فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کیفی در برنامه درسی
پیاپی 12 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول ساعدی*، مصطفی قادری صفحات 6-33

    هدف از این پژوهش بازنمایی قوم نگاری انتقادی الگوهای برتر تدریس معلمان ابتدایی شهر موچش هست. در این پژوهش از رویکرد کیفی، استراتژی قوم نگاری انتقادی استفاده شده است. مشارکت کنندگان شامل دو نفر معلم ابتدایی (زن و مرد) پایه سوم که به صورت هدفمند و بر اساس معیار (داشتن عملکرد و نتایج کاری درخشان در الگوهای برتر تدریس) انتخاب شدند. جهت شناسایی عوامل موثر بر جریان تدریس از مشاهده طبیعی و مصاحبه نیمه ساختارمند و چک لیست محقق ساخته استفاده شده و برای تحلیل مشاهده های انجام گرفته از مصاحبه نیمه ساختارمند پس از مشاهده استفاده شده است. نتایج تحلیل از طریق کدگذاری حاکی از آن بود که معلمان به عناصر تدریس (روش عملگرا در تدریس، دانش بومی- محتوایی، آگاهی، غایات شخصی در تدریس، ارتباط با دیگری، منش قومی، تعهد و اخلاق معلمی، محدودیت های پداگوژیکی، داستان تدریس) توجه کرده و بر اساس عناصر تدریس الگوهای تدریس (الگوی کار اندیشی، الگوی همیار دانش آموز، الگوی روایتی تدریس، الگوی اخلاق محور) معرفی شده اند در بحث نتایج پژوهش بیان کرده اند که داستان هر تدریس وابستگی زیادی به بافت و زمینه و زبان و شرایط بومی دارد.

    کلیدواژگان: الگوهای تدریس، معلمان ابتدایی، قوم نگاری انتقادی
  • فائزه ناطقی*، حسین معافی، علیرضا فقیهی، محمد سیفی صفحات 34-60

    پژوهش حاضر باهدف تحلیل محتوای کتابهای درسی شیمی دوره متوسطه دوم بر اساس میزان تاکید بر اهداف اقتصاد مقاومتی انجام شده است. روش پژوهش در این مطالعه توصیفی از نوع تحلیل محتوا بود. در این پژوهش پس از گردآوری داده های کمی از تکنیک آنتروپی شانون جهت تحلیل آنها بهره گرفته شد.جامعه آماری این پژوهش را محتوای کلیه کتابهای شیمی متوسطه دوم (شیمی دهم ، شیمی یازدهم و شیمی دوازدهم و آزمایشگاه علوم دهم و علوم یازدهم) تشکیل داد . روش نمونه گیری در این پژوهش تمام شماری بود ؛ لذا تمام متن کتابهای شیمی دوره متوسطه دوم مورد تحلیل قرار گرفتند. واحد ثبت در این تحقیق مضمون بود . یافته های حاصل از تحلیل محتوا نشان داد که در متن کتابهای مورد بررسی به اهداف اقتصاد مقاومتی در بعد مصرف و حیطه های مهارتی و دانشی بیشترین توجه و در بعد اشتغال و تولید در حیطه نگرشی کمترین توجه صورت گرفته است. در بین کتابها نیز بیشترین توجه به اهداف اقتصاد مقاومتی در کتاب آزمایشگاه علوم یازدهم و کمترین توجه در کتاب درسی شیمی دوازدهم لحاظ شده است. یافته های حاصل از فراوانی مولفه ها نشان داده است که میزان توجه به اهداف اقتصاد مقاومتی از توزیع نرمال برخوردار نیستند و به میزان خیلی کمی به اهداف اقتصاد مقاومتی در کتابهای شیمی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، کتاب درسی شیمی، تحلیل محتوای ارتباطی، دوره متوسطه دوم
  • زهرا ابوالحسنی*، محمد جوادی پور صفحات 62-85

    هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتبار یابی الگوی مطلوب برنامه درسی مطالعات اجتماعی مقطع متوسطه اول با توجه به رویکرد سازنده گرایی بود. روش مورد نظر تحلیل محتوای کیفی است. برای شناسایی الگوی مطلوب از طریق بررسی و مطالعه مبانی نظری مطالعات اجتماعی همچنین به دست آوردن تصویری از وضعیت موجود، تلاش شد با بهره گیری از نظر متخصصان و همچنین مروری بر منابع و مطالعات تخصصی، تصویری از وضعیت مطلوب ترسیم شود. لذا در این مرحله با بهره گیری از نمونه گیری هدفمند با استفاده از اسناد و مدارک و همچنین از طریق مصاحبه با 12 نفر از کارشناسان برنامه ریزی درسی و آموزش مطالعات اجتماعی؛ زمینه شناسایی عناصر آموزش مطالعات اجتماعی الگوی مطلوب برنامه درسی مطالعات اجتماعی دوره متوسطه اول فراهم شد. نتایج بدست آمده بدین صورت مطرح شده که عناصر نه گانه برنامه درسی تربیت اجتماعی که شامل: اهداف کلی تربیت اجتماعی سازنده گرا، معلم تسهیل گر، ارزشیابی اصیل، محیط یادگیری سازنده دانش، دانش آموز فعال در ساخت دانش، تجربه های یادگیری، محتوا، جامعه و خانواده، روش های یاددهی_ یادگیری است که باید از سه حوزه مبانی برنامه ریزی درسی منطبق با برنامه درسی تربیت علوم اجتماعی سازنده گرا برگرفته شده باشد و در انتها با عناصر و رویکرد سازنده گرایی؛ چرخه فرایند تجربه یادگیری سازنده گرا با چهار مرحله (مفاهیم معلم (مفاهیم اولیه ذهن معلم. رویکرد و دیدگاه معلم و محتوا)، ایجاد فرصت یادگیری توسط معلم، ساخت ذهنی دانش آموز (ادراک و مفاهیم کسب شده توسط دانش آموز)، ظهور یادگیری (در خانه، جامعه و مدرسه)) را در پی دارد.

    کلیدواژگان: الگو، برنامه درسی، سازنده گرایی، طراحی، مطالعات اجتماعی
  • علی اصغر ملکی زاده، فریبا خوشبخت*، محبوبه البرزی صفحات 86-114

    هدف مقاله ی حاضر شناسایی آسیب های ارزشیابی کیفی- توصیفی در مدارس ابتدایی بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و بهره گیری از طرح پژوهش غیر پیدایشی انجام گرفت. شرکت کنندگان 24 نفر (8 کارشناس ارزشیابی کیفی- توصیفی، 8 معلم و 8 اولیاء) بودند که با شیوه هدفمند انتخاب و با آن ها مصاحبه ی نیمه ساختار یافته انجام گرفت. رویکرد مورداستفاده در تجزیه وتحلیل داده ها رویکرد توصیفی- تفسیری بود. تحلیل مصاحبه ها به شیوه مقایسه مستمر داده ها تا رسیدن به نقطه اشباع شدگی صورت گرفت. نتایج نشان داد آسیب ها در 5 عنصر ارزشیابی، ابزار (فهرست وارسی، محتوا، خودسنجی و هم سال سنجی، آزمون های عملکردی، دفتر مدیریت کلاس، پوشه ی کار، و کارنامه و ارتقاء)، نمره، بازخورد و والدین وجود دارد. کارشناسان بیان داشتند معلمان از اهداف ارزشیابی اطلاعی ندارند و روح آن هنوز حاکم نشده است. معلمان به وقت گیر بودن درج بازخوردهای توصیفی، محتوای زیاد و پراکنده، نبودن اهرم فشار برای درس خواندن و غیره اشاره کردند. علاوه بر این والدین نیز بر این باور بودند که انگیزه ی دانش آموزان کم و رقابت از بین رفته است.؛کلاس های توجیهی برگزار نمی شود، ملاک عینی برای قضاوت وجود ندارد و وضعیت درسی دانش آموز به خوبی نشان داده نمی شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی کیفی- توصیفی، معلمان ابتدایی، دوره ی ابتدایی
  • سید محمدحسین حسینی روش*، حسین پیمانی زاد، حسن فهیم دوین، رضا اسماعیل زاده قندهاری صفحات 116-138

