فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت ساخت - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1398)

نشریه مهندسی و مدیریت ساخت
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا هاشمیان*، سمانه جدلی، امیرحسین حاجی بابایی صفحات 1-6
    یکی از هزینه های اصلی در پروژه های عمرانی هزینه های ناشی از منابع انسانی است که مدیریت صحیح آن موجب افزایش بهره وری در پروژه های عمرانی خواهد شد. مهمترین مسیله در مدیریت منابع انسانی شناسایی زمان و نقاطی است که در آن نقاط پروژه ها با اتلاف زمان مواجهند. مدیریت زمان و افزایش راندمان کاری پروژه ها نیازمند بکارگیری روش ها و ابزارهایی است. در این مقاله با مطالعه موردی یک کارگاه عمرانی به چگونگی استفاده از متدولوژی شش سیگما و نقش فناوری RFID در شناسایی نقاط و نفراتی که در کارگاه دارای بیشترین زمان پرت هستند می پردازیم و سپس با ارایه راهکارهایی سعی در بهینه سازی و کاهش اتلاف زمان در پروژه می کنیم. پس از اعمال تغییرات در جهت کاهش زمان در این کارگاه نتایج بدست آمده در رابطه با بهینه سازی و کاهش زمان را مشاهده می کنیم. در این راستا با تلفیق دو شاخه مختلف شش سیگما که یک روش بهینه سازی است و فناوری شش سیگما روشی عملی را در جهت کاهش زمان های پرت شده و مدیریت آنها ارایه شد تا یکی از مباحث و مشکلات موجود در کارگاه های عمرانی بهینه سازی شده و در واقع به مدیریت زمان در منابع انسانی پرداخته شود. بدین ترتیب مشاهده گردید که با پیاده سازی فناوری RFID زمان پرت شده کارگران محاسبه شده و افرادی که دارای زمان پرت زیادی هستند شناسایی شدند و بهینه سازی آن با استفاده از راهکار جایگزینی افراد صورت پذیرفت.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، منابع انسانی، مدیریت پروژه های عمرانی، شش سیگما، RFID
  • محمد فلاح شیروانی، امید بامشاد، مهدی مهدی خانی* صفحات 7-13
    در شرایط باران اسیدی واکنش های شیمیایی در سازه بتنی رخ می دهد که منجر به تغییر pH می شود. زمانی که این واکنش ها ادامه می یابند بتن شروع به از دست دادن مقاومت مکانیکی خود می کند که به ترک خوردگی، کاهش وزن و نهایتا تخریب سازه منجر می گردد. از آنجایی که در مواردی کنترل بارش اسیدی و اثرات آن بر محیط اطراف اجتناب ناپذیر است، تا بحال محققین مطالعات زیادی بر روی این مقوله انجام داده اند و راه کارهایی برای حذف یا کنترل اثرات آن ارایه داده اند. یکی از راه کارهای نوین در این زمینه استفاده از نانوذرات می باشد. در سال های اخیر مطالعات بر روی نانوذرات سیلیس متمرکز شده، با این هدف که بتوان با استفاده از این ماده، مشخصات بتن را بیش از پیش افزایش داد. افزودن نانو سیلیس به بتن در شرایط غیر اسیدی(خنثی) موجب کاهش نفوذپذیری آب درون بتن و همچنین مقاومت بالاتر در برابر حمله های شیمیایی می شود. در این مقاله به بررسی مشخصات مکانیکی و دوام بتن حاوی نانوسیلیس از جمله میزان کاهش وزن، مقاومت فشاری، مقاومت الکتریکی و میزان جذب آب تحت شرایط اسیدی پرداخته می شود. بر اساس نتایج بدست آمده، با افزایش نانوسیلیس به بتن، مشخصات مکانیکی و دوام بتن بهبود می یابد، اما با افزایش درجه اسیدی آب، دوام و مشخصات مکانیکی بتن نزول می یابد.
