فهرست مطالب

پویایی روانشناختی در اختلال های خلقی - پیاپی 2 (تابستان 1401)

نشریه پویایی روانشناختی در اختلال های خلقی
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرگس دیانی، علیرضا فاضلی* صفحات 1-12
    هدف
    هدف ازنگارش مقاله حاضر، بررسی تاثیر عوامل بهزیستی روانشناختی در مدیریت و کیفیت زندگی بیماران ام اس می باشد.
    روش
    این پژوهش به لحاظ هدف، بنیادی و همچنین، به لحاظ ماهیت فراترکیب بود. جامعه مورد مطالعه کلیه اسناد، تاثیر عوامل بهزیستی روانشناختی در مدیریت و کیفیت زندگی بیماران ام اس در پایگاه-های داده داخلی (1391-1402) و خارجی (2003-2023) بود. روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند و حجم نمونه بر اساس حذف سیستماتیک بر اساس نمودار جریان مدل پریزما بود. ابزار جمع آوری داده ها فیش برداری و مرور سیستماتیک اسناد و ادبیات بود که در نهایت از میان 165 مقاله داخلی و خارجی 18 مقاله انتخاب شد به منظور محاسبه روایی از چک لیست 27 موردی بر اساس مدل پریزما و همین طور به منظور محاسبه پایایی از ضریب کاپای کوهن استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن ابزار بود. 
    یافته ها
    کیفیت زندگی مطلوب، همواره آرزوی بشر بوده و هست. در ابتدا رفاه و طول عمر بیشتر، معنی کیفیت زندگی بهتر را داشت. اما امروزه کیفیت زندگی در نقطه مقابل کمیت، قرار گرفته و با توجه به ابعاد گسترده سلامتی، تعریف می شود و منظور از آن سال هایی از عمر است که همراه با رضایت، شادمانی و لذت بخشی باشد. حال بهزیستی روانشناسی به مجموعه ای از رویکردها و تمرکزهای روانشناسی اشاره دارد که به بهبود و بهینه سازی سلامت روانی و عمومی بیماران می پردازد. این رویکردها و تمرکزها بر اساس شناخت و فهم بهتر از نیازها، مشکلات و تحدیداتی که بیماران ام اس با آنها روبرو هستند، ایجاد محیط های حامی و توانمندسازی بیماران برای مدیریت بهتر بیماری، تقویت روابط اجتماعی و بهینه سازی کیفیت زندگی آنان تمرکز دارند. 
    نتیجه گیری
    مدیریت و کیفیت زندگی بیماران ام اس به دلیل شدت و اندازه تاثیر این بیماری روی زندگی شخص، نیازمند نگرشی جامع و چندجانبه است. بهزیستی روانشناسی در این حوزه، بر اساس تاثیرات متعددی که ابعاد مختلف زندگی بر سلامت و روانشناختی بیماران ام اس دارند، مدیریت جامع و یکپارچه ای را هدف قرار می دهد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، کیفیت زندگی، بیماران ام اس
  • اشرف باباخانلو، بهزاد شوقی* صفحات 13-20
    هدف
    پژوهش حاضر با عنوان بررسی اثربخشی آموزش خرد بر سلامت معنوی دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهر تهران در سال 1398 انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ زمان گردآوری داده ها مقطعی و به لحاظ روش گردآوری داده ها یا ماهیت پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای 30 نفر انتخاب و به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم بندی شدند گروه آزمایش تحت آموزش خرد 8 جلسه 90 دقیقه ای (بر مبنای پروتکل طراحی شده توسط پژوهشگر) قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از پرسشنامه سلامت معنوی (پولوتزین و الیسون، 1982) به دست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش خرد باعث افزایش سلامت معنوی و مولفه های آن سلامت مذهبی و سلامت وجودی دانش آموزان شد. همچنین نتایج نشان داد آموزش خرد بر سلامت معنوی دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهر تهران در طول زمان اثربخش است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، می توان استنباط کرد که آموزش خردمندی سبب افزایش سلامت معنوی دانش آموزان می شود، خردمندی را می توان به عنوان یک روش مناسب، برای ارتقای سلامت معنوی دانش آموزان مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سلامت مذهبی، سلامت وجودی، آموزش خرد
