فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی ارتش - پیاپی 2 (زمستان 1401)

نشریه پژوهش های راهبردی ارتش
پیاپی 2 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی یوسف نیا*، محسن صادقی نسب صفحات 1-17

    منظور از نظام فرهنگی و تربیتی مجموعه ای از معانی، مفاهیم و اندیشه های مورد قبول، منظم و سازمان یافته فرهنگی و تربیتی است که از یک نظم سیستمی پیروی می کنند. تحقیق حاضر با رویکردی آسیب شناسانه به بررسی اثربخشی نظام فرهنگی و تربیتی موجودآجا می پردازد. بدین منظور آسیب های نظام فرهنگی و تربیتی موجود آجا شناسایی و استخراج و در زمینه های مختلف از قبیل آسیب های اجتماعی، فرهنگی، دینی و مکتبی، تربیتی و آموزشی، ساختاری و مدیریتی، اقتصادی و روحی و روانی، دسته بندی شده است. روش تحقیق پیمایش بوده وجامعه آماری آن کلیه کارکنان پایور شاغل در 17 یگان منتخب و همچنین متخصصان و خبرگان امور فرهنگی و تربیتی آجا  است. نتایج نشان می دهد که نظام فرهنگی و تربیتی موجود آجا در شاخص های ارتش مکتبی از قبیل ولایتمداری، شجاعت و اقتدار، فداکاری و ایثارگری، حافظ کشور، منضبط، دارای روحیه جهادی، مومن و متعهد، مردمی، متخصص و کارآمد، منسجم و یکپارچه، دارای بصیرت و توانمند در فضای جنگ نرم دچار ضعف نسبی بوده که در پایان الگوی نظام فرهنگی و تربیتی مطلوب آجا و نیز راهکار هایی جهت نیل به این مطلوب ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نظام فرهنگی و تربیتی، سطوح سازمانی، جنگ نرم، توانمندسازی کارکنان، ارتش مکتبی
  • ناصر شهلائی* صفحات 19-34

    فضای مجازی بخشی از قلمرو حاکمیتی کشورها شده است و امنیت ملی آنها، شامل دفاع از فضای سایبری نیز می شود. اجرای عملیات سایبری نیز یکی از وظایف ارتش جمهوری اسلامی ایران محسوب می گردد. لازمه انجام این وظیفه، داشتن قابلیت هایی است. با توجه به بالنسبه جدید بودن این وظیفه، در ابتدا باید قابلیت های مورد نیاز آن را شناسایی نماییم تا با کسب آنها اجا بتواند این ماموریت را اجرا کند. هدف اصلی این تحقیق، تعیین قابلیت های مورد نیاز ارتش جمهوری اسلامی ایران برای عملیات سایبری است. تحقیق حاضر بر حسب نتایج تحقیق از نوع کاربردی توسعه ای می باشد که با رویکرد کیفی صورت پذیرفت. جلسات خبرگی با دعوت از متخصصان برگزار شد. جهت جمع آوری و تحلیل داده ها از روش های اسنادی و استفاده از روش موردی زمینه ای و توصیفی تحلیلی استفاده شد. تعداد جامعه آماری، حدود 50 نفر می باشد که 20 نفر از خبرگان جامعه آماری به صورت قضاوتی (هدفمند) به جلسات خبرگی دعوت شدند. برای بررسی آماری اطلاعات و تجزیه و تحلیل داده های حاصله، از روش آمار استنباطی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که اجا برای اجرای عملیات سایبری، باید بتواند سه وظیفه و نه زیروظیفه را انجام دهد و 20 قابلیت را دارا باشد. این وظایف عبارتند از: دفاع و امنیت سایبری، آفند و حمله پیش دستانه سایبری و پشتیبانی از عملیات سایبری.

    کلیدواژگان: عملیات سایبری، وظیفه، زیروظیفه، قابلیت
  • جلال راعی*، سیاوش حسن آبادی صفحات 35-63