    هدف این تحقیق مطالعه و بررسی سرفصل دروس دوره دکتری مدیریت ورزشی ایران (براساس آخرین بازنگری سال 1393) و مقایسه آن با کشور های منتخب (امریکا، کانادا)، جهت آگاهی از محتوای سرفصل دروس به منظور دستیابی به تناسب، همخوانی و دستاورد های آن می باشد. روش پژوهش با توجه به ماهیت موضوع، کیفی از نوع مقایسه ای- تطبیقی تنظیم شده است که چهار مرحله جرج بردی :1. توصیف 2. تفسیر 3. همجواری 4. مقایسه را شامل می گردد. جامعه آماری مورد نظر به صورت انتخابی بوده است و دو کشور ایالات متحده امریکا و کانادا را در بر می گیرد. نمونه گیری با درجه اهمیت و پیشرفت دانشگاه های کشور های مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفته اند. در امریکا دانشگاه های مجری دوره دکتری مدیریت ورزشی برگرفته از سایت انجمن مدیریت ورزشی امریکای شمالی) (NASSM شامل: تروی، لوییزیانا، اورگان، میشیگان، اوهایو، مینسوتا، نیومکزیکو،کارولینای شمالی، ایندیانا، کانزاس، ایلینویز، فلوریدا و درکانادا دانشگاه های برووک، اوتاوا، واترلوو، وسترن، آلبرتا و رجینا را در بر می گیرد. ابزار پژوهش برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز کتابخانه ای و غالبا مبتنی بر وب بوده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که در دانشگاه های آمریکا و کانادا در مقایسه با دانشگاه ایران مولفه های برنامه درسی از جامعیت، عمق و درون زایی بیشتری برخوردار بوده و جنبه پژوهشی و کاربردی دارند. بازنگری مداوم و افزایش انعطاف برای تغییر و به روزرسانی و کاربردی ترکردن سرفصل دروس و توجه ویژه به مقوله پژوهش کمی و بخصوص کیفی پیشنهاد می گردد

    کلیدواژگان: دانشگاه های منتخب، دوره دکتری، سرفصل دروس، مدیریت ورزشی
  • شیرین داوری*، محمود مهرمحمدی صفحات 140-162

    از جمله دست آوردهای مفهومی رشته برنامه درسی، مفهوم برنامه درسی پوچ می باشد. مفهومی که توسط آیزنر در سال 1979 برای نخستین بار معرفی و موجب جلب توجه برخی از اندیشمندان رشته برنامه درسی به این شکل از برنامه و ابعاد و تاثیرات آن شده است. هدف تحقیق حاضر واکاوی ابعاد مفهوم برنامه درسی پوچ بر اساس تلاش های صورت گرفته از سوی صاحب نظران داخلی و خارجی به منظور بسط و گسترش این مفهوم می باشد. تحقیق حاضر به روش سنتز پژوهی انجام یافته و سنتز یافته ها نشان داد، ابعاد برنامه درسی پوچ که تاکنون به آن ها پرداخته شده عبارت است از: نحوه شناسایی برنامه درسی پوچ، علل دچار شدن یک برنامه درسی به پوچی، انواع برنامه درسی پوچ، کارکرد برنامه درسی پوچ، جنس آثار برنامه درسی پوچ و عرصه ای که در آن باید به دنبال برنامه درسی پوچ بود. بر اساس تحلیل و دسته بندی داده ها، در هیچ مورد اختلاف نظری وجود نداشت و تفاوت های موجود، ناشی از نگاه عمیق تر برخی از صاحب نظران به ابعادی از برنامه درسی پوچ است که مورد توجه سایرین واقع نشده است. همچنین به دلیل کمبود منابع و تحلیل های نظری در این حوزه، به نظر می رسد این مفهوم نیازمند توجه بیشتر و قدرشناسانه تری از سوی صاحب نظران می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پوچ، برنامه درسی پوچ پنهان، برنامه درسی پنهان پوچ
|
  • Rasoul Saedi *, Mostafa Ghadery Pages 6-33