    کلیدواژگان: نانو سیلیس، مقاومت الکتریکی، مقاومت فشاری، جذب آب، شبیه ساز باران اسیدی
  • عارف طارمیان*، فائزه طاهرخانی، شادی معتمدی صفحات 14-22
    دغدغه گسترده و روز افزون پیرامون حفاظت از انرژی، گرمای جهانی و تقلیل منابع تجدید ناپذیر کره زمین، موجب گشته تا توسعه و گسترش ساختمان های سبز، نه تنها به عنوان امری لوکس و رفاهی، بلکه به عنوان ضرورتی غیر قابل انکار برای حفظ حیات کره زمین تلقی گردد. به دلیل اهمیت موضوع در ابعاد جهانی، بسیاری از کشورها عزم خود را برای توسعه این ساختمان ها جزم کرده اند، اما متاسفانه در کشور ما به دلیل برخی موانع، سرعت پیشرفت در این مبحث بسیار کند می باشد. در این پژوهش تلاش شده تا مهم ترین موانع و ریسک ها در برابر اجرا و گسترش ساختمان های سبز در کشور، شناسایی و سپس با استناد بر پرسشنامه های توزیعی میان کارشناسان و متخصصان، از طریق تحلیل سلسله مراتبی اقدام به اولویت بندی این موانع گردد. طبق نتایج بدست آمده از پرسشنامه ها، در بخش معیارهای اصلی، به ترتیب معیارهای اقتصادی، فناوری، اجتماعی، قانونی، سیاسی و زیست محیطی اولویت های اول تا آخر را از آن خود کردند. در بخش زیر معیارها نیز، هزینه آغازین بالا، هزینه پایین انرژی و مقاومت مردم در برابر تغییر و هزینه های تعمیر و نگهداری سیستم های ساختمان سبز به ترتیب مهم ترین اولویت ها را از آن خود کردند. در پایان سعی شده تا راهکارها و پیشنهاداتی در راستای کاهش این موانع ارایه گردد.
    کلیدواژگان: ریسک های اجرایی، ساختمان سبز، توسعه پایدار، روش سلسله مراتبی، AHP
  • محدثه انبارلویی*، مهدی مهدیخانی صفحات 23-29
    ترک های کوچک در بتن ممکن است با گذر زمان تبدیل به ترک های بزرگ شده و منجر به کاهش عمر مفید سازه های بتنی گردند. بنابراین باید سرعت رشد و گسترش ترک ها را محدود کرد. ترمیم ترک در بتن یکی از راه های موثر برای جلوگیری از گسترش ترک ها می باشد به همین دلیل از گذشته تا کنون روش های مختلفی برای ترمیم ترک های ایجاد شده بر روی بتن در اث عوامل مختلف بررسی ومقایسه شده اند. این پژوهش یک روش بیولوژیکی برای بهبود اثر خودترمیم شوندگی تیرهای بتنی توسط فعالیت میکروبی باکتری باسیلوس ساب تیلیس را ارایه می دهد. در این پژوهش خودترمیمی شوندگی با تزریق باکتری باسیلوس توسط سرنگ انسولین به داخل ترک آغاز می گردد. به همین منظور 6عدد تیر بتنی با ابعاد 15×15×120 سانتی متر ساخته شدند و خاصیت خودترمیم شوندگی با ایجاد ترک از طریق اعمال بار استاتیکی پیچشی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.در پایان با توجه به لنگر پیچشی نهایی تیرها این نتیجه گرفته شد که تیر ترمیم شده با این روش ظرفیت پیچشی نمونه شاهد اولیه را 93.13 درصد افزایش داده و ظرفیت پیچشی تیر ترک خورده را نیز 7.6 برابر کرده است.
    کلیدواژگان: باکتری باسیلوس ساب تیلیس، خودترمیم شوندگی، بتن، پیچش
  • امید بامشاد* صفحات 30-34
    در سال های اخیر، ملات خودتراکم به دلیل کارایی بالا به صورت گسترده در قسمت های مختلف پروژه های ساختمانی استفاده می شود. کارایی ملات های خودتراکم به ترکیب استفاده شده در طرح اختلاط و ویژگی-های اجزای آن مانند نوع سنگدانه ها، کیفیت فوق روان کننده، مواد افزودنی و... بستگی دارد. همچنین برای ارتقا خصوصیات ملات های سیمانی، استفاده از انواع افزودنی مانند خاکستر بادی، نانو ذرات و... رواج یافته است. با توجه به اهمیت بررسی خواص مکانیکی و کارایی ملات های سیمانی، در این مطالعه، به بررسی تاثیر میکروسیلیس و فوق روان کننده بر کارایی و مقاومت فشاری ملات خودتراکم پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که افزودن میکروسیلیس باعث افزایش مقاومت فشاری، و کاهش جریان اسلامپ کوچک در ملات می-شود. همچنین نسبت آب به سیمان یکی از پارامتر های مهم در افزایش مقاومت فشاری کوتاه مدت است که نسبت به دیگر پارامتر ها تاثیر بیشتری دارد و با کاهش نسبت آب به سیمان مقاومت فشاری بیشتری حاصل شد.
