فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت ساخت - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1398)

نشریه مهندسی و مدیریت ساخت
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد فلاح شیروانی، امید بامشاد، مهدی مهدیخانی*، رویا شریفی صفحات 1-7
    در شرایط باران اسیدی واکنش های فیزیکی و شیمیایی در سازه بتنی رخ می دهد که منجر به تغییر pHمی شود. زمانی که این واکنش ها ادامه می یابند بتن شروع به از دست دادن مقاومت مکانیکی خود می-کند که به ترک خوردگی، کاهش وزن و نهایتا تخریب سازه منجر می-گردد. از آنجایی که در مواردی کنترل بارش اسیدی و اثرات آن بر محیط اطراف اجتناب ناپذیر است، تا بحال محققین مطالعات زیادی بر روی این مقوله انجام داده اند و راه کارهایی برای حذف یا کنترل اثرات آن ارایه داده اند. یکی از راه کارهای نوین در این زمینه استفاده از نانوذرات می باشد. در سال های اخیر مطالعات بر روی نانوذرات سیلیس متمرکز شده، با این هدف که بتوان با استفاده از این ماده، مشخصات بتن را بیش از پیش افزایش داد. افزودن نانو سیلیس به بتن موجب کاهش نفوذپذیری آب درون بتن و همچنین مقاومت بالاتر در برابر حمله های شیمیایی می شود. در این مقاله به بررسی مشخصات مکانیکی و دوام بتن حاوی نانوسیلیس از جمله میزان کاهش وزن، مقاومت فشاری، مقاومت الکتریکی و میزان جذب آب تحت شرایط اسیدی پرداخته می شود. با افزایش نانوسیلیس به بتن در شرایط معمولی، مشخصات مکانیکی بتن بهبود می یابد، اما با توجه به نتایج مشاهده شده، هنگام قرارگیری نمونه ها در شرایط اسیدی، نانوسیلیس موجود در نمونه ها با اسید واکنش داده و عملکرد نانوسیلیس در راستای بهبود خواص مکانیکی مختل می شود و به دلیل جایگزینی درصدی از سیمان با نانوسیلیس، مشخصات مکانیکی بتن افت می یابد.
    کلیدواژگان: نانو سیلیس، مقاومت الکتریکی بتن، مقاومت فشاری بتن، جذب آب، شرایط اسیدی
  • جواد حسنعلی*، فائزه طاهرخانی، شادی معتمدی صفحات 8-13
    امروزه با توسعه سریع ساخت وساز در کشور، مشکلات ایمنی در کارگاه های ساختمانی به مشکلی جدی تبدیل شده است. بنابراین توجه به ایمنی و شناسایی شاخص های موثر بر آن و ارزیابی ایمنی در پروژه ها به منظور بهبود عملکرد ایمنی پروژه های ساختمانی ضروری شناخته شده است. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی میزان اثربخشی مدل بلوغ مدیریت پروژه بر آسیب شناسی ایمنی استاندارد پروژه های انبوه سازی انجام پذیرفت. در این مطالعه با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ای که پایایی و روایی آن تایید گردیده است، میزان اثربخشی مدل بلوغ دانش مدیریت پروژه بر شاخص های مهم ایمنی پروژه ها ازقبیل عملکرد، هزینه، زمان و کیفیت ایمنی مورد ارزیابی قرار گرفته است. پرسشنامه مذکور در بین پروژه های ساختمانی انبوه سازی منطقه یک تهران توزیع و اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و تکنیک های ر-گرسیون تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از تاثیرات قوی و مثبت مدل بلوغ دانش مدیریت پروژه بر آسیب شناسی ایمنی استاندارد پروژه ها است. بنابراین می توان به این نتیجه دست یافت که بکارگیری مدل بلوغ دانش مدیریت پروژه در پروژه های انبوه سازی تاثیر بسزایی در بهبود شاخص های ایمنی استاندارد پروژه ها دارد و علاوه بر افزایش عملکرد ایمنی، سبب کاهش هزینه های ایمنی و اتلاف زمان ناشی از آن و به مراتب سبب افزایش کیفیت ایمنی پروژه ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، اثربخشی، مدل بلوغ مدیریت پروژه، ایمنی، پروژه های انبوه سازی
  • توران کریمایی*، رامین انصاری، محمود مهدویان صفحات 14-24
