فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی ارتش - پیاپی 3 (بهار 1402)

نشریه پژوهش های راهبردی ارتش
پیاپی 3 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عزیز نصیرزاده، امیرهوشنگ خادم دقیق*، علی فرهادی صفحات 1-36

    تصمیم های منطقی و به تبع آن آغاز اقدام های هوشمندانه، نیازمند مطالعه عمیق آینده های محتمل در جنگ های آینده و عدم قطعیت موجود در آن هاست، این مقاله با رویکردی اکتشافی و نگاهی آینده پژوهانه حاصل تحلیل های به دست آمده از یک پژوهش راهبردی با عنوان سناریوهای صحنه جنگ آینده جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 است که در مرکز مطالعات راهبردی آجا صورت پذیرفته، است؛ بنابراین مقاله حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش، جزء تحقیقات اکتشافی آینده پژوهانه است که در روش تحلیلی آن از روش ابداعی مرکز مطالعات آجا در حوزه تهدید شناسی تحت عنوان «الگوی مرکز مطالعات راهبردی آجا برای ارزیابی تهدیدها (E.T.M.O.S.S.C.A)» بهره گیری شده است که جامعه آماری گروه راهبری و کارشناسی واجدالشرایط معرفی شده از سوی مرکز مطالعات آجا به استعداد 15 نفر می باشند. ماحصل تحقیق برآورد و اولویت بندی تهدیدات آینده ج.ا.ایران در افق 1404 و الگوی عملکردی خصوصا در بحث قدرت هوایی،  شناخت نوع و ابزار تهدیدها و شاخص ویژگی آن ها مبتنی بر الگوهای امنیتی(مشارکتی، هژمونیکی، سیاستی واقع گرایانه رقابتی) است.

    کلیدواژگان: تهدید، جمهوری اسلامی ایران، الگوی سیاست واقع گرایانه رقابتی، الگوی هژمونیک و الگوی امنیتی مشارکتی
  • مجید فتاحی، محمدحسین نعمتی، محسن صادقی نسب*، علی علی محمدپور صفحات 37-58

    هدف از پ‍ژوهش حاضر، بررسی رابطه میان شاخص های فرهنگ ایمنی و مشارکت کارکنان در دانشگاه علوم دریایی(ره) جهت ایجاد جامعه ایمن  نظامی است. برای این منظور پ‍ژوهش در قالب تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق عبارت است از کلیه کارکنان پایور مستقردر دانشگاه علوم دریایی که دارای حداقل 5 سال سابقه خدمتی بدون احتساب دوره آموزشی است. روش نمونه گیری در این پژوهش، تصادفی طبقه ای می باشد که به سه طبقه افسران، درجه داران و کارمندان تقسیم گردیدند. جهت تعیین شاخص های فرهنگ دانشگاه، از الگوی رابینز، هافستد، مدل دنیسون و مدل کویین و نظر خبرگان دانشگاه (روش دلفی) استفاده شده است با استفاده از تیوری های موجود و نظر خبرگان (روش دلفی) 11 شاخص فرهنگ ایمنی و مشارکت کارکنان جهت تحقیق جامعه ایمن نظامی شناسایی شد که در قالب فرضیات با استفاده از روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار آموس(AMOS) مورد آزمون قرار گرفتند و تمام شاخص ها به جز مشارکت کارکنان در کنترل و نظم بر ایجاد جامعه ایمن نظامی تاثیر دارد. در رتبه بندی شاخص های فرهنگ ایمنی در دانشگاه نظامی با استفاده از آزمون فریدمن، آموزش رتبه 1، دستورالعمل های ایمنی رتبه 2، نظم و انضباط رتبه 3و سیستم پاداش، رهبری وجهت دهی، حمایت مدیریت و کنترل نظام مند و غیرنظام مند از مقوله  فرهنگ ایمنی در رتبه های بعدی قرار می گیرند. در رتبه بندی شاخص های مشارکت، مشارکت در کنترل ونظارت رتبه 1، مشارکت در تعیین اهداف رتبه 2 و مشارکت در برنامه ریزی و اجرا در رتبه 3 قرار دارد. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که شاخص های حاکم بر فرهنگ ایمنی از دیدگاه فرماندهان و کارکنان دانشگاه در نهادینه کردن مشارکت کارکنان در کاهش حوادث موثر است.‏