  • مهسا کریمی* صفحات 21-29
    هدف
    سرمایه های روانشناختی یکی از شاخص های روان شناختی مثبت گرا می باشد که با ویژگی های خوش بینی، داشتن پشتکار، اسناد مثبت به خود و تحمل کردن مشکلات تعریف می شود. این مطالعه با عنوان بررسی اثربخشی آموزش خرد بر سرمایه روانشناختی دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهر تهران در سال 1398 انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ زمان گردآوری داده ها مقطعی و به لحاظ روش گردآوری داده ها یا ماهیت پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای 30 نفر انتخاب و به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم بندی شدند گروه آزمایش تحت آموزش خرد 8 جلسه 90 دقیقه ای (بر مبنای پروتکل طراحی شده توسط پژوهشگر) قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از پرسشنامه سرمایه روانشناختی (مک گی، 2011) به دست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، چولگی-کشیدگی، کمینه و بیشینه) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش خرد باعث افزایش سرمایه روانشناختی و مولفه های تاب آوری، خودکارآمدی، امید و خوش بینی دانش آموزان شد.
    نتیجه گیری
    همچنین نتایج نشان داد آموزش خرد بر سرمایه روانشناختی دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهر تهران در طول زمان اثربخش است. مطالعه حاضر نشان داد که آموزش خردمندی می تواند به عنوان یک مداخله اثربخش در افزایش سرمایه روانشناختی دانش آموزان محسوب شود.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، تاب آوری، خوش بینی، آموزش خرد
  • جواد جهان* صفحات 30-38
    هدف
    یکی از مهم ترین مسایل و آسیب های اجتماعی در جوامع مختلف پدیده بزهکاری است. دوران نوجوانی یکی بحرانی ترین دوران زندگی هر فرد به شمار می آید. ورود به این مرحله، نوجوان را با مشکلات فراوانی دست به گریبان می سازد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر پیش بینی سیستم فعالساز رفتاری بر اساس پریشانی روانشناختی و تکانشوری نوجوانان بزهکار بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، پژوهشی توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه نوجوانان بزهکار 12 تا 18 ساله بود در سال 1402 که حداقل یک بار مرتکب اعمال غیرقانونی شده باشد. از این رو، حجم نمونه پژوهش بر اساس دیدگاه کلاین (2016) 300 نفر تعیین شد. به منظور نمونه گیری با شیوه نمونه گیری هدفمند و در دسترس با مراجعه یا ارسال فرم پرسشنامه به مراکز مربوطه نمونه آماری پژوهش انتخاب گردید. ابزار استفاده شده برای گردآوری اطلاعات شامل مقیاس تکانشوری بارات (1994)، مقیاس پریشانی روانشناختی کسلر (2002) و مقیاس تجدیدنظر شده حساسیت به تقویت جکسون (2009) بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای مستقل (پریشانی روانشناختی و تکانشوری) 20 درصد توانایی پیش بینی سیستم فعالساز رفتاری را دارند. همچنین از بین متغیرهای مستقل، تکانشوری با ضریب بتای 24/0 و پریشانی روانشناختی با ضریب بتا 20/0 می توانند سیستم فعالساز رفتاری آزمودنی ها را به صورت مثبت پیش بینی کنند (01/0> p).
