فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال نهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم بحیرایی* صفحات 133-145
    زمینه و هدف

    شیرابه زباله شهری به دلیل داشتن مواد آلی، مواد معدنی و فلزات سنگین بعنوان یکی از مشکلات محیط زیست بشمار می رود که نیاز به تصفیه دارد. جذب سطحی یکی از روش های مورد استفاده در جذب آلاینده ها توسط مواد جاذب می باشد. در این مطالعه به بررسی کارایی حذف فلز روی از شیرابه محل دفن زباله شهر همدان توسط جاذب پوست موز اصلاح شده توسط محلول اسیدی پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر اثر متغیرهای زمان تماس، مقدار جاذب، pH و غلظت بر کارایی حذف فلز روی از شیرابه انجام گرفته است. جهت بررسی چگونگی فعل و انفعال بین جاذب و جسم جذب شونده از مدل های جذب ایزوترم لانگمویر و فروندلیچ و بررسی سرعت فرایند جذب از سینتیک جذب شبه مرتبه اول و دوم استفاده شد.

    یافته ها

    بیشترین کارایی حذف فلز روی (92%) توسط جاذب پوست میوه موز اصلاح شده در pH بهینه 7، زمان تماس 70 دقیقه، مقدار جاذب g/l 6 و غلظت mg/l 1 رخ داد. حداکثر ظرفیت جذب جاذب نیز mg/g 34 تعیین گردید. نتایج نشان داد که رفتار فرایند موردنظر از مدل ایزوترمی جذب لانگمیر تبعیت کرده و سینتیک آن بر واکنش شبه مرتبه دوم منطبق می شود.

    نتیجه گیری

    استفاده از جاذب طبیعی پوست موز اصلاح شده با محلول اسید نیتریک توانایی بالایی در حذف فلز روی از شیرابه را دارد و می تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای کاهش مشکلات ناشی از جاذب های متداول شیمیایی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: شیرابه زباله، فلز روی، جذب سطحی، پوست موز، همدان
  • کیوان شایسته*، مهران خجسته، نیایش شایسته، محمدجواد خانی، فرزاد زحمتی، وحید وحیدفرد صفحات 146-159
    زمینه و هدف

    رودخانه بالخلی چای که به سد یامچی می ریزد تامین-کننده آب شرب اردبیل می باشد. در این تحقیق، مطالعه اثرگذاری چشمه قینرجه بر روی رودخانه بالخلی چای براساس شاخص های کیفیت آب های سطحی مدنظر می باشد.

    مواد و روش

    ابتدا اقدام به پایش ماهانه و آنالیز چشمه آبگرم قینرجه (ایستگاه 1)، رودخانه قبل پذیرش و بعد از پذیرش آب چشمه (ایستگاه های 2 و 3) به مدت یک سال شد. علیرغم دبی پایین چشمه نسبت به رودخانه، غلظت برخی کاتیون ها و آنیون ها در رودخانه به شدت افزایش یافت. در این مقاله، با تعیین IRWQISC به-عنوان شاخص کیفیت آب های سطحی ایران و NSFWQI به عنوان شاخصی بین-المللی، کیفیت آب برای سه ایستگاه، تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن بود که آب رودخانه، بعد از ورود آب چشمه از لحاظ کیفیت، تنزل رده پیدا کرد؛ به-عبارتی دیگر، شاخص IRWQISC کیفیت آب رودخانه از رده نسبتا خوب به متوسط تنزل یافت. به دلیل وجود حدود ppb2000 آرسنیک، حدود ppb7000 آهن و حدود ppb2500 منگنز در چشمه قینرجه، به نظر می رسد که شاخص های متداول جهت مطالعه کیفیت واقعی رودخانه بالخلی چای کافی نباشد؛ لذا شاخص IRWQISTهم در این تحقیق مورد توجه قرار گرفت. در اثر ورود چشمه به رودخانه، شاخص سمیت رودخانه از وضعیت نسبتا خوب به نسبتا بد، دو رده تنزل یافت.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیرگذاری بالای چشمه قینرجه بر روی کیفیت رودخانه بالخلی چای از منظر شاخص های IRWQISC و خصوصا IRWQIST و با توجه به اهمیت رودخانه بالخی چای در تامین آب شرب اردبیل، ضرورت تصفیه آب چشمه قبل از ورود به رودخانه بالخلی چای کاملا مشهود است

