فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت ساخت - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1401)

نشریه مهندسی و مدیریت ساخت
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی بیرق شمشیر، الهام سرکرده ئی* صفحات 1-7
    نیاز به انرژی، یکی از مهمترین دغدغه های زندگی بشر بوده است که امروزه با صنعتی شدن شهرها و افزایش جمعیت و به دنبال آن افزایش تقاضا در استفاده از انرژی، بیشتر از قبل به اهمیت آن در زندگی افزوده شده است. همچنین به دلیل مشکلاتی که در استفاده از انرژی های تجدیدناپذیر وجود دارد، نظیر محدود بودن این منابع و آلودگی محیط زیست، کشورهایی که با بحران های زیست محیطی و خشکسالی مواجه هستند، استفاده از انرژی های جایگزین و بهره گیری از آن ها را یک ضرورت به شمار می آورند. انرژی های تجدیدپذیر که شامل منابع متنوع، رایگان، در دسترس و بدون آلودگی هستند، بهترین راهکار جهت جایگزین شدن به جای سوخت های فسیلی می باشند. معماری سبز طرحی برای آینده ای را مطرح می کند که هدف آن احداث ساختمان های سبز با تاکید بر استفاده بهینه از انرژی و جلوگیری از اتلاف آن جهت فراهم آوردن سرمایش و گرمایش و حفظ آن برای نسل های بعد و همچنین جلوگیری از اثرات منفی ساخت و ساز بر محیط زیست می باشد. لازمه ی تحقق این امر، بکارگیری معماری بومی می باشد که معماران گذشته با انطباق شرایط اقلیمی و طراحی های خود، باعث فراهم آوردن بهترین شرایط برای آسایش و آرامش انسان می شدند. ساختمان ها جزء مواردی می باشند که بیشترین اتلاف انرژی را دارند و تاثیر بسزایی در آلودگی محیط زیست و سلامت بشر می گذارند. در پژوهش پیش رو با استفاده از منابع کتابخانه ای، به بررسی کاربردهای انرژی های تجدیدپذیر در طراحی ساختمان ها با در نظر گرفتن مسایل اقلیمی پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، طراحی اقلیمی، ساختمان سبز، حفظ انرژی، آینده نگری در طراحی
  • کیمیا آرام، روح الله طاهرخانی* صفحات 8-15

    تغییرات آب و هوایی یکی از مهم ترین مشکلاتی کره زمین می باشد. ساختمان ها با تکیه بر منابع انرژی غیرقابل تجدید، 40 درصد از کل انرژی مصرفی در سراسر دنیا و30 درصد از کل گاز کربن دی اکسید منتشر شده را به خود اختصاص داده اند. بخش ساخت و ساز در ایران 33.8 درصد از مصرف انرژی را به خود اختصاص داده است که در این میان مصرف انرژی در ساختمان های آموزشی ایران 2.5 برابر کشورهای توسعه یافته می باشد. بازسازی ساختمان های موجود کمک شایانی به کاهش مصرف انرژی و انتشار گاز کربن دی اکسید در سطح جهانی می کند. در این پژوهش، بازسازی بهینه یک ساختمان آموزشی واقع در شهر تهران با استفاده از اقدامات غیر فعال مورد بررسی قرار گرفت. جهت کمینه سازی بار سرمایش، گرمایش و سرمایه گذاری اولیه ساختمان برای آب و هوای حاضر و آینده، از الگوریتم ژنتیک با مرتب سازی نامغلوب در محیط jEPlus استفاده شد. در بهینه سازی ساختمان مذکور، گزینه های مختلفی چون پارامترهای مرتبط با پوشش ساختمان، مانند نوع عایق وضخامت آن و نوع شیشه به کارگرفته شده در پنجره ها در نظر گرفته شد و در نهایت از پنل های خورشیدی به منظور رسیدن به ساختمان با انرژی خالص صفر استفاده شد. گزینه غیرفعال انتخاب شده با در نظر گرفتن آب و هوای کنونی باعث کاهش 11.83درصدی در مصرف گاز سالانه ناشی از گرمایش و با در نظر گرفتن آب و هوای دهه باعث2080 کاهش بیش از 1.15 درصد در مصرف انرژی سالانه ناشی از سرمایش و کاهش 40.4 درصدی مصرف سالانه گازناشی از گرمایش و افزایش 4.84درصدی انرژی ناشی از سرمایش در مقایسه با مدل پایه می شود. نتایج نشان می دهد که ساختمان بهینه با فعلی نمیتواند به صورت بهینه در آینده باقی بماند.