    توجه به حوزه قدرت نظامی راهکاری مهم برای حفظ امنیت ملی است زیرا نیرو های مسلح هر کشوری در فرایند تامین امنیت ملی و مبارزه با تهدیدها نقش مهمی دارند. هدف از این تحقیق بررسی مولفه های اثرگذار بر کارآمدی آجا در امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر تدابیر نظامی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی- توسعه ای است. در این تحقیق از روش ترکیبی و با استفاده از تحلیل های کمی و کیفی در نیل به اهداف تحقیق استفاده شده است. ابتدا بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) تحلیل محتوا و بر اساس متغیرهای تحقیق دسته بندی و سپس با استفاده از روش های مناسب آماری تحلیل شده است. جامعه آماری تحقیق فرمایشات مقام معظم رهبری است که بخش های مرتبط با موضوع تحقیق به عنوان نمونه انتخاب شده است. سپس با استفاده از نظر خبرگان میزان تاثیر متغیرها بر کارآمدی ارتش در تامین امنیت ملی بررسی شده است. در این تحقیق برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه های با ابزار فیش برداری و روش مصاحبه با ابزار پرسش نامه استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد متغیر های تحقیق به ترتیب اولویت مدیریت و فرماندهی، منابع انسانی، ساختار و فرآیندها و علم و فناوری بر کارآمدی ارتش در امنیت ملی تاثیرگذار هستند. بررسی وضع موجود نیز نشان می دهد متغیر منابع انسانی در وضعیت مناسبی قرار دارد درحالی که متغیر مدیریت و فرماندهی نیاز به توجه بیشتری دارد. بر اساس نتایج تحقیق پیشنهاد هایی نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، علم و فناوری، منابع انسانی، کارآمدی آجا، ساختار و فرایندها
  • مهدی بصیری*، هادی نوری، عزیز الله کلانتری، داود فریدپور صفحات 65-92

    مقاله حاضر، به نقش عوامل کلیدی سازمانی (ساختار، فرهنگ، فناوری اطلاعات  و آموزش منابع انسانی)در پیاده سازی مدیریت دانش با استفاده از روش پیمایشی (مطالعه موردی) در یک سازمان نظامی اشاره دارد این مقاله سعی دارد با نتایج حاصل از مطالعه موردی صورت گرفته به بررسی وضع موجود، و تبیین نقش عوامل کلیدی سازمانی در پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان های نظامی، وضعیت مطلوب هر یک از عوامل را به منظور دستیابی به هدف پیاده سازی موفق مدیریت دانش ترسیم نماید.نتایج به دست آمده نشان می دهند که رابطه معناداری بین عناصر ساختار سازمانی، جریان ارتباطات، با مدیریت دانش وجود دارد. همچنین فرهنگ یادگیری مستمر رابطه مثبتی با خلق و انتقال دانش و در نتیجه مدیریت دانش دارد. نتایج مقاله انجام شده نشان می دهند که فناوری اطلاعات در پیاده سازی موفقیت مدیریت دانش در سازمان از نقشی کلیدی برخوردار است و باید به عنوان ابزار موثر جمع آوری، ذخیره سازی، انتقال و اشاعه دانش مورد توجه قرار گیرد. همچنین نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد آموزش منابع انسانی مهارت لازم را در کارکنان بمنظور خلق و انتقال دانش و نهایتا مدیریت موثر مدیریت دانش فراهم می سازد. به طور کلی نتایج به دست آمده نشان می دهد که ارتباط مهمی بین این عوامل سازمانی و مدیریت دانش وجود دارد. بنابراین برای اجرای موفقیت آمیز مدیریت دانش در نهاجا باید به سازمان به عنوان یک کل نگاه کرد و همه این عوامل را مورد توجه قرار داده و وضعیت آنها شناسایی و تحلیل شود.

    کلیدواژگان: عوامل کلیدی سازمانی، مدیریت دانش، مدیریت دانش نظامی
  • ناصر عباس زاده*، فتح الله رشید زاده، هادی عاشری صفحات 93-116

    امروزه به کارگیری یادگیری الکترونیکی مستلزم ایجاد شرایطی است که از دیدگاه سیستمی آمادگی الکترونیکی نامیده می شود. پژوهش حاضر به دنبال بررسی وضعیت شاخص های آمادگی الکترونیکی در دانشگاه افسری امام علی (ع) بوده است. پس از بررسی مدل های گوناگون ارزیابی آمادگی الکترونیکی، از مدل  CID، ارایه شده توسط دانشگاه هاروارد استفاده گردید. در این پژوهش از دو پرسشنامه مستقل شامل پرسشنامه واقعیت های موجود، جهت گردآوری اطلاعات از مسیولین ICT   دانشگاه و پرسشنامه ادراک، جهت بررسی نگرش کاربران نسبت به وضعیت ICT دانشگاه استفاده شده است. پس از مشخص شدن روایی، اعتبارسنجی پرسشنامه ها توسط ضریب آلفای کرونباخ مقدار 6/7 را نشان داد. در پژوهش توصیفی و با هدف کاربردی فوق که تجزیه و تحلیل داده های آن از طریق نرم افزار AMOS انجام شد، یافته ها نشان دادند که دانشگاه در بسیاری از شاخص ها از وضعیت مطلوب عقب تر بوده و در عین حال در حوزه هایی که مرتبط با کاربران بوده اند تا حدودی وضعیت مطلوب تری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی آمادگی الکترونیکی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدل مرکز توسعه بین المللی دانشگاه هاروارد
  • حبیب الله دهقان، حمیدرضا وکیلی فرد*، احمد یعقوب نژاد، فریدون رهنما رودپشتی صفحات 117-146