    کلیدواژگان: رودخانه بالخی چای، چشمه قینرجه نیر، شاخص کیفیت آب، فلزات سنگین
  • مریم نامداری*، محمد رضا اتابکی صفحات 160-168
    زمینه و هدف

    امروزه روش های دفع لجن فاضلاب شامل خشک شدن، سوزاندن و استفاده در زمین است، اما هر یک از این روش ها آسیب پذیری خود را دارد. مدیریت لجن فاضلاب نه تنها به دلیل مقادیر بالای تولید بلکه به خاطر غلظت بالای فلزات سنگین و عوامل بیماری زا در آن دشوار است. تحقیقات نشان داده تبدیل لجن فاضلاب به کودهای آلی از جمله کود مایع آلی به خاطر مزیت های فراوانی که دارد از جمله میزان فلزات سنگین کمتر، قابلیت استفاده آسان همراه با سیستم آبیاری، قابلیت جذب سریع تر به وسیله ی گیاهان و افزایش بازدهی رشد آن ها و غیره بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی ویژگی های لجن بیولوژیک فاضلاب و کود مایع آلی حاصل از آن می باشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق لجن بیولوژیک با استفاده از محلول سود 25/0 مولار طی سه مرحله استخراج به کود مایع تبدیل شد. مشخصه یابی لجن و کود مایع تولیدی با انجام آزمایش های تعیین غلظت فلزات سنگین (روی، سرب، کادمیوم، کروم، نیکل، آهن و مس)، درصد نیتروژن کل، فسفر قابل جذب، پتاسیم محلول، غلظت سدیم کل، میزان هدایت الکتریکی و pH انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد میزان نیتروژن کل، پتاسیم محلول، غلظت فلزات سنگین با افزایش مراحل استخراج کود مایع آلی از لجن کاهش یافت. درصورتی که میزان فسفر قابل جذب، میزان سدیم کل، هدایت الکتریکی و pH افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که کود مایع حاصل از لجن فاضلاب به دلیل ویژگی های که دارد می تواند به عنوان اصلاح کننده خاک در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: لجن فاضلاب، کود مایع، مدیریت و بازیابی پسماند
  • سمیرا عبدالرحیمی*، علی اکبر صفری صفحات 169-182
    زمینه و هدف

    جایگاه های خاکسپاری پسماندهای شهری و بیمارستانی که دارای آلودگی های گوناگون بویژه دارویی هستند، زیستگاه شایسته ای را برای باکتری های پایدار در برابر آلاینده ها فراهم می کنند و بنابراین نخش ویژه ای در ترابری ژن های پایداری دارند. از اینرو، فراوانی ریزجانداران و پایداری پادزیستی باکتری ها در نمونه های خاک و شیرابه جایگاه های خاکسپاری پسماند شهری و بیمارستانی شهر همدان بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    ویژگی های خاک و شیرابه و همچنین فراوانی ریزجانداران آنها شمارش و آزمون گردید. همچنین درسد باکتری-های پایدار در برابر ده پادزیست پرکاربرد آمپی سیلین، آموکسی سیلین، سفکسیم، جنتامایسین، استرپتومایسین، تتراسایکلین، داکسی سایکلین، کلرامفنیکل، لینکومایسین و مترونیدازول بررسی شد. افزون بر آن پاسخ باکتری های دو خاک دستنخورده و خاکچال پسماند نوین شهری به غلظت های گوناگونی از سه پادزیست آمپی سیلین، جنتامایسین و تتراسایکلین سنجیده شد.

