فهرست مطالب

حکمرانی متعالی - پیاپی 10 (تابستان 1401)

نشریه حکمرانی متعالی
پیاپی 10 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نادر اسدی اوجاق*، رسول حمیدپور رازیان صفحات 9-23
    هرچند قانون گذار اساسی جمهوری اسلامی ایران شوراها را از ارکان تصمیم گیری و اداره امور کشور دانسته و ضمن اختصاص یک فصل مجزا به این مقوله، نهاد مزبور را در کنار قوه ی تقنین و بالاترین مقام اجرایی دولت (رییس جمهور) مورد توجه و تاکید قرار گرفته است. لذا این میزان ارزش گذاری مقنن اساسی به نهادهای محلی از حیث نقش آفرینی آنان در نظام تصمیم گیری ها، تداعی گر ابتنای بر مشارکت مردم و اتکای بر مقتضیات هر منطقه و محل به فراخور نیازها و استعدادهای آنان در عرصه ی حکمرانی است. در واقع جایگاه شوراها در قیاس با قوای مقننه و مجریه به رکنی صرفا مشورتی تقلیل یافته و به جای اصل «تمرکززدایی»، پدیده ی «تراکم زدایی» از مقامات مرکزی و استانی صورت پذیرفته است. هدف از این پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از محتوای کیفی اسناد انجام می شود، امکان سنجی ظرفیت حقوقی شوراها در پیشبرد امور و اعمال حکمرانی مطلوب است. سوال اصلی پژوهش این است که طبق قوانین و اسناد بالادستی، شوراها در ساحت کنشگری و راهبری امور محلی تا چه میزان اثرگذارند؟ طبق یافته های پژوهش استدلال می شود که در نظام حقوقی ایران تفکیک و تمایز مشخصی بین امور ملی و محلی صورت نگرفته است و از حیث ساختار و صلاحیت های شناسایی شده، ابهامات غیرقابل اغماضی برای این نهادها متصور است. در پایان ضمن تجزیه و تحلیل و نتیجه گیری، پیشنهادهایی برای ارتقاء ظرفیت حقوقی شوراها در نظام حکمرانی مطلوب محلی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: شوراهای اسلامی، قانون اساسی، حکمرانی محلی، صلاحیت شوراها، ساختار شوراها، امور ملی و محلی
  • سجاد عموزاد*، عباس علیپور، محسن رستمی صفحات 25-51

    حکمرانی خوب، در سه دهه اخیر به شدت مورد توجه محققان علوم اجتماعی بوده است. بر طبق جدیدترین تعریف بانک جهانی، حکمرانی خوب، در اتخاذ سیاست های پیش بینی شده، آشکار و صریح دولت ، بوروکراسی شفاف؛ پاسخگویی دستگاه های اجرایی در قبال فعالیت های خود؛ مشارکت فعال مردم در امور اجتماعی و سیاسی و نیز برابری همه افراد در برابر قانون، تبلور می یابد. به طور کلی می توان گفت که حکمرانی خوب، تمرین مدیریت (سیاسی، اقتصادی،...)منابع یک کشور، برای رسیدن به اهداف تعیین شده می باشد. این تمرین دربر گیرنده راهکارها و نهادهایی است که افراد و گروه های اجتماعی از طریق آن، توانایی دنبال کردن علایق و حقوق قانونی خود را با توجه به محدودیت ها داشته باشند. جهت ایجاد حکمرانی خوب در جوامع باید ابعاد توسعه مورد توجه قرار گیرد،که یکی ابعاد توسعه، بعد فرهنگی و اجتماعی است. لازمه ایجاد حکمرانی خوب در جوامع با اقوام مختلف مانند ایران شناخت فعالیت فعالیت فرهنگی و اجتماعی اقوام است .این مقاله با روش اسنادی- کتابخانه ای و رویکرد توصیفی- تحلیلی در نظر دارد تا به این پرسش پاسخ دهد که ظرفیت های فرهنگی و اجتماعی قوم ترکمن موثر بر امنیت ملی از منظر حکمرانی خوب کدامند؟و سپس بعد از شناخت این شاخص ها در جهت اصلاح آن، مواردی پیشنهاد گردد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر آن دسته از ویژگی های حکمرانی خوب که قوم ترکمن می تواند به واسطه برخورداری از آنها به عملکردهای فرهنگی و اجتماعی مطلوبی دست پیدا کند: حاکمیت قانون، مسیولیت پذیری دولت ، عدالت فرهنگی و پاسخگویی دولت است.