    کلیدواژگان: بهسازی انرژی، بهینه سازی، انرژی خالص نزدیک به صفر، الگوریتم ژنتیک، تاپسیس
  • مریم آزموده* صفحات 16-21

    شهرهای امروز به دلیل مشکلات متعددی که بر شهروندان خود تحمیل میکنند عرصه را برای حضور شهروندان در شهر تنگ می نمایند. فضای شهری برای آنکه بتواند محیطی مناسب برای حضور ساکنان در خیابان ها و فضاهای شهری فراهم آورد می بایست شرایط حداقلی از آسایش را برای افراد مهیا کند. فضایی که در آن دما در حد آسایش و فاکتورهای آزاردهنده ای چون آلودگی هوا و آلودگی صوتی در آن به میزان کمی باشد. یکی از راه حل هایی که می تواند در این حوزه نقش موثری را ایفا کند، بازگشت طبیعت به فضای شهری و برقراری دوباره چرخه متعادلی از پارامترهای اقلیمی است. استفاده از سطوح سبز گیاه کاری شده می تواند از طریق سایه اندازی و اثر خنک کنندگی گیاهان، راه حل بااهمیتی در کاهش دما در فصول گرم به شمار آید. در کنار مسایل یاد شده وجه زیبایی شناسانه این جداره ها می تواند آسایش روانی افراد را نیز ارتقا دهد و کمک کننده حضور افراد در فضای شهری باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سطوح سبز بر تغییرات دما در فضاهای باز شهری انجام گرفته است و از طریق شبیه سازی با برنامه Envi-met این مساله را مورد بررسی عمیق تر قرار داده است. نتایج حاصل از این بررسی ها نشان داد که در فصول گرم، دمای هوا در اطراف دیوارهای سبز به میزان قابل توجهی کاهش می یابد و در فصول سرد دما اندکی بالاتر از نقاط با فاصله از دیوار است.

