فهرست مطالب

اجتماعیات در ادب فارسی - پیاپی 4 (پاییز 1402)

نشریه اجتماعیات در ادب فارسی
پیاپی 4 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم کسائی*، علیرضا شوهانی صفحات 1-12
    رابطه ادبیات و جامعه تعاملی است و هر کدام از جهات مختلف بر دیگری تاثیر می گذارد. یکی از کارکردهای مهم متون ادب فارسی، حفظ آداب، رسوم، آیین ها و باورهای کهن است. استخراج، دسته بندی و توضیح آیین ها و باورهای کهن امری است بایسته که در شناخت اجتماع گذشته و همچنین در رفع ابهام متون موثر است. مرزبان نامه که سعدالدین وراوینی در قرن هفتم، آن را به سبک فنی و مصنوع بازآفرینی کرده، در اصل توسط مرزبان بن رستم از امیران قرن چهارم به زبان فارسی ساده و بی پیرایه در مازندران، نوشته شده است. مرزبان نامه با توجه به ریشه ایرانی آن، از جهت در بر داشتن آیین ها و باورهای متنوع و کهن، متنی مهم و قابل اعتناست. موضوع تحقیق حاضر که به روش توصیفی تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای انجام گرفته، نقد و تحلیل شش باور و آیین از این اثر است که عبارتند از نقش دیوار، شکار کفتار، مارافسایی، مرغ آتش خوار، دیو و شیشه و تاثیر نیت پادشاه در حال رعیت که برای توضیح و تحلیل این موارد به منابع منظوم و منثور گوناگونی مراجعه شده است. نتیجه تحقیق بیانگر اهمیت و غنای مرزبان نامه در حفظ فرهنگ کهن ایرانی و آیین ها و باورهای آن در زمینه های مختلف است.
    کلیدواژگان: مرزبان نامه، اجتماعیات، فرهنگ مردم، آیین ها، باورها
  • نرگس صالحی* صفحات 13-25

    ارتباط تاریخ و ادبیات یکی از مسایلی است که مورد نظر پژوهشگران بوده است و سعی داشتند تا ادبیات و تاریخ را دو دانشی معرفی کنند که دوشادوش همدیگر در حرکتند و در بخش های زیادی با همدیگر تنیده می شوند. حاصل این درهم تنیدگی و ارتباط متقابل موجب شکل گیری رویکردی به نام تاریخ گرایی نو شد. در این رویکرد چگونگی روایت تاریخ از نظرگاه نویسنده بررسی می شود و آنچه مهم است جدال و درگیری میان گفتمان حاکم توسط گفتمان ذهنی نویسنده است. در پژوهش حاضر رمان کولی کنار آتش اثر منیرو روانی پور از نظر تاریخ گرایی نو بازخوانی شده است. این رمان درباره دختری به نام آیینه است که در داستان شاهد حوادث سیاسی سال های 1356 تا 1360 است و نویسنده براساس دیدگاه های ایدیولوژیک خود سعی کرده تا بازخوانی دیگری از تاریخ این دوره ارایه کند. در طول این پژوهش مشخص شد، نویسنده سعی دارد تا با گفتمان ذهنی حاکم بر خود، گفتمان جامعه را به مبارزه دعوت کند و روایت دیگری را از تاریخ پیش چشم مخاطبان بگذارد. او حوادث سیاسی ای که سازمان چریک های فداییان خلق در سال های 1356 تا 1360 در آن دخالت داشتند، به تصویر کشیده است و در این پردازش تاریخی سعی کرده است تا نگاه جانبدارانه نداشته باشد، اما با جهت گیری روایتش پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به چالش کشیدن حزب جمهوری اسلامی عملا رویکرد سیاسی خود را مشخص می کند و روایتی که ارایه می کند براساس همان رویکرد حاکم بر ذهن اوست.

