فهرست مطالب

نشریه زیست فناوری گیاهان دارویی
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تاثیر محرک غیرزیستی سدیم نیتروپروساید (SNP) بر میزان تولید رزمارینیک اسید در نوشاخه های باززایی شده گیاه دارویی پونه سا بی کرک (.Nepeta nuda L)
    رسول نریمانی، محمد مقدم*، نسترن همتی، سپیده مجرب صفحات 1-8
    رزمارینیک اسید به عنوان یکی از مهم ترین ترکیب فنلی با ارزش دارویی بالا در گونه های مختلف گیاهی، دارای خواص زیستی متعددی از جمله ضد ویروسی، ضد باکتری، ضد تومور و ضد التهاب می باشد. محرک ها (الیسیتورها) با تولید پیام هایی باعث تحریک تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان می شوند. نیتریک اکسید (محرک غیرزیستی) یک رادیکال گازی پایدار است که به عنوان یک مولکول پیام رسان در گیاهان عمل می کند و در بسیاری از فرایندهای فیزیولوژیکی، نموی و همچنین پاسخ گیاهان به تنش های محیطی شرکت می کند. با توجه به عدم وجود اطلاعات در مورد میزان رزمارینیک اسید و همچنین استفاده از ترکیب سدیم نیتروپروساید (SNP) به عنوان محرک غیرزیستی در گیاه دارویی پونه سا بی کرک، اثر آن در چهار غلظت (صفر، 25، 50 و 100 میکرومولار) بر میزان تولید رزمارینیک اسید در کشت درون شیشه ای نوشاخه های پونه سا بی کرک بررسی گردید. میزان رزمارینیک اسید نمونه ها پس از خشک شدن در دمای اتاق به روش HPLC مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از آنالیز نمونه ها، افزایش 37/7 درصدی محتوای رزمارینیک اسید را در تیمار 25 میکرومولار نیتریک اکسید در مقایسه با نمونه شاهد (عدم کاربرد نیتریک اکسید) مشخص کرد. همچنین با افزایش غلظت نیتریک اکسید در محیط کشت کاهش شدیدی در میزان رزمارینیک اسید مشاهده شد به طوری که میزان این ترکیب از 73/54 میلی گرم بر گرم وزن خشک در نمونه شاهد به 61/14 میلی گرم بر گرم وزن خشک در نمونه تیمار شده با نیتریک اکسید  با غلظت 100 میکرومولار رسید. نتایج این تحقیق علاوه بر مشخص کردن میزان بالای رزمارینیک اسید در گیاه دارویی پونه سای بی کرک، بهبود میزان این ترکیب ارزشمند دارویی را با کاربرد محرک غیرزیستی نیتریک اکسید در غلظت پایین نشان داد.
    کلیدواژگان: رزمارینیک اسید، محرک، نیتریک اکسید، پونه سا بی کرک، HPLC
  • بررسی تاثیر غلظت های مختلف هورمونی در پرآوری گیاه دارویی اروانه یزدی (Hymenocrater yazdianus Rech.f)
    حمیده برزگر*، کاظم کمالی، محمدحسین حکیمی، حمید سودائی زاده صفحات 9-13

    گیاه اروانه (Hymenocrater yazdianus Rech.f) یکی ازگیاهان انحصاری استان یزد در ایران است.  این گیاه متعلق به خانواده نعناع و یکی از گیاهان دارویی مهم در آب و هوای خشک و نیمه خشک می باشد. در این تحقیق اثر غلظت های مختلف هورمونی در پرآوری این گیاه در شرایط درون شیشه ای مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق در قالب ی طرح کاملآ تصادفی روی محیط کشت پایه موراشیگ و اسکوگ،  (MS) شامل تنظیم کننده های رشد بنزیل آدنین و ایندول بوتریک اسید در 12 تیمار و 8 تکرار انجام شد. بر اساس نتایج تحقیق، بیشترین پرآوری با استفاده از کاربرد یک میلی گرم بر لیتر BA و یک صدم میلی گرم بر لیتر IBA بدست آمد.

