keyword: Fariba Vafi, Another day of Shora, Character, Erving Goffman, theatrical
  • Mahbood Fazeli *, Fakhrossadat Malek Pages 17-31

    This research has analyzed one of the contemporary Persian novels with the theme of immigration based on the acculturation theory of "John Berry". Cultural relations between different communities and multiculturalism is the main framework of migration literature, which also includes identity and cultural challenges in the host society. About the emerging phenomenon of immigration in today's society, many different theories and opinions have been presented, one of which is "Berry's acculturation strategy". "Berry" sees acculturation as a process by which people adapt to life in a new cultural environment, and this issue depends on how the immigrant relates to his original culture and the culture of the destination society. He considers four strategies for immigrants: integration, assimilation, separation and marginalization. Of course, in choosing the acculturation strategy, the attitude of the immigrant and the attitude of the host society are very important and effective. The purpose of this research is to reflect the acculturation behaviors of immigrants and how the host society reacts in the novel "Doordast haye mobham" by Mohsen Nekoumaneshfard. The method used in this article is descriptive analytical method. The result obtained in this research shows that the speed and intensity of acculturation is different for different people and the acceptance of immigrants decreases with increasing cultural distance. Also, in the issue of acculturation, the perspective of the host society towards immigrants is considered very important and fundamental. Unfavorable host acceptance of immigrants causes identity crisis and deprivation of their security, so the strategy of immigrants in these countries is often a way of separation or marginalization. But assimilation strategy is the priority of acculturation in second generation immigrants.

  • Nowrooz Nimroozi * Pages 33-42

    This article is compiled with the aim of identifying the political, social and cultural contexts of the formation of cultural and literary communities in the late Qajar period and early Pahlavi period. The problematic premise of the article is that on the one hand, Iranian society's encounter and interaction with the West and its scientific and intellectual achievements, and on the other hand, the atmosphere of intellectual, political and social suffocation and backwardness at the end of the Qajar period, caused the emergence of political and cultural awareness.As a result of such atmosphere and conditions of the society after the constitutional revolution, cultural and literary communities were formed in response to the cultural and social needs caused by the new changes. The current research is a type of documentary research that was done with the method of documentary and library study and using the technique of scanning existing written sources. The results show that due to the existence of historical and political contexts such as the opening of the National Assembly, the publication of free newspapers, the drafting of the constitution and its amendments, and also the literary developments in the last decades of the Qajar period, the context for the formation of cultural and literary communities Like the patriotic female population of Iran, Rasht cultural population and similar ones were provided.

  • Zohre Abdollahi *, Ahmad Khatami Pages 43-56

    Voghoo and Vasukht are traits of Indian poetic style; a style which was at its supreme height in the Safavid period (1501: Tabriz to 1736: Isfahan). These traits could be regarded as the traits with which Persian poets of this period tried to emulate their predecessors. Although these two traits belonged to the Indian poetic style, poets of other poetic styles utilized these traits in composing their poems. Jalal ad-Din Mohammad Rumi (1207-1273) was one of such poets whose commitment to Voghoo and Vasukht could be recognized in Sham Tabrizi’s Divan amply. After exemplifying some instances of Voghoo and Vasukht in Tabrizi’s predecessors, the present study analyzes his Divan for identifying these two traits. The study assumes that while struggling with his melancholic love for the beloved, Rumi as a mystical amorous poet loses his command on logic and restraint, and starts disclosing intimate accounts of the transpirations between himself and the beloved.Keywords: Poetic Style, Voghoo, Vasukht, Rumi, Societies, Social behavior, Shams Tabrizi.

  • MohammadHossein Dalal Rahmani * Pages 57-68

    Tragedy is both a literary genre and an approach to life that narrates a disastrous ending. Hegel and Lukács consider tragedy to be the moment of separation of man from the world. Therefore, there is no tragedy in the world without such conflict. The present article argues that due to divine providence, medieval rationality in Iran lacked a tragic approach, and then by looking at Goldman's approach, who believed in the existence of a relationship between literary-ideological form and social structure, it shows that the contradictions And the internal tensions of the intellectuals' social position as the first producers of the tragic approach in Iran, have played a key role in the formation of such a form in the fiction literature and based on its ups and downs, different types of tragic narratives have emerged. One can first recognize a kind of tragedy caused by the failure of an external obstacle, which shows the position of the intellectual who hopes for change and wants social support. But after the initial failures of the intellectuals, the tragedy of the narrative became a self-inflicted subject who blames himself for his failure. At the same time, a pattern of ontological tragedy appeared, which saw the possibility of salvation as impossible. With the continuation of historical failures, the basis of the desire for change was understood as a tragedy. As a result, a pattern of living without the illusion of liberation was narrated, which was a tragedy of repetition, and also a pattern that was the result of the deviation of the desire to change from the real realm to the symbolic realm, which appeared in the form of postmodern tragedy.

    Keywords: Tragedy, Epic logic, Social position, Intellectuals
  • Majid Hoshangi * Pages 69-78

    The collection of books written and published in recent decades in the field of sociology in literature can indicate the tendency of researchers in both fields of literature and sociology to interdisciplinary research. And he considered it central to new and progressive attitudes. Therefore, when faced with these works, the audience is an observer to observe and discover the methods, ideas and new and leading data that will lead to different results in the field of literature and sociology. In the meantime, the book Ejtema’eyyat Dar Adabiyyat by Ali Mohammad Sajjadi, as one of the mid-term researches in this field, is more than influenced by analytical and methodical foundations, in the position of the author's control over the text, the reference point of some researches. It has been academic that this article tries to examine the basics of chaptering, sub-headings, logical method in presenting the content and logical structure in compiling the work. The results of this study will say that this work is due to the traditional look at a research with a new nature and the lack of benefit from the standard theory and consequently the scientific research method in collecting, categorizing, and drawing conclusions from the data. Basically, it cannot be a source of credit in such researches and above all, it has turned into an educational text with a documentary approach.