    کلیدواژگان: تاریخ گرایی نو، گفتمان غالب، گفتمان مغلوب، کولی کنار آتش
  • سپیده ضیائی نژاد*، بهروز محمودی بختیاری صفحات 27-43

    دانش روایت شناسی به رهبری ساختارگرایان تدوین شد و هدف آن شناسایی چیزهایی است که وجه مشترک همه روایت ها و فقط روایت ها هستند. واژه روایت اولین بار توسط تودوروف پیشنهاد شد و در دهه های گذشته به موضوع مهم بحث و بررسی در تقریبا تمام رشته ها از هنرهای زیبا و علوم طبیعی و اجتماعی گرفته تا مطالعه ارتباط و رسانه، تبدیل شده است. نقاشی قهوه خانه ای یکی از مهم ترین هنرهای مردمی در ایران است که با تولد جنبش مشروطه و بیداری افکار عامه رونق یافت. در این گونه نقاشی ها، نقاش موضوعات روایی قهوه خانه را مطابق با شرحی از زبان نقال، تعزیه خوان، مداح و روضه خوان به تصویر می کشید و همچنین بر اساس آنچه در ذهن مردم کوچه و بازار بوده، به نمایش می گذاشت. یکی از مهم ترین ویژگی های نقاشی قهوه خانه ای، روایی بودن آن است که آن را به نمونه موردی مناسبی برای روایت شناسی تبدیل می کند. از سوی دیگر شبیه خوانی نیز به عنوان هنر نمایشی فولکلور، اغلب فرم روایی نسبتا پیچیده ای دارد. بررسی چگونگی این پیچیدگی نیز شبیه نامه ها را تبدیل می کند به مصداق مناسبی برای بررسی های روایت شناسانه. از این رو در این پژوهش در قدم اول روایت شناسی ژنت به عنوان چارچوب اصلی پژوهش بررسی شده است. پس از آن نقاشی قهوه خانه ای و نمایش شبیه خوانی (هر دو به عنوان هنری  آیینی مذهبی ایرانی) به طور اجمالی معرفی شده اند. در آخر نیز روایت پردازی داستان طفلان مسلم در دو هنر، نقاشی قهوه خانه ای و مجلس شبیه خوانی، با هدف ارزیابی چگونگی و میزان تاثیرپذیری و تاثیرگذاری بر یکدیگر بر اساس روایت شناسی ژنت بررسی شده اند. این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و در آن از منابع اسنادی کتابخانه ای و پایگاه های معتبر اینترنتی استفاده شده است. (پیشنهاد می شود نویسنده محترم در اینجا مختصرا به نتایج پژوهش نیز اشاره کنند).

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، نقاشی قهوه خانه ای، شبیه نامه، روایت شناسی، ژرار ژنت، طفلان مسلم
  • آمنه عرفانی فرد* صفحات 45-57

    با درک اهمیت و جایگاه «هویت» در مناسبات اجتماعی و تعاملات گروهی و با توجه به موقعیت بین رشته ای این مفهوم، این پژوهش درصدد است تا جایگاه موضوع و مفهوم هویت سوژه مهاجر را در دو اثر گسل، از ساسان قهرمان و مای نیم ایز لیلا، از بیتا ملکوتی، بررسی کند. آثاری که بر توصیف شرایط و چالش های فردی و اجتماعی مهاجران متمرکز بوده و اشتراکات و افتراقات شرایط خاص آنان را با انتخاب، تنظیم و تفکیک صورت بیان ادبی، سبک زندگی، مواضع اشخاص، رویدادهای خطی و یا درهم آمیخته زندگی بیان کرده اند. هدف از خوانش هویت محور این آثار، مطالعه و شناسایی ظرفیت ها و رویکردهای رمان مهاجرت در پرورش و بازنمایی عناصر بنیادین زیستی انسان و به ویژه، کمک به رفع تنگناهای فرهنگی و هویتی ایرانیان برون مرز است. از این رو، با استفاده از روش تحقیق کیفی و تاریخی استنادی، با بررسی ویژگی ها و شاخصه های هویتی و خودشناسی مهاجران به تبیین و واکاوی هویت های چندگانه مهاجر از قبیل هویت هایبریدی، هویت بینابین و گسست هویتی مهاجر می پردازد و پیچیدگی های پدیده مهاجرت و ارتباط آن را با دگرگونی ها و عوامل مشترک جابجایی های برون مرزی با اشاره به واقعیت های جامعه و ارتباط آن با جایگاه مهاجران بررسی می کند.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، مهاجرت، هایبریدی، بینابین، گسست، گسل، مای نیم ایز لیلا
  • محمد توفیقی، امیر مقدم متقی*، حسین ناظری صفحات 59-69

