فهرست مطالب

پویایی روانشناختی در اختلال های خلقی - پیاپی 3 (پاییز 1401)

نشریه پویایی روانشناختی در اختلال های خلقی
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حنانه محمد بیگی سلحشور* صفحات 1-10
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر رفتارهای پرخطر و احساس خودارزشمندی نوجوانان بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری سه ماهه بود. از این رو، جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانانی بود که در سال 1401 به یک مرکز مشاوره و روان درمانی خصوصی در منطقه 11 تهران مراجعه کرده بودند و به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. سپس، روی گروه آزمایش بسته درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر اهرنریچ-می و همکاران (2014) اجرا شد. به منظور گردآوری داده ها، ابزار پژوهش شامل مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (IARS) و پرسشنامه خودارزشمندی کروکر و همکاران (2003) بود. 

    یافته ها

    با توجه به مقدار F و سطح معناداری در تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در متغیر رفتارهای پرخطر (55/8 = F و 001/0 = P) و احساس خودارزشمندی (98/8 = F و 001/0 = P) می توان نتیجه گرفت که مداخله به کار رفته در این پژوهش یعنی درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر به عنوان متغیر مستقل به طور معناداری باعث وقوع تغییرات در متغیرهای وابسته (رفتارهای پرخطر و احساس خودارزشمندی) شده است. 

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های موجود می توان نتیجه گیری نمود که برای کاهش رفتارهای پرخطر و افزایش احساس خودارزشمندی نوجوانان، درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر، رفتارهای پرخطر، احساس خودارزشمندی، نوجوانان
  • فاطمه اسفندیاری* صفحات 11-19
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش خودکارآمدی دیجیتال در باورهای غیرمنطقی نوجوانان دوره دوم متوسطه بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، پژوهشی توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه نوجوانان دوره دوم مقطع متوسطه مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1401-1402 در منطقه 3 تهران بودند. از این رو، حجم نمونه پژوهش بر اساس جدول مورگان و با در نظر گرفتن احتمال ریزش 250 نفر تعیین شد. به منظور نمونه گیری با شیوه نمونه گیری هدفمند و در دسترس با مراجعه به مدارس پسرانه و دخترانه منطقه 3 تهران، نمونه آماری پژوهش انتخاب گردید. ابزار استفاده شده برای گردآوری اطلاعات شامل مقیاس خودکارآمدی دیجیتال اولفرت و اشمیت (DSES) (2022) و پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز (IBQ-40) (1968) بود. در پژوهش حاضر داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تک متغیری مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد خودکارآمدی دیجیتال می تواند 19 درصد از باورهای غیرمنطقی نمونه آماری پژوهش پیش بینی کند. همچنین نتایج نشان داد خودکارآمدی دیجیتال با ضریب بتای 20/0- می تواند باورهای غیرمنطقی آزمودنی ها را به صورت منفی پیش بینی کنند (01/0> p).
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که می توان از طریق خودکارآمدی دیجیتال، باورهای غیرمنطقی نوجوانان را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی دیجیتال، باورهای غیرمنطقی، نوجوانان، دوره دوم متوسطه
  • لیلا جاویدان* صفحات 20-30
    هدف