    امروزه یکی از عوامل مهم در پیشرفت اقتصاد، دانش بنیان نمودن آن است. در راستای بیانات مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) جهت رونق تولید و اشتغال و توجه به اقتصاد مقاومتی، در پژوهش حاضر برآنیم تا میزان تاثیر حسابداری مدیریت بر اقتصاد دانش بنیان به عنوان ابزاری برای تحقق اقتصاد مقاومتی را اندازه گیری نماییم؛ از این رو تحقق اقتصاد دانش بنیان در گرو تغییر نگاه در حسابداری مدیریت می باشد. در پژوهش حاضر دارایی نامشهود به عنوان یک عامل مهم حسابداری مدیریت مورد ارزیابی قرار گرفته است و با بررسی اقتصاد دانش بنیان، میزان تاثیر دارایی نامشهود بر اقتصاد دانش بنیان مورد ارزیابی و سنجش قرار می گیرد. برای آزمون فرضیه ها، از روش پرسشنامه که مشتمل بر 38 سوال  بوده و از جامعه آماری مشتمل بر 324 مدیر شرکت بورس اوراق بهادار ایران پاسخ های 208 مدیر به عنوان نمونه آماری برگشت داده شده و مورد استفاده قرار گرفت و با استفاده از نرم افزار SPSS-16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پنج مولفه سرمایه نامشهود، ساختار مالکیت، شاخصه های شرکتی، شاخصه های صنعتی و واکنش تحلیل گران و مشتری ها برای دارایی نامشهود درنظر گرفته شد. نتایج پژوهش حاکی از موثر بودن مولفه های دارایی نامشهود بر اقتصاد دانش بنیان بوده است؛ به عبارتی دارایی نامشهود به عنوان یک عامل مهم حسابداری مدیریت بر اقتصاد دانش بنیان موثر می باشد که در نتیجه در تحقق اقتصاد مقاومتی حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش بنیان، دارایی نامشهود، حسابداری مدیریت
|
  • mahdi Yousef Nia *, Mohsen Sadeghi Nasab Pages 1-17

    Cultural and educational system is an orderly and organized set of standard cultural and educational meanings, concepts and ideas that follow a systematic order. The present study analyses the challenges on the way of of the effectiveness of AJA cultural and educational system. To this end, challenges confronting AJA cultural and educational system were identified and categorized in different fields namely social, cultural, religious, ideological, educational and training, management and structure, economic and psychological challenges. Survey method was applied and sample population was all employees working in 17 selected Payvar units, as well as Educational and Cultural experts of AJA. The results show that the educational and cultural system with regard to ideological army indices such obedience to Vali Faqih, courage and sovereignty, devotion and sacrifice, protection of the country, discipline, Jihadist mentality, faithfulness and commitment, professionality and effectiveness, coherence and integrity, insightfuleness and potency in soft war suffers from relative weakness. Finally, a model of ideal cultural and educational sytem for AJA and strategies to achieve it are proposed.

    Keywords: Cultural, educational system, organizational levels, soft war, personell empowerment, ideological army
  • Nasser Shahlaei * Pages 19-34

    The virtual space has become a part of states’ sovereignty and their national security also includes defense of cyber space. Implementation of the cyber operation is also a duty of the I.R.I army. Some capabilities is necessity for doing this duty. Due to the relatively new nature of the duty, at the first we must identify required capabilities to enable AJA to accomplish their mission. Main aim of this article is to determine required capabilities of the I.R.I army for cyber operations. The present research is an applied and developmental research in term of results of the research that have a qualitative approach. Expert meetings were held with the presence of professionals. To gather and analysis data and information, library and field study method are used. The statistical population is about 50 people that 20 persons of them are selected by purposive sampling approach. Inferential statistics method has been applied to evaluate information and analysis data. The conclusions show that AJA for doing cyber operations must be able to perform 3 duties and have 20 capabilities. These duties including defense, cyber security, Offensive cyber-attack and support of cyber operations.