    کلیدواژگان: اروانه یزدی، تیمار هورمونی، شاخه زایی
  • فاطمه احمدلو*، غلامرضا گودرزی، آزاده صالحی صفحات 14-22

    زالزالک (.Crataegus pseudohetrophylla Pojark) از جنس (Crataegus) از خانواده Rosaceae است که از لحاظ زینتی، خوراکی، دارویی، صادراتی، پناهگاه برای حیات وحش و پرندگان، حفاظت خاک و کنترل فرسایش حایز اهمیت است. جهت تولید کالوس آن، قطعات برگ ها در اندازه های 5/0 تا 1 سانتی متر مربع از گیاهچه های کشت بافتی تهیه و پس از ضد عفونی سطحی در محیط کشت MS حاوی هورمون های 2, 4-D در غلظت های 25/0، 5/0، 1، 2 و 3 میلی گرم در لیتر و BAP در غلظت های 0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر تحت شرایط تاریکی در اتاقک رشد قرار گرفتند. در مرحله بعد کالوس ها به محیط کشت حاوی تنظیم کننده های رشد BAP، TDZ و NAA و IBA در غلظت های مختلف جهت باززایی از کالوس انتقال یافتند و مشخصه های درصد کالوس زایی، قطر کالوس، نوع کالوس و رنگ کالوس آنها اندازه گیری شد. 100 درصد کالوس زایی در تیمار 2 میلی گرم در لیتر 2, 4-D در ترکیب با 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر BAP با بیشترین قطر کالوس در تیمار 2 میلی گرم در لیتر 2, 4-D در ترکیب با 1 میلی گرم در لیتر BAP از نوع سفت و کروی و جنین زا به رنگ سبز روشن-سبز تیره در محیط MS مشاهده شد. 100 درصد باززایی از کالوس در تیمارهای 12 و 14 میلی گرم در لیتر BAP در ترکیب با 2 میلی گرم در لیتر NAA و بیشترین تعداد ساقه در هر ریز نمونه در تیمار 10 میلی گرم در لیتر BAP در ترکیب با 2 میلی گرم در لیتر NAA وجود دارد.

    کلیدواژگان: تنظیم کننده های رشد، درصد کالوس زایی، زالزالک، کشت درون شیشه ای، محیط کشت MS
  • طیبه حاتمی*، سید کمال کاظمی تبار، غفار کیانی، رضا اسماعیل زاده کناری صفحات 23-29