    چکیدهاز گذشته تا به امروز به دلایلی نظیر بالا بودن هزینه، طولانی بودن مدت بازگشت سرمایه، بنیه ضعیف مالی و عدم حمایت قوانین و مقررات از بخش خصوصی، ایجاد زیرساختها بر عهده بخش عمومی و یا همان دولت و سازمانهای دولتی و عمومی بوده است.ظهور مشارکت عمومی خصوصی به عنوان راهکاری بنیادی در زمینه توسعه و زیرساختهای کشورها با استفاده از تخصص و توانایی بالاتر بخش خصوصی در مدیریت منابع و زمان به شمار میرود.لذا طی سالهای اخیر قراردادهای عمومی- خصوصی (public-private partnership) به علت کمبود منابع دولتی و نیاز به توسعه تاسیسات زیربنایی کلانشهرها به طور روزافزون از سوی دولتها و شهرداریها مورد استفاده قرار گرفته است. یکی از اهداف اصلی اجرای پروژه به روش PPP کاهش ریسک پروژه وافزایش ارزش مالی پروژه میباشد. از طرفی پروژه های PPP به دلیل پیچیدگی و عدم قطعیتهای زیاد با ریسک زیادی مواجه میباشند. بنابراین ریسک باید به افراد و یا گروه ها براساس توانایی تحمل ریسک تخصص پیدا کند. مطابق برخی از مطالعات صورت پذیرفته، فقدان مهارتهای لازم در زمینه تعیین، ارزیابی، ارزش گذاری و انتقال عوامل ریسکی منجر به عدم حصول درآمدهای قابل توجه و موفقیت پروژه برای دولتها شده است. این مقاله درپی آن است که با مطالعه وارایه تجربیات ثبت شده درسایرپروژه ها،ساختار ریسک های معرفی شده ومعیارهای موفقیت هریک را بیان نمایدوسپس به دنبال ایجاد همسویی درنظرات اتخاذ شده ازمتخصصین داخلی،به شناسایی ومعرفی ریسک های حاکم برشرایط کنونی کشور بپردازدونهایتاساختاری بومی برای مدیریت ریسک های پروژه های مشارکت عمومی -خصوصی در کشور ارایه نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، شناسایی ریسک، طبقه بندی ریسک، قراردادهای مشارکت عمومی خصوصی
  • محمدرضا عبدالعلی پور، روح الله طاهرخانی*، علیرضا لرک صفحات 25-36

    مشارکت بخش خصوصی به ویژه در اقتصاد شهری و پروژه های شهرداری نقشی حیاتی در توسعه جوامع ایفا می کند. بی شک نخستین گام در جهت توسعه مشارکت بخش خصوصی در پروژه های مدیریت شهری شناسایی دلایل عدم تمایل و رفع موانع موجود در زمینه مشارکت این بخش در پروژه های شهری است. در همین راستا هدف از این مطالعه شناسایی و ارزیابی موانع موثر بر عدم مشارکت شرکتهای خصوصی در پروژه های سرمایه گذاری مدیریت شهری استان البرز می باشد. پژوهش حاضر از حیث هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش و ماهیت، از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. روش گردآوری داده ها بر اساس مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی شامل پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه می باشد. یافته های این پژوهش گویای این هستند که موانع موثر بر عدم مشارکت شرکت های خصوصی در پروژه های مدیریت شهری در استان البرز به ترتیب موانع مرتبط با عوامل اقتصادی، سیاسی، قانونی، اجتماعی، فنی و زیست محیطی می باشند. عامل اقتصادی با مانع نوسانات نرخ تورم و بهره و بازار ارز، به عنوان تاثیر گذار ترین و عامل زیست محیطی با مانع ریسک های طبیعی شامل ریسک های مرتبط با آب و هوا و اقلیم محل انجام پروژه، شرایط محیط درونی و بیرونی پروژه و فورس ماژورها، به عنوان کم اثرترین عوامل مشخص گردیدند.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، پروژه های شهری، مشارکت عمومی-خصوصی، شهرداری
  • محدثه انبارلویی* صفحات 37-41
    اکثر ترک های بتنی به علت طراحی های نادرست و روش های اجرایی نادرست صورت می گیرد. یکی از طراحی هایی که برای قطعات بتنس باید صورت گیرد، طراحی برای پیچش است. میزان پیچش در تیرهای لبه ای و یا تیرهایی که از یک طرف متصل به دال هستند قابل ملاحظه است، لذا اگر ترکی بر روی قطعات بتنی ناشی از پیچش به وجود آید باید درصدد ترمیم آن با استفاده از روش های مختلف برآمد. یکی از روش های موجود استفاده از میلگردهای GFRP در داخل بتن تحت عنوان استفاده از روش NSM به منظور ترمیم بتن است.در این پژوهش با ساخت قطعات بتنی به ابعاد 15×15×120 سانتی متر و ایجاد ترک بر روی آن ها اقدام به ترمیمشان با استفاده از روش NSM برآمده و تاثیر استفاده از آن روش بر روی مولفه های لنگر پیچشی نهایی، نیروی پیچشی نهایی و زاویه پیچشی نهایی بررسی گردیده است. نتایج نشان داد استفاده از این روش سبب افزایش مقاومت پیچشی تیر ترک خورده بتنی به میزان 9.52 برابر شده است.
