فهرست مطالب

نشریه کاربرد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در علوم محیطی
پیاپی 4 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد فتحی حسین آبادی*، قاسم خسروی صفحات 1-16
    مدل ارتفاعی رقومی (DEM) در پردازش های مختلف علوم زمین به عنوان یکی از منابع اصلی مطالعات بکارگرفته شده است. عامل شیب متوسط یک منطقه یکی از خصوصیات اساسی و فیزیکی مهم بوده و محاسبه و تعیین این عامل در تمامی طرح های مرتبط با علوم زمین ضروری است. از این رو در این پژوهش به منظور ارزیابی الگوریتم های شیب با استفاده از مدل رقومی ارتفاعی ابتدا دو منطقه براساس شرایط و ویژگی های خاص در نظر گرفته شد. سپس برای هریک از این مناطق (DEM) 30 و 90 متری SRTM تهیه گردید. با استفاده ازکدنویسی در محیط پایتون الگوریتم های شیب از جمله همسایگی، درجه دوم، شیب حداکثر و سراشیبی حداکثر محاسبه و از کتابخانه time و کتابخانه psutil به تربتیب برای زمان محسابه الگوریتم و حافظه مصرفی سیستم استفاده شد. با استفاده از تعدادی نقاط پیش فرض؛ الگوریتم های شیب از نظر مکانی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد الگوریتم شیب سراشیبی حداکثر مقادیر بالاتر و الگوریتم شیب حداکثر مقادیر پایین تری را نسبت به سایر الگوریتم ها کسب نموده است. همچنین ازنظر زمانی الگوریتم سطح درجه دو در کمترین زمان 02/4 ثانیه و الگوریتم سراشیبی حداکثر در بالاترین زمان 13/7 ثانیه محاسبه گردید. الگورتیم سراشیبی حداکثر نیز بالاترین مقدار حافظه (RAM) را در منطقه اول و با استفاده از (DEM) 30 متری به میزان 01/532 مگابایت را هنگام پردازش اشغال می نماید.
    کلیدواژگان: مدل ارتفاعی رقومی (DEM)، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، الگوریتم، شیب زمین
  • حمدالله جاویده، عاطفه تاج آبادی، مصطفی کابلی زاده صفحات 17-36

    مطالعه میزان تغییرات و تخریب منابع در سال های گذشته و امکان سنجی و پیش بینی این تغییرات در سال های آینده می تواند در برنامه ریزی و استفاده بهینه از منابع و کنترل و مهار تغییرات غیراصولی گام مهمی باشد. هدف این مطالعه ارزیابی و پیش بینی تغیرات کاربری اراضی و پوشش زمین  شهرستان اهواز است. برای رسیدن به اهداف مطالعه داده های سنجش از دور شامل تصاویر ماهواره ای سنجنده TM سال های 1376، تصویر سنجنده ETM+ سال 1388 و تصویر سنجنده OLI سال 1400 به کار گرفته شد. پس از انجام پیش پردازش های مورد نیاز، تصاویر ماهواره ای با انتخاب نقاط تعلیمی مناسب مورد پردازش و طبقه بندی قرار گرفتند. برای ارزیابی تغییرات از روش مقایسه پس از طبقه بندی استفاده شد و جداول و نقشه های تغییرات تهیه گردید. تغییرات کلی در دوره 24 ساله به این شکل است که مساحت مناطق ساخته شده با نرخ رشد 6 کیلومتر مربع در سال از 27/100 کیلومتر مربع  به 33/230 کیلومتر مربع افزایش یافته است این روند توسعه اراضی ساخته شده با تخریب اراضی بایر و کشاورزی حومه شهر همراه بوده است و کاربری کشاورزی در این بازه از 52/951 کیلومتر مربع در سال 1376 به 26/957 در سال 1400 افزایش یافته است. مدل سازی با استفاده مدل های زنجیره مارکوف انجام گرفت. این نتایج نشان دهنده توانایی خوب مدل مارکوف در مدل سازی و پیش بینی تغییرات است. سپس با مدل CA-Markov نقشه پوشش اراضی برای سال 1412 شبیه سازی گردید.نتایج نشان داد که طی این بازه ی زمانی، 95/94 کیلومتر مربع به اراضی ساخته شده اضافه گشته و 1 کیلومتر مربع  از اراضی کشاورزی، 28/64 کیلومتر مربع از اراضی بایر، 74/22 کیلومتر مربع از اراضی شور، 55/4 کیلومتر مربع از اراضی پهنه آبی و 6/2 کیلومتر مربع از اراضی تپه ماسه کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: پیش بینی تغییرات، کاربری اراضی، زنجیره مارکوف، مدل CA-Markov، سنجش از دور، اهواز
  • هاشم رستم زاده*، عثمان صوفی بوبکران، خلیل ولیزاده کامران صفحات 37-56