    کدو گیاهی از خانواده Cucurbitaceae  با دانه های روغنی می باشد. این جنس دارای 10 گونه گیاهی است که 5 گونه دارای اهمیت زراعی هستند. سه گونه C. Pepo، C. Moschata و  C. Maxima از اهمیت بیشتری برخوردارند .هدف از این پژوهش بررسی تنوع ژنتیکی در 30 ژنوتیپ از 3 جمعیت کدو حلوایی براساس نشانگر های ISSRمی باشد. برای این منظور 4 آغازگر که دارای توالی های ساده تکراری (ریزماهواره) بودند، بکار گرفته شد، در این بررسی 72 مکان ژنی امتیاز بندی شدند که از این تعداد 72 مکان چند شکلی نشان دادند که درصد پلی موفیسم آن 100 درصد برآورد گردید. برای ارزیابی شباهت ژنتیکی میان توده ها از تحلیل خوشه ای با استفاده از تشابه جاکارد با روش UPGMA استفاده گردید. میانگین فاصله ژنتیکی ژنوتیپ ها (توسط ضریب تشابه جاکارد) 0.77 و میانگین محتوای اطلاعات چند شکل (PIC) 0.47 بود. که آغازگر ISSR11 بالاترین مقدار PIC (0.50) را دارا بود. بررسی دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای تنوع بالایی را در بین ژنوتیپ ها مورد مطالعه نشان داد. بیشترین فاصله ژنتیکی بین ژنوتیپ ها R30، R11 و R14 و کمترین فاصله ژنتیکی بین R24 و R27 بود. نتایج این پژوهش نشان داد که نشانگر ISSR بطور موثری می توانند برای مطالعه تنوع ژنتیکی کدو حلوایی استفاده شود و از میان آغازگرهای استفاده شده، آغازگر ISSR11 ((GA) 8 G) مناسب ترین آغازگر برای مطالعات بعدی تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: کدو حلوایی، تنوع ژنتیکی، نشانگر ISSR
  • فرشته حیدر قلی نژاد، حسین مرادی* صفحات 30-39
    خاصیت آنتی اکسیدانی بالا و مواد معدنی نظیر کلسیم، آهن، روی و ویتامین هایی نظیر A و C باعث ارزش بالای گیاه دارویی ریحان شده است. اما تکثیر جنسی ریحان با بذر، تنوع و غیر یکنواختی زیادی را بوجود آورده است. به همین دلیل باززایی مستقیم ریحان از طریق کشت بافت، تولید گیاهانی با یکنواختی بالا را به همراه دارد. در این آزمایش ریزنمونه های گره از دو واریته ریحان بنفش و سبز در محیط موراشینگ اسکوک (MS) همراه با هورمون BAP در سه سطح 0، 5/1 و 5/2 میلی گرم بر لیتر قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل تعداد باززایی، تعداد ریشه، تعداد برگ، طول ریشه، وزن تر شاخساره، وزن خشک شاخساره، طول برگ و طول ساقه بود. اثر تیمار هورمونی در تمامی صفات در سطح 1 درصد و اثر نوع واریته در صفات تعداد باززایی، وزن تر و وزن خشک شاخساره در سطح 1 درصد و در سایر صفات در سطح 5 درصد معنی دار شد. با توجه به نتایج بدست آمده ریحان بنفش واریته مناسبی برای این هدف بوده و هم چنین هورمون BAP در سطح 5/1 میلی گرم بر لیتر بر تمامی صفات بهترین تاثیر را داشت. استفاده از غلظت بالاتر میزان باززایی و صفات مربوط به آن را کاهش داد.
    کلیدواژگان: ریحان، باززایی مستقیم، BAP، دارویی
  • سینا سیاوش مقدم*، امیر رحیمی، سعید حیدرزاده، سمیرا مرادزاده، مصطفی حسنلو صفحات 39-52
    به منظور بررسی تاثیر همزیستی قارچ میکوریزا بر خصوصیات گیاه دارویی شنبلیله تحت شرایط تنش رطوبتی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در سال زراعی 94-1393 انجام شد. سطوح آبیاری در سه سطح، آبیاری بعد از 50 (شاهد)، 100 (تنش متوسط) و 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A (تنش شدید) به عنوان فاکتور اول و  همزیستی قارچ (شاهد و قارچ گونه Glomus intraradices) به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح آبیاری از 50 به 150 میلیمتر تبخیر از تشتک، تعداد دانه در غلاف، وزن هزاردانه و عملکرد اسانس شنبلیله بطور معنی دار کاهش یافت و بیشترین درصد اسانس از سطح آبیاری 100 میلیمتر تبخیر از تشتک حاصل گردید. همچنین در هر یک از سطوح آبیاری (50، 100، 150 میلیمتر تبخیر) بیشترین محتوای کلروفیل کل، محتوایی نسبی آب برگ، عملکرد بیولوژیک و دانه شنبلیله از تیمار کاربرد قارچ میکوریزا به دست آمد.
    کلیدواژگان: قارچ میکوریزا، تنش رطوبتی، سطوح آبیاری، شنبلیله
  • فرشته حیدرقلی نژاد*، حسین مرادی، مهناز کریمی، وحید اکبر پور صفحات 53-58
    گیاه خرفه حاوی مواد موثره ارزشمندی نظیر دوپامین، نورآدرینالین و امگا-3 است. این گیاه در صنایع مختلف دارویی، غذایی و بهداشتی و هم چنین در درمان بیماری های مختلفی نظیر دیابت، ناراحتی های قلبی، تسکین دردها کاربرد دارد. استفاده از کشت بافت به منظور تولید گیاهانی یکدست و عاری از آلودگی در مدت زمان کوتاه روشی مفید است که می تواند در به نژادی و مهندسی ژنتیک به کار روند. بدین منظور اثر هورمون BAP بر باززایی مستقیم خرفه در این تحقیق بررسی شده است. ریزنمونه مریستم انتهایی از گیاهان استریل حاصل از جوانه زنی بذور کشت شده در محیط MS تهیه گردیدند. سپس ریزنمونه ها جهت تحریک باززایی در محیط کشت MS محتوی غلظت های مختلف BAP (0، 5/1، 3 و 5/4 میلی گرم بر لیتر) کشت گردیدند. صفات درصد باززایی، تعداد شاخه، تعداد برگ، طول ساقه، طول برگ، وزن تر و وزن خشک شاخساره ها بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد اثر BAP بر تمامی صفات در سطح 1 درصد معنی دار شده است. بالاترین درصد باززایی و صفات بررسی شده در غلظت 5/4 میلی گرم بر لیتر BAP بدست آمد. در محیط شاهد و غلظت 5/1 میلی گرم بر لیتر از این هورمون باززایی دیده نشد.
    کلیدواژگان: خرفه، باززایی مستقیم، گیاه دارویی
  • غلامرضا گودرزی*، فاطمه احمدلو صفحات 59-66