    کلیدواژگان: فضای شهری، جداره های سبز، تغییرات دما، شبیه سازی
  • جلال کامران نیا* صفحات 22-25
    نقش شهرها در تامین سرپناه برکسی پوشیده نیست و تامین مسکن مناسب در طبقه بندی نیازهای شهروندان از جایگاه خاصی برخوردار است و یکی از مهمترین اخص های دستیابی به توسعه عدالت فضایی محسوب می گردد. با توجه به اینکه تامین مسکن بویژ در شهرهای بزرگ جزو شعارهای مهم اکثر دولتها در ایران بوده، اما آنچه در این میان کمتر بدان پرداخته شده نقشی است که نهادهای محلی و شوراهای اسلامی شهرها می توانند در تامین مسکن ایفا کنند. همچنین با توجه به سهم 45.2% اجاره نشینان از کل جمعیت شیراز که وضعیت خاصی در میان کلانشهرهای کشور بوجود آورده و رشد شدید اجاره بهای مسکن در شیراز که در سال 1399 بالاتر از سایر کلانشهرها از جمله اصفهان، مشهد، تبریز و اهواز قرار دارد، لزوم توجه ویژه و ایفای نقشی توسط نهادهای محلی از جمله شورا و شهرداری برای حمایت از اقشار اجاره نشین را پررنگ تر می نماید که این مقاله در این راستا تلاش دارد با تاکید بر کلانشهر شیراز موضوع تامین مسکن اجاره ای برای کم درآمدها را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: مسکن کم درآمدها، اجاره، شهرداری، شیراز، عدالت فضایی
  • حسن ذوالفقارزاده، محمدجواد خوشحال* صفحات 26-33
    در سراسر جهان آگاهی روزافزونی وجود دارد که استراتژی های سنتی کاهش خوادث زیست محیطی که تلاش می کنند جریان آب را کنترل کنند احتمال پیامدهای فاجعه بار را در دراز مدت افزایش می دهند، هنگامی که شکست پس از سال ها توسعه ناپایدار در پشت موانع سیل رخ می دهد. از آنجا که تغییرات آب و هوایی جهانی باعث افزایش سطح دریا و شدیدتر شدن رویدادهای آب و هوایی می شود، وقوع سیلاب های شدید در سراسر جهان عادی تر می شود. جمعیت زیادی که در مناطق سیلابی دلتایی یا رودخانه ای زندگی می کنند به ویژه تحت تاثیر بیشترین حوادث قرار خواهند گرفت. معماری شناور یک استراتژی دفاعی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی است که همزمان با چرخه های طبیعی سیل در مناطق سیل زده کار می کند و به جای ایجاد مانع به کمک رویکرد معماری پایدار، جریان آب را امکان پذیر هدایت و کنترل می کند. احداث چنین ساختمان هایی می تواند صرفه جویی قابل ملاحظه ای در هزینه ها در مقایسه با سایر استراتژی های کاهش سیل و تغییرات آب و هوایی ایجاد کند. این پژوهش مطالعات موردی ساختمان های برروی آب موجود و پیشنهادی را با بحث در مورد سیستم ها و اجزای آنها مرور می کند. همچنین در مورد محدودیت های ساخت و ساز برخی از موانع نظارتی که از توسعه آن دلسرد شده اند و راه های احتمالی پیش رو بحث می شود.
    کلیدواژگان: معماری پایدار، ساختمان شناور، تغییرات آب و هوایی، آب
  • سمانه جوادی فرد*، فریبرز کریمی صفحات 34-40
    پسماندهای ساختمانی به عنوان ماحصل فعالیت های عمرانی انسان بر روی زمین، باعث بروز مشکلات عدیده ی زیست محیطی شده است. اگر چرخه ی عمر ساختمان، سه مرحله ی اصلی تخریب، طراحی و اجرا در نظر گرفته شود، هریک از آن ها حامل میلیون ها تن پسماند ساختمانی است، اما با مدیریت استراتژیک و راهبردی می توان کنترل بیشتری بر هر یک از مراحل داشت، و میزان تولید پسماندهای ساختمانی را به حداقل رساند، و همچنین می توان برنامه ی راهبردی فضایی بازیافت و استفاده-ی مجدد از پسماندهای ساختمانی برای کنترل و نظارت بیشتر، تعریف کرد. از این رو پژوهش حاضر به دنبال بررسی و توصیف وضع موجود، و ارایه چشم انداز آرمانی با توجه به فرصت و تهدید ها است، و در گام بعدی، پژوهش های پیشین با موضوع مدیریت پسماندهای ساختمانی در فازهای اصلی پروژه (تخریب، طراحی، اجرا) بررسی و برنامه ی راهبردی فضایی مدیریت پسماندهای ساختمانی، در 15 مولفه پیشنهاد شده است. در این پژوهش اطلاعات و داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده است و مورد واکاوی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، برنامه ریزی راهبردی فضایی، مدیریت پسماندهای ساختمانی، برنامه ریزی راهبردی پسماندهای ساختمانی، بازیافت و استفاده مجدد از پسماندهای ساختمانی
  • ایمان باجلان* صفحات 41-52
    با توجه سرعت روزافزون جمعیت شهرنشین و تاثیر آن در رشد شهری و گسترش کالبدی شهرها و دست اندازی آن ها به زمین های مستعد کشاورزی حومه شهری، مطالعه، بررسی، مدل سازی و پایش این گسترش های بی برنامه از موضوعات مهم محققین در حوزه های مختلف می باشد. به همین جهت، در این تحقیق تصاویر ماهواره لندست در سال های 1996، 2006، و 2016 برای تولید نقشه شهر و از ترکیب روش شبکه عصبی با فیلترهای همسایگی جهت پایش و مدل سازی استفاده شده است. در این مقاله تنها رشد کاربری ساختمانی به عنوان رشد شهری در نظر گرفته شده است. برای طبقه بندی تصاویر و استخراج نقشه از روش ماشین بردار پشتیبان استفاده شد. برای مدل-سازی رشد شهری، شبکه عصبی پیش خورانده پیشنهادی در 2 مرحله اجرا شد؛ (1) برای یادگیری و تعیین وزن ها با استفاده از نقشه سال های 1996 و 2006، و (2) به صورت رو به جلو برای پیش بینی نقشه شایستگی برای سال 2016. به منظور پیش بینی نقشه شایستگی با دقت بالا، معماری شبکه عصبی با توجه به کمترین RMSE تعیین گردید. سپس نقشه شایستگی پیش بینی شده با فیلترهای مختلف همسایگی ترکیب و نقشه سال 2016 پیش بینی گردید. دقت روش در دو مرحله تعیین شد. ابتدا دقت نقشه شایستگی پیش بینی شده با استفاده از روش ROC بررسی گشت و سپس در مرحله دوم میزان تطابق نقشه شهری پیش بینی شده با نقشه مرجع سال 2016 با استفاده از ماتریس مقایسه و با معیارهای دقت کلی و ضریب کاپا بدست آمد. در نهایت روش ارایه شده برای پیش بینی نقشه شهری سال 2026 به کار گرفته شد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی پیش خورانده، فیلتر همسایگی، گسترش شهری، ROC
  • داریوش اردلان، مرضیه ابراهیمی پور، مبینا دربهانی نژاد* صفحات 53-58

