فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت ساخت - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1399)

نشریه مهندسی و مدیریت ساخت
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیوان زندیه*، امیرحسین حاجی بابایی صفحات 1-8
    افزایش جمعیت و ارزش بالای زمین باعث نیاز روزافزون به ساختمانهای بلندتر شده است. در این راستا با نیاز به حفر گودهایی عمیقتر برای تامین پارکینگ، تعداد گودبرداریهای عمیق در حال افزایش می باشد. رعایت مسایل ایمنی در کاهش حوادث گودبرداری موضوعی با پیشینه گسترده است. در این مقاله به شناسایی عوامل و ریسکهای دخیل در ایجاد حوادث مرتبط به گودبرداری با استفاده از روش دلفی پرداخته شده است. در این روش ابتدا در دور اول یک گروه تخصصی مجرب که آشنایی کامل به مسایل فنی گودبرداری و حوادث آن دارند، تشکیل شده است و سپس با شناسایی عوامل و ریسکها در ادبیات موجود، پرسشنامه روش دلفی تهیه و در دور دوم بین اعضای گروه تخصصی توزیع شده است و در نهایت ریسکهای اصلی موثر در حوادث گودبرداری در قالب توسعه پایدار، با توجه به نظرات تیم کارشناسی، اولویت بندی و 5 عامل بعنوان مهمترین عوامل موثر شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: حوادث گودبرداری، عوامل حادثه ساز، ارزیابی ریسک، اولویت بندی ریسک ها، روش دلفی
  • حسین قربانی*، محسن الویری، سمانه جدلی صفحات 9-17
    اهمیت منابع انسانی، مساله ای غیر قابل اغماض می باشد که عدم مدیریت صحیح آن هزینه های بسیاری را در پی دارد، از طرفی مدیریت صحیح آن سبب افزایش بهره وری در پروژه های ساخت خواهد شد. تحقیقات نشان می دهد 22 تا 24 درصد پروژه های ساخت و ساز با فقدان بهره وری مواجه می باشند. به علت اهمیت سودآوری پروژه ها، بهره وری یکی از مهمترین موضوعات صنعت ساخت و ساز است که می بایست مورد توجه قرار گیرد. در همین راستا در تحقیق حاضر به یکی از عوامل کلیدی بهره وری یعنی منابع انسانی پرداخته خواهد شد. به منظور افزایش بهره وری مدیریت منابع انسانی فاکتورهای اصلی در این حوزه مطابق استاندارد PMBOK شناسایی می شوند. عوامل اجرایی پروژه مسکن مهر به عنوان جامعه آماری مطالعه در نظر گرفته شده اند. میزان اهمیت هر یک از عوامل از طریق ارسال پرسشنامه به این خبرگان مشخص می شود و توسط نرم افزار تحلیل آماری اس پی اس اس اولویت بندی نهایی انجام می پذیرد. از نتایج اصلی این اولویت بندی در راستای افزایش بهره وری می توان به کاهش هزینه-زمان و افزایش کیفیت و جلب رضایت مشتریان بالقوه اشاره نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، بهره وری، پروژه های ساخت، پروژه مسکن مهر، PMBOK
  • کیانا احقری* صفحات 18-25
    زمان بندی پروژه با منابع محدود یک مساله NP است. یکی از رویکردهای ابتکاری حل این مساله استفاده از قواعد اولویت بندی در برنامه ریزی فعالیتهاست. در این مقاله یازده قاعده اولویت بندی را به دو شیوه سری و موازی به صورت ایستا پیاده سازی کرده و این شیوه ها را با معیار تکمیل پروژه در زمان کوتاهتر، به وسیله یکصد و بیست مساله آزمون استاندارد حاوی 30 تا 120 فعالیت، با یکدیگر مقایسه کرده ایم. نتایج به دست آمده نشان می دهد که اولا رویکرد موازی در به کارگیری قواعد اولویت بندی از رویکرد سری کارآمدتر است. ثانیا به منظور بهره جستن از کارایی بیشتر رویکرد موازی, تنها کافیست حداکثر سه قاعده اولویت بندی دلخواه به صورت موازی به کار گرفته شوند.برای اجرای هر فعالیت به منابع متفاوتی از قبیل زمان، سرمایه، نیروی انسانی و... نیاز است. این منابع غالبا به دو دسته تجدیدشدنی مثل نیروی انسانی و تجدیدنشدنی مانند سرمایه تقسیم می شوند. هر فعالیت می تواند در چندین حالت مختلف مثلا به صورت دستی, نیمه مکانیزه و یا مکانیزه اجرا شود. اجرای هر حالت نیازمند نوع و میزان منابع متفاوتی است