    کلیدواژگان: قوم ترکمن، امنیت ملی، اقوام، ویژگی های فرهنگی و اجتماعی، حکمرانی خوب
  • علیرضا عالی پور* صفحات 53-68

    کشور دریایی ایران، نیازمند پیاده سازی حکمرانی دریامحور در برنامه های توسعه کوتاه مدت و بلند مدت خود می باشد. یکی از مهمترین عرصه ها برای حکمرانی دریامحور، نظام آموزش های دریایی می باشد. پژوهش های پیشین نشان می دهد که در راستای تقاضا برای نظام آموزشی کاراتر، سیاستگذاران آموزشی، به طراحی و توسعه الگوهای حکمرانی و اغلب تحول یابنده ای از موسسات آموزشی مبادرت ورزیده که علاوه بر مباحث آموزشی، کارکرد اجتماعی- اقتصادی آموزش را نیز مورد توجه قرار دهد. از طرفی با بررسی وضعیت حمکرانی نظام آموزشی در ایران، مشخص می گردد که تصدی امور مربوط به حوزه های آموزش عمومی، آموزش عالی و آموزش پزشکی هریک به یک وزارتخانه واگذار شده است؛ این موضوع (یعنی عدم یکپارچگی در حکمرانی نظام آموزشی) در جای خود نیازمند بررسی دقیق دارد؛ چرا که در بسیاری از کشورهای دنیا چنین تفکیکی دیده نمی شود. اما مسیله نظام آموزش های دریایی متاسفانه در بین چندین وزارتخانه انجام می گیرد. محقق در نظر دارد ضمن مطالعه حکمرانی نظام آموزشی در کشورهای مختلف، به جهت اهمیت نظام آموزش دریایی، راهکارهای پیاده سازی حکمرانی نظام آموزش دریایی در استان های ساحلی را ارایه نماید. این پژوهش یک مطالعه کیفی بوده که با برخورداری از نظرات خبرگان، ابعاد حکمرانی نظام آموزش های دریایی در استان های ساحلی مشخص گردیده و متناسب با هر ابعاد مختلف، پیشنهادات لازم ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، نظام آموزش دریایی، استان های ساحلی
  • مرتضی خادمی کوهی*، سید محمد ذوالفقاری، احمد بیگلری، روح الله خادمی کوهی صفحات 69-86

    در عصرجهانی شدن و حکمرانی جهانی، نظریه های حکمرانی خوب بصورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد و عدم تجانس و همخوانی آن با شاخص های فرهنگی و سیاسی جوامع اسلامی، اندیشمندان اسلامی را برآن داشت که به تبیین مفهوم حکمرانی متعالی و مولفه های آن بر ساختار های یک حکومت با الگو گیری ازسیره حکومت داری نبوی و سبک زندگی مفاخر بپردازند. دراین جستار، ابتدا «حکمرانی متعالی و حکمرانی خوب» و مولفه های آن با روش «توصیفی-تحلیلی» مورد بررسی قرار گرفته و سپس در گام بعدی «اثرات تمرکز زدایی بر شاخص های اقتصادی و فرهنگی در فضای تقسینات سیاسی کشور و چگونگی کارکرد آن در توانمند سازی دولت جهت نیل و دست یابی به حکمرانی متعالی» با رویکرد تجزیه و تحلیل داده های آماری مورد تحقیق قرار داده و نهایتا چشم اندازی بر مبنای تجزیه و تحلیل روند ها برای اولویت بندی مدیریت و سیاست گذاری راهبردی در این حوزه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی متعالی، حکمرانی خوب، توانمندسازی دولت، تمرکززدایی، حکمرانی استانی
  • محسن عابدی درچه* صفحات 87-109