    در واکاوی آثار ادبی، سه شیوه مرسوم است: محوریت لفظ،  محوریت معنا و محوریت متن و معنا. به نظر پیروان گروه اخیر، متن، هم با محتوا و هم با پدیده های اجتماعی- تاریخی، فرهنگی و... ارتباط تنگاتنگ دارد. این گروه، دو زیرشاخه دارد: یکی شاخه «متاثرین پوزیتیویسم»، که تمام آثار ادبی را بازخورد بی واسطه پدیده ها می دانند و یکی هم شاخه ای که قایل به میانجی آفرینش های ادبی با پدیده ها هستند؛ مانند لوکاچ و لوسین گلدمن. شاخه اخیر می تواند از روی بازخوانی جزءجزء ساختار معنادار اثر، به جهان بینی کلی آفریننده اثر (میانجی) پی ببرد. این جستار به شیوه تحلیل محتوا و مطالعات کتابخانه ای، بعد از تورق نوشته های ادبی، جای خالی بررسی جهان بینی  بهار بر دیوان وی را موضوعی متاسفانه مغفول دید و با تفسیری نوین، این خلا پژوهشی را پر کرده و در صدد پاسخ به این پرسش ها برآمده که اولا: با تحلیل اشعار ملک الشعرای بهار، درون مایه فکری و طبقه اجتماعی او چیست؟ ثانیا: جهان نگری کلی شاعر چیست؟ و ثالثا: تجلی این جهان نگری در دیوان او چگونه است؟ پژوهش در پاسخ گویی سوالات توانست ابتدا به کشف ساختار درونی اثر برسد. سپس جهان بینی شاعر را کشف نماید که از طبقه نیوکلاسیک ملتزم به ادب کلاسیک و شرع، برون گرا، واقع گرا و نیز غم گراست. اشعار تقریبا بدون یکپارچگی، استفاده از تصاویر رایج و معمولی، کم رنگی تصاویر مبتکرانه زیبا، انعدام عاطفه و نهایتا بسامد پایین صنایع معنوی از بازتاب های جهان بینی اوست.