    بررسی بوستان ها، پارک ها و فضای سبز شهری در محلات جدید شهری که با طرحی از پیش تعیین شده جانمایی و اجرا شده اند، می تواند میزان الزام به قانون را در عمل نمایان سازد. طی یک دهه گذشته قانون پدافند غیرعامل در قالب یکی از مباحث مقررات ملی ساختمان تدوین شده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی موضوع پرداخته و پس از جمع آوری اطلاعات به روش های مطالعات کتابخانه ای و بازدید میدانی به کمک نرم افزار جی.آی.اس به تحلیل اطلاعات نمونه موردی پرداخته است. نمونه موردی در این پژوهش بوستان کاج در محله ملاصدرا در شهر قزوین می باشد که قدمت آن حدود دو دهه می باشد. بر اسا مبحث 21 مقررات ملی هفت عامل در زمینه رعایت ضوابط پدافند غیرعامل در فضاهای شهری حاکم است که عبارتند از فضای باز، عناصر طبیعی، جان پناه، پناهگاه، تجهیزات شهری، ارتفاع جداره و معابر. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد از مجموعه هشت سنجه تعریف شده برای ارزیابی این فضای شهری، حدود نیمی از عوامل رعایت نشده اند و بیشترین مشکلات موجود مربوط به کمبود عناصر مستقر در فضا است. اجرایی شدن ضوابط پدافند غیر عامل در گرو وجود نهاد نظارتی برای این مبحث از مقررات ملی، بازنگری در تفکیک زمین شهری توسط شهرسازان و مهندسان مشاور، و پر رنگ تر شدن ضوابط طراحی شهری و الزام به اجرای آنها توسط مراجع زیربط است.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، ملاصدرا، بوستان کاج، ضوابط شهرسازی
  • فاطمه درخشان، الهام سرکرده ئی*، اسلام کرمی صفحات 59-65
    توسعه پایدار شهری یک چارچوب بسیار قوی برای ارایه راهکارها و ارتقای کیفیت زندگی است که می تواند به عنوان یکی از ابزارهای اصلی برای پاسخ به مشکلات وسیع زیست محیطی در جهان محسوب شود. یکی از رویکردهای مهم توسعه پایدار شهری، رشد هوشمند شهری است. «رشد هوشمند» نظریه ای در برنامه ریزی شهری است که رشد را در مراکز شهری فشرده، متمرکز می کند. توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی محور(TOD) با ایجاد مراکز شهری واجد دسترسی به حمل و نقل عمومی و یا توسعه مراکز شهری، در جهت رشد هوشمندانه شهرها گام برمیدارد. هدف این مقاله بررسی مفهوم TOD و جایگاه آن در رشد هوشمند شهری و مزایای اجرای آن است تا با بررسی امکانات ایجاد چنین توسعه ای بتوان با ارایه راهکارهایی به یکی از فاکتورهای مهم رشد هوشمند شهری دست یافت. در تحقیق حاظر پس از جمع آوری اطلاعات، به روش کتابخانه ای از روش توصیفی- تحلیلی مطالب گردآوری شده از مقالات و کتب را دسته بندی کرده ایم. بررسی های انجام شده نشان می دهد که در بسیاری از شهرها TOD انجام و یا در حال انجام می باشد و نتایج طرح های انجام شده نشان می دهد که اجرای TOD به طور موثری مشکل ترافیک و معضلات ناشی از آن را حل می کند و باعث رسیدن به رشد هوشمند شهری می شود.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، رشد هوشمند شهری، توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی محور، TOD
  • رحیم هاشم پور*، مهسا سیفایی، نگین صالحی صفحات 66-74
    یکی از زمینه های ناپایداری شهری، سکونتگاه های غیررسمی است، که در ایران به عنوان نمادی از فقر شهری با سرعتی شتابان در حال شکل گیری است. این سکونتگاه ها منظری آشفته و بی نظم در شهر ایجاد کرده و لطمات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی گسترده ای را بر کل شهر تحمیل کرده اند. نکته دارای اهمیت، شناسایی راهکار اساسی خروج از این معضل است. این امر را نه می توان به حال خود رها نمود و نه می توان با برخورد مقطعی و گزینشی پاسخگوی آن شد. ضعف مدیریت شهری، برخوردهای غیرقانونی، ناکارآمدی سیاست های کنونی از جمله موانع اصلی گام نهادن در مسیری شفاف است. رویکردهای متفاوتی در نظام برنامه ریزی در کشورهای مختلف در کاهش این مساله بکار گرفته شده است. گزارش توسعه جهانی، توانمندسازی اقشار فقیر و سرمایه گذاری در دارایی های آنان را از اولویت های اصلی در بهینه سازی زندگی ساکنین این بافت ها مطرح کرده است. قراین زیادی از رابطه ی میان توانمندسازی با تکیه بر دارایی ها و توسعه در سطح کلان اجتماعی حکایت دارد. هدف از این مطالعه ارایه الگوی فرآیند توانمندسازی ساکنین بر مبنای سرمایه اجتماعی و دارایی ها بوده است. در این مقاله سعی شده تا با اتخاذ روش توصیفی-تحلیلی، توانمندی های بالقوه و دارایی های اقشار فقیر با استفاده از مطالعات اسنادی، پیرامون سکونتگاه های غیررسمی تحلیل و راهکارهای دست یابی به آن ارایه شود. نتایج، نشان داده سکونتگاه های غیررسمی، حامل ظرفیت های اجتماعی- مشارکتی معینی هستند و توانمندسازی ساکنین از طریق دارایی های محلی به توسعه اثربخش در کالبد این بافت ها نیز منتهی شده است. سرمایه اجتماعی، با طیف گسترده ای از دارایی های نهفته در آن، مولفه ای تاثیرگذار بوده که در ابعاد عینی ناظر بر بالا بردن سطح کیفیت زندگی عمومی شده است. تحقق این مهم مستلزم کاهش نابرابری ها از طریق سرمایه گذاری در قابلیت ها و دارایی-های بالقوه اقشار فقیر و جلب اعتماد آن ها، خلق سازوکاری نهادی برای فراگیری و مشارکت و سازمان های قوی آنها است.
    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیررسمی، توانمندسازی، دارایی ها، سرمایه اجتماعی
  • عظیم عثمانیان، عبدالقادر قدرت گوجار، رحیم هاشم پور* صفحات 75-82
    امروزه بافت های ارزشمند شهری در سایه پیشرفت های فناوری و نگاه سوداگرایانه رو به فرسودگی نهاده اند. این فرسودگی که درکالبد و فعالیت بناها اتفاق می افتد ، تاثیر مخربی بر بافت هایی که در طی روندی تدریجی شکل گرفته و دربردارنده هویت و حافظه تاریخی شهرها هستند می گذارد. حال اگر این بافت ها متعلق به دربرگیرنده هویت نژادی و یا دینی باوری شهروندان باشد این تاثیر منفی بیش از پیش تشدید شده و موجب تهدید آثار فرهنگی زیست اقوام و ادیان در شهرهای چندفرهنگی می گردد. امروزه ضرورت بازآفرینی و تجدید حیات شهری بر همگان مشخص است ولی نمی توان نحوه مداخله در تمامی بافت های ناکارآمد را یکسان دانست بخصوص هنگامی که زمینه های فرهنگی و اجتماعی در حوزه قومی و باوری متفاوت باشد که می طلبد بنا به شناخت زمینه های موجود هر بافت که ساکنان متفاوتی دارد برای موفقیت پروژه و همچنین احساس تعلق خاطر شهروندان با بافت پس از بازآفرینی بهتر است شاخص هایی تدوین و مختص با زمینه های موجود تعیین گردد. این پژوهش با هدف تعیین اصول بازآفرینی شهری فرهنگ مبنای محلات مختلف قومیتی و باوری با تاکید بر قوم نگاری در شهر ارومیه و به روش توصیفی تفسیری و رویکرد قوم نگاری «مردم نگاری» تدوین شده است تا با تبیین شاخص ها و مولفه های بازآفرینی مختص هر بافت متفاوت تلاشی در جهت تجدیدحیات ارزشمند شهری انجام داده باشیم. یافته های تحقیق نشان می دهد که شهر ارومیه که یک شهر چند فرهنگی و چند هویتی با وجود اقوام و ادیان متفاوت است. "دیگری"هایی هستند که در عین کثرت در یک شهر گرد هم آمده اند و اجزای آن یک وجود مشترک را موجود می گردند که اهمیت و ضرورت مطالعه و پرداختن به زمینه های اجتماعی و فرهنگی هر یک از این اقوام را دو چندان می کند.
    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، فرهنگ مبنا، قوم نگاری ارومیه، محلات قومیتی
  • شیرین کاکاوند، ملیحه باباخانی* صفحات 83-91

