فهرست مطالب

نشریه زیست فناوری گیاهان دارویی
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هانیه شهرکی، نفیسه مهدی نژاد*، براتغلی فاخری صفحات 1-13

    به منظور ارزیابی تاثیر اسید سالیسیلیک بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی و خواص آنتی اکسیدانی کنگرفرنگی تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح محلول پاشی اسید سالیسیلیک (صفر (شاهد)، 200 و 400 میلی مولار) و شوری (صفر (شاهد)، 6 و 12 میلی مولار) بود. براساس نتایج اثرات متقابل، بیشترین مقدار تعداد و طول برگ، ارتفاع بوته، وزن تر بوته، وزن تر و خشک ریشه در گیاهان محلول پاشی شده با 400 میلی مولار اسید سالیسیلیک حاصل شد و از طرفی بیشترین مقدار فنل، فلاونویید و آنتی اکسیدان هم از محلول پاشی اسید سالیسلیک 400 میلی مولار و شوری 12 میلی مولار (به ترتیب 47/0، 56/0 و 24/31) به دست آمد. از طرفی نتایج نشان داد بیشترین مقدار کربوهیدرات در محلول پاشی با تیمار 400 میلی مولار اسید سالیسیلیک و 12 میلی مولار شوری بدست آمد. به طورکلی می توان گفت تنش موجب تاثیرات مخرب بر گیاه شده و مصرف اسید سالسیلیک موجب افزایش تحمل به تنش شوری در گیاه کنگر فرنگی شد.

    کلیدواژگان: پرولین، کنگرفرنگی، فعالیت مهار رادیکال DPPH، فلزات سنگین، آنتی اکسیدان
  • وحیده نگهبان*، علی اکبر کریمیان، فیروزه فیاض صفحات 14-25

    گیاه پروانش گیاهی چند ساله و دارویی از تیره خرزهره است.یکی از روش های بهبود شرایط رویشی در مناطق خشک و بیابانی بررسی همزیستی ریشه گیاهان با قارچ میکوریزا می باشد. به همین منظور تحقیق حاضر بصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه یزد انجام شد.فاکتور های مورد بررسی شامل 1- تیمار قارچ با دو سطح (قارچدار و بدون قارچ) 2- تیمار تنش خشکی (شامل 100%، 75%، 50%، 25%) در نظر گرفته شد. بعد از گذشت سه ماه گلدانها تخریب و ویژگی های مرفولوژیکی شامل تعداد برگ، ارتفاع ساقه، اندازه بزرگ ترین طول ریشه، تعداد شاخه فرعی، شادابی و وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی و نیز درصد کلونیزاسیون ریشه مورد اندازه گیری قرار گرفت.نتایج نشان داد تیمار قارچ به جز نسبت ریشه به اندام هوایی به طور معنی داری وزن تر اندام هوایی، بزرگترین طول ریشه و شادابی را کاهش می دهد (05/0>p). با افزایش تیمار خشکی ارتفاع، تعداد برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، بزرگترین طول ریشه و شادابی به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>p). نتایج نشان داد که این نوع قارچ در این مطالعه بیشترین تاثیر را بر روی اندام زیر زمینی و ریشه گیاه داشته و بیشترین مواد غذای و آب صرف تولید ریشه جهت استقرار بهتر گیاه شده است بنظر می رسد با ادامه روند به سال ها بعد با افزایش حجم ریشه و کلونیزاسیون با قارچ های میکوریزا تغییرات مثبت بیشتری در گیاه پروانش اتفاق بیافتد.

    کلیدواژگان: پروانش، تنش خشکی، قارچ، میکوریزا
  • مجید جامی الاحمدی*، علی شهیدی، راضیه کلاته بجدی صفحات 26-44