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، مشارکت، پیشگیری، جامعه ایمن نظامی
  • علی وکیلیان* صفحات 59-87

    در دنیای متغیر و پرشتاب امروزی، فناوری به عنوان یک عامل تعیین کننده در مناسبات اقتصادی، سیاسی، نظامی و اجتماعی محسوب گردیده و در واقع معیاری برای سنجش قدرت به کار می رود. آگاهی از آینده و همچنین اهمیت فناوری به عنوان یکی از دارایی های ارزشمند باعث گردیده تا مقوله ای به نام پیش بینی و آینده پژوهی فناوری مطرح و اهمیت خود را نمایان سازد. مقاله حاضر به دنبال تدوین روش دستیابی و توسعه فناوری های کلیدی مورد نیاز حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات آجا در افق 15ساله با رویکرد آینده نگاری و مبتنی بر پارادایم های نوین فاوا است. روش تحقیق موردی زمینه ای است. برای جمع‏آوری داده ها، از پرسش نامه پژوهشگر ساخته استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل 300 نفر جامعه عمومی و20 نفر جامعه خبرگان حوزه فاوا آجا بوده و برای تحلیل داده های حاصل از پرسش نامه و نظرات صاحب نظران از آمار توصیفی استفاده شده است. در این تحقیق تلاش می شود ابتدا نسبت به انجام مطالعات اکتشافی درخصوص ماهیت جنگ های آینده، بررسی ادبیات آینده پژوهی و مبانی نظری آن و شناخت فناوری های کلیدی و درحال ظهور حوزه فاوا اقدام و سپس با استفاده از فنون آینده پژوهی و با کسب نظر از خبرگان مرتبط، نسبت به اولویت بندی و شناسایی فناوری های کلیدی مورد نیاز حوزه فاوا آجا اقدام نمود. بر اساس یافته های تحقیق، تغییرات فناورانه و تاثیرات آن در سازمان آجا، حرکت به سوی شبکه مداری و ظهور تهدیدهای متنوع و پیچیده، لزوم درک بهتر و صحیح از تغییرات آینده را ایجاب می نماید. از این رو تصمیم گیری بدون رصد تغییرات آینده‏، غفلت و انفعال را در سازمان به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، جنگ، سناریو، فناوری اطلاعات و ارتباطات، فناوری کلیدی
  • علیرضا اکبرزاده*، علی عباسی، محمدرضا رضالو صفحات 89-119

    پژوهش حاضر با رویکردی جامعه شناختی و با هدف تدوین راهبرد ملی- امنیتی در مواجهه با شبکه های اجتماعی مجازی و با روش تحلیل محتوای کمی و گراندد تیوری انجام شده است. این پژوهش ضمن نشان دادن لزوم تغییر رویکردها از رویکردهای مقابله ای به رویکردهای فرهنگی و اجتماعی، به بررسی ادوار خط مشی گذاری فضای مجازی در کشور و راهبردهای سایر کشورها در مواجهه با شبکه های اجتماعی مجازی پرداخته و پنج راهبرد را معرفی نموده و درنهایت به رویکردی رسیده است که اساس نگاهش به جای توجه صرف به فرستنده پیام، توجه و تمرکز آن بر مخاطب و گیرنده پیام می باشد. به این منظور از طریق مصاحبه با 36 نفر از اساتید حوزه رسانه و ارتباطات و اعضای شورای عالی مجازی کشور، راهبردی ملی- امنیتی در مواجهه با شبکه های اجتماعی تدوین شده است. نتایج حاصل گویای آن است که باید این راهبردها در چهار عرصه سیاست گذاری، سخت افزار و نرم افزار، فرهنگی و آگاه سازی و آموزش باشد تا بتواند با توانمندسازی مخاطب در برابر آسیب های مصرف این رسانه، توانایی مقابله آگاهانه و تحلیلی در مواجهه با مخاطرات شبکه های اجتماعی را در آن ها ایجاد نماید. لذا باید گفت که عدم توجه یا کم توجهی به مخاطبان شبکه های اجتماعی می تواند امنیت ملی ما را در سطوح خرد، متوسط و کلان با مشکلاتی مواجه سازد. درنهایت می توان نتیجه گرفت که باید با نگرشی فرهنگی و اجتماعی و با داشتن عزمی برای حل مسایل و مشکلات موجود، حضور، مشارکت و مقابله فعالانه در این حوزه را جایگزین مشاهده منفعلانه نمود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، راهبرد، فضای مجازی، گراندد تئوری
  • محسن خوشدل امامی*، محمدرضا خسروی صفحات 121-153