    کلیدواژگان: زمان بندی پروژه، منابع محدود، رویکردهای ابتکاری حل مساله
  • روح الله طاهرخانی، میترا لطفی* صفحات 26-34

    در سال های اخیر صنعت ساختمان تاثیرات فراوانی بر موضوعات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی گذاشته است، به همین جهت یکی از اهداف کنونی صنعت ساختمان کاهش تاثیرات منفی بر مولفه های توسعه پایدار اعم از اجتماع و اقتصاد و محیط زیست، است.با توجه به افزایش مشکلات در زمینه ی ساخت و ساز در جهان، سامانه های پایدار و توسعه پایدار از جمله اولویت های سیاستگزاری کشورهای در حال توسعه از جمله ایران است. موضوع توسعه ی پایدار در زمینه ی بازسازی در جهان موضوع جدیدی نیست، اما در کشور ما نیازمند تامل و سیاست های جدید در گرو استفاده گسترده وکلان از آن می باشد. ملاحظات توسعه ی پایدار در زمینه ی بازسازی در جهان موضوع جدیدی نیست، اما به دلیل استفاده گسترده از آن در ایران، نیازمند ایجاد سیاست های جدید می باشد .فرآیند بازسازی می تواند به صورت یک ظرفیت تلقی شود که باعث اجرای فاکتور های توسعه ی پایدار شود و در نهایت امر یک ساختمان سنتی بر اساس فاکتور های توسعه پایدار وجود خواهد داشت. در این تحقیق ضمن معرفی مساله توسعه پایدار ، مزایا و ضرورت اهمیت آن و بعد اجتماعی نوسازی به طور اجمالی بررسی می شود و در نهایت بر اساس فاکتورهای ذکر شده در تحقیقات پیشین و نظر مهندسین صنعت ساختمان و با استفاده از پرسشنامه ذکر شده، فاکتورهای بعد اجتماعی پایداری ارایه و طبقه بندی گردیده است.

    کلیدواژگان: نوسازی، بازسازی، ساختمان های فرسوده، پایداری اجتماعی، توسعه پایدار
  • کیازاد عباس نژاد، رامین انصاری* صفحات 35-44
    پروژه های ساخت با توجه به اینکه شامل ذی نفعان مختلفی هستند و در محیطی پویا انجام می شوند با عدم قطعیت های بسیاری روبه رو هستند. عدم قطعیت ها بر تمام جنبه های مدیریت پروژه تاثیر می گذارند. به همین دلیل مدلسازی عدم قطعیت در مدیریت پروژه چالشی همیشگی برای محققین بوده است. روش های پیشین بررسی عدم قطعیت در مدیریت پروژه(فازی، احتمالات تکراری و...) نیاز به داده های مستند بسیاری برای مدلسازی و استنتاج دارند. در دسترس بودن این داده ها با توجه به ماهیت و تعریف پروژه(تلاشی موقتی و منحصر به فرد) امکان پذیر نبوده است. رویکرد نوین شبکه های بیزین با استفاده از منابع مختلف داده همچون قضاوت خبره و داده های ثبت شده چارچوب بسیار منعطفی برای مدلسازی عدم قطعیت ایجاد کرده است. مدیریت پروژه طبق استاندارد پم باک تعریف خاصی دارد و به حوضه های دانشی معینی تقسیم شده است. در این تحقیق کاربرد رویکرد نوین شبکه های بیزین برای مدلسازی عدم قطعیت در حوزه های دانشی پم باک به صورتی جامع بررسی شده است. به کمک این مرور و ویژگی های استخراج شده از مدل های پیشین خلا های موجود شناسایی و مسیر تحقیقات آینده بخوبی برای محققین قابل پیش بینی شده است. در برخی حوزه ها همچون زمان بندی، هزینه و منابع تحقیقات بسیاری با استفاده از شبکه های بیزین صورت گرفته ولی بر موضوعات مشابهی متمرکز بوده اند. در دیگر حوزه های مدیریت پروژه همچون مدیریت کیفیت، ذی نغعان، تدارکات تحقیقات بسیار کم صورت گرفته و یا در حوزه هایی همچون مدیریت یکپارچگی، گستره و ارتباطات هیچگونه تحقیقی با کمک این تکنیک صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: ریسک، عدم قطعیت، مدیریت پروژه، شبکه های بیزین
  • توران کریمایی*، فائزه طاهرخانی، شادی معتمدی صفحات 45-56