    Keywords: Cyber operations, duty, sub task, capability
  • Jalal Raee*, Siavosh Hassanabadi Pages 35-63

    Islamic Republic of Iran based on the statements of the supreme leader. This is a developmental analytical research employing quantitative and qualitative analysis to achieve the research objectives. The Supreme Leader's statements have been categorized based on the variables of the research and then they are analyzed using statistical methods. Supreme leader’s statements, relating to the study, have been selected as a statistic population to discover the main variables. Then the degree of the effects of the variables on the AJA effectiveness in national security has been determined based on the ideas of the experts. Archival documents and questionnaire are used to collect data. Findings of the study show that variables of the study, command and management, human resources, structures and processes, and the technology determine the effectiveness of the AJA in national security, respectively. It also shows that human resource variable is in good condition whereas command and control variable needs more attention. Proposals have been presented based on the findings of the study.

    Keywords: national security, command, management, science, technology, human resources, effectiveness, structures, processes
  • Mahdi Basiri *, Hadi Noori, _ Azizollah Kalantari, _ Davod Faridpoor Pages 65-92

    The present article refers to the role of critical factors in implementing knowledge management using field study method (case study) at a military organization. By using the results, this article tries to analysis the current situation, to explain the role of critical factors in implementing knowledge management and to illustrate the better situation of each factor to achieve the aim; the successful implementation of knowledge management. The obtained results have shown that there are a significant relationship between the elements of organizational structure, commination flow and knowledge management. The continuous learning culture also, have a positive relation to create and transfer of knowledge, is leading to knowledge management. This results have shown that information technology has a critical role in successful implementation of knowledge management and it must be mentioned as a means of collecting, storing, transferring and broadcasting knowledge. The results of the aforementioned article have also shown that training human resources provide the necessity skills to create and transfer knowledge and, finally the efficient management of knowledge management. The obtained results have shown, generally, there is an important relation between these factors and knowledge management. Consequently, it needs to see to the organization as a whole in order to the successful implementation of knowledge management at Nahaja and all these factors must keep in mind, identified and analyzed.

    Keywords: Critical organizational factors, knowledge management, Military knowledge management
  • Nasser Abbas Zadeh *, Fathollah Rashid Zadeh, _ Hadi Asheri Pages 93-116

    Use of e-learning, today, requires the creation of conditions called, in a systematic view, e-readiness. This study sought to assess the status of e-readiness indicators at Imam Ali Officers' Academy. Examined the various e-readiness assessment models, the CID model provided by Harvard University was selected. In this study, two independent questionnaires were used to survey the attitude of the users towards the status of the university's ICT; including the existing factsheets for collecting information from the university's ICT authorities and perception questionnaire. After validation, the reliability assessment of the questionnaires by the Cranbach's Alpha coefficient was equal to 6.7. With the mentioned purpose, in a descriptive study, the analysis of data through AMOS software demonstrated that, the academy, although, was inferior in many indexes to the desired situation, to some extent, in the users' related areas, have more favorable situation.

    Keywords: e-readiness assessment, information, communication technology (ICT), Harvard University's International Center for International Development (CID)
  • Habib-o-Allah Dehghan, Hamid Reza Vakili Fard *, Ahmad Yaghoub Zadeh, Fereydoun Rahnama Roud Poshti Pages 117-146

    Nowadays, one of the significant factors in economic progress is to develop knowledge-based economy. According to Imam Khamenei's statements about reviving production and employment and paying attention to resistance economy, in the present article, we would like to measure the impact of management accounting on knowledge-based economy as a mean for achieving resistance economy. Therefore, knowledge-based economy depends on changing view in management accounting. In the present study, intangible asset as an important factor is evaluated and by studying on knowledge-based economy, the impact of intangible asset on knowledge-based economy has been analyzed and evaluated. For testing hypothesis, a questionnaire with 38 questions is used and the statistical population is 234 managers of Iranian's stock exchange companies. 208 given managers answer completely and correctly. Collected data is analyzed by SPSS-16 software. Five components of intangible capital, including ownership structure, business or corporate indices, industrial indices and the reaction of analysts and costumers are considered for intangible assets. The conclusions of the study indicate that the intangible asset components effect on knowledge-based economy. In other word, intangible asset is as a significant factor of management accounting in knowledge-based economy and as a result, that is important to realize a resistance economy.

    Keywords: Resistance Economy, knowledge-based economy, Intangible Assets, Management Accounting