    در جهان امروز رابطه جامعه انسانی و محیط طبیعی تحت تاثیر پدیده شهرنشینی و توسعه شهری قرار گرفته است. پدیده ایی که دارای خصلت جهانی و کلی بوده و دایما رو به افزایش می باشد. شهرنشینی و توسعه شهری را بدون شک، یکی از جنبه های ویژه در تمدن جدید می دانند رشد فیزیکی شهرها می تواند پیامدهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی متعددی بدنبال داشته باشد. تغییر کاربری و پوشش ارا ضی و تبدیل زمین های کشاورزی در محدوده شهرها یکی از مهم ترین پیامدهای زیست محیطی گسترش شهرهاست که موجب بروز مشکلات عدیده ای مانند از بین رفتن زمین های کشاورزی، آلودگی آب، فرسایش خاک، افزایش سیلاب، کاهش کیفیت محیط زیست افزایش دمای سطح و غیره می گردد. هدف از این تحقیق، شناسایی رشد شهری و تاثیر آن بر الگوی حرارتی با استفاده از داده های سنجش از دور در یک دوره زمانی 29 ساله در شهر تبریز می باشد. داده های مورد استفاده در این پژوهش تصاویر ماهواره هایLandsat 5  و Landsat 8 سنجنده های TM و OLI,TIRS از سال 1990تا2019 می باشد که با استفاده از تکنیک طبقه بندی شیگرا تصاویر طبقه بندی و سپس برای پیش بینی گسترش شهر تبریز برای سال 2029 نیز از مدل مارکوف و سلول های خودکار (CA-Markov) استفاده شده است، برای استخراج دمای سطح زمین نیز از دو روش Split Window  و Mono Window  استفاده شده است. در انتها نتایح پژوهش نشان داد که دمای مناطق مسکونی افزایش حدودا 1 درجه ای داشته و بیشترین دمای محاسبه شده برای مناطق مسکونی در بخش های جنوب غربی می باشد که بیشتر از 29 درجه سانتی گراد می باشد، همچنین پوشش گیاهی در سال 1990، 2000، 2010 و 2019 به ترتیب 81، 44،61 و 43 کیلو متر مربع بوده است و اراضی شهری به ترتیب 54، 81، 100 و 128 کیلومتر مربع بوده است. که به طور واضح نشان دهنده کاهش پوشش گیاهی و افزایش مناطق مسکونی می باشد از طرفی دیگر بررسی و تحلیل نتایج الگوی گسترش شهر تبریز نیز نشان داده است که بیشترین گسترش در بخش های جنوبی و همچنین جنوب غربی و شرقی بوده است یعنی درست بخش هایی از شهر که دارای زمین های مرغوب کشاورزی و پوشش گیاهی قابل توجهی می باشد که این امر خود به گرم تر شدن این بخش از شهر اثر گذاشته است.