    کم آبیاری یکی از شیوه های جدید برای کاهش میزان اثرات تنش خشکی است چراکه میزان آب در دسترس را می توان به صورت مدیریت شده در طول دوره رشد در اختیار گیاه قرار داد. به منظور بررسی تاثیر کم آبیاری بر دو توده بومی گیاه دارویی زنیان، آزمایش فاکتوریلی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. فاکتورهای موردمطالعه شامل کم آبیاری در سه سطح کمبود رطوبت خاک (50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و دو توده زنیان بیرجند و سیستان بود. در این آزمایش صفات رویشی شامل ارتفاع بوته، سطح برگ، اجزای عملکرد (تعداد چتر در بوته و وزن هزار دانه) و عملکرد کمی و کیفی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد بین دو توده موردمطالعه تفاوت بسیار معنی داری برای صفات موردبررسی وجود داشته است. همچنین نتایج نشان داد که با تغییر سطوح کم آبیاری از 100 به 50 درصد ظرفیت زراعی عملکرد دانه، عملکرد اسانس، عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه و تعداد چتر در بوته با کاهش همراه بوده است. بررسی اثرات متقابل نیز نشان داد که خصوصیات رشدی زنیان توده سیستان و همچنین عملکرد کمی و کیفی آن نسبت به توده بیرجند کمتر تحت تاثیر سطوح پایین کم آبیاری قرار گرفته است. در کل با توجه به نتایج حاصل می توان گفت توده سیستان در برابر کم آبیاری وضعیت بهتری دارد، هرچند درنهایت تفاوت معنی داری در عملکرد دانه، و نیز عملکرد اسانس، این دو توده  مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: کم آبیاری، زنیان، ارتفاع، وزن خشک، سطح برگ
  • آزاده محمودی*، بهرام ملکی، علی عمارلو صفحات 45-53

    گیاه جینکو بیولوبا یکی از قدیمی ترین موجودات زنده روی کره زمین است که به همین دلیل به فسیل زنده نیز شهرت دارد. این گیاه بومی کشور چین است و به واسطه ترکیبات ارزشمندی که در خود دارد نظیر جینکولیدها و بیلوبالید از دیرباز در طب سنتی چینی مورد استفاده بوده است. توجه جهانی به این گیاه اثرگذار در درمان، کنترل و حتی پیشگیری از طیف گسترده ای از بیماری ها نظیر دیابت، آلزایمر، ناتوانی های جنسی، اختلالات تمرکز، بیماری های عروقی و ایمنی باعث شده که کشورها به روش های مبتنی بر بیوتکنولوژی جهت کشت آزمایشگاهی این گیاه ارزنده روی بیاورند. اولین گزارشات موفق علمی مبنی بر به کار بستن روش های زیست فناوری در کشت جینکو به سال 1949 میلادی برمی گردد، در سال های پس از آن نیز روش های مختلفی مورد بررسی قرار گرفتند که گرچه برخی با شکست روبه رو شد اما برآیند کلی این مطالعات به نتایج ارزنده ای منتج شد که امروزه سنگ بنای کشت گسترده جینکو در جهان هستند. در این مقاله پیشینه و خاستگاه درخت جینکو همراه با بررسی نتایح گزارشات علمی منتشر شده جهانی در خصوص استفاده از بیوتکنولوژی در کشت و تکثیر آن در بازه زمانی 1957 تا سال2020 مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: جینکوبیلوبا، زیست فناوری، جینکولید، بیلوبالید، کوتیلدون
  • سمیه قهاری کوچکسرایی*، سعید قهاری، سجاد قهاری، قربانعلی نعمت زاده صفحات 54-69

    هر اندازه که بشر از عوارض جانبی آفت کش های شیمیایی مطلع می شود، میزان تقاضا برای جایگزین های طبیعی افزایش می یابد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره ی متانولی برگ گیاه حنا و نانو ذرات نقره با استفاده از عصاره آبی برگ گیاه حنا بر پاتوژن های مهم گیاهی که معمولا باعث آسیب های غیر قابل جبران به محصولات کشاورزی می شوند، مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش، اثرات ضد باکتریایی غلظت های مختلف عصاره ی متانولی برگ گیاه حنا (50/0، 25/0، 12/0، 06/0، 03/0 و 01/0 میلی گرم در یک میلی لیتر دی متیل سولفوکسید (DMSO)) روی سه باکتری گرم مثبت (باسیلوس سوبتیلیس، استافیلوکوکوس اوریوس و راتایی باکتر توکسیکوس)، و پنج باکتری گرم منفی (اشرشیاکلی، سودوموناس آیروژینوزا، سودوموناس سیرینگه، سودوموناس ویریدی فلاوا و زانتوموناس کمپستریس) با استفاده از روش انتشار دیسک سنجیده شد. همچنین، سنتز نانو ذرات نقره در غلظت های مختلف نیترات نقره، مقادیر مختلف عصاره، دما، زمان و pH واکنش انجام شد. اندازه و شکل ظاهری ذرات سنتز شده توسط تکنیک های پراکندگی دینامیکی نور (DLS) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) تعیین گردید. یافته ها نشان دادند که عصاره ی متانولی برگ گیاه حنا اثر ضد باکتریایی بسیار خوبی روی همه ی باکتری های مورد آزمایش به استثنای سودوموناس آیروژینوزا و ویریدی فلاوا دارد. علاوه بر این، فعالیت ضد باکتریایی نانو ذرات سنتز شده با غلظت 01/0 مولار بر باکتری های مورد آزمایش سنجیده شد و نتایج نشان داد که نانو ذرات بهینه شده در جهت خاصیت ضد باکتریایی موثر بوده است. همچنین، اندازه ی نانو ذرات در حضور عصاره ی آبی برگ گیاه حنا، 5/8 نانومتر به دست آمد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که نانو ذرات می توانند در حوزه ی کشاورزی ارگانیک مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: گیاه حنا، عصاره متانولی، نانو ذرات نقره، فعالیت ضد باکتریایی
  • علی راحمی کاریزکی*، قربانعلی رسام، کبری فرامرزی، مریم السادات علویان پطرودی، نبی خلیلی اقدم صفحات 70-83