     در این پژوهش به بررسی چالش های محیط زیستی خلیج فارس و به طور ویژه بحران احداث جزایر مصنوعی توسط کشورهای حاشیه جنوبی آن در مواجهه با سبک حکمرانی پرداخته شده است. بر همین اساس با تبیین حکمرانی خوب و رابطه آن با توسعه پایدار، اصول حکمرانی مبتنی بر پایداری و تشریح چالش ها و الزامات حکمرانی مبتنی بر پایداری محیط زیست دریایی به بیان ظرفیت حکمرانی منطقه ای سازمان راپمی در محیط زیست خلیج فارس همت گماشته شده است. سپس الزامات حکمرانی جمهوری اسلامی ایران در محیط زیست خلیج فارس و الگوی حکمرانی متعالی در نهادینگی محیط زیست پایدار این منطقه بحث شده است. این پژوهش با هدف تحریک حکمرانان در مقیاس های مختلف برای انجام وظایف و مسیولیت های خود در مقابله با احداث بناهای غیرقانونی و مخالف با اصول زیست پایدار در خلیج فارس و اجبار حکمرانان متخلف به پاسخگویی است. این پژوهش از نوع کاربردی و از حیث ماهیت توصیفی- تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است. همچنین برای تهیه نقشه های مناطق مورد مطالعه از نرم افزارهای ArcMap و Snagit استفاده شده است. بر همین اساس مشخص شد که ساز و کار قانونی برای برخورد با متخلفان محیط زیست دریایی در مقیاس های مختلف جغرافیایی وجود دارد. اما ناکارآمدی حکمرانان مانع از اجرای حکمرانی متعالی شده است. بنابراین، در صورت عدم برخورد قانونی با کشورها و حاکمان متخلف توسط حکمرانان در مقیاس های مختلف از جهانی تا محلی، آینده محیط زیست دریایی خلیج فارس با خطر جدی مواجه خواهد شد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، پایداری، حکمرانی متعالی، خلیج فارس، دریای عمان، مقیاس
  • حسن عزیزی* صفحات 111-127
    شیوه اداره هر سرزمین وکشوری تابع موقعیت جغرافیایی و اوضاع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن کشور است. سبک مدیریت امور عمومی در چارچوب نظام اداری در سطوح ملی و محلی قابل اجرا می باشد. در چارچوب حکمرانی مطلوب استانی باید صلاحیت تصمیم گیری درباره امور عمومی محلی و منطقه ای به طور مستقل به مقامات استانی واگذار گردد. این پژوهش بر این فرض است که اتخاذ تصمیمات استانی مبتنی بر تعامل متقابل با دولت مرکزی و سایر سازمان های اجتماعی در سطح ملی و محلی در چارچوب نظام عدم تمرکز اداری، سازگاری و همکاری بیشتری داشته و عدم تمرکز همواره نوعی متضمن استقلال از جمله استقلال اداری و آزادی عمل در حکمرانی استانی می باشد. از این رو از لوازم و ابزار تحقق عدم تمرکز در چارچوب حکمرانی استانی می توان به تبیین شخصیت حقوقی، نظام انتخاب مدیران شایسته، اعطای استقلال عمل به مدیریت کلان و واگذاری اختیارات فوق العاده اشاره داشت. این پژوهش با بهره گیری از رویکرد استانی و مطالعات کتابخانه ای، داده های مورد نظر را فراهم و پس از تجزیه و تحلیل با استفاده از راهبرد توصیفی- تحلیلی به پژوهش می پردازد.
    کلیدواژگان: تمرکز اداری، عدم تمرکز اداری، حکمرانی استانی، نظام اداری، اختیارات فوق العاده
|
  • Nader Asadi Oojagh *, Rasool Hamidpoor Razian Pages 9-23
    Although the fundamental legislator of the Islamic Republic of Iran considers councils to be the pillars of decision-making and administration of the country's affairs (principle 7) and has dedicated a separate chapter to this category (Chapte7), along with the legislative branch and the highest authority of the government (the president) has been emphasized. Therefore, this level of valuation is the basic legislator for local institutions in terms of their role in the decision-making system, it is reminiscent of relying on people's participation and relying on the requirements of each region and place to meet their needs and talents in the field of governance. But in reality, the position of the councils compared to the legislative and executive powers has been reduced to a purely consultative role, and instead of the principle of "decentralization", the phenomenon of "deconcentration" of central and provincial authorities has taken place. The purpose of this research, which is carried out using the descriptive-analytical method and using the qualitative content of the documents, is to evaluate the legal capacity of the Islamic councils in carrying out the affairs and practices of good governance. The main question of the research is that according to the upper laws and documents, to what extent are Islamic councils effective in the field of activism and promotion of local affairs? According to the findings of the research, it is argued that there is no clear distinction between national and local affairs in Iran's legal system, and in terms of the identified structure and competences, there are inescapable ambiguities and suspicions for these institutions. At the end, suggestions for improving the legal capacity of Islamic councils in the local governance system and the possibility of achieving decentralization in the governance layers have been presented
    Keywords: Islamic councils, Good Governance, national, local affairs, lega ambiguities
  • Sajjad Amoozad *, Abas Alipoor, Mohsern Rostami Pages 25-51