    کلیدواژگان: سلول های خودکار مارکوف، پنجره مجزا، تک پنجره، طبقه بندی شی گرا، شهر تبریز
  • سارا نرگسی، مریم بیاتی خطیبی* صفحات 57-79

    هدف پژوهش حاضر مکان یابی سایت های دفع پسماندهای ساختمانی شهر ایلام می باشد. شناسایی سایت های بهینه به منظور دفع پسماندهای ساختمانی یکی از گام های اساسی در زمینه مدیریت پسماندهای شهری محسوب می گردد.در این مقاله با هدف شناسایی محل مناسب دفع نخاله های ساختمانی از روش سلسله مراتبی استفاده شده است  .در پژوهش حاضر فرایند مکان یابی سایت های دفع پسماندهای ساختمانی شهر ایلام طی چهار گام اساسی صورت گرفت. در گام نخست متغیرهای موثر بر مکان یابی سایت های دفع پسماندهای ساختمانی به صورت لایه های موضوعی در چارچوب سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) تهیه شده و از نظر فضایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در گام دوم نسبت به بی بعدسازی لایه های موضوعی و ارزش گذاری مجدد مقادیر آنها با استفاده از توابع فازی اقدام گردید. در گام سوم وزن هر یک از معیارهای تحقیق با کاربست مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) محاسبه گردید. در گام آخر، لایه های موضوعی براساس ضرایب حاصل از مدل AHP با یکدیگر ترکیب شده و لایه تناسب اراضی به منظور دفع پسماندهای ساختمانی حاصل گردید. نتایج بیانگر این است که سه متغیر فاصله از شهر، شیب و فاصله از جاده های اصلی به ترتیب با وزن های 292/0، 208/0 و 145/0 مهم ترین متغیرهای موثر بر مکان یابی بهینه پسماندهای ساختمانی شهر ایلام به شمار می روند. همچنین، دو پهنه ی واقع در جنوب غرب و شمال غرب شهر ایلام برای ایجاد سایت های دفع پسماندهای ساختمانی پیشنهاد گردید. موقع نسبی مطلوب نسبت به شهر ایلام، دسترسی و ارتباط پذیری مناسب و وجود اراضی نسبتا هموار و کم شیب را می توان به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر مطلوبیت این پهنه ها برشمرد. همچنین در این پهنه ها مسایل زیست محیطی- بهداشتی به حداقل می رسد.

    کلیدواژگان: پسماند ساختمانی، AHP، منطق فازی، GIS، ایلام
  • جواد سدیدی*، رضا مالکی صفحات 81-100
    در تحقیق حاضر به ارزیابی و پهنه بندی خطر زمین لغزش در محدوده مهاباد تا سردشت با کاربرد مدل های تحلیلی مختلف از قبیل ماشین بردار پشتیبان، جنگل تصادفی و رگرسیون لجستیک پرداخته شده است. روش انجام تحقیق حاضر مبتنی بر روش توصیفی - تحلیلی و کاربرد مقایسه ای صحت الگوریتم های ماشین بردار پشتیبان، جنگل تصادفی و رگرسیون لجستیک بوده است. بر این اساس از داده ها و معیارهای مختلف محیطی در فرآیند تجزیه و تحلیل استفاده گردیده است. ابتدا بر اساس تعیین نقاط نمونه، سه مدل مذکور به منظور تهیه نقشه پهنه بندی زمین لغزش به اجرا درآمده است و سپس بر اساس نتایج، اقدام به ارزیابی و اعتبارسنجی نتایج مدل های مورد استفاده شده است. نتایج پهنه بندی زمین لغزش محدوده مورد مطالعه حاکی از این بوده است که به طورکلی نیمه جنوبی منطقه به دلیل تاثیر عواملی از قبیل ساختارهای متراکم گسلی، شیب بالاتر و تراکم بیشتر آبراهه از پتانسیل بالاتری نسبت به نیمه شمالی آن برخوردار است و بر اساس ماشین بردار پشتیبان 04/71 درصد، بر اساس جنگل تصادفی 44/53 درصد و بر اساس رگرسیون لجستیک 39/77 درصد از مجموع وسعت منطقه دارای حساسیت لغزشی متوسط به بالا بوده است. ارزیابی دقت حاصله برای الگوریتم ها بر اساس منحنی ROC چنین مشخص نموده است که ماشین بردار پشتیبان، جنگل تصادفی و رگرسیون لجستیک به ترتیب مقدار صحت 76/0، 87/0 و 84/0 را به خود اختصاص داده اند و از این نظر الگوریتم جنگل تصادفی بهترین دقت را ارایه کرده است. همچنین شاخص Precision - Recall نیز به ترتیب برابر با 809/0، 873/0 و 844/0 به دست آمده است که بیانگر دقت بالاتر الگوریتم جنگل تصادفی نسبت به دو الگوریتم دیگر در زمینه پهنه بندی پتانسیل خطر وقوع زمین لغزش در مسیر مهاباد - سردشت می باشد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، یادگیری ماشین، جنگل تصادفی، ماشین بردار پشتیبان، مهاباد - سردشت
  • جعفر جعفرزاده* صفحات 101-117