    کلیدواژگان: NSM، تیر ترک خورده بتنی، پیچش، ظرفیت پیچشی، میلگرد GFRP
  • مهدی مهدیخانی، امید بامشاد* صفحات 42-46
    بتن خودتراکم یکی از دستاوردهای مهم و قابل توجه علم تکنولوژی بتن است. در برخی کشورها مطالعاتی در مورد کاربرد آب مغناطیسی و تاثیر آن بر بتن در حال انجام است. طبق نتایج این تحقیقات، با اعمال میدان مغناطیسی به آب معمولی، ساختار مولکول های آن دچار دگرگونی می شود بطوریکه می توان گفت با عبور مولکول های آب از میان یک میدان مغناطیسی، تغییر بسزایی در طرز آرایش آنها در مایع ایجاد می شود. در این مقاله تغییرات خواص ملات های خودتراکم سخت شده ناشی از کاربرد آب مغناطیسی در مرحله ساخت و عمل آوری بررسی شده است و لذا آزمایشات مقاومت فشاری، تیر خمشی و جذب آب مویینه به عنوان معیارهای مهم در حالت سخت شده بر روی نمونه های آزمایشگاهی ساخته شده با استفاده از آب های معمولی و نیز آب های فراوری شده به مدت 5، 10، 15 و 20 دقیقه انجام گرفته است. نتایج آزمایش ها نشان دهنده آن است که آب مغناطیسی سبب بهبود معیارهای مقاومتی بتن سخت شده می شود. بنابراین برای رسیدن به رده مشخصی از کارایی و مقاومت، در صورت استفاده از آب مغناطیسی می توان نسبت آب به سیمان بتن و یا فوق روان کننده را کاهش داد.
    کلیدواژگان: ملات خودتراکم، آب مغناطیسی، مقاومت فشاری، تیر خمشی، جذب آب موئینه
|
  • Mohammad Fallahshirvani, Omid Bamshad, Mahdi Mahdikhani *, Roya Sharifi Pages 1-7
    Under acid rain conditions, physical and chemical reactions occur in the concrete structure, which leads to a change in pH. As these reactions continue, the concrete begins to lose its mechanical strength, leading to cracking, weight loss, and eventual structural damage. Since the control of acid rain and its effects on the environment is inevitable in some cases, researchers have done many studies on this topic and have proposed solutions to eliminate or control its effects. One of the new solutions in this field is the use of nanoparticles. In recent years, studies have focused on silica nanoparticles, with the aim of using this material to further enhance the properties of concrete. The addition of nanosilica to concrete reduces the water permeability of the concrete as well as higher resistance to chemical attacks. In this paper, the mechanical properties and durability of nanosilica-containing concrete including weight loss, compressive strength, electrical resistance and water absorption under acidic conditions are investigated. By increasing nanosilica to concrete under normal conditions, the mechanical properties of concrete are improved, but according to the observed results, when the samples are placed in acidic conditions, the nanosilica in the samples reacts with acid and the performance of nanosilica improves the properties. The mechanical properties of the concrete deteriorate due to the mechanical replacement of the percentage of cement with nanosilica.
    Keywords: nanosilica, electrical resistance of concrete, compressive strength of concrete, water absorption, acidic conditions
  • Javad Hasanali *, Faezeh Taherkhani, Shadi Motamedi Pages 8-13
    Today, according to the rapid development in construction industry in our country, safety issues in construction sites become a serious challenge. So, paying attention to the safety, indicating effective factors and safety evaluation in projects are essential in order to improving construction projects safety. This paper is conducted to assess the effectiveness of project management maturity model on safety standards in mass construction projects. A Researcher made questionnaire with approved reliability and validity was used in this paper and based on this questionnaire the effectiveness of project management knowledge maturity model on important safety indicators of projects such as performance, cost, time and safety quality has been evaluated. The mentioned questionnaires were distributed between mass production projects in District 1 in Tehran province and collected data were analyzed by SPSS software and regression techniques. The results of regression analysis indicate the strong and positive effects of the project management knowledge maturity model on the standard safety of projects. Therefore, it can be concluded that the application of project management knowledge maturity model in mass production projects has a significant impact on improving the standard safety indicators of projects and in addition to increasing safety performance, safety costs and the waste of time reduction will greatly increase the safety quality of projects.