    Good governance has been the focus of social science researchers in the last three decades. According to the latest definition of the World Bank, good governance, in the adoption of predictable, open and explicit government policies, transparent bureaucracy; Accountability of executive bodies for their activities; People's active participation in social and political affairs, as well as the equality of all people before the law, crystallizes. In general, it can be said that good governance is the practice of managing (political, economic,...) resources of a country to achieve the set goals. This practice includes solutions and institutions through which individuals and social groups have the ability to pursue their interests and legal rights with respect to restrictions. In order to create good governance in societies, the dimensions of development should be considered, one of which is the cultural and social dimension. It is necessary to create good governance in societies with different ethnic groups like Iran, knowing the cultural and social activities of the ethnic groups. This article aims to answer the question that the cultural and social capacities of the Turkmen people with a documentary-library method and a descriptive-analytical approach. What are the factors affecting national security from the point of view of good governance? And then, after knowing these indicators, some things should be suggested to improve it. According to the findings of the present research, those characteristics of good governance that the Turkmen people can achieve desirable cultural and social functions by having them are: the rule of law, government accountability, cultural justice and government accountability.

    Keywords: Turkmen people, national security, ethnic groups, cultural, social characteristics, Good Governance
  • Alireza Alipoor* Pages 53-68

    The maritime country of Iran needs to implement sea-oriented governance in its short-term and long-term development plans. One of the most important fields for sea-oriented governance is the maritime education system. Previous studies show that in line with the demand for a more efficient educational system, educational policy makers have started to design and develop governance models and often transform educational institutions, which, in addition to educational issues, also take into account the socio-economic function of education. ten On the other hand, by examining the state of cooperation of the educational system in Iran, it is clear that the affairs related to the fields of general education, higher education and medical education are assigned to one ministry each; This issue (that is, the lack of integrity in the governance of the educational system) needs to be carefully investigated because such separation is not seen in many countries of the world. But the issue of the maritime training system is unfortunately done among several ministries. While studying the governance of the educational system in different countries, the researcher intends to provide solutions for the implementation of the governance of the maritime education system in the coastal provinces due to the importance of the maritime education system. This research is a qualitative study, with the opinions of experts, the governance dimensions of the maritime education system in the coastal provinces have been determined, and the necessary suggestions will be provided according to each dimension