    موضوع هویت شهری، بحران هویت یکی از مهم ترین معضلاتی است که سکونتگاه های جدید با آن دست و پنجه نرم می کنند؛ چرا که این سکونتگاه ها عمدتا تحت تاثیر تفکرات مدرن شکل گرفته اند و بحث هویت شهری به عنوان یکی از چالش های مطرح شده در این سکونتگاه ها به حساب می آید. می توان گفت یکی از مهم ترین دلایل عدم موفقیت شهرهای جدید در جذب جمعیت، بی توجهی به موضوعاتی چون هویت شهری است. ساکنین شهرهای بی هویت تمایلی به حل مسایل موجود در شهر ندارند و این شهرها به مرور زمان به محیط های خوابگاهی تبدیل می شوند. بنابراین شناخت مولفه های هویت بخش و تلاش برای بهبود وضعیت هویت شهری این سکونتگاه ها بسیار حایز اهمیت است. مسکن مهر قزوین نیز به عنوان یک سکونتگاه شهری جدید با این چالش رو به رو است. هدف اصلی این پژوهش کاهش معضلات ناشی از بی هویتی در مسکن مهر قزوین می باشد. پژوهش حاضر با بررسی وضعیت کنونی این ناحیه شهری مبتنی بر مشاهدات میدانی، معضلات بی هویتی این سکونتگاه را شناسایی کرده و سپس با استفاده از معیار های هویت بخشی به ارایه راهکارهایی به منظور بهبود کیفیت وضعیت مسکن مهر قزوین از نظر هویت شهری می پردازد.