    ازدواج به منزله مهم ترین و عالی ترین رسم اجتماعی، برای دستیابی به نیازهای عاطفی افراد همواره مورد تاکید بوده است. دلایل اصلی ازدواج عشق و محبت داشتن به شریک و همراه در زندگی، ارضای نیازهای عاطفی-روانی و افزایش شادی و خشنودی است. لذا، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی زوج درمانی با الگوی EIS بر تاب آوری خانواده و رضایت زناشویی زوجین بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و از لحاظ روش بر اساس طرح پژوهش و شیوه انجام، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون (با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری سه ماهه) بود. جامعه آماری به کار رفته در پژوهش حاضر شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده و زوج درمانی منطقه 10 تهران در سال 1401 بود و از بین این افراد با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند تعداد 40 نفر (20 زوج) انتخاب شده و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (20 نفر یا 10 زوج) و یک گروه کنترل (20 نفر یا 10 زوج) گمارده شدند. سپس، روی گروه آزمایش بسته زوج درمانی مبتنی بر الگوی EIS (امینی و همکاران، 2021) اجرا شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مقیاس عاطفه مثبت و منفی تلگن (1985) و مقیاس سازگاری زناشویی اسپاینر (1976) بود. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی و نسخه 26 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به مقدار F و سطح معناداری به دست آمده در متغیر عواطف مثبت (41/5 = F و 001/0 = P)، عواطف منفی (60/5 = F و 001/0 = P) و سازگاری زناشویی (15/7 = F و 001/0 = P) می توان نتیجه گرفت که متغیر مستقل (زوج درمانی با الگوی EIS) به شکل معناداری باعث تغییر در متغیرهای وابسته (عواطف مثبت و منفی و سازگاری زناشویی) شده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تغییرات ایجاد شده در متغیرهای وابسته ناشی از اجرای زوج درمانی با الگوی EIS بر گروه آزمایش بود. همچنین نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد که این تاثیرات پایدار بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های موجود می توان نتیجه گیری نمود که زوج درمانی با الگوی EIS بر عواطف مثبت و منفی و سازگاری زناشویی زوجین موثر بود. از این رو، پیشنهاد می شود متخصصین از فنون این رویکرد در کار خود بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی با الگوی EIS، عواطف مثبت و منفی، سازگاری زناشویی، زوجین
  • فاطمه طهماسبی بلداچی* صفحات 31-41
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه میان هوش معنوی و خودکارآمدی با نقش میانجی خودشفقت ورزی در دانش آموزان بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، پژوهشی توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر منطقه 9 شهر تهران بود که در سال تحصیلی 1401-1402 در دوره دوم مقطع متوسطه مشغول به تحصیل بودند. از این رو، حجم نمونه پژوهش بر اساس دیدگاه کلاین 300 نفر تعیین شد. به منظور نمونه گیری با شیوه نمونه گیری هدفمند و در دسترس با مراجعه به مدارس دوره اول متوسطه منطقه 9 تهران، نمونه آماری پژوهش انتخاب گردید. ابزار استفاده شده برای گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شوارتز (1995)، پرسشنامه هوش معنوی کینگ (2008) و پرسشنامه خودشفقت ورزی نف (2003) بود. داده های گردآوری شده با نرم افزار AMOS و SPSS و مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد
    یافته ها
    اثر مستقیم هوش معنوی بر خودشفقت ورزی (27/0= β و 11/3 = t) معنادار است. همچنین اثر مستقیم هوش معنوی بر خودکارآمدی (30/0= β و 25/3 = t) معنادار می باشد. سرانجام، اثر مستقیم خودشفقت ورزی بر خودکارآمدی (33/0= β و 41/3= t) نیز معنادار است. اثر غیر مستقیم هوش معنوی بر خودکارآمدی 09/0 و اثر کل 39/0 به دست آمده است.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که در رابطه میان هوش معنوی و خودکارآمدی، متغیر خودشفقت ورزی به عنوان میانجی گر می تواند این رابطه را تقویت کند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، خودکارآمدی، خودشفقت ورزی، دانش آموزان