    کلیدواژگان: مقاومت فشاری، ملات خودمتراکم، میکرو سیلیس، فوق روان کننده
  • شهره مرادی، رامین انصاری*، روح الله طاهرخانی صفحات 35-42

    امروزه صنعت ساخت و ساز، به یکی از صنایع مادر تبدیل شده است که طیف گسترده ای از صنایع وابسته را تشکیل می دهد. تغییرات سریع در محیط ساخت و ساز برای یک شرکت یا سازمان نیاز به تلاشهای مختلفی برای زنده ماندن و رشد دارد و حیاتشان به نحوه مدیریت صحیح آنها در انجام پروژه هایشان بستگی دارد. موفقیت پروژه های ساخت یکی از اهداف اصلی مدیران پروژه است. یکی از راه های ارزیابی و کنترل موفقیت پروژه، اعمال مدیریت عملکرد پروژه است. با توجه به شرایط موجود، شرکت ها و سازمان ها اهمیت ارزیابی عملکرد را برای بهبود رقابت خود تشخیص می دهند. از این رو در این تحقیق با مرور و بررسی ادبیات تحقیق مربوط به ارزیابی عملکرد پروژه ها، کلیدی ترین شاخص های اندازه گیری عملکرد، شناسایی و ارایه شده است. طبق محاسبات و بررسی های انجام شده مهمترین شاخصهای کلیدی به ترتیب اولویت عبارتند از: ایمنی، هزینه، کیفیت، زمانبندی، بهره وری، رضایت مشتری، سود آوری، رضایت تیم، محیط زیست و پایداری. همچنین، با توجه به اینکه پروژه های ساخت و ساز همواره در حال پیشرفت و پیچیده تر شدن و دارای روابط و ساختارهای خطی و غیر خطی زیادی هستند، می توان این پروژه ها را نوعی از سیستمهای پویا به شمار آورد. مطالعات نشان می دهد که استفاده از روش پویایی سیستم، تاثیر زیادی بر موفقیت و بهبود عملکرد پروژه های ساخت و ساز دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، پروژه های ساخت و ساز، شاخص های کلیدی عملکرد، پویایی سیستم، موفقیت پروژه
|
  • Alireza Hashemian *, Samaneh Jadali, Amirhossein Hajibabaei Pages 1-6
    One of the main costs in construction projects is the cost of human resources, the correct management of which will increase productivity in construction projects. The most important issue in human resource management is to identify the time and points where projects face time wastage. Time management and increasing the work efficiency of projects requires the use of methods and tools. In this article, with a case study of a construction workshop, we will discuss how to use six sigma methodology and the role of RFID technology in identifying the points and people who have the most wasted time in the workshop, and then by presenting solutions to try to optimize and reduce time wastage in the project. After applying changes to reduce time in this workshop, we can see the results obtained in relation to optimization and time reduction. In this regard, by combining two different branches of six sigma, which is an optimization method, and six sigma technology, a practical method was presented to reduce wasted times and manage them, so that one of the issues and problems in construction workshops was optimized and In fact, time management should be addressed in human resources. In this way, it was observed that with the implementation of RFID technology, the wasted time of the workers was calculated and the people who have a lot of wasted time were identified, and its optimization was done using the solution of replacing people.
    Keywords: time management, human resources, Construction project management, Six Sigma, RFID
  • Mohammad Fallahshirvani, Omid Bamshad, Mahdi Mahdikhani * Pages 7-13
    In the conditions of acid rain, chemical reactions occur in the concrete structure, which leads to a change in pH. When these reactions continue, concrete begins to lose its mechanical strength, which leads to cracking, weight loss, and finally the destruction of the structure. Since the control of acid rain and its effects on the surrounding environment is unavoidable in some cases, so far researchers have conducted many studies on this category and have provided solutions to eliminate or control its effects. One of the new solutions in this field is the use of nanoparticles. In recent years, studies have been focused on silica nanoparticles, with the aim of increasing the properties of concrete by using this material. Adding nano-silica to concrete in non-acidic (neutral) conditions reduces water permeability in concrete and also increases resistance against chemical attacks. In this article, the mechanical characteristics and durability of concrete containing nano-silica, including weight loss, compressive strength, electrical resistance, and water absorption rate under acidic conditions are investigated. According to the obtained results, with the increase of nano-silica in concrete, the mechanical properties and durability of concrete improve, but with the increase of water acidity, the durability and mechanical properties of concrete decrease.