    زندگی و توسعه جوامع انسانی مستلزم تولید و مصرف انرژی است، لزوم توجه به محیطزیست و فناپذیر بودن منابع فسیلی جهت تولید انرژی، توجه بشر را به استفاده از منابع تجدیدپذیر انرژی معطوف کرده است. انرژی های نو از آن جهت اهمیت دارند که جایگزین مناسبی برای سوخت های فسیلی می باشند. سوخت های فسیلی باعث آلودگی های زیست محیطی و آب و هوایی شده اند. از طرفی دیگر، نیروگاه های زمین گرمایی نیز اثرات زیست محیطی بر روی پوشش گیاهی مناطق اطراف نیروگاه می توانند داشته باشند. در این تحقیق با استفاده از شاخص های پوشش گیاهی به بررسی اثرات تخریبی احتمالی نیروگاه زمین گرمایی مشکین شهر بر روی پوشش گیاهی مناطق اطراف سایت نیروگاه پرداخته شده است. بررسی های انجام شده با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست 7 و 8 و سنجنده های ETM+ و OLI از منطقه مورد نظر و استخراج شاخص  SAVIطی دو بازه زمانی سال های 2000 و 2017 میلادی نشان داد که میزان شاخص پوشش گیاهی مناطق اطراف سایت نیروگاه به میزان 68/6 کیلومترمربع کاهش یافته است. هم چنین مناطق مسکونی، خاک و آب نیز به ترتیب 69/53، 26/14 و 255/0 درصد افزایش یافته اند. مقایسه دو تصویر طبقه بندی شده نشان داد که کلاس پوشش گیاهی در سال 2000 مساحتی برابر با 14/118 کیلومترمربع داشته که در سال 2017 به 45/91 کیلومترمربع کاهش یافته است. و همچنین کلاس مناطق مسکونی در سال 2000 مساحتی برابر با 74/95 کلیلومترمربع داشته که این مقدار در سال 2017 به 43/120 کیلومترمربع، کلاس خاک از 56/291 کیلومترمربع به 82/405 کیلومترمربع و کلاس آب از 43/0 به 69/0 کیلومترمربع افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: انرژی زمین گرمایی، شاخص پوشش گیاهی، تصاویر ماهواره ای، نیروگاه، مشکین شهر
|
  • Mohammad Fathi Hosseinabadi *, Ghasem Khosravi Pages 1-16
    Digital Elevation Model (DEM) has been used in various earth science processes as one of the main sources of studies. The average slope factor of an area is one of the basic and important physical characteristics, and the calculation and determination of this factor are necessary in all plans related to earth sciences. In many experimental relationships, determining the concentration time and the average slope of the study area is the main factor and plays a decisive role in the estimations. Therefore, failure to accurately estimate and determine the average slope value will lead to incorrect estimates of the major and fundamental factors of an area. Therefore, in this research, in order to evaluate slope algorithms using a digital height model, two areas were first considered based on special conditions and characteristics. Then 30 and 90 meters of SRTM were prepared for each of these areas (DEM). By using coding in a Python environment, the slope algorithms such as neighborhood, quadratic, maximum slope, and maximum slope were calculated and the time library and psutil library were used to calculate the time of the algorithm and the memory consumption of the system. using a number of default points; Slope algorithms were spatially compared. The obtained results showed that the downhill slope algorithm obtained higher maximum values ​​and the maximum slope algorithm obtained lower values ​​compared to other algorithms.
    Keywords: Digital elevation model (DEM), Geographic Information System (GIS), Algorithm, land slope
  • Hamdolah Javideh, Atefeh Atefeh Tajabadi, Mustafa Kabulizadeh Pages 17-36