    The purpose this research is representation Critical ethnography top patters teaching primary teachers , and research approach is qualitative and that strategy is critical ethnography. Participant than between succeed teacher be select. And thus two teacher third grade primary (a male and a female) through in access sampling be selected. For Information gathering process than natural observation and semi-structured interview and check list be used. Natural observation process including noted lesson class event whole, for researcher inform than teachers viewpoint used semi-structured interview and in final be used than check list for observation and interview confirm. And for data analysis be used open coding and categorization and select coding. According to gathering data than Teachers pay attention to the elements of teaching (pragmatic method in teaching, indigenous-content knowledge, awareness, personal goals in teaching, communication with another, ethnic character, commitment and ethics of teachers, pedagogical limitations, teaching story) Based on the teaching elements, teaching models (work-thinking model, student-partner model, narrative teaching model, ethics-based model) have been introduced. In discussing the research results, they have stated that the story of each teaching is highly dependent on the context, context, language and local conditions

    Keywords: teaching model, primary teacher, critical ethnographical
  • faezeh nateghi *, hosein moafi, alireza faghihi, mohammad Seifi Pages 34-60

    The purpose of this study was to analyze the content of Secondary School Chemistry textbooks based on the emphasis on the objectives of the resistance economy. The research method used in this descriptive study was content analysis. In this research, after quantitative data gathering, Shannon's entropy technique was used to analyze them. The statistical society of this study compiled the content of all secondary school chemistry books (tenth chemistry, eleventh chemistry, twelfth grade, and tenth science science and eleventh science lab). . The sampling method was all in this study; therefore, the entire text of secondary school chemistry was analyzed. The registration unit was the subject of this research. The results of content analysis showed that in the text of the reviewed books, the objectives of the resistance economy in the field of consumption and the areas of skill and knowledge are the most attention, and in the field of employment and production in the field of attentions, the least attention has been paid. Among the books, the focus is on the objectives of the resistance economy in the book of the 11th Science Lab and the least attention is given to the twelve-year chemistry curriculum. Findings from the frequency of components have shown that the attention to the objectives of the resistance economy is not normal distribution and is very little about the objectives of the resistance economy in the chemistry books.

    Keywords: Resistance Economics, Chemistry Textbook, Communication Content Analysis, Secondary Secondary
  • zahra abolhasani *, Mohammad Javadipoor Pages 62-85

    The purpose of designing and validating research was the optimal model of social studies curriculum of the first high school according to the constructivist approach. The method is descriptive and analytical. In order to identify the optimal model through studying and studying the theoretical foundations of social studies and also obtaining a picture of the current situation, it was tried to use a specialist view, as well as a review of resources and specialized studies, to illustrate the desirable situation of drawing In this stage, using targeted sampling using documents, as well as through an interview with 12 experts in social planning and curriculum planning, the identification of elements Social studies education provided the ideal model for the first level secondary education curriculum. The results of this study suggest that the nine elements of the curriculum are to be found in the three areas of constructive psychological foundations, in accordance with the lesson of social science education, the field of sociology of social science education and the philosophical field corresponding to the curriculum of constructive social science education Oriented approach and, finally, with elements and constructivist approach, the cycle of learning process results in four stages