    یافته ها

    بالاترین لگاریتم فراوانی قارچ ها، اکتینومیست ها، سودوموناس ها و انتروباکتر ها بترتیب با اندازه 35/5، 28/5، 13/6 و 98/5 در خاکچال نوین پسماند شهری بدست آمد. درسد باکتری های پایدار در برابر هر ده پادزیست در نمونه های خاکچال نوین پسماند شهری بیشتر از جایگاه های دیگر و در خاک دستنخورده کمتر از جایگاه های دیگر بود. این یافته در بررسی پاسخ به دوز پادزیست های آمپی سیلین، جنتامایسین و تتراسایکلین نیز دیده شد و غلظت کشنده این پادزیست ها برای باکتری های خاکچال نوین پسماند شهری به ترتیب 1500، 1000 و 100 ppm بود. ولی برای خاک دستنخورده بسیار کمتر و به ترتیب 10، 18 و 50 ppm بود.

    نتیجه گیری

    روهمرفته، این پژوهش نشان داد که جایگاه های خاکسپاری پسماندهای شهری و بیمارستانی، زیستگاه شایسته ای برای باکتری های پایدار در برابر پادزیست ها فراهم می کند که مایه افزایش ترابری ژن های پایداری در میان باکتری ها می شود. از این دیدگاه باکتری هایی که از راه پسماندها به خاک می رسند، می توانند زیانبارتر هم باشند.

    کلیدواژگان: پاسخ به دوز، شیرابه، خاکچال، باکتری های پایدار، ژن های پایداری
  • حامد رمضانی اول ریابی، سید علیرضا حاجی سید میرزاحسینی*، علی فیروزی چاهک، علیرضا محمدزاده، جلیل ایمانی هرسینی صفحات 183-196
    زمینه و هدف

    پلاستیک های پلی اتیلن امروزه به معظل بزرگ بهداشت محیط یعنی تولید بی رویه پسماند تبدیل شده است و محیط زیست را به خطر انداخته است. ولی حشرات به کمک محیط زیست آمده است و در این میان شب پره بزرگ موم خوار (Galleria mellonella) قادر است به کمک میکروبیوم معده در مرحله لاروی خود، پلاستیک پلی اتیلن، پلی استر، فویل آلومنیوم و حتی ماسک های پارچه ای را هضم کند. این مطالعه نیز با هدف بررسی توانایی لاروهای گالریا ملونلا در حذف پلاستیک پلی -اتیلن طراحی شد.

    مواد و روش ها

    ابتدا لاروهای گالریا ملونلا از خرداد ماه 1401 از زنبورستانهای عسل شهرستان گناباد- خراسان رضوی، جمع آوری شد. لاروها در آزمایشگاه حشره شناسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با غذای موم و مصنوعی در باکس های پلاستیکی و در اتاقک های تاریک (دما 2±25 و رطوبت 33%) پرورش یافتند. برای تغذیه لاروها از پلاستیک های فریزری، زباله و فروشگاهی (اصطلاحا دسته دار) قطعات فیلم پلاستیک به قطر (10×10 سانتیمتر) برش زده شد و بر روی 10 پتری دیش به قطر(8×8 سانتیمتر) حاوی 10 لارو گذاشته شد و روی فیلم های پلی اتیلن یک پتری دیش دیگر (دارای سوراخ جهت تنفس لاروها) قرار گرفت. بیوماس تولید شده لاروهای مربوط به هر نوع پلاستیک جداگانه با دستگاه اسپکترومتری مادون قرمز تبدیل فوریه (FT-IR) آنالیز شدند.

    یافته ها

    آنالیز 8 نوع زیست توده تولیدی تغذیه لاروها از موم (کنترل) در مقایسه با پلاستیک های پلی اتیلن (مورد هدف) با FT-IRگروه های عاملی C-CL، C=O، C=C، R-OH، CH2، -C-C- که نشانه تخریب پلاستیک پلی اتیلن است را آشکار کرد. همچنین مقایسه میزان حذف پلاستیک در بین لاروهای تغذیه شده بر روی انواع فیلم پلی اتیلن اختلاف معنی داری (P<0.05) را مشخص کرد.

    نتیجه گیری

    لارو گالریا ملونلا به عنوان یک روش بیولوژیک، در آینده می تواند در حذف پلاستیک از طبیعت موثر باشد.