    معنویت یک اصل پایه ای و اساسی درراه رسیدن انسان به بهروزی دنیوی و اخروی است، ازآنجاکه در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، ایمان به خدای یکتا و دستورات دین مبین اسلام، اساس و ضابطه تشکیل نهادها به ویژه نیروهای مسلح بوده و از طرفی فرماندهی در نیروهای مسلح بر دوش ولی فقیه می باشد، توجه به معنویت و پیروی از اصول اخلاقی اسلام و حفظ کرامت انسان از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و چون یکی از ویژگی های نیروهای مسلح ولایی بودن آن است، برآیند تبیین تاثیر معنویت و ولایت در نیروهای مسلح بر پایه تدابیر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) امری بایسته بوده و نقش تعیین کننده ای در رسالت سازمانی و ارتقای توان دفاعی دارد.برای ورود به کار جستجو در بیانات معظم له درنتیجه انجام مطالعات نظری و با نظر خبرگان حدود 250 کلمه کلیدی استخراج سپس با مرور کامل متن بیانات، تدابیر، فرامین و اندیشه های حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی) پژوهش حاضر از نگاه هدف جزء تحقیقات کاربردی و توسعه ای به شمار می رود، روش تحقیق، توصیفی(زمینه ای-موردی) می باشد.جامعه نمونه انتخاب شده در بخش اول تمام شمار و در بخش دوم بر اساس اطلاعات آماری، تعداد 20 نفر به صورت قضاوتی هدفمند انتخاب شده اند همچنین درروش گردآوری اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و میدانی به صورت مصاحبه و پرسشنامه انجام پذیرفت و دستگاه تحلیل نیز SWOT انتخاب گردید.درمجموع تعداد 15 نقطه قوت، 7 نقطه ضعف، 22 فرصت و 19 تهدید موثر درراهبردهای ارتقای معنویت در ارتش جمهوری اسلامی ایران در دستگاه تحلیل قرار گرفت.درنتیجه تحلیل دستگاه مربوطه تعداد 27 راهبرد در محیط های مختلف ارایه گردید و سپس با تشکیل جدول QSPM و دریافت نظرات خبرگان در مورد جذابیت های عوامل محیطی بر راهبردهای مستخرجه و تحلیل میزان جذابیت ها، همه این راهبردها اولویت بندی شده و به ترتیب ارایه شد.

    کلیدواژگان: معنویت، راهبرد، فرصت، قوت، ضعف، تهدید، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • علی ولی سلطانی*، سید عیسی کرانیان، مهدی غلامپور، حسن توکلی صفحات 155-182

    فناوری نانو که به معنی ساخت مواد، قطعات و سامانه های مفید با کنترل آنها در مقیاس طولی نانومتر (9 -10متر) و بهره گیری از خصوصیات و پدیده های جدید حاصله در آن مقیاس می باشد، بعنوان یک فناوری نوظهور که قابلیت تحول در کلیه فناوری های موجود جهان تا 15 سال آتی را دارا می باشد، هم اکنون مورد توجه تمام سازمان ها و بخصوص سازمان های نظامی جهان است تا ضمن بهره گیری از فرصت های این فناوری (نظیر: کاهش وزن، حجم و اندازه تجهیزات به همراه افزایش استحکام و کارایی، حفاظت و دفاع و آشکارسازی در برابر عوامل شیمیایی و بیولوژیکی، حفاظت و دفاع و آشکارسازی در برابر عوامل شیمیایی و بیولوژیکی، کسب برتری اطلاعاتی و هوشمندسازی، افزایش قدرت و انرژی بیشتر و ارتقاء عملکرد سربازان و جنگاوران آینده) تهدیدات بهره گیری سایر رقبا از آن را نیز شناخته و دچار غافل گیری نشود، در چنین محیطی داشتن راهبردهایی برای بهره گیری از فناوری نانو در ارتش جمهوری اسلامی ایران یکی از نیازهای اساسی و در سطح راهبردی مدیریت فناوری ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشد. در این تحقیق که به روش توصیفی و با استفاده از جلسات خبرگی انجام گرفت ضمن بررسی محیط داخل و خارج ارتش جمهوری اسلامی ایران و اسناد بالادستی مرتبط با فناوری نانو در ارتش جمهوری اسلامی ایران نهایتا 22 راهبرد تدوین و با اولویت بندی این راهبردها توسط خبرگان، 5 راهبرد با اولویت بالاتر تعیین و جهت بهره گیری از فناوری نانو در  ارتش جمهوری اسلامی ایران ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: فناوری نانو، راهبرد، بهره گیری، ارتش جمهوری اسلامی ایران
|
  • Aziz Nasirzadeh, Amir Hooshang Khadem Daghigh*, Ali Farhadi Pages 1-36