    Studying the changes and destruction of resources in previous years, and possibility-evaluation and prediction of these changes in subsequent years, could be a significant step in the planning and efficient use of resources, and controlling and containment of the unprincipled changes in future. This study aims to assessment and predicting changes in land use and land cover in the city of Ahvaz. In doing so, Remote Sensing Data, including Landsat TM satellite images of the years 1997, the ETM+ of 2009 and OLI image of 2021 have been used. After accomplishing the needed preprocessing, satellite images were processed and classified through choosing the appropriate training areas. For the Change Assessment, post-classification comparison method was used, and tables and maps of changes were prepared. General changes in the 24-year period is such that the space of built-up areas, with 6 square kilometers rate of growth per year, have been increased from 100/27 square kilometers to 230/33 square kilometers. The extension of the countryside had been associated with the destruction of Barren lands and agricultural, and the agricultural usage had been increased from 951/52 square kilometer in 1997 to 957/26 in 2021. Modeling has been performed through using CA-Markov models. These results are demonstrating the appropriate ability of CA-Markov model in modeling and predicting changes. Thereafter, the land cover map for 2033 was simulated with CA-Markov model.Studying the changes and destruction of resources in previous years, and possibility-evaluation and prediction of these changes in subsequent years, could be a significant step in the planning and efficient use of resources, and controlling and containment of the unprincipled changes in future. This study aims to assessment and predicting changes in land use and land cover in the city of Ahvaz. In doing so, Remote Sensing Data, including Landsat TM satellite images of the years 1997, the ETM+ of 2009 and OLI image of 2021 have been used. After accomplishing the needed preprocessing, satellite images were processed and classified through choosing the appropriate training areas. For the Change Assessment, post-classification comparison method was used, and tables and maps of changes were prepared. General changes in the 24-year period is such that the space of built-up areas, with 6 square kilometers rate of growth per year, have been increased from 100/27 square kilometers to 230/33 square kilometers. The extension of the countryside had been associated with the destruction of Barren lands and agricultural, and the agricultural usage had been increased from 951/52 square kilometer in 1997 to 957/26 in 2021. Modeling has been performed through using CA-Markov models. These results are demonstrating the appropriate ability of CA-Markov model in modeling and predicting changes. Thereafter, the land cover map for 2033 was simulated with CA-Markov model.

    Keywords: Prediction changes, Land use, Markov chain, CA-Markov model, remote sensing, Ahva
  • Hashem Rostamzadeh *, Osman Sufi Bobkaran, Khalil Valizadeh Kamran Pages 37-56