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که می توان از طریق متغیرهای پریشانی روانشناختی و تکانشوری سیستم فعالساز رفتاری نوجوانان بزهکار را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: پریشانی روانشناختی، سیستم فعالساز رفتاری، تکانشوری، نوجوانان بزهکار
  • احسان پروین* صفحات 39-46
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر تروما بر افکار خودکشی و تحریف های شناختی جوانان با سابقه خودکشی بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری سه ماهه بود. از این رو، جامعه آماری پژوهش شامل افراد 18 تا 25 ساله با سابقه خودکشی بود که در سال 1401 به یک مرکز مشاوره و روان درمانی خصوصی در منطقه 10 تهران مراجعه کرده بودند و به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. سپس، روی گروه آزمایش بسته درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر ترومای مانارینو و همکاران (2014) اجرا شد. به منظور گردآوری داده ها، ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تحریف های شناختی الیس (2000) و مقیاس افکار خودکشی بک (BSSI) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی و نسخه 26 نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به مقدار F و سطح معناداری در تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در متغیر تحریف های شناختی (15/7 = F و 001/0 = P) و افکار خودکشی (40/7 = F و 001/0 = P) می توان نتیجه گرفت که مداخله به کار رفته در این پژوهش یعنی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر تروما به عنوان متغیر مستقل به طور معناداری باعث وقوع تغییرات در متغیرهای وابسته (تحریف های شناختی و افکار خودکشی) شده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های موجود می توان نتیجه گیری نمود که برای درمان جوانان با سابقه خودکشی، درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر تروما می تواند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر تروما، افکار خودکشی، تحریف های شناختی، جوانان
  • یاسمین زحمتکش* صفحات 47-55
    هدف
    زنان از روز طلاق به بعد احساسات جدید منفی یا مثبتی را تجربه خواهند کرد. این احساسات آنقدر دارای نوسان هستند که گاهی اوقات از متضاد بودن این احساسات، سردرگم و مبهوت می شوند. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر پیش بینی افکار خودکشی بر اساس تروماهای دوران کودکی و ناگویی هیجانی زنان مطلقه بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، پژوهشی توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان مطلقه مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کلینیک های روانشناسی منطقه 5 تهران بودند. از این رو، حجم نمونه پژوهش بر اساس دیدگاه کلاین 250 نفر تعیین شد. به منظور نمونه گیری با شیوه نمونه گیری هدفمند و در دسترس با مراجعه یا ارسال فرم پرسشنامه به مراکز مشاوره و کلینیک های روانشناسی منطقه 5 تهران، نمونه آماری پژوهش انتخاب گردید. ابزار استفاده شده برای گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه ترومای دوران کودکی (CTQ)، پرسشنامه افکار خودکشی بک (BSSI) و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) بود. در پژوهش حاضر داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای مستقل (تروماهای دوران کودکی و ناگویی هیجانی) 12 درصد توانایی پیش بینی افکار خودکشی را دارند. همچنین از بین متغیرهای مستقل، ناگویی هیجانی با ضریب بتای 16/0 و تروماهای دوران کودکی با ضریب بتا 19/0 می توانند افکار خودکشی آزمودنی ها را به صورت مثبت پیش بینی کنند (01/0> p).
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که می توان از طریق متغیرهای تروماهای دوران کودکی و ناگویی هیجانی افکار خودکشی زنان مطلقه را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: تروماهای دوران کودکی، افکار خودکشی، ناگویی هیجانی، زنان مطلقه
|
  • Narges Dayani, Alireza Fazeli * Pages 1-12
    Purpose
    The purpose of writing this article is to investigate the effect of psychological well-being factors on the management and quality of life of MS patients.
    Methodology
    This research was fundamental in terms of its purpose and also meta-composite in nature. The studied community was all documents, theoretical bases and related background of the reasons for the increase in smoking and tobacco use among teenagers and young people in domestic (1402-1391) and foreign (2003-2023) databases. The purposeful non-random sampling method and the sample size was based on systematic elimination based on the flow diagram of the prism model. The data collection tool was the systematic review of documents and literature. In order to calculate validity, a 27-item checklist based on the prism model was used, and in order to calculate reliability, Cohen's kappa coefficient was used, and the results indicated the validity and reliability of the tool.