    The logical decisions and consequently, the initiation of clever actions, require a profound study of the future prospects of incoming wars and their uncertainty. This paper, with an exploratory approach and a futuristic look, is the result of the analyses of the strategic research, titled Scenarios of the Theater of the Future War against the Islamic Republic of Iran in 1404, which accepted at the Strategic Studies Center of AJA (SSC). Therefore, the present article is an applied research in terms of goal and an exploratory prospecting research in terms of method. Analytical method is based on the methodology of the SSC in the field of threats, entitled “Evaluation of threats Model of the SSC AJA” (ETMOSSCA). The study population is a Group of 15 of qualified expertise introduced by the SSC. The research gain is the assessment and prioritization of the future threats against the Islamic republic of Iran in 1404, the functional model, especially in the field of air power, identifying the type and means of threats and their attributes, based on security patterns (participatory, hegemonic, Competitive realistic policies).

    Keywords: Threat, the Islamic Republic of Iran, Competitive realistic policies model, hegemonic, participatory security model
  • Majid Fattahi, M.Hossein Nemati, Mohsen Sadeghi Nasab*, Alimohammad PurAli Pages 37-58

    The purpose of this study is to investigate the relation of safety-culture indices and the participation of employees of in for establishing a safe military community. To accomplish the task, the descriptive research was conducted by a geodesic approach. The study population are full-time employees of the MSU who have at least 5 years’ experience without taking into account their training course. The sample method applied here is a classified-randomization divided into three categories of commissioned officers, enlisted officer and noncommissioned employees. Robins and Hofstede’s model, Denison’s model and Quinn’s model and the opinion of university experts by Delphi’s approach, have been used to determine university culture indices. Using existing theories and expert’s opinions made 11 safety culture indexes and the participation of employees were identified for the purpose of researching a safe military society, which were tested by AMOS software in the form of assumptions using the path analysis method. Moreover, all indicators except the participation of employees in order to control affect the establishment of a safe military community. using Friedman’s test In rating military safety indexes at Military University, shows that training, safety instructions, discipline and reward system ranked 1,2,3 respectively. leadership and guidance, management support and systematic and non-systematic control of the category of safety culture gained the next ranks. Also, the results of the research show the indicators of the safety culture from the viewpoint of the commanders and staff of the University are effective in institutionalizing the participation of employees in reducing incidents.

    Keywords: safety Culture, participation, prevention, safe military community
  • Ali Vakilian * Pages 59-87

    one of the most valuable assets issue has caused name and Future Studies predicts proposed technology and highlight its importance. This paper seeks to develop a method of accessing and developing key technologies required in areas of communications and Information Technologies of AJA by 15 years perspective, with new paradigms of ICT Foresight approach is based on. The research methodology grounded. To collect data, a questionnaire (Likert scale) were used. The study population included 300 general population and 20 community experts in the field of ICT Aja and Analysis of the data obtained from the questionnaires and the opinions of descriptive statistics were used. In this study we try first to do exploratory studies on the nature of future wars, Futurology literature review and its theoretical principles and knowledge of key technologies and emerging ICT'll take action And then use the techniques of futurology and the opinion of relevant experts, to prioritize and identify key technologies required Where necessary ICT. According to research findings, technological change and its impacts in the Army, moving to circuit networks and the emergence of diverse and complex threats, the need for better and correct understanding of the changes will require future. Thus Decision No monitoring future changes, negligence and passivity in the organization will be following .