    Human society and the natural environment have been affected by the phenomenon of urbanization and urban development. The physical growth of cities can have many environmental, economic and social consequences. Changing land use and land cover in cities causes many problems. The purpose of this research is to identify the urban growth and its effect on the thermal pattern using RS. The data used in this research are the images of satellites and Landsat 5 & 8, TM and OLI, TIRS sensors from 1990 to 2019, which were classified using the object-oriented classification technique and then to predict the expansion of Tabriz city for 2029. Markov model and automatic cells (CA-Markov) have been used, Split Window and Mono Window methods have also been used to extract the surface temperature. The results of the research showed that the air temperature of the residential areas has increased by about 1 degree and the highest temperature calculated for the residential areas is in the southwestern parts, which is more than 29 degrees Celsius, as well as the vegetation cover in 1990, 2000, 2010 and 2019 was 81, 44, 61 and 43 square kilometers, respectively, and urban lands were 54, 81, 100 and 128 square kilometers, respectively. which clearly shows the reduction of vegetation and the increase of residential areas, the analysis of the results of the expansion pattern of Tabriz city also showed that the most expansion was in the southern, southwestern and eastern parts.Human society and the natural environment have been affected by the phenomenon of urbanization and urban development. The physical growth of cities can have many environmental, economic and social consequences. Changing land use and land cover in cities causes many problems. The purpose of this research is to identify the urban growth and its effect on the thermal pattern using RS. The data used in this research are the images of satellites and Landsat 5 & 8, TM and OLI, TIRS sensors from 1990 to 2019, which were classified using the object-oriented classification technique and then to predict the expansion of Tabriz city for 2029. Markov model and automatic cells (CA-Markov) have been used, Split Window and Mono Window methods have also been used to extract the surface temperature. The results of the research showed that the air temperature of the residential areas has increased by about 1 degree and the highest temperature calculated for the residential areas is in the southwestern parts, which is more than 29 degrees Celsius, as well as the vegetation cover in 1990, 2000, 2010 and 2019 was 81, 44, 61 and 43 square kilometers, respectively, and urban lands were 54, 81, 100 and 128 square kilometers, respectively. which clearly shows the reduction of vegetation and the increase of residential areas, the analysis of the results of the expansion pattern of Tabriz city also showed that the most expansion was in the southern, southwestern and eastern parts.

    Keywords: Markov Automated Cells, Split Window, Mono Window, Object Oriented Classification, Tabriz
  • Sara Nargasi, Maryam Bayati Khatibi * Pages 57-79

    The aim of the current research is to locate construction waste disposal sites in Ilam city. Identifying the optimal sites for the disposal of construction waste is one of the basic steps in the field of urban waste management. In the present study, the process of locating construction waste disposal sites in Ilam city was carried out in four basic steps. In the first step, variables affecting the location of construction waste disposal sites were prepared in the form of thematic layers in the framework of the Geographical Information System (GIS) and were spatially evaluated. In the second step, the subject layers were dimensioned and their values were revalued using fuzzy functions. In the third step, the weight of each of the research criteria was calculated using the Analytical Hierarchy Process (AHP) model. In the last step, the subject layers were combined with each other based on the coefficients obtained from the AHP model and the land suitability layer was obtained in order to dispose of construction waste. The results show that the three variables of distance from the city, slope and distance from the main roads, with weights of 0.292, 0.208 and 0.145 respectively, are the most important variables affecting the optimal location of construction waste in Ilam city. are counted Also, two areas located in the southwest and northwest of Ilam city were proposed to create construction waste disposal sites.