    کلیدواژگان: هویت شهری، برنامه ریزی، سکونتگاه های جدید، مسکن مهر قزوین
|
  • Mahdi Beyragh Shamshir, Elham Sarkardehi * Pages 1-7
    The need for energy has been one of the most important concerns of human life, and today, with the industrialization of cities and the increase in population, followed by the increase in demand for the use of energy, its importance in life has increased more than before. Also, due to the problems that exist in the use of non-renewable energies, such as the limited nature of these resources and environmental pollution, the countries that are facing environmental crises and droughts, the use of alternative energies and their utilization is a necessity. count Renewable energies, which include diverse, free, available and non-polluting resources, are the best solution to replace fossil fuels. Green architecture proposes a plan for the future that aims to build green buildings with emphasis on the optimal use of energy and preventing its waste in order to provide cooling and heating and preserve it for future generations as well as prevent the negative effects of construction and It is an instrument on the environment. The requirement for the realization of this is the use of native architecture, which the architects of the past, by adapting to the climatic conditions and their designs, provided the best conditions for human comfort and peace. Buildings are one of the things that have the most energy loss and have a significant impact on environmental pollution and human health. In the upcoming research, using library resources, the application of renewable energy in the design of buildings will be investigated considering climate issues.
    Keywords: Renewable Energy, climate design, Green building, energy conservation, foresight in design
  • Kimiya Aram, Roohollah Taherkhani * Pages 8-15

    Climate change is one of the most important problems of the planet. Buildings, relying on non-renewable energy sources, account for 40% of the total energy consumed worldwide and 30% of the total carbon dioxide emissions. The construction sector in Iran accounts for 33.8% of energy consumption, among which the energy consumption in Iran's educational buildings is 2.5 times that of developed countries. Renovation of existing buildings helps to reduce energy consumption and carbon dioxide emissions globally. In this research, the optimal reconstruction of an educational building located in Tehran was investigated using passive measures. In order to minimize the load of cooling, heating and the initial investment of the building for the current and future climate, the genetic algorithm with non-globe sorting was used in the jEPlus environment. In the optimization of the mentioned building, various options such as parameters related to the building cover, such as the type of insulation and its thickness and the type of glass used in the windows were considered and finally solar panels in order to reach the building with zero net energy. used. The passive option selected considering the current climate causes an 11.83% reduction in annual gas consumption due to heating and considering the climate of the decade 2080 causes a reduction of more than 1.15% in annual energy consumption due to cooling and a 40.4% reduction in consumption Annual gas emissions from heating and a 4.84% increase in cooling energy compared to the base model. The results show that the current optimal building cannot remain optimally in the future.

    Keywords: Energy retrofit, optimization, net zero energy, Genetic Algorithm, TOPSIS
  • Maryam Azmoodeh * Pages 16-21

    Today's cities are narrowing the field for the presence of citizens in the city due to the many problems they impose on their citizens. In order to provide a suitable environment for the presence of residents in the streets and urban spaces, the urban space must provide minimum conditions of comfort for people. A space where the temperature is comfortable and annoying factors such as air pollution and noise pollution are small. One of the solutions that can play an effective role in this field is the return of nature to the urban space and reestablishing a balanced cycle of climatic parameters. The use of vegetated green surfaces can be considered an important solution in reducing the temperature in hot seasons through shading and the cooling effect of plants. In addition to the mentioned issues, the aesthetic aspect of these walls can also improve people's psychological comfort and help the presence of people in the urban space. The current research has been conducted with the aim of investigating the effect of green surfaces on temperature changes in urban open spaces, and through simulation with Envi-met program, this issue has been investigated more deeply. The results of these studies showed that in hot seasons, the air temperature around the green walls decreases significantly, and in cold seasons, the temperature is slightly higher than the points with a distance from the wall.