    گونه محلب (Cerasus mahaleb L.) از خانواده Rosaceae در صنایع مختلف دارویی، بسته بندی، رنگرزی، شیمیایی، بهداشتی، غذایی و ساخت عطر و اسانس، مورد توجه قرار گرفته است. جهت تولید کالوس آن، قطعات برگ ها در اندازه های 5/0 تا 1 سانتی متر مربع از گیاهچه های کشت بافتی تهیه و پس از ضد عفونی سطحی در محیط کشت MS حاوی هورمون های 2, 4-D در غلظت های0، 25/0، 5/0، 1، 2 و 3 میلی گرم در لیتر و BAP در غلظت های 0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر تحت شرایط تاریکی در اتاقک رشد قرار گرفتند. در مرحله بعد کالوس ها به محیط کشت حاوی تنظیم کننده های رشد BAP، TDZ و KIN و NAA در غلظت های مختلف جهت باززایی از کالوس انتقال یافتند و مشخصه های درصد کالوس زایی، قطر کالوس، نوع کالوس و رنگ کالوس آنها اندازه گیری شد. 100 درصد کالوس زایی با بیشترین قطر کالوس از نوع ترد و جنین زا به رنگ کرم-سبز روشن در محیط MS در غلظت 2 میلی گرم در لیتر 2, 4-D در ترکیب با 1 میلی گرم در لیتر BAP مشاهده شد. به دلیل قهوه ای، نرم و شل بودن کالوس ها، باززایی در هیچ یک از تیمارها انجام نگرفت.

    کلیدواژگان: تنظیم کننده های رشد، کشت درون شیشه ای، محلب، محیط کشت MS. نوع کالوس
|
  • Effect of abiotic elicitor sodium nitroprusside (SNP) on production of rosmarinic acid in shoot regeneration of Catmint Hairless (Nepeta nuda L.)
    Rasoul Narimani, Mohammad Moghaddam *, Nastaran Hemati, Sepideh Mojarab Pages 1-8
    Rosmarinic acid, as one of the most valuable phenolic compounds in different plant species, has severalbiological properties, including antivirus, antibacterial, antitumor and anti-inflammatory. Elicitors, byproducing messages, can stimulate the production of secondary metabolites in plants. Nitric oxide (abioticelicitor) is a stable gaseous radical, which acts as a signaling molecule in plants and in many physiologicalprocesses, development and environmental stresses. Due to the lack of information on the amount of rosmaricacid and the use of SNP as abiotic elicitor in Nepeta nuda L., the effect of SNP on production of rosmarinicacid was investigated in four concentrations (0, 25, 50 and 100 μM) in vitro shoot culture of catmint hairless.The amount of rosmarinic acid was measured by HPLC after drying samples at room temperature. The resultsof the samples analysis showed that the content of rosmarinic acid increased 37.7% in treatment of nitric oxide(25 μM) compared to the control sample (without application of nitric oxide). Also, amount of rosmarinic acidreduced with increasing nitric oxide concentration in the culture medium. So that the amount of this compoundreached from 54.73 mg.g-1 DW in the control sample to 14.61 mg.g-1 DW in treatment of nitric oxide (100μM). The results of this study indicated catmint hairless plant has the high level of rosmarinic acid and theamount of this valuable drug combination improved with the use of abiotic elicitor nitric oxide at lowconcentration.
    Keywords: Rosmarinic Acid, Elicitor, Nitric Oxide, Nepeta nuda L, HPLC
  • The effect of different concentrations of hormones on inflammation of Hymenocrater yazdianus
    Hamideh Barzegar *, Kazem Kamali, MohammadHossein Hakimi, Hamid Sodaiezadeh Pages 9-13