    صنعت ساخت و ساز تاثیر عمیقی بر روی محیط زیست، اقتصاد و سلامت عمومی دارد. دغدغه های عمومی پیرامون تاثیر صنعت ساخت و ساز بر تغییرات اقلیم جهانی، مصرف منابع انرژی و سلامت مردم، باعث تمرکز محققان و عوامل اجرایی بر طراحی پایدار و اجرای ساختمان سبز شده داده است. به منظور طراحی و اجرای صحیح ساختمان سبز لازم است تا عواملی که ممکن است مانع پیشرفت و حتی موفقیت پروژه هستند شناسایی شده و پاسخی مناسب جهت رویارویی با این موانع اتخاذ گردد. مفهوم ساختمان سبز در کشور ایران اخیرا معرفی گردیده است، بنابراین این نیاز بیش از پیش احساس می گردد. چرا که شناسایی خطرها بخصوص با توجه به این که تجربه اجرایی ساختمان های سبز در ایران بسیار کم است کمک شایانی در اجرای آن خواهد نمود. هدف پژوهش حاضر، شناسایی مهم ترین موانع و ریسک های مرتبط با بخش مصالح ساختمان سبز است. در ابتدا با استفاده از پژوهش های پیشین ریسک ها و موانع شناسایی گردیده و در ادامه دسته بندی موانع با توجه به مراحل چرخه حیات پروژه و همچنین وجوه پایداری صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: ساختمان سبز، مصالح ساختمان سبز، ریسک، موانع، صنعت ساخت
|
  • Keivan Zandieh *, Amirhossein Hajibabaei Pages 1-8
    Increasing population and high land value have led to an increasing need for taller buildings. In this regard, with the need to excavate deeper to provide more parking spaces, the number of deep excavations is increasing. Observing safety issues in reducing excavation incidents is a matter with a long history. In this article, the factors and risks involved in excavation-related incidents have been identified using the Delphi method. In this method, first in the first round, a group of experienced experts is formed who are fully familiar with the technical issues of excavation and its incidents, and then by identifying the factors and risks in the existing literature, a Delphi method questionnaire is prepared and distributed in the second round. Finally, the main effective risks in excavation incidents, according to the opinions of the team of the experts, have been prioritized in the sustainable development framework and 5 factors have been identified as the key factors.
    Keywords: Excavation incidents, accident-causing factors, Risk Assessment, risk prioritization, Delphi method
  • Hossein Ghorbani *, Mohsen Alviri, Samaneh Jadali Pages 9-17
    The importance of human resources is an inescapable issue that its lack of proper management leads to many costs, on the other hand, its proper management will increase productivity in construction projects. Research shows that 22 to 24 percent of construction projects face to lack of productivity. Due to the importance of profitability of projects, productivity is one of the most important issues in the construction industry that should be considered. In this regard, in the present study, human resources as one of the key factors of productivity, will be addressed. In order to increase the productivity of human resource management, the main factors in this field are identified according to the PMBOK standard. The executive teams of Mehr housing project are considered as the statistical population of the study. The importance of each factor is determined by sending a questionnaire to these experts and the final prioritization is done by SPSS statistical analysis software. One of the main results of this prioritization in order to increase productivity is to reduce cost-time and increase quality and potential customers' satisfaction.