    Keywords: Assessment, effectiveness, project management maturity model, safety, mass production projects
  • Turan Karimaei *, Ramin Ansari, Mahmoud Mahdavian Pages 14-24
    AbstractFrom the past to today, for reasons such as high cost, long-term return on investment, poor financial and non-support of laws from the private sector, the establishment of infrastructure has been the responsibility of the public sector or the government and public and public organizations. Public participation Private is considered as a fundamental strategy for the development and infrastructure of countries using the expertise of the private sector in resource and time management. Consequently, in recent years, these contracts have been increasingly leaked by governments due to the lack of government resources and the need to develop metropolitan infrastructure. And municipalities have been used. One of the main objectives of PPP project is to reduce project risk and increase the financial value of the project. On the other hand, PPP projects face a high risk due to complexity and uncertainties. Therefore, risk should be tailored to individuals or groups based on the ability to tolerate risk. According to some studies, the lack of skills in identifying, assessing, valuing and transferring risk factors has led to lack of revenue and project success for governments. This article seeks to describe the structure of the risks and the success rates of each of them by studying and presenting the experiences of registered companies, and then seeking to reconcile the views of the domestic experts to identify and present the risks of the current state of the country to deal with the native infrastructure for risk management Of these projects in the country.
    Keywords: Risk Management, Risk Identification, Risk Classification, Public Private Partnership Contracts
  • Mohamadreza Abdolalipoor, Roohollah Taherkhani *, Alireza Lork Pages 25-36

    Private sector participation, especially in the urban economy and municipal projects, plays a vital role in the development of communities. Undoubtedly, the first step in developing private sector participation in urban management projects is to identify the reasons for reluctance and remove existing barriers to the sector's participation in urban projects. In this regard, the purpose of this study is to identify and evaluate the barriers affecting the non-participation of private companies in investment management projects in Alborz province. The present research is applied research in terms of purpose and descriptive-survey research in terms of method and nature. The method of data collection is based on library studies and field studies, including a researcher-made questionnaire and interviews. The findings of this study indicate that the effective barriers to non-participation of private companies in urban management projects in Alborz province are barriers related to economic, political, legal, social, technical and environmental factors, respectively. Economic factor by preventing fluctuations in inflation and interest rates and foreign exchange market, as the most effective and environmental factor by preventing natural risks including risks related to the climate and climate of the project site, internal and external environmental conditions of the project and force majeure, were identified as the least effective factors.

    Keywords: urban management, urban projects, public-private partnership, municipality
  • Mohadeseh Anbarlouie * Pages 37-41
    Most concrete cracks are due to incorrect designs and incorrect execution methods. One of the designs that should be done for concrete parts is the design for twisting. The amount of torsion is significant in edge beams or beams that are connected to the slab on one side, so if a crack occurs on the concrete parts due to torsion, it should be repaired using different methods. One of the existing methods is to use GFRP rebars inside concrete under the title of using NSM method to repair concrete. In this research, by making concrete parts with dimensions of 15 × 15 × 120 cm and creating cracks on them, they are repaired using The NSM method and the effect of using that method on the components of the final torsional anchor, the final torsional force and the final torsional angle have been investigated. The results showed that the use of this method increased the torsional strength of cracked concrete beams by 9.52 times.
    Keywords: NSM, cracked concrete beam, Torsion, torsional capacity, GFRP rebar
  • Mahdi Mahdikhani, Omid Bamshad * Pages 42-46
    Self-compacting concrete is one of the most important and significant achievements of concrete technology. In some countries, studies are being conducted on the use of magnetic water and its effect on concrete. According to the results of this research, by applying a magnetic field to ordinary water, the structure of its molecules changes so that it can be said that as water molecules pass through a magnetic field, there is a significant change in the arrangement of them in the liquid. In this paper, changes in the properties of hardened self-compacting mortars due to the use of magnetic water in the fabrication and processing stage have been investigated. It has been done for 5, 10, 15 and 20 minutes using ordinary water as well as processed water. The results of the experiments show that magnetic water improves the strength standards of hardened concrete. Therefore, in order to achieve a certain level of efficiency and strength, if the magnetic water is used, the ratio of water to concrete or superplasticizer can be reduced.
    Keywords: Self-compacting mortar, Magnetic water, Compressive strength, bending beam, capillary water absorption