    Arvaneh plant (Hymenocrater yazdianus) is one of the exclusive plants of Yazd province in Iran. This plant isbelonging to Lamiaceae family and is an important medicinal plant in arid and semi-arid climate. In thisresearch, different hormonal concentrations were studied under in vitro culture conditions. This study wasconducted in a completely randomize design on Murashige and Skoog basal medium 1962(MS) containingBenzyl adenine (BA) and Indole 3 Butyric Acid (IBA) growth regulators in 12 treatments and 8 replicates.Results showed, the highest proliferation was obtained by using BA 1 mg/l and IBA 0.01 mg/l.

    Keywords: Hymenocrater yazdianus, Hormonal treatment, Proliferation
  • Fatemeh Ahmadloo *, GholamReza Goodarzi, Azadeh Salehi Pages 14-22

    Crataegus pseudohetrophylla Pojark. of the genus Crataegus is a member of the Rosaceae family that isimportant in terms of ornamental, food, medicinal, exported, shelter for wildlife and birds, soil conservationand erosion control applications. For callus induction, Leaf pieces (0.5–1.0 cm2) produced by plantlets aftersurface sterilization in MS medium containing 2, 4-D at concentrations of 0.25, 0.5, 1, 2, and 3 mg l-1 and BAPat concentrations of 0, 0.5, and 1 mg l-1, placed in a growth chamber under dark conditions. In the next step,the calli were transferred to culture medium supplemented with growth regulators of BAP, TDZ, NAA, andIBA in different concentrations for regeneration and then characteristics of callus induction (%), callusdiameter (mm), callus type, and callus color were recorded. 100% callusing at concentration of 2 mg l-1 2, 4-D in combination with 0.5 and 1 mg l-1 BAP with the greatest diameter at concentration of 2 mg l-1 2, 4-D incombination with 1 mg l-1 BAP and hard, globular and embryonic in texture with light green to dark green incolor were observed on MS medium. 100% explants forming shoots (regeneration) was obtained using of 12and 14 mg l-1 BAP in combination with 2 mg l-1 NAA and the highest means number of shoots per explantswas observed at concentration of 10 mg l-1 BAP in combination with 2 mg l-1 NAA.

    Keywords: Growth regulators, Callus induction (%), Crataegus pseudohetrophylla, In vitro culture, MS culture medium
  • Tayebeh Hatami *, Seyed Kamal Kazemitabar, Ghaffar Kiani, Reza Esmaeilzadeh Kenari Pages 23-29

    The genus pumpkin from the family Cucurbitaceae with oily seeds has 10 species, 5 of which are ofagricultural importance. Three species C. Pepo and C. Moschata, C. Maxima are more important. The presentstudy aimed to investigate genetic diversity based on ISSR markers in 30 genotypes of 3 populations ofpumpkin. For this purpose, 4 primers with simple repetitive sequences (microsatellite) were used. In this study,72 genetic locations were ranked, of which there were 72 polymorphic locations with a polygonal percentageof 100%. To assess the genetic similarity between the population, cluster analysis using Jaccard's similaritywas used with UPGMA method. The mean genetic distance of genotypes (by Jaccard's coefficient of similarity)was 0.77 and the mean of content (PIC) was 0.47. The ISSR11 primers had the highest PIC (0.50). With theregret to dendrograms obtained from cluster analysis revealed a high variation among genotypes. The highestgenetic distance was between genotypes R30, R11 and R14 and the lowest genetic distance between R24 andR27. The results of this study showed that ISSR markers can be effectively used to study the genetic variationof pumpkin. Among the primers used, the marker ISSR11 ((GA) 8 G) was the most suitable primer forsubsequent studies.