    Keywords: Future Studies, war scenario, information, communication technology, key technology
  • Alireza Akbarzadeh*, Ali Abbasi, Mohammad Reza Rezalou Pages 89-119

    The present research is conducted with a sociological approach aimed at formulate a national-security strategy encounter with virtual social networks using the method of analyzing the quantitative and grounded theory. This research, while demonstrating the need to change the approaches from coping approaches to cultural and social approaches, has examined the era of policy making in the country and the strategies of other countries encounter with virtual social networks and introduced five strategies and eventually reached an approach which focuses on the sender of the message rather than focuses on the audience and the recipient of the message. To accomplish the task, a national-security strategy has been set up encounter with social networks through interviewing with 36 media and communications professors and members of the Supreme Council for virtual social media. The results suggest, these strategies should be implemented in four areas: policy, hardware and software, cultural awareness and education in order to be able, by empowering the audience against the harm caused by the use of this medium, consciously and analytically confront the risks of using social networks and their effects on audiences and users. Therefore, the lack of attention or neglect of social networking audiences can lead to our national security problems at micro, macro, and medium levels. it can be concluded that, Finally, with a cultural and social attitude, and having the determination to solve the existing problems, the active participation, contribution and opposition in this field should be replaced the passive observation.

    Keywords: Virtual social networks, strategy, cyberspace, grounded theory
  • Mohsen Khoshdel Emami*, Mohammadreza Khosravi Pages 121-153

    Spirituality has a foundational role in leading mankind towards earthly and after-life success. Since in the sacred system of IRI, faith in Allah and great teachings of Islam have been the bedrock of constituting institutions, specially armed forces, and the leadership of these forces is assigned to Vali-faghih; therefore, following ethical principles of Islam, and spirituality have significant role in training personnel. Since one of the features of our armed forces is their obedience to the orders of Supreme leader, collecting the elaborations of the influence of spirituality according to views and statements of the supreme leader is of great importance and plays a central role in organizational duties and improvement of defense capabilities. In order to start analyzing statements of the supreme leader,with consultation of experts,250 key words were extracted and then notes were collected by review of the next of lectures, orders, and ideas of imam Khamenei. In the next phase, expectations of the leader along with environmental factors influencing desired strategies were extracted and with consultation of experts, in numerous sessions, 133 expectations; and also among environmental factors, 39 positive factors, 17 debilitating ones, 17 opportunities, and 52 factors that threaten the spirituality improvement strategies of ISI army were collected.The present research is a functional and developmental study, conducted with descriptive method. The statistics involved two main groups: first, the statements, and lectures of Imam Khamenei since 1368 (the start of his leadership and command of armed forces) and the second group, the opinions of experts in armed forces whose ideas have been influential in educational and cultural training of their personnel. Sample population of the first group was selected by total counting and in the second one, 20 people were selected based on purposeful judgment of data. Data were collected by library and field study methods through interview and questionnaire development. The analysis system for data was SWOT. totally, 15 strong points, 7 week points, 22 opportunities, and 19 influential threats in spirituality improvement strategies of IRI army were examined. Analysis of the data proposed 27 strategies in different environments and then, QSPM table was formed to sequentially present the opinions of the experts about the influences and weight of environmental factors on the extracted strategies.

    Keywords: Spirituality, strategy, opportunity, power, weakness, threat, IRI army
  • Ali Valisoltani*, Seyed Isa Karaniyan, Mehdi Gholampur, Hasan Tavokoli Pages 155-182

    Nanotechnology, which involves making materials, fragments and useful systems by controlling them on a nanometer scale (10-9 m) and exploiting the new characteristics and phenomena are achieved on that scale. As an emerging technology that has the ability to evolve in all existing technologies of the world for the next 15 years, It is now considered as an important issue of all organizations, and in particular the military organizations of the world, while taking advantage of the opportunities of this technology (such as: reducing weight, volume and size of equipment with increasing strength and efficiency, protection, defense and detection in The combination of chemical and biological agents, the acquisition of intelligence dominance and smart intelligence, increasing power and energy, and the upgrading of the performance of future soldiers and warriors) are also known to threaten the exploitation of other competitors and do not be surprised by enemies actions. In such an environment, having strategies for using nanotechnology in the Army of the Islamic Republic of Iran is one of the basic and strategic needs of the Islamic Republic of Iran Army Technology Management. In this research, which was conducted descriptively and through expert meetings, the internal and external armed forces of the Islamic Republic of Iran and important documents related to nanotechnology in the Army of the Islamic Republic of Iran eventually compiled 22 strategies and prioritized these strategies by experts. Five priority strategies have been developed and the use of nanotechnology in the Army of the Islamic Republic of Iran has been presented.

    Keywords: Nanotechnology, Strategy, Utilization, Army of the Islamic Republic of Iran