    Keywords: : construction waste, AHP, Fuzzy logic, GIS, Ilam
  • Javad Sadidi *, Reza Maliki Pages 81-100
    In this research, the landslide susceptibility mapping in the area of Mahabad to Sardasht road has been done using different algorithms. The research method is based on the comparison of support vector machine, random forest, and logistic regression algorithms. In this regard, various environmental data and criteria have been used. First, based on the determination of the sample points, the three algorithms have been implemented in order to prepare the landslide susceptibility map, and then comparison and validation of the results of the used models have been addressed. The landslide zoning results have indicated that in general, the southern parts of the region have a higher susceptibility than the northern parts due to the influence of factors such as dense fault structures, higher slope, and higher density of waterways, and based on the support vector machine, it is 71.04%. According to random forest, 53.44% and according to logistic regression, 77.39% of the total area has medium to high landslide susceptibility. The accuracy assessment of the algorithms based on the ROC curve has determined that the support vector machine, random forest, and logistic regression have obtained accuracy values of 0.76, 0.87, and 0.84, respectively, and from this point of view, the random forest algorithm provided the best accuracy. Moreover, the Precision-Recall is equal to 0.809, 0.873, and 0.844, respectively, which indicates the higher accuracy of the random forest algorithm than the other two algorithms in the field of landslide susceptibility mapping in the Mahabad-Sardasht road.In this research, the landslide susceptibility mapping in the area of Mahabad to Sardasht road has been done using different algorithms. The research method is based on the comparison of support vector machine, random forest, and logistic regression algorithms. In this regard, various environmental data and criteria have been used. First, based on the determination of the sample points, the three algorithms have been implemented in order to prepare the landslide susceptibility map, and then comparison and validation of the results of the used models have been addressed. The landslide zoning results have indicated that in general, the southern parts of the region have a higher susceptibility than the northern parts due to the influence of factors such as dense fault structures, higher slope, and higher density of waterways, and based on the support vector machine, it is 71.04%. According to random forest, 53.44% and according to logistic regression, 77.39% of the total area has medium to high landslide susceptibility. The accuracy assessment of the algorithms based on the ROC curve has determined that the support vector machine, random forest, and logistic regression have obtained accuracy values of 0.76, 0.87, and 0.84, respectively, and from this point of view, the random forest algorithm provided the best accuracy. Moreover, the Precision-Recall is equal to 0.809, 0.873, and 0.844, respectively, which indicates the higher accuracy of the random forest algorithm than the other two algorithms in the field of landslide susceptibility mapping in the Mahabad-Sardasht road.
    Keywords: Landslide, machine learning, Random forest, Support Vector Machine, Mahabad-Sardasht
  • Jafar Jafarzadeh * Pages 101-117

    The life and development of human societies requires energy production and consumption, the need to pay attention to the environment and the fatalities of fossil fuels for energy production has focused on the use of energy from renewable energy sources. New energies are important because they are a good alternative to fossil fuels. Fossil fuels cause environmental pollution and air pollution. Geothermal plants, on the other hand, also have environmental impacts on vegetation around the power plants. In this research, various vegetation indices have been used to investigate the potential damaging effects of Meshkinshahr geothermal power plant on vegetation around the site of the power plant. Investigations using Landsat 7 and 8 satellite images and ETM + and OLI sensors from the target area and extracting the SAVI index in two periods of 2000 and 2017 showed that the vegetation index of the areas around the site of the power plant Geothermal has dropped to 6.68 square kilometers. Residential, soil and water areas also increased 53.69, 14.26 and 0/255% respectively. Comparison of two classified images showed that the lagoon class in 2000 had an area equal to 11.18 km2, down from 95.91 km2 in 2017. In addition, the class of residential areas in 2000 has an area of 95.74 km2, in 2017, it is up to 120.41 km2, the soil class ranges from 219.59 km2 to 405.82 km2 and the water class ranges from 0.43 to 0.69 km2 has risen.The life and development of human societies requires energy production and consumption, the need to pay attention to the environment and the fatalities of fossil fuels for energy production has focused on the use of energy from renewable energy sources. New energies are important because they are a good alternative to fossil fuels. Fossil fuels cause environmental pollution and air pollution. Geothermal plants, on the other hand, also have environmental impacts on vegetation around the power plants. In this research, various vegetation indices have been used to investigate the potential damaging effects of Meshkinshahr geothermal power plant on vegetation around the site of the power plant. Investigations using Landsat 7 and 8 satellite images and ETM + and OLI sensors from the target area and extracting the SAVI index in two periods of 2000 and 2017 showed that the vegetation index of the areas around the site of the power plant Geothermal has dropped to 6.68 square kilometers. Residential, soil and water areas also increased 53.69, 14.26 and 0/255% respectively. Comparison of two classified images showed that the lagoon class in 2000 had an area equal to 11.18 km2, down from 95.91 km2 in 2017. In addition, the class of residential areas in 2000 has an area of 95.74 km2, in 2017, it is up to 120.41 km2, the soil class ranges from 219.59 km2 to 405.82 km2 and the water class ranges from 0.43 to 0.69 km2 has risen.

    Keywords: geothermal energy, Vegetation index, Satellite images, Power Plant, Meshkin Shahr