    کلیدواژگان: جهان نگری، ساخت گرایی تکوینی، بهار، گلدمن
  • عبدالرسول شاکری* صفحات 70-87
    بررسی مناسبات برون متنی در تحلیل رمان فارسی از مواردی است که به شناخت بیش تر جامعه ایرانی کمک می رساند. با توجه به اهمیت مسیله هویت ملی در جهان امروز و به ویژه در ایران معاصر و همچنین با توجه به اهمیت دین در جامعه ایرانی، در این پژوهش، رمان  سه جلدی شمس و طغرا نوشته میرزا محمد باقر خسروی از نویسندگان دوره مشروطه از جهت ارتباط دین و هویت ملی در کانون بررسی قرار گرفته است. روش مورد استفاده این پژوهش تحلیل محتوای جهت دار با استفاده از رویکرد تاریخی تلفیقی به هویت ملی بوده است. تحلیل این رمان، که زمان رویدادهای آن سده ششم هجری است، در نهایت نشان می دهد که رویکرد دین محور به هویت ملی در آن غالب است. البته، در این رویکرد دین محور عمدتا با نگاه فراملی مواجه هستیم اما هیچ تضاد و تقابلی میان اسلام و ایران دیده نمی شود و در این رمان، دین اسلام و ایران کاملا سازگار هستند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، مشروطه، شمس و طغرا، دین اسلام
|
  • Maryam Kasaiy *, Alireza Shohani Pages 1-12
    The relationship between literature and society is interactive, affecting each other in a different  ways. One of the important functions of Persian literary texts is to preserve ancient rituals, tradition and beliefs. Thus, extracting, classifying, and interpreting them are essential  for understanding the past society and eliminating the ambiguities of Marzban-Nama.  Marzban-nama -which was recreated by Sa’d al-din Varavini in a technical prose- was originally written in a simple and uncomplicated style by Emir Marzban, the son-of-Rostam, in the fourth century. Given its Iranian origin, Marzban-Nama is an authentic text that contains diverse ancient  beliefs and rituals in it. Conducted in a descriptive-analytical method based on library sources, the current study seeks to analyze and critique six beliefs and rituals in Marzban-Nama, including the design on the wall, hyena hunting, the snake charmer, the fire-eating bird, the demon and glass, and the impact of the King’s intention on his subjects. To explicate and  analyze these beliefs and rituals, the present article benefited from various sources written in prose and verse. The findings of this points to the importance of Marzban-Nameh in preserving the ancient Iranian culture, its rituals, and beliefs in different fields.
    Keywords: beliefs, Folk Culture, Marzban-Nameh, Rituals, Sociol Issues
  • Narges Salehi * Pages 13-25

    The relationship between literature and history has been an object of inquiry for literary scholars. For them, they are not separate fields of inquiry, but intertwined ones. Their mutual intermingling results in the emergence of new historicism. As an approach in literary criticism, new historicism scrutinizes the way the novelist narrates historical events. The present study’s chief object is studying the struggle between the dominant discourse and the novelist’s subjective discourse. This article also attempts to read Moniro Ravanipour’s Gypsy by Fire in the light of new historicism. The novel revolves around a girl, Ayene, who witnesses political events from 1977 until 1981. In this novel, the author endeavors to present an alternative reading of this historical time based on her own ideological perspective. This study’s findings have revealed that the novelist seeks to confront the dominant discourse in her society through her own subjective discourse so that she can present an alternative historical narrative. In this work, the novelist depicts the historical events from 1977 until 1981 when people's Fedai guerrillas have been political actors in the political scene of Iran. In her treatment of people's Fedai guerrillas, the novelist has tried to be impartial. However, she reveals her narrative orientation after the victory of the Islamic revolution by challenging the Islamic Republic Party. In doing so, she presents a narrative that is based on her own subjective discourse.

    Keywords: New historicism, Dominant discourse, Subjugated Discourse, Gypsy by Fire
  • Sepideh Ziayinezhad *, Behrooz Mahmoodi-Bakhtiari Pages 27-43

    The science of narratology was developed under the leadership of structuralists and its purpose is to identify things that are common to all narratives and only narratives. The word "narrative" was first proposed by Tzvetan Todorov and in the past decades it has become an important topic of discussion in almost all fields from fine arts and natural and social sciences to the study of communication and media. Coffeehouse painting is one of the most important folk arts in Iran, which flourished with the birth of the constitutional movement and the awakening of public opinion. One of the most important features of the coffee house painting is its narrative, which makes it a suitable example for narratology. On the other hand, shabihname, as a performing art of folklore, often has a relatively complex narrative form. Investigating how this complexity also makes Shabihname a suitable option for narratological investigation. According to what has been said, in the first step of this research, Genet's narratology was investigated as the main framework of the research, after that, coffee house painting and shabihname (both Iranian religious-ritual arts) were briefly introduced. In the end, the narration of Muslim children's story in two arts, coffee house painting and Shabihname, with the aim of evaluating how and the extent of influence and influence on each other, based on Genet's narratology, was compared. This research is descriptive-analytical and it uses document-library sources and reliable internet databases