    مرزه گیاهی یک ساله، از رده دولپه ای ها، تیرهLabiatae  ، جنس Satureja و گونه Hortensis  می باشد که برای استخراج اسانس، اهداف دارویی و ادویه ای کشت می شود. به همین دلیل انتخاب روش مناسب جهت خشک کردن مرزه برای استحصال اسانس با کیفیت بالا ضروری است. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر زمان برداشت و روش های خشک کردن  بر صفات کمی و کیفی گیاه مرزه در سال 1396 انجام شد. در این آزمایش اثر زمان برداشت (شروع گلدهی، گلدهی کامل و بعد از گلدهی) و روش های خشک کردن (خشک کردن با مایکروویو در توان های 90، 180، 360، 600 و 900 وات، در آون در دماهای 45، 60 و 75 درجه سانتی گراد و خشک کردن در سایه و آفتاب) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج آزمایش در بررسی اثر زمان برداشت، بیشترین عملکرد تر و خشک در زمان بعد از گلدهی و کمترین عملکرد تر در زمان شروع گلدهی به دست آمد. از بین سه زمان برداشت، مرحله بعد از گلدهی دارای بیشترین اسانس و کم ترین میزان اسانس به قبل از گلدهی اختصاص یافت. درصد مهارکنندگی رادیکال های آزاد با افزایش سن گیاه افزایش یافت. میزان فلاونوییدها در زمان برداشت بعد از گلدهی، نسبت به شروع گلدهی و گلدهی کامل بیشتر بود. بیشترین میزان اسانس گیاه مرزه در روش خشک کردن در سایه و کمترین میزان برای مقدار اسانس در روش خشک کردن با آون در دمای 60 و 75 درجه سانتی گراد با صفر گرم اسانس مشاهده شد. پس از روش خشک کردن در سایه، بیشترین مقدار اسانس گیاه مرزه در روش مایکروویو 90 وات و در آفتاب به دست آمد

    کلیدواژگان: مرزه، اسانس، روش خشک کردن، کمیت و کیفیت مرزه
  • حسین ربی انگورانی* صفحات 84-92

    گیاه بومادران هزار برگ با نام علمی  Achillea millefolium  متعلق به جنس  Achillea و خانواده Asteraceae می باشد که به علت تنوع رویشگاه و پراکندگی وسیع در کشور یکی از شناخته ترین  و در دسترس ترین گونه های جنس بومادران می باشد که مورد مصرف  در طب سنتی بویژه درمان التهابات دستگاه گوارش دارد، به منظور بررسی ترکیبات اسانس در رویشگاه همایون واقع در ارتفاعات شمالی شهر زنجان پس از انتخاب نمونه مناسب گیاهی، کل پیکره رویشی گیاه در مرحله تمام گل برداشت و پس از خشک شدن در سایه اتاق به شکل مخلوط همگن پودر شده و اسانس آن به روش تقطیر با آب استخراج گردید. سپس اجزاء تشکیل دهنده اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی مورد شناسایی و اندازه گیری مقدار اجزاء قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که اسانس حاصل از پیکره رویشی خشک گیاه دارای رنگ سفید با بازده 74/0 درصد بود، نتایج GC-MS نشان داد که اسانس این گیاه در منطقه مورد نظر ازترکیب 105 ماده تشکیل شده است که 10 ترکیب نماینده 78/50 درصد کل اسانس بودند .مهمترین ترکیبات شناسایی شده در اسانس عبارت از: بتا-پینیین (71/4%)، 1و8-سینیول (اکالیپتول) (64/8%)، (+)2بورنانون (57/2%) ،بورنیول (23/4%)، کاریوفیلین (11/2%) ، بتانرولیدول (78/7%)، کاریوفیلن اکسید (89/4%)، فرانسول (87/9%)، 7-اپی-ایودیسمول (46/2%)و کسانیل استات (52/3%) بودند. سزکویی ترپن فرانسول برای اولین بار از این گیاه در منطقه زنجان با مقدار 87/9 درصد گزارش گردید که به علت اثرات ضد توموری آن شایان توجه می باشد.