    Keywords: urban space, green walls, Temperature changes, Simulation
  • Jalal Kamranniya * Pages 22-25
    The role of cities in providing shelter is not hidden, and providing suitable housing has a special position in the classification of citizens' needs and is considered one of the most important features of achieving the development of spatial justice. Considering that providing affordable housing in big cities is one of the important slogans of most governments in Iran, but what is less discussed is the role that local institutions and Islamic councils of cities can play in providing housing. Also, considering the 45.2% share of renters from the total population of Shiraz, which has created a special situation among the metropolises of the country, and the sharp growth of housing rent in Shiraz, which is higher than other metropolises such as Isfahan, Mashhad, Tabriz and Ahvaz in 2019. It highlights the need for special attention and playing a role by local institutions, such as the council and the municipality, to support the renters, and in this regard, this article tries to explain the issue of providing rental housing for low-income earners by emphasizing the metropolis of Shiraz.
    Keywords: low income housing, Rent, municipality, Shiraz, Spatial justice
  • Hasan Zolfagharzadeh, Mohammadjavad Khoshhal * Pages 26-33
    There is a growing awareness around the world that traditional mitigation strategies which attempt to control water flow, increase the likelihood of catastrophic consequences in the long term, when failure occurs after years of unsustainable development behind flood barriers. As global climate change causes sea levels to rise and weather events to become more severe, severe flooding is becoming more common around the world. Large populations living in deltaic or riverine floodplains will be particularly affected by the worst events. Floating architecture is a defense strategy to deal with climate change that works simultaneously with natural flood cycles in flooded areas and instead of creating an obstacle with the help of a sustainable architecture approach, it enables the flow of water to be directed and controlled. The construction of such buildings can provide significant cost savings compared to other flood and climate change mitigation strategies. This research reviews case studies of existing and proposed overwater buildings with a discussion of their systems and components. It also discusses the construction limitations of some regulatory barriers that have discouraged its development and possible ways forward.
    Keywords: Sustainable Architecture, floating building, climate change, Water
  • Samaneh Javadifard *, Fariborz Karimi Pages 34-40
    Construction waste as a result of human construction activities on earth has caused many environmental problems. If the life cycle of the building, the three main stages of demolition, design and implementation are considered, each of them carries millions of tons of construction waste, but with strategic and strategic management, more control can be achieved over each one. It had steps, and minimized the amount of construction waste production, and it is also possible to define a spatial strategic plan for recycling and reuse of construction waste for more control and monitoring. Therefore, the current research seeks to investigate and describe the current situation, and provide an ideal perspective with regard to opportunities and threats, and in the next step, previous researches on the subject of construction waste management in the main phases of the project (demolition, design, implementation) review and spatial strategic plan of construction waste management is proposed in 15 components. In this research, information and data have been collected through library studies and analyzed.
    Keywords: Strategic Planning, Spatial Strategic Planning, construction waste management, construction waste strategic planning, recycling, reuse of construction waste
  • Iman Bajelan * Pages 41-52
    Considering the ever-increasing speed of the urban population and its impact on urban growth and the physical expansion of cities and their encroachment on suitable agricultural land in the suburbs, studying, investigating, modeling and monitoring these unplanned expansions are among the important topics of researchers. It is in different fields. For this reason, in this research, Landsat satellite images in 1996, 2006, and 2016 were used to produce the city map and the combination of neural network method with neighborhood filters was used for monitoring and modeling. In this article, only the growth of building use is considered as urban growth. Support vector machine method was used for image classification and map extraction. To model urban growth, the proposed feed-forward neural network was implemented in 2 stages; (1) to learn and determine the weights using the map of 1996 and 2006, and (2) forward to predict the merit map for 2016. In order to accurately predict the merit map Above, the neural network architecture was determined according to the lowest RMSE. Then the predicted merit map was combined with different neighborhood filters and the 2016 map was predicted. The accuracy of the method was determined in two steps. First, the accuracy of the predicted merit map was checked using the ROC method, and then, in the second step, the degree of conformity of the predicted urban map with the reference map of 2016 was obtained by using the comparison matrix and with the criteria of overall accuracy and Kappa coefficient. Finally, the presented method was used to predict the urban map of 2026.
    Keywords: Feedforward Neural Network, neighborhood filter, Urban Expansion, ROC
  • Daryoosh Ardalan, Marziyeh Ebrahimi, Mobina Darbahani * Pages 53-58

    Examining gardens, parks and urban green spaces in new urban neighborhoods that have been placed and implemented with a predetermined plan can show the extent of compliance with the law in practice. In the past decade, the passive defense law has been formulated as one of the topics of the national building regulations. The present study investigated the subject in a descriptive-analytical way, and after collecting information, it analyzed the data of the case sample with the help of GIS software. A case example in this research is the pine grove in Mulla Sadra neighborhood in Qazvin city, which is about two decades old. According to topic 21 of the national regulations, there are seven factors in the field of compliance with passive defense rules in urban spaces, which include open space, natural elements, parapets, shelters, urban equipment, wall height and passages. The results of this research show that from the set of eight criteria defined for the evaluation of this urban space, about half of the factors are not met and the most existing problems are related to the lack of elements located in the space. The implementation of non-active defense regulations depends on the existence of a regulatory body for this issue of national regulations, a review of urban land separation by city planners and consulting engineers, and the addition of urban design regulations and the requirement to implement them by subordinate authorities.