    Keywords: Human Resource Management, Productivity, Construction projects, Mehr housing project, PMBOK
  • Kiana Ahghari * Pages 18-25
    The scheduling of a project with limited resources is a matter of NP. One of the innovative approaches to solving this problem is to use prioritization rules in the planning of activities. In this article, we have implemented eleven rules of prioritization in a static and parallel way, and compared these methods with the criteria for completing the project in a shorter time period, by comparing 112 of the 130 standard test questions containing 30-120 activities. The results show that, firstly, the parallel approach to applying the rules of prioritization is more efficient than the series approach. Secondly, in order to take advantage of the more efficient parallel approach, only three arbitrary priority rules can be applied in parallel.Different resources such as time, capital, human resources, etc. are needed to carry out each activity. These resources are often divided into two types of renewable, such as human and non-renewable, such as capital. Each activity can be executed in several different modes, for example, manually, semi-mechanized or mechanized. The execution of each mode requires different types and amounts of resources
    Keywords: Project Scheduling, Limited Resources, Innovative Approaches to Problem Solving
  • Roohollah Taherkhani, Mitra Lotfi * Pages 26-34

    In recent years, the construction industry has had a great impact on social, economic and environmental issues, so one of the current goals of the construction industry is to reduce the negative impact on the components of sustainable development, including social, economy and environmental . Due to the increasing problems in the field of construction in the world, sustainable systems and sustainable development are among the policy priorities of developing countries, including Iran. Due to the current problems in the construction industry, Iran needs to implement solutions to solve the problems in the field of reconstruction of residential buildings with regard to sustainable development policies. Sustainable development consideration in reconstruction is not a new issue in the world, but it need to establish new policies depend on its widespread use in Iran. The reconstruction process can be considered as a capacity in sustainable development factors implementation. Eventually there will be a traditional building based on sustainable development factors. . In this research, while introducing the issue of sustainable development, the benefits and necessity of its importance and the social dimension of renovation are briefly reviewed. The social sustainability dimension factors is presented and classified

    Keywords: Reconstruction, Renovation, worn-out buildings, Social Sustainability, sustainable development
  • Kiazad Abbasnezhad, Ramin Ansari * Pages 35-44
    As construction projects consist of different stake holders and operate in a dynamic environment encounter with many risks. Uncertainties affect all project management aspects. Because of that risk modeling in project management has been a big challenge for researchers. Classic methods of uncertainty modeling in project management (fuzzy, objective probability…,etc.) need a lot recorded data for modeling and inference. These data are not accessible every time. Bayesian novel method by participating several data source has made a flexible framework for modeling risks. Project management according to project management body of knowledge (PMBOK) has distributed to deterministic knowledge areas. In this paper application of Bayesian network approach for modeling uncertainty in project management knowledge areas has been reviewed and recent researches has been sorted. The way of future researches almost has been cleared. a b c d f e g h i j k o m n o p q r s t
    Keywords: risk, Uncertainty, project management, Bayesian networks
  • Turan Karimaei *, Faezeh Taherkhani, Shadi Motamedi Pages 45-56
    The construction industry has a profound impact on the environment, the economy and public health. Public concerns about the impact of the construction industry on global climate change, energy consumption and public health, causes to researchers and executives focus on sustainable design and green building implementation. In order to properly design and implement a green building, it is necessary to identify the factors that may hinder the progress and even success of the project and to adopt an appropriate response to address these obstacles. The concept of green building is recently introduced in Iran, so this need is felt more than ever. Given that very limited executive experience of green buildings in Iran risks identification can be helpful to GB implementation. The aim of the present study is to identify the most important barriers and risks related to the green building materials sector. At first, using previous researches, risks and barriers were identified and then they were classified according to the stages of the project life cycle and the aspects of sustainability.
    Keywords: Green building, green building materials, risk, Barriers, Construction Industry