  • علی قربان نژاد* صفحات 42-49
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی ابعاد کمالگرایی بر اساس فراهیجانات مثبت و منفی در دانشجویان بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، پژوهشی توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز بود. از این رو، حجم نمونه پژوهش بر اساس جدول مورگان و با در نظر گرفتن احتمال ریزش آماری و برای اطمینان بیش تر 250 نفر تعیین شد. به منظور نمونه گیری با شیوه نمونه گیری در دسترس با مراجعه به دانشگاه و همچنین پخش پرسشنامه در گروه های دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز در پیام رسان های اجتماعی، نمونه آماری پژوهش انتخاب گردید. ابزار استفاده شده برای گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه استاندارد کمال گرایی مثبت و منفی تری - شورت و همکاران (1995) و مقیاس فراهیجان ها (MES) بود. در پژوهش حاضر داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تک متغیری مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد فراهیجانات مثبت می تواند 5/9 درصد از کمال گرایی مثبت و فراهیجانات منفی می تواند 5/12 درصد از کمال گرایی منفی نمونه آماری پژوهش پیش بینی کند (01/0>p). همچنین نشان داد فراهیجانات مثبت می تواند با ضریب بتای 19/0 کمال گرایی مثبت و فراهیجانات منفی می تواند با ضریب بتای 20/0 به طور معنادار و مستقیم کمال گرایی منفی را پیش بینی کند (01/0> p). 
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که ابعاد کمال گرایی توسط فراهیجانات مثبت و منفی قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، فراهیجان، دانشجویان
  • فاطمه طاهری خوراسگان* صفحات 50-58
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر پیشبینی راهبردهای مقابله ای بر اساس اعتماد معرفتی و زودباوری معرفتی در نوجوانان بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، پژوهشی توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه نوجوانان 15 تا 18 ساله مراجعه کننده به مراکز مشاوره مناطق 1 تا 5 شهر تهران بود. از این رو، حجم نمونه پژوهش بر اساس جدول مورگان و با در نظر گرفتن احتمال ریزش آماری و برای اطمینان بیش تر 250 نفر تعیین شد. به منظور نمونه گیری با شیوه نمونه گیری در دسترس با مراجعه به مراکز مشاوره و کلینیک های روانشناسی کودک و نوجوان نمونه آماری پژوهش انتخاب گردید. ابزار استفاده شده برای گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه زودباوری معرفتی کمپل و همکاران (2021) و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس (1988) بود. در پژوهش حاضر داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تک متغیری مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد اعتماد معرفتی می تواند 6/10 درصد از راهبردهای مقابله ای مسیله مدار و زودباوری معرفتی می تواند 2/10 درصد از راهبردهای مقابله ای هیجان مدار نمونه آماری پژوهش پیش بینی کند (01/0>p). همچنین نشان داد اعتماد معرفتی می تواند با ضریب بتای 16/0 راهبردهای مقابله ای مسیله مدار و زودباوری معرفتی می تواند با ضریب بتای 15/0 به طور معنادار و مستقیم راهبردهای مقابله ای هیجان مدار را پیش بینی کند (01/0> p).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که راهبردهای مقابله ای بر اساس اعتماد معرفتی و زودباوری معرفتی قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، اعتماد معرفتی، زودباوری معرفتی
|
  • Hananeh Mohammad Beigi Selahshor * Pages 1-10
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of integrated transdiagnostic treatment on high-risk behaviors and self-esteem of adolescents.