    کلیدواژگان: 1و8-سینئول، اسانس، بومادران هزار برگ، فرانسول، فیتوشیمی
  • نازیلا باقری*، بهرام ملکی زنجانی، علی عمارلو صفحات 93-101
    گیاه دارویی مورد (Myrtus communis)  یکی از گونه های گیاهی مهم و دارویی  بین درختچه های دارویی است که شامل حدود 50 گونه بومی حوضه مدیترانه می شود.  تکثیر این گیاه به دلیل داشتن پوسته سخت و غیر قابل نفوذ بذر با دشواری های بسیاری همراه است. درصد ریشه زایی اندک  قلمه از عمده ترین محدودیت های قلمه زنی آن است. کشت بافت و به تبع آن تولید کالوس در شرایط درون شیشه ای یکی از فرایندهای مهم در کشاورزی مولکولی می باشد. در این تحقیق اثر غلظت های مختلف تنظیم کننده رشد 2 و4-دی کلروفنوکسی استیک اسید (2,4-D) در چهار سطح (0، 1، 2 و 3 میلی گرم در لیتر) بر سه نوع ریزنمونه برگچه، ساقچه و ریشه چه در قالب آزمایشات فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در محیط غذایی موراشیک- اسکوگ مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، درصد کالوس زایی در ریزنمونه برگچه به میزان 90  درصد نسبت به سایر ریزنمونه های مورد آزمایش بیشتر و همچنین میزان نسبی کالوس تشکیل شده برگچه در غلظت 3 میلی گرم بر لیتر از سایر تیمارها حداکثر بوده ولیکن تفاوت معنی داری در سطوح هورمونی 1 و 2 میلی گرم بر لیتر (2,4-D) مشاهده نشد. نتایج این تحقیق می تواند در راستای تولید متابولیت های ثانویه دارویی در شرایط درون شیشه ای مورد بهره برداری محققین مربوطه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، مورد، کشت بافت، کالزایی
|
  • Hanieh Shahraki, Nafiseh Mahdi Nezhad *, Baratali Fakheri Pages 1-13

    In order to study of effect of foliar application salicylic acid on some morphophytochemicals and antioxidant of artichoke under Salt Stress, a factorial experiment in a completely randomized design with three replications at seedling stage was conducted at Greenhouse Research farm of the University of Zabol. Experimental treatments included salinity stress in 3 levels (0 , 6 , and 12 m M) and salicylic acid at 3 levels (0 , 200 , and 400 m M) . The results showed maximum numbers and length of leaves, plant height, fresh and dry weight of plant, fresh and dry weight of root were afforded by using 400 m M salicylic acid. The highest amount of total phenolic content, flavonoids, atioxidant capacity and carbohydrates were related to 400 mM salicylic acid and 12 m M salinity (0.47, 0.56, 31.24 and 5.65 respectively). On the other hand the highest of prolin (0.51) was observed in 200 m M salicylic acid and 12 m M salinity. In general could said that stress causes damaging effects of on plants and the use of salicylic acid increases the plant tolerance to salt stress.

    Keywords: Proline, Artichoke, DPPH radical scavenging, Heavy metals, Antioxidant
  • Vahideh Negahban *, AliAkbar Karimian, Firoozeh Fayaz Pages 14-25