    کلیدواژگان: Galleria mellonella، پلاستیک پلی اتیلن، زیست توده، هضم پلاستیک، FT-IR
  • نیره السادات حسینی، سهیل سبحان اردکانی* صفحات 197-214
    زمینه و هدف

    حمل و نقل جاده ‏ای یکی از مهم ترین و بزرگ‏ترین منابع آلودگی فلزی است که بوم سازگان حاشیه جاده را به مناطقی آلوده تبدیل کرده است. از این رو، این پژوهش با هدف ارزیابی آلودگی و منشایابی عناصر روی، سرب، کادمیم، کبالت، کروم، مس، منگنز و نیکل در خاک سطحی حاشیه برخی جاده‏ های همدان در سال 1398 انجام یافت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 63 نمونه خاک سطحی در طول 700 متر از یک قطعه 9 کیلومتری از جاده های مواصلاتی گلتپه، رزن و کرمانشاه در استان همدان جمع ‏آوری و پس از آماده سازی نمونه ها، محتوی عناصر در آن ها به روش طیف ‏سنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی (ICP-OES) خوانده شد. همچنین، نسبت به محاسبه شاخص‏ شدت آلودگی (CSI) نیز اقدام شد. پردازش آماری نتایج نیز با استفاده از نرم افزار SPSS انجام یافت.

    یافته‎ ها: 

    بیشینه میانگین محتوی عناصر روی، کادمیم، کبالت، کروم، منگنز و نیکل به ترتیب با 122، 0.320، 1.92، 17.3، 334 و 22.2 میلی‏ گرم در کیلوگرم مربوط به ایستگاه رزن و بیشینه میانگین محتوی عناصر سرب و مس به‏ ترتیب با 26.4 و 25.0 میلی ‏گرم در کیلوگرم مربوط به خاک حاشیه جاده کرمانشاه (ایستگاه های پر ترافیک) و بیان گر تاثیر تراکم ترافیک بود. نتایج محاسبه شاخص CSI بیان‏گر کیفیت قابل قبول خاک در ایستگاه های مورد مطالعه بود. همچنین، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل ‏های آماری چند متغیره (PCC، PCA و HCA) نشان داد که منگنز در خاک‏ های کنار جاده احتمالا از مواد اولیه خاک و انتشارات اگزوزی نشات گرفته است. در حالی که انتشار روی، سرب، کادمیم، کبالت، کروم، مس و نیکل عمدتا به منابع غیر اگزوزی (مانند فرسودگی ترمزها، لاستیک ها، موتورها و روغن روان کننده) مربوط بود.

    نتیجه‏ گیری: 

    با توجه به اثبات تاثیر فعالیت های ترافیکی بر آلودگی فلزات سنگین خاک کناره جاده ای، نسبت به پایش منظم و دوره ‏ای نمونه های خاک برای کنترل منابع به منظور حفظ سلامت بوم سازگان و انسان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آلودگی فلزی، تحلیل چندمتغیره، جاده، ترافیک، شاخص&rlm، شدت آلودگی
  • بتول ظریف قرائتی افتاده، نجمه افشارکهن*، علی اکبر دهقان کنگ، رضا براتی، محمد رشیدی، صدیقه مجیدیان، محمد زنگویی صفحات 215-222
    مقدمه

    بیماری کرونا (COVID-19) بیماری عفونی است که تنها چند ماه پس از اعلام رسمی اولین گزارشات، به سرعت در جهان منتشر و تبدیل به پاندمی شد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل تاثیر گذار بر رعایت مسایل بهداشتی کارکنان بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی می باشد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی (مقطعی) بر روی 65 نفر از کارکنان شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در سال 1399 انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه آنلاین جمع آوری و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    بررسی ارتباط متغیرهای کیفی دموگرافیک با سازه های آگاهی، نگرش و رفتار نشان داد میانگین نمره آگاهی، نگرش و رفتار در هیچ یک از گروه های جنسیتی، تحصیلی و شغلی تفاوت معنی داری نداشته است (05/0<p-value). بین متغیرهای آگاهی و نگرش (009/0=p-value) و آگاهی و رفتار (02/0=p-value) ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت. سایر متغیرها با یکدیگر ارتباط معنی داری را نشان ندادند (05/0<p-value). همچنین نتایج حاصل نشان داد، سازه آگاهی تاثیر آماری معنی داری بر رفتار افراد مورد مطالعه داشته است (01/0=p-value). به طور کلی میزان آگاهی و نگرش کارکنان در پیشگیری از کرونا در سطح مطلوبی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که فراهم آوری امکانات لازم شامل استانداردسازی محیط کار، تامین سرویس حمل و نقل، ماسک و مواد ضدعفونی کننده نقش موثری در کاهش موارد ابتلا به کرونا خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مسائل بهداشتی، کارکنان، کووید-19، کرونا ویروس، پیشگیری
  • اکرم قربانی*، محمدجواد علیپور علیپور، محمد غفوری صفحات 223-232
    زمینه وهدف