    Keywords: squash, genetic variation, ISSR markers
  • Fereshteh Heidargholinezhad, Hossein Moradi * Pages 30-39
    High antioxidant and minerals such as Ca, Fe, ZN and vitamins such as A, C was causing high value in Basil.But asexual reproduction basil by seeds it has diversity and high uniformity. for this reason direct regenerationbasil by tissue culture it has production of plants with high uniformity. In this experiment nodal explants oftwo variety purpule and green Basil put in MS with BAP in three levels0, 1/5, 2/5 mg/L. Qualities investigatedwas contains number of regeneration, number of root, number of leaf, root length, shoot fresh weight, shootdry weight, leaf length, shoot length. The effect of hormone treatment in all qualities in 1% was significant.Effect of varities in number of regeneration, fresh weight and dry weight in 1% and other qualities in 5% wassignificant. In examining the interactions of the variety and concentration hormons showed that was significanton fresh weight and dry weight in level 5%. The highest number of regeneration was obtained in purple Basilin 1/5 mg/L BAP with average regeneration 3/17. According to results purple Basil was suitable varity fortissue culture. Also BAP in 1/5 mg/L on all qualities had the best effect.
    Keywords: Basil, regeneration, Benzyl aminopurin, medicinal
  • Sina Siavash Moghaddam *, Amir Rahimi, Saeed Heydarzadeh, Samira Moradzadeh, Mostafa Hasanloo Pages 39-52
    In order to investigate the effect of mycorrhizal fungus on the characteristics of herbaceous plant under stressconditions, a factorial experiment was carried out in a randomized complete block design with threereplications at the Agricultural Research Farm of Urmia University in 2012-2013. Irrigation at three levels;irrigation after 50 (control), 100 (medium stress) and 150 mm evaporation from class A evaporation pan(severe stress) as the first factor and association of fungi (control and glomus intraradices) as a second factorwas considered. The results showed that with increasing irrigation levels from 50 to 150 mm (evaporation frompan), seed number per pod, 1000 seed weight and essential oil yield of Fenugreek decreased significantly. Thehighest percentage of essential oil was obtained from 100 mm irrigation water evaporation from the pan. Also,at each level of irrigation (50, 100, 150 mm evaporation), the maximum total chlorophyll content, relativewater content of leaves, biological yield and grain yield of Fenugreek were obtained was obtained fromtreatment of mycorrhizal fungi.
    Keywords: Mycorrhizal fungus, Water deficit stress, Irrigation levels, Fenugreek
  • Fereshte Heidargholinezhad *, Hossein Moradi, Mahnaz Karimi, Vahid Akbarpor Pages 53-58
    Purslane include valuable secondary metabolit such as dopamine, noradrinalin and omega-3. This plant is usedin different industries medication, food and hygienic. Also is used in trearment of various diseases likediabetes, heart troubles and relieve pain. Tissue culture use to produce the same plants and free ofcontamination in short time. It is a useful method that can use in eugenic and genetic engineering. In thisexperiment the effect of hormone BAP on the direct regeneration of purslane has been studied. Shoot tipexplant from from sterille plants derived from germination of seeds cultured in the medium MS containingdifferent concentrations BAP (0, 1.5, 3, 4.5 mg/L). Percent regeneration, number stems, leave number, stemlength, leaf length, fresh weight and dry weight were investigated. Analysis of variance of data showed effectof BAP on all traits at 1% level was significanted. The highest percentage of regeneration and other trairs wasobtained at 4.5 mg/L BAP. In the control medium, 1.5 mg/L no regeneration was seen.
    Keywords: purslane, Direct regeneration, Medicinal plant
  • GholamReza Goodarzi *, Fatemeh Ahmadloo Pages 59-66

    Cerasus mahaleb L. is a member of the Rosaceae family that have been used in different industries aspharmaceutical, packaging, dyeing, chemical, sanitary, food, and perfume. For callus induction, Leaf pieces(0.5–1.0 cm2) produced by plantlets after surface sterilization in MS medium containing 2, 4-D at concentrationof 0, 0.25, 0.5, 1, 2, and 3 mg l-1 and BAP at concentration of 0, 0.5, and 1 mg l-1, placed in a growth chamberunder dark conditions. In the next step, the calli were transferred to culture medium supplemented with growthregulators of BAP, TDZ, and KIN and NAA in different concentrations for regeneration and thencharacteristics of callus induction (%), callus diameter (mm), callus type, and callus color was recorded. 100%callusing with the greatest diameter and friable and globular in texture with cream to light green in color wereobserved on MS medium at concentration of 2 mg l-1 2, 4-D in combination with 1 mg l-1 BAP. Calli showedno regeneration due to brown in color and highly soft and watery in texture.

    Keywords: Growth regulators, In vitro culture, Cerasus mahaleb L, MS culture medium, Callus type