    Method

    In terms of purpose, the current research was of applied type and the method of conducting it was quasi-experimental with a pre-test and post-test design with an experimental group and a control group and a three-month follow-up period. Therefore, the statistical population of the research included teenagers who had referred to a private counseling and psychotherapy center in the 11th district of Tehran in 2022. 30 people were selected by available sampling and randomly assigned to an experimental group (15 people) and a control group (15 people). Then, Ehrenreich-May et al.'s (2014) integrative meta-diagnostic treatment package was implemented on the test group. In order to collect data, the research tools included the Iranian Adolescent Risk Taking Scale (IARS) and the self-esteem questionnaire of Crocker et al. (2003).

    Findings

    The F value and significance level were calculated in the analysis of variance with repeated measurements in the variable of high-risk behaviors (F = 8.55 and P = 0.001) and self-worth (F = 8.98 and P = 0.001). It can be concluded that the intervention used in this research, i.e. integrative meta-diagnostic treatment as an independent variable, has significantly caused changes in the dependent variables (high-risk behaviors and sense of self-worth).

    Conclusion

    Based on the available findings, it can be concluded that integrative meta-diagnostic treatment can be useful to reduce high-risk behaviors and increase the sense of self-worth of adolescents.

    Keywords: integrative transdiagnostic treatment, high-risk behaviors, sense of self-worth, adolescents
  • Fatemeh Esfandiari * Pages 11-19
    Purpose
    The purpose of this research was to investigate the role of digital self-efficacy in the irrational beliefs of second year high school teenagers.
    Method
    The current research was applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of method. The statistical population of the present study included all teenagers in the second year of high school studying in the academic year 2022-23 in the 3rd district of Tehran. Therefore, the sample size of the study was determined based on Morgan's table and considering the possibility of dropping 250 people. In order to sample with the purposeful and accessible sampling method, the statistical sample of the research was selected by referring to the boys and girls schools in the 3rd district of Tehran. The tools used to collect information included the Olfert and Schmidt Digital Self-Efficacy Scale (DSES) (2022) and the Jones Irrational Beliefs Questionnaire (IBQ-40) (1968). In this research, the collected data were statistically analyzed using SPSS software, Pearson's correlation coefficient and univariate regression analysis.
    Findings
    The results of regression analysis showed that digital self-efficacy can predict 19% of suicidal thoughts of the study sample. Also, the results showed that digital self-efficacy with a beta coefficient of -0.20 can negatively predict subjects' irrational beliefs (p<0.01).
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that the irrational beliefs of teenagers can be predicted through digital self-efficacy.
    Keywords: digital self-efficacy, Irrational Beliefs, teenagers, second year of high school
  • Leila Javidan * Pages 20-30
    Purpose

    Marriage has always been emphasized as the most important and the highest social custom to meet people's emotional needs. The main reasons for marriage are having love and affection for a partner and companion in life, satisfying emotional-psychological needs and increasing happiness and contentment. Therefore, the purpose of this research was to investigate the effectiveness of couple therapy with the EIS model on family resilience and marital satisfaction of couples.

    Method

    In terms of the purpose, the current research was of an applied type, and in terms of the method, based on the research design and method, it was a semi-experimental with a pre-test and post-test design (with an experimental group and a control group and a three-month follow-up period). The statistical population used in the current study included all couples who referred to family counseling and couple therapy centers in Tehran's 10th district in 1401, and 40 people (20 couples) were selected from among these people using the purposeful sampling method and randomly were assigned into an experimental group (20 people or 10 couples) and a control group (20 people or 10 couples). Then, a couple therapy package based on the EIS model (Amini et al., 2021) was implemented on the test group. The research tools included Tellgen's positive and negative affect scale questionnaire (1985) and Spainer's marital adjustment scale (1976). In order to statistically analyze the data, analysis of variance with repeated measurements and Bonferroni's post hoc test and SPSS software version 26 were used.

    Findings

    F value and significance level obtained in the variable of positive emotions (F = 5.41 and P = 0.001), negative emotions (F = 5.60 and P = 0.001) and marital adjustment (7.15) = F and P = 0.001) were calculated. It can be concluded that the independent variable (couple therapy with EIS model) has significantly changed the dependent variables (positive and negative emotions and marital adjustment). Therefore, it can be concluded that the changes made in the dependent variables were caused by the implementation of couple therapy with the EIS pattern on the experimental group. Also, the results of Bonferroni's post hoc test showed that these effects were stable.

    Conclusion

    Based on the available findings, it can be concluded that couple therapy with EIS model was effective on positive and negative emotions and marital adjustment of couples. Therefore, it is suggested that experts benefit from the techniques of this approach in their work.