    The Cathrantus roseus plant is a shrub, perennial and medicinal plant Of the Lamiaceae family. One of the methods for improving vegetative conditions in arid and desert regions is the study of the roots colonization of plants with mycorrhizal fungi. For this purpose, the present study was conducted as a factorial based on completely randomized block design with four replications in Yazd University of Agriculture. The studied factors included 1- treatment of native mycorrhizal fungi with two levels (fungicidal and non-fungal) 2- drought stress treatments (containing 100%, 75%, 50%, 25%). After three months, the pots were degraded and morphological characteristics such as number of leaves, stem height, size of the largest root length, number of branches, fresh and dry weight of the shoot and root, root to shoot ratio, and percentage of colonization the root was measured. The results showed that, except for the root to shoot ratio, fungal treatments significantly reduced the fresh weight of the shoot, root length, and vitality (p<0.05).Increasing dry weight treatments, height, number of leaves, fresh weight of shoot, root fresh weight, dry weight of shoot, root dry weight, root length, and salinity significantly decreased (p<0.05).The results showed that this type of fungus in this study had the most impact on the plant's underground organs and that the highest amount of food and water was used for root preparation for better plant establishment. It seems that by case of the continuation of the survey to the next year with increasing root volume and colonization with mycorrhizal fungi more positive changes occur in the plant.

    Keywords: Cathrantus roseus, Drought stress, Fungi, Mycorrhiza
  • Majid Jami Al-Ahmadi *, Ali Shahidi, Razieh Kelatehbojdi Pages 26-44

    Deficit irrigation is one of the new ways to reduce the effects of drought stress because crops can be supplied with available water in a controlled manner throughout the growing season. In order to investigate the effects of deficit irrigation on two local variety of ajwain, a factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications in 2017 in the Research Farm of University of Birjand, Iran. The factors included three levels of soil moisture deficit (SMD: 50, 75 and 100 percent of field capacity), and two landraces of ajwain (Birjand and Sistan). Vegetative traits including plant height, leaf area and weight, yield components and quantitative and qualitative yield were measured. Resutls revealed that a reduction in the irrigation level, from 100 to 50% of field capacity, caused the grain yield, essential oil yield, biological yield, seed weight and number of umbels per plant to be reduced significantly. Sistan landrace had a higher chlorophyll a and b and carotenoid contents than Birjand, which may reflect an increase in the special leaf area (increased thickness) of Sistan landrace. Two landraces showed a different response to reduced irrigation. The growth characteristics and quantitative and qualitative yields of Sistan landrace were less affected by low irrigation levels, compared to Birjand landrace. In general, it can be said that the local variety of Sistan has a better compatability with deficit irrigation; however there was no significant difference between grain yield and essential oil yield of these two landraces.

    Keywords: Ajwain, Deficit irrigation, Dry matter, Leaf area, Plant height
  • Azadeh Mahmoudi *, Bahram Maleki, Ali Ammarlou Pages 45-53

    Ginkgo biloba is one of the oldest living organisms on the planet, which is why it is also known as a living fossil. This plant is native to China and Due to its valuable compounds such as ginkgolides and bilobalid has long been used in traditional Chinese medicine because of its valuable compounds such as ginkgolides and bilobalid. Global attention to this effective plant in the treatment, control and even prevention of a wide range of diseases such as diabetes, Alzheimer's, impotence, concentration disorders, vascular disease and immunity has led countries to use biotechnology-based methods for laboratory culture of this plant. The first reports of the use of biotechnology methods in ginkgo culture back to the 1950s. In the following years, various methods were studied that some of them was failed but they are the foundation of the widespread laboratory culture of ginkgo in the world from 1957 to 2020.

    Keywords: Ginkgo biloba, Biotechnology, Ginkgolid, Cotyledon, Bilobalid
  • Somayeh Ghahari Kouchaksaraei *, Saeid Ghahari, Sajjad Ghahari, Ghorbanali Nematzadeh Pages 54-69

    As much as human beings become aware of the side effects of chemical pesticides, the demand for natural alternatives increases. In this study, antibacterial effects of different concentrations of methanolic extract of henna leaves (0.50, 0.25, 0.12, 0.06, 0.03 and 0.01 mg/mL DMSO) on three gram-positive bacteria (Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, and Rathayibacter toxicus), and five gram-negative bacteria (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas syringae subsp. syringae, Pseudomonas viridiflava, and Xanthomonas campestris pv. Campestris) was measured with disk diffusion method. Also, silver nanoparticles were synthesized at different amounts of silver nitrate, extract, temperature, time, and pH. The size and shape of the synthesized particles were determined by DLS and SEM techniques. The results showed that the methanolic extract of henna leaves has an excellent antibacterial effect on all tested bacteria except Pseudomonas aeruginosa and Pseudomonas viridiflava. In addition, the antibacterial activity of the synthesized nanoparticles at a concentration of 0.01 M was measured on the tested bacteria and the results showed that the optimized nanoparticles were effective in terms of antibacterial properties. Also, the nanoparticle size in the presence of aqueous extract of henna leaves was 8.5 nm. The results of this study show that nanoparticles can be considered in the field of organic agriculture.