    Keywords: Model, curriculum, constructivism, design, social studies
  • aliasghar malekizade, fariba khoshbakht *, Mahbobeh Alborzi Pages 86-114

    The aim of this paper is to identify qualitative-descriptive evaluation damage in the primary schools. This research was performed using a qualitative approach and utilizing a non-exploratory research project. The participants were 24 people (8 qualitative-descriptive qualification, 8 teachers and 8 parents) who were selected by purposeful sampling and interviewed with semi-structured interview. A descriptive-interpretive approach was used for analyzing data. Analysis of interviews was done in a continuous comparison of data to reach the saturation point. The results showed that the qualitative-descriptive evaluation of damages could categorized in five dimensions consisting of evaluation, tools (checklist, content, self-assessment and peer-assessment, performance tests, classroom registry office, portfolio, workbook and promotion), score, feedback and parents. Experts said that teachers do not have any information about the evaluation objectives, and it’s sovereignty has not yet been ruled out. It should be mentioned that teachers have long been pointing out descriptive feedback, high content and dispersion, lack of pressure leverage to study, and so on. Additionally, the parents also believed that the motivation of the students and the competition were gone, justification classes are not held, there is no objective criterion for judgment, and the student's situation is not well represented

    Keywords: evaluation, qualitative-descriptive evaluation, elementary teachers, primary school
  • seyed mohamadhosein hoseini ravesh *, hosein peymani zad, hasan fahim devin, reza ismaeel zadeh Pages 116-138

    The purpose of this study was to study the study courses of the Ph.D. Iran Sport Management (based on the latest review of 1393) and compare it with selected countries (America, Canada) to learn the content of the course syllabus in order to achieve fit, consistency and achievements. The research method is based on the nature of the subject, a qualitative comparative-comparative type that consists of four stages of George Brady: 1. Description 2. Interpretation 3. Neighborhood 4. Includes comparison. The target population is selective and covers both the United States and Canada. Sampling with the degree of importance and progress of the universities of the studied countries has been studied. In the United States, the University of Applied Sciences, Ph.D. in Sport Management, received from the North American Sports Management Association (NASSM) include: Troy, Louisiana, Oregon, Michigan, Ohio, Minnesota, New Mexico, North Carolina, Indiana, Kansas, Illinois, Florida, and Canada have universities in Brooklyn, Ottawa, Waterloo, Western, Alberta, Virginia. The research tool has been used to collect information from the library, which is based on the results.The findings of this study indicate that in the universities of the United States and Canada, compared to the University of Iran, the curriculum components of the community are more intrinsic to the depth of research and applied.Continuous review and enhancement of flexibility for updating and utilizing the course syllabus and special attention to the quantitative and qualitative research topic

    Keywords: course syllabus, Ph.D, Sport Management, Selected Universities
  • shirin davary*, mahmud mehrmohammadi Pages 140-162

    Null curriculum is one of the conceptual achievements of the curriculum, which was introduced by Eisner in 1979 for the first time and has attracted the attention of some curriculum scholars in this form of curriculum and its dimensions and effects. The purpose of this study is to analyze the dimensions of the null curriculum based on the efforts made by experts to develop this concept. The present study was carried out using a synthesis method and the synthesis of the findings showed that the dimensions of the null curriculum that has been discussed so far are: how to identify the null curriculum, the causes that make the curriculum null, the types of null curriculum, the functions of null curriculum, the types of the null curriculum affects and the field in which you should follow the null curriculum. Based on the analysis and categorization of the data, there was no theoretical difference in any of the cases, and the existing differences arise from the deeper insight of some scholars into the dimensions of the null curriculum that was not considered by others. Due to the lack of resources and theoretical analysis in this field, this concept seems to require more and more appreciating attention from experts.

    Keywords: Null curriculum, Hidden null curriculum, Null hidden curriculum