    Findings
    A good quality of life has always been and is a human desire. In the beginning, prosperity and longer life meant better quality of life. But today, the quality of life is opposite to the quantity, and it is defined according to the wide dimensions of health, and it means the years of life that are accompanied by satisfaction, happiness and pleasure. Psychological well-being refers to a set of psychological approaches and focuses that improve and optimize the mental and general health of patients. These approaches and focuses are based on a better understanding of the needs, problems and limitations that MS patients face, creating supportive environments and empowering patients for better disease management, strengthening social relationships and optimizing their quality of life.
    Conclusion
    The management and quality of life of MS patients requires a comprehensive and multifaceted approach due to the severity and size of the impact of this disease on a person's life. Psychological well-being in this field aims at a comprehensive and integrated management based on the multiple effects that different aspects of life have on the health and psychology of MS patients.
    Keywords: Psychological Well-Being, Quality of Life, MS patients
  • Ashraf Babakhanlou, Behzad Shoghi * Pages 13-20
    Purpose
    The present study was conducted investigating Effectiveness Wisdom training on Spiritual Health in Second Period High School Students in Tehran city in 2019.
    Method
    The present study was applied in terms of purpose, cross-sectional in terms of data collection time and in terms of data collection method or nature of quasi-experimental research with pre-test-post-test design with control and follow-up groups. The statistical population of the study was all high school students in Tehran who were selected by one-stage cluster sampling method 30 people and divided into two groups of experimental (15 people) and control (15 people) experimental group under Wisdom training 8 sessions 90 sessions Minutes (based on a protocol designed by the researcher) and the control group remained on the waiting list. The main data of this study were obtained using the Spiritual Health Questionnaire (Pulotzin and Ellison, 1982). Descriptive statistics and inferential statistics (multivariate analysis of covariance) were used in data analysis.
    Findings
    The results showed that micro-education increased the spiritual health and its components, religious health and existential health of students. The results also showed that Wisdom training is effective on the spiritual health of high school students in Tehran over time.
    Conclusion
    According to the results, it can be inferred that wisdom education increases the spiritual health of students, wisdom can be used as a suitable method to promote the spiritual health of students..
    Keywords: Spiritual Health, religious health, existential health, Wisdom training
  • Mahsa Karimi * Pages 21-29
    Purpose
    Psychological capital is one of the positive psychological indicators that is defined by the characteristics of optimism, perseverance, positive self-attribution and tolerance of problems. The present study was conducted investigating Effectiveness Wisdom training on Psychological Capital and Spiritual Health in Second Period High School Students in Tehran city in 2019.
    Method
    The present study was applied in terms of purpose, cross-sectional in terms of data collection time and in terms of data collection method or nature of quasi-experimental research with pre-test-post-test design with control and follow-up groups. The statistical population of the study was all high school students in Tehran who were selected by one-stage cluster sampling method 30 people and divided into two groups of experimental (15 people) and control (15 people) experimental group under Wisdom training 8 sessions 90 sessions Minutes (based on a protocol designed by the researcher) and the control group remained on the waiting list. The main data of this study were obtained using the Psychological Capital Questionnaire (McGee, 2011). Descriptive statistics (mean, standard deviation, skew-stretch, minimum and maximum) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance) were used in data analysis.
    Findings
    The results showed that micro-education increased students' psychological capital and components of resilience, self-efficacy, hope and optimism.
    Conclusion
    The results also showed that Wisdom training is effective on the psychological capital of high school students in Tehran over time. The present study showed that wisdom education can be considered as an effective intervention in increasing students' psychological capital..
    Keywords: psychological capital, Resilience, optimism, Wisdom training
  • Javad Jahan * Pages 30-38
    Purpose
    One of the most important problems and social harms in different societies is the phenomenon of delinquency. Adolescence is one of the most critical periods in a person's life. Entering this stage, the teenager faces many problems. Therefore, the aim of the current research was to predict the behavioral activation system based on the psychological distress and impulsivity of juvenile delinquents.