    Keywords: Henna plant, Methanolic extract, Silver nanoparticles, Antibacterial activity
  • Ali Rahemi Karizaki *, Ghorbanali Rassam, KOBRA FARAMARZI, Maryamosadat Alavian Petroodi, Nabi Khalili Aghdam Pages 70-83

    Savory is an annual plant of the dicotyledonous genus Labiatae of the genus Satureja and the species Hortensis, Which is cultivated for extraction of essential oils and medicinal purposes. Therefore, choosing the appropriate method for drying savory is necessary to extract high-quality essential oils. The aim of this experiment was to investigate the effect of harvest time and drying methods on quantitative and qualitative traits of savory in 2017. In this experiment, the effect of harvest time and drying methods was examined. The results showed that the effect of harvest time had the highest wet and dry yield at the time after flowering and the lowest wet yield at the beginning of flowering. Among the three harvest times, the post-flowering stage had the highest essential oil and the lowest essential oil was allocated to before flowering. The percentage of free radical scavenging increased with increasing plant age. The amount of flavonoids at harvest time after flowering was higher than the beginning of flowering and full flowering. The highest amount of Savory plant essential oil was observed in the shade drying method and the lowest amount was observed for the amount of essential oil in the oven drying method at 60 and 75 ° C with zero grams of essential oil. After the drying method in the shade, the highest amount of Savory plant essential oil was obtained in the 90 watt microwave method and in the sun.

    Keywords: Savory, Essential oil, Drying method, Quantity, quality of savory
  • Hossein Rabbi Angourani * Pages 84-92

    Yarrow (Achillea millefolium) is one of the most well-known and available belong to Achillea genus from Asteraceae family is considered as an important medicinal plant in the world, due to its diversity of habitat and wide distribution in the Iran, which is widely used in traditional medicine, especially in the treatment of gastrointestinal inflammation. In order to study the essential oil compositions in Homayoun habitat located in the northern mountains of Zanjan, after selecting a suitable plant sample, the whole vegetative body of the plant was harvested in full bloom stage and above ground and after drying in room shade, it was powdered as a homogeneous mixture. The distillation method was extracted with water. Then, the components of the essential oil were identified and the amount of the components was identified using a gas chromatography device connected to a mass spectrometer. The results showed that the essential oil of the dry vegetative body of the plant had a white color with a yield of 0.74%. The most important main compounds identified in essential oils were: beta-pinene (4.71%), 1 -8-cineole (eucalyptol) (8.64%), (+) 2-bornanone (2.57%), borneol (4.23%), Caryophylline (2.11%), betanrolidol (7.78%), and caryophyllenoxide (4.89%), francol (9.87%), 7-epiodiodispermol (2.46%), xenyl acetate (3.52%). Cesquiterpene francol was first reported from this plant in Zanjan region with a value of 9.87%, which is noteworthy due to its anti-tumor effects.

    Keywords: 1, 8-cinnamol, essential oil, franesol, phytochemistry, yarrow
  • Nazila Bagheri *, Bahram Maleki Zanjani, Ali Ammarlou Pages 93-101
    The pharmaceuticals plant (Myrtus communis L.)  is one of the most important medicinal plant species that consist of around 50 species of the Mediterranean basin. This plant is a perennial flowering shrubs or a small tree. The propagation of this plant is associated with certain difficulties due to its rigid crust. The low percentage of cuttings is one of the major limitations of cuttings approach propagation. The callogenesis is one of the important processes in molecular farming. For start of research the seeds were obtained from Zanjan University's Research Institute of Modern Biological Techniques. In this study, the effect of different concentrations of growth regulator 2 and 4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) at four levels on three types of leaf explants, shoots and roots. A factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was studied on the Murashige - Skoog medium (MS). The onset of callus formation was observed after about one month. The color of calluses was often white to brown and red. The results showed that callus formation was higher in leaf explants by 90% compared to the other explants and the lowest percentage of callus belonged to root explants. Also, the relative amount of callus formation at leaf concentration of 1 mg / L was higher than other treatments but no significant differences were observed at hormonal levels of 1 and 2 mg / L 2,4-D. Due to the limited scientific reports on the tissue culture of this plant worldwide, and based on the available scientific reports available, the results of this study have been investigated on Iranian varieties as a first report.
    Keywords: Medicinal plant, Myrtle, tissue culture, Callus