    Keywords: comparative study, Coffeehouse painting, shabihname, Teflan e Moslem, Narratology, Gerard Genette
  • Ameneh Erfanifard * Pages 45-57

    By understanding the importance and position of "identity" in social relations and group interactions and considering the interdisciplinary position of this concept, this research tries to find out the position of the topic and the concept of the identity of the immigrant subject in the two works "Gosal" (1374) by Sasan. Hero and "My Name Is Leila" (2010) by Bita Malkuti. The works that are focused on the description of the individual and social conditions and challenges of the immigrants and express the commonalities and differences of their special conditions by selecting, organizing and separating the form of literary expression, lifestyle, positions of people, linear or intermingled life events. The purpose of the identity-based reading of these works is to study and identify the capacities and approaches of these works in nurturing and representing the basic biological elements of human beings and especially, to help solve the cultural and identity bottlenecks of Iranians abroad. Therefore, using a qualitative and historical reference research method, this study examines the characteristics and indicators of immigrants’ identity and self-awareness. It explains and analyzes multiple identities of immigrants, such as hybrid identity, Liminal identity, and Identity Disruption or Traumatic Identity. It also explores the complexities of the migration phenomenon and its relationship with transformations and common factors of overseas migrations, referring to societal realities and their connection with the status of immigrants.

    Keywords: Social Identity, migration, hybridity, Liminal, Disruption, Gosal, My Name is Leila
  • Mohammad Towfighy, Amir Moqaddam Mottaqi *, Hosein Nazeri Pages 59-69

    In analyzing a literary work, there are three common approaches. The first approach concentrates on words, the second one on meaning, and the last one on text and meaning. Based on the followers of the third approach, the text is closely related to the content and socio-historical and cultural phenomena. This group has two branches. Influenced by positivism, the first branch holds that all literary works are the unmediated reaction of phenomena. The followers of the second branch like Lukacs and Goldmann believe in the mediation of literary works with the phenomena. According to the followers of the second branch, a literary critic can discover the writer’s or intermediator’s general via the close reading of the meaningful structure of a literary work’s (small) units. Given the lack of literary study about Mohammed Tagh Bahar’s worldview, the current study seeks to fill this research gap. It attempts to examine Mohammed Taghi Bahar’s worldview by reading his collected poetry through content analysis as well as library research. More precisely, the present study attempts to answer these three questions by analyzing his poetry. Firstly, what are the poet’s social class and intellectual orientation? Secondly, what is the poet’s general worldview? And thirdly, how is his worldview crystalized in his collected poetry? In answering these questions, the current study could discover his poetry’s internal structure and the poet’s worldview. According to this study’s findings, Mohammed Taghi Bahar holds a neoclassical worldview. Hence, he is introverted, realist, melancholic, and obliged by the norms of classical literature and Islamic sharia. Almost all of Bahar’s poetry has simple poetic diction which is understandable for the general readership and lacks emotions as well as beautiful innovative imagery, and finally, it has a low frequency of spiritual rhetoric to reflect his worldview

    Keywords: Worldview, Generative Structuralism, Bahar, Goldmann
  • Abdolrasoul Shakeri * Pages 70-87
    Examining the extratextual relations in Persian novels is instrumental in a better understanding of the Iranian community. Due to the significance of national identity in today’s world, especially in contemporary Iran as well as due to the importance of religion in the Iranian community, the current article will study the relationship between religion and national identity in the three-volume novel: Shams and Toghra written by Mirza Bagher Khostravi, a novelist from the Constitutional period (1905-1911). The current study will draw on the oriented content analysis supported by the historical approach that is intermingled with national identity for its methodology. The analysis of the novel, which takes place in the seventh century, indicates that the religion-orientated perspective in the novel is more dominant than the national identity perspective. Nevertheless, in the religion-orientated perspective, one perceives a transnational perspective. In the novel, there is no contradiction between Islam and Iran. Instead, Iran and Islam are completely harmonious
    Keywords: National Identity, constitutional, Shams, Toghra, Islam