    Keywords: Passive Defense, Mulla Sadra, Bustan Kaj, urban planning standards
  • Fatemeh Derakhshan, Elham Sarkardehi *, Eslam Karami Pages 59-65
    Sustainable urban development is a very strong framework for providing solutions and improving the quality of life, which can be considered as one of the main tools to respond to the vast environmental problems in the world. One of the important approaches of sustainable urban development is smart urban growth. "Smart growth" is a theory in urban planning that concentrates growth in dense urban centers. Development based on public transportation (TOD) by creating urban centers with access to public transportation or developing urban centers takes a step towards the smart growth of cities. The purpose of this article is to investigate the concept of TOD and its place in smart urban growth and the benefits of its implementation, so that by examining the possibilities of creating such development, one of the important factors of smart urban growth can be achieved by providing solutions. In the current research, after collecting information, we have categorized the materials collected from articles and books using a descriptive-analytical library method. The conducted investigations show that TOD has been done or is being done in many cities and the results of the plans show that the implementation of TOD effectively solves the traffic problem and the problems caused by it and leads to smart urban growth.
    Keywords: Sustainable urban development, smart urban growth, development based on public transportation, TOD
  • Rahim Hashempour *, Mahsa Seyfaei, Negin Salehi Pages 66-74
    One of the domains of urban unsustainability is informal settlements, which are unfortunately rapidly taking develop in Iran as a symbol of urban poverty. These settlements also create a chaotic view in the city and inflict extensive social, economic, and cultural damage on the entire of the city. The important point is to identify the basic solution to get out of this dilemma. This cannot be left to its own devices and it was not answered with a cross-sectional and selective approach. Weakness in the urban management, illegal actions, inefficiency of current policies are the main obstacles to taking a transparent path. Different approaches have been implemented in the planning system in different countries to reduce this problem. The Global Development Report identifies the empowerment of the poor and investment in their assets are top priorities in optimizing the lives of those living in these areas. There is ample evidence of the relationship between empowerment and reliance on assets and macro-level development The purpose of this study was providing a process pattern of residents' empowerment based on social capital and assets. Therefore, with a descriptive-analytical method, the potential capabilities and assets of the poor have been analyzed by using documentary studies on informal settlements and solutions to achieve empowerment based on social capital have been presented. The results show that informal settlements carry certain social-participatory capacities and empowerment of the inhabitants of these contexts leads to effective development in the body of these contexts and Social capital, with a wide range of assets was one of the effective factors, increasing the general quality of life. Achieving this requires reducing inequalities by investing in the capabilities and potential assets of the poor and gaining their trust, creation of an institutional mechanism for their learning and participation and strong organizations.
    Keywords: Informal Settlements, Empowerment, Assets, Social Capital
  • Azim Osmanian, Abdolqader Ghodratgojar, Rahim Hashempour * Pages 75-82
    Today, the valuable urban tissues are getting worn out under the shadow of technological advances and speculative view. This wear and tear that occurs in the body and activity of the buildings has a destructive effect on the tissues that are formed during a gradual process and contain the identity and historical memory of the cities. Now, if these tissues belong to the racial or religious identity of the citizens, this negative effect is intensified and threatens the cultural effects of ethnic and religious life in multicultural cities. Today, the need for urban regeneration and revitalization is clear to everyone, but the way of intervention in all dysfunctional contexts cannot be considered the same, especially when the cultural and social contexts are different in the ethnic and religious spheres, which requires knowledge of the existing contexts of each The context, which has different residents, for the success of the project and also the sense of belonging of the citizens to the context after the regeneration, it is better to develop indicators specific to the existing contexts. This research aims to determine the principles of urban regeneration of culture based on different ethnic and religious localities, with an emphasis on ethnography in Urmia city, using descriptive-interpretive methods and ethnography approach, to explain specific regeneration indicators and components. We have made an effort in the direction of valuable urban revitalization in every different context. The findings of the research show that the city of Urmia, which is a multi-cultural and multi-identity city with the existence of different ethnic groups and religions. There are "others" who have gathered together in a city and its components form a common existence which doubles the importance and necessity of studying the social and cultural contexts of each of these ethnic groups.
    Keywords: Urban regeneration, culture based, Urmia ethnography, ethnic neighborhoods
  • Shirin Kakavand, Maliheh Babakhani * Pages 83-91

    The issue of urban identity and identity crisis is one of the most important problems that new settlements struggle with; Because these settlements were mainly formed under the influence of modern thinking and the urban identity issue is considered as one of the challenges raised in these settlements. It can be said that one of the most important reasons for the failure of new cities in attracting population is the neglect of issues such as urban identity. Residents of anonymous cities do not want to solve the problems in the city, and these cities turn into dormitory environments over time. Therefore, it is very important to know the identity-giving components and try to improve the status of the urban identity of these settlements. Qazvin Mehr housing is also facing this challenge as a new urban settlement. The main goal of this research is to reduce the problems caused by anonymity in Qazvin Mehr housing. The present study, by examining the current situation of this urban area based on field observations, identifies the identityless problems of this settlement and then, using identity criteria, provides solutions to improve the quality of Mehr housing in Qazvin in terms of urban identity.

    Keywords: Urban Identity, planning, new settlements, Qazvin Mehr housing