    Method
    The current research was applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of method. The statistical population of the present study included all delinquent teenagers aged 12 to 18 in 2023 who have committed illegal acts at least once. Therefore, the sample size of the research was determined based on Kilne (2016) 300 people. For the purpose of sampling, the statistical sample of the research was selected using the targeted and available sampling method by referring or sending the questionnaire form to the relevant centers. The tools used to collect information included Barat's Impulsivity Scale (1994), Kessler's Psychological Distress Scale (2002) and Jackson's Revised Reinforcement Sensitivity Scale (2009). 
    Findings
    The results of regression analysis showed that independent variables (psychological distress and impulsivity) have 20% ability to predict behavioral activation system. Also, among the independent variables, impulsivity with a beta coefficient of 0.24 and psychological distress with a beta coefficient of 0.20 can positively predict the subjects' behavioral activation system (p < 0.01). 
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that the behavioral activation system of delinquent teenagers can be predicted through the variables of psychological distress and impulsivity..
    Keywords: Psychological distress, Behavioral Activation System, Impulsivity, delinquent teenagers
  • Ehsan Parvin * Pages 39-46
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of trauma-based cognitive-behavioral therapy on suicidal thoughts and cognitive distortions of youth with a history of suicide.
    Method
    In terms of purpose, the current research was of applied type and the method of conducting it was quasi-experimental with a pre-test and post-test design with an experimental group and a control group and a three-month follow-up period. Therefore, the statistical population of the research included 18-25-year-old people with a history of suicide who had referred to a private counseling and psychotherapy center in Tehran's 10th district in 1401. 30 people were selected by available sampling and randomly assigned to an experimental group (15 people) and a control group (15 people). Then, Mannarino et al.'s (2014) trauma-based cognitive-behavioral therapy package was implemented on the test group. In order to collect data, the research tools included the Ellis Cognitive Distortions Questionnaire (2000) and the Beck Suicidal Thoughts Scale (BSSI). For data analysis, mixed variance analysis with repeated measurements and Bonferroni's post hoc test and SPSS software version 26 were used.
    Findings
    F value and significance level were calculated in the analysis of variance with repeated measurement in the variable of cognitive distortions (F = 7.15 and P = 0.001) and suicidal thoughts (F = 7.40 and P = 0.001). It can be concluded that the intervention used in this study, namely trauma-based cognitive behavioral therapy as an independent variable, has significantly caused changes in the dependent variables (cognitive distortions and suicidal thoughts).
    Conclusion
    Based on the available findings, it can be concluded that trauma-based cognitive-behavioral therapy can be useful for the treatment of young people with a history of suicide..
    Keywords: trauma-based cognitive-behavioral therapy, Suicidal thoughts, Cognitive distortions, Youth
  • Yasamin Zahmatkesh * Pages 47-55
    Purpose
    Women will experience new negative or positive emotions from the day of divorce. These feelings are so fluctuating that sometimes they are confused and bewildered by the oppositeness of these feelings. Therefore, the aim of this research was to predict suicidal thoughts based on childhood traumas and alexithymia of divorced women.
    Method
    The current research was applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of method. The statistical population of the current study included all divorced women who referred to counseling centers and psychology clinics in the 5th district of Tehran. Therefore, the sample size of the study was determined to be 250 people based on Klein's point of view. For the purpose of sampling, the statistical sample of the study was selected by using a targeted and available sampling method by referring or sending a questionnaire to counseling centers and psychological clinics in the 5th district of Tehran. The tools used for data collection included Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Beck Suicidal Ideation Questionnaire (BSSI) and Toronto Alexithymia Scale (TAS-20). In this research, the collected data were statistically analyzed using SPSS software, Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis.
    Findings
    The results of regression analysis showed that independent variables (childhood traumas and alexithymia) have 12% ability to predict the tendency to emotional divorce. Also, among independent variables, alexithymia with a beta coefficient of 0.16 and childhood traumas with a beta coefficient of 0.19 can positively predict subjects' suicidal thoughts (p<0.01).
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that the suicidal thoughts of divorced women can be predicted through the variables of childhood traumas and alexithymia..
    Keywords: childhood traumas, Suicidal thoughts, alexithymia, divorced women