    Keywords: couples therapy with EIS model, positive, negative emotions, Marital Compatibility, Couples
  • Fatemeh Tahmasebiboldaji * Pages 31-41
    Purpose
    The purpose of this research was to investigate the relationship between spiritual intelligence and self-efficacy with the mediating role of self-compassion in students.
    Method
    The current research was applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of method. The statistical population of the present study included all male students in the 9th district of Tehran who were studying in the second period of secondary school in the academic year 2022-23. Therefore, the sample size of the research was determined based on Kline's point of view of 300 people. In order to sample with the purposeful and available sampling method, the statistical sample of the research was selected by referring to the first secondary schools of the 9th district of Tehran. The tools used to collect information included Schwartz's General Self-Efficacy Questionnaire (1995), King's Spiritual Intelligence Questionnaire (2008), and Neff's Self-Compassion Questionnaire (2003). The collected data were analyzed with AMOS and SPSS software and structural equation model.
    Findings
    The direct effect of spiritual intelligence on self-compassion (β = 0.27 and t = 3.11) is significant. Also, the direct effect of spiritual intelligence on self-efficacy (β = 0.30 and t = 3.25) is significant. Finally, the direct effect of self-compassion on self-efficacy (β=0.33 and t=3.41) is also significant. The indirect effect of spiritual intelligence on self-efficacy is 0.09 and the total effect is 0.39.
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that in the relationship between spiritual intelligence and self-efficacy, the variable of self-compassion as a mediator can strengthen this relationship.
    Keywords: Spiritual intelligence, self-efficacy, self-compassion, Students
  • Ali Ghorbannezhad * Pages 42-49
    Purpose
    The purpose of this research was to predict the dimensions of perfectionism based on positive and negative meta-emotions in students.
    Methodology
    The current research was applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of method. The statistical population of the present study included all students of Azad University, Tehran branch. Therefore, the sample size of the study was determined based on Morgan's table and taking into account the probability of statistical drop and for more certainty, 250 people. In order to sample with the available sampling method by referring to the university and also distributing the questionnaire in the groups of students of Azad University of Tehran Branch in the social messengers, the statistical sample of the research was selected. The tools used to collect information included the standard positive and negative perfectionism questionnaire - Short et al. (1995) and the meta-emotions scale (MES). In this research, the collected data were statistically analyzed using SPSS software, Pearson's correlation coefficient and univariate regression analysis.
    Findings
    The results of regression analysis showed that positive meta-emotions can predict 9.5% of positive perfectionism and negative meta-emotions can predict 12.5% of negative perfectionism in the statistical sample of the study (p<0.01). It also showed that positive meta-emotions can predict positive perfectionism with a beta coefficient of 0.19 and negative meta-emotions can significantly and directly predict negative perfectionism with a beta coefficient of 0.20 (p < 0.01).
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that the dimensions of perfectionism can be predicted by positive and negative meta-emotions.
    Keywords: perfectionism, meta-emotion, Students
  • Fatemeh Taheri Khorasegan * Pages 50-58
    Purpose

    The purpose of this research was to predict coping strategies based on epistemic trust and epistemic credulity in adolescents.

    Method

    The current research was applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of method. The statistical population of the present study included all adolescents aged 15 to 18 years who referred to the counseling centers of districts 1 to 5 of Tehran. Therefore, the sample size of the study was determined based on Morgan's table and taking into account the probability of statistical drop and for more certainty, 250 people. For the purpose of sampling, the statistical sample of the research was selected by referring to counseling centers and child and adolescent psychology clinics. The tools used to collect information included the cognitive credulity questionnaire of Campbell et al. (2021) and the coping strategies questionnaire of Lazarus (1988). In this research, the collected data were statistically analyzed using SPSS software, Pearson's correlation coefficient and univariate regression analysis.

    Findings

    The results of regression analysis showed that cognitive trust can predict 10.6% of problem-oriented coping strategies and cognitive credulity can predict 10.2% of emotion-oriented coping strategies of the statistical sample of the study (p<0.01). It also showed that cognitive trust can predict problem-oriented coping strategies with a beta coefficient of 0.16 and cognitive credulity can significantly and directly predict emotion-oriented coping strategies with a beta coefficient of 0.15 (p < 0.01).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that coping strategies can be predicted based on epistemic trust and epistemic credulity.

    Keywords: coping strategies, epistemic trust, epistemic credulity