    Keywords: Governance, maritime education system, coastal provinces
  • Morteza Khademi Koohi *, Sayed Mohamad Zolfaghari, Ahmad Biglari, Roohollah Khademi Koohi Pages 69-86

    In the era of globalization and global governance, theories of good governance are widely used, and its inconsistency and compatibility with the cultural and political indicators of Islamic societies prompted Islamic thinkers to explain the concept of transcendental governance and its components on the structure. The problems of a government should be modeled after the prophetic governance style and luxurious lifestyle. In this essay, firstly, " exalted governance and good governance" and its components are examined with a "descriptive-analytical" method, and then in the next step, "the effects of decentralization on economic and cultural indicators in the country's political classifications and how it works." "Empowering the government to achieve excellent governance" has been researched with the approach of statistical data analysis and finally, a perspective based on the analysis of trends for prioritizing management and strategic policy making in this area has been presented. .Keywords: exalted governance, good governance, government empowerment, decentralization, provincial governance,

    Keywords: exalted governance, Good Governance, government empowerment, decentralization, provincial governance
  • Mohsen Abedidorcheh * Pages 87-109

    In This Research, the Environmental Challenges of the Persian Gulf and Especially the Crisis of the Construction of Artificial Islands by the Countries of its Southern Margin in the Face of the Governance Style Have Been Investigated. Accordingly, by Explaining Good Governance and its Relationship with Sustainable Development, the Principles of Governance Based on Sustainability, and Explaining the Challenges and Requirements of Governance Based on the Sustainability of the Marine Environment, Efforts have Been Made to Express the Regional Governance Capacity of RAPMI Organization in the Environment of the Persian Gulf. Then, the Governance Requirements of the Islamic Republic of Iran in the Environment of the Persian Gulf and the Model of Transcendental Governance in the Institutionalization of the Sustainable Environment of this Region Have Been Discussed. This Research Aims to Stimulate the Rulers in Different Scales to Fulfill their Duties and Responsibilities in Confronting the Construction of Illegal Buildings and Against the Principles of Sustainable living in the Persian Gulf and Forcing the Offending Rulers to Answer. This Research is of Applied Type and in Terms of Descriptive-analytical Nature. The Collection of Information has Been Done Using library and Internet Resources. Also, ArcMap and Snagit Software Were Used to Prepare the Maps of the Studied Areas. Based on this, it was Found that There is a legal Mechanism to Deal with Marine Environment Violators at Different Geographical Scales. But the Inefficiency of the Rulers has Hindered the Implementation of Excellent Governance. Therefore, the Future of the Marine Environment of the Persian Gulf will be in Serious Danger if the Rulers do not Deal Legally with the Offending Countries and Rulers at Different Scales from Global to Local.

    Keywords: environment, Sustainability, Sovereign Governance, Persian Gulf, Oman Sea, Scale
  • Hasan Azizi * Pages 111-127
    The way of administration of each land and country depends on the geographical location and political, economic and social conditions of that country. The management style of public affairs can be implemented in the framework of the administrative system at the national and local levels. In the framework of good provincial governance, the authority to make decisions about local and regional public affairs should be given to the provincial authorities independently. This research is based on the assumption that making provincial decisions based on mutual interaction with the central government and other social organizations at the national and local levels in the framework of the system of administrative decentralization has more compatibility and cooperation, and decentralization always implies independence, including administrative independence. And freedom of action is in provincial governance. Therefore, among the tools and tools for realizing decentralization in the framework of provincial governance, we can mention the clarification of legal personality, the system of selecting competent managers, granting operational independence to the general management and delegating extraordinary powers. Using the provincial approach and library studies, this research provides the desired data and after analysis, it deals with the research using descriptive-analytical strategy.
    Keywords: administrative centralization, administrative decentralization, provincial governance, Administrative System, extraordinary powers