    Keywords: nano silica, Electrical resistance, Compressive strength, water absorption, acid rain simulator
  • Aref Taromian *, Faezeh Taherkhani, Shadi Motamedi Pages 14-22
    Widespread concerns about energy conservation, global warming, and the depletion of the planet's non-renewable resources have led to the development and expansion of green buildings, not only as a luxury and well-being, but also as an undeniable necessity for Conserve the life of the planet. Due to the importance of the issue on a global scale, many countries are determined to develop these buildings, but unfortunately in our country, due to some obstacles, the pace of progress in this area is very slow. In this study, an attempt has been made to identify the most important obstacles and risks against the implementation and expansion of green buildings in the country, and then prioritize them through hierarchical analysis based on distributional questionnaires between experts and specialists. These obstacles can be overcome. According to the results of the questionnaires, in the main criteria section, economic, technological, social, legal, political and environmental criteria, respectively, took the first to last priorities. In the sub-criteria section, high initial cost, low energy cost and people's resistance to change and maintenance costs of green building systems were the most important priorities, respectively. In the end, we have tried to provide solutions and suggestions in order to reduce these obstacles.
    Keywords: Executive Risks, Green building, sustainable development, Hierarchical Method, AHP
  • Mohadeseh Anbarlouie *, Mahdi Mahdikhani Pages 23-29
    Small cracks in concrete may turn into large cracks over time, reducing the useful life of concrete structures. Therefore, the rate of growth and expansion of cracks should be limited. Repairing cracks in concrete is one of the effective ways to prevent the spread of cracks. Therefore, from the past until now, different methods for repairing cracks created on concrete due to different factors have been studied and compared. This study presents a biological method to improve the self-healing effect of concrete beams by the microbial activity of Bacillus subtilis. In this study, self-healing begins with the injection of Bacillus bacteria through an insulin syringe into the crack. For this purpose, 6 concrete beams with dimensions of 15 × 15 × 120 cm were made and the self-healing property by creating cracks by applying static torsional load was evaluated. In the end, according to the final torsional anchor of the beams, this result was obtained. The beam repaired with this method has increased the torsional capacity of the original control sample by 93.13% and the torsional capacity of the cracked beam has increased 7.6 times.
    Keywords: Bacillus subtilis, Self-healing Concrete, Torsion
  • Omid Bamshad * Pages 30-34
    In recent years, self-compacting mortar is widely used in various parts of construction projects due to its high efficiency. The efficiency of self-compacting mortars depends on the composition used in the mixing plan and the characteristics of its components, such as the type of aggregates, super-lubricating quality, additives, etc. Also, to improve the properties of cement mortars, the use of additives such as fly ash, nano particles, etc. has become popular. Considering the importance of examining the mechanical properties and efficiency of cement mortars, in this study, the effect of microsilica and super-lubricant on the efficiency and compressive strength of self-compacting mortars has been investigated. The research results show that the addition of microsilica increases the compressive strength and reduces the small slump flow in the mortar. Also, the ratio of water to cement is one of the important parameters in increasing the short-term compressive strength, which has a greater effect than other parameters, and by reducing the ratio of water to cement, more compressive strength was obtained.
    Keywords: Compressive Resistance, Self-compacting mortar, Micro Silica, Super lubricant
  • Shohreh Moradi, Ramin Ansari *, Roohollah Taherkhani Pages 35-42

    Today, the construction industry has become one of the mother industries, which forms a wide range of related industries. Rapid changes in the construction environment require different efforts for a company or organization to survive and grow, and their life depends on how they manage their projects correctly. The success of construction projects is one of the main goals of project managers. One of the ways to evaluate and control project success is to apply project performance management. According to the existing conditions, companies and organizations recognize the importance of performance evaluation to improve their competitiveness. Therefore, in this research, by reviewing and reviewing the research literature related to project performance evaluation, the most key indicators of performance measurement have been identified and presented. According to the calculations and investigations, the most important key indicators are: safety, cost, quality, schedule, productivity, customer satisfaction, profitability, team satisfaction, environment and sustainability. Also, considering that construction projects are always progressing and becoming more complex and have many linear and non-linear relationships and structures, these projects can be considered a type of dynamic systems. Studies show that the correct use of the system dynamics method in this field have a great impact on the success and improvement of the performance of construction projects.

    Keywords: Performance Management, Construction projects, Key Performance Indicators, system dynamics, project success