    پراکندگی فلزات سنگین در انواع رسوبات از مباحث مهم و نوین در رسوب شناسی محیطی است. این پژوهش با هدف بررسی میزان فاکتورآلودگی ، غلظت فلزات کادمیوم و سرب، شاخص انباشت ژیوشیمیایی و رده ریسک اکولوژیکی در خاک پایین دست لندفیل تایباد انجام شد.

    مواد وروش ها

    15 ایستگاه به فاصله 100 متری از یکدیگر و در امتداد آبراهه خروجی از سایت از فاصله 100 تا 1500 متری انتخاب شدند. بعد از نمونه برداری به تعداد 5 نمونه و تکرار 3 بار از هر ایستگاه، نمونه ها جهت آنالیز به آزمایشگاه منتقل شدند.

    یافته ها

    در ایستگاه 2و6 چون فاکتورهای آلودگی (CF) بین 1 تا 3 هستند بنابراین میزان آلودگی در این ایستگاه ها متوسط، در ایستگاه 10 بسیار زیاد و برای بقیه ایستگاه ها چون فاکتورهای آلودگی بین 3 تا 6 هستند میزان آلودگی زیاد است. برای فلز کادمیوم فاکتور آلودگی (CF) در تمامی ایستگاه ها بین 3 تا 6 و آلودگی زیاد است. بر اساس نتایج میزان فلزات سرب و کادمیوم در رده ریسک اکولوژیکی متوسط قرار دارند.

    نتیجه گیری

    میزان آلودگی فلز سرب درایستگاه 2و6 متوسط ، ایستگاه 3 بسیارزیاد و در بقیه ایستگاه ها زیاد است . آلودگی فلز کادمیوم درتمام ایستگاه ها زیاد گزارش شد. هردو فلز از نظر ریسک اکولوژیکی دررده متوسط قراردارند. غلظت فلزات مذکور در خاک پایین دست لندفیل از میانگین خاک جهانی و پوسته زمین بطور معنی داری بیشتر است. به نظر می رسد این آلودگی ناشی از لندفیل باشد که توسط رواناب های فصلی به اراضی پایین دست انتشار یافته است.

    کلیدواژگان: آلودگی، ریسک اکولوژیکی، کادمیوم، سرب، مکان دفن زباله
|
  • Maryam Bahiraei * Pages 133-145
    Background and purpose

    Urban waste leachate due to had organic matter, minerals and heavy metals as one of the environmental problems has require treatment. Surface absorption is one of the methods used in absorbing contaminants by absorbent materials. In this study, the efficiency of removal of zinc from leachate of landfill waste in Hamadan city by absorbent of banana skin modified by acidic solution has been investigated.

    Materials and Methods

    In study of descriptive-analytical, the effect of contact time, adsorbent amount, pH and concentration variables performed on the efficiency of Zn metal removal from leachate. In order to investigate the interaction between the adsorbent and the absorbed object were used the absorption models of Langmuir and Freundlich isotherm and aspect investigation the velocity of the adsorption process were used from the adsorption kinetics of first and second order pseudo-adsorption.

    Results

    The highest efficiency of zinc removal (92%) was caused by adsorbent of banana fruit skin modified in the optimum pH 7, the contact time 70 minutes, the adsorbent amount 6 g/l concentration 1 mg/l. The maximum absorbent absorption capacity was also determined 34 mg/g. The results showed that the behavior of the desired process followed Langmuir adsorption isotherm model and its kinetics is adapted to the second-order pseudo-reaction.

    Conclusion

    The use of natural adsorbent banana fruit skin modified by nitric acid solution has a high ability to remove zinc metal from leachate and can be used as an appropriate replacement for reducing the problems caused by common chemical adsorption.

    Keywords: Waste leachate, Zinc metal, Surface Absorption, Banana Skin, Hamedan
  • Shayesteh Keivan *, Mehran Khojasteh, Niayesh Shayesteh, Mohammadjavad Khani, Farzad Zahmati, Vahid Vahid Fard Pages 146-159
    Background & objective

    Balkhli River, which flows into Yamchi Dam, is the main supplier of drinking water in Ardabil City. This research aims to investigate the effect of the Ghaynarjeh Spring on Balkhli River based on surface waters quality indices.

    Materials & Methods

    First, monthly monitoring and analysis of Ghaynarjeh spa spring (station 1), river before acceptance and after acceptance of spring water (stations 2 and 3) was done for one year. Despite the low discharge of the spring compared to the river, The concentration of some cations and anions in the river increased greatly. In this article, by determining IRWQISC as the surface water quality index of Iran and NSFWQI as an international index, the water quality for three stations was determined.

    Results

    The results showed that the quality of the river water after entering the spring water was degraded; In other words, the IRWQISC index of the quality of the river's water quality decreased from relatively good to average. Due to the presence of about 2,000 ppb of arsenic, about 7,000 ppb of iron and about 2,500 ppb of manganese in Ghaynarjeh Spring of Nir City, Therefore, the IRWQIST index was also considered in this research. As a result of entering the spring into the river, the river's toxicity index dropped two levels from a relatively good condition to a relatively bad one.

    Conclusion

    Considering the high impact of ghaynarjeh spring on the quality of Balkhli Chai River from the perspective of IRWQISC and especially IRWQIST indicators and considering the importance of Balkhli Chai River in supplying drinking water in Ardabil city, the necessity of purifying the spring water before entering the Balkhli Chai River is quite evident.

    Keywords: Balkhli River, Ghaynarjeh Nir Spring, Water Quality Index, Heavy metals
  • Maryam Namdari *, MohammadReza Atabaki Pages 160-168
    Background and Objectives

    Today, sewage sludge disposal methods include drying, burning and application in land, but each of these methods has its own vulnerability. Sewage sludge management is difficult not only because of high levels of production, but also because of high concentrations of heavy metals and pathogens. Research has shown that the transfer of sewage sludge to organic fertilizers, including organic fertilizer, is due to its many advantages, including less heavy metals, easy to use with irrigation systems, faster absorption by plants, and increased their growth efficiency etc. which have been very much considered. The purpose of this study was to investigate the properties of sewage sludge and the liquid fertilizer produced from it.

    Materials and Methods

    In this study, biological sludge was transformed into liquid fertilizer using a 0.25 molar solution. Characterization of biological sludge and liquid fertilizer by conducting heavy metal concentration tests (Zn, Pb, Cd, Cr, Ni, Fe and Cu), total nitrogen, total phosphorus, soluble potassium, total sodium concentration, electrical conductivity and pH was done.

    Results

    The results showed that total nitrogen, soluble potassium, heavy metals concentration decreased with increasing of organic matter extraction from sludge whereas, the amount of phosphorus, total sodium content, electrical conductivity and pH increased.

    Conclusion

    The results of this study showed that the liquid fertilizer produced from sewage sludge due to its characteristics can be used as a soil modifier in agricultural sector.

    Keywords: Sewage Sludge, Liquid fertilizer, Waste management, recovery
  • Samira Abduolrahimi *, AliAkbar Safari Sinegani Pages 169-182
    Background and purpose

    Municipal and hospital waste land fills that have various contaminants, especially pharmaceuticals, provide a suitable habitat for resistant bacteria which play a special role in the transfer of resistance genes. Therefore, the abundance of microorganisms and the antibiotic resistance of bacteria in soil and leachate samples of municipal and hospital waste burial sites in Hamedan city were investigated.

    Materials and methods

    The characteristics of soil and leachate as well as the abundance of their microorganisms were tested and counted. Also, the percentage of bacteria resistant to ten commonly used antibiotics ampicillin, amoxicillin, cefixime, gentamicin, streptomycin, tetracycline, doxycycline, chloramphenicol, lincomycin and metronidazole was investigated. In addition, the response of bacteria from two virgin soils and new rubbish landfill to different concentrations of three antibiotics, ampicillin, gentamicin and tetracycline, were measured.

    Results

    The log of population of fungi, actinomycetes, pseudomonas, and enterobacters, was the highest in new rubbish landfill. They were 5.35, 5.28, 6.13, and 5.98 respectively. The percentage of bacteria resistant to all ten antibiotics was higher in samples of new rubbish landfill than in other locations and lower in virgin soil than in other locations. These results were also seen in the dose response of ampicillin, gentamicin and tetracycline antibiotics. The inhibitory concentrations of these antibiotics for new rubbish landfill bacteria were 1500, 1000 and 100 mg/l, respectively. But for virgin soil, they were much less (10, 18 and 50 mg/l respectively).

    Conclusion

    In general, this research showed that municipal and hospital waste landfills provide a suitable habitat for antibiotic-resistant bacteria, which may increase the transfer of resistant genes among soil native bacteria. Therefore, the bacteria that reach the soil through waste can be more harmful.

    Keywords: Dose Response, Leachate, Landfill, Resistant bacteria, Resistance genes
  • Hamed Ramezani Awal Riabi, Seyed Alireza Hajiseyed Mirzahosseini *, Ali Firoozi Chahak, AliReza Mohammad Zadeh, Jalil Imani Harsini Pages 183-196
    Background and purpose

    Today, polyethylene plastics have become a big problem of environmental health, i.e. excessive production of waste, and it has endangered the environment. But insects have come to the aid of the environment, and in the meantime, the large wax-eating moth (Galleria mellonella) is able to digest polyethylene plastic, polyester, aluminum foil, and even fabric masks with the help of the microbiome of its larva's stomach. This study was also designed to investigate the ability of G. mellonella larvae to remove polyethylene plastic .

    Materials and methods

    First, G. melonella larvae were collected from Gonabad honey apiaries in June 2022. The larvae were reared in the Gonabad University of Medical Sciences medical entomology laboratory with beeswax and synthetic food in plastic boxes and dark rooms (temperature 25±2 oC and humidity 33%). To feed the larvae, pieces of plastic film were cut into diameters (10×10 cm) from the freezer, garbage, and shopping bag (so-called with handles) and placed on ten Petri dishes with a diameter of (8×8 cm) containing ten larvae. Another petri dish (with a hole for larvae to breathe) was placed on the polyethylene films. The produced biomass of larvae related to each type of plastic was analyzed separately with Fourier transform infrared spectrometry (FT-IR).

    Results

    Analysis of 8 types of biomass produced by larvae feeding from wax (control) compared to polyethylene plastics (target item) with FT-IRIt revealed functional groups C-CL, C=O, C=C, R-OH, CH2, -C-C-, which is a sign of polyethylene plastic degradation. Also, the comparison of the amount of plastic removal among the larvae fed on different types of polyethylene film revealed a significant difference (P<0.05).

    Conclusion

    G. melonella larvae as a biological method can be effective in removing plastic from nature in the future.

    Keywords: Galleria mellonella, Polyethylene plastic, Biomass, Digestionplastic, FT-IR
  • Nayereh Sadat Hosseini, Soheil Sobhan Ardakani * Pages 197-214
    Background and Aim

    Road transportation is one of the most important and main sources of metal pollution, which has turned roadside ecosystems into metal sensitive areas. Therefore, this study was conducted to analysis and source identification of Zn, Pb, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, and Ni in the surface soils along some roads in Hamedan Township in 2019.

    Materials & Methods

    In this study, a total of 63 surface soil samples were collected along 700 m from a 9 km section of Goltepe (G), Razan (R) and Kermanshah (K) roads. After preparing soil samples, the contents of elements were determined using ICP-OES. The enrichment contamination severity index (CSI) was also calculated. All statistical analyses of the obtained data were performed using SPSS software.

    Results

    The highest amounts of all the analyzed elements were found in the samples collected from the R site with 122, 0.320, 1.92, 17.3, 334 and 22.2 mg/kg for Zn, Cd, Co, Cr, Mn, and Ni, respectively, and from K site with 26.4 and 25.0 mg/kg for Pb and Cu, respectively, showing the effect of traffic volume. The values of the CSI index showed the acceptable quality of the soil in the studied sites. Also, the results of multivariate statistical analyzes (PCC, PCA and HCA) showed that Mn in roadside soils is probably caused by soil raw materials and exhaust emissions. While the origin of Zn, Pb, Cd, Co, Cr, Cu and Ni emission was mainly from non-exhaust sources (such as wear of brakes, tires, engines and lubricating oil).

    Conclusion

    The findings were indicated the impact of traffic activities on soil contamination with heavy metal in the study areas; therefore, regular and periodic monitoring of soil samples is recommended to control of emission sources of pollutants in order to maintain the health of ecosystems and humans.

    Keywords: Heavy metal pollution, Multivariate analysis, Road, Traffic, Pollution intensity
  • AliAkbar Dehghan, Najmeh Afsharkohan *, Batoul Zarif Gharaati Oftadeh, Mohammad Zanguoe, Sedigheh Majidian, Mohammad Rashidi, Reza Barati Pages 215-222
    Introduction

    Corona disease (COVID-19) is an infectious disease that spread rapidly in the world and became a pandemic only a few months after the official announcement of the first reports. The purpose of this study is to determine the influencing factors on employees' compliance with health issues based on the health belief model.

    Methods

    This descriptive analytical (cross-sectional) study was conducted on 65 employees of Khorasan-Razavi Regional Water Company in 2019. Information was collected using an online questionnaire and the data was analyzed using SPSS software.

    Results

    Examining the relationship between demographic qualitative variables and knowledge, attitude and behavior constructs showed that the average score of knowledge, attitude and behavior did not differ significantly in any of the gender, educational and occupational groups (p-value<0.05). There was a positive and significant relationship between the variables of awareness and attitude (p-value=0.009) and awareness and behavior (p-value=0.02). Other variables did not show a significant relationship with each other (p-value<0.05). Also, the results showed that the structure of awareness had a statistically significant effect on the behavior of the people studied (p-value=0.01). In general, the level of knowledge and attitude of employees in preventing corona virus is at a favorable level.

    Conclusion

    The results of this study show that providing the necessary facilities, including the standardization of the work environment, the provision of transportation services, masks and disinfectants will play an effective role in reducing the cases of corona.

    Keywords: Health issues, Staff, COVID-19, Prevention
  • Akram Ghorbani *, MohammadJavad Alipoor, Mohammad Ghafoori Pages 223-232
    Background and Purpose

    Distribution of heavy metals in all types of sediments is one of the important and new topics in environmental sedimentology. This study was conducted with the aim of investigating the amount of factor pollution, concentration of cadmium and lead metals, geochemical accumulation index and ecological risk category in the soil downstream of Taibad Landfill.

    materials and methods

    15 stations were selected at a distance of 100 meters from each other and along the waterway exiting the site from a distance of 100 to 1500 meters. After sampling 5 samples and repeating 3 times from each station, the samples were taken to the laboratory for analysis.

    Results

    In stations 2 and 6, because the pollution factors (CF) are between 1 and 3, the level of pollution in these stations is average, in station 10 it is very high, and for the rest of the stations, because the pollution factors are between 3 and 6, the level of pollution is high. For cadmium metal, the pollution factor (CF) in all stations is between 3 and 6 and the pollution is high. Based on the results, the amount of lead and cadmium metals in the risk category They are ecologically average.

    Conclusion

    The amount of lead metal pollution in station 2 and 6 is moderate, station 3 is very high and in other stations it is high. Cadmium metal contamination was reported in all stations. Both metals are in the medium category in terms of ecological risk.The concentration mentioned metals in the soil downstream of the landfill is significantly higher than the global soil average and the earth's crust. It seems that this pollution is caused by the landfill, which was spread to the downstream lands by seasonal runoff

    Keywords: pollution, Ecological risk